Hvad er Curly Girl Metoden? Sådan kommer du i gang med metodenSe alla artiklar

Vad är Balsammetoden? Så kommer du igång med metoden

Om du har lockigt hår vet du att kampen är verklig. Oavsett om ditt hår är vågigt, krulligt eller något mitt emellan, har balsammetoden makten att drastiskt förändra ditt hårs hälsa och utseende.

Att komma igång med balsammetoden, även kallat "The Curly Girl Method" (och att hitta Curly Girl metoden godkända produkter) är dock lättare sagt än gjort, på grund av att många blogginlägg och videos ofta ger motsägande råd.

Det är därför jag har gjort den här guiden! Läs vidare för att lära dig hur du gör Curly Girl Metoden steg för steg. Jag kommer berätta hur du hittar rätt produkter för balsammetoden och hur du utför Curly Girl metoden. Med lite beslutsamhet kommer du ta dina egna före- och efterbilder med synliga resultat på nolltid!

Innehållsförteckning

Vad är egentligen Curly Girl metoden?

Curly Girl metoden är ett unikt tillvägagångssätt för hårvård och styling för ett naturligt lockigt hår. Balsammetoden rekommenderar användning av produkter som är Curly Girl metoden godkända och särskilda stylingtekniker för att förbättra hårets hälsa, framhäva lockar och reducera frissighet.

Hårstylisten och lockexperten, Lorriane Massey, introducerade Curly Girl metoden för världen under tidigt 2000-tal. Metoden har förändrats under åren för att tillgodose alla olika former av lockar, men några huvudsakliga koncept kvarstår:

  • Använda så kallade no poo- eller low-poo (sulfatfria) hårvårdsprodukter som rengör lockar utan att beröva dem på naturliga skyddsoljor. Lockigt hår är mer benäget att bli torrt eller drabbas av andra hårbesvär (såsom frissighet eller hår som bryts av).
  • Att använda balsammetoden produkter som är framtagna utan sulfater, silikoner, vax eller mineraloljor.
  • Reda ut hår i duschen med hjälp av ett balsam. Vanligtvis rekommenderar hårvårdsexperter att man reder ut fuktigt hår utanför duschen med hjälp av en bredtandad kam. Men med balsammetoden reder du i stället ut håret i duschen med hjälp av fingrarna medan du fortfarande har balsam i håret. Det hjälper till att förhindra att hårstrån går av, samtidigt som det förser dina lockar med välbehövlig fukt.
  • Krama håret med en lock-aktiverande produkt såsom en gel eller lockkräm för att definiera och framhäva naturliga lockar.
  • Med användning av en gammal t-shirt i bomull eller en handduk i bambu för att torka håret snarare än en traditionell bomullshandduk. Traditionella bomullshanddukar har grova fibrer som kan slita på lockarna och efterlämna dem med friss. Gamla t-shirts i bomull och handdukar i bambu har smidiga fibrer som absorberar överflödig fukt utan att orsaka frissighet.

Vem bör använda Curly Girl Metoden?

Eftersom syftet med balsammetoden är att få friska, definierade lockar, så passar hårvårdsmetoden bäst till hår med lite naturliga lockar. Metoden fungerar till alla hårtyper med lockar, från vågiga till krulliga. Balsammetoden fungerar inte på rakt hår.

Lockigt hår typer

Många kvinnor som lärt sig hur man använder balsammetoden har upptäckt att deras hår har mycket mer naturliga lockar än de någonsin kunnat drömma om. Om du många gånger har kämpat med ostyrigt, torrt och frissigt hår, kan det vara så att du har dolda lockar som balsammetoden produkter kommer släppa fria. Du kan fullständigt förändra hur ditt hår ser ut genom att lära dig hur man använder denna metod.

Bara ta en titt på balsammetodens före- och efterbilder så ser du vad jag menar!

Balsammetoden, godkända produkter: Grunderna

Innan vi går djupare in på hur man använder balsammetoden, behöver du några Curly Girl metoden godkända produkter för att komma igång:

Nu när du har dina Curly Girl metoden godkända produkter kan vi gå vidare till hur man utför balsammetoden.

Så använder du balsammetoden: Steg för steg

Jag är säker på att du undrar hur man utför balsammetoden! Såhär utför du Curly Girl metoden steg för steg.

Steg 0: Återställande rengöring

Först och främst ska du göra en återställande rengöring för att avlägsna produktrester från håret. Du kan antingen använda ett sista schampo som innehåller sulfater eller en exfolierande rengöringsscrub såsom Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub. Även om Scalp Delight™ Detox Scrub inte innehåller några sulfater, så innehåller den rispulver som varsamt skrubbar bort produktrester från håret och hårbotten.

Nu när din hårbotten är ren och fräsch är du redo att börja med Curly Girl Metoden. Såhär utför du Balsammetoden:

Steg 1: Rengör

Tvätta ditt hår med ett co-wash-balsam eller ett sulfatfritt (low-poo) schampo. Jag använder Hairlust Curl Crush™ Shampoo och Curl Crush™ Co-Wash, som är balsammetoden-godkände produkter, som varsamt tvättar mina lockar rena utan att beröva dem på naturliga oljor och fukt. Massera din hårbotten i åtminstone en minut innan du sköljer ur. Jag älskar att använda en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för det här steget! En Scalp Massage Brush med mjuka silikonpiggar gör det enkelt att rengöra håret och det känns fantastiskt. Skölj sedan ur och låt löddret transporteras genom resten av håret.

Steg 2: Red ut med balsam

Applicera sedan en hälsosam mängd silikonfritt balsam för lockigt hår. Kom ihåg att vara säker på att du mättar håret med balsam. Det ska kännas slemmigt! Sedan reder du varsamt ut dina lockar med fingrarna.

Avslutningsvis ska du skölja av det mesta av balsamet (men inte allt) från håret. Jag gillar Curl Crush™ Conditioner för det här steget.

Steg 3: Styla håret

Nu när ditt hår är utrett och rent, är det dags att applicera din curl activator. Många balsammetoden-fans väljer en gel och andra föredrar en lockkräm, som Hairlust Curl Crush™ Defining Cream, för att framhäva naturliga lockar. Ett annat bra alternativ, speciellt för de med fina eller tunna lockar, är Curl Crush™ Defining Mousse, som tillför volym samtidigt som lockarna definieras. Vilken balsammetoden-produkt du än väljer att styla ditt hår med, stryk produkten genom ditt fuktiga hår eller släta ut över dina lockar. Krama sedan ditt hår för att definiera dina naturliga lockar.

Steg 4: ”Ploppa”

Linda in håret i en gammal t-shirt i bomull eller en Bamboo Hair Towel Wrap med ”plopp-metoden”. Vänd ditt huvud upp och ner och linda handduken runt basen på ditt huvud. Knyt där fram och vänd sedan över och ”ploppa” dina lockar. Jag tycker om att hålla mitt hår inlindat för att bli av med överflödig fukt medan jag sminkar mig, sedan låter jag antingen mitt hår lufttorka eller använda en fön på låg värme.

Steg 5: Upprepa

Upprepa steg 1-4 varje gång ditt hår blir blött. Variera användning av ett low-poo-schampo med co-washing.

Curly Girl metoden godkända produkter: Vad bör undvikas

Att använda Curly Girl metoden godkända produkter innebär att man undviker många hårvårdsprodukter och vanliga ingredienser. De man ska se upp för (och undvika) är:

   • Sulfater, som är hårda rengöringsmedel som ofta används i schampon. Det är därför du borde välja ett schampo utan sulfater.
   • Silikoner, som är polymer, tillsätts i de flesta balsam och stylingprodukter. Silikoner belägger håret och ger det en smidig och glansig look. Dock löses inte silikon upp så lätt i vatten och många kan enbart tas bort från håret med användning av sista schampo som innehåller sulfater. Eftersom sulfater inte är tillåtna i balsammetoden-godkända produkter kan användning av silikoner göra att rester samlas i håret om du fortsätter att använda dem. Resultatet? Ditt hår kommer se flottigt och platt ut, inte vad man önskar sig! Det är därför det är så viktigt att använda hårprodukter utan silikon när man följer Curly Girl Metoden.
   • Vaxer och mineraler, som även de bara kan tas bort med användning av sulfater.
   • Alkoholer, som kan skada och torka ut ditt hår. Men observera att inte alla alkoholer är dåliga (som sockeralkoholer som finns naturligt i växter är faktiskt bra för håret), men undvik sorter som kan torka ut håret, som ofta förekommer i aerosol-produkter såsom hårspray och torrschampo.
   • Traditionella sista schampon innehåller ofta sulfater. Traditionella schampon är därför ofta för hårda för lockar, som tenderar att bli mer sköra och torra.

När du ska köpa hårvårdsprodukter ska du alltid kontrollera innehållsförteckningen för att se vilka produkter som är Curly Girl metoden godkända produkter.

Lockigt hår

Det finns även en del traditionella stylingtekniker som du bör undvika. Använd aldrig en traditionell hårborste i dina lockar! Hårborstar drar ut håret från sitt naturliga lockmönster, vilket kan få ditt hår att se frissigt och ohanterligt ut (om du har lockigt hår så vet du precis vad jag menar). Men en speciell lockdefinierande borste, som tex Bamboo Defining Brush, kan faktiskt hjälpa dig att få mer definierade lockar!

Utöver det bör du undvika att styla ditt hår med fön så mycket som möjligt. Värmestyling torkar ut och skadar lockigt hår. Många människor märker en drastisk skillnad före och efter Curly Girl Metoden! Att använda en fön på låg värme är självklart okej då och då. Eller prova vårt Heatless Curls Kit, som ger dig vackra lockar utan värme.

Avslutningsvis ska du slopa att handdukstorka ditt hår med traditionella bomullshanddukar! Som jag nämnde tidigare har bomullshanddukar grova fibrer som sliter på känsliga lockar. Att gnugga en bomullshandduk på ditt hår förvärrar problemet ytterligare.

Vissa Curly Girl Method-förespråkare anser att man inte ska färga håret. Och det är sant att hårfärg, särskilt blekning, kan skada dina lockar. Men en del fortsätter att färga håret och upplever fortsatt bra resultat.

Godkända balsammetoden produkter

Känns det överväldigande? Det är okej! Så kände jag också. Om du inte är säker på vilka Curly Girl Method-produkter du ska börja med, är mina rekommendationer följande produkter för lockigt hår:

Curl Crush™ Shampoo

Detta low-poo-schampo för lockigt hår är en balsammetoden produkt på grund av dess varsamma formula som rengör håret utan att beröva håret på det som det behöver. Det innehåller en blandning av fuktgivande och stärkande ingredienser som för varje tvätt kan förbättra dina lockars allmänna hälsa.

Curl Crush™ Conditioner

Jag älskar detta balsam för lockigt hår! Fuktgivande ingredienser såsom ekologisk aloe vera återfuktar och definierar lockar utan att tynga ner dem. Dessutom innehåller det stärkande veganska mikroproteiner som främjar en hälsosam hårväxt.

Curl Crush™ Co-Wash

Denna co-wash är speciellt framtagen för att rengöra lockigt hår. Co-washing gör att du kan tvätta håret regelbundet, samtidigt som du håller lockarna återfuktade och definierade. Ett bra alternativ för de med extra torra och frissiga lockar. Hemligheten ligger i en blandning av återfuktande ingredienser, som ekologisk aloe vera, avokadoolja och mangoextrakt.

Curl Crush™ Hair Mask

Om du söker efter en hårinpackning för lockigt hår som mjukgör och stärker ditt hår på djupet och dessutom är godkänd för balsammetoden, kan du sluta leta! Curl Crush™ Hair Mask ger ditt hår en balans av protein och fuktgivande ingredienser som penetrerar hårstrået och stärker det utifrån och in.

Curl Crush™ Defining Cream

Denna Balsammetoden-godkända produkt definierar dina lockar utan att lämna dem slitna och frissiga. Använd Curl Crush™ Defining Cream i blött hår för att skapa frissfria, studsiga lockar, eller på torrt hår för att väcka liv i trötta lockar och framhäva dina naturliga lockar.

Curl Crush™ Defining Gel

För dem som föredrar ett starkare håll jämfört med lockkrämer rekommenderar jag Curl Crush™ Defining Gel som ger definition och glans, samtidigt som den skyddar lockarna från värme och frizzframkallande fukt. Det perfekta valet för dig som gillar att torka håret med en diffusor!, joka antaa pitoa, erottelua ja kiiltoa samalla kun se suojaa kiharoita kuumuudelta ja pörröisyyttä aiheuttavalta ilmankosteudelta. Täydellinen valinta niille, jotka tykkäävät kuivata hiuksensa diffuusorilla!

Curl Crush™ Defining Mousse

Faller dina lockar platt om du använder tunga stylingprodukter? Prova en lätt lockmousse. Min favorit är Curl Crush™ Defining Mousse, som ger massor av studs, volym och definition.

Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle

Du kanske inte har tänkt på det tidigare, men en högkvalitativ sprayflaska är verkligen avgörande för enkel återfuktning och styling av torra lockar mellan tvättarna. Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle är speciellt designad för att fyllas med antingen vatten eller en blandning av vatten och din favorit leave-in balsam. Dess fina dimma täcker dina lockar jämnt utan att blötlägga dem för mycket, vilket återupplivar ditt naturliga lockmönster och bevarar fuktigheten. Efter det kan du fortsätta med en lockdefinierande produkt som du föredrar.

Bamboo Defining Brush

Medan du generellt sett bör undvika att borsta lockarna - speciellt när de är torra är den här borsten ett undantag. Bamboo Defining Brush glider lätt genom (fuktat) hår och ger friss-kontroll och definition. Denna innovativa definierande borste hjälper till att forma dina lockar genom att distribuera stylingprodukt, lyfta från rötterna och skapa definierade lockar. Använd den tillsammans med Curl Crush™ Defining Cream för bästa resultat.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Jag använder Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub när jag råkat använda en produkt som innehåller silikon, vax eller mineraloljor. Jag älskar Scalp Delight™ Detox Scrub för att den varsamt rengör mitt hår och min hårbotten. Och eftersom att den är framtagen med fuktgivande aloe vera, vet jag att den inte kommer att torka ut mina lockar.

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Det här behändiga lilla verktyget är verkligen en räddare i nöden! En minut kanske inte låter som mycket men dina fingrar kan bli väldigt trötta när du masserar ditt hår! Det är därför jag älskar denna enkla lösning. Med ett ergonomiskt handtag och mjuka piggar hjälper den mig att rengöra mitt hår och massera min hårbotten utan att trötta ut mina fingrar.

Split Fix™ Leave-in Conditioner

För att ge ytterligare återfuktning och näring, speciellt mellan tvätt, prova ett silikonfritt leave-in balsam. Det är ett bra tillägg till din uppfriskande rutin för lockar tillsammans med en lockkräm. Split Fix™ Leave-in Conditioner är formulerad med ekologisk aloe vera, kokosvatten, acai och äppelfruktextrakt som ger en omedelbar återfuktning till uttorkade lockar.

Bamboo Hair Towel Wrap

Jag tycker att Bamboo Hair Towel Wrap är optimal för att ”ploppa”. Bambu har mjuka fibrer som är superabsorberande, vilket gör att ditt hår torkar mycket fortare. Och det gör en enorm skillnad när du alltid låter ditt hår lufttorka!

Bamboo Towel Pillowcase

För dem av er som föredrar att tvätta håret innan läggdags, rekommenderar jag starkt Bamboo Towel Pillowcase. Egentligen är det inte tillåtet att sova med blött hår enligt Curly Girl metoden, men jag vet att det inte alltid är möjligt att tvätta och lufttorka håret innan jobbet! Likt Bamboo Hair Towel Wrap, är Bamboo Towel Pillowcase gjord med väldigt lena, absorberande bambufibrer som hjälper till att torka dina lockar utan att orsaka friss.

Silky Bamboo Pillowcase

En del Curly Girl Metoden-fans rekommenderar att du lindar in ditt hår i en scarf av silke eller satin innan läggdags på grund av att det förhindrar grova bomullsfibrer från ett traditionellt örngott att orsaka friss under natten. Om du inte vill använda en huvudscarf när du sover, kan det fungera bra att byta ut ditt bomullsörngott till ett Silky Bamboo Pillowcase istället. Detta örngott är gjort av lena bambufibrer som inte drar i sliter på håret under natten i samma utsträckning. Vakna upp på morgonen utan att håret står åt alla håll! Matcha tillsammans med vårt Silky Bamboo Duvet Cover.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Så utför du The Curly Girl Method: Vanliga frågor

Nu är det dags att besvara några av de vanligaste frågorna som ställs om hur man utför the Curly Girl Method!

Vad betyder det att göra en så kallad "co-wash"?

Det betyder praktiskt taget att man tvättar håret med ett balsam istället för ett schampo.

Att lära sig denna metoden är absolut den svåraste delen av att lära sig Curly Girl Method eftersom den går emot så mycket av det vi fått lära oss om hårvård! Men den huvudsakliga orsaken till att du bör använda ett balsam istället för att schamponera i håret, är för att hårlockarna är mer benägna att bli torra av schamponering. Därför behöver du inte schampo lika ofta för att avlägsna överflödiga håroljor.

I stället behöver du ett balsam för lockigt hår som är specifikt framtaget för co-wash. Co-washing balsam skiljer sig från traditionella balsam eftersom de är lättare i vikt, vilket är anledningen till att de fungerar bra att tvätta håret med.

För att göra denna metoden, applicerar du ett co-washing-balsam i håret och fokuserar på rötterna (där oljor tenderar att ansamlas). Använd dina fingrar eller Hairlust Scalp Delight™ Scalp Massage Brush, skrubba din hårbotten i åtminstone en minut. Varför så länge? För att utan löddrande sulfater behöver du anstränga dig lite mer för att få ditt hår rent. Vänd ditt huvud upp och ner för att skölja ur produkten. På så sätt rengörs dina hårlängder samtidigt. Följ upp med balsam och resten av din rutin!

För att få en grundlig guide i hur du startar med co-wash, vilka produkter du bör använda och mycket mer läs denna artikeln.

Hur ofta bör jag schamponera mina lockar?

Du kommer behöva alternera co-washing med hårtvätt med sulfatfritt shampo. Men hur ofta du väljer att tvätta med balsam eller schampo beror på din hårtyp och vilka typer av stylingprodukter du använder.

Här följer några allmänna riktlinjer för att sätta igång:

   • Fina vågor eller lockar – Försök att rengöra ditt hår med ett sulfatfritt (low-poo) schampo för lockigt hår varannan dag. Om du behöver duscha ditt hår oftare (till exempel om ditt hår blir svettigt av träning), så prova co-wash på ditt hår. Oavsett om du använder dig av schampo eller co-wash balsam, ska du alltid följa upp med balsam.
   • Medium till tjocka lockar – Använd ett low-poo-schampo en gång i veckan. Använd co-wash mellan tvättarna för att fräscha upp dina lockar.
   • Krulligt hår – Använd Co-wash metoden i ditt hår med vatten och balsam en gång i veckan.

Alla har olika hårtyper, så experimentera dig fram och på så sätt hitta en rutin som fungerar för dig!

Behöver jag återfukta mina lockar på djupet?

Även om Curly Girl Method är en hårvårdsrutin som utformats för att upprätthålla fuktbalansen i håret, kan du ibland ändå behöva använda en behandling som återfuktar håret mer på djupet.

Precis som antalet gånger du tvättar ditt hår, kommer antalet gånger du återfuktar ditt hår på djupet bero på din hårtyp och hårets allmänna hälsa. Jag rekommenderar att du börjar med att förse ditt hår med fukt en gång i veckan. Använd en hårinpackning för lockigt hår istället för ditt vanliga balsam och låt verka i fem till tio minuter innan du fortsätter med resten av din Curly Girl Method-rutin.

Balans fukt och protein

Tips: säkerställ att du använder en curly girl metod godkänd produkt för att ge ditt hår extra fukt på djupet!

Min favorit är Curl Crush™ Hair Mask. Jag älskar denna hårinpackning för lockigt hår eftersom den erbjuder en mix av protein och fuktgivande ingredienser, som stärker och återfuktar torra lockar. Om du har lockar som tidigare skadats av kemiska behandlingar, färgning eller värme-styling, kommer du tycka extra mycket om denna djupt återfuktande och mjukgörande hårinpackning för lockigt hår!

När du fortsätter på din Curly Girl Method-resa, kanske du upptäcker att en gång i veckan ger för mycket eller för lite fukt för ditt hår. Hur vet du om du förser ditt hår med för mycket fukt? Hår som fått för mycket fukt ser hängigt och platt ut och det kan även göra att lockar försvinner. Hår som behöver mer fukt kommer i stället att kännas torrt och ha en grövre textur.

Håll ett öga på lockarna för att hitta rätt schema och mängd fukt ditt hår behöver.

Resultatet: Före och efter Curly Girl Method

Hur lång tid tar det innan man ser resultat? När du ser alla fantastiska Curly Girl Methods före- och efterbilder (du vet de där när man får se frissigt och stripigt hår magiskt förvandlas till studsiga, glansiga lockar), börjar du givetvis fundera över hur lång tid det tar till dina egna före- och efter bilder!

Dessvärre är det inte så lätt. Att lära sig att använda Curly Girl Metoden kräver mycket experimentering. Du kommer troligtvis prova många hårvårdsmetoder och stylingrutiner innan du hittar en som fungerar för just dina lockar. Därför finns det inte någon generell regel för när du lär dig att använda balsammetoden.

Ha även i åtanke att din hårtextur inte kommer att förändras för att du följer balsammetoden. Om du har vågigt hår kommer Curly Girl metoden inte att magiskt göra om dem till lockar. Den kommer dock att förbättra ditt hårs allmänna hälsa och definiera dina vågor eller lockar. Även för dem med väldigt skadat hår kan denna metod resultera i otroliga före- och efterbilder!

Jag hoppas att detta inlägg har hjälpt dig och visat hur du använder Balsammetoden eller Curly Girl-metoden!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

Se alla artiklar