Hur får man mer skägg snabbt: 12 tips för ökad skäggväxtSe alla artiklar

Hur får man mer skägg snabbt: 12 tips för ökad skäggväxt

Att öka skäggväxten kan verka enkelt. Det enda du behöver göra är att hoppa över rakningen i några veckor, eller? Dessvärre är det inte så lätt!

Så hur får man mer skägg snabbt? Processen om hur man kan öka skäggväxten kan vara ganska lurig om du inte har känner till rätt tips och tricks för ökad skäggväxt. Men nu mer än nånsin, dumpar män rakapparater och låter istället skägget växa ut (en trend jag personligen älskar att se). Titta bara på kändisar som Jason Momoa och Drake och deras fylliga, snygga skägg.

Har du funderar på hur du skulle se ut med ett fylligt, snyggt skägg eller bara är nyfiken på hur man bibehåller ett hälsosamt skägg? Då har du hittat rätt! Massor med tips på ökad skäggväxt och produkter som hjälper mot fläckighet och klåda i skägget. Spara denna sida och fortsätt att läsa vidare om ämnet hur får man mer skägg snabbt och hur man håller det stora, snygga skägget friskt och vårdat.

Innehållsförteckning

De 3 stegen av skäggväxt

Innan du startar din resa mot att få bättre skäggväxt kan det vara till hjälp att förstå hur man odlar ett skägg när det gäller hårens faktiska växtfaser. Processen kan se annorlunda ut för alla, men i allmänhet finns det tre steg av skäggväxt:

Skäggväxt steg anagen Katagen telogen

 • Anagen – Den första skäggväxtfasen är den anagena fasen. Det är när hårstrået börjar växa och celler i hårroten delar sig snabbt. När dessa celler delar sig, fortsätter håret att växa ungefär en centimeter i månaden. Detta steg kan vara någonstans mellan 2-6 år (och ibland längre!).
 • Katagen – Nästa fas är den kortaste och representerar en form av övergångsperiod mellan växt och när håret så småningom faller av. Under den katagena fasen slutar håret att växa och varje hårstrå separeras från hårsäcken. Detta varar endast i 2-3 veckor och markerar slutet på hårväxtens aktiva period.
 • Telogen – Under den sista fasen börjar nya hårstrån att trycka ut gamla hårstrån, vilket gör att de så småningom faller av. Den här fasen kan vara från 2-4 månader och är viktig för att ge nytt hår utrymme att växa. När de gamla hårstråna fallit av, startar hårcykeln om igen och går in i den anagena fasen.

Hur lång tid tar det att odla ett skägg?

Flera faktorer kan påverka om din skäggväxt sker snabbare eller långsammare (eller om det kommer att växa på alla områden som du inte vill, eller vill). När du lär dig hur du växer ut ditt skägg kan det vara till hjälp att ha följande i åtanke. Skäggväxt-faktorer inkluderar saker som:

Skäggtyp

 • Ålder – Skäggtjocklek och ansiktsbehåringstäckning tenderar att vara som bäst runt 30 års ålder. Om du är yngre kan det ta lite längre tid att uppnå ett tjockt, fylligt skägg.
 • Etnicitet – Mänsklig hårtjocklek tenderar att variera kraftigt bland olika etniska grupper, och ju tjockare håret är , desto tjockare är skägget i allmänhet. Exempelvis tenderar människor från Medelhavsländer att kunna växa tjockare skägg.
 • Genetik – Hade din pappa eller farbror ett tjockt skägg? Om så är fallet är det även mer sannolikt att även du kan få ett tjockt skägg. Visa genetikmarkörer, som DHT-känslighet kan hjälpa till att öka skäggväxten. Men å andra sidan kan det även göra det svårare att få håret att växa på huvudet. Här har du tips om du har högt hårfäste.
 • Hormoner – Hormonet testosteron kontrollerar många funktioner i manskroppen, inklusive skäggväxt. Högre testosteronnivåer kan öka skäggväxten enklare, medan lågt testosteron drastiskt kan minska din förmåga att öka skäggväxten.

Hur får man bättre skäggväxt snabbt?

