Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?Se alla artiklar

Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

Ingen gillar att ha en torr, kliande hårbotten. Den kliande känslan kan hålla oss vakna hela nätterna och allt kliande kan efterlämna irriterande hudflagor på dina kläder. Nej tack! Men visste du att ditt schampo kan vara den skyldiga? Ja, det är sant!

Fortsätt att läsa för att lära dig vad som orsakar torr hårbotten och ta del av mina favorittips vid val av schampo för torr och kliande hårbotten. Dessutom delar jag med mig av det jag anser är det bästa schampot mot torr hårbotten!

Innehållsförteckning

Vad orsakar en torr och kliande hårbotten?

Så varför känns din hårbotten så torr och kliande? Här är några faktorer som ofta är orsaker till problemet:

Du tvättar håret för ofta

De flesta kommersiella schampon är "för hårda" för daglig användning. Att tvätta sitt hår varje dag med ett schampo fullt av syntetiska ingredienser kan därför vara anledningen till en torr hårbotten. Så se till att du byter till ett schampo som gör att du undviker torr och kliande hårbotten (mer om hur du hittar dessa senare!).

Dessutom, att tvätta håret i för varmt vatten kan också efterlämna din hårbotten torr och kliande. Att sänka värmen lite samt tänka på antalet gånger i veckan som du tvättar håret är därför en bra början för att motverka torr hårbotten. Om du föredrar att tvätta ditt hår dagligen (till exempel om du tränar mycket), bör du använda ett schampo för torr och kliande hårbotten.

Ditt val av schampo

Produkterna du använder i ditt hår kan orsaka en torr, kliande hårbotten. Många kan uppleva allergiska reaktioner från till exempel parfym i hårprodukter och andra irriterande ingredienser, till exempel sulfater. Det är därför det är så viktigt att använda ett schampo för torr hårbotten (men mer om det senare).

Om du inte sköljer ur ditt schampo eller balsam ordentligt från håret, kan även detta leda till en torr hårbotten, då rester fastnar i håret och kan skapa irritation. Så tänk på att noga skölja ur ditt hår.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

Vädret

Vädret kan också påverka din hårbottens fuktighetsnivå. Låg luftfuktighet och inomhusvärme under vintern kan ofta lämna din hårbotten uttorkad. Å andra sidan, att maxa luftkonditioneringen på sommaren kan ha samma effekt!

Nu när du vet vad som kan orsaka din torra, kliande hårbotten så ska vi gå in mer på hur man väljer ett schampo för torr och kliande hårbotten.

Så väljer man ett schampo för känslig hårbotten

Ingrediensvalet är nyckeln när det kommer till att välja ett schampo för känslig hårbotten. Jag rekommenderar att man väljer ett ekologiskt varumärke som är fullproppat med naturliga ingredienser som ger näring till ditt hår och din hårbotten. Undvik schampo mot torr hårbotten som innehåller parabener, sulfater, syntetiska dofter och formaldehyd. Samtliga av dessa ingredienser är associerade med hårbottensirritation.

Välj hellre produkter med naturliga dofter i låga doser, eftersom syntetiska dofter kan orsaka en torr och kliande hårbotten. Men frågan är då hur man kan veta om det finns mycket doft i ett schampo för en torr och kliande hårbotten? Doften ska alltid vara den sista ingrediensen på etiketten. Kom ihåg: ju högre upp en ingrediens är på ingredienslistan desto mer kraftfull är den ingrediensen i formulan.

När du köper ett schampo för torr, kliande hårbotten, så håll ögonen öppna för dessa återfuktande och lugnande ingredienserna:

 • Aloe Vera – Alla som har smörjt in aloe vera-gel på ett brännsår vet hur denna svalkande ingrediens ger lindring! Aloe vera har visat sig reducera akut inflammation betydligt.
 • Havre – När jag var liten och hade kliande vattkoppor, gav min mamma mig ett lugnande havrebad, och det av en god anledning! Havreextrakt är även det känt för att minska inflammation.
 • Svartkämpeblad – Du kanske inte har hört talas om det, men denna ingrediens har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Studier har visat att dess effektivitet är liknande hydrokortison!

Bästa schampot för torr hårbotten

Så, nu när du vet hur man väljer ett schampo mot torr hårbotten ska vi titta på vilket som är det bästa alternativet för en torr hårbotten! Detta är mina toppval:

Bästa schampot för känslig hårbotten hos kvinnor: Hair Growth & Repair Shampoo

Hairlusts Hair Growth & Repair Shampoo är utformat med återfuktande naturliga ingredienser som ekologisk aloe vera och Aquaxyl™ (utvunnet från socker). Samt kaffebönolja och ekologiska olivbladsextrakt som har antiinflammatoriska egenskaper som har en lugnande effekt. Dessutom innehåller detta schampo mot torr hårbotten veganska mikroproteiner som återuppbygger hårstråna och efterlämnar håret starkt, mjukt och glänsande.

