Biotin til håret: Hvilke resultater kan du forvente & hvornår?Se alla artiklar

Biotin för håret: Vilka resultat förväntas och hur fort?

Tittar du igenom hårvårdshyllan så kommer du troligtvis uppmärksamma en ingrediens som återkommer i nästan alla produkter du kommer över, nämligen biotin.

Väldigt många av oss har vuxit upp och hört talas om fördelarna av den fascinerande vitaminen B7, men det är många som inte förstår vad det är eller vad det kan göra för håret, huden och naglarna.

I dagens blogg kommer jag ta en titt på fördelarna med vitamin B7, användning av biotin för håret, och vilket som är det bästa biotin kosttillskottet för håret.

Innehållsförteckning

Vad är biotin?

För att förstå fördelarna med vitamin B7, kommer jag ta en djupare titt på vad som detta kraftfulla vitamin verkligen är.

Enkelt uttryckt är biotin (även känd som vitamin H) en vattenlöslig vitamin som är en del av den breda B-vitaminfamiljen. Det är en av många komplexa vitaminer som hjälper människokroppen att omvandla mat man äter till näring och energi. Dessutom hjälper den till med energiomvandling och är fantastisk för hud, hår och naglar. Det är därför det är så vanligt att se biotin i många hårprodukter för hårväxt!

Ordet ”biotin” härleds från det grekiska ordet ”biotos”, som översätts till ”liv”. Det är förståeligt då biotin spelar en avgörande roll i kroppsprocesserna som håller oss vid liv. Naturligtvis är det viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt med biotin, och det är här de bästa biotin tillskotten för håret kommer in i bilden. Det finns även en rad livsmedel som innehåller biotin naturligt, som jag dyker ner i senare!

Varför är biotin bra för håret?

Vitaminer och mineraler spelar en avgörande roll för att hålla oss unga, sunda och energiska, och biotin är inget undantag. Kort och gott så stöttar biotin hårväxten genom metabolisk funktion och verkar som ett koenzym, som ökar kroppens förmåga att omsätta nödvändiga näringsämnen från andra vitaminer, fettsyror och aminosyror. Ökad produktion av keratin i kroppen främjar produktionen av sunda hårsäckar, och de sunda hårsäckarna producerar nytt hår.

Om kroppen har problem med att absorbera näringsämnen på grund av biotinbrist, kan håravfall, sköra naglar eller åldring av huden bli aktuell.

Vilken sorts biotin är bäst för hårväxt?

Beroende på vad ditt hår behöver, kan du välja ett biotin kosttillskott för håret eller en produkt som applicerar biotin topiskt. När det specifikt gäller biotin för håret, finns det ett antal saker du kan se över innan du väljer en produkt. Biotin till hår som kosttillskott verkar som ett koenzym, som ökar kroppens förmåga att omsätta nödvändiga näringsämnen från andra vitaminer, fettsyror och aminosyror. Nedan finns en nedbrytning av de olika sätten du kan ta biotin för håret och dess växt.

Biotin kosttillskott:

De flesta väljer att njuta av fördelarna med vitamin B7 i form av ett kosttillskott. Biotin till hår som kosttillskott verkar som ett koenzym, som ökar kroppens förmåga att omsätta nödvändiga näringsämnen från andra vitaminer, fettsyror och aminosyror. Även om du inte har biotinbrist kan en daglig biotintablett säkerställa att du får i dig tillräckligt med biotin. Biotintabletter för hårväxt är den vanligaste formen av kosttillskott. I allmänhet är biotintabletter ett bra val med tanke på deras snabba absorption in i blodomloppet.

Så, om du drömmer om att få långt hår snabbt eller upplever håravfall i samband med t.ex. graviditet, sjukdom eller liknande, kommer hårvitaminer, rika på biotin, att kunna ge dig rätt inre hårvård, då de är fulla av näringsämnen som din kropp behöver för att återuppta normal hårväxt igen.

Biotin som topisk lösning:

Schampon och andra produkter som erbjuder biotin som topisk lösning kan vara hjälpsamma för skört och ohälsosamt hår, men de är inte lika effektiva för att stoppa håravfall som t.ex. biotintabletter. Dock innehåller många topiska biotinbehandlingar fördelarna från vitamin B7 med andra nyttiga proteiner såsom keratin, som kan bidra till att reducera kluvna toppar eller att hår går av. Så om du är ute efter längre hår som inte går av, kanske du vill prova dessa typer av produkter!

Hur fungerar biotintabletter för håret?

Om du inte får i dig tillräckligt av biotin till hår via din kost, eller om du bara är ute efter att öka ditt intag, kan kosttillskott vara ett alternativ. Biotintabletter för hår är ett enkelt och praktiskt sätt att njuta av fördelarna med biotin för håret över tid.

Hur fungerar biotin?

Så hur fungerar biotintabletter för håret? De arbetar för att berika håret med extra näring genom lättabsorberad biotin. Det hjälper till att stärka hårsäcken och hårstrået, vilket gör håret mer motståndskraftigt. Med regelbunden användning kan biotintabletter för hår förbättra textur, glans och styrka. Det är även vanligt att man tar biotintabletter för hårväxt, och många börjar se resultat efter en månad av regelbunden användning (mer om detta senare).

Kombinerar biotintabletter för hår med andra hårvänliga ingredienser

Om du vill använda biotin för håret och öka hårväxten rekommenderar jag att du gör det i form av en multivitamin som kombinerar fördelarna från vitamin B7 med andra hårstärkande ingredienser såsom:

 • Silica (från bambuextrakt) - Den här naturligt härledda ingrediensen bidrar till att upprätthålla ett normalt hår och normala naglar samt beskyddar cellerna mot oxidativ stress.
 • Vitamin D - Bidrar till att stimulera hårsäckarnas växt. Forskning visar att människor med alopecia areata har mycket lägre nivåer av D-vitamin än människor som inte har alopecia.
 • Zink - Ett typiskt tecken på zinkbrist är faktiskt håravfall och skört hår samt naglar och hud.
 • Selen - Ett vetenskapligt försök har visat att selen är delaktig i formationen av nytt hår.
 • Vitamin C - Blockerar skada från skadliga fria radikaler och ökar även kollagenproduktionen, vilket är otroligt viktigt för hår, hud och naglar.

Vill du uppleva fördelarna med biotin för hår tillsammans med de här andra kraftfulla ingredienserna? Prova då dessa all-in-one Hairlust Hair Formula kosttillskott. Upplev fördelarna med biotin för håret från insidan och ut! Hair Formula Tablets for Women är de mest kraftfulla hårkosttillskott för kvinnor, och de har formulerats med en blandning av bambuextrakt, biotin, selen, zink och hårbyggande aminosyror.

Dessa kliniskt bevisade ingredienser hjälper till att främja optimal hårväxt för ett hälsosammare och vackrare hår. Oavsett om du vill göra fint hår tjockare, få håret att växa ut efter en kort frisyr, eller fixa till skadat hår orsakat av blekning eller värmeredskap, så rekommenderar jag Hair Formula som det bästa biotin kosttillskottet för hårväxt.

Biotinrika livsmedel att äta

Om du ökar ditt biotinintag genom maten istället för biotintabletter behöver du äta flera biotinrika livsmedel dagligen för att få i dig tillräckligt med biotin för att det ska göra skillnad. Det är även värt att nämna att många av dessa livsmedel måste ätas råa eller ha bearbetats minimalt för att man ska kunna nyttja fördelarna av biotin för hår. De flesta kan täcka sitt behov av vitamin B7 genom att äta biotinrika livsmedel såsom (i mikrogram per 100 gram): 

 • Lax
 • Havregryn
 • Ägg
 • Sötpotatis
 • Bananer

När man äter biotin för håret ska man komma ihåg att det är en vattenlöslig vitamin. Det innebär att du behöver äta mycket biotinrika livsmedel varje dag om du vill få i dig ett tillräckligt högt intag. Det är därför många väljer att ta biotintabletter för håret, utöver att äta livsmedel som är rika på biotin.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat?

Ha tålamod

När det gäller biotin för håret märker de flesta inte några synbara fördelar tills de ökat sitt intag under flera månader. För bästa resultat bör du hålla ett regelbundet intag och ha tålamod! Enligt denna dubbelblinda studien, märkte deltagarna som tagit biotin kosttillskott för håret inte några synbara resultat förrän efter 90 dagar in i testet.

När du väl börjar ta ett biotin kosttillskott för hårväxt. t.ex. i form av biotintabletter, ska du ta det varje dag. Jag rekommenderar att du sätter en telefonpåminnelse vid samma tid varje dag så att du aldrig missar det!

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Andra fördelar med vitamin B7

Visste du att det bästa biotin kosttillskottet för håret kan bära med sig många fördelar utöver god hårhälsa? Det är sant! Det finns andra fördelar med vitamin B7 som du kan uppleva, förutom just biotin för hårets tillväxt. Att ta det biotintabletter för håret kan även förbättra både hud och naglar!

Att ta ett biotin tillskott för håret och även använda andra föreningar såsom kollagen, ses av många som en hjälp till bättre hudhälsa, då de med biotinbrist ofta säger sig ha hudbesvär såsom utslag. Medan den slutliga domen inte kommit än, menar vissa att deras allmänna hudtextur förbättrats när de tar biotin, och även att det hjälpt till att kontrollera akne.

Om du dessutom tampas med torra och sköra naglar, har biotin för hår visat sig hjälpa. 91 % av deltagarna i denna studie upplevde hälsosammare, starkare naglar efter att intagit biotintabletter eller någon annan form av biotin. Som sagt, bättre hårväxt är inte den enda fördelen med biotin!

Vem riskerar att få brist på biotin?

Människor med hälsotillstånd med inverkan på hur kroppen tar upp näringsämnen, eller som tar vissa sorters mediciner, kan riskera att utveckla biotinbrist.

Biotinidasbrist (BIOT) är den vanligaste orsaken till biotinbrist. BIOT är ett ovanligt ärftligt tillstånd, där kroppen inte har förmågan att frigöra biotin från maten eller omsätta samt förbruka biotin.

Andra faktorer som kan orsaka biotinbrist:

 • Parenteral nutrition
 • Viss kost
 • Vissa sorters medicin
 • Antibiotika under en lång period, då dessa kan förstöra biotinproducerande bakterier i tarmen
 • Att ha ett tillstånd, såsom Crohns sjukdom, som gör det svårt för tarmen att ta upp näringsämnen
 • Alkoholförbrukning som hämmar upptaget av bl.a. biotin till hår

Har biotin för hår några biverkningar?

Även om det finns massor av fördelar med vitamin B7, är inte ens det bästa biotin kosttillskottet för håret helt utan eventuella biverkningar för vissa. Enligt NIH finns det inga bevis för att biotin för hår skulle vara toxiskt i höga nivåer. Dock upplever en del en orolig mage eller utslag på huden när de tagit biotin kosttillskott, men detta är en ovanlig biverkning. I EU finns det inga gränser för hur mycket B7 ett biotin kosttillskott för håret får innehålla då kliniska försök inte visat några allvarliga biverkningar. Biotin är en vattenlöslig vitamin och den mängd som inte absorberas av kroppen utsöndras naturligt.

Men precis som för alla andra kosttillskott är det bra att konsultera en läkare innan du provar biotintabletter, om du har något medicinskt tillstånd.

Bra produkter för hårväxt

Förutom att ta det bästa biotin kosttillskottet för hår (Hairlust Hair Formula!), finns det andra produkter du kan testa för att förstärka fördelarna av biotin för hårväxt. Låt oss ta en titt på fyra av mina favoriter:

Grow Perfect™ Duo

Om du letar efter ett schampo och balsam för tunt hår och hårväxt är Grow Perfect™ Duo min rekommendation. Dessa produkter med flera tillvägagångssätt skyddar och stärker dina nuvarande hårstrån och främjar tjockare och fylligare hårväxt genom att skapa idealiska hårväxtförhållanden i hårbotten. Produkterna innehåller Anagain™, som kommer från ärtgroddar, som har visat sig förlänga hårets tillväxtfas samtidigt som den minskar håravfallsfasen, vilket effektivt leder till förbättrad hårväxt och tätare hår på så lite som tre månader.

2. Split Fix™ Hair Mask

Förhindrar kluvna toppar och skada ditt hår från att växa längre? Tillsammans med att ta biotin för hårväxt är ett av de bästa sätten att främja långvarig hårväxt att unna dig en hårmask varje vecka som håller ditt hår friskt och motståndskraftigt mot skador.

Denna näringsgivande, fuktgivande och reparerande behandling är perfekt för torrt och frissigt hår. Split Fix™ Hair Mask är en veckobehandling som hjälper till att stärka och skydda håret mot framtida skador tack vare dess innehåll av djupt reparerande och återfuktande ekologiska ingredienser. Om du vill få ditt hår att växa snabbare, är det den här du behöver!

Grow Perfect™ Hair Growth Serum

För att öka dina resultat med biotin för hårväxt ytterligare, rekommenderar jag att du använder ett serum för håret, som Grow Perfect™ Hair Growth Serum samtidigt. Den är formulerad med naturligt framställda ingredienser som är kliniskt bevisade för att öka hårväxten, minska håravfall och förbättra den allmänna hälsan i hårbotten.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Och så avslutningsvis, vilket är det bästa biotin kosttillskottet för håret? Baserat på denna forskning, slår dessa Hair Formula hårtillskott konkurrenterna gång på gång. Oavsett vilken rutin du väljer så hoppas jag att du upptäckt mer om fördelarna med att ta biotin till hår för att få det att växa. Läs mer om hur du får ditt livs bästa hår i Hairlusts blogg!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Koffeinschampo - fungerar det? Fördelar med kaffe och koffein för hår

  Koffeinschampo - fungerar det? Fördelar med kaffe och koffein för hår

 • Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttips

  Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttips

 • Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxten

  Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxten

 • Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

  Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar