Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!Se alla artiklar

De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

Har du bekymmer över håravfall eller oroar dig för att ditt hår inte får tillräckligt med näring? Oroa dig inte längre! Det finns vitaminer specifikt utformade för att stärka och främja hårets hälsa. Men med så många alternativ där ute är det lätt att känna sig överväldigad. Häng med när vi utforskar vilka vitaminer som är bra för ditt hår och vilka vitaminerna för håret som funkar.

Även om ett djuprengörande schampo och en återfuktande hårinpackning kan göra underverk för ditt hår, är det viktigt att komma ihåg att hårvård börjar inifrån. Din kost och näring utgör grundpelarna för att upprätthålla ett friskt och levande hår, samt hud. Så om du vill göra något bra för ditt hår, bör du först och främst se till att du får i dig de vitaminerna som är bra för håret. I denna artikel delar jag med mig av viktig information om vilka vitaminer som är bra för hårets hälsa och vilka vitaminer för håret som funkar.

Innehållsförteckning

Bör jag ta vitaminer för håret?

Det är normalt att tappa 50 till 150 hårstrån om dagen. Men om du märker att du tappar mer än så, kan det vara en indikation på att du lider av håravfall. Om du tappar hår av näringsbrist, kan du se mer hår än vanligt på hårborsten eller i duschavloppet. För vissa blir håravfall tydligt i utseendet. Till exempel tenderar män att få håravfall i form av tunnare hår kring hårfästet och vid huvudkronan. För kvinnor är det vanligare att märka en generell uttunning av håret. Medan män kan uppleva att hårfästet höjs, kan kvinnor märka att benan blir mer synlig eller att deras hästsvans känns mindre fyllig.

Om du upplever att du tappar mer hår än vanligt, eller att ditt hår inte växer som det brukar, finns möjligheten att prova kosttillskott med bra vitaminer som är bra för hårväxt.

Vitaminer spelar en avgörande roll för att säkerställa att alla celler i vår kropp fungerar korrekt, inklusive de som ansvarar för att bibehålla hälsosamt och starkt hår. Trots att våra synliga hårstrån inte är levande celler, innebär det att nyckeln till ett friskt hår börjar vid roten - och det är här våra hårsäckar kommer in i bilden.

Om du upplever att du tappar hår på grund av näringsbrist, kan det vara fördelaktigt att ta hårvitaminer som våra Hair Formula Gummies for Women eller Hair Formula Gummies for Men. Det finns många orsaker till håravfall, inklusive brist på viktiga vitaminer eller mineraler. Genom att ta hårvitaminer kan du stärka ditt hår och främja dess hälsa. Även om du inte lider av näringsbrist just nu, kan hårvitaminer vara ett klokt val för att förebygga framtida problem och behålla ett starkt och hälsosamt hår.

Precis som för alla kosttillskott rekommenderar jag att du pratar med din doktor innan du börjar ta vitaminer för håret!

Hur fungerar hårvitaminer?

En balanserad kost hjälper dig att upprätthålla hälsan i allmänhet, såväl som ett friskt hår. Enligt Livsmedelsverket, består en hälsosam kost till stor del av frukt, grönsaker och fullkorn, samt en mindre mängd protein, bönor, mejeriprodukter och oljor. Intag av chips, godis, kakor och andra sötsaker bör begränsas.

Kost

Äta hälsosamt är dock lättare sagt än gjort! Med all vardagsstress kan det vara knepigt att äta livsmedel i den variation dina hårsäckar behöver för att håret ska växa. Det är därför man ofta tappar hår på grund av näringsbrist eller en dålig kost.

De goda nyheterna är att vitaminer för håret funkar som ett komplement till din kost och innehåller alla vitaminer och mineraler dina hårsäckar behöver för en hälsosam hårväxt. De hjälper till att fylla luckorna i din kost, så att din hårväxt aldrig blir lidande.

Kosttillskott för håret kan dock bara förse hårsäckarna med tillräcklig näring när de är framtagna med de bästa vitaminerna för håret. Så vilka vitaminer är bra för hårväxt? Läs vidare för att få svaret på vilka vitaminer som är bra för håret och som verkligen funkar!

Bra vitaminer för håret?

Vitaminer

När du letar efter vitaminer för håret som funkar ska du se till att de innehåller de bästa vitaminerna. Så frågan är vilka de bästa hårvitaminerna är?

Vitamin A

En av de bästa hårvitaminerna är vitamin A. Denna vitamin är avgörande för kroppens förmåga att utveckla och upprätthålla både hud och hår. Vitamin A stöttar även produktionen av sebum, den naturliga oljan som håller både hud och hår återfuktad. Otillräcklig sebumproduktion kan leda till skört hår som lätt bryts av.

Vitamin A hjälper till att upprätthålla friska slemhinnor, till exempel hudkörtlar, för att producera talg i hårbotten. Sebum har funktionen att återfukta hårbotten och hjälper till att hålla håret glansigt och friskt.

Även om det är viktigt att kroppen får tillräckligt med vitamin A, är det viktigt att vara försiktig med överdosering. Eftersom vitamin A är ett fettlösligt hårvitamin kan höga doser vara svåra för kroppen att konsumera och utsöndra.

Så får du i dig vitamin A: Livsmedel rika på vitamin A inkluderar sötpotatis, morötter, meloner och mörka bladgrönsaker.

B-vitaminer

En väsentlig grupp vitaminer mot håravfall är vitamin B, inklusive de komplexa B-vitaminerna B12, pantotensyra (B5), riboflavin (B2), niacin (B3) och folsyra.

Vitamin B12

Även om det inte finns full förståelse för mekanismen än, tror man att vitamin B12 främjar hårväxt genom att spela en viktig roll i den snabba celldelningen i hårsäckarna. På grund av detta är vitamin B12 starkt associerat med håravfall.

Veganer och vegetarianer löper större risk att utveckla brist på vitamin B12 eftersom det främst finns i animaliska produkter såsom kött och mejeriprodukter. Därför, om du följer en växtbaserad kost, kan det vara klokt att överväga att ta ett hårtillskott som innehåller vitamin B12.

Folsyra

Folsyra är avgörande för hälsosam celltillväxt, även för cellerna i dina hårsäckar. Dessutom spelar folsyra en viktig roll i produktionen av röda blodkroppar, vilka ansvarar för att transportera näringsämnen till dina hårsäckar. Detta främjar tillväxten av hälsosamt hår.

Pantotensyra (Vitamin B5)

Pantotensyra är involverad i celldelningen i hårsäckarnas rot. Dess närvaro kan även bidra till att förhindra grått hår för tidigt.

Riboflavin (Vitamin B2)

Riboflavin hjälper cellerna att växa och fungera. Ett av symtomen på brist på riboflavin är håravfall. Även om det är ovanligt med brist på riboflavin, kan du få håravfall om du inte får i dig tillräckliga mängder av riboflavin genom din kost.

Niacin (Vitamin B3)

Niacin hjälper till att omvandla maten du äter till energi som dina celler kan använda. Brist på niacin kan även orsaka tunt hår.

Biotin

Biotinspelar en central roll i syntesen av frisk hud, hår och naglar, vilket gör det till en av de bästa vitaminerna för håret. Som hårvitamin hjälper biotin kroppen att bryta ner fett, kolhydrater och protein, och därigenom bidrar till att upprätthålla friskt hår från insidan. Låga nivåer av biotin, även känt som vitamin B7, har visat en koppling till att man tappar hår vid näringsbrist. Till exempel visade en studie år 2016 att 38 % av de kvinnliga deltagarna med håravfall hade biotinbrist.

Så får du i dig Biotin: Det är viktigt med mat som fläsk, nötkött, lax, ägg, solrosfrön och jordnötssmör. Överväg att komplettera med ett biotintillskott om du inte äter kött.

Vitamin C

Det är allmänt känt att C-vitamin boostar vårt immunförsvar, och hjälper till med att förebygga förkylning och andra säsongssjukdomar. Vitamin C är en av de bästa hårvitaminerna då den stimulerar kroppens produktion av kollagen, en avgörande proteinkälla för att främja friska hårstrån, hudceller och naglar. Dess antioxidanter kämpar effektivt mot fria radikaler, vilka ofta orsakar skada på kroppsvävnad och hårceller. Dessutom hjälper Vitamin C till att bekämpa oxidativ stress, vilket är en viktig faktor i hårets åldrande. Ett av de tydliga symptomen på C-vitaminbrist är livlöst hår som krullar sig.

Utöver detta hjälper vitamin C kroppen att återställa och absorbera viktiga näringsämnen såsom vitamin E, järn och kalcium. Det bidrar också till bildandet av kollagen, som utgör en huvudsaklig del av håret. Eftersom järnbrist, även känd som anemi, är en vanlig orsak till håravfall, är C-vitaminets roll i att optimera näringsupptaget avgörande för att bibehålla ett hälsosamt hår.

Så får du i dig C-vitamin: Du får i dig vitaminen C när du äter bland annat nypon, apelsiner, paprika, koriander, grönkål, grapefrukt och inte minst chili. Om du vill öka ditt intag av C-vitamin bör du äta dina frukter och grönsaker råa. Detta eftersom kokning kan minska mängden av dess viktiga näringsämnen. Matlagning påverkar särskilt vattenlösliga vitaminer, såsom vitamin C.

Vitamin D

D-vitaminbrist är kopplat till alopecia areata, en form av håravfall, såväl som kvinnligt fläckvist håravfall. Vitamin D är en bra vitamin för håret då det hjälper till att främja en hälsosam hårsäcksfunktion.

Den största delen av vår vitamin D-produktion sker i huden när den exponeras för solens strålar, medan en mindre del erhålls genom kosten. Det innebär att under de mörka vintermånaderna med begränsad exponering för solen kan många människor uppleva en brist på vitamin D.

Så får du i dig vitamin D: Du kan optimera ditt D-vitaminintag genom att äta fet fisk (sardiner, lax och makrill), ägg, svamp och mjölk. Dessutom är det bra att försöka vara utomhus i dagsljus i minst 20 minuter varje dag, både under sommar och vinter!

Vitamin E

Även om E-vitamin är ofta en av de mest förbisedda vitaminerna för håret, men det finns en del att säga om dess fördelar. Precis som vitamin C är E-vitamin en antioxidant som kan förhindra oxidativ stress. Det har genomförts flera studier om fördelarna med denna vitamin för håret. En studie från 2010 visade att personer med håravfall upplevde en hårtillväxt på 34,5% efter 8 månader när de inkluderade ett kosttillskott som innehöll vitamin E.

Så får du i dig vitamin E: Kombinera gärna E-vitaminer för håret med mat som mandel, solrosfrön, avokado, röd paprika och broccoli.

Zink

I likhet med D-vitamin, har även zink kopplats till alopecia areata. Zink spelar en viktig roll i hårväxt då det hjälper till att hålla oljekörtlarna runt folliklarna i balans. Förutom håravfall kan brist på zink försvaga ditt immunförsvar, leda till dålig matsmältning och instabila hormoner. Den goda nyheten är att det inte är svårt att täcka sitt behov av Zink.

Så får du i dig zink: Mat som innehåller en hög dos av Zink inkluderar frön och nötter, inklusive hampafrön, jordnötter, cashewnötter och mandlar, samt baljväxter, kött och fisk.

Selen

Selen är ett spårämne som har en avgörande roll för ett hälsosamt hår och hårväxt. Selen dödar till exempel svamp i hårbotten som kan orsaka mjäll och skyddar även håret mot fria radikaler. Håravfall är ett av symtomen på selenbrist.

Kiseldioxid

Kiseldioxid är ett annat spårämne som är känt för att stärka håret och förhindra att det bryts av. Även om kiseldioxid inte helt stoppar håravfall, hjälper det till att minska det genom att skydda håret från att brytas av och därigenom förhindra överdrivet håravfall.

Jod

Jod stöttar sköldkörtelns funktion, som frigör hormoner som reglerar hårväxt. Det är därför håravfall är ett vanligt symtom på jodbrist.

Vad mer behöver jag veta om hårvitaminer?

När du väljer hårvitaminer är det viktigt att veta att vissa hårvitaminer tagits fram på bättre sätt än andra. Förutom att säkerställa att dina hårvitaminer innehåller de mest gynnsamma vitaminerna, är det också klokt att granska ingredienslistan för att se till att inget annat är inkluderat.

Du kan exempelvis fråga dig själv om dina hårvitaminer innehåller syntetiska smakämnen, gluten eller andra potentiellt skadliga ingredienser. Har de testats på djur? De bästa hårvitaminerna är cruelty-free och tillverkade med naturliga ingredienser som är skonsamma mot din kropp.

Bästa hårvitaminerna jag rekommenderar

Nu när du känner till vilka vitaminer är bra för håret och hårväxt, är det dags att prata om det bästa sättet att säkerställa att du får i dig de rätta vitaminerna: genom att ta hårvitaminer. Hårvitaminer är sammansatta med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som stödjer hälsosam hårväxt. Nedan har jag valt ut de bästa tillskotten för håret som funkar:

Hair Formula Gummies for Women

De här populära veganska hårvitaminerna är fullproppade med ingredienser som bevisats vara hjälpsamma vid håravfall, inklusive C-vitamin, E-vitamin, pantotensyra, biotin, zink, A-vitamin, folsyra, jod, B12-vitamin och D-vitamin. Dessutom tycker jag att de är lätta att ta varje dag. Då tuggvitaminerna är i form av utsökta gummies, kommer jag alltid ihåg att ta dem!

Hair Formula Gummies for Men

Hairlusts populära hårvitaminer i form av gummies, finns även i en formula just för män! Dessa vitaminer för håret är också fullproppade med alla vitaminer och mineraler du behöver för att låta håret växa ut hälsosamt. Formeln är framtagen för att möta alla unika behov som finns vid manligt håravfall.

Hair Formula Tablets for Women

Ute efter en extra stark formula? Prova Hairlust Hair Formula Tablets for Women. Dessa hårvitaminer är framtagna med aminosyror, byggstenarna av protein, för att främja hälsosam hårväxt.

Hair Formula Tablets for Men

Hairlust har även extra starka hårvitaminer just för män. För att hjälpa till att uppmuntra hårväxt för män med håravfall, har även vitaminer såsom riboflavin och niacin tillsatts.

Du behöver inte heller oroa dig över gluten eller syntetiska smakämnen. Alla Hairlusts vitaminer är veganska, cruelty free, glutenfria och framtagna med ingredienser som är bra för dig.

3 sätt att främja hårväxt utöver hårvitaminer

Så utöver att ta vitaminer för håret som funkar, vad kan man mer göra för att förbättra hårväxten? Jag har några förslag:

1. Förbättra cirkulationen

Du känner redan till att blodet transporterar alla vitaminer och mineraler till dina hårsäckar. Så det är förståeligt att man kan säkra en hälsosam hårväxt genom att öka blodflödet till hårbotten. Regelbunden hårbottenmassage kan förbättra effektiviteten av att ta vitaminer för håret vid håravfall!

Ett av de enklaste sätten att främja cirkulationen i hårbotten är genom regelbunden massage av hårbotten med vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Det här redskapet har mjuka silikonpiggar som varsamt exfolierar och stimulerar hårbotten. Dessutom har den en ergonomisk design som är enkel att greppa, vilket gör hårbottenmassagen till en baggis.

2. Optimera din hårtvättsrutin

Förutom att ta itu med håravfall inifrån genom att använda kosttillskott rekommenderar jag att du använder andra hårväxtfrämjande produkter. Grow Perfect™ Shampoo och Conditioner innehåller aktiva ingredienser som AnaGain™, energigivande koffein och organisk rosmarinolja som saktar ner din håravfallscykel för att förhindra överdrivet håravfall och för att återaktivera hårväxten.

För att öka dina resultat ytterligare, använd Grow Perfect™ Hair Growth Serum efter duschen. Detta hårserum drivs av naturliga extrakt som är kliniskt bevisade för att öka hårväxten, minska håravfall och förbättra den allmänna hälsan i hårbotten.

3. Förhindra att håret bryts av

Ett annat sätt att främja hälsosam hårväxt på, är genom att förhindra att håret bryts av. När håret är torrt eller skadat blir det skört och bryts lättare av. Det kan få håret att se tunnare ut.

För att förhindra att hår bryts av kan du använda Split Fix™ Hair Mask. Denna näringsgivande inpackning innehåller ekologiska växtextrakt och oljor som återfuktar, mjukar upp och stärker dina hårstrån. Använd en till två gånger i veckan för bästa resultat.

4. Detoxifiera din hårbotten

En annan vanlig orsak till håravfall är en ohälsosam hårbotten, vilket är anledningen till att ett smart drag är att detoxifiera din hårbotten för att förbättra hårbottens hälsa.

Ge din hårbotten en bra skrubb när du duschar, med Scalp Delight™ Detox Scrub. Följ sedan upp med Grow Perfect™ Thickening Spray.

Jag älskar denna produkten eftersom den hjälper tunt hår på två sätt. Först och främst innehåller den näringsgivande formeln ekologisk myntaolja som friskar upp och förbättrar hårbottens cirkulation, vilket uppmuntrar till en hälsosam hårväxt. Grow Perfect™ Thickening Spray tillför även volym vid rötterna, för en omedelbart fylligare look!

Vanliga frågor om vitaminer för håret

 • 1. Vilka vitaminer är bäst mot håravfall?

  Några av de bästa vitaminerna mot håravfall inkluderar vitamin A, B-vitaminer såsom B12, biotin, B5, B2 och B3, samt vitamin C, D, E, zink, selen, kisel, folsyra och jod.

 • 2. Vad är kosttillskott för håravfall?

  Det finns kosttillskott som är speciellt framtagna med så kallade hårvitaminer. Dessa innehåller en kombination av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen för att främja en sund hårväxt.

 • 3. Borde jag ta hårvitaminer?

  Om du upplever håravfall utöver det normala kan du dra nytta av ett kosttillskott för håret. Kosttillskott med hårvitaminer kan hjälpa till att åtgärda bland annat brister i vitaminer som kan bidra till håravfall.

Jag hoppas att detta inlägg har gett dig en bättre förståelse för vilka vitaminer som är bra vitaminer för håret och som fungerar, samr vilka faktorer du bör överväga när du ska välja de bästa hårvitaminerna. Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare innan du påbörjar något tillskott för att behandla håravfall.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Shampoo mod hårtab

  Bästa schampo mot håravfall: Här är min rekommendation

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar