Bästa skäggschampo: Så tvättar du skägget steg för stegSe alla artiklar

Bästa skäggschampo: Så tvättar du skägget steg för steg

Är du osäker på hur du ska tvätta ditt skägg? Inga bekymmer, i den här artikeln kommer jag gå in på allt inom skäggschampon och uppfriskande skäggprodukter.

Tänk dig att du arbetat hårt för att odla ditt grova och snygga skägg, men kommer på att det faktiskt kan vara ganska svårt att underhålla skägget ibland? Om du dras med skäggmjäll eller klåda, oroa dig inte, jag har varit i dina skor och jag hjälper gärna till.

I den här guiden kommer jag gå bortom det grundläggande. Jag hjälper dig att förstå krånglet med skäggrengöring och tro mig, du kommer se att det inte är raketforskning. Jag kommer utforska detaljerna i skäggschampon och hur du tvättar ditt skägg med ren finess, och till och med lite hemligheter från grooming-gurus. Så om du är redo att välkomna skägget alla avundas, så spänn fast dig, för vi kommer avslöja alla möjliga mysterier med skäggtvätt.

Innehållsförteckning

Varför ska man tvätta skägget?

Varför ska man tvätta skägget?

Men en sak i taget… varför ska man ens bry sig om att tvätta skägget? Tänk dig att ditt skägg är ett mysigt näste för alla möjliga ting, från smulor och miljömässiga rester. Det är en magnet för smuts, damm och allt annat som dagen kan tänkas ge. Nu vet jag inte hur det är med dig, men jag skulle föredra att mitt skägg inte hade ett eget litet ekosystem.

Enkelt uttryckt är ett beard shampoo eller en beard wash designade för att rengöra de grova skäggstråna, ta bort smuts, damm och orenheter. Men schampo för skägg är inte bara till för att hålla ditt ansiktshår rent. Det finns många fördelar med att tvätta ditt skägg:

 • Förhindrar skäggklåda: Regelbundna tvättar med schampo för skägg hjälper till att ta bort döda hudceller och överflödiga oljor som kan leda till klåda och obehag. Säg farväl till det ständiga behovet att klia i ditt skägg!
 • Minskar skäggmjäll: Skäggmjäll, skäggets motsvarighet till mjäll, kan vara genant. Skäggtvättar kan effektivt ta bort flagor och hjälpa dig att bevara ett välvårdat utseende.
 • Förbättrar skäggets mjukhet: De bästa skäggschampona innehåller ingredienser som mjukgör håret och gör det mer hanterbart.
 • Främjar skäggväxt: En ren och sund miljö främjar skäggväxt. Schampon för skäggväxt med speciella ingredienser som boostar skäggväxten kan stimulerar hårsäckarna ytterligare.
 • Får ditt skägg att lukta gott: Ditt skägg är hem för alla möjliga aromer, en del trevliga och en del otrevliga. Många beard shampoo för skäggväxt har goda dofter som håller sig kvar och doftar gott i ditt skägg och det i sin tur boostar självförtroendet hela dagen.
 • Tämjer bångstyrigt skägg: Rengör ditt skägg med ett specialiserat schampo som hjälper till att tämja vilt hår, minska trassel och förenkla styling. Så oavsett om du är ute efter den vilda viking-looken eller en väldigt välvårdad gentlemannastil, så är en ordentlig beard wash din trogna följeslagare.

Att addera ett inriktat skäggschampo till din rutin är kort och gott ett litet steg som gör en stor skillnad i skäggets utseende i allmänhet.

Skäggschampo vs. hårschampo

Du kanske undrar om du bara kan använda ditt vanliga hårschampo i ditt vackra skäggsvall. Hår är ju hår, eller? Inte riktigt!

Så här är det, vanliga hårschampon är framtagna med en särskild typ av hår i åtanke, nämligen det på ditt huvud. Vanliga schampon innehåller ofta ingredienser som tar sig an oljorna i hårbotten eller hårets volym. Men ditt skägg spelar inte efter samma spelregler. Huden under ditt skägg är känsligare och mer benägen att bli irriterad, och håret är grövre med en större tendens att bli torrt.

