Internationella kvinnodagenSe alla artiklar

Internationella Kvinnodagen 2023

Den 8 mars är den globala dagen för att fira kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska prestationer. Dagen markerar också en uppmaning till handling för att påskynda kvinnors jämställdhet. Dagen har firats i över ett sekel, och den första sammankomsten ägde rum 1911, med stöd av över en miljon människor.

 

Idag tillhör internationella kvinnodagen kvinnor i hela världen. Det är inte lands-, grupp- eller organisationsspecifikt.

 

Ta en stund och lär dig varför vi skriver om den här frågan.

Internationella kvinnodagen med Hairlust

Eftersom vi är ett internationellt företag med mestadels kvinnliga anställda, undrade vi hur mycket en dag som internationella kvinnodagen betyder i våra liv.
Hur mycket reflekterar, tänker och pratar vi om saker som ständigt är närvarande och ändå förbises?
Så vi ställde oss en rad frågor för att ge en insikt och en röst till kvinnor med olika bakgrunder och unika historier att berätta.
De driver, skapar, leder och visar hur vi identifierar oss som företag: Ta reda på hur det är att vara kvinna för dem och hur de reflekterar över sina liv.

Möt kvinnorna på Hairlust

Teddy (Netherlands, Country Manager Benelux)

 

Vad är din upplevelse som kvinnlig expat utomlands jämfört med att bo i ditt hemland?
Jag skulle säga att Amsterdam och Köpenhamn är väldigt lika på många sätt. Båda platserna har alltid känts som en trygg plats för mig, även som kvinna. Jag har rest runt och har definitivt känt mig tryggast i dessa två städer. Min cykel ger mig mycket frihet och säkerhet, jag kan undvika kollektivtrafik eller att gå hem, och det är det enklaste sättet att ta mig runt.

Har du en kvinnlig favorit mentor eller förebild?
För mig är det verkligen de kvinnliga vänner jag har fått under de senaste åren som fungerar som mentorer och förebilder för mig. Att prata med dem, lyssna på dem, dela våra ambitioner, mål, åsikter och insikter, hjälper mig att förstå vad som är möjligt för mig och vart jag kan gå. Var och en kommer från olika länder, olika bakgrunder och att lära sig mer om hur det hade en inverkan på uppväxten som kvinna är mycket lärorikt och fascinerande. De lär mig så mycket.

Vilken del av livet är mest konfliktfylld eller obalanserad när det gäller att vara kvinna?
Den senaste tiden har jag insett mycket att det medicinska området är väldigt obalanserat som kvinna. Jag har fortfarande mycket att lära, men forskningen om till exempel endometrios, preventivmedel, menstruation är så begränsad samtidigt som så många kvinnor måste hantera det. Att höra från min inre krets hur de fruktar samtal med läkare, för att de inte tar deras smärta på allvar eller inte förstår den, är tråkigt. Och ännu mer att så mycket smärta skulle kunna lindras om det fanns mer forskning kring ämnet, men istället får vi veta att vi ska ta en smärtstillande tablett.

Hur vill du inspirera andra kvinnor?
Jag hoppas kunna inspirera andra att vara mer öppna och transparenta med varandra, dela våra kamper, våra vinster och våra ambitioner. Istället för svartsjuka och vara rädd för att bli dömd.

Kommer du att fira internationella kvinnodagen i år? Och i så fall, hur?
Ja! Jag ska fira tillsammans med vänner på ett vackert middagsevenemang. Den kvällen njuter vi av mat tillsammans av Jamain Brigitha aka "The Caribbean Housewife", och delar historier. Maten är autentisk till hennes arv, vilket överlappar mycket med min familjs bakgrund - sällsynt att hitta i Danmark och bara så gott!

 

Klaudia (Poland, Country Manager Poland)

 

Hur länge har du varit i Danmark och vad tog dig hit?
Jag har bott i Köpenhamn i 3,5 år. Jag bestämde mig för att flytta till Danmark för att studera design, eftersom Köpenhamn är känt för skandinavisk minimalism och dess förhållningssätt till skönhet.

Vad är din upplevelse som kvinnlig expat utomlands jämfört med att bo i ditt hemland?
Jag kommer från Polen, vilket ibland betyder att jag inte kan uppfattas fullt ut som jämställd med män. I Danmark var en av de viktigaste förändringarna för mig att få vara fri som kvinna, vilket kommer med frihetslagen med många aspekter och helt enkelt mindre skönhetspress. Jag skulle säga att frihet är en av de största förändringarna för mig personligen.

Vilken del av livet är mest konfliktfylld eller obalanserad när det gäller att vara kvinna?
Det största problemet med att vara kvinna är att balansera den mjuka, skönhetsorienterade, känslomässiga delen av mig med en mer rationell och hård inställning till livet. Olika situationer kräver att jag har olika förhållningssätt, och eftersom världen inte nödvändigtvis är särskilt rättvis, är det ibland svårt att balansera dem.

Har du mött några hinder i ditt liv på grund av att du är kvinna? Om så är fallet, hur övervann du dem?
Det har funnits många barriärer, ibland starkt påverkade av mitt kön. Ett av exemplen är en ny lag i Polen, som inte tillåter mig att fritt bestämma över vissa delar av mitt liv. Å andra sidan kan det ibland vara väldigt begränsande att vara starkt sexualiserad eller att bli dömd på grund av sitt utseende.

Vad betyder Internationella kvinnodagen för dig?
För mig handlar det om att fira kvinnor på bästa möjliga sätt: att hylla, förstärka och dyrka vår unikhet, styrka och skönhet.

 

Subi (China, Country Manager Greater China)

 

Vad är din upplevelse som kvinnlig expat utomlands jämfört med att bo i ditt hemland?
Danmark är definitivt ett mer jämställt land med mer rätt till yttrandefrihet, så jag älskar att vara kvinna här mer än hemma med högre respekt och fler möjligheter till allt.

Vad betyder det för dig att vara en internationell kvinna i Danmark? Finns det någon skillnad du kan se mellan danska och icke-danska kvinnor?
Jag skiljer mig inte riktigt från några kvinnor från någon bakgrund. Danska kvinnor är dock mer modiga, och starkare och kvinnor från mitt hemland är relativt "mjuka" på ett mycket traditionellt kvinnligt sätt.

Hur vill du inspirera andra kvinnor?
Först och främst, var mig själv och förbli autentisk. Eftersom kön inte spelar någon roll i slutändan, det som betyder mest är att vi kan vara oss själva. Vi människor kämpar mest när vi försöker hitta sig själv i livet, man kan lätt tappa bort sig själv eller försöka vara någon annan. Så jag hoppas att jag kan vara mig själv, kan inspirera andra män eller kvinnor att omfamna sig själva och inse att dina unika egenskaper gör dig så, så värdefull.

Vilken del av livet är mest konfliktfylld eller obalanserad när det gäller att vara kvinna? Hur ofta tänker du på detta i ditt dagliga liv?
Att föda och uppfostra barn samt arbete och karriär. Jag tänker på det så ofta att det håller mig borta från att ha en familj och starta ett familje-/mammaliv. Jag beundrar dem som hanterar och har hanterat detta, men som en starkt karriärinriktad kvinna är detta ett stort bekymmer.

Firas internationella kvinnodagen där du kommer ifrån?
Ja, det är väldigt stort och väldigt omfamnat, det kan vara ganska frustrerande att folk tror att detta inte kan firas i en kinesisk kultur.

 

Sofie (Denmark, COO & Co-Founder)

 

Vilket är det viktigaste rådet du har fått?
Jag fick en gång höra att i ditt liv kommer du att prova 100 saker, och även om 99 av dem misslyckas, och bara en av dem fungerar, kan du fortfarande bli framgångsrik.

Har du mött några hinder i ditt liv på grund av att du är kvinna? Om så är fallet, hur övervann du dem?
Det finns inget perfekt recept för att vara en arbetande mamma, och därför är det lätt att jämföra och bearbeta andra mammors val om de skiljer sig från dina egna. Ända sedan jag blev gravid har jag vetat att mitt barn skulle komma in på förskola tidigare än genomsnittet. Jag har träffat många undrande mammor som inte kunde förlika sig med mitt val att göra karriär samtidigt som jag är en bra mamma till mitt barn. Jag älskar att utveckla mig själv på jobbet, mina kunskaper, och jag ser fram emot att träffa mina kollegor varje dag. Jag tror att det gör mig till en bra mamma att jag får min dagliga fix av att vara oberoende av någon annan än mig själv. Jag tror att vi kvinnor måste bli bättre på att lyfta varandra, stötta varandra, snarare än att ifrågasätta varandras val.

Vad betyder Internationella kvinnodagen för dig?
En global dag för att fira andra kvinnor, stå tillsammans och stötta varandra - som en enad kraft.

 

Kiran (Germany, Digital Marketing Intern Germany, Austria & Switzerland)

 

Hur länge har du varit i Danmark och vad förde dig hit?
Jag kom till Danmark för inte så länge sedan. Som en del av mina studier på mitt universitet i Tyskland började jag min praktik på Hairlust i Köpenhamn för 3 månader sedan som jag flyttade hit för.

Har du en kvinnlig favorit mentor eller förebild?
Hur klyschigt det än låter, när jag behöver ett råd eller någon att lyssna på går jag till min mamma. Hon själv immigrerade till ett land på andra sidan jorden när hon var en ung kvinna så att hon kan relatera till mina kamper.

Hur ofta tänker du på ojämställdhet mellan könen i ditt dagliga liv?
Det är svårt att inte hela tiden tänka på det när många kvinnor runt mig kämpar med detta, även när jag inte är direkt påverkad hela tiden. Jag tror inte att jag kan associera ett nummer till det här svaret men låt oss säga att det räcker för att låta det påverka hur jag planerar min framtid.

Har du mött några hinder i ditt liv på grund av att du är kvinna? Om så är fallet, hur övervann du dem?
Att födas som en av två döttrar till sydasiatiska föräldrar kommer med förbarmande från människor i samhället eftersom jag inte har någon bror. Lyckligtvis var mina föräldrar aldrig besvärade av detta och har alltid varit stöttande. Det var också så jag övervann de hinder som andra hade placerat: genom att bevisa att de hade fel. Att vara kvinna gör inte mina prestationer mindre värda.

Vilken kvinna/kvinnor inspirerar dig mest?
Jag växte upp med mina föräldrars kultur där känslan av gemenskap och familj värderas mycket. På grund av det fick jag vara en del av många starka kvinnors liv. Även om deras namn inte står skrivet i rubrikerna i stora tidningar, har deras inverkan på mig varit ännu större. De har mött många svårigheter, hanterat förluster och stått upp mot orättvisor som varit djupt rotade i generationer. Trots allt detta har de lyckats förbli grundpelarna i sin familj, sitt samhälle. Deras styrka och mod förblir oöverträffad och inspirerar mig varje dag.

Vad betyder Internationella kvinnodagen för dig?
Mina prestationer och kvinnors i allmänhet existerar inte i ett vakuum, kvinnodagen ger mig möjlighet att reflektera och hedra kvinnors ansträngningar och uppoffringar över hela världen, särskilt för dem som fortfarande måste kämpa aktivt för sina mänskliga rättigheter.

 

Noortje (Netherlands, Junior Digital Marketing Specialist Benelux)

 

Har du en kvinnlig favorit mentor eller förebild?
Mentorer eller förebilder för mig är oftast människor nära mig som jag interagerar med i det dagliga livet. Till exempel finns det flera professorer på mitt universitet som jag ser upp till, samt mina kollegor på mitt jobb som dagligen förser mig med bra exempel på att vara proffs samtidigt som de är empatiska och fantastiska ledare och chefer.

Vilken del av livet är mest konfliktfylld eller obalanserad när det gäller att vara kvinna?
Jag känner att säkerheten skapar en konflikt i mig själv, eller mer att känna mig trygg. Ibland på gatan känner jag mig lite otrygg med att vara ensam på grund av alla historier man hör om andra kvinnor. Det får mig att känna mig sårbar.

Vilket är det viktigaste rådet du har fått?
Att alltid vara mig själv, oavsett situation. Folk borde tycka om att dig för den du är, och om de inte gör det är inte din typ av människor.

Vad betyder Internationella kvinnodagen för dig?
Att fira kvinnor för att de är oberoende, starka och sig själva - att fira de fantastiska prestationer som gjorts för jämställdhet av kvinnorna före oss och sträva efter en ännu bättre framtid.

Det är 2023 – tror du att skiftet till jämställdhet och jämlikhet rör på sig, i rätt tempo?
Det rör sig, frågan är om det verkligen är tillräckligt snabbt. Även i västländer finns fortfarande löneskillnaderna mellan könen, vilket bara är galet att föreställa sig. Riktlinjer införs för att hjälpa kvinnor, men jag är inte säker på om detta (t.ex. kvotering) är rätt väg mot jämställdhet. Det rör sig fortfarande varje dag, men jag tycker inte att det är tillräckligt snabbt.

 

Alexa (Germany, Junior Digital Marketing Specialist Germany, Austria & Switzerland)

 

Vad är din upplevelse som kvinnlig expat utomlands jämfört med att bo i ditt hemland??
För mig är det helt annorlunda att bo utomlands jämfört med att bo i mitt hemland. Jag flyttade direkt från mina föräldrar till ett nytt land så jag känner mig mycket mer självständig. När jag kommer hem återvänder jag också till min barndom. Så det kännssom att komma hem på ett annat sätt. Just nu är mitt hem Malmö i Sverige. Jag har lärt mig mycket under de senaste åren eftersom jag inte kunde förlita mig på mina föräldrar men med hjälp av mina vänner kunde jag ta mig an alla utmaningar.

Har du en kvinnlig favorit mentor eller förebild?
Jag skulle säga att min mamma är min förebild. Hon uppmuntrade mig alltid i allt jag gjorde. Hon fick mig alltid att känna att jag kunde uppnå vad som helst. Jag tror inte att hon någonsin ifrågasatte om jag kunde uppnå något. För henne var det klart att jag skulle gå min oegen väg och det var det hon uppmuntrade. Jag vet att min mamma har sina värderingar nära hjärtat och följer hennes hjärta och magkänsla många gånger. Jag tenderar att vara mer analytisk om saker, så att se någon följa sitt hjärta är verkligen inspirerande för mig.

Vilka utmaningar återstår för kvinnor idag? Hur kan en förståelse av historien hjälpa oss att övervinna dem?
Jag tror att jag är riktigt lyckligt lottad som bor i ett land där människor strävar efter att behandla alla lika. Jag vet att alla inte har lika tur. Ändå är jag medveten om att kvinnor fortsätter att möta utmaningar i vardagen. Till exempel existerar löneskillnaderna i Danmark fortfarande även om man kan tycka att det inte borde vara så i de nordiska länderna.

Det är 2023 – tror du att skiftet till jämställdhet och jämlikhet rör på sig tillräckligt snabbt?
Jag tror att det inte ens borde finnas en könsskillnad. Tyvärr finns det. Det är många förändringar som sker långsamt. Ändå tror jag att det är bättre att förändring sker oavsett hur lång tid det kan ta. Med internet idag går kvinnor över hela världen samman. Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi göra en skillnad.

 

Om du vill läsa mer om denna fråga och få mer information om temat för årets Internationella kvinnodag kan du göra det på den officiella hemsidan för Internationella Kvinnodagen

Våra kunder säger

Utmärkt