Shampoo mod hårtabSe alla artiklar

Bästa schampo för håravfall - Ingredienserna som främjar hårväxt

Visste du att ditt val av schampo påverkar hur mycket hår du faktiskt har på huvudet?

En del vanliga ingredienser i schampo, såsom sodiumlaurylsulfat, kan förvärra håravfall. Andra ingredienser, som koffein och mintolja, har visat sig främja hälsosam hårväxt.

Om du vill lära dig mer om hur man väljer ett schampo för hårväxt så läs vidare. Vi kommer informera dig om vilka ingredienser du ska titta efter, vilka du ska undvika samt våra val för bästa schampo mot håravfall.

Innehållsförteckning

Vad är håravfall och vad orsakar det?

Det är normalt att tappa 30 till 150 hårstrån varje dag. Men om du tappar mer än så och märker att du tappar mycket hår, kan du vara drabbad av håravfall.

För de flesta män är orsaken till håravfall genetisk. Men hormonella förändringar är dock orsaken till att många kvinnor har tunt hår. Dock finns det flera andra möjliga orsaker till håravfall som inkluderar vitamin- och mineralbrist, stress, åldrande och svamp. Håravfall kan även vara ett symtom på en annan sjukdom. Om du misstänker att du tappar mer hår än normalt, kan du boka en tid hos din läkare för att diskutera eventuella orsaker.

Hur fungerar schampo för tunt hår?

Oavsett orsaken till ditt håravfall, hjälper schampo för tunt hår till att förbättra ditt hårs utseende. I en del fall kan schampo för tunt hår även bidra till ökad hårväxt.

De flesta vanliga schampon hjälper inte mot håravfall. I själva verket innehåller vissa till och med ingredienser som förvärrar tunt hår. Genom att byta till ett schampo för hårväxt kan du undvika de skadliga ingredienserna. Dessutom kan du tillföra ingredienser till ditt hår som främjar optimal hälsa för hår och hårbotten.

Ökad hårväxt

De bästa schampo mot håravfall innehåller ingredienser som förbättrar hårvolym, främjar hårbottens hälsa, fuktar håret samt boostar cirkulationen till hårsäckarna.

Bästa schampot mot håravfall: 3 ingredienser att leta efter

AnaGain™

När du är ute efter ett schampo för håravfall, så titta efter AnaGain™ i ingrediensförteckningen. AnaGain™ är en botanisk förening som härletts från ärtgroddar. Studier har visat att AnaGain™ stimulerar hårväxt och minskar antalet hårstrån som faller av och att det fungerar på så lite som tre månader! Det är därför AnaGain™ är en stjärningrediens i vårt Grow Perfect™ Shampoo.

Rosmarinolja

Tro det eller ej, rosmarinolja är effektivare på att främja hårväxt än minoxidil som är vanligt förekommande i hårväxtbehandlingar! Dessutom verkar det utan några biverkningar. Rosmarinolja är en viktig ingrediens i många av våra formler, inklusive vår Grow Perfect™ Shampoo och Grow Perfect™ Thickening Spray.

Extrakt av Aloe Vera

När man ska köpa ett schampo för hårväxt kanske man märker att många formler innehåller extrakt av aloe vera. Och det finns det goda anledningar till! Aloe vera har använts traditionellt för att behandla håravfall. Även om det inte finns några vetenskapliga studier direkt kopplade mellan aloe vera och minskat håravfall, så är växten rik på vitamin A, C och E, som samtliga bidrar till hälsosamma celler och förhindrar skador från fria radikaler.

Det bästa schampot mot håravfall: Ingredienser du ska undvika

Så vilka ingredienser bör du undvika när du ska köpa ett schampo för tunt hår? Var vaksam på följande ingredienser:

Sodiumlaurylsulfat (SLS)

Många kommersiella schampon är framtagna med SLS, ett hårt kemiskt mjukgörande och ytaktivt medel. SLS berövar håret och hårbotten på dess naturligt skyddande oljor, som kan efterlämna dig med uttorkat, skört hår samt en torr och kliande hårbotten.

Men något som kanske ännu mer skrämmande är att vetenskapliga studier har indikerat att SLS har en degenerativ effekt på hårbottens cellmembran. SLS irriterar hårbottens hudceller, vilket kan störa hårväxten. Hoppa definitivt över denna ingrediens när du ska köpa ett schampo mot håravfall!

Parabener

Schampotillverkare tillsätter ofta en grupp konserveringsmedel, som kallas parabener i sina formler för att öka schampots hållbarhetstid. Dessvärre kan parabener, likt SLS, irritera hårbotten och även orsaka allergiska reaktioner. Undvik schampo för hårväxt som innehåller denna ingrediens!

Metylkloroisotiazolinon (MCI)

Många hårprodukter innehåller metylkloroisotiazolinon, även känt som MCI. MCI är ett konserveringsmedel som skyddar skönhetsprodukter från att bakterier eller svamp ska kunna växa. MCI blandas ofta med metylisotiazolinon (MI). MCI-MI är kopplat till allergiska reaktioner. Enligt en studie, upplevde så många som 8 % av deltagarna en allergisk reaktion. Av den anledningen har EU förbjudit blandningen av MCI-MI i leave in-formler såsom lotion.

MCI-MI tillåts dock fortfarande i produkter såsom schampo och balsam, som ska sköljas ur håret. Därför ska du se till att kontrollera ingrediensförteckningen så att den kombinationen inte finns med i ett schampo för tunt hår!

Så väljer du ett schampo för att förhindra håravfall

Hur väljer man schampo

När du ska köpa ett schampo för att förhindra håravfall, följ dessa steg:

 • Läs alltid ingrediensförteckningen innan du köper. Fall inte för marknadsföringstricks! Innan du köper ett schampo för tunt hår, så försäkra dig om att du kontrollerat ingrediensförteckningen
 • Håll dig till bevisade, effektiva ingredienser. Nu när du vet vilka ingredienser som är bäst till håravfall (såväl som vilka som ska undvikas), kan du undersöka produktetiketten för att säkerställa att schampot kommer göra mer nytta än skada på ditt hår. Om ett schampo för tunt hår hävdar vissa påståenden om en specifik ingrediens, så kontrollera sanningshalten i dessa påståenden genom att söka efter vetenskapliga studier.
 • Titta efter en kvalitetsstämpel. För att säkerställa att ditt schampo för hårväxt har tillverkats säkert och med hållbara tekniker, titta efter en kvalitetsstämpel såsom Ecocert COSMOS-standard på etiketten.

Mina tips på bästa schampo mot håravfall

Här är våra bästa alternativ till de bästa schampona för tunt hår.

Det bästa schampot mot håravfall generellt

Vårt Grow Perfect™ Shampoo har en innovativ, organiskt certifierad formula som främjar optimal hårbottenhälsa och starkt, friskt hår. Formulan innehåller kliniskt bevisad Anagain™ och ekologisk rosmarinolja, som är effektivare än minoxidil när det gäller att främja håråterväxt!

Det bästa schampot för håravfall och skadat hår

Om hårbrott, skadat hår och kluvna toppar stoppar dig mot ett friskt långt hår, måste du ta dig an problemet med ett lite annorlunda schampo. Split Fix™ Shampoo är formulerat för att ge näring och reparera torrt, slitet och skadat hår samtidigt som det främjar hälsosam hårväxt. Så om du har mycket skadat hår och kluvna toppar kan detta schampo mot håravfall hjälpa.

Hemligheten ligger i införandet av jojobaoljeestrar, som hjälper håret att behålla fukt och förbättrar dess barriärfunktion. Dessutom innehåller den återfuktande aloe vera och koffein, som har använts som behandlingar för håravfall.

Det bästa schampot mot håravfall för blont hår

Det kan hända att blondiner har roligare, men deras hår kräver extra omsorg. Det här schampot för blont hår förhindrar håravfall och är framtaget med stärkande veganska mikroproteiner och antioxidantrika fuktgivande ingredienser såsom ekologiskt mangoextrakt och ekologiskt hjortronextrakt. Det här är ett bra silverschampo för håravfall som även innehåller violetta pigment, som motverkar gula toner.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Andra hälsosamma hårvårdsrutiner mot håravfall

Vad kan man mer göra, utöver att använda ett schampo som ett medel mot håravfall, för att främja ett hälsosamt hår som ser fylligare ut? För ett fylligare hår ska du följa dessa hårvårdstips, som visat sig boosta hälsosam hårväxt samt förhindra att hår faller av.

Exfoliera din hårbotten

När exfolierade du din hårbotten senast? Din hårbotten är trots allt hud, så det är förståeligt att den kräver regelbunden exfoliering för att fungera som den ska. Hur kommer det sig? Det beror på att ansamlingar av överflödig talg, döda hudceller och hårprodukter kan täppa igen hårsäckarna i hårbotten och stå i vägen för en hälsosam hårväxt. För att bekämpa håravfall ska du exfoliera din hårbotten regelbundet.

För att exfoliera din hårbotten effektivt, rekommenderar vi användning av Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna varsamma skrubb är utarbetad med växtbaserade ingredienser såsom ekologisk aloe vera-bladjuice, rosmarinolja och extrakt av havre som tar bort ansamlingar för en hälsosam, balanserad hårbotten som är i optimalt skick för hårväxt.

Använd en hårväxtbehandling

En speciell behandling eller hårserum formulerat med potenta hårväxtfrämjande ingredienser kan hjälpa dig att få ännu bättre resultat med ditt håravfallschampo. Grow Perfect™ Hair Growth Serum är formulerat med naturligt framställda ingredienser som är kliniskt bevisade att öka hårväxten, minska håravfall och förbättra den allmänna hårbottens hälsa. I kliniska studier har några av ingredienserna i Grow Perfect™ Hair Growth Serum visat resultat under de första två veckorna!

Främja cirkulationen i hårbotten

Ett annat sätt att främja hälsosam hårväxt på är genom att boosta cirkulationen i hårbotten. Dina hårsäckar behöver viss näring för att håret ska kunna växa. Dessa näringsämnen levereras av dina röda blodceller, så det är förståeligt att du kan främja en hälsosam hårväxt genom att öka blodflödet till din hårbotten.

Det finns två sätt att främja cirkulationen i hårbotten: manuell stimulering (även kallat hårmassage), och kemisk stimulering (t.ex. att applicera rosmarinolja).

Vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush gör det enklare att få in hårbottenmassage i din rutin, tack vare dess mjuka silikonpiggar och handtag som är enkelt att greppa. Samtidigt innehåller vår Grow Perfect™ Thickening Spray ekologisk myntaolja, som är vetenskapligt bevisad att hjälpa mot håravfall. För bästa resultat, använd dessa hårväxtförstärkare tillsammans!

Ta ett hårtillskott

Dock kommer det inte vara effektivt att boosta cirkulationen i hårbotten om du inte äter rätt näringsämnen för optimal hårväxt.

Det är här Hair Formula Gummies for Women kommer in i bilden. Dessa utsökta hårtillskott innehåller alla vitaminer och mineraler som dina hårsäckar behöver för optimal funktion, inklusive biotin, vitamin C, folsyra och zink. Dessutom är de veganska, glutenfria och gjorda med naturliga ingredienser, så att du vet att de är bra för dig!

Tips: våra hårväxttillskott finns även i form av kraftfulla tabletter, plus speciella gummies och i form av tabletter för män.

Använd balsam till håret

Din hårbotten producerar naturliga oljor som färdas ner längs hårstrået, och håller ditt hår hälsosamt och fuktat. Men om du har långt hår är det svårare för de naturliga oljorna att nå dina toppar. Det är därför långt hår tenderar att bli torrare och särskilt i topparna. Om du har långt hår ska du alltid använda balsam efter schamponering.

Tips: du kan spara 15 % när du köper ett set med schampo och balsam!

Var försiktig när du reder ut håret

Även om håravfall inte är direkt kopplat till skadat hår eller hår som bryts av, så är håravfall kopplat till brutet hår definitivt inte något som underlättar. För att förhindra att hårstrån går av till följd av skada, ska du vara extra varsam när du reder ut blött hår.

Hår är som mest ömtåligt när det är blött, så använd en bredtandad kam eller Wet Hair Detangle Brush när du reder ut blött hår. En optimal och bra hårborste som inte sliter på håret! Börja alltid med hårtopparna och arbeta dig uppåt mot rötterna genom att varsamt dra isär trassel längs vägen.

Kom ihåg att hårväxt är en långsam process, så det kan ta upp till fyra månader innan du kan vara säker på om ett schampo för tunt hår fungerar för dig eller ej. För att följa din process kan du ta före- och efterbilder när du använder det bästa schampot för håravfall!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

  Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Se alla artiklar