Den bästa håroljan? Så hittar du en bra olja för håretSe alla artiklar

Den bästa håroljan? Så hittar du en bra olja för håret

Har du provat en olja till håret? Om inte är det dags att börja. En bra hårolja är ett av de bästa sätten att få ett glänsande hår som ser hälsosamt ut. Men alla oljor är inte framtagna på samma sätt!

På grund av oljans fuktgivande, mjukgörande och skyddande egenskaper för hud och speciellt för hår, har det blivit en nödvändig hårprodukt för många. Men alla oljor är inte lika bra för alla hårtyper.

Läs vidare för att få reda på fördelarna med att använda en bra hårolja, och upptäck vilken olja som passar din hårtyp bäst. Dessutom kommer vi berätta hur man använder en olja till håret!

Innehållsförteckning

Varför ska man använda en hårolja?

Varför ska man då använda en olja till håret? Till skillnad från huden så har inte håret någon möjlighet att hålla sig fuktat på egen hand. Det är därför hårsäckarna producerar sebum, en naturlig olja som transporteras ner längs hårstrået och håller håret hälsosamt och fuktigt.

Dessvärre är det inte alltid denna naturliga process fungerar som den borde! Med dagens styling- och färgtekniker räcker det naturliga sebumet helt enkelt inte alltid till för att hålla håret fuktat. Det är här en olja för håret kommer in i bilden. En bra hårolja kompletterar ditt naturliga sebum, och förser ditt hår med det skydd och den fukt det behöver.

Visste du att flera studier visar på att kokosolja och olivolja kan reducera skadlig påverkan från UV-strålar med upp till 30%

 

Användning av olja är ingenting nytt, då det har en historia som går flera hundra år tillbaka. Dock har kunskapen om oljor ökat. Vi har blivit mycket klokare på de olika effekterna oljor kan ha på många av livets aspekter. På grund av den fuktgivande och skyddande effekten olja kan ha på hår och hud, är det ytterst lämpligt för att mjukgöra och vårda hår och hårbotten.

En bra hårolja kan användas på flera sätt, beroende på vilken hårtyp och vilka behov man har. Det kan vara en bra idé att prova olika håroljor och fokusera särskilt på en som passar dina behov och din hårtyp, då det finns många olika sorter på marknaden. Några av de bästa för fint hår, medan andra oljor passar lockigt eller torrt hår bättre (mer om det senare).

För att ge en översikt av olika oljetyper, har vi delat upp dem i två kategorier:

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor, även kända som fettoljor, basoljor eller bäraroljor, kommer ofta från nötter, frön, bär, blommor eller blad. Vegetabiliska oljor är fetare och oljigare än essentiella oljor och de förångas inte som essentiella oljor gör. Funktionen från oljor i fröer är att skydda fröerna medan de fortfarande är en del av växten.

Essentiella oljor

Essentiella oljor extraheras från olika växtdelar, inklusive blommor, träd, gräs, blad och rötter. De kan extraheras från blad, bär, kåda, kottar, ved, barr, jordstam, frukter och skal såväl som andra delar av växten. Observera att inte alla växter producerar essentiella oljor.

I själva verket används essentiella oljor som en del av växtens överlevnadsmekanism. Dess starka arom kan exempelvis signalera för pollinatorer att de har pollen redo att skördas, eller få rovdjur att hålla sig borta. Essentiella oljor är extremt koncentrerade och väldigt kraftfulla. Direkt applicering kan orsaka hudirritation och till och med bränna huden eller orsaka allergier. Så för optimal användning är det viktigt att spä ut oljan eller blanda den med en basolja och säkerställa att man inte använder för mycket.

5 Fördelar med att använda olja till håret:

 • Olja stärker ditt hår: Olja ökar hårets elasticitet, vilket innebär att det blir mindre benäget att brytas av.
 • En bra hårolja skyddar håret från värmeskada: Genom att täcka varje hårstrå med ett skyddande lager olja kan man hjälpa håret att bekämpa värmeskada.
 • Oljor till håret som ger fukt och förhindrar friss: Oljor för håret som är rika på fettsyror och vitamin E utgör faktiskt en barriär som förhindrar att ditt hår förlorar värdefull fukt. Denna barriär förhindrar även att fukt tar sig in i hårstrået, vilket förhindrar frissighet.
 • Oljor kan främja hårväxt: Eftersom håroljor fuktar och stärker hårstrået förhindrar de att håret bryts av, vilket får det att verka som att håret växer snabbare.
 • Oljor verkar naturligt UV-skyddande: Växtfenoler i växtoljor har den naturliga förmågan att förhindra och häva de skadliga effekterna av UV-strålning på hud och hår. I själva verket ger vissa 30 % mer skydd än bar hud eller hår.

Vilken olja till håret är bäst?

Alla oljor är inte bra för håret. Om oljan är bra för ditt hår eller ej, beror på din hårtyp och de fördelar du är ute efter. Läs vidare för våra rekommendationer till den bästa håroljan!

Bästa håroljan: Lockar

Kokosnötolja är ett utmärkt val till lockar. Det beror på att kokosnötolja, till skillnad från många andra oljor för håret, har en liten molekylär storlek som enkelt absorberas av håret. Det förser lockigt hår med fukt utan att tynga ner det. Avokadoolja har en liknande effekt.

Bästa håroljan: Extra glans

En lätt bärarolja såsom jojobaolja och morotsolja är perfekt för att ge dina lockar extra glans. För extra glans gnuggar du bara in en ytterst liten mängd olja på torrt, stylat hår. Var försiktig så du inte tar för mycket! För mycket olja kan få håret att se fett och oljigt ut snarare än glänsande.

Bästa håroljan: Förhindra kluvna toppar

Kokosnötolja är även ett utmärkt val som en bra olja att förhindra kluvna toppar med. För att använda värmer man upp en liten mängd kokosnötolja i händerna och applicerar sedan på topparna. För bästa resultat ska du applicera kokosnötolja på ditt hår innan läggdags, och sedan styla håret i en skyddande frisyr för att förhindra att kluvna toppar bildas under natten.

Bästa håroljan: Bekämpa frissighet eller torrhet

Om du har torrt eller skadat hår är arganolja en bra olja för håret. Denna marockanska olja är rik på fettsyror och vitamin E som förser torrt hår med välbehövlig fukt. Det är därför vi utsett den till den bästa håroljan för torrt eller skadat hår!

Bästa håroljan: Fint hår

Lätta oljor såsom aprikoskärnolja kan förse tunt hår med glans och fukt utan att tynga ner det. Undvik dock att applicera på rötterna eftersom för mycket olja nära hårbotten kan få fint hår att se flottigt och volymlöst ut. Ett bra alternativ för att undvika en fet känsla är att använda en leave-in balsam istället för en hårolja. Min favorit är Split Fix™ Leave-in Conditioner.

Bästa håroljan: Hårväxt

Pepparmyntolja kan bidra till att främja hårväxt genom att stimulera hårbottens cirkulation. Det ökar blodflödet och hjälper till att förse hårsäckarna med nödvändiga näringsämnen, och på så sätt får håret hjälp med att växa. Därför är pepparmyntolja den bästa oljan för hår som behöver hjälp för att växa.

Givetvis kan applicering av pepparmyntoljan direkt på hårbotten få håret att se oljigt ut, speciellt på fint eller tunt hår. Lösningen? Vår Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna växtfrämjande produkt innehåller pepparmyntolja för att stimulera cirkulationen i hårbotten. Formeln ger även volym vid rötterna och skapar omgående intrycket av ett tjockare hår. Dessutom är denna produkt utmärkt till att lindra och fukta en torr och irriterad hårbotten, vilket kan vara en annan orsak till tunt hår.

Bästa håroljan: UV-skydd

Av alla håroljor är solrosolja, olivolja och kokosnötolja några av de bästa oljorna om du vill ha solskydd.

Bästa håroljan i allmänhet

Det var mycket att komma ihåg! Finns det ingen allt-i-ett olja? Jodå, vårt val som bästa hårolja i allmänhet är Split Fix™ Hair Oil eller Moisture Hero™ Hair Oil. Så vad är skillnaden på dessa två?

Den mångsidiga Split Fix™ Hair Oil kombinerar ekologisk solrosolja, arganolja, kokosnötolja och aprikoskärnolja för flera effekter, såsom en djupgående fuktgivande verkan, värmeskydd, och tillförsel av glans. Applicera på blött hår för att göra det lättare att reda ut håret och för att skydda mot värmestyling, eller applicera på torrt hår för skydd mot UV och föroreningar.

Moisture Hero™ Hair Oil är en 100% naturlig, ultrafuktande hårolja formulerad med sex näringsrika oljor från solrosfrön, kokosnötter, jojobafrön, avokado, sötmandel och nyponfrön. Denna olja är perfekt för mycket torrt, grovt och lockigt hår, eftersom den effektivt minskar friss, återfuktar, ger näring, mjukgör och låser in fukt utan att skapa en fet känsla. Den kan användas på flera sätt i antingen torrt eller fuktigt hår beroende på dina behov.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Så använder man hårolja: grunderna

Nu när du vet vilken olja som är rätt för din hårtyp, ska vi berätta hur du använder den.

Olja till håret som fuktgivande behandling

Olja till håret som fuktgivande behandling

Det enklaste sättet är att använda en olja för håret som en fuktgivande behandling. Innan du går in i duschen applicerar du din favoritolja i håret, sätter upp håret med en Hair Ring. Värmen och ångan från duschen kommer öppna upp hårets yttersta lager och göra det möjligt för oljan att penetrera hårstrået djupt och verka fuktgivande. Efter fem minuter kan du tvätta ditt hår med schampo och balsam som vanligt.

Hårolja för att reda ut håret och skydda från värme

Hårolja för att reda ut håret och skydda från värme

En bra olja till håret kan även hjälpa till att reda ut och skydda håret innan användning av värmeredskap. Applicera ett lätt lager olja på blött hår och arbeta dig varsamt igenom tovor med Wet Brush.

Du kan även använda en värmeskyddande olja såsom Split Fix™ Hair Oil på blött hår innan du fönar det för att minska skador orsakade av värmeverktyg.

Hårolja för frissighet och skydd mot UV-strålar och föroreningar

Hårolja för frissighet och skydd mot UV-strålar och föroreningar

För att skydda håret mot UV-strålar och föroreningar applicera en liten mängd Sun Defense Hair Mist i torrt hår. Hemligheten ligger i ingrediensen, Phytessence™ French Oak Extract, en sammansättning som är rik på antioxidanter som fungerar som ett naturligt UV-filter, plus andra växtbaserade fuktgivande ingredienser.

För att göra en egen hårskyddande spray kan du blanda 1 matsked av vardera olja du föredrar, såsom olivolja, kokosnötolja, solrosolja och sheasmör med cirka 1,5 dl vatten och spraya på håret när du behöver lite UV-skydd för håret.

Så använder man hårolja: Vanliga misstag att undvika

Se upp för följande vanliga misstag när du applicerar olja i håret!

Misstag nr. 1: Oljan appliceras för nära rötter & hårbotten

Om du har fint eller rakt hår kan applicering av olja för nära dina rötter efterlämna håret med ett stripigt och livlöst utseende. Varför är det så? För din hårbotten producerar en naturlig olja som kallas sebum. Eftersom dina rötter är nära din hårbotten är de redan väl fuktade av sebum. Att därutöver tillföra oljor kommer bara att tynga ner ditt hår. Dessutom kan oljor täppa till porer och leda till akneutbrott eller till och med håravfall.

