Alopecia areataSe alla artiklar

Alopecia Areata: 7 metoder som hjälper vid fläckvist håravfall

Skulle ditt håravfall kunna orsakas av en autoimmun sjukdom? Om du upplever snabbt, fläckvist håravfall kan boven vara en autoimmun sjukdom som heter alopecia areata.

Alopecia areata, också känd som fläckvist håravfall, är en autoimmun sjukdom som ofta resulterar i förlust av hår från vissa eller alla områden på kroppen. Även om håravfallet från alopecia areata inte är permanent så har själva sjukdomen inget botemedel. Det finns dock vissa behandlingar för alopecia areata som hjälper håret växa tillbaka snabbare.

Fortsätt läsa för att lära mer om alopecia, alopecia-återväxt, och vilka behandlingar för alopecia areata som finns tillgängliga för dig.

Innehållsförteckning

Vad är Alopecia Areata?

Alopecia areata är en vanlig autoimmun sjukdom som orsakar oförutsägbart, fläckvist håravfall. Immunsystemet skyddar kroppen från okända inkräktare som bakterier och virus, men människor med alopecia har immunsystem som av misstag attackerar deras hårsäckar, vilket leder till fläckvist håravfall.

Som tur är, är fläckvist håravfall från alopecia areata inte permanent. Eftersom hårsäckarna inte förstörs av detta, så det finns möjligheten att få håret att växa tillbaka med rätt behandling (men mer om återväxt efter alopecia senare).

Även om fläckvist håravfall från alopecia areata vanligtvis inte är permanent så har sjukdomen inget botemedel. Däremot finns vissa behandlingar för alopecia areata som kan hjälpa dig att få tillbaka håret snabbare.

Typer av Alopecia

Alopecia areata påverkar bara hårbotten och visar sig som små, släta fläckar av håravfall. I vissa fall sprider sig dessa skalliga fläckar tills allt hår på hårbotten är förlorat. Denna sjukdom kallas alopecia totalis. Håravfallet kan även spridas till kroppen i en sjukdom som kallas alopecia universalis.

Men få inte panik än! De flesta fallen av alopecia utvecklas inte till alopecia totalis eller alopecia universalis. Trots att alopecia areata är relativt vanligt, är alopecia totalis och alopecia universalis väldigt ovanliga.

Snabba fakta om Alopecia Areata

 • Ungefär 2 procent av jordens befolkning blir någon gång drabbade av alopecia areata.
 • Enligt Alopecia UK, upplever fyra av fem människor, påverkade av alopecia, återväxt inom ett år efter fläckvist håravfall utan någon behandling för alopecia areata.
 • 20% av människor med alopecia areata har en familjemedlem med samma sjukdom.
 • Det finns inget botemedel för alopecia areata.

När börjar vanligtvis Alopecia Areata?

Fläckvist håravfall från alopecia areata kan uppstå i alla åldrar, kön, och etniciteter. De flesta fall uppstår före man fyllt 30. Av denna anledning är alopecia areata ofta associerad med tonåringar.

Alopecia areata kan också ske efter återväxt. För många människor är återkommande fall av alopecia och fläckvist håravfall något de kämpar med resten av livet. För andra människor återkommer sjukdomen aldrig efter att håret växt tillbaka.

En hälsosam kost och livsstil är viktigt och kan göra stor skillnad i för att normalisera hårväxtcykeln.

Vad orsakar Alopecia Areata?

Det är trott att alopecia areata har en koppling till genetik. Enligt Alopecia UK har ungefär en på fem personer med alopecia en familjemedlem med samma sjukdom.

Eftersom att alopecia areata är en autoimmun sjukdom, finns en större sannolikhet att människor med alopecia har familjemedlemmar med andra autoimmuna sjukdomar som psoriasis, astma, allergier, och lupus.

Forskare är inte säkra på vad som sätter igång detta autoimmuna svaret. Vissa människor med alopecia areata tror att stress är en trigger, men det finns inga kliniska bevis på att detta är sant för alla fall av alopecia.

Alopecia areata smittar inte och är inte kopplat till någon vitamin- eller mineralbrist.

Tecken och symptom på Alopecia Areata

Om du undrar ifall du har alopecia areata, är dessa några av tecknen och symptomen att hålla extra koll på:

1. Cirkulärt eller fläckvist håravfall

Alopecia areata

Fläckvist håravfall i myntstorlek är det klassiska symptomet på alopecia areata. Alopecia börjar vanligtvis som en liten, slät, skallig fläck på hårbotten. Håravfallet kan förbli fläckigt eller spridas tills allt hår förloras.

2. En kittlande känsla

Alopecia areata tingling

Vissa drabbade av alopecia upplever en svag kittlande känsla på sin hårbotten.

3. Mycket håravfall på kort tid

Alopecia areata håravfall

Till skillnad från androgenic alopecia (en annan vanlig form av håravfall som sker mycket långsamt -tänk krypande hårfäste) orsakar alopecia areata synligt håravfall rätt så fort.

4. Fullständigt håravfall

alopecia håravfall

I vissa fall kan alopecia utvecklas utöver fläckvist håravfall. Denna formen av håravfall kallas alopecia totalis.

5. Håravfall på hela kroppen

alopecia håravfall kroppen

I fall av alopecia universalis kan allt hår på kroppen falla av.

Diagnos och behandling för Alopecia Areata

Om du lägger märke till fläckvist håravfall, boka ett möte med din dermatolog. Kom ihåg att ju mindre håravfall som sker, desto större är sannolikheten att allt kommer växa tillbaka.

Din doktor kanske kan diagnostisera dig med alopecia areata genom att bara titta på ditt håravfall, men mer information, som familjehistorik eller blodprov, kan behövas för att behandla alopecia areata.

Det finns inget botemedel för alopecia, men din dermatolog kan erbjuda behandlingar för fläckvist håravfall från alopecia areata som steroidkräm och injektioner för att hjälpa till att motverka symptomen. Det finns dock ingen garanti att dessa behandlingar för alopecia areata kommer fungera för återväxt efter alopecia.

Men frukta inte! I många fall sker återväxt efter alopecia på egen hand utan behandling för alopecia areata. Alopecia-återväxt sker under några månader eller till och med år. Ibland växer håret tillbaka vitt, speciellt vid det första tillfället av håravfall orsakat av alopecia.

Chansen att återväxt efter alopecia ska ske är bättre med mindre håravfall från början, så vänta inte på att besöka din doktor om du märker symtom av alopecia.

7 tips för återväxt efter Alopecia

Förutom att besöka din dermatolog för medicinska behandlingar för alopecia areata, kan du försöka några av dessa tips och produkter. Notera bara att även om dessa metoder kan hjälpa med alopecia-återväxt, kan de inte förebygga att nytt fläckvist håravfall uppstår.

1) Ta kosttillskott för hårväxt

Ta kosttillskott för hårväxt

Som vi har nämnt innan finns det ingen känd koppling mellan vitaminbrist och alopecia. Likväl kan det hjälpa ta ett hårväxttillskott som dessa för att säkerhetsställa att ditt hår växer så effektivt som möjligt. Med en hårälskande kombination av Biotin, Vitamin C, Vitamin E, Zink, och Folsyra har dessa hårväxttillskott allt dina hårsäckar behöver för att optimera sin tillväxt. Dessutom finns de som så kallade “gummies” som både smakar gott och är sockerfria!

2) Använd ett skonsamt schampo och balsam

Använd ett skonsamt schampo och balsam

Produkterna du använder för att tvätta ditt hår kan bidra till alopecia areata, så att begränsa inflammationssvaret från din kropp genom att minska exponeringen av omilda kemikalier kan vara ett annat sätt att behandla alopecia areata. Många schampon och balsam är fulla med ingredienser som är kända för att irritera känslig hud.

Välj istället ett schampo och balsam som är gjort med naturliga, växtgynnande ingredienser, som den certifierat ekologiska Grow Perfect™ Duo från Hairlust. Detta schampo och balsam erbjuder inte bara mer skonsamma lösningar för rengöring utan de ger även näring till håret med en unik kombination av beprövade hårväxtingredienser, som Anagain™ och rosmarinolja.

Fungerar verkligen schampo för håravfall? Hitta svaret i vår blogg.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

3) Boosta blodcirkulationen i hårbotten

Boosta blodcirkulationen i hårbotten

Ett annat sätt att behandla alopecia areata är att boosta blodflödet till din hårbotten. Varför? För att blod för med sig vitaminerna och mineralerna som du äter in i dina hårsäckar— mer blod till dina hårsäckar betyder att de mottar fler av de näringsämnen de behöver för att växa nytt, friskt hår.

Ett sätt att boosta din cirkulation i hårbotten är att regelbundet massera din hårbotten med dina fingrar. Att applicera mintolja kan också hjälpa till att boosta cirkulationen, därför rekommenderar jag den ekologiska Grow Perfect™ Thickening Spray och Scalp Delight™ Detox Scrub från Hairlust. Att använda Grow Perfect™ Thickening Spray för hårbotten kan förbättra din hårbottens hälsa och ge omedelbar volym till ett tunt hår. Scalp Delight™ Detox Scrub tar bort avlagringar från talg, hårprodukter och hårt vatten, vilket också kan få håret att se tjockare ut.

4) Minska stress

Minska stress

Vissa anekdotiska bevis indikerar att stress kan vara en faktor i utbrytningen av alopecia areata, så en behandling för alopecia areata kan vara att minska din stressnivå. Det finns många sätt att lätta på stress och ångest, så du måste experimentera och lista ut vad som fungerar bäst för dig. Här är några idéer för att komma igång:

 • Skriva dagbok
 • Yoga
 • Aromaterapi
 • Meditation
 • Spela eller lyssna på musik
 • Pyssla
 • Motionera
 • Spendera tid utomhus
 • Lek med husdjut
 • Akupunktur

5) Använd solskyddskräm

Använd solskyddskräm

En av de huvudsakliga biologiska funktionerna ditt hår har är att skydda din hårbotten från solbränna. Med fläckvist håravfall från alopecia areata kan din skalp vara exponerad för UV-strålning, vilket inte bara ökar risken för att utveckla hudcancer, utan gör det också svårare för alopecia-återväxt att ske.

För att skydda din hårbotten, använd solkräm som tillexempel Hairlust's Sun Defense Hair Mist eller en hatt när du är utomhus under en längre tid.

6) Följ en anti-inflammatorisk diet

Följ en anti-inflammatorisk diet

Sockerrik mat, alkohol, och halvfabrikat kan trigga ett inflammatoriskt svar i kroppen. Vissa människor tror också att utesluta vanliga allergener som nötter, gluten och mjölkprodukter kan hjälpa immunförsvaret. Således kan en anti-inflammatorisk diet med lite tillagt socker och noll alkohol också vara en behandling för alopecia areata.

Det kan vara svårt att göra stora förändringar i din diet, så om du överväger denna behandling för alopecia areata, börja med att göra små förändringar gradvis. Allt eftersom tiden går kan du kanske hitta vilken mat som triggar dig.

Du bör också försöka integrera mat i din diet som är känd för att ha anti-inflammatoriska egenskaper. Anti-inflammatorisk mat inkluderar grönbladiga grönsaker, bär, gurkmeja, broccoli, ingefära, kokosnötsolja, vildfångad lax, och benbuljong.

Det finns ingen garanti att en anti-inflammatorisk diet kommer fungera som en effektiv behandling för alopecia areata, men det skadar aldrig att äta nyttigt!

7) Essentiella oljor

Essentiella oljor

Vissa essentiella oljor är kända för att ha anti-inflammatoriska egenskaper som kan fungera som behandling för alopecia areata. Lavendelolja kan vara speciellt hjälpsam för att få igång hårväxten. I en studie från 2016 ökade lokal applicering av lavendelolja antalet av och djupet av hårsäckar. Lavendelolja främjar också avslappning och känslor av lugn, vilket kan hjälpa att minska stress. Rosmarin är en annan eterisk olja som tros hjälpa hårväxt. En studie från 2015 indikerade att rosmarinolja gynnade hårväxt. Att använda en eller båda av dessa eteriska oljor när du masserar din hårbotten kan hjälpa med återväxt efter alopecia.

Emellertid är vissa människor väldigt känsliga mot essentiella oljor. För att vara säker, blanda alltid ut eteriska oljor med en annan olja som kokosnötsolja. Testa en liten mängd av blandningen på din hand innan du applicerar den på din hårbotten för att vara säker på att du inte kommer uppleva en reaktion. Det bättre att vara på den säkra sidan när det gäller din hårbotten!

Vanliga frågor om alopeci areata

 • 1. Vad är alopeci areata?

  Alopeci areata är en autoimmun sjukdom som kännetecknas av fläckvis håravfall på grund av att immunsystemet felaktigt attackerar hårsäckarna.

 • 2. Är alopeci areata permanent?

  Även om håravfallet från alopeci areata vanligtvis inte är permanent eftersom hårsäckarna inte förstörs, finns det inget botemedel för själva tillståndet.

 • 3. Vad orsakar alopeci areata?

  Även om den exakta orsaken är okänd spelar genetik en viktig roll, och personer med alopeci areata kan ha familjemedlemmar med andra autoimmuna tillstånd.

 • 4. Hur diagnostiseras och behandlas alopeci areata?

  Diagnosen innebär undersökning av en hudläkare, ibland kompletterad med familjehistorik eller blodtester. Behandlingsalternativ inkluderar steroidkrämer, injektioner och andra medicinska ingrepp.

 • 5. Finns det livsstilsförändringar eller produkter som kan hjälpa till med hårtillväxt?

  Kosttillskott med hårvitaminer, skonsamma hårvårdsprodukter, hårbottensmassage, stresshantering, användning av solskydd, antiinflammatorisk kost och eteriska oljor föreslås för att främja tillväxten.

Om du har alopecia areata är du verkligen inte ensam. Likväl kan alla sorters håravfall vara väldigt jobbigt. Detta är anledningen till att många människor med alopecia areata och andra typer av håravfall söker hjälp och sällskap hos en stödgrupp.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar