Vilken är den bästa skäggoljan för skäggväxt, skäggstyling och hur använder man skäggolja?Se alla artiklar

Vilken är den bästa skäggoljan för skäggväxt, skäggstyling och hur använder man skäggolja?

Om du har torrt, skört eller grovt skägghår kan skäggolja vara din bästa vän. Den kan ge fukt, minska skäggmjäll, främja hårväxt, få skägget mjukt och mycket mer. Låter det intressant?

Den bästa skäggvården för ens skägg är när man använder både en skäggolja och ett serum för skäggväxt för att få skägget mjukt och få det att växa.

I den här guiden kommer jag gå igenom vad skäggolja är och varför man ska använda det. Jag kommer även berätta vilka typer av ingredienser du bör titta efter och svara på frågan: hur använder man skäggolja?

Innehållsförteckning

Vad är skäggolja?

Skäggolja är en specifik typ av hårolja som ger fukt och behandlar skäggstråna. Vissa kan till och med främja hårväxt. Den bästa skäggoljan för skäggstyling bidrar till att främja hårväxt och förser skägget med djupgående fukt. De hjälper även till att fukta den underliggande huden och hindrar flagnande skäggmjäll.

Skäggoljor utgörs vanligen av en kombination av eteriska oljor, bäraroljor och växtextrakt. Den eteriska oljan kan bidra till behandlande fördelar eller bara tillföra en god doft till din skäggolja. Bäraroljor är grunden som spär ut den eteriska oljan och underlättar absorptionen för din hud. Bäraroljor är produkter såsom kokosnötolja eller avokadoolja.

Skäggoljor används oftast för att få mjukare skägg, för skäggstyling eller för att hjälpa skägget att växa.

Skäggolja vs. skäggbalsam

Ibland kan man förväxla skäggolja och skäggbalsam. Till skillnad från skäggolja, har skäggbalsam en smörbas, vanligen sheasmör, och används för att fukta och styla. Nedan har vi tagit med några likheter och skillnader mellan de två produkttyperna.

Likheter:

  • Båda är mjukgörare för skägg.
  • Båda fuktar den underliggande huden.
  • Båda kan hjälpa till att tämja ett frissigt, spretigt skägg.
  • Båda innehåller bäraroljor och eteriska oljor.

Skäggprodukter

Skillnader:

 • Skäggbalsam har en tjockare konsistens på grund av dess smörbas.
 • Skäggbalsam erbjuder inte hårväxt på det sätt som skäggolja kan eftersom skäggbalsam är tjockt kan det hämma hårväxt och orsaka utbrott.
 • Skäggbalsam används oftare för styling, vilket skäggolja inte alltid erbjuder.
 • Balsam är ofta framtagna för längre skägg och passar inte kortare skägg.

10 anledningar till att använda skäggolja

Den bästa skäggoljan för skäggstyling, som tex vår Wonder Beard™ Grooming Oil, och för att få skägget mjukt ger många fördelar, såsom:

1. Fuktgivande

Den bästa skäggoljan fuktar både skägget och den underliggande huden.

2. Mjukgörande

Skäggolja är jättebra för att få mjukare skägg och för att hjälpa till att förhindra att skägget bryts av, eftersom det är grovt och lätt blir torrt och skört.

3. Hårväxt

Vissa produkter fungerar som en hårolja för skäggväxt genom att få skägget att framstå som fylligare samt att det främjar hårväxt på grund av deras innehåll av ytterligare aktiva ingredienser för hårväxt.

4. Påfyllnad

Det är viktigt att du tvättar ditt skägg regelbundet, men om du tvättar det för ofta kan det beröva skägget på naturliga oljor. Skäggoljor kan fylla på de naturliga oljor som tagits ifrån, och hjälpa till att återställa en sund sebumproduktion.

5. Minskar klåda

När död hud flagnar under skägget kan det skapa en irriterande klåda eller inflammerad rodnad. En olja för skäggväxt kan lindra den underliggande huden, återfukta och reducera flagig hud.

6. Tämjer hår

Ostyrigt, flygigt hår är väldigt vanligt och användning av en skäggolja kan hjälpa till att få styr på skägget och håret.

7. Hårnäring

Skäggoljor innehåller vanligtvis eteriska oljor och vitaminer såsom biotin och E-vitamin som förser skägget med näring och håller det hälsosamt.

