Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!Se alla artiklar

Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

Upplever du håravfall eller tappar du hår på grund av näringsbrist? Det finns vitaminer för håret och kan hjälpa dig. Läs vidare för att lära dig hur du hittar vilka vitaminer som är bra för håret och vilka vitaminerna för håret som funkar.

Även om ett djuprengörande schampo och en återfuktande hårinpackning kan göra underverk för ditt hår, kan de inte ersätta den inre vården av håret - nämligen det du får från din kost. Kost och näring är A och O för friskt hår och hud. Så om du vill göra något bra för ditt hår, bör du först och främst se till att du tar får i dig de vitaminerna som är bra för håret. I den här artikeln tipsar jag om viktiga vitaminer och vitaminer för håret som funkar.

Innehållsförteckning

Bör jag ta vitaminer för håret?

Det är normalt att tappa 50 till 150 hårstrån om dagen. Men om du tappar mer än så, kan det vara så att du lider av håravfall. Om du tappar hår av näringsbrist, kan du se mer hår än vanligt på hårborsten eller i duschavloppet. En del märker sitt håravfall på utseendet. Exempelvis tenderar män att få håravfall i form av tunnare hår kring hårfästet och vid huvudkronan. För kvinnor är det vanligare med tunnare hår i allmänhet. Till skillnad från att män kan märka ett högre hårfäste, upplever kvinnor ofta att benan blir tydligare eller att hästsvansen blir mindre.

Om du upplever att du tappar mer hår än vanligt, eller att ditt hår inte växer som det brukar, finns möjligheten att prova kosttillskott med vitaminer som är bra för hårväxt.

Vitaminer är viktiga för att alla celler i kroppen ska fungera, inklusive de som ansvarar för att upprätthålla friskt och starkt hår. Dina synliga hårstrå är inte levande celler (för om de skulle vara det skulle du inte vilja kunna klippa av dem), så det betyder att nyckeln till friskt hår börjar vid roten - och det är dina hårsäckar.

Det finns många orsaker till håravfall, men om du tappar hår av näringsbrist är det fördelaktigt att ta till vitaminer som är bra för håret, till exempel våra Hair Formula Gummies for Women eller Hair Formula Gummies for Men. Det finns många orsaker till håravfall, inklusive håravfall på grund av vitamin- eller mineralbrist. I dessa fall kan intag av vitaminer för håret hjälpa dig att återfå ett fylligare och friskare hår. Även om du inte tappar hår av näringsbrist i dagsläget, kan det vara ett smart drag att ta hårvitaminer i förebyggande syfte.

Precis som för alla kosttillskott rekommenderar jag att du pratar med din doktor innan du börjar ta vitaminer för håret!

Hur fungerar hårvitaminer?

En balanserad kost hjälper dig att upprätthålla hälsan i allmänhet, såväl som ett friskt hår. Enligt Livsmedelsverket, består en hälsosam kost till stor del av frukt, grönsaker och fullkorn, samt en mindre mängd protein, bönor, mejeriprodukter och oljor. Intag av chips, godis, kakor och andra sötsaker bör begränsas.

Kost

Att äta hälsosamt är dock lättare sagt än gjort! Med all vardagsstress kan det vara knepigt att äta livsmedel i den variation dina hårsäckar behöver för att håret ska växa. Det är därför man ofta tappar hår på grund av näringsbrist eller en dåligt kost.

De goda nyheterna är att vitaminer för håret funkar som ett komplement till din kost och innehåller alla vitaminer och mineraler dina hårsäckar behöver för en hälsosam hårväxt. De hjälper till att fylla luckorna i din kost, så att din hårväxt aldrig blir lidande.

Hårväxttillskott kan dock bara förse hårsäckarna med tillräcklig näring när de är framtagna med de bästa vitaminerna för håret. Så vilka vitaminer är bra för hårväxt? Läs vidare för att få svaret på vilka vitaminer som är bra för håret och som verkligen funkar!

Vilka vitaminer är bra för hårväxt?

Vitaminer

När du ska köpa vitaminer för håret som funkar ska du se till att de innehåller de bästa vitaminerna. Så frågan är vilka vitaminer som är bra för hårväxt?

Vitamin A

En av de viktigaste hårvitaminerna är A-vitamin. Vitamin A hjälper kroppen att utveckla och upprätthålla din hud och ditt hår. Vitamin A stöttar även sebumproduktionen, där den naturliga oljan som håller din hud och ditt hår fuktat. Utan tillräcklig sebumproduktion kan ditt hår bli skört och mer benäget att brytas av.

Vitamin A hjälper till att upprätthålla friska slemhinnor, till exempel hudkörtlar, för att producera talg i hårbotten. Sebum har funktionen att återfukta hårbotten och hjälper till att hålla håret glansigt och friskt.

Även om det är viktigt för kroppen att tillgodose vitamin A-behovet måste du vara försiktig med alltför stora doser. Vitamin A är ett fettlösligt hårvitamin och därför kan stora doser vara svåra för kroppen att konsumera och utsöndra.

Så får du i dig A-vitamin: Livsmedel rika på A-vitamin inkluderar sötpotatis, morötter, meloner och mörka bladgrönsaker.

Vitamin B12

Även om det inte finns full förståelse för mekanismen än, tror man att detta vitamin hjälper till att främja hårväxt eftersom det spelar en viktig roll i den snabba celldelningen i hårsäckarna. Av den anledningen är, vitamin B12 nära kopplat till håravfall.

Veganer och vegetarianer har större risk att drabbas av vitamin B12-brist eftersom animaliska produkter, såsom kött och mejerier, är de enda goda källorna till detta hårvitamin. Så om du har en växtbaserad kost bör du överväga att ta ett hårtillskott som innehåller vitamin B12.

Så får du i dig B-vitamin för håret: Kom ihåg att äta bra och varierad mat som är rik på både korn, nötter, grönsaker, mjölk, kött och fisk.

Biotin

Biotin spelar en viktig roll i syntesen av hälsosam hud, hår och naglar, vilket är anledningen till att det här är en av de bästa vitaminerna för håret. Som hårvitamin hjälper biotin kroppen att bryta ner fett, kolhydrater och protein, och naturligtvis upprätthålla friskt hår från insidan. Låga nivåer av biotin, även känt som vitamin B7, har en koppling till att man tappar hår vid näringsbrist. Till exempel visade en studie år 2016 att 38 % av de kvinnliga deltagarna med håravfall hade biotinbrist.

Så får du i dig Biotin genom kosten: Det är viktigt med mat som fläsk, nötkött, lax, ägg, solrosfrön och jordnötssmör. Överväg att komplettera med ett biotintillskott om du inte äter kött.

Vitamin C

Det är allmänt känt att C-vitamin boostar vårt immunförsvar, och hjälper till med att förebygga förkylning och andra säsongs-sjukdomar. C-vitamin är en av de bästa hårvitaminer då det hjälper kroppen att producera kollagen, en viktig proteinkälla för friska hårstrån, hudceller och naglar. Antioxidanterna bekämpar fria radikaler, som ofta är en orsak till skada på kroppsvävnad och hårceller. Vitamin C hjälper till att bekämpa oxidativ stress, som ansvarar för hårets åldrande. Ett av symtomen på C-vitaminbrist är livlöst hår som krullar sig.

C-vitamin hjälper också kroppen att återställa och absorbera vitamin E, järn och kalcium, och bidrar till bildandet av kollagen, som håret huvudsakligen består av. Järnbrist (även känd som anemi) är en annan vanlig orsak till håravfall. Så C-vitamin hjälper kroppen att få alla de goda fördelarna med andra vitaminer och näringsämnen.

Så får du i dig C-vitamin: Du får i dig vitaminen C när du äter bland annat nypon, apelsiner, paprika, koriander, grönkål, grapefrukt och inte minst chili. Om du vill öka ditt intag av C-vitamin bör du äta dina frukter och grönsaker råa när det är möjligt. För när du kokar dem reducerar du några av dess viktiga näringsämnen. Matlagning påverkar särskilt vattenlösliga vitaminer, såsom vitamin C.

Vitamin D

D-vitaminbrist är kopplat till alopecia areata, en form av håravfall, såväl som kvinnligt fläckvist håravfall. D-vitamin är en bra vitamin för håret då det hjälper till att främja en hälsosam hårsäcksfunktion.

Majoriteten av D-vitamin bildas i huden av solens strålar medan resten konsumeras från näring. Det vill säga, under de mörka vinterperioderna med väldigt lite sol kan fler människor uppleva en brist på vitamin D.

Sådan får du D-vitamin: Du kan optimera ditt D-vitaminintag genom att äta fet fisk (sardiner, lax och makrill), ägg, svamp och mjölk. Försök också att vara minst 20 minuter ute i dagsljus varje dag - både under sommar och vinter!

E-vitamin

Även om E-vitamin är ett av de mest förbisedda vitaminer för håret, finns det ganska mycket att säga om detta vitamin. Liksom vitamin C är vitamin E en antioxidant som kan förhindra oxidativ stress. Flera studier har gjorts om fördelarna med denna hårvitamin. I en studie från 2010 upplevde personer med håravfall en tillväxt på 34,5% i hårtillväxt efter 8 månader efter att ha lagt till ett hårvitamin-tillskott innehållandes vitamin E*.

Så får du i dig E-vitamin: Kombinera gärna E-vitaminer för håret med mat som mandel, solrosfrön, avokado, röd paprika och broccoli.

Zink

I likhet med D-vitamin, har även zink kopplats till alopecia areata. Zink spelar en viktig roll i hårväxt och reparation. Det hjälper också till att hålla oljekörtlarna runt folliklarna i balans. Förutom håravfall kan brist på zink försvaga ditt immunförsvar, leda till dålig matsmältning och instabila hormoner. Den goda nyheten är att det inte är svårt att täcka sitt behov av Zink.

Så får du i dig zink: Mat som innehåller en hög dos av Zink inkluderar frön och nötter, inklusive hampafrön, jordnötter, cashewnötter och mandlar, samt baljväxter, kött och fisk.

Selen

Selen är ett spårämne som har en avgörande roll för underhållet av ett hälsosamt hår och en vitamin som är bra för hårväxt. Selen dödar till exempel svamp i hårbotten som kan orsaka mjäll och skyddar även håret mot fria radikaler. Håravfall är ett av symtomen på selenbrist.

Kiseldioxid

Kiseldioxid är ett annat spårämne som är känt för att stärka håret och förhindra att det bryts av. Kiseldioxid häver inte håravfall men det hjälper till att förhindra att överdrivet många hårstrån ramlar av, genom att skydda mot att hårstrån bryts av

Folsyra

Folsyra bidrar till hälsosam cellväxt, så även i cellerna i dina hårsäckar. Folsyra hjälper även till att skapa röda blodkroppar som transporterar näringsämnen till dina hårsäckar, vilket gör att hälsosamt hår kan växa ut.

Pantotensyra (Vitamin B5)

Pantotensyra spelar en roll i celldelningen i hårsäckarnas rot. Pantotensyra kan även hjälpa till att förhindra att man får grått hår för tidigt..

Jod

Jod stöttar sköldkörtelns funktion, som frigör hormoner som reglerar hårväxt. Det är därför som håravfall är ett vanligt symtom på jodbrist.

Riboflavin (Vitamin B2)

Riboflavin hjälper cellerna att växt och fungera. Ett av symtomen på brist på riboflavin är håravfall. Även om det är ovanligt med brist på riboflavin, kan du få håravfall om du inte får i dig tillräckliga mängder av riboflavin genom din kost.

Niacin (Vitamin B3)

Niacin hjälper till att omvandla maten du äter till energi som dina celler kan använda. Brist på niacin kan även orsaka tunt hår.

Vad mer behöver jag veta om hårvitaminer?

En annan sak att ha i åtanke är att vissa hårvitaminer tagits fram på bättre sätt än andra. Utöver att säkerställa att dina vitaminer för håret innehåller de bästa vitaminerna, bör du se över innehållsförteckningen för att se till att inget annat är inkluderat.

Du kan exempelvis fråga dig själv om dina hårvitaminer är framtagna med syntetiska smakämnen, gluten eller andra potentiellt toxiska ingredienser? Har de testats på djur? De vitaminer för håret som funkar och bäst är cruelty-free och framtagna med naturliga ingredienser som är bättre för din kropp.

Hårtillskott som jag rekommenderar

Nu när du vet vilka de bästa vitaminerna för håret är vid håravfall, är det dags att prata om det bästa sättet att se till att du får i dig rätt vitaminer: genom att ta hårvitaminer. De är framtagna med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som främjar hälsosam hårväxt. Nedan har jag valt ut de bästa tillskotten för håret som funkar:

Hair Formula Gummies for Women

De här populära veganska hårvitaminerna är fullproppade med ingredienser som bevisats vara hjälpsamma vid håravfall, inklusive C-vitamin, E-vitamin, pantotensyra, biotin, zink, A-vitamin, folsyra, jod, B12-vitamin och D-vitamin. Dessutom tycker jag dem är så lätta att ta varje dag. Då tuggvitaminerna är i form av utsökta gummies, kommer jag alltid ihåg att ta dem!

Hair Formula Gummies for Men

Hairlusts populära hårvitaminer i form av gummies, finns även i en formula just till män! Dessa vitaminer för håret är fullproppade med alla vitaminer och mineraler du behöver för att låta håret växa ut hälsosamt. Formeln är framtagen för att möta alla unika behov som finns vid manligt håravfall.

Hair Formula Tablets for Women

Ute efter en extra stark formula? Prova Hairlust Hair Formula Tablets for Women. Dessa hårvitaminer är framtagna med aminosyror, byggstenarna av protein, för att främja hälsosam hårväxt.

Hair Formula Tablets for Men

Hairlust har även extra starka hårvitaminer just för män. För att hjälpa till att uppmuntra hårväxt för män med håravfall, har även vitaminer såsom riboflavin och niacin tillsatts.

Du behöver inte heller oroa dig över gluten eller syntetiska smakämnen. Alla Hairlusts vitaminer är veganska, cruelty free, glutenfria och framtagna med ingredienser som är bra för dig.

Förutom håravfallstabletter: 3 sätt att främja hårväxt

Så utöver att ta vitaminer för håret som funkar, vad kan man mer göra för att förbättra hårväxten? Jag har några förslag:

1. Förbättra cirkulationen

Du känner redan till att blodet transporterar alla vitaminer och mineraler till dina hårsäckar. Så det är förståeligt att man kan säkra en hälsosam hårväxt genom att öka blodflödet till hårbotten. Regelbunden hårbottenmassage kan förbättra effektiviteten av att ta vitaminer för håret vid håravfall!

Ett av de enklaste sätten att främja cirkulationen i hårbotten är genom regelbunden massage av hårbotten med vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Det här redskapet har mjuka silikonpiggar som varsamt exfolierar och stimulerar hårbotten. Dessutom har den en ergonomisk design som är enkel att greppa, vilket gör hårbottenmassagen till en baggis.

2. Optimera din hårtvättsrutin

Förutom att ta itu med håravfall inifrån genom att använda kosttillskott rekommenderar jag att du använder andra hårväxtfrämjande produkter som fungerar utifrån. Grow Perfect™ Shampoo och Conditioner innehåller aktiva ingredienser som AnaGain™, energigivande koffein och organisk rosmarinolja som saktar ner din håravfallscykel för att förhindra överdrivet håravfall och för att återaktivera hårväxten.

För att öka dina resultat ytterligare, använd Grow Perfect™ Hair Growth Serum efter duschen. Detta hårserum drivs av naturliga extrakt som är kliniskt bevisade för att öka hårväxten, minska håravfall och förbättra den allmänna hälsan i hårbotten.

3. Förhindra att håret bryts av

Ett annat sätt att främja hälsosam hårväxt på, är genom att förhindra att håret bryts av. När håret är torrt eller skadat blir det skört och bryts lättare av. Det kan få håret att se tunnare ut.

För att förhindra att hår bryts av kan du använda Split Fix™ Hair Mask. Denna näringsgivande inpackning innehåller ekologiska växtextrakt och oljor som återfuktar, mjukar upp och stärker dina hårstrån. Använd en till två gånger i veckan för bästa resultat.

4. Detoxifiera din hårbotten

En annan vanlig orsak till håravfall är en ohälsosam hårbotten, vilket är anledningen till att ett smart drag är att detoxifiera din hårbotten för att förbättra hårbottens hälsa.

Ge din hårbotten en bra skrubbning när du duschar, med Scalp Delight™ Detox Scrub. Följ sedan upp med Grow Perfect™ Thickening Spray.

Jag älskar den här produkten eftersom den hjälper tunt hår på två sätt. Först och främst innehåller den näringsgivande formeln ekologisk myntaolja som friskar upp och förbättrar hårbottens cirkulation, vilket uppmuntrar till en hälsosam hårväxt. Grow Perfect™ Thickening Spray tillför även volym vid rötterna, för en omedelbart fylligare look!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Jag hoppas att inlägget hjälpt dig att förstå hur hårvitaminer fungerar och vad du ska titta efter när du ska köpa vitaminer för håret som funkar. Kom ihåg att höra med din doktor innan du börjar ta vitaminer mot håravfall.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Koffeinschampo - fungerar det? Fördelar med kaffe och koffein för hår

  Koffeinschampo - fungerar det? Fördelar med kaffe och koffein för hår

 • Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttips

  Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttips

 • Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxten

  Hur snabbt växer håret? 7 faktorer som påverkar hårtillväxten

 • Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

  Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar