Hur får man längre fransar med ögonfransserum? Steg-för-Steg guide!Se alla artiklar

Hur får man längre fransar med ögonfransserum? Steg-för-Steg guide!

Hur får man längre ögonfransar? Många vill vet hur man får fylligare, mörkare, fransar och om det finns något magiskt trick! I själva verket tycker tre av fyra kvinnor att deras ögonfransar är för ljusa, glesa eller korta.

Medan mascara, lösögonfransar, och fransförlängningar kan ge effekten du önskar för tillfället, så kan de faktiskt skada dina naturliga ögonfransar. Om du är ute efter en mer permanent lösning som inte behöver tas av innan läggdags eller fixas till efter ett par veckor? Det är där fransserum kommer in i bilden!

Ett serum främjar växt medan det mjukgör fransarna. Dock är inte alla skapade på samma sätt! Fortsätt läs för att få reda på det bästa ögonfransserumet för dig. Och om du inte tror mig, så ta en titt på våra före- och efterbilder nedan!

Innehållsförteckning

Hur fungerar ögonfransarnas hårväxtcykel?

Så, hur får man längre ögonfransar? Innan jag kan prata om det behöver vi prata om hur dem faktiskt växer för att förstår hur dem blir fylligare och längre. De flesta har 90 till 160 ögonfransar längs den övre franskanten. Varje ögonfrans utgörs av ett hårstrå (delen av fransen som du kan se) och en rot som den växer från.

Eyelash Growth cykel

Precis som håret på ditt huvud växer dina ögonfransar i en cykel som inkluderar tre steg:

 • Den anagena eller växtfasen, som varar mellan fyra och tio veckor. Omkring 35-40 % av dina övre ögonfransar är i den här fasen oavsett tillfälle
 • Den katagena eller nedbrytningsfasen, som varar omkring 15 dagar
 • Den telogena eller vilofasen, som varar mellan fyra och nio månader. Omkring 50 % av dina ögonfransar är i den telogena fasen oavsett tillfälle.

Efter den telogena fasen faller den av och cykeln börjar igen. Så om du märker att ett par ögonfransar faller av på morgonen, så få inte panik! Att tappa fransar är en naturlig del av växtcykeln. Varje frans befinner sig i olika steg av växtcykeln, vilket är anledningen till att du inte tappar alla på en gång.

Så hur länge växer ögonfransar? Eftersom den anagena fasen av växtcykeln är mycket kortare än den anagena fasen av ditt huvudhår (som kan vara under flera år), växer ögonfransar sällan längre än 12 mm. I genomsnitt växer ögonfransar mellan 0,12 mm till 0,14 mm dagligen.

Varför tappar man ögonfransar?

Som jag nämnde tidigare faller dem av naturligt efter den telogena fasen av växtcykeln. Sättet du behandlar dina ögonfransar på kan även orsaka att de faller av för tidigt. Det är därför nyckeln till att låta ögonfransarna växa är att uppmuntra mer växt under den anagena fasen samtidigt som man förhindrar dem från att gå av och falla genom att behandla dem med extra omsorg (mer om det senare).

Du kan se resultaten nedan. Det här fotot visar före och efter användning av fransserum under 3 månader.

Hairlust eyelash serum before after

Varför är mina ögonfransar korta, ljusa eller glesa?

Det finns flera orsaker till att dina fransar kan vara korta, ljusa eller glesa:

 • Genetik – Beroende på din bakgrund kommer dina ögonfransar vara ljusare i färg eller kortare i längd. En del personers har inte så mycket naturlig böjning, vilket även kan få dem att framstå som kortare.
 • Ålder – Med åldern tenderar ögonfransarna att bli glesare. Det är för att växtcykeln blir långsammare, så det tar längre tid att låta nya fransar växa ut efter att de gamla fallit av. Dessutom blir fransarna mer sköra och torra, vilken kan få dem att brytas eller falla av för tidigt.
 • Felaktig skötsel – Att använda uttorkande mascara eller lösögonfransar eller ögonfransförlängning kan leda till glesa, sköra eller korta fransar.
 • Otillräcklig näring – Hårsäckar kräver en viss mängd vitaminer och mineraler för att växa ett hälsosamt hår. Om du inte får i dig tillräckligt med näringsämnen, kan ditt hår lida – inklusive dina ögonfransar. Otillräcklig näring kan även innebära att håret som växer ut blir skörare och mer benäget att gå av.
 • Medicinska tillstånd – Vissa tillstånd såsom alopeci, hypotyreos, eller trichotillomani kan leda till att man tappar ögonfransar. Ibland kan håravfall (inklusive av fransar) vara en biverkan av medicin. Om du misstänker att orsaken till att du tappar fransar beror på ett medicinskt tillstånd, så prata med din läkare.