8. Ger glans

Skägg kan se matt ut om det inte konditioneras ordentligt. En skäggolja kommer hjälpa din skäggstyling och det kommer att återfå sin glans och ge det ett sunt utseende.

9. Bra för känslig hud

Den bästa skäggoljan är gjord med kvalitet, helt naturliga bäraroljor och behandlande eteriska oljor som kan vara fördelaktiga och lindrande för känslig hud.

10. God doft

Användning av olja för skäggväxt är ett utmärkt sätt att ge ditt skägg en god doft. Prova att ersätta din aftershave med en doftande, fuktgivande skäggolja.

Vem bör använda skäggolja?

Om du vill få skägget mjukt och gillar att hålla det välvårdat och väldoftande är skäggolja något för dig. Skäggolja är designad för alla skägglängder och texturer, så alla med skägg kan använda det.

Om du bara har lite skäggstubb kan Wonder Beard™ Growth Serum vara en bra tilläggsprodukt om ditt mål är att låta ditt skägg växa.

Skägg har likt håret på huvudet en speciell textur och typ. Nedan hittar du några skäggtyper och hur du tar hand om dem med användning av skäggolja.

Identifiera din skäggtyp

Skäggtyp

Rakt skägghår

Rakt skägghår växer vanligen väldigt långt och kallas ibland för vikingaskägg. För att sköta om denna skäggtyp bör du kamma igenom det regelbundet, reda ut tovor och applicera skäggoljan på topparna så att håret fortsätter växa hälsosamt.

Vågigt skägghår

Vågigt skägghår kan ibland vara svårhanterligt. Men att trimma den typen av skägg regelbundet hjälper till att hålla skägget på plats. Olja för skäggväxt kommer även hålla ens strån på plats. Att borsta skägget håller även flygiga strån välvårdade.

Lockigt skägghår

Lockigt skägghår ser krulligt, livligt och spänstig ut. Det är en tät hårtextur med tendens att bli torr. Olja för skäggväxt hjälper till att fukta den här hårtypen och hålla ditt skägg glänsande. Använd en skäggolja dagligen och applicera innan du borstar ditt skägg.

Ojämnt skägghår

Det är helt normalt att ha fläckar där skägget inte växer. Men med en skäggolja kan du få glesa områden att framstå som fylligare. Med användning av en skäggolja tillsammans med ett serum för skäggväxt kan man främja hårväxt.

Grått skägg

Det är inte bara håret på huvudet som kommer bli grått, utan även skägget kommer med tiden att bli grått. Grått hår tenderar att bli torrt och skört, och skäggolja är ett utmärkt alternativ för att mjuka upp skägget. Den bör användas från skäggets toppar till rötterna och in till huden för att hindra huden från att torka ut.

De bästa ingredienserna att titta efter i en skäggolja

Här är de bästa skäggoljeingredienserna nerbrutna i bäraroljor, växtextrakt och vitaminer.

Bästa skäggolja ingredienser

Bäraroljor

 • Estrar av sheasmör – Rikt på fettsyror och har en utslätande och fuktgivande effekt.
 • Avokadoolja – Hjälper till att hålla hår utrett och kan hjälpa till att reparera skador på det yttre skiktet, samtidigt som den fyller på den underliggande huden.
 • Arganolja – Jättebra för att hålla tjockare hårstrån fuktade och glänsande.
 • Aprikoskärnolja – En lätt olja som agerar som en naturlig fuktgivare som är en ultimat mjukgörare av skägg.
 • Sötmandelolja – Kan hjälpa till att minska skäggmjäll genom att lugna inflammerad hud och ge lugnande fukt.
 • Solrosolja – Den är antiinflammatorisk och hjälper till att jämna ut kluvna toppar för en hälsosam hårväxt.
 • Kokosnötolja – Tränger in i hårstrået för att ge massor av fukt och skyddar håret från att brytas av.
 • Marulaolja – Ytterligare en lätt olja som kan medverka till att läka akne tack vare dess bakteriedödande fördelar.

Växtextrakt och vitaminer

 • Extrakt av rosmarinblad – Har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att förbättra cirkulation.
 • Vitamin E – Innehåller antioxidanter som hjälper till att försvara mot fria radikaler.
 • Densi’Beard™ – Den här naturligt härledda ingrediensen har kliniskt bevisats öka skäggdensiteten. Densi’Beard™ har utvecklats från en uppsjö av spannmål som odlats i Frankrike. Den här ingrediensen är viktig när det gäller att göra den bästa oljan för skäggväxt.

Så om du letar efter den bästa skäggoljan ska du hålla utkik efter dessa ingredienserna ovan. Därutöver rekommenderar jag att du väljer en 100 % naturligt, ekologiskt och veganskt certifierad produkt, så att du undviker potentiellt skadliga ingredienser såsom silikoner eller artificiella dofter som kan orsaka irritation. Wonder Beard™ Grooming Oil uppfyller alla dessa krav och är enligt mig en av de bästa skäggoljorna på marknaden.

Hur använder man skäggolja för skäggväxt?

Även om behovet beror på din hårtyp, längd, fuktbevaring och klimatet där du bor, rekommenderar jag att du använder en skäggolja dagligen för att få mjukare skägg.

Det optimala vore att du använder den efter att du duschat eller rengjort ditt ansikte. Din hud och ditt hår har då mjukats upp av rengöringen, vilket låter skäggoljan tränga in på djupet.

Här kommer en rutin för hur man använder olja för skäggväxt:

Steg 1

Ta 2-3 droppar av Wonder Beard™ Grooming Oil och massera in i handflatorna. Det kommer underlätta en jämn fördelning av oljan i ditt skägg.

Steg 2

Börja massera oljan genom ditt torra skägg, fokusera på topparna där det tenderar bli som torrast. Om du har kort skägg drar du bara enkelt dina handflator direkt längs sidorna och framsidan av ditt skägg och fördelar oljan jämnt.

Steg 3

När du väl har applicerat oljan på ditt skägg ska du använda den återstående oljan på dina händer och massera in den i huden under skägget.

Steg 4

Använd antingen dina fingrar eller en kam för att arbeta in oljan i ditt skägg och säkerställ att den fördelas över hela skägget.

Om ditt skägg är särskilt torrt bör du följa den här rutinen även före läggdags, och inte bara efter dusch för att få mjukare skägg.

Fler skäggvårdstips

Här kommer några ytterligare tips för hur du håller ditt skägg sunt och starkt.

Använd tillskott som hjälper till att främja hårväxt

Att få rätt näringsämnen, till exempel vitaminer för håret, är viktigt för att få ditt skägg att växa . Att ta ett tillskott som Hair Formula Gummies eller Tabletter är ett enkelt sätt att försäkra dig om att du får i dig rätt vitaminer och mineraler för en hälsosam hårväxt.

Använd ett serum för skäggväxt

Genom att lägga till Wonder Beard™ Growth Serum till din rutin kan du hjälpa till att främja en sund hårväxt. Det är även en utmärkt mjukgörare för både hud och skägg.

Använd ett skäggschampo

Att hålla ditt skägg rent med ett skäggschampo är viktigt för ett friskt skägg och hud. Använd Wonder Beard™ Shampoo som är formulerat med stimulerande ingredienser som koffein och CAPIXYL™ för att ta bort död hud, överflödigt talg och annat smuts, samtidigt som du främjar en sund skäggväxt. Avsluta alltid din tvätt med en återfuktande skäggolja.

Borstning:

Daglig skäggborstning reder ut trassel och främjar en sund hårväxt och för att få mjukare skägg. Med användning av en Detangle Wet Brush i duschen reder du varsamt ut skägget utan att strån bryts av. Om ditt skägg är tätt kan du använda en borste med piggar när det är torrt för att bli av med envist trassel.

Regelbunden trimning

Kluvna toppar kan stå i vägen för en sund hårväxt, så se till att trimma skägget regelbundet. För skäggväxt bör du trimma det var 6-8 vecka. Om du vill behålla din nuvarande stil på skägget kan du trimma en gång i veckan eller varannan vecka.

Fungerar verkligen olja för skäggväxt?

Den bästa skäggoljan kan medverka till att skapa en sund miljö som främjar skäggväxt. Även om din skäggväxt kan ha med genetik, miljö, hälsa och andra yttre faktorer att göra, är användning av produkter som stöttar ett sunt skägg det mest effektiva sättet att främja skäggväxt på.

Vill du ha fler källor på hur använder man skäggolja för att få det att växa? Här hittar du 10 tips för att öka skäggväxten.

Jag hoppas att jag har givit dig massor med hjälpsam information om hur man använder skäggolja till skäggstyling, för att få mjukare skägg och varför det är så fördelaktigt.

Våra kunder säger

Utmärkt