Skäggväxt steg anagen Katagen telogen

Om du är intresserad av frågan: hur får man bättre skäggväxt snabbt, så är det första rådet jag kan ge dig att ha tålamod. Att öka skäggväxten på rätt sätt tar tid, så ha tålamod och försök att inte trimma eller raka i början.

Här är några andra viktiga skäggväxttips som kan vara till hjälp om du önskar mer skägg snabbt:

 • Sömn – Att få rätt mängd sömn är viktigt av många anledningar, inte minst på grund av hårväxt. Försök att få minst 7-8 timmars vila varje dag.
 • Träning – Visste du att regelbundna besök på gymmet faktiskt kan förbättra din hårväxt? Regelbunden träning förbättrar blodcirkulation, vilket kan stimulera hårväxt både på huvud och skägg.
 • Stresshantering – Denna är självklar. Överdriven stress är kopplad till många fysiska och mentala problem. Den kan även sakta ner din hårväxt och även leda till håravfall.
 • Sluta röka – Detta är något alla bör veta om man önskar ökad skäggväxt. Att röka skadar hårsäckarna och minskar blodcirkulationen, vilket är dåligt för hårväxt.
 • Följ en hälsosam kost – Ät mycket frukt och grönsaker och använd dessutom ett hårväxttillskott. Här är en lista på de bästa hårvitaminerna som man kan prova!

Så tar du hand om ditt skägg

Ett av de bästa tipsen jag kan ge dig när det gäller frågan: hur får man bättre skäggväxt involverar bra skäggvård. Här är våra bästa vård och skäggväxttips för att få ditt skägg i toppform.

Ha en daglig rutin

Att bibehålla en bra hårvårds- och skäggrutin varje dag är en viktig del för att öka skäggväxten. Bortser man från hårvård så rekommenderar jag även att man skapar en bra daglig rutin som bidrar till din hälsa. Att äta bra, träna regelbundet och att hålla dina stressnivåer.

Tvätta ditt skägg dagligen

Som del av din dagliga rutin bör du tvätta ditt skägg ordentligt. Använd ett varsamt skäggschampo för att bibehålla ditt hårs hälsa samtidigt som du skapar de bästa förhållandena för att öka skäggväxten. Välj ett skäggschampo med densitetsfrämjande ingredienser för bästa skäggväxtresultat, som Wonder Beard™ Shampoo

Använd skäggserum för bättre resultat

I tillägg till regelbunden tvätt, är användning av ett skäggserum ett bra sätt att stimulera hårväxt. Jag rekommenderar Hairlusts Wonder Beard™ Growth Serum. Serumets formula inkluderar CAPIXYL™ Peptidkomplex plus koffein för att främja skäggväxt och ökad tjocklek.

Reducera klåda och hårbrott med skäggolja

De som lär sig om hur man får mer skägg snabbt kommer säga att klåda och hårbrott är ett vanligt problem. Skäggklåda är, dessvärre, ett problem för att öka skäggväxten, men att hålla ditt skägg fuktigt kan lindra den. Att använda skäggolja , som tex Wonder Beard™ Grooming Oil, håller dina hårstrån återfuktade och näringsrika under dagen så du kan säga hejdå till klåda och hårbrott för gott.

Använd en borste för att exfoliera, stimulera och styla

Medan jag är i duschen tycker jag om att använda en mjuk silikonborste för att varsamt exfoliera mitt skägg och stimulera hårväxt. Jag rekommenderar Hairlusts Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för att ta bort överflödig smuts, olja och produktansamlingar.

Exfoliera veckovis

Att exfoliera en eller två gånger i veckan är viktigt för att förhindra ingrodda hårstrån och skäggmjäll. Ett enkelt sätt att exfoliera ditt skägg är genom att applicera på lite av vår Scalp Delight™ Detox Scrub för att göra sig av med döda hudceller, olja och ansamlingar.

Skäggväxtprodukter: Fungerar de?

Minoxidil

Om du vill ha svar på frågan: hur får man bättre skäggväxt snabbt, kommer experter att rekommendera minoxidil. Och trots att det är väldigt effektivt för att stimulera hårväxt så kan det ge irriterande biverkningar som rodnad, klåda och flagnande. Dessutom måste du fortsätta använda det för att se effekterna och det kan leda till mer håravfall om du slutar.

Dermaroller

Dermarollers är gjorda av väldigt små nålar som genomtränger huden för att framkalla kollagentillväxt. Det har visat sig ha en bra effekt på huden och potentiellt för att stimulera hårväxt på huvudet, men det finns inte mycket bevis som antyder att det har en effekt på specifikt skägg.

Skäggserum

Ett skäggserum är en av de bästa produkterna du kan använda när du ska ta reda på hur man får mer skägg snabbt. Med aktiva ingredienser som biotin och koffein, som vårt Wonder Beard™ Growth Serum innehåller, är ett bra alternativ till ökad skäggväxt. Dessutom är det veganskt certifierat och hormonfritt!

Skäggolja

Ett bra tips jag kan rekommendera för bättre skäggväxt snabbt är att hålla ditt skägg återfuktat. Att använda skäggolja är ett bra sätt att hålla ditt skägg mjukt och det kan till och med öka ditt hårs densitet. Dessutom, om du kämpar med klåda och hårbrott, kan rätt skäggolja som tex Wonder Beard™ Grooming Oil hjälpa dig att lindra dessa problem.

Vanliga problem med att öka skäggväxten

Är detta första gången du lär dig och provar hur man får bättre skäggväxt snabbt, så kan du stöta på en del problem under processen. Lyckligtvis är merparten av dessa vanliga problem enkla att lösa, men det kan vara till hjälp att vara medveten om dem och påläst i ämnen hur får man mer skägg snabbt.

Klåda och skäggmjäll

Klåda och skäggmjäll

Om du odlar ditt skägg från scratch är det sannolikt att du kommer att uppleva en del klåda längs vägen. Torrhet och skäggmjäll kan även ske om du inte håller ditt skägg tillräckligt återfuktat. Ett enkelt sätt att mildra klåda och skäggmjäll är att följa en rutin med tvätt, exfoliering och återfuktande av ditt skägg varje dag. Men om du regelbundet har problem med klåda och flagor så kanske din hud försöker säga dig något, på samma sätt som när du tar itu med mjäll i hårbotten.

Fläckighet

När jag lät mitt skägg växa ut förr, noterade jag att vissa områden växte snabbare än andra. Detta kan ledde till att det såg ”fläckigt” ut på en del ställen, och kan ofta vara tråkigt för de som försöker få ökad skäggväxt snabbt.

Den goda nyheten är att fläckighet är fullt normal och sker eftersom dina hårstrån inte växer i samma hastighet. Ett av de bästa skäggväxttipsen jag kan ge dig är att motstå frestelsen att raka av det hela och börja om igen. När du kan hantera dina förväntningar och ha tålamod kommer du att inse att ditt skägg kan komma att ta ett par extra veckor för att växa ut jämt, men det kommer att att se bra ut tillslut.

Ingrodda hårstrån

Ingrodda hårstrån kan vare ett smärtsamt, kliande och fullkomligt irriterande problem som du måste ta itu med när du lär dig hur man växer ett skägg. I synnerhet om du har lockigt hår är det vanligt att du upptäcker både ett och två ingrodda hårstrån. Detta kan ske under den anagena fasen när håret först tar sig ut ur sina hårsäckar och sedan kryper tillbaka in i huden.

Ett av de bästa sätten att förhindra ingrodda hårstrån är att hålla ditt skägg ordentligt återfuktat. Torrhet kan leda till flagor och irritation, vilket gör det mer sannolikt att man utvecklar ingrodda hårstrån. Ett annat bra tips är att konsekvent exfoliera ditt skägg.

I slutändan kan det vara en spännande upplevelse att lära sig om frågan: hur får man mer skägg snabbt. Särskilt om du aldrig experimenterat med ansiktsbehåring tidigare så kan du öka skäggväxten för att binda ihop ditt utseende och till och med ge dig självförtroende. Nu när du är utrustad med rätt information, så sätt igång och väx ut ditt dröm skägg!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

Se alla artiklar