Hur kan jag få ögonfransarna att växa snabbare?

Om du vill få längre ögonfransar och att de ska växa ut snabbare kan du prova några av dessa naturliga metoder.

få ögonfransarna att växa snabbare

1. Ta en paus från din mascara

Tro det eller ej men ingredienserna i mascaran kan faktiskt torka ut dina ögonfransar, få dem att bli mer sköra eller benägna att falla av.

2. Avlägsna varsamt smink före läggdags

Om du väljer att använda ögonsmink ska du se till att tvätta bort det innan läggdags. Det sista du vill är att de uttorkande ingredienserna i mascara lämnas på dina ögonfransar under hela natten! Och var extra varsam när du tar bort ögonsmink för att undvika att råka dra bort ögonfransar i onödan. Använd en oljebaserad sminkborttagning för ögonen för att varsamt ta bort mascara, eyeliner och ögonskugga.

3. Skippa fransböjare

Jag behöver säkert inte berätta för dig att fransböjare drar ut dina ögonfransar! Även om det inte verkar som en så stor grej att dra ut en frans då och då, så med tiden kan det faktiskt bli en hel del om man lägger ihop dem.

4. Undvik lösögonfransar och fransförlängningar

Även om lösögonfransar kan hjälpa till att skapa fylligare och längre ögonfransar, så kan de faktiskt skada dina riktiga. Det är nästan omöjligt att ta bort lim från lösögonfransar och fransförlängningar utan att dra ut dina naturliga fransar, så det är bäst att spara dem till endast speciella tillfällen.Om du undrar hur man får längre ögonfransar, så är inte det här svaret i det långa loppet.

5. Prova ett tillskott för hårväxt

Ögonfransar är bara hår, så det är förståeligt att tillskott för hårväxt kan främja deras växt!

Hairlust Hair Formula Gummies for Women innehåller en näringsgivande blandning av vitaminer och mineraler som visat sig stötta hälsosam hårväxt, inklusive kisel, biotin, folsyra, vitamin C och zink. Dessutom är de sockerfria och veganska, så du vet att de är bra för dig. Inga syntetiska smaksättare eller färgämnen här inte! Med regelbunden användning kommer du uppleva ett hår och längre ögonfransar som ser hälsosammare ut.

6. Applicera olja med vitamin E

Om dina ögonfransar är sköra eller torra kan vitamin E vara lösningen. Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar de ömtåliga fransarna samtidigt som det ger näring. Men var försiktig: det är svårt att applicera vitamin E på dina ögonfransar, och du vill inte få oljan i dina ögon!

Om du är ute efter en stor synlig förändring av dina fransar, behöver du använda ett serum för ögonfransar. Läs vidare för att få reda på vilket som är det bästa ögonfransserumet för dig!

Vad gör och hur fungerar fransserum?

Fransserum verkar genom att ge näring åt ögonfransarna och främja hårväxt. Serum till ögonfransarna går in under tre huvudsakliga kategorier baserat på deras huvudsakliga aktiva ingredienser:

Peptidbaserade

Peptider är små proteiner som stimulerar tillväxt för hårsäckarna och främjar naturlig hårproduktion. Genom att applicera ett peptidbaserat fransserum på franskanten, kan du stimulera hårsäckarna till att odla mer hår.

Vitaminbaserat

Vitaminbaserade ögonfranstillväxtserum fungerar genom att återfukta fransarna utifrån och in. Genom att återfukta fransarna med vitaminer kan du förhindra att de bryts eller faller av. Som ett resultat blir fransarna längre och friskare.

Prostaglandin-härledda

Dessa växtserum härleds från läkemedel som ursprungligen utvecklades för att behandla ett ögontillstånd som heter glaukom. Den här typen av fransserum verkar genom att artificiellt utöka den anagena fasen av hårväxten på ögonfransarna. Andra former av E- och F-prostaglandiner (PG) kan användas för att inducera medicinsk abort och sätta igång förlossning. Så kort sagt, inte något du vill ha i ditt ögonfransserum!