Och glöm inte att använda ett balsam! Om hårbotten är torr betyder det ofta att även ditt hår är torrt och behöver återfuktas (särskilt om håret är långt). Kombinera detta schampo för känslig hårbotten med Hair Growth & Repair Conditioner.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458 kr

389 kr

Läs mer

Bästa schampot för torr hårbotten hos män: Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men är lik Hairlusts formula för kvinnor, men med ytterligare ingredienser som stöttar de unika behoven för manligt hår. Mest noterbart bland dessa ingredienser är Anagain™, ett växtextrakt som kliniskt bevisats stimulera ny hårtillväxt för tätare hår.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

Andra sätt att behandla en kliande hårbotten

Förutom att använda schampo för torr och kliande hårbotten så finns det ett par andra produkter och tips du kan använda dig utav för att lugna och återfukta din hårbotten och dina hårsäckar.

1. Investera i en hårbottenskrubb

Ibland kan ansamlingar från smuts, död hud, sebum och stylingprodukter leda till en kliande hårbotten. I kombination med att använda ett schampo för torr, kliande hårbotten, rekommenderar jag att använda en hårbottenskrubb som Hair & Scalp Detox Scrub.

Denna sulfatfria hårbottenskrubb för torr, kliande hårbotten är utformat med ekologiskt aprikoskärnpulver som varsamt rensar bort smuts för att rengöra din hårbotten på djupet. Dessutom innehåller den lugnande ingredienser som till exempel ekologisk bladjuice från aloe vera, ekologisk olja från rosmarinblad och havreextrakt. För bästa resultat, använd en gång i veckan eller när din hårbotten behöver en liten uppfräschning och extra kärlek!

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer

2. Ge dig själv en hårbottenmassage

Finns det något som känns bättre än en hårbottenmassage? Jag älskar en skön hårbottenmassage, särskilt när min hårbotten känns torr och kliande! Men att massera din hårbotten med fingrarna kan leda till mikroslitage på din känsliga hud från fingernaglarna, vilket kan leda till ytterligare irritation. Det är därför jag älskar Hairlusts Scalp Massage Brush. Detta unika redskap har mjuka silikonpiggar som varsamt masserar utan att skada huden. Använd den tillsammans med din favoritskrubb eller schampo för en torr och kliande hårbotten!

HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139 kr

Läs mer

3. Undvik silikoner i dina hårprodukter

Silikoner är polymerer som belägger ditt hår och ger det en skinande, glansig finish. Dock kan silikoner efterlämna rester i ditt hår och din hårbotten, vilket efterlämnar din hårbotten kliande och ditt hår stripigt och oljigt. För att undvika en torr hårbotten, välj produkter som inte innehåller silikoner.

4. Använd en lugnande leave-in hårbotten-mist

Om du har en torr, kliande hårbotten och behöver lindring med en gång, prova en lugnande leave-in hårbotten-mist som Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Denna formula som innehåller bland annat grönmynta ger omedelbar lindring och återfuktning till din torra, kliande hårbotten.

Tips: Du kan skaffa alla produkter du behöver för att behandla en torr hårbotten (förutom ett schampo mot torr, kliande hårbotten) i Hairlusts Scalp Rehab Box! Scalp Rehab Box inkluderar Hair & Scalp Detox Scrub, Scalp Follicle Treatment & Volumizer, plus en Scalp Massage Brush. När de köps tillsammans sparar du dessutom 15%!

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Rehab Box HairLust - Scalp Rehab Box
Spara 15%

Scalp Rehab Box

Exfoliera, stimulera och vårda din hårbotten med detta set! Passar alla hårtyper.

687 kr

579 kr

Läs mer

Kan jag förhindra en torr hårbotten?

Förutom att använda schampo för känslig hårbotten, hur kan du naturligt förhindra en torr hårbotten från att förekomma från första början? Följ dessa tips:

1. Hitta en hälsosam tvättrutin

Hitta en hälsosam tvättrutin

För de flesta räcker det att tvätta håret två till tre gånger i veckan. Om du tränar dagligen kan du behöva tvätta håret oftare. I så fall bör du se till att skölja håret ordentligt och välj ljummet vatten snarare än väldigt hett vatten. Om du är benägen att få en torr hårbotten så tvätta ditt hår med ett schampo för känslig hårbotten. Ett annat tips är att inte använda mjällschampo, sålänge du inte faktiskt har mjäll, då dessa kan vara väldigt uttorkande.

2. Ät en hälsosam kost

Ät en hälsosam kost

Att äta hälsosam kost är ett annat sätt för att förhindra torr, kliande hårbotten utöver att använda ditt favoritschampo för torr hårbotten. Varför? Eftersom vissa näringsämnen bidrar till hälsosam, återfuktad hud, exempelvis vitamin D som har visat sig förbättra olika hudtillstånd som orsakar kliande hud. Även vitamin C kan förstärka hudens barriär och reducera uttorkning.

För att hålla din hud och din hårbotten hälsosam och fri från klåda, försök att äta välbalanserad kost som inkluderar frukt, grönsaker, magra proteiner och hälsosamma fetter.

3. Prova kosttillskott för håret

Prova kosttillskott för håret

Givetvis är det lättare sagt än gjort att äta en hälsosam kost! Jag kan endast tala för mig själv, men jag har inte alltid tid att laga en balanserad måltid. Det är därför jag älskar Hairlust Hair Growth Formula Gummies! Dessa goda gummies är utformade med vitaminer, bland annat vitamin C, som bidrar till att bibehålla hudens normala funktion.

Läs mer här om hur vitaminer för håret fungerar.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349 kr

Läs mer

4. Drick mycket vatten

Drick mycket vatten

Att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att förhindra en kliande hårbotten. NHS rekommenderar att man dricker sex till åtta glas vatten per dag. Att dricka mycket vatten samtidigt som man använder det bästa schampot för en torr hårbotten kan hjälpa till att hålla din hårbotten hälsosam och återfuktad.

5. Välj dina stylingprodukter noga

Välj dina stylingprodukter noga

Som jag nämnt tidigare kan vissa ingredienser som är vanligt förekommande i hårprodukter orsaka torr hårbotten och klåda. En av dessa ingredienser är alkohol, som är uttorkande för både hår och hud. Tyvärr är alkohol en av huvudingredienserna i många hårprodukter inklusive texturspray!

Om du letar efter en spray som inte torkar ut ditt hår eller din hårbotten så rekommenderar jag Sea Mineral Wave Spray. Denna produkt använder hydrolyserad majsstärkelse i stället för alkohol för att skapa en lätt stadga för håret. Dessutom innehåller den återfuktande ingredienser som aloe vera som håller både ditt hår och din hårbotten återfuktad.

HairLust - Sea Mineral Wave Spray HairLust - Sea Mineral Wave Spray
Spara 20%

Sea Mineral Wave Spray

Saltvattenspray till håret, berikad med Aquaxyl™, som skapar volym, textur och lätt styrka.

189 kr

151 kr

Läs mer
HairLust - Hair Finishing Spray HairLust - Hair Finishing Spray
Spara 20%

Hair Finishing Spray

Non-aerosol hårspray som ger håret medium stadga, struktur och glans.

229 kr

183,20 kr

Läs mer

Mjäll då?

Även om man använder ett schampo mot torr hårbotten så kommer det inte att hjälpa om man har mjäll. Mjäll är inte samma sak som torr hårbotten och kräver en annan behandling. Mjäll är ett symptom på ett hudtillstånd som heter seborroisk dermatit. För att behandla mjäll behöver du ett medicinskt schampo som är särskilt utformat mot mjäll.

Så hur vet man då om man har mjäll och inte en torr hårbotten? Både en torr hårbotten och mjäll kan orsaka kliande, flagande hud. Skillnaden är att mjäll orsakas av för mycket olja i hårbotten. Så mjällflagor är oljiga till skillnad mot torra hudflagor som inte är oljiga.

Om du är osäker, så är ett enkelt sätt att ta reda på det att använda ett schampo för torr hårbotten såväl som balsam innan du lägger dig. Om din hårbotten är återfuktad och fri från flagor på morgonen, så är det en god indikation på att din hårbotten bara var torr. Om flagigheten består så kan det vara så att du i stället har mjäll.

Om du lider av torr hårbotten, försök att lägga till ett schampo för torr och kliande hårbotten tillsammans med dessa livsstilstips i din hårvårdsrutin. Din hårbotten kommer att tacka dig!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

  Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

 • Schampo utan silikoner

  Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

 • Hair Volume: Den ultimata guiden till att få mer volym i håret (2021)

  Hair Volume: Den ultimata guiden för dig som önskar mer volym i håret

Se alla artiklar