Fint hår? Her får du 5 gode tips til pleje af et fint, tyndt hårSe alla artiklar

Fint hår? Här är produkterna du behöver för fint, tunt hår!

Fint hår som ser tråkigt och livlöst ut kan verkligen kännas som en besvikelse. Men bara för att du föddes med fint hår, behöver du inte lida över att ha platt hår förevigt! Från de bästa typerna av produkterna som du bör använda, till dagliga rutiner som du bör undvika, här hittar du allt du behöver veta om hur du bör vårda ditt fina hår.

Har du fint hår kommer diametern på varje individuellt hårstrå vara förtunnat - men du har förmodligen ett överflöd av hår på huvudet. Allt du behöver veta är; hur du tar hand om ditt hår på rätt sätt och hur du stylar fint hår. Oavsett om du har fint hår, fint tunt hår eller kort fint hår, läs vidare!

Innehållsförteckning

Vad är fint hår?

Fint hår är en slags hårtextur som syftar på hårstrån som har en liten omkrets. Om du har fint hår, vet du förmodligen redan om det! Fint hår har väldigt enkelt att trassla till sig och det kan enkelt bli fettigt. Eftersom hårstråna är så fina och tunna, är denna hårtyp mer benägen att få kluvna toppar och håret kan till och med brytas av (vilket leder till kort fint hår).

Är du inte säker på om du har fint hår eller inte, gör detta enkla test. Plocka av ett hårstrå och gnugga det mellan dina fingrar. Kan du inte känna håret mellan fingrarna, då har du fint hår.

Din frisör kan också ge dig svaret, så tveka inte att fråga om din hårtyp nästa gång du sätter dig i frisörstolen.

Men oroa dig inte! Det är inget fel med att ha fint hår (eller någon annan hårtyp för den delen). Faktum är att det finns fördelar med att ha fint hår. Fint hår kräver till exempel mindre produkter än andra hårtyper, vilket betyder att du kommer spara pengar i det långa loppet. Det går dessutom snabbt och är enkelt att styla (om du använder rätt teknik för att styla fint hår - men mer om det senare).

Som du kan se på dessa för- och efter bildera, är det möjjligt att skapa volym i fint hår på mindre än 30 sekunder - allt du behöver är de rätta produkterna:

Hairlust før efter

Vad är skillnaden mellan fint och tunt hår?

Fint hår handlar om diametern på varje individuellt hårstrå, medans tunt hår handlar om densiteten av håret. Hårets densitet är hur många hårstrån som finns på ditt huvud och hur nära dem är varandra. Både fint hår och tunt hår är kopplade till genetik, men det kan också orsakas av livsstilsfaktorer, som dålig kost och stress.

Medan fint hår oftast även anses vara tunt hår, kan du faktiskt ha tjockt fint hår (fina slingor med hög densitet) eller grövre, tunt hår (tunna slingor med låg densitet). Har du fint hår, fint tunt hår eller kort fint hår, kommer din hårrutin i grund och botten se likadan ut.

5 tips om hur du tar hand om fint hår

1. Ät dina vitaminer

Ät dina vitaminer

Som det gamla ordspråket säger - du är vad du äter. Dina hårsäckar kräver vissa näringsämnen för att växa så effektivt som möjligt. Får du inte tillräckligt med näringsämnen, kan du lida av skört eller tunt hår.

Vill du att dina lockar ska vara så friska och starka som möjligt, adderna Hairlust Hair Formula Gummies for Women till din dagliga rutin. Dessa gummies är laddade med vitaminer och mineraler som ditt hår älskar - Biotin, Vitamin C och Zink. Dessutom kommer de i en söt gummiform, vilket gör dem enklare att komma ihåg att äta varje dag. När det kommer till vitaminer är det viktigaste att att ta dem regelbundet!

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Gummies for Women

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Tablets for Women

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

2. Ät mer protein

Ät mer protein

Ditt hår är skapat av ett protein som kallas keratin, därför känns det logiskt att protein i maten är vitalt för att ha ett friskt och starkt hår. För att få hjälp med fint hår, se till att du får i dig tillräckligt med proteinrik mat i din kost. Behöver du några idéer? Förutom kött, mejeriprodukter och fisk, kan du även hitta protein i viss plantbaserad mat som tofu, bönor och nötter. Du kan också lägga till kollagenpulver till dina favoritdrycker för extra protein i din diet.

3. Få bort all uppbyggnad av oljor

Få bort all uppbyggnad av oljor

Alla hårtyper är benägna att få uppbyggnad av oljor från hårt vatten, produkter eller oljor från hårbotten, men har du fint hår kan denna uppbyggnad göra att ditt hår snabbt ser trött och livlöst ut. Inte precis något man vill ha! För att ge ditt hår och din hårbotten en djup rengöring för ett hår med mer volym, använd den ekologiska Scalp Delight™ Detox Scrub regelbundet.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer

4. Ta hand om din hårbotten

Ta hand om din hårbotten

En frisk hårbotten betyder friskt hår. Din hårbotten bör vara i optimalt tillstånd så att ditt hår växer sig starkt - använd den ekologiska Grow Perfect™ Thickening Spray efter varje tvätt. Denna behandling som du lämnar i håret innehåller lugnande ingredienser för din hårbotten, som ekollogisk aloe vera och hjortron fruktextrakt. Dessutom är det baserad på mikroproteiner från Protectagen och RootBioTec™, ett kraftfullt rotextrakt från basilika, som tillför näringsämnen till hårsäckarna och främjar hårväxten. I kliniska undersökningar har RootBioTec™ kunnat minska håravfallet med 31% efter två månaders användning.

Om du kommer ihåg att ta hand om din hårbotten i vardagen kommer du också att kunna främja och stödja din hårväxt.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Hårbottenbehandling berikad med RootBioTec™ mot håravfall som arbetar för att öka hårets täthet.

299 kr

Läs mer

Som en bonus ger Grow Perfect™ Thickening Spray ett direkt lyft till dina rötter, som gör att ditt hår ser tjockare och fullare ut. Det finns en hel del fördelar du kan ta del av om du gör detta titt som tätt!

Klåda i hårbotten är ett vanligt problem som nästan alla vuxna drabbas av vid någon tidpunkt. Läs mer om vad som orsakar det och hur du kan upprätthålla en frisk hårbotten och motverka en kliande hårbotten i denna artikel.

5. Ta hand om dina längder

Ta hand om dina längder

Fint hår är mer skört, därför kan det brytas av lättare än andra hårtyper. Om du är ute efter kort hår som en pixie eller en bob, då behöver du inte oroa dig så mycket över detta steg. Vill du ha en längre look behöver du vara väldigt försiktig när du tar hand om din längder.

Hår - speciellt fint hår - bryts lättare av det är blött. Därför behöver du vara extra försiktig när du borstar ditt hår efter att du har tvättat det. För att säkert borsta ditt hår och få bort tovor på blött fint hår, använd Detangle Wet Brush för att försiktigt arbeta ut knutar och börja borsta i slutet av topparna när håret fortfarande är blött. Hairlust Wet Brush är skapad av mjuka knoppar som försiktigt tar bort knutor utan att ditt fina hår dras i för hårt. Dessutom har den en ergonomisk design som gör den enklare att använda än en vanlig kam.

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple

Wet Hair Detangler Brush, Purple

Hårborste som inte sliter på håret speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer
HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink

Wet Hair Detangler Brush, Pink

Hårborste som inte sliter på håret speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer

När du har använt en wet brush för att få bort knutor i blött hår, använd inte en vanlig bomullshandduk för att torka håret. Du kanske inte visste detta, men torkar du håret med en billig handduk kommer ditt hår ta enormt med stryk. Det är mycket bättre om du låter håret självtorka, eller ännu bättre, genom att använda en Bamboo Hair Towel Wrap. Bambuhanddukar är extremt mjuka och bra för tunt fint hår, jämfört med bomull.

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White
Spara upp till 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, White

Hårturban till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Blue HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, Blue
Spara upp till 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, Blue

Hårturban till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer

Du borde även lägga till en stärkande behandling som Protein Repair™ Hair Mask till din hårvårdsrutin. Fint hår är mer skört och kan enklare brytas av och denna mask är fylld med vegetabiliskt protein som stärker och förstärker hårstrået från insidan ut.

HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio
Spara 15%

Protein Repair™ Hair Mask Trio

Innehåller protein hårinpackning, Bamboo Hair Towel Wrap och Wet Hair Detangler Brush.

507 kr

430 kr

Läs mer

Försök undvika hårstilar som är för åtsittande och använd Hairlust skonsamma hårringar istället för traditionella hårsnoddar. Hårsnoddar kan vara tufft på tunt hår, vilket till och med kan leda till håravfall.

HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Yellow/Orange HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Yellow/Orange

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Yellow/Orange

Skonsamma hårsnoddar som håller håret på plats utan att skada det.

39 kr

Läs mer
HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Blue/Green

Skonsamma hårsnoddar som håller håret på plats utan att skada det.

39 kr

Läs mer

Till sist bör du använda ett värmeskydd innan du börjar styla ditt hår med värmeverktyg. Hoppa aldrig över detta steg!

Vanliga problem och lösningar för dig med fint hår

Hårtrassel

Har du fint hår vet du förmodligen redan att det är extra benäget att trassla till sig. Tyvärr är det inte heller bra att kamma håret hela tiden, då det kan leda till oönskad brytning. Så vad ska man göra?

Rörelse och friktion från träning och vind kan göra att fint hår får knutor eller tovor, så genom att förhindra att trassel sker från första början, kan du sätta upp ditt hår i olika skyddande stilar, som t.ex. flätor, när du tränar eller när du ska spendera många timmar utomhus.

Håller du ditt hår återfuktat kommer det också förhindra tovor. Vi hoppas att du redan gör detta, men du bör alltid använda balsam när du har tvättat ditt hår. Detta för att behålla fukten i håret. Om du känner att du behöver extra fukt, testa använda ett leave-in balsam för att eliminera torrt hår som gärna trasslar ihop sig.

Fett hår

Fint tunt hår har lättare att bli fettigt än tjockare, grövre hårtyper. Varför? Jo, för det är enklare för ditt hårs naturliga oljor att färdas nedåt mot längderna.

För att inte få så fettigt hår, tvätta håret med ett milt schampo som Split Fix™ Shampoo från Hairlust, 1 till 3 gånger per vecka. Split Fix™ Shampoo innehåller inte några SLS-sulfater, vilket betyder att håret inte efterlämnas torrt (vilket du vid detta laget vet leder till tovor). När du balsamerar håret, använd bara produkten från dina öron och nedåt där håret behöver återfuktning som mest. Om ditt hår blir för fett mellan tvättarna, spraya torrschampo där det behövs, för att få bort de extra oljorna.

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%
Förbeställ

Split Fix™ Duo

Minska kluvna toppar och skadat hår ett sulfatfritt schampo och balsam för skadat hår.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Enriched Blonde™ Duo HairLust - Enriched Blonde™ Duo
Spara 15%

Enriched Blonde™ Duo

Färgkorrigerande silverschampo och balsam till ett blont, blekt eller grått hår.

458 kr

389 kr

Läs mer

Platt och livlöst hår

Om det inte stylas på rätt sätt, kan fint tunt hår se platt och livlöst ut. Som tur är kan du boosta upp volymen med några enkla stylingtips och tricks. Till exempel kan du använda en volymgivande spray som Grow Perfect™ Thickening Spray som hjälper till att lyfta upp rötterna. För extra volym och form, föna ditt hår upp och avsluta med att applicerat din volymgivande spray!

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Hårbottenbehandling berikad med RootBioTec™ mot håravfall som arbetar för att öka hårets täthet.

299 kr

Läs mer
HairLust - Final Touch Hair Spray HairLust - Final Touch Hair Spray

Final Touch Hair Spray

Non-aerosol och ekologisk hårspray som ger håret medium stadga, struktur och glans.

229 kr

Läs mer

Andra hårvolym tips:

 • Se till att ditt hår torkar till 100% innan du lämnar hemmet och se till att borsta igenom det bra innan du går ut.
 • Använd inte för mycket stylingprodukter. Fint hår behöver inte många produkter och använder du för många kommer ditt hår bara tyngas ned, vilket gör att det ser platt och livlöst ut.
 • Du kan alltid ändra din bena! Att bara flytta några centimeter på hårbenan kan ge dig ett nödvändigt lyft och volym vid rötterna.

Att välja en smickrande frisyr eller stil för fint hår kommer ta dig en lång väg om du vill att ditt hår ska se perfekt ut. Här är några av de bästa frisyrerna för fint hår:

De bästa frisyrerna för fint hår

Du kommer långt med att bara välja en snygg frisyr eller styling för fint tunt hår. Här är inspiration till några av de bästa stilarna för fint hår:

Lång lugg

Fint hår är mer benäget att brytas av, vilket kan leda till många korta, fina strån runt ditt ansikte som också kan kallas för baby hår. Ibland kan hårtillskott hjälpa för att få dessa hårstrån att växa ut, vilket gör att håret ser tjockare ut. En annan lösning är att klippa lång lugg. Genom att föra in mer volym runt ditt ansikte, kommer ditt hår se tjockare och fylligare ut.

Asymmetrisk page (asymmetrical bob)

Håller du ditt fina tunna hår beskuret, kan det se tjockare och fylligare ut med endast lite ansträngning från din sida. Varför? Långt hår tynger ner ditt hår, vilket gör att det ser platt och livlöst ut - kort hår lyfter upp håret! Oavsett om du väljer en Bob som är till hakan, eller till axlarna, är en kortare frisyr ett perfekt val för dig som har fint tunt hår.

Pixie

Känner du dig extra äventyrlig kan en Pixie frisyr verkligen göra underverk för fint tunt hår. Plus, det är SÅ enkelt och effektivt att styla. En pixie passar inte alla, men du borde absolut ge en tanke till denna korta fina hårfrisyr!

Bakåtslickat

Bakåtslickat hår är verkligen så snyggt och passande för kvinnor med fint hår. Du har kanske lite färre alternativ när det gäller hårstilar än andra hårtyper. Dessutom är en bakåtslickad frisyr alltid fin och modern.

Slarviga vågor

Slarviga vågor kommer lägga till välbehövligt lyft till fint tunt hår, vilket kan göra att det ser tjockare ut. Har du naturligt vågigt hår, överväg då att låta håret självtorka med lite volymgivande spray. Har du inte naturligt vågigt hår kan du alltid göra lite fejk-vågor med en locktång. Se bara till att du använder värmeskydd innan!

Vilka är de bästa produkterna för fint tunt hår?

Redo för din shoppinglista? Här är alla produkterna som du behöver för att kunna njuta av ditt fina tunna hår:

 1. Hair Formula Gummies for Women - Stärker fint tunt hår från insidan ut.
 2. Grow Perfect™ Thickening Spray - Håller din hårbotten frisk och boostar volymen i rötterna så att håret ser tjockare ut.
 3. Scalp Delight™ Detox Scrub - Eliminerer fett som tynger ner fint hår.
 4. Protein Repair™ - Förstärker fint tunt hår med en blandning av vegetabiliska proteiner som motverkar att håret bryts samt motverkar kluvna toppar.
 5. Wet Brush - Borstar försiktigt och reder ut fint tunt hår som enkelt kan trassla till sig.

Har du några tips på hur du tar hand om och stylar fint hår, fint tunt hår eller kort fint hår? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Det bästa schampot för fettigt hår – Vad ska man titta efter?

  Det bästa schampot för fett hår – Vad ska man titta efter?

 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

  Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

 • Schampo utan silikoner

  Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

 • Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

  Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

Se alla artiklar