Ekologiskt schampo & balsam: Därför är naturlig hårvård ett bättre valSe alla artiklar

Ekologiskt schampo & balsam: Därför är naturlig hårvård ett bättre val

Naturlig hårvård och ekologiska hårvårdsprodukter är verkligen heta ämnen i skönhetsindustrin just nu och av riktigt goda skäl. Men vad är så speciellt med ett naturligt och ekologiskt schampo och balsam? Varför är ekologiska hårprodukter bättre för dig och vad betyder det att dina hår- och hudprodukter är ekologiskt certifierade med Ecocert Cosmos Organic? Allt detta och mer du kan lära dig om i den här artikeln där jag ger alla mina bästa fakta och tips om naturlig och ekologisk hårvård.

Under de senaste åren har fokus på naturliga och ekologiska hårvårdsprodukter och skönhetsprodukter ökat avsevärt. Ett ekologiskt schampo och balsam är minst lika populära hos oss konsumenter som de traditionella produkterna varit. Allt fler varumärken börjar skaffa veganskt- och ekologiskt certifierade produkter och nya spännande varumärken dyker upp från höger och vänster med helt naturliga och ekologiska produkter för både hår och hud. Jag vet åtminstone att jag aldrig kommer att gå tillbaka till ett schampo som inte är ekologiskt eller naturligt - jag vet ju nu vad de innehåller och vad dessa ingredienser gör mot min hälsa och mitt hår!

Innehållsförteckning

Naturlig hårvård, speciellt produkter såsom ekologiskt schampo och balsam får allt större fäste i våra vardagsliv. De naturliga trenderna hjälper oss förändra våra perspektiv på skönhet och visar att hälsa och skönhet enkelt kan gå hand i hand.

Innan var det en djungel efter hälsosamma och naturliga produkter samt god ekologisk hårvård, men nu har det istället blivit en djungel att navigera bland de många alternativen inom den ekologiska hårvårdsbranschen. Jag vill ändra detta!

Läs vidare och lär dig mer om varför du bör välja ekologiska hårprodukter och naturlig hårvård över traditionella och syntetiska alternativ. Lär dig också om vad du specifikt ska leta efter bland de många fantastiska ekologiska schampon och balsam som finns på marknaden för att hitta de bästa produkterna för dig och ditt hår:

Vad är naturlig hårvård?

Naturlig och ekologisk hårvård har blivit mer och mer populär på senare tid, speciellt nu när människor blir mer medvetna konsumenter och reflekterar över vad de utsätter kroppen och miljön för. Men vad är exakt ekologiska hårprodukter? Vad betyder det att ett schampo är certifierat ekologiskt och varför ska du välja ett naturligt schampo snarare än det du alltid har använt?

Jag berättar mer om just det i denna artikel, och här får du också mina bästa tips för hur du använder ett ekologiskt schampo och balsam:

Det är skillnad mellan naturlig hårvård och ekologisk hårvård.

Naturlig hårvård eller naturliga skönhetsprodukter är produkter med naturliga ingredienser som kommer från naturliga källor. Dessa ingredienser har ofta använts för olika ändamål i tusentals år, de är väl testade, säkra att använda och skadar varken naturen, människor eller djur.

Ekologisk hårvård innehåller naturliga ingredienser som är odlade och certifierat ekologiska. Ekologiska hårprodukter måste innehålla en viss mängd naturliga och ekologiska ingredienser, och detta kan variera beroende på certifieringen. Genom att använda t.ex. ett ekologiskt schampo och balsam så försäkrar du att du inte utsätter dig själv för skadliga och syntetiska ämnen. En produkt kan nämligen inte certifieras som ekologisk om den innehåller ingredienser som t.ex hormonstörande parabener eller vissa allergiframkallande dofter. Det finns en ocean av olika certifieringar, och nu gör vi en djupdykning på Ecocert Cosmos Organic-certifiering som används för många ekologiska hårprodukter och skönhetsprodukter.

Varför ska du välja ett ekologiskt schampo?

Genom att välja naturliga och ekologiska hårprodukter kan du vara säker på att den kemiska påfrestningen för din hud, ditt hår och miljön minskas. Så att välja naturliga och ekologiska alternativ kommer inte bara att göra en stor skillnad för dig, ditt hår och din hälsa utan också för miljön!

För att en kosmetisk produkt (som t.ex. ett naturligt schampo) ska kunna kvalificeras som naturlig och ekologisk måste den vara certifierad och märkt med t.ex. Ecocert. Dessa certifieringar har ofta en uppsättning kriterier som måste uppfyllas och de kontrolleras regelbundet genom slumpmässiga kontroller. Det har alltså blivit lättare att vara konsument eftersom du kan lita på dessa kontrollerade certifieringar. Varumärket kan ta skada om produkterna plötsligt inte uppfyller kraven. Men varför ska du välja naturlig hårvård istället för syntetisk hårvård? Jo, det finns flera bra anledningar!

Naturliga och ekologiska hårprodukter är mildare och i regel mer skonsamt vårdande, i längden är de mycket effektivare än syntetiska produkter eftersom de inte innehåller några ingredienser som kan vara skadliga, hormonstörande eller allergiframkallande. I själva verket finns det läskigt många hårvårdsmärken som vi tycker att vi känner så väl men som ändå har många av dessa skadliga ämnen i sina produkter. Kollar du inte noggrant igenom ingrediensförteckningen kan det vara extremt svårt att upptäcka.

Ett ekologiskt schampo och balsam kommer inte att innehålla SL-sulfater, parabener, ftalater eller andra syntetiska kemikalier som är kända för att skada ditt hår. Det kan vara svårt att förstå vilka ingredienser du bör undvika, men om du väljer naturliga eller ekologiska hårprodukter behöver du inte vara nervös för ingredienser som torkar ut hårbotten eller som kan störa din hormonbalans och göra mer skada än nytta. Certifikatet är för ditt och ditt hårs säkerhet.

Så det är verkligen enkelt. Om du vill ha friskt hår som inte bara ser friskt ut utan också ÄR riktigt friskt och starkt, bara se till att välja naturlig hårvård och ekologiska produkter för ditt hår.

Gå efter produkter som är certifierade ekologiskacertifikater mav t.ex. Ecocert. för att försäkra dig att undgå skadliga kemikalier.

 

Ekologiska ingredienser och dess effekt på håret:

Många av oss använder schampo och balsam flera gånger i veckan, några till och med dagligen. Det finns även dem som använder sig av balsammetoden där man endast använder ett godkänt balsam. Med denna metod är det också viktigt att använda sig av ett balsam som är snällt mot ditt hår och har rätt ingredienser. Men har du någonsin fått veta vad ditt schampo och balsam faktiskt innehåller och vad dessa ingredienser gör för dig, din hud och ditt hår?

Skummet i ditt schampo:

De flesta av oss tycker att ett schampo är mest effektivt när det skummar, lite som en tandkräm. Det är därför många är en smula skeptiska första gången de provar ett naturligt eller ekologiskt schampo och balsam eftersom dessa ofta inte skummar så mycket.

Några av ingredienserna som gör att ditt schampo skummar mycket är vissa specifika typer av sulfater som kallas SLS och SLES eller de som går under namnen: Natriumlaurylsulfat eller natriumlaurethsulfat. Dessa typer av sulfater kan verka otroligt torkande i hårbotten och kan vara riktigt svåra att tvätta ut. Detta innebär att de kan sätta sig som ”en hårbotten på en hårbotten” vilket kan skapa mer irritation och obalans än vad som är okej. Så, ett naturligt och ekologiskt schampo kommer inte att innehålla dessa skadliga sulfater utan istället mycket mildare sulfater eller andra ingredienser som inte alls har samma effekt på varken hår och hårbotten, och som lätt tvättas ut. Som sagt, detta kan resultera i mindre skum men också i en mycket gladare hårbotten.

