Detox schampo: så gör du en detox för håretSe alla artiklar

Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

Kämpar du med ett tråkigt hår och en kliande hårbotten? Du kan ha ansamlingar av stylingprodukter, mineraler och överflödiga oljor. Det innebär att ditt hår kan behöva en detox med ett varsamt clarifying shampoo. Läs vidare för att lära dig allt om detox schampo (eller clarifying shampoo) för att hålla ditt hår rent och fräscht utan att torka ut det eller beröva det på viktiga delar.

Som en person med lockigt hår har jag alltid kämpat med produktansamlingar som tynger ner mina lockar och lämnar min hårbotten obekväm och med klåda. Jag har provat många olika hårbottenskrubb och schampon under åren för att ta bort ansamlingarna, men de var antingen för hårda eller ineffektiva. Det var tills jag testade en detox för håret.

Efter att ha använt produkter för lockigt hår för första gången blev jag förvånad över hur bra det kunde avlägsna överflödiga ansamlingar från mitt hår och min hårbotten, vilket efterlämnade mina lockar med en ren känsla och ett rent utseende. Detta blogginlägg kommer att ge dig tips på hur du får ut så mycket av den här produkten samt mina val av det bästa detox schampot. Dessutom kommer jag att berätta hur man använder detox schampo.

Innehållsförteckning

Vad är ett detox schampo?

Detox schampon (även kallat clarifying shampoo) är produkter som rengör på djupet och som är designade att avlägsna överflödiga ansamlingar och rester från håret samt rengöra hårbotten på djupet. Ditt hår efterlämnas sedan fräscht och rent. Låter bra va? Nackdelen är att dessa detox schampon ofta innehåller hårda sulfater och andra rengöringsmedel för att kunna rengöra håret (för) effektivt. Den goda nyheten är att det även finns varsammare alternativ tillgängliga som använder naturliga ingredienser (mer om det senare). Har du svårt finna produkten i hyllan? På flaskorna beskrivs ofta produkten som rengörande, renande, clarifying och detoxing som indikerar på dess starka, rengörande egenskaper.

Är ett detox schampo bra för ditt hår?

Det finns både för- och nackdelar med att använda detox schampo.

Fördelar:

Detox schampo

1. Avlägsnar ansamlingar

En av de huvudsakliga fördelarna med ett clarifying shampoo är att det effektivt avlägsnar ansamlingar och rester från håret och att det rengör hårbotten på djupet. Detta kan hjälpa till att förbättra hårets allmänna hälsa och utseende, då överflödiga ansamlingar kan tynga ner håret och göra att det ser tråkigt ut.

2. Rengör från mjäll och fett

En detox för håret kan även vara till hjälp för människor med oljigt hår eller hårbotten då de effektivt kan avlägsna överflödig olja och efterlämnar håret med en ren och fräsch känsla och utseende.

3. Tillför mer volym och glans

Djuprengörande schampon främjar mer volym och glans genom att avlägsna ansamlingar från produkter, olja och smuts. Detta är fantastiska nyheter om du har fint eller tunt hår som tyngs ner snabbare än andra hårtyper.

4. Framhäver din naturliga hårstruktur

Jag upplever att en bra produkt för lockigt hår hjälper till att förbättra min naturliga hårstruktur då ansamlingar tenderar att tynga ner mina lockar. Denna effekt kommer att bli ännu mer märkbar om du använder produkter med silikoner eftersom silikonbaserade produkter är särskilt benägna att byggas upp på hårstrån

Nackdelar:

Detox schampo

1. Kan torka ut ditt hår

Dessa produkter kan vara hårda mot håret och kan beröva det på hårets naturliga oljor vilket leder till torrhet och skada. För att undvika det rekommenderar jag att du letar efter ett mer varsamt och sulfatfritt schampo.

2. Kan irritera din hårbotten

De kan även vara uttorkande för din hårbotten, vilket kan leda till irritation och hudflagor.

3. Kan orsaka friss, statisk elektricitet och kluvna toppar

Clarifying shampoo kan torka ut ditt hår, och torrt hår leder ofta till kluvna toppar, frissighet, och statiskt hår.

4. Kan få hårfärg att blekna

Kraftfulla schampoformler kan få din hårfärg att blekna. (Tips: Om du har färgat hår, kolla in den här artikeln om hur man väljer rätt schampo för färgat hår).

Den goda nyheten är att du kan mildra de flesta av dessa nackdelar genom att hitta rätt detox schampo för din hårtyp och använda det med rätt frekvens (mer om det senare). Om du är orolig för dessa negativa effekter är ett sulfatfritt schampo vanligtvis den bästa lösningen.

Vem borde använda ett clarifying shampoo?

Alla kan dra nytta av att använda ett clarifying shampoo! Men i synnerhet:

1. Personer som använder mycket stylingprodukter

Hårstylingprodukter, i synnerhet sådana med silikon, kan efterlämna rester som ansamlas över tid. Detta kan tynga ner håret och få det att se tråkigt och livlöst ut. Således kan människor som använder mycket stylingprodukter dra nytta av ett bra clarifying shampoo eftersom dessa produkter kan hjälpa till att avlägsna ansamlingar i håret och djuprengöra hårbotten.

2. Personer som har hårt vatten

Hårt vatten innehåller mer mineraler, såsom kalcium och magnesium, som kan efterlämna rester i håret och hårbotten. Dessa rester kan byggas upp över tid, vilket gör att håret känns tungt och tråkigt samt irriterar hårbotten. En detox för håret kan hjälpa personer med hårt vatten genom att avlägsna mineraler som ansamlas i håret.

3. Personer som simmar mycket

Ett bra detox schampo kan hjälpa personer som simmar mycket då det kan avlägsna klor och salt från håret och hårbotten. Både pool- och havsvatten kan torka ut håret och hårbotten. Klor, som ofta används för att desinficera poolvatten, kan beröva håret på dess naturliga oljor och leda till torrhet och skada. Klor kan även missfärga ditt hår och göra det grönt. För att undvika att det sker, rekommenderar jag att man använder ett bra djuprengörande schampo regelbundet.

4. Personer med fint hår

Fint hår tyngs ner enklare och är mer benäget att se fett ut eftersom det har en mindre diameter. Ett schampo som rengör hårbotten på djupet kan hjälpa till att avlägsna denna ansamling och efterlämna håret med en ren och fräsch känsla samt utseende.

5. Personer som har mjäll eller fett hår

Överproduktion av sebum, den naturliga oljan som produceras av hårbotten orsakar fett hår. Denna överflödiga olja kan tynga ner håret och få det att se flottigt och livlöst ut. Ett sulfatfritt mjällschampo kan hjälpa till att avlägsna extra olja från håret och djuprengöra hårbotten och efterlämna det med ett fräscht och rent utseende. Djuprengörande schampon eliminerar även effektivt mjällflagor orsakade av ansamlingar av döda hudceller i hårbotten. Dessa flagor kan vara fula och svåra att bli av med, men ett bra clarifying shampoo kan hjälpa till att lyfta bort dem från hårbotten och efterlämna den ren och fri från flagor.

(Tips: Om du har fett hår, läs den här artikeln om det bästa schampo för fett hår).

Clarifying shampoo för lockigt hår?

Även om det är sant att de flesta detox schampon kan vara för hårda för lockigt hår, så är det fortfarande möjligt för personer med lockigt hår att använda dem. Du behöver bara se till att du väljer speciella produkter för lockigt hår.

Lockigt hår är mer benäget att få produktansamlingar, vilket kan tynga ner lockarna och göra att hårbotten kliar. Varför? Jo, det beror på att människor med lockar ofta kan gå längre mellan tvättarna och använda mer produkt, vilket kan bidra till ansamling. I dessa fall kan produkter för lockigt hår hjälpa till att avlägsna överflödiga ansamlingar från håret samt djuprengöra hårbotten.

Så väljer du detox schampo för lockigt hår

 • Leta efter en sulfatfri formula: Sulfater är skummedel som läggs till i många typer av rengörare och schampon. Dessvärre kan sulfater vara hårda och uttorkande på lockigt hår, så det är nödvändigt att välja ett sulfatfritt schampo. De bästa detox schampon för lockigt hår är sulfatfria.
 • Välj en produkt som är lämplig för din hårtyp: Om du har torrt, skadat eller kemiskt behandlat hår så är bäst produkter för lockigt hår de som är utformade med näringsgivande ingredienser som hjälper till att skydda håret.
 • Överväg ingredienser: De bästa detox schampon för lockigt hår är gjorda med naturliga och näringsgivande ingredienser, såsom aloe vera, stärkande proteiner och antioxidanter. Dessa ingredienser kan hjälpa till att förse håret med näring samt minimera torrhet och skada.

För ytterligare information, läs "De bästa produkterna för lockigt hår".

Hur ofta bör man använda detox schampo?

Så, hur ofta bör du göra en detox för håret? Frekvensen som du bör använda ett sulfatfritt detox schampo på beror på din hårtyp och ditt hårs behov.

Jag rekommenderar att göra en detox för håret en gång i veckan eller en gång varannan vecka för att avlägsna överflödiga ansamlingar och rester från håret och djuprengöra hårbotten. Men om du har väldigt torrt eller skadat hår kanske du vill använda ett clarifying shampoo ännu mer sällan, då dessa typer av produkter kan vara uttorkande för håret. Å andra sidan, om du har väldigt oljigt hår eller bor i en region med hårt vatten, kan du behöva använda ett djuprengörande schampo mer frekvent för att avlägsna överflödig olja och mineralansamlingar.

Det är även viktigt att tänka på de produkter du använder i ditt hår, då vissa typer av produkter som exempelvis de som är utformade med silikon kan efterlämna en ansamling som kan behöva avlägsnas oftare. I slutändan är det din hårtyp och ditt hårs behov som bestämmer hur ofta du bör använda ett sulfatfritt schampo.

Mina val som de bästa detox schampon

Nu när jag (förhoppningsvis) har övertygat dig om fördelarna med att addera ett sulfatfritt clarifying shampoo till din rutin, så är följande de bästa detox-produkterna enligt mig.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Scalp Delight™ Detox Scrub är en detox-produkt som är lämplig för alla hårtyper, inklusive lockigt, skadat och färgat hår. Den har en sulfatfri, hårbottenrengörande formel som är godkänd enligt Curly Girl-metoden.

Scalp Delight™ Detox Scrub är gjord med naturliga och ekologiska ingredienser, inklusive stärkande mikroproteiner från ris, lugnande havre och aloe vera. Dessa ingredienser hjälper till att hålla håret och hårbotten återfuktad och skyddad under hårbottenskrubbprocessen. För bästa resultat kan du använda Scalp Delight™ Detox Scrub tillsammans med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush, vilket kan hjälpa till att främja en hälsosam hårbotten och boosta cirkulation.

Undrar du hur ofta du bör använda ett detox schampo? Tack vare den varsamma men effektiva formeln kan du använda den veckovis för att avlägsna överflödiga ansamlingar och rester från håret samt djuprengöra din hårbotten så att den efterlämnas ren och fräsch.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo är en produkt som är särskilt utformad för personer som lider av mjäll eller en kliande eller fet hårbotten. Även om det inte riktigt är ett detox schampo så kan den här produkten vara ett utmärkt alternativ för de som letar efter en produkt för hårbotttenskrubb som är lämplig för kontinuerlig användning. Instant Relief™ Dandruff Shampoo renar, balanserar och avlägsnar flagor och oljor från håret och hårbotten utan att beröva håret på de naturliga oljorna. Detta gör det till ett varsammare alternativ för de med känslig hårbotten eller torrt, skadat hår. Om du kämpar mot mjäll eller en kliande eller fet hårbotten, kan denna produkt vara ett bra alternativ för att hjälpa dig att hålla din hårbotten frisk och fri från flagor.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Så undviker du att torka ut ditt hår

Som vi nämnde tidigare kan detox schampo torka ut ditt hår och din hårbotten och orsaka irritation och till och med att hår bryts av. Förutom att använda rätt produkt och ta reda på hur ofta du ska använda ditt detox schampo så följ dessa tips för att hålla ditt hår och din hårbotten frisk:

1. Fokusera på rötterna och hårbotten

​​Jag rekommenderar att man fokuserar på att applicera detox schampo på rötterna eller hårbotten eftersom det är där som överflödiga ansamlingar och rester ackumuleras. Såvida du inte använder många hårstylingprodukter är det inte nödvändigt att använda ett detox schampo i längderna.

2. Håll dig borta från hårda sulfater

Sulfater är ytaktiva ämnen som vanligtvis förekommer i många rengöringsprodukter, inklusive schampo, kroppstvätt och ansiktsrengöring. Dessa kemikalier avlägsnar effektivt smuts och olja från hår och hud, men de kan även vara för hårda. Personer med torrt eller skadat hår vill undvika sulfater då de kan beröva håret på dess naturliga oljor, vilket leder till ytterligare torrhet och skada.

3. Skydda ditt hår innan du tvättar det

Att använda en hårinpackning eller förschampo innan schamponering kan hjälpa till att skydda håret och hålla det näringsrikt och återfuktat under rengöringsprocessen. Dessa produkter kan hjälpa till att skapa en barriär runt håret som stänger in fukt och hjälper till att förhindra de hårda rengöringsmedlen i schampon från att beröva håret på dess naturliga oljor. Jag rekommenderar:

 • Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm - Applicera detta fuktgivande balm i dina längder innan du rengör din hårbotten för att hålla ditt hår skyddat och återfuktat.
 • Split Fix™ Hair Mask - Om du har torrt hår som är benäget att brytas eller kluvna toppar, så är en hårinpackning ett utmärkt alternativ för att mildra den uttorkande effekten hos detox schampon.
 • Curl Crush™ Hair Mask - Håll dina lockar återfuktade, mjuka och definierade med denna behandling samtidigt som du arbetar in ditt val av produkter för lockigt hår.

4. Använd hårolja före eller efter tvätt

Att använda en hårolja före eller efter schamponering kan hjälpa till att återställa fukt till håret och hårbotten och kan hjälpa till att skydda håret från de hårda hårbottenskrubbmedlen i schampo. Jag rekommenderar:

 • Split Fix™ Hair Oil - Denna mångsidiga hårolja jämnar ut och ger näring till skadade eller kluvna toppar.
 • Moisture Hero™ Hair Oil - Denna 100 % naturliga silikonhårolja ger återfuktning och näring till torrt, frissigt eller lockigt hår.

5. Använd alltid balsam

Balsam innehåller ingredienser som kan hjälpa till att ge näring och återfukta håret och kan även hjälpa till så att det känns mjukare, jämnare och lättare att hantera. I allmänhet rekommenderas det att använda ett balsam varje gång du schamponerar ditt hår, men det är särskilt viktigt att använda efter ett clarifying shampoo.

Slutsatsen är att detox schampon är en produkt som hjälper til att avlägsna överflödiga ansamlingar och produktrester från hår och hårbotten. En detox för håret kan vara särskilt fördelaktiga för de som använder mycket hårstylingprodukter, bor i ett område med hårt vatten eller simmar regelbundet. Hur ofta du bör använda ett detox schampo beror på din hårtyp, hårets skick och din hårstylingrutin. Oavsett hur ofta du använder ett detox schampo, så är det viktigt att du använder detox schampon sparsamt för att hjälpa till att återställa fukten i håret.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

Se alla artiklar