Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkterSe alla artiklar

Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

Det är inte lätt att veta hur man får håret att växa snabbare. Det kan alla som varit med om en misslyckad klippning vittna om: det långa, fylliga håret som klipptes av kommer inte tillbaka över en natt. Likt det mesta i livet, så finns det inga snabba lösningar. Men om du själv är ute efter att främja en snabbare hårväxt finns det massor av tips och knep för hur man kan få håret att växa snabbare än förut.

Är du redo att lära dig hur du får håret att växa snabbare? Vi tar dig igenom hela hårväxtprocessen, från hur snabb hårväxt uppstår till hårväxttips som du kan använda i din dagliga hårvårdsrutin för att få håret att växa snabbare!

Innehållsförteckning

Hur snabbt växer hår egentligen?

Visste du att man redan har alla sina hårsäckar vid födseln? Hårbotten rymmer ungefär 100 000 hårsäckar, vilket innebär en stor kapacitet för hårväxt. Men med åldern kan vissa hårsäckar börja arbeta långsammare eller sluta producera hår, vilket leder till tunt hår och skallighet.

I genomsnitt växer håret ungefär 0,5 till 1,7 centimeter per månad, eller ungefär 6-20 centimetrar per år. Snabb hårväxt beror dock på en rad olika faktorer, inklusive ålder, kön och allmänhälsa. Om du vill att håret växer snabbare, ska du överväga att även förändra din livsstil och inte enbart din hårvårdsrutin.

Hårets växtfaser:

Människohår har en livscykel som involverar tre växtfaser, där varje enskilt hårstrå följer sitt eget schema. Det betyder att du när som helst kan ha hårstrån under alla tre växtfaser. Om du vill lära dig hur man får håret att växa snabbare, så ska du dyka ner i mer detaljer om varje fas. Tack och lov är det bara tre stycken du behöver komma ihåg!

Hårets växtfaser

Anagen

Den anagena växtfasen är den första och längsta fasen. Det är här ditt hår växer aktivt. Den aktiva växtfasen kan vara mellan allt från 2 till 8 år! Det innebär att om du vill få håret att växa snabbare, är det viktigt att förlänga den anagena perioden så mycket som möjligt. Läs vidare för att få reda på hur man gör!

Katagen

Nästa fas kallas den katagena fasen. Till skillnad från den anagena fasen, är den här perioden av ditt hårs livstid ganska kort och varar bara i 4-6 veckor. Under den här viktiga fasen kommer ditt hår att sluta växa, och i själva verket kopplas hårstrået bort från hårbottens blodtillförsel.

Telogen

När hårstrået har kopplats bort från det större nätverket går ditt hår in i vilofasen, den så kallade telogena fasen. Efter en period på 2-3 månader börjar håret falla av. Så om du någon gång drar fingrarna genom håret och det följer med ett par hårstrån behöver du inte oroa dig. Det är bara dött hår som har väntat på rätt tid att falla av! Det är viktigt att notera att det är den här växtfasen man vill minska om man vill få håret att växa snabbare.

Kan man förlänga den anagena fasen för snabb hårväxt?

För snabb hårväxt och för att få håret att växa snabbare, behöver ditt hår befinna sig i den anagena fasen så länge som möjligt. De goda nyheterna är att du kan förlänga den anagena fasen genom att upprätthålla en hälsosam kost, träna regelbundet och använda skönhetsprodukter som är snälla mot håret.

7 orsaker till att håret slutar växa

Det finns flera andra orsaker till att ditt hår kanske inte kan växa snabbare. Som tur är går det att påverka genom att ändra på dåliga vanor, om man bara har lite vilja! Många av oss gör sig faktiskt skyldiga till flera misstag när det gäller hårväxt, så det är viktigt att lära sig vilka misstag det rör sig om. Vill du få håret att växa snabbare? Då ska du undvika att göra detta!

Orsak #1: Du stylar ditt hår för mycket

Överstylar håret

Ett av våra största hårväxttips för att få håret att växa snabbare är att inte utsätta det för mycket värme. Med tiden kommer användning av hårfön, platt- och locktänger att skada ditt hår, och orsaka kluvna toppar eller slitet hår. Med sådana skador får du inte någon möjlighet att låta håret växa snabbt eftersom det kommer brytas av innan det ens har vuxit klart.