Ögonfransserum, som extraheras från prostaglandiner, innehåller bl.a. ingredienser som isopropylkloprostenat, isopropylfenylhydroxipenten-dihydroxicyklopentylheptenat och deklordihydroxidifluoroetylkloprostenolamid (DDDE). Medan andra prostaglandinliknande läkemedel är Bimatoprost, Norbimatoprost, Cloprostenol, Decloro Dihydroxy Difluoro Ethycloprostenolamide, Methylamino Dihydro Noralfaprostal, Latanoprost, Isopropyl Cloprostenate, Prostaglandin I.C. & Travoprost. Något dessa ämnen har gemensamt är att att namnen ofta innehåller "prost".

Även om de är effektiva så tenderar dessa ögonfransserum att ha allvarliga biverkningar (mer om det senare).

 

Hur hittar jag det bästa ögonfransserumet?

Nu när du känner till de tre huvudsakliga typerna av serum till ögonfransarna, hur hittar du då det bästa ögonfransserumet? Jag rekommenderar att du väger fördelarna mot nackdelarna för varje typ av serum. För varje typ kommer jag låta dig veta hur bra de fungerar och bieffekterna för att hjälpa dig att välja det bästa ögonfransserumet.

Prostaglandin-härlett ögonfransserum

De goda nyheterna om prostaglandin-härledda fransserum är att de fungerar för de flesta. De dåliga nyheterna är att bieffekten tenderar att väga tyngre än resultatet.

Prostaglandin-härledda ögonfransserum har många möjliga negativa bieffekter, inklusive:

 • Sänkt ögontryck om fransserumet kommer in i ögat
 • Mörkare ögonlock
 • Permanent förändring av ögonfärgen (t.ex. blå ögon kan bli bruna!)
 • Oönskad hårväxt på andra områden än ögonfransarna
 • Klåda, svullnad, inflammation och rodnad

Eftersom prostaglandin-härledda fransserum har så allvarliga bieffekter har både svenska läkemedelsverket och US Food and Drug Administration (FDA) utfärdat varningar mot dem.

Visste du att användning av prostaglandinanaloger i bryn- och ögonfransserum är förbjudet i många länder, bl.a. i Sverige och Canada?

Peptidbaserade ögonfransserum

Dessa typer av fransserum ger samma växt som prostaglandin-härledda ögonfransserum gör, men med mycket färre bieffekter.

Vitaminbaserade ögonfransserum

Även om dessa serum till ögonfransarna inte fungerar lika bra för att främja hårväxt, gör de ett otroligt jobb för att förbättra ögonfransarnas skick.

Av den här anledningen tycker jag att det bästa ögonfransserumet är ett som innehåller både peptider och vitaminer, såsom Hairlust Superb Lash Eyelash Enhancing Serum.

Superb Lash Eyelash Enhancing Serum är ett säkrare alternativ till prostaglandin-härledda serum till ögonfransarna. Drivet av ett kliniskt bevisat peptidkomplex kombinerat med en innovativ blandning av aktiva botaniska ingredienser, såsom en organisk aloe vera, jojobaolja, olja från kaffebönor, ärtprotein och rödklöver, blir denna formula näringsgivande, djupt mjukgörande och hjälper till att ge starkare, tjockare och hälsosammare ögonfransar.

Så applicerar du serum på ögonfransarna, steg för steg

Att applicera Superb Lash Eyelash Enhancing Serum är enkelt! Så här gör du:

 • Steg ett: Börja med att rengöra ansiktet för att ta bort smink, döda hudceller och överflödiga oljor från ögonområdet.
 • Steg två: Ta ett svep med fransserumet längs franskanten. Se till att applicera serumet på franskantens bas, och inte på själva ögonfransen.
 • Steg tre: Vänta fem till tio minuter innan du applicerar smink.

För bästa resultat rekommenderar jag att du använder Eyelash Serum på morgonen och kvällen. För att se resultaten måste du vara konsekvent! Om du använder det enligt anvisningarna, kommer du kunna se tjockare och längre ögonfransar inom fyra till sex veckor*. (*Dessa studier är gjorda av Lucas Meyer Cosmetics. För mer information, besök www.lucasmeyercosmetics.com).

Vad händer om jag slutar med ögonfransserum?

Om du slutar använda ett prostaglandin-härlett ögonfransserum, kan du få uppleva att du tappar fransar, som kan få dina fransraden att se glesare ut.

Eftersom peptid- och vitaminbaserade serum faktiskt inte förändrar ögonfransarnas växtcykel orsakar de inte samma resultat när man slutar använda dem. I stället bleknar resultatet med tiden. Det är ännu en anledning till att peptid- och vitaminbaserade serum är de bästa ögonfransserumen!

Jag hoppas att det här inlägget besvarat alla dina frågor om hur ögonfransarna växer och hur du väljer det bästa ögonfransserumet!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

Se alla artiklar