Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?Se alla artiklar

Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

Ingen gillar att ha en torr, kliande hårbotten. Den kliande känslan kan hålla oss vakna hela nätterna och allt kliande kan efterlämna irriterande hudflagor på dina kläder. Nej tack! Men visste du att ditt schampo kan vara den skyldiga? Ja, det är sant!

Fortsätt att läsa för att lära dig vad som orsakar torr hårbotten och ta del av mina favorittips vid val av schampo för torr och kliande hårbotten. Dessutom delar jag med mig av det jag anser är det bästa schampot mot torr hårbotten!

Innehållsförteckning

Vad orsakar en torr och kliande hårbotten?

Så varför känns din hårbotten så torr och kliande? Här är några faktorer som ofta är orsaker till problemet:

Du tvättar håret för ofta

De flesta kommersiella schampon är "för hårda" för daglig användning. Att tvätta sitt hår varje dag med ett schampo fullt av syntetiska ingredienser kan därför vara anledningen till en torr hårbotten. Så se till att du byter till ett schampo som gör att du undviker torr och kliande hårbotten (mer om hur du hittar dessa senare!).

Dessutom, att tvätta håret i för varmt vatten kan också efterlämna din hårbotten torr och kliande. Att sänka värmen lite samt tänka på antalet gånger i veckan som du tvättar håret är därför en bra början för att motverka torr hårbotten. Om du föredrar att tvätta ditt hår dagligen (till exempel om du tränar mycket), bör du använda ett schampo för torr och kliande hårbotten.

Ditt val av schampo

Produkterna du använder i ditt hår kan orsaka en torr, kliande hårbotten. Många kan uppleva allergiska reaktioner från till exempel parfym i hårprodukter och andra irriterande ingredienser, till exempel sulfater. Det är därför det är så viktigt att använda ett schampo för torr hårbotten (men mer om det senare).

Om du inte sköljer ur ditt schampo eller balsam ordentligt från håret, kan även detta leda till en torr hårbotten, då rester fastnar i håret och kan skapa irritation. Så tänk på att noga skölja ur ditt hår.

Vädret

Vädret kan också påverka din hårbottens fuktighetsnivå. Låg luftfuktighet och inomhusvärme under vintern kan ofta lämna din hårbotten uttorkad. Å andra sidan, att maxa luftkonditioneringen på sommaren kan ha samma effekt!

Nu när du vet vad som kan orsaka din torra, kliande hårbotten så ska vi gå in mer på hur man väljer ett schampo för torr och kliande hårbotten.

Så väljer man ett schampo för känslig hårbotten

Ingrediensvalet är nyckeln när det kommer till att välja ett schampo för känslig hårbotten. Jag rekommenderar att man väljer ett ekologisk hårvård som är fullproppat med naturliga ingredienser som ger näring till ditt hår och din hårbotten. Undvik schampo mot torr hårbotten som innehåller parabener, sulfater, syntetiska dofter och formaldehyd. Samtliga av dessa ingredienser är associerade med hårbottensirritation.

Välj hellre produkter med naturliga dofter i låga doser, eftersom syntetiska dofter kan orsaka en torr och kliande hårbotten. Men frågan är då hur man kan veta om det finns mycket doft i ett schampo för en torr och kliande hårbotten? Doften ska alltid vara den sista ingrediensen på etiketten. Kom ihåg: ju högre upp en ingrediens är på ingredienslistan desto mer kraftfull är den ingrediensen i formulan.

När du köper ett schampo för torr, kliande hårbotten, så håll ögonen öppna för dessa återfuktande och lugnande ingredienserna:

 • Aloe Vera – Alla som har smörjt in aloe vera-gel på ett brännsår vet hur denna svalkande ingrediens ger lindring! Aloe vera har visat sig reducera akut inflammation betydligt.
 • Havre – När jag var liten och hade kliande vattkoppor, gav min mamma mig ett lugnande havrebad, och det av en god anledning! Havreextrakt är även det känt för att minska inflammation.
 • Aquaxyl™ – Denna sockerbaserade förening ger djup (men ändå lätt) fukt till hår, hud och hårbotten. Genom att förhindra vattenförlust genom avdunstning hjälper AQUAXYL™ hår och hårbotten att behålla sin fukt i 8+ timmar.

Bästa schampot för torr hårbotten

Så, nu när du vet hur man väljer ett schampo mot torr hårbotten ska vi titta på vilket som är det bästa alternativet för en torr hårbotten! Detta är mina toppval:

Bästa schampot för torr hårbotten och hår: Split Fix™ Shampoo

Hairlusts Split Fix™ Shampoo är utformat med återfuktande naturliga ingredienser som ekologisk aloe vera och Aquaxyl™ (utvunnet från socker). Dessutom har ekologiskt havrekärnextrakt och havssalt från Döda havet antiinflammatoriska och hårbotten lugnande egenskaper, vilket gör detta till ett utmärkt schampo för torr hårbotten. Dessutom innehåller detta schampo jojobaestrar som ger ditt hår näring på djupet och lämnar det starkt, mjukt och glänsande.

Och glöm inte att använda ett balsam! Om hårbotten är torr betyder det ofta att även ditt hår är torrt och behöver återfuktas (särskilt om håret är långt). Kombinera detta schampo för torr hårbotten med Split Fix™ Conditioner.

Bästa schampot för torr hårbotten och håravfall: Grow Perfect™ Shampoo

Grow Perfect™ Shampoo är utvecklad speciellt för tunt hår och håravfall. På grund av dess hårbottenhälsohöjande formel är den ett utmärkt val för torr, kliande hårbotten också. Den mest anmärkningsvärda av dess ingredienser är Anagain™, ett växtextrakt som är kliniskt bevisat att stimulera ny hårväxt för tätare hår.

Bästa schampot för torr hårbotten och mjäll: Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo är ett lätt, sulfatfritt mjällschampo som skonsamt rengör alla hårtyper, samtidigt som det lugnar en torr, flagnande hårbotten för att lindra symtom associerade med mjäll som fjällning, irritation och klåda. Den är formulerad med antimikrobiell Dermosoft® decalact MB och organisk tea tree-olja för att rensa bort kliande flagor, bakterier och produktuppbyggnad från din hårbotten.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Andra sätt att behandla en kliande hårbotten

Förutom att använda schampo för torr och kliande hårbotten så finns det ett par andra produkter och tips du kan använda dig utav för att lugna och återfukta din hårbotten och dina hårsäckar.

1. Investera i en hårbottenskrubb

Ibland kan ansamlingar från smuts, död hud, sebum och stylingprodukter leda till en kliande hårbotten. I kombination med att använda ett schampo för torr, kliande hårbotten, rekommenderar jag att använda en hårbottenskrubb som Scalp Delight™ Detox Scrub.

Denna sulfatfria hårbottenskrubb för torr, kliande hårbotten är utformat med ekologiskt rispulver som varsamt rensar bort smuts för att rengöra din hårbotten på djupet. Dessutom innehåller den lugnande ingredienser som till exempel ekologisk bladjuice från aloe vera, ekologisk olja från rosmarinblad och havreextrakt. För bästa resultat, använd en gång i veckan eller när din hårbotten behöver en liten uppfräschning och extra kärlek!

2. Ge dig själv en hårbottenmassage

Finns det något som känns bättre än en hårbottenmassage? Jag älskar en skön hårbottenmassage, särskilt när min hårbotten känns torr och kliande! Men att massera din hårbotten med fingrarna kan leda till mikroslitage på din känsliga hud från fingernaglarna, vilket kan leda till ytterligare irritation. Det är därför jag älskar Hairlusts Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Detta unika redskap har mjuka silikonpiggar som varsamt masserar utan att skada huden. Använd den tillsammans med din favoritskrubb eller schampo för en torr och kliande hårbotten!

Tips: Du kan få alla produkter du behöver för att behandla torr hårbotten (förutom ett schampo för torr, kliande hårbotten) i Scalp Delight™ Bundle! Den innehåller Scalp Delight™ Detox Scrub, Scalp Delight™ Detox Conditioner, plus en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. När du köper detta set sparar du 20%! Se alla hårvårdsset här.

3. Undvik silikoner i dina hårprodukter

Silikoner är polymerer som belägger ditt hår och ger det en skinande, glansig finish. Dock kan silikoner efterlämna rester i ditt hår och din hårbotten, vilket efterlämnar din hårbotten kliande och ditt hår stripigt och oljigt. För att undvika en torr hårbotten, välj produkter som inte innehåller silikoner.

4. Använd en lugnande leave-in hårbotten-mist

Om du har en torr, kliande hårbotten och behöver lindring med en gång, prova en lugnande leave-in hårbotten-mist som Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna formula som innehåller bland annat grönmynta ger omedelbar lindring och återfuktning till din torra, kliande hårbotten.

Kan jag förhindra en torr hårbotten?

Förutom att använda schampo för känslig hårbotten, hur kan du naturligt förhindra en torr hårbotten från att förekomma från första början? Följ dessa tips:

1. Hitta en hälsosam tvättrutin

Hitta en hälsosam tvättrutin

För de flesta räcker det att tvätta håret två till tre gånger i veckan. Om du tränar dagligen kan du behöva tvätta håret oftare. I så fall bör du se till att skölja håret ordentligt och välj ljummet vatten snarare än väldigt hett vatten. Om du är benägen att få en torr hårbotten så tvätta ditt hår med ett schampo för känslig hårbotten.

2. Ät en hälsosam kost

Ät en hälsosam kost

Att äta hälsosam kost är ett annat sätt för att förhindra torr, kliande hårbotten utöver att använda ditt favoritschampo för torr hårbotten. Varför? Eftersom vissa näringsämnen bidrar till hälsosam, återfuktad hud, exempelvis vitamin D som har visat sig förbättra olika hudtillstånd som orsakar kliande hud. Även vitamin C kan förstärka hudens barriär och reducera uttorkning.

För att hålla din hud och din hårbotten hälsosam och fri från klåda, försök att äta välbalanserad kost som inkluderar frukt, grönsaker, magra proteiner och hälsosamma fetter.

3. Prova kosttillskott för håret

Prova kosttillskott för håret

Givetvis är det lättare sagt än gjort att äta en hälsosam kost! Jag kan endast tala för mig själv, men jag har inte alltid tid att laga en balanserad måltid. Det är därför jag älskar Hairlust Hair Formula Gummies for Women! Dessa goda gummies är utformade med vitaminer, bland annat vitamin C, som bidrar till att bibehålla hudens normala funktion.

Läs mer här om hur vitaminer för håret fungerar.

4. Drick mycket vatten

Drick mycket vatten

Att dricka tillräckligt med vatten kan hjälpa till att förhindra en kliande hårbotten. NHS rekommenderar att man dricker sex till åtta glas vatten per dag. Att dricka mycket vatten samtidigt som man använder det bästa schampot för en torr hårbotten kan hjälpa till att hålla din hårbotten hälsosam och återfuktad.

5. Välj dina stylingprodukter noga

Välj dina stylingprodukter noga

Som jag nämnt tidigare kan vissa ingredienser som är vanligt förekommande i hårprodukter orsaka torr hårbotten och klåda. En av dessa ingredienser är alkohol, som är uttorkande för både hår och hud. Tyvärr är alkohol en av huvudingredienserna i många hårprodukter inklusive texturspray!

Om du letar efter en spray som inte torkar ut ditt hår eller din hårbotten så rekommenderar jag Ocean Water Sea Salt Spray. Denna produkt använder hydrolyserad majsstärkelse i stället för alkohol för att skapa en lätt stadga för håret. Dessutom innehåller den återfuktande ingredienser som aloe vera som håller både ditt hår och din hårbotten återfuktad.

En annan sak att vara uppmärksam på är dina hårborstar och andra stylingverktyg. Smutsiga stylingverktyg kan hysa bakterier, svampar och andra skadliga mikrober som kan orsaka hudinfektioner och förvärra hårbottenproblem. Det är därför det är avgörande att rengöra din hårborste regelbundet.

Mjäll då?

Mjäll är inte samma sak som torr hårbotten och kräver en annan behandling. Mjäll är ett symptom på en hudsjukdom som kallas seborroiskt eksem orsakat av en svamp. För att behandla mjäll behöver du ett schampo som är särskilt utformat mot mjäll. Jag rekommenderar Instant Relief™ Dandruff Shampoo som har en mild, lugnande och sulfatfri formula som gör det lämpligt för känslig, kliande hårbotten.

Så hur vet man då om man har mjäll och inte en torr hårbotten? Både en torr hårbotten och mjäll kan orsaka kliande, flagande hud. Skillnaden är att mjäll orsakas av för mycket olja i hårbotten. Så mjällflagor är oljiga till skillnad mot torra hudflagor som inte är oljiga.

Om du är osäker, så är ett enkelt sätt att ta reda på det att använda ett schampo för torr hårbotten såväl som balsam innan du lägger dig. Om din hårbotten är återfuktad och fri från flagor på morgonen, så är det en god indikation på att din hårbotten bara var torr. Om flagigheten består så kan det vara så att du i stället har mjäll.

För mer information om sulfatfria schampo mot mjäll ska du klicka här.

Om du lider av torr hårbotten, försök att lägga till ett schampo för torr och kliande hårbotten tillsammans med dessa livsstilstips i din hårvårdsrutin. Din hårbotten kommer att tacka dig!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Se alla artiklar