Undvik mjukgörande ingredienser för ett långsiktigt friskt hår:

Har du testat schampon som gör håret så extremt mjukt att du inte ens behöver använda balsam efteråt? Trots detta så är ditt hår förmodligen inte så friskt och välnärt som det ser ut, åtminstone inte om ditt schampo innehåller silikon eller ftalater - vissa ingredienser som du verkligen inte hittar i ett ekologiskt schampo och balsam.

Ftalater används som mjukgörare i både färg, lack, plast- och kosmetiska produkter, men är under allvarlig misstanke för att ha hormonstörande biverkningar på både människor och djur. Därför rekommenderar jag starkt att du springer långt ifrån produkter där du ser att de har ftalater i sig.

Silikon används i en otrolig mängd hårprodukter som en mjukgörande och glansig ingrediens, det ger dig en illusion av superglansiga och mjuka lockar, utan att vara det. Silikon sätter sig på hårstråna som ett blankt mjukt lager som tyvärr kan göra det svårt för annan näring att tränga djupt in i håret. Vissa typer av silikon kan också vara helt omöjliga att tvätta ur håret, även med schampo. Dessa kommer därför att byggas upp över tid vilket kan resultera i mer skada än nytta för både hår och hårbotten.

De typer av silikon som bör undvikas är:

 • Behenoxy dimethicone
 • Bis-Phenypropyl dimethicone
 • Cetyl dimethicone
 • Cetearyl methicone
 • Dimethiconol hydroxystearate
 • Polysilicone-18 cetyl phosphate
 • Propyl dimethicone
 • Stearoxy dimethicone
 • Stearyl dimethicone
 • Stearyl methicone
 • Trimethylsiloxysilicate
 • Trimethylsilylamodimethicone

Undvik hormonstörande konserveringsmedel i ditt schampo och balsam:

Du har antagligen hört talas om parabener och vet förmodligen att de inte är så bra för dig?

Parabener används som konserveringsmedel i många produkter, särskilt i hårvård och kosmetika, och är kända för att vara mycket hormonstörande. Så mitt råd till dig är att ta en titt på produktdeklarationen och gå långt ifrån de produkter med parabener i - eller helt enkelt bara välja ett ekologiskt schampo och balsam, då är du på den säkra sidan. Några av de mest kända och använda parabenerna kallas; etyl-, metyl-, propyl- eller butylparabener. Håret, mår helt enkelt bäst av rena ämnen vilket man säkerställer genom att använda ekologiska produkter. Läs mer om hur ett ekologiskt schampo kan bidra till ökad hårväxt i vår artikel om schampo mot håravfall.

Skillnaden mellan syntetiskt och ekologiskt schampo - sammanfattat:

Ett schampo består huvudsakligen av vatten och tensider. Därför är det oerhört viktigt att de tensider som den innehåller är av hög kvalitet. De flesta syntetiska hårvårdsprodukter innehåller ytaktiva ämnen som är starka och därför tvättar bort alla naturliga och friska oljor från hårbotten. Hårbotten kompenserar sedan antingen med ett överskott av fett eller torkar ut. Men ett ekologiskt schampo innehåller mycket mildare ingredienser som inte tar bort alla naturliga oljor utan istället stödjer den naturliga balansen i hårbotten medan högkvalitativa ekologiska växtextrakt och oljor ger både hår och hårbotten fukt och näring.

Hairlust har ett ekologiskt certifierat schampo som är milt men effektivt och fullt av ekologiska växtextrakt med många fantastiska egenskaper för både hår och hårbotten. Psst... Det innehåller till och med proteiner som verkar uppbyggande på håret och hjälper det att växa!

