Plastkrukor PlastkrukorGå tillbaka

Plastkrukor

Vem gillar inte att pynt sitt hem eller kontor med gröna och sköna växter? Vi kan inte få nog!

När du är bra att på ta hand om växter så växer de och multipliceras nästan som ogräs. Speciellt om växten är en Pilea, vilket också kallas kinesisk penningväxt. Du kan få de sötaste lilla växtbebisarna som dekorerar rummet eller som gåvor till vänner och familj. Men att köpa nya krukor varje gång din Pilea har barn kan vara ganska dyrt - och under de rätta omständigheterna kan det hända ganska ofta. Så varför låt inte plantens barn växa starka i dina använda burk för kosttillskott? Vi har gjort det på kontoret, och det är väldigt enkelt:

Allt du behöver:

 • En tvättsvamp och eventuellt lite matolja för att få bort etiketten från burken
 • Din använda, tömda, och rengjorda burk
 • Små växtgroddar
 • Lecakulor
 • Planteringsjord
 • Ev. sax, snöre, kartong och papper till dekoration av burken

Såhär gör du:

 1. Njut av de läckra gummies eller tabletterna och töm burken.
 2. Rengör burken och ta bort produktens etikett. Limmet kan hålla fast den, men det är väldigt lätt att få av med en hjälp av en tvättsvamp och lite matolja. Se till att du rengör burken noggrant med tvättmedel för att alla oljiga rester från matoljan avlägsnas.
 3. Skär försiktigt de små, nya bebisplantorna av från moderplantan med en vass kniv. På Pilea växter, greppa spiran försiktigt med fingrarna och flytta de mot den plats där plantans grodd kommer från stammen av moderplantan. Det är där du skär.
 4. Om du vill kan du låta de nya groddarna växa för en vecka eller två i lite vatten i en liten skål, ett glas eller en vas. Se till att rötterna är täckta i vatten hela tiden. Om du inte har tålamod för det, fortsätt bara och plantera groddarna omedelbart. Vi rekommenderar dock att du tillåter de att etablera sina rötter innan de placeras i burken, eftersom det gör det lättare för de att hantera den "svåra" separationen från moderplantan.
 5. Strö ut behållarens botten med ett tunt skikt av lecakulor eller stenar med en diameter på omkring 0,5-1 cm.
 6. Placera växten i behållaren och tryck försiktigt ner den runt sina rötter så den står själv. Kom ihåg att vattna den försiktigt.
 7. Vi har dekorerat våra växter med en remsa av papper och en sträng, men de är söta även utan.
 8. Voila! Du har nu planterat dina söta, lilla plantor.

Video guide

Se fler upcycling guides

 • Från schampoflaska till blomstervas: Återvinn plastflaskor för ett nytt liv.

  Från schampoflaska till blomstervas: Återvinn plastflaskor för ett nytt liv.

  Läs mer
 • Kryddburkar

  Kryddburkar

  Läs mer