Det enda undantaget är om du använder en bra olja för hår som tagits fram specifikt för användning i hårbotten och rötterna, såsom vår Grow Perfect™ Thickening Spray, som innehåller växtfrämjande pepparmyntolja.

Misstag nr. 2: Man använder för mycket olja

När det kommer till olja kan det definitivt bli för mycket av det goda! Därför är det viktigt att börja med lite. Kom ihåg att du alltid kan använda mer efterhand! Vi rekommenderar att du börjar med att applicera hårolja i storlek av en ärta. Om ditt hår fortfarande känns torrt är det bara att applicera lite till.

Misstag nr. 3: Fel sorts olja används

Att använda fel olja på håret kan också leda till otillfredsställande resultat. Om du till exempel använder en torr olja på torrt hår, kommer håret inte kännas mjukt och fuktat. Omvänt kommer ditt hår se flottigt och volymlöst ut om du använder en tung olja på fint hår. Se vår lista ovan för bästa oljan till håret!

Kokosolja är en av de mest fuktgivande oljorna till håret. Det passar till alla hårtyper och bidrar till att återuppta hårets fuktbalans.

4 Tips för att maximera fördelarna av en bra hårolja

Nu när du känner till alla fördelar av en bra hårolja och hur man använder den kommer här några tips för att hjälpa dig att maximera dina resultat:

Tips nr. 1: Detoxifiera regelbundet

Även om oljor kan bidra till att fukta och skydda ditt hår, kan de även efterlämna oönskade rester som tynger ner håret. Ta bort oljeansamlingar med vår Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna hårbottenskrubb skrubbar varsamt bort ansamlingar av döda hudceller, oljor och hårprodukter för att främja ett mjukare och livligare hår. Vi rekommenderar att produkten används en gång i veckan, eller när du känner att håret behöver en liten uppfräschning.

Tips nr. 2: Proteinbehandling

Om du använder an bra hårolja för att blåsa nytt liv i skadat hår, kan du även lägga till en proteinbehandling till din rutin. Varför då? För skadat hår behöver fukt och protein. Vi rekommenderar användning av vår Protein Repair™ Hair Mask, som nyttjar hydrolyserade vegetabiliska proteiner för att återuppbygga skadade områden på hårstrået. För bästa resultat används den en till tre gånger per månad.

Tips nr. 3: Näring från insidan

Dina hårsäckar kan naturligtvis inte odla ett hälsosamt, glansigt hår utan tillräcklig näring! Det är därför det är så viktigt att se till att du får alla nödvändiga näringsämnen för en hälsosam hårväxt. Vi rekommenderar intag av Hair Formula Gummies for Women eller Tablets, som är fullproppade med vitaminer och mineraler som är hälsosamma för håret, såsom biotin, selen, c-vitamin och zink. Dessutom är dessa tuggbara gummies sockerfria och smakar utsökt, så det är lätt att komma ihåg att ta dem varje dag!

Tips nr. 4: Använd redskap som förhindrar att håret bryts av

Om ditt mål är att håret ska växa, är det även superviktigt att komma ihåg att sköta om ditt hår för att förhindra att det bryts av. Det spelar trots allt ingen roll hur snabbt ditt hår växer om det ändå bara bryts av när du stylar det!

För att förhindra att håret bryts av är det viktigt att investera i särskilda redskap som förser ditt hår med lite extra omsorg. Först rekommenderar vi vår Wet Brush, som har mjuka silikontaggar som reder ut håret utan att bryta av hårstrån.

Sedan rekommenderar vi våra Hair Rings, som är speciellt designade till att dra håret bakåt utan att bryta av det så som man gör med ett klassiskt hårband. Prova båda så kommer du bli glatt överraskad av resultaten!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Shampoo mod hårtab

  Bästa schampo mot håravfall: Här är min rekommendation

 • Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

  Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

Se alla artiklar