Det här gäller även för kemisk styling. Om du vill få snabbare hårväxt bör du överväga att varken permanenta håret eller göra det plattare med kemisk behandling. Även om det ser fint ut så är det motsatsen till vad du bör göra för att få håret att växa snabbt.

Orsak #2: Du äter inte rätt

Dålig diet

När målet är att få håret att växa snabbare, kan du inte magiskt trolla bort eller förändra din ålder eller genetik, men du kan ändra din kost! Att äta en balanserad kost som är rik på vitaminer och mineraler är ett enkelt sätt att främja snabb hårväxt. Ägg, avokado, bär, nötter och sötpotatis är bra livsmedel att lägga till på inköpslistan för att få håret att växa snabbare.

Orsak #3: Du använder fel produkter

Ett annat enkelt tips för hur man får håret att växa snabbare, är att utvärdera hårprodukterna du redan använder. Använder du rätt schampo och balsam? Prova att använda ett speciellt framtaget schampo och balsam för hårväxt, som Grow Perfect™ Duo. Eller om skadat hår och kluvna toppar hindrar dig från ett långt och friskt hår, välj den återfuktande och reparerande Split Fix™ Duo.

Överväg även att ta ett dagligt tillskott för hårväxt för att kickstarta en snabbare hårväxt. Den här produkten kan hjälpa ditt hår att få de värdefulla vitaminer och mineraler det behöver.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Orsak #4: Mediciner står i vägen för en snabb hårväxt

Visste du att vissa mediciner kan göra att håret växer långsammare? Till exempel har p-piller visat sig kunna göra den androgena produktionen långsammare, fasen som främjar snabb hårväxt. Om du vill få håret att växa snabbare, bör du se över medicinerna du tar. Naturligtvis ska du alltid prata med din läkare först.

Orsak #5: Du är stressad

Stressad

När man är under extrem stress kan håret bli lidande. Långvarig stress kan leda till plötsligt håravfall, som kallas Telogen Effluvium. En av nycklarna till att få håret att växa snabbare är att lära dig hantera och minska din vardagsstress.

Orsak #6: Du har frisyrer som stramar för mycket

Vill du veta hur du får ditt hår att växa snabbare utan mycket ansträngning? Sluta då med tighta hästsvansar med åtsittande hårband eller pannband. Använd hellre hårringar för att hjälpa till att kontrollera skada, förhindra huvudvärk och få håret att växa snabbare!

Orsak #7: Du har en hormonell obalans

Andra besvär såsom hypotyreos och annan hormonell obalans kan också leda till håravfall

Tips på hur man får håret att växa snabbare

Nedan kommer vi dela med oss av några tips för snabbare hårväxt. Läs vidare för att lära dig hur du man håret att växa snabbare!

Tips #1: Hårvård från insidan och ut

Snabbare hårväxt börjar med ordentlig näring och omvårdnad. Se till att du inte bara äter en balanserad kost, utan även använder rätt hårvårdsprodukter såväl som tar ett dagligt tillskott med biotin för att få håret att växa snabbare. Om du undrar hur man får håret att växa snabbare, så är detta en bergsäker metod.

Tips #2: Uppmärksamma din hårbotten

Vill du få håret att växa som ogräs? Uppmärksamma då alltid din hårbotten! Din hårbotten kan vara en bra indikator på din allmänna hårhälsa. Om du upptäcker att du har mycket ansamlingar eller en torr och flagig hårbotten, kan du prova en Scalp Delight™ Detox Scrub för att bli av med döda hudceller och främja snabbare hårväxt.

Tips! Du kan också hitta de bästa produkterna för att behandla en torr hårbotten i vår Scalp Delight™ Bundle!

Tips #3: Regelbundna hårklippningar

Regelbunden hårklippning

Ett av de enklaste tipsen vi kan ge dig för att få håret att växa som ogräs är att du ska klippa ditt hår regelbundet. Att klippa topparna hjälper ditt hår att växa snabbare genom att kluvna toppar försvinner innan de ges möjlighet att krypa högre upp längs hårstrået, vilket kan leda till att hårstrået går av.