Skillnaden mellan ett syntetisk och ekologiskt balsam - sammanfattat:

Många fokuserar på att hitta ett bra och naturligt schampo, men balsam är minst lika viktigt. Medan ett ekologiskt schampo rengör håret och hårbotten så tillför ett ekologiskt balsam fukt, näring och goda fettsyror till håret samtidigt som man tätar hårstråna som är extra sköra efter tvätt. Med ett ekologiskt balsam säkerställer du att ditt hår drar nytta av näringsämnena utan att behöva vara orolig över negativa effekter som kommer från t.ex. silikon eller ftalater. Därför ger ett naturligt och ekologiskt balsam inte samma illusion av ett extremt mjukt hår. Det kommer istället att vara mer fuktgivande och bättre för dig som vill upprätthålla ett friskt och glansigt hår utan att skada det på lång sikt.

Jag har provat många naturliga och ekologiska hårprodukter själv och Hairlust Split Fix™ Conditioner rekommenderas verkligen. Håret lämnas vackert, mjukt och friskt samtidigt som det berikar håret med proteiner och andra underbara ekologiska ingredienser för att hjälpa det att växa! Hur fett är inte det?

Fördelarna av naturlig och ekologisk hårvård

Nu när du har blivit lite klokare om vad naturlig hårvård är och vad ett ekologiskt schampo och balsam innehåller (eller ännu viktigare; vad de INTE innehåller) kommer jag att ge dig en översikt över vilka fördelar du kan ta del av genom att byta till ekologiska hårprodukter. Effekten på håret talar för sig självt och det är också mycket bättre för miljön att välja mer naturliga produkter för hud- och hårvård. Sammanfattat - vinst för både hår och miljö.

Nedan kommer några av de bästa anledningarna till att du borde byta till naturliga och ekologiska hårprodukter:

Hälsosammare hår – som jag tidigare nämnt så främjar syntetiska ämnen inte exakt hälsa och tillväxt till ditt hår.. eller din kropp för den delen. Med ett naturligt och ekologiskt schampo och balsam säkerställer du att hårbotten bibehåller en naturlig balans som ger dig bästa möjliga förutsättningen för att få ett friskt och starkt hår. Och vem drömmer inte om det?

Miljön kommer att tacka dig – vi har bara en planet och vi har redan förstört den nog med dåliga, tankelösa val och vanor. Genom att byta till naturliga och ekologiska hårprodukter gör du något extra bra för miljön. Även de minsta förändringarna räknas eftersom de kan sprida sig som ringar i vattnet och göra en enorm skillnad i slutändan.

Mängden kemikalier reduceras – denna fördel kräver knappast någon förklaring! Att välja naturlig hårvård och ekologiska hårprodukter får utan tvekan din kropp att utsättas för mycket färre kemikalier i vardagen, vilket inte bara främjar din hälsa utan också gör att du är mindre benägen att utveckla allergier på grund av produkterna som du använder för hud och hår.

Lämplig för alla – naturlig hårvård och ekologiska hårprodukter finns för alla hårtyper, medan de naturliga ingredienserna ofta anpassar sig till din hud och hårtyp. Även om det kan ta lite att vänja sig att byta från produkter med t.ex. silikon, skum och skadliga sulfater. Ditt hår kommer att tacka dig i det långa loppet och jag kan säga av erfarenhet: Det är värt det!

Tips för naturlig hårvård och de bästa ekologiska hårvårdsprodukterna:

Jag har använt ekologiska hårprodukter och naturlig hårvård som en regelbunden del av mina hudvårdsrutiner under de senaste åren och tro mig: Jag kommer aldrig tillbaka till produkter som inte är så naturliga som möjligt, varken för hud eller hår. Men att hitta bra produkter för ditt hår kan vara svårt! Därför kommer jag naturligtvis att ge dig mina 3 bästa tips om hur du hittar ett ekologiskt schampo och balsam som passar dina behov!

1. Ha tålamod:När du går över från syntetisk hårvård till naturlig hårvård behöver håret ofta lite tid att anpassa sig till de nya produkterna. Ofta går håret igenom någon form av "detox-fas", där det under en tid kan tyckas inte vara lika mjukt som tidigare, men oroa dig inte! Det går över relativt snabbt och efter denna fas kommer du att märka att ditt hår är starkare och att hårbotten är mer balanserad.

2. Prova olika produkter och produktserier:Håret och hårbotten kan reagera olika på olika ingredienser och det som fungerar för din vän fungerar inte automatiskt för dig. Jag är supernöjd med de ekologiska hårvårdsprodukterna från Hairlust, både schampo, balsam och deras superläckra hårmasker.

3. Förstå vikten av andra produkter: Se till att inte bara använda ett ekologiskt schampo och balsam, utan försök också att tänka på de goda vanorna i resten av din hudvårdsrutin. Du kan komplettera med mer naturliga alternativ till dina stylingprodukter om du till exempel använder mycket hårspray, mousse eller något annat. Om du använder andra produkter som är fulla av syntetiska och skadliga ingredienser, är det mycket troligt att du helt enkelt förstör den goda effekten du annars skulle få från ditt ekologiska schampo och balsam. Jag kommer föralltid vara trogen min favorit produkt Hairlust Split Fix™ Hair Mask, som är en vacker, näringsgivande hårmask som jag använder minst en gång i veckan. Och sedan ger jag håret en extra boost genom att bygga upp proteinet i håret med Hairlust Protein Repair™ Hair Mask som jag använder varannan vecka. Båda har Cosmos Organic certifikat från Ecocert och båda är veganska, vilket jag fullkomligt älskar!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Varför välja Ecocert-certificerede produkter för håret?

För att en kosmetisk produkt, såsom ett ekologiskt schampo eller balsam, ska få kallas ekologisk eller kategoriseras som naturlig, måste den ha en certifiering. Det finns många olika certifieringar på marknaden beroende på om produkten är livsmedel, kläder, hår eller hudvård eller något annat. En av de mest använda certifieringarna för ekologisk kosmetika och hudvårdsprodukter är Ecocert Cosmos Organic som jag alltid letar efter när jag behöver hitta ekologisk hårvård eller något annat som behövs för hud och hår. Ecocert är en europeisk certifikat leverantör som har två certifieringar för kosmetiska produkter, en för naturprodukter och en för ekologiska produkter. När en produkt är märkt med Ecocert, och särskilt deras ekologiska Cosmos Organic Standard vet jag att jag kan känna mig bekväm med produkten eftersom den är av hög kvalitet och skadar varken min kropp, miljön eller djur. Ett extra plus är att produkter som är märkta Ecocert ofta också är veganska och cruelty-free!

Som jag nämnde tidigare är många av produkterna från Hairlust certifierat ekologiska med Ecocert Cosmos Organic. Det är inte alla som kan få sina produkter certifierat ekologiska, det finns många krav som måste uppfyllas:

För att en produkt ska få använda Cosmos Organic-stämpeln måste minst 95% av alla ingredienser vara naturliga, och minst 10% av de naturliga ingredienserna som kan tvättas av måste vara ekologiska och minst 20% av ingredienserna som inte kan tvättas av måste vara ekologiskt. Inte bara det, minst 95% av de naturliga oljorna och extrakten i produkten måste också vara ekologiska.

Ecocert kontrollerar också att ingredienserna odlas ansvarsfullt och med respekt för miljön. Kraven säkerställer att produktionen och bearbetningen av råvarorna sker med hänsyn till miljön och de anställda som är inblandade.

Jag hoppas att du har fått en hel del extra information och har blivit bättre rustad att prova några läckra ekologiska hårprodukter och naturligtvis byta till ett naturligt schampo och några hälsosammare hårvanor. Om du vill läsa mer om fördelarna med ett schampo utan skadliga sulfater som SLS och SLES, rekommenderar jag att du läser vår artikel om ämnet här.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

Se alla artiklar