Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfallSe alla artiklar

Telogen Effluvium: Orsak, symptomer & 7 tips mot plötsligt håravfall

Har detta hänt dig? Du har äntligen läkt och återhämtat dig från en stor, stressig händelse (sjukdom, arbetslöshet eller till och med förlossning) och nu upplever du håravfall. Denna form av plötsligt håravfall kallas telogen effluvium och är faktiskt ganska vanlig.

Läs vidare för att lära dig mer om telogen effluvium, vad som orsakar plötsligt håravfall, den vanligaste telogen effluvium behandlingen, och vår plan för att låta håret växa ut igen vid telogen effluvium.

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning

Vad är Telogen Effluvium?

Det är normalt att tappa upp till 150 hårstrån om dagen. Men om du befinner dig i en stressig period eller har varit med om en stressig händelse (mer om det senare) kan du i längden riskera att fastna i ett tillstånd med telogen effluvium.

Så vad är telogen effluvium? Det är den vanligaste orsaken till plötsligt håravfall och diffust tunt hår, och den näst vanligaste formen av håravfall efter androgen alopeci. Plötsligt håravfall uppstår när en stressig händelse triggar fler hårstrån än normalt att gå från hårväxtcykelns växtfas till vilofasen. Tre till fyra månader efter den utlösande händelsen (när hårstråna väl når växtcykelns fällningsfas), uppstår diffust tunt hår.

Det är vanligt att telogen effluvium varar i ungefär sex månader. Det löser sig normalt av sig själv, men det finns några saker du själv kan göra för att hjälpa återväxten vid telogen effluvium (mer om det senare). I de flesta fall påverkas mindre än 50% av håret på huvudet. Så oroa dig inte om det känns som om du kommer tappa allt ditt hår! Det kommer du inte att göra!

Vilka symptom har telogen effluvium?

Diffust tunt hår

Diffust tunt hår är ett av de karakteristiska tecknen på telogen effluvium. Till skillnad från androgen alopeci (där man tydligare ser hårfästet krypa uppåt högt hårfäste eller tunt hår vid kronan), så orsakar telogen effluvium diffust håravfall överallt. Det diffusa håravfallet är svårare att identifiera till en början, men du kanske märker att din hästsvans blir mindre och att din bena blivit tydligare och bredare än vanligt.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Plötsligt håravfall

Håravfall orsakat av telogen effluvium sker ofta snabbt. Det är därför det känns så traumatiskt för de som går igenom det. Denna typ av plötsligt håravfall kan göra att det blir hårklumpar i duschen eller i din hårborste.

Kom ihåg att endast läkare kan diagnostisera dig med telogen effluvium. Om du upplever att du tappar mycket hår eller plötsligt håravfall och misstänker att du har telogen effluvium ska du uppsöka en dermatolog.

4 orsaker till telogen effluvium

Telogen effluvium kan ha många orsaker, inklusive:

Orsaker till telogen effluvium

1. Kost

Om du har brist på essentiella näringsämnen, i synnerhet järn, kan du uppleva diffust håravfall.

HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Tablets for Women

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Formula Tablets for Men HairLust - Hair Formula Tablets for Men
Spara upp till 50%

Hair Formula Tablets for Men

Hårtabletter för män, berikade med vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

2. Stress

Håravfall vid stress är en annan vanlig orsak till plötsligt håravfall. Men då pratar vi inte enbart om emotionell stress! Fysisk stress orsakad av en större operation, skador eller till och med en snabbdiet, kan också leda till telogen effluvium.

3. Graviditet och förlossning

Många kvinnor upplever plötsligt håravfall efter graviditet, även kallat postpartum håravfall.

4. Läkemedel

Vissa läkemedel kan orsaka diffust håravfall. Om du känner dig orolig för att ditt läkemedel kan orsaka plötsligt håravfall, prata med din läkare.

(Läs mer om olika orsaker för håravfall hos män och kvinnor.)

Anagen Effluvium vs. Telogen Effluvium?

Anagen Telogen Effluvium

Ja, det är skillnad mellan anagen effluvium och telogen effluvium. Båda tillstånden är relaterade till håravfall, men dem uppstår på olika tidspunkter i hårets växtcykel. Under telogen effluvium fäller man hår under hårcykelns håravfallsfas, även kallad den telogena fasen (lämpligt namn). Sedan finns den anagena fase, vilket är under hårcykelns växtfas. Det är vid denna tidspunkt som anagen effluvium uppstår.

Hårets växtfaser:

Den anagena fasen:

Den telogena fasen:

Telogen effluvium är ett tillstånd som visar sig tre månader efter den utlösande händelsen, vilket betyder att detförst kan vara svårt att identifiera orsaken till håravfallet. Anagen effluvium, å andra sidan, visar sig som mer omedelbart då diffust håravfall kan uppstå bara några dagar efter den utlösande faktorn. ett exempel och den vanligaste orsaken till anagen effluvium är cellgiftsbehandling.

Är telogen effluvium ärftligt?

Nej, telogen effluvium är inte ärftligt. Om en nära familjemedlem har telogen effluvium innebär det inte att även du kommer att drabbas. En annan sak att ha i åtanke är att plötsligt håravfall kan drabba alla, oavsett ålder och kön.

Vad är kronisk telogen effluvium?

Kronisk telogen effluvium definieras av diffust håravfall som varar i över sex månader. Tillståndet är inte vanligt men ser likadant ut som vanlig telogen effluvium, åtminstone under de första sex månaderna. Det enda sättet att veta om ditt fall av telogen effluvium kroniskt är genom att tala med din läkare om en telogen effluvium behandling.

Hur kan man förhindra telogen effluvium?

Eftersom håravfall kan orsakas av stress, är det klokt att lära dig tekniker för stresshantering för att förhindra diffust håravfall. Träning, meditation, föra dagbok och mycket sömn kan reducera stressnivåerna, hjälpa återhämtningen från diffust håravfall eller förhindra att det inträffar över huvud taget.

Visste du att din kost påverkar ditt hårs hälsa?

Vilken telogen effluvium behandling är bäst?

Först och främst är den bästa telogen effluvium behandlingen att avlägsna stressfaktorer som orsakar plötsligt håravfall från första början. Om ditt håravfall beror på stress i arbetet kan den bästa telogen effluvium behandlingen vara att byta arbetsmiljö. I vissa fall kan förlossning vara en utlösande faktor och när den utlösande faktorn väl inträffat behöver du inte längre bekymra dig över den. Prata med din läkare för att hitta orsaken till ditt plötsliga håravfall så du kan arbeta för att avlägsna stressfaktorn.

Det finns dessvärre ingen riktig medicinsk telogen effluvium behandling. För närvarande finns det inte några läkemedel som kan skynda på hårcykelns växtfas. Men misströsta inte! Plötsligt håravfall är tillfälligt och ditt hår kommer vanligen växa ut på sex till tolv månader.

Du kan även hjälpa ditt hår att återhämta sig genom att ha en bra hårvårdsrutin och att äta bra. Så det skulle kunna anses som en bra form av telogen effluvium behandling!

7 steg: återväxt vid telogen effluvium

1. Överväg att klippa håret

Överväg att klippa håret

Alla är fästa vid sitt långa hår, men lyssna på oss: en hårklippning kan hjälpa. Kortare hår väger mindre, vilket betyder att det får mer volym. Det får håret att se tjockare och fylligare ut, till och med utan styling! Dessutom kan man förhindra att ytterligare hår bryts av om man klipper bort kluvna toppar.

Oroa dig inte, du behöver inte klippa kortkort (om du inte vill det!). Att klippa håret i en lob kommer bidra till att dölja plötsligt håravfall och diffust tunt hår.

Om du är öppen för det kan du prata med din frisör om vilken frisyr som passar din hårtextur bäst medan du väntar på att håret ska växa ut efter telogen effluvium.

2. Fokusera på kost och näring

Fokusera på kost och näring

Att äta en kost som är hälsosam för håret är det bästa sättet att hjälpa håret att växa efter telogen effluvium, speciellt om ditt fall orsakades av kosten. Se till att du äter tillräckligt med fullkorn, magra proteiner, hälsosamma fetter samt frukt och grönsaker.

Kosttillskott för hårväxt kan också hjälpa till att säkerställa att du får i dig alla näringsämnen du behöver för att låta håret växa efter telogen effluvium. Våra Hair Formula Gummies for Women innehåller kliniskt bevisade ingredienser som hjälper hårväxt, inklusive 5000 mcg biotin. De är gjorda med naturliga ingredienser och är allergi- och veganvänliga. De har dessutom en utsökt smak så det är enkelt att komma ihåg att ta dem!

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Gummies for Women

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Formula Gummies For Men HairLust - Hair Formula Gummies For Men
Spara upp till 50%

Hair Formula Gummies For Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349 kr

Läs mer

3. Undvik värmestyling

Undvik värmestyling

Ett säkert sätt att hjälpa återväxten vid telogen effluvium är att ta bättre hand om det hår du har. På det sättet förhindrar du att håret bryts av (vilket gör diffust håravfall ännu värre).

Värmestyling är en av de huvudsakliga orsakerna till att hårstrån bryts av, och du bör därför utesluta lock- och plattänger samt hårtork från din dagliga rutin i den mån det är möjligt. När du bestämmer dig för att värmestyla ditt hår ska du använda ett värmeskydd såsom Split Fix™ Hair Oil.

HairLust - Split Fix™ Hair Oil HairLust - Split Fix™ Hair Oil

Split Fix™ Hair Oil

Multifunktionell hårolja för torrt hår som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189 kr

Läs mer

4. Undvik att färga eller bleka håret

Undvik att färga eller bleka håret

Det är även en bra idé att begränsa hur mycket du färgar håret eller att sluta färga det. Hårfärg skadar ofta håret, vilket leder till att det bryts av.

Om du inte vill sluta färga håret helt, bör du lägga till en proteinbyggande djupgående mjukgörare till din rutin såsom vår Protein Repair™ Hair Mask. Denna behandling nyttjar hydrolyserade vegetabiliska proteiner till att återuppbygga hårstråets yttre skikt, vilket hjälper till att stärka håret mot diffust håravfall eller mot att det bryts av.

HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio
Spara 15%

Protein Repair™ Hair Mask Trio

Innehåller protein hårinpackning, Bamboo Hair Towel Wrap och Wet Hair Detangler Brush.

507 kr

430 kr

Läs mer

5. Sköt om ditt hår

Sköt om ditt hår

En annan orsak till håravfall kan vara fysiska stressfaktorer som kan leda till att mer hår bryts av. Och nej, vi menar inte fysiska stressfaktorer såsom träning. Exempelvis kan sättet du reder ut ditt hår ha en stor inverkan på hår med diffust håravfall. Se till att använda ett redskap som tagits fram för att skonsamt reda ut blött hår, som vår Detangle Wet Brush. Börja vid topparna och arbeta dig försiktigt upp mot hårbotten och red ut håret efterhand. Det kommer bidra till att så få hårstrån som möjligt bryts av.

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink

Wet Hair Detangler Brush, Pink

Hårborste som inte sliter på håret speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer
HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple

Wet Hair Detangler Brush, Purple

Hårborste som inte sliter på håret speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer

Tro det eller ej, men ditt badlakan och örngott kan också göra stor skillnad. De flesta örngott är gjorda av bomull. Dock är bomullsfibrer ganska grova. Det innebär att de gnider mot ditt hår och ger extra friktion som kan leda till hårtovor, matt och torrt hår eller till och med att det går av. Det bästa du kan göra är att byta ut dem mot produkter av supermjuk och hårvänlig bambu, som vår Bamboo Hair Towel Wrap Wrap och Silky Bamboo Pillowcase. Det är en liten ändring som kan göra stor skillnad för hårets hälsa och utseende!

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White
Spara upp till 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, White

Hårturban till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer
HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White
Spara upp till 10%

Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer

6. Minska stressen

Minska stress

Som vi nämnt tidigare kan nyttjande av stresshanteringstekniker hjälpa med återväxt vid plötsligt håravfall. Om du har upplevt håravfall efter en stressig period kan vårt Grow Perfect™ Hair Growth Serum vara din räddare i nöden. Det är ett serum baserad på en formula som stimulerar hårsäckarna, främjar tillväxt av nytt hår och minskar håravfall.

7. Öka volymen

Öka volymen

Även dina produktval kan få håret att se tjockare ut under tiden du väntar på att håret ska växa ut efter telogen effluvium. Överväg först och främst att byta ut ditt vanliga schampo och balsam mot vårt Split Fix™ Duo. Detta set med schampo och balsam har försetts med proteiner och fuktgivande ingredienser såsom ekologisk aloe vera-juice som stärker och fuktar håret och förhindrar att det bryts. Dessutom hjälper de till att upprätthålla en hälsosam hårbotten, som i sin tur främjar regelbunden hårväxt.

När ditt hår är rent kan du spraya rötterna med vår Scalp Treatment & Volumizer. Den här leave in-behandlingen för hårbottnen använder ekologisk mintolja för att stimulera blodflödet till hårsäckarna, vilket främjar hårväxt. Dessutom ger denna behandling faktiskt rötterna mer volym med en gång så ditt hår omgående ser tjockare ut.

Vill du lära dig mer? Kolla in videon nedan om hur man använder Scalp Treatment & Volumizer:

Även om det kan vara otäckt att plötsligt tappa hår så ska du komma ihåg att det faktiskt är ganska vanligt och att håret i de flesta fall växer ut igen. Dock är det alltid klokt att prata med en läkare för att vara säker.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Hårbottenbehandling berikad med RootBioTec™ mot håravfall som arbetar för att öka hårets täthet.

299 kr

Läs mer
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%
Förbeställ

Split Fix™ Duo

Minska kluvna toppar och skadat hår ett sulfatfritt schampo och balsam för skadat hår.

458 kr

389 kr

Läs mer

Har du någon gång varit med om telogen effluvium? Dela dina erfarenheter med andra läsare i kommentarsfältet nedan.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

  Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

 • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

 • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

Se alla artiklar