Det är här beard shampoo spelar en viktig roll. De bästa skäggschampona är ofta mer fuktgivande och varsamma, framtagna med ingredienser som prioriterar skäggets hälsa och behandlar både det grova håret och den underliggande huden så omsorgsfullt som de förtjänar. Beard shampoos är designade för att mjuka upp och hantera ditt skägg, så att det blir enklare att kamma igenom och styla.

Att använda ett hårschampo med högre pH-värde kan störa den finkänsliga balansen i huden under skägget, vilket kan leda till irritation och torrhet. De bästa skäggschampona har ett pH-värde i balans och se till att ditt ansikte är behagligt och lyckligt.

Så när det gäller skägget är en inriktad beard wash din trogna följeslagare. Det är som att skaffa en skräddarsydd kostym snarare än att låna en från din kusin, passformen är perfekt och den måste vara framtagen med dina behov i åtanke.

Så tvättar du ditt skägg steg för steg

Nu är det dags att ta oss in på det viktiga, hur man effektivt tvättar skägget med skäggschampo. Nedan kommer jag att avslöja hemligheterna till en skäggtvättrutin i toppklass.

Steg 1: Förbered ditt skägg

Starta din skäggtvätts-resa med att blötlägga ditt skägg ordentligt. Se till att ditt schampo för skägg löddrar upp väl.

Steg 2: Applicera schampo för skägg

Det är dags att fatta tag om skäggschampot. Häll ut en liten mängd i form av ett mynt i din handflata, och löddra försiktigt upp ett lödder mellan händerna. Applicera det i skägget genom att massera in det med cirkulära rörelser och se till att det kommer in i skäggets alla vrår och kanter.

Steg 3: Skölj av

Använd varmt vatten för att noggrant skölja ur schampot och se till att inga spår lämnas kvar.

Steg 4: Badda torrt med handduk

Efter sköljning ska du badda ditt skägg torrt med en mjuk handduk. Undvik att torka det för aggressivt och kom ihåg att skägget är ömtåligt. Badda hellre ditt skägg varsamt.

Steg 5: Kamma ut trasslet

Det här är det perfekta tillfället att reda ut ditt skägg. Med en skäggborste eller en bredtandad kam i handen kammar du försiktigt igenom ditt skägg och reder ut eventuellt trassel. Om du borstar försiktigt kommer du efterlämnas med ett välvårdat skägg.

Steg 6: De sista finjusteringarna

Alla skägg älskar att skämmas bort lite extra, så efter en bra beard wash kan du applicera en klick skäggolja för att hålla ditt skägg vårdat och mjukt. Om du är ute efter att boosta din skäggväxt kan du använda den tillsammans med ett serum för skäggväxt.

Hur ofta ska man tvätta skägget?

Nu när du vet hur du ska tvätta skägget kanske du undrar hur ofta du ska låta skäggschampon utföra sin magi på ditt dyrbara skägg. Saken är den att det är flera olika faktorer som spelar in i ditt skäggs rengöringsbehov. Här är några av de huvudsakliga faktorerna du bör ha i åtanke:

Din hudtyp: Här är din hudtyp din kompass. Om du har oljig hud kanske du märker att du behöver tvätta skägget oftare. Men om din hud snarare är torrare än en öken, kan färre skäggtvättar vara nyckeln till bibehållandet av fuktnivåerna.

Dagliga äventyr: Spenderar du mycket tid inomhus eller trotsar du elementen som en friluftsäventyrare? Dina vardagsaktiviteter spelar en roll. Om du ofta utsätts för damm, föroreningar eller svett kan det vara på sin plats att tvätta skägget oftare.

Produktansamlingar och styling: Om du gillar skäggoljor, balsam och vax (och vem gör inte det?) så kan de ansamlas med tiden. Fler produkter kan innebära fler tvättar för att hålla ditt skägg fräscht och sunt.

Skäggets längd och stil: Kortare skägg kanske inte behöver lika mycket uppmärksamhet som dess längre motsvarigheter. Varför är det så? För att längre skägg tenderar att samla på sig mer rester och är mer benägna att trassla ihop sig, vilket kräver att du tvättar det oftare.

Optimal frekvens för beard wash

Så var går den magiska gränsen? För de flesta fungerar det bäst att tvätta skägget 2-3 gånger i veckan. Denna frekvens fixar balansen mellan att hålla skägget rent och vårdat samtidigt som du tillåter din hud att bevara dess naturliga oljor.

Kom ihåg att nyckeln ligger i att lyssna på ditt skägg. Om det börjar se ovårdat, bångstyrigt eller börjar lukta lite märkligt kan det vara tid att ge det en varsam tvätt.

Att titta efter när du ska hitta det bästa skäggschampot

Att titta efter när du ska hitta det bästa skäggschampot

Nu när vi har gått igenom hur ofta skägget helst ska tvättas, är det dags att utforska ingrediensernas värld eftersom det är dem som verkligen skiljer ett enastående beard shampoo från de andra.

1. Varsamma och naturliga ingredienser

Först och främst bör ditt skäggschampo vara som en lätt bris, i synnerhet om du tillhör en av dem med känslig hud. Titta efter ingredienser som inte provocerar din hud, så inga parabener, sulfater eller starka kemikalier. Välj istället den lugnande effekten från aloe vera, havreextrakt och andra växtbaserade lugnande ingredienser. De hjälper till att hålla ditt skägg rent utan att orsaka irritation.

2. Ingredienser som främjar skäggväxt

Vem vill inte ha ett fylligt, långt och sunt skägg? Om skäggväxten skulle behöva en boost kan du titta efter naturliga skäggschampon som innehåller ingredienser som främjar växten. Stimulerande koffein, ekologisk rosmarin och densitetsfrämjande CAPIXYL™ uppmuntrar hårsäckarna till att nå nya höjder och tjocklek.

3. Fuktgivande ingredienser

Ett skägg värt beundran handlar inte bara om längd, det handlar även om hur det känns mot din hud och andras händer. Hitta skäggschampon med fuktgivande ingredienser som aloe vera och växtbaserad glycerin. De tillhandahåller välbehövd mjukhet och lindring, vilket gör det skönt att röra vid skägget och det blir ett nöje att underhålla.

Mitt val: Det bästa skäggschampot

Nu när du vet vilka ingredienser du kan leta efter i det bästa skäggschampot, så ska jag berätta vilken produkt som innehåller samtliga och som därför är skäggschampot jag väljer.

Oavsett vilka mål du har med din grooming, om det är för att förstärka tjockleken, boosta växten eller bara för att unna dig en lyxig rengöringsrutin så klarar Wonder Beard™ Shampoo saken. Detta varsamma beard shampoo lyfter bort smuts, oljor eller vad dagen än utmanar dig med. Ditt skägg efterlämnas mjukt, med näring och utan trassel, redo att tackla livets äventyr.

Med en imponerande 98,9 % naturlig formula behandlar du ditt skägg med ren godhet, precis som det förtjänar. Det är framtaget med densitetsfrämjande CAPIXYL™ och cirkulations-boostande koffein, vilket gör det till det hemliga vapnet mot uttunnande fläckar och får ditt skägg att se så bra ut som möjligt. Varsam vård från aloe vera och havrekärnextrakt lugnar din hud och ser till att rengöringsupplevelsen är lika behaglig som effektiv. Dessutom har detta naturliga schampo för skägg en behagligt upplivande doft av rosmarin, mynta och ekologiska örter som skapar en arom som är både fängslande och uppfriskande.

Wonder Beard™ Shampoo passar alla hudtyper och skäggtexturer. Det spelar ingen roll om ditt skägg är kort, rakt eller lockigt, för det här naturliga skäggschampot tar hand om ditt skägg oavsett. Extra tips: Spara 20 % när du köper hela Wonder Beard™-paketet som innehåller schampot, en näringsgivande skäggolja och ett serum som boostar skäggväxten. Det kommer ta din skäggvårdsrutin till nästa nivå. Läs mer om ett test av Hairlust här

Vanliga misstag vid skäggtvätt

Innan du börjar med din skäggvårdsrutin vill jag dela med mig av några vanliga fallgropar som du vill hålla dig borta från.

1. Användning av för varmt vatten

Tänk dig en varm dusch en kylig morgon när ångan lindar in dig som en varm omfamning. Men vänta lite här, ditt skägg kanske inte känner samma entusiasm för varma temperaturer. Om du använder för varmt vatten kan du beröva skägget på dess naturliga oljor som håller det fuktat och sunt. Ta hellre ljummet vatten som är snällare mot ditt skägg och din hud.

2. För frekventa tvättar

När det gäller skäggtvättar så är entusiasm beundransvärt, men att tvätta det för ofta är något helt annat. Att dagligen skrubba kan verka som den rätta vägen till ypperlig renlighet, men det kan även beröva ditt skägg på dess naturliga oljor. Det bästa brukar vara att hålla sig till en balanserad rutin med 2–3 tvättar per vecka. Ditt skägg och planeten kommer att tacka dig för det.

3. Användning av opassande produkter

Användning av vanliga hårschampon eller starka tvålar kan innebära en katastrof för ditt ansiktshår. Välj skäggvårdsprodukter som är speciellt framtagna för att ta hand om ditt skäggs specifika behov. Ditt skägg kommer att återgälda dig med lyster och motståndskraft.

4. Man glömmer mjukgörande produkter

Bra, så långt har du tvättat ditt skägg med omsorg. Men vänta lite här, det är den avslutande rutinen som många förbiser: fuktgivande skäggolja eller serum. Det mjukgör inte bara håret utan ger även glans och en subtil, god doft.

5. Att stressa igenom rutinen

Att tvätta håret är mer än en uppgift, det är en ritual av egenvård. Att stressa igenom processen kan få ditt skägg och din hud att känna sig försummade. Ta vara på stunderna i stället. Massera ditt skägg med omvårdnad, njut av den löddrande upplevelsen och ta din tid när du sköljer av. Ditt skägg kommer att tacka dig för den extra uppmärksamheten.

Genom att kringgå dessa vanliga misstag när du tvättar skägget, kan du se till att ditt vackra skägg fortsätter att frodas.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

5 skäggvårdstips från experter

5 skäggvårdstips från experter

Nu när du vet allt om hur du tvättar skägget, är det dags att dyka ner i några andra viktiga groomingtips och produkter. Inte ens det bästa skäggschampot kan göra allt arbete på egen hand!

1. Gå över till regelbunden trimning

Även om förtjusningen med ett långt, svallande skägg inte går att förneka, är trimning hemligheten bakom underhållet av ett skägg som är både stiligt och sunt. Trimning förhindrar kluvna toppar och håller skäggets form i schack. Ditt skägg kommer att tacka dig med ökad fyllighet och ett välpolerat utseende.

2. Ge näring med skäggolja

Se skäggolja som ditt skäggs dagliga elixir. Bara några droppar varje morgon kan göra underverk då det förser skägget med fukt, förhindrar torrhet och tämjer bångstyrigt hår. Massera in den med omsorg och se till att det når den underliggande huden.

3. Bemästra borsttekniken

Att borsta skägget handlar inte bara om att hålla det i ordning, det är även ett sätt att fördela naturliga oljor jämnt genom ditt skägg. Välj en bambukam eller borste och red försiktigt ut trassel genom att börja vid rötterna och arbeta dig ner till topparna. Den här tekniken kommer inte enbart att stimulera hårsäckarna utan även göra ditt skägg mjukare och mer hanterbart.

4. Drick ordentligt och följ en sund kost

Skäggets hälsa beror inte enbart på yttre omvårdnad, det påverkas även av ditt generella välmående. Att hålla dig återfuktad hjälper ditt ansiktshår att hålla sig återfuktat och glänsande. När det gäller kosten kan du ladda upp med livsmedel som är rika på vitaminer, mineraler och proteiner, såsom frukter, grönsaker, magert kött och fullkorn. Eller prova hårväxttillskott som tagits fram med ingredienser som biotin och zink, som bevarar normalt hår och normal hud.

5. Boosta växten med ett serum

De som söker efter sätt att öka skäggväxten kan överväga att lägga till ett serum för skäggväxt till sin rutin. Dessa specialiserade serum har tagits fram med kraftfulla ingredienser som stimulerar hårsäckarna och främjar en snabbare, tjockare skäggväxt.

Håll lärdomarna om hur du tvättar skägget och fördelarna med ett naturligt schampo för skägg nära hjärtat. Kom ihåg att allt lödder från skäggschampot, varenda snäll strykning med din borste, varje droppe skäggolja bidrar till mästerverket ditt skägg blir till.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

 • 5 Fördelar med aloe vera för hår och hårbotten

  Aloe vera för hår och hårbotten: 5 Fördelar och de bästa produkterna

 • Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

  Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

Se alla artiklar