Tips #4: Testa en hårinpackning

Ett bra sätt att främja snabb hårväxt på, är att använda en naturlig hårinpackning en gång i veckan. Vi älskar vår Split Fix™ Hair Mask som effektivt ger näring och återfuktar håret för att förhindra brott. Det är ett av mina bästa hårväxttips!

Tips #5: Byt ut ditt örngott

Ett av de sista hårväxttipsen vi kan ge dig är att du byter ditt gamla örngott till ett av bambu. Du kan faktiskt skada ditt hår när du sover, så det är viktigt att använda ett örngott som skyddar ditt ömtåliga hår. Vårt Silky Bamboo Pillowcase är speciellt framtaget för att hjälpa dig till en snabbare hårväxt och för att undvika frissighet eller att hårstrån går av.

Kolla in det matchande Silky Bamboo Duvet Cover också. Dessa lyxiga bambu påslakan finns i 8 färger.

Prova dessa tips och tricks för snabbare hårväxt

Medel för hårväxt

Tillsammans med tidigare nämnda tips för hårväxt, kommer här några få snabba hårväxtmetoder som du kan testa för att få håret att växa som ogräs. Nedan följer några av våra bästa och helt naturliga hårväxttips.

Testa olika oljor för att få håret att växa snabbare

Om du letar efter enkla tips på hur du får håret att växa snabbare på ett naturligt sätt, kan du överväga att prova pepparmynta eller rosmarinolja. De har visat sig hjälpa håret att växa snabbare tack vare hårbottenstimulerande egenskaper. Om du inte råkar ha dessa tillhands, kan du även prova solros-, kokosnöts-, eller lavendelolja för att få håret att växa som ogräs.

Använd produkter med koffein

En annan naturlig metod för att hjälpa håret att växa snabbare är att börja använda produkter som innehåller koffein. Enligt en vetenskaplig studie, har koffein visats förstärka hårstråets utsträckning, vilket resulterar i att den anagena växtfasen förlängs för både män och kvinnor. Det innebär givetvis inte att det hjälper ditt hår om du dricker fyra koppar kaffe om dagen. För att dra nytta av effekten ska du i stället titta efter hårvårdsprodukter som tagits fram med just koffein.

Titta efter produkter som tagits fram med följande huvudingredienser

Utöver särskilda oljor och koffein finns det andra, mer specialiserade ingredienser och föreningar som kan främja hårväxt. Patenterade ingredienser som AnaGain™ och RootBioTec™ som visat sig främja en fylligare och snabbare hårväxt, såväl som att förhindra håravfall.

Vanliga frågor om hur du får ditt hår att växa snabbare:

 • 1. Vilka faktorer kan sakta ner hårväxten?

  Flera faktorer kan påverka hårväxten, inklusive genetik, ålder, hormonell obalans, medicinering och livsstilsval. Identifierandet av dessa bakomliggande faktorer är nyckeln till att stimulera hårväxten och förebygga håravfall.

 • 2. Hur kan jag naturligt få mitt hår att växa snabbare?

  Några naturliga metoder för att främja snabbare hårväxt inkluderar användning av hårvitaminer, hårbottenmassage med stimulerande oljor såsom pepparmynta eller rosmarin, användning av hårvårdsprodukter med koffein, samt välja produkter med kliniskt bevisade ingredienser såsom AnaGain™ och RootBioTec™.

 • 3. Vilka livsstilsförändringar kan främja snabbare hårväxt?

  Genom att anamma en hälsosam livsstil som innefattar en balanserad kost, regelbunden träning, stresshantering, tillräcklig vätskeintag och sömn, kan man främja hårets hälsa och stimulera en snabbare hårväxt.

Oavsett om du vill få snabbare hårväxt efter en dålig klippning, håravfall eller kanske bara vill experimentera med en ny längd, så är det mycket lättare med dessa tips på hur man får håret att växa snabbare. Även om du inte mirakulöst kommer att odla ett Rapunzelhår över natten, är vi övertygade om att dessa hårväxttips kan hjälpa dig att kickstarta en snabb hårväxt och öka potentialen på nolltid.

Vill du ha fler tips för ett hälsosammare och ett hår med snabbare hårväxt? Kolla då in Hairlusts blogg!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Shampoo mod hårtab

  Bästa schampo mot håravfall: Här är min rekommendation

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

Se alla artiklar