Glasunderlägg GlasunderläggGå tillbaka

Glasunderlägg

Har du provat många snabba upcycling-lösningar och redo för en lite större utmaning? Lär dig hur du omsmälter din gamla plastförpackning för att omvandla dem till något helt nytt. I den här guiden gör vi dekorativa brickor och glasunderlägg med marmormönster i omsmält plast.

Att ta hand om dina använda schampo- eller hårmaskflaskor till något helt annat är faktiskt mycket enklare än du kanske tror. Du behöver inte mycket mer än en ugn för att skapa egna underlägg och brickor av använd plast, och de är otroligt dekorativa, till exempel som underlägg för vattenkaraffen på kontoret eller som en färgstark bricka för extra stearinljus i vardagsrummet. Läs här och se hur:

Allt du behöver:

 • Din använda, tömda, rengjorda förpackning
 • Sax eller en kniv
 • En ugn
 • Bakplåtspapper
 • En träform med klämmor eller två träskivor och en rullpinne
 • Valfritt: tårtringar eller kakskärare för att skära ut underläggen
 • Värmebeständiga handskar eller ugnshandskar
 • Grytlappar
 • Lite tålamod. Plastet behöver gå in och ut ur ugnen ett par gånger om du verkligen vill ha den tunn och med ett vackert mönster av marmor, eftersom det snabbt kyler ner sig. Det är dock lätt att göra detta under några dagar, så även om plasten svalnar, kan den återuppvärmas

Såhär gör du:

 1. Njut av produkterna, töm behållarna och rengör de ordentligt.
 2. Använd sax eller en skarp kniv för att skära behållarna i remsor och mindre bitar.
 3. De olika typerna av plast smälter vid olika temperaturer. Blanda bara samma plasttyper.
 4. Värm ugnen till 180 grader om du vill smälta PE-plast, vilket är vad schampo/balsamflaskorna är gjorda av. Om du vill smälta plasten från hårmaskerna, som är PP-plast, ska ugnen värmas till ca 190 grader. Prova, men se till att värmen inte blir för hög, eftersom det kan göra att plastytan blir brun.
 5. På en bakplåt täckt med bakpapper placeras plastremsor i ett slumpmässigt mönster som visas i videon. Sätt de i ugnen och kolla till de ofta. De ska inte smälta så mycket att de blir helt flytande - de behöver bara smälta litegrann så att du kan modellera och forme de.
 6. Efter ca 10-15 min i ugnen ser plasten klibbig ut. Ta nu ut de från ugnen. Varning: plasten är väldigt het och klibbig! Använd de värmebeständiga handskarna.
 7. För att skapa det marmorlika mönstret, ta klumpen med båda händerna (med värmebeständiga handskar på!) Och rotera den en gång (medurs med höger hand och moturs med vänster hand). Vik det en gång ner i mitten och rotera en gång till i samma riktning som tidigare. Gör det snabbt eftersom plasten svalnar väldigt snabbt. Det kan hända att du måste göra det i flera steg, eftersom plasten svalnar mycket snabbt och blir svår att forma. VARNING: Använd värmebeständiga handskar! Om plasten kommer i kontakt med huden, skölj med kallt vatten under en längre tid och använd sedan honung. Honung är otroligt bra för att läka brännskador och läker ofta brännskador mycket snabbare än andra läkemedel eller produkter. Det förhindrar infektioner effektivt och tar bort död vävnad.
 8. När plastklumpen har blivit väl formad och färgerna blandas, lägg tillbaka den på brickan i ugnen.
 9. Efter ca 10 minuter, ta ut klumpen och sätt den snabbt under tryck i t.ex. formed du har gjort för den. För vårt projekt har vi inte använt en form, utan istället två träskivor täckta med bakpapper. Press de tillsammans för att få den tjocklek du vill ha. Du kan också behöva göra denna del av processen i några steg. Vi använde en rullande stift för att rulla den platt, ovanpå en bit bakpapper, och vi gjorde det flera gånger, eftersom plasten snabbt svalnar ner. Var försiktig så att du inte klämmer klumpen ihop på ett förhöjt sätt. Om du inte använder en form, visas kanterna lite slumpmässigt, men det i sig har sin charm, och du behöver inte spendera tid att sätta ihop en hel låda i verkstaden. Vi använde tårtringar av metall för att skära ut små, cirkulära underlägg från den utrullade och uppvärmda plastklumpen. Använd tårtringar/skärare något större än vad du vill ha din slutliga plastform, eftersom plast krymper när det kyler ner. Men var försiktig eftersom metallr blir väldigt hett, så se till att du trycker ner ringarna med en träskiva exempelvis. Detta kan göras enkelt, snabbt och billigt hemma i köket.
 10. Sätt något mycket tungt ovanpå "formen" eller använd klämmor för att hålla trycket på plasten när det svalnar ner. Plast krymper lite när det kyler ner, så att klämmorna kan behöva stramas något var 2: e till 5 minuter om du använder en form.
 11. Låt plasten svalna helt innan du tar bort det från bakpappret eller tar bort det från formen. Det kan ta upp till 2 timmar beroende på hur tjock plasten är. Med tunna trivets, som de vi gjorde, tar det inte mer än 30 minuter innan de har svalnat helt.
 12. Voila! Du har nu en vacker bricka eller ett färgstarkt underlägg.

Video guide

Se fler upcycling guides

 • Från schampoflaska till blomstervas: Återvinn plastflaskor för ett nytt liv.

  Från schampoflaska till blomstervas: Återvinn plastflaskor för ett nytt liv.

  Läs mer
 • Kryddburkar

  Kryddburkar

  Läs mer