Høje tindinger? Her er 7 måder at forebygge et begyndende hårtabSe alla artiklar

Högt hårfäste? Börja behandla ditt vikande hårfäste nu!

För många män är håravfall kring tinningarna ofta ett av de första tecknen på vikande hårfäste. Det finns många skäl, allt från att man använder fel hårprodukter till en dålig diet, men också stress och hormonell obalans kan orsaka tunt hår och högt hårfäste. Krypande hårfäste kan påverka ens livskvalitet och självförtroende, oavsett ålder. Lyckligtvis finns det sätt du kan förhindra ett vikande hårfäste:

Om du har högt hårfäste, är du definitivt inte ensam. Högt hårfäste är väldigt vanligt hos män. I själva verket drabbas två tredjedelar av alla män av någon form av manligt håravfall (som vikande hårfäste) någon gång i livet. För många män är det bara ett tecken på mognad (därav kallas högt hårfäste ibland moget hårfäste). Men om du inte är nöjd med ditt vikande hårfäste, finns det några steg du kan ta för att återfå ett tjockare och fylligare hår. Läs vidare för att ta reda på orsakerna till högt hårfäste hos män, och hur man löser det.

Läs vidare för att ta reda på orsakerna till högt hårfäste hos män, och hur man löser det.

Innehållsförteckning

Vilka är de första tecknen på vikande hårfäste?

Ett högt hårfäste är ett av de första tecknen på manligt håravfall. Män tenderar att gradvis tappa hår vid tinningarna, vilket ger deras höga hårfäste en karakteristisk V-form. Efter hand som de tappar mer hår omvandlas hårfästet slutligen till en M-form.

Det är dock möjligt att du kanske har ett vikande hårfäste utan att ens veta om det! Håravfall är ofta en långsam process. Så långsam att du kanske inte ens uppfattar förändringen på ditt hårfäste när du tittar dig i spegeln från dag till dag.

För att se om du faktiskt har ett vikande hårfäste kan du jämföra nya foton på ditt hår med foton från några månader eller till och med några år tillbaka. Se bara till att använda foton i liknande ljus, då ljuset kan göra stor skillnad för hur ett vikande hårfäste ser ut. Om du ser en synbar skillnad på ditt hårfäste på de olika fotona, är det sannolikt att du har ett vikande hårfäste.

Vad orsakar ett vikande hårfäste?

Vad orsakar ett vikande hårfäste

Genetik

Ärftlighet orsakar de flesta fall av vikande hårfäste. Androgen alopeci, även känd som manligt fläckvis håravfall eller ärftligt håravfall, orsakas av ärftlig känslighet mot ett hormon som kallas dihydrotestosterone (DHT). Med tiden krymper DHT hårsäckarna tills de slutar producera hår. Androgen alopeci visar sig vanligen som ett vikande hårfäste, tunt hår vid kronan, eller båda delar.

Då det är ärftligt kan du ha större risk att du drabbas om du har en släkting med vikande hårfäste. Denna typ av håravfall är progressiv, så den är vanligare bland äldre. Att ett vikande hårfäste ibland kalls för moget hårfäste är dock missvisande, då androgen alopeci kan börja så pass tidigt som under tonåren.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Användning av fel hårprodukter

Vissa hårprodukter kan täppa till hårsäckarna, vilket leder till en fördröjning av hårväxten som eventuellt kan leda till ett högt hårfäste.

Därutöver tror man att schampon och balsam som innehåller sulfater kan förstöra hårsäckarna och hämma hårväxten. Eftersom hårsäckarna i hårfästet ofta är mindre i storlek, är de känsligare för den här typen av skada. Därför är det möjligt att användning av schampon och balsam med sulfater bidrar till ett högt hårfäste. Läs mer om sulfatfria schampon här.

Dålig kost

Din kost har en otrolig inverkan på hårväxt och hårets generella hälsa. Din kropp ser inte ditt hår som något essentiellt (hur essentiellt det än känns för dig!). För kroppen är håret en av de absolut minst vitala vävnaderna. Så om du inte äter rätt, kommer din kropp styra näringsämnena från maten du faktiskt äter till dina vitala organ och bort från dina hårsäckar. Trots att denna lilla manöver håller dig vid liv, kan den även medföra ett vikande hårfäste om din kost inte är vad den borde. Även om denna smarta manöver och prioritering håller dig vid liv och någorlunda välfungerande betyder det också att hår och hårväxt inte prioriteras när du inte får den näring du behöver.

Livsstil

Men kosten är inte den enda livsstilsfaktorn som kan påverka hår och höga tinningar. Faktorer som stress, träning, alkoholintag och rökning kan också ha stor inverkan. När du får upp pulsen och tränar syresätts blodet, och detta syre, liksom vitaminer och mineraler från kosten, transporteras lättare runt i kroppen och ända till hårsäckarna. Där kan det bidra till att underhålla håret och därför är träning och en aktiv livsstil minst lika viktig som en hälsosam kost om du vill undvika höga tinningar.

På samma sätt har ens dagliga stressnivåer, rökning och alkoholintag mycket att säga. När du är stressad, både fysiskt och psykiskt, producerar kroppen större mängder testosteron och en del av detta testosteron omvandlas till DHT. DHT kan sedan orsaka håravfall och förhindra att proteiner, mineraler och vitaminer ger den näring hårrötterna behöver för att behålla håret. Detta begränsar hårsäckarnas förmåga att producera nytt hår och hårstrån kommer att produceras långsammare. Med tiden blir tunnare håret tunnare tills hårrötterna helt slutar hårproduktionen och de höga tinningarna börjar krypa upp. Stress måste därför tas på allvar och inte bara för att det kan ha irriterande biverkningar för håret.

Sjukdomar eller medicin

Ett högt hårfäste kan även vara ett symptom på särskilda sjukdomar eller en biverkning av vissa sorters mediciner. Därför om du tar medicin, eller om du lider av en specifik sjukdom, kan det vara en bra idé att undersöka om detta kan vara orsaken till ditt håravfall.

Endast en doktor kan diagnostisera orsaken till ditt höga hårfäste. Om du bekymrar dig över ett vikande hårfäste bör du boka en tid hos en dermatolog för att diskutera behandlingsalternativ. Resultatet blir ofta bättre ju tidigare du pratar med en läkare.

Ditt hår växer från hårbotten, så du bör hålla hårbotten i toppform om du vill förhindra högt hårfäste.

7 sätt att bekämpa håravfall

Att du har ett vikande hårfäste betyder inte att du ska kasta in handduken och raka ditt huvud (fast skulle du vilja göra det, så gör det!). Genom att följa några enkla tips vid högt hårfäste kan du göra en stor skillnad i allmänhet för ditt mogna hårfäste.

1. Ät en hälsosam kost

Ät en hälsosam kost

Som vi tidigare sagt, kan en dålig kost bidra till ett vikande hårfäste eftersom hårsäckarna inte förses med den näring de behöver för att producera hår i vanlig takt. Fördröj ett vikande hårfäste genom att äta en kost som är rik på magert protein, hälsosamma fetter samt massor av frukt och grönsaker.

2. Ta ett tillskott för hårväxt

Ta ett tillskott för hårväxt

Trots dina allra bästa intentioner, kan det vara svårt att få i sig alla hälsosamma livsmedel som förser ditt hår med allt det behöver för att växa regelbundet. Vi fattar! Det var därför vi tog fram Hairlust Hair Formula Gummies for Men. Dessa utsökta gummies är ett utmärkt val för män med ett vikande hårfäste eftersom de innehåller en kraftfull dos av biotin, folsyra, zink och selen såväl som andra erkända näringsämnen för att upprätthålla ett hälsosamt hår. Klicka här om du undrar hur kosttillskott för håret fungerar.

3. Byt ut dina schampon

Byt ut dina schampon

Om du har ett högt hårfäste är det dags att byta till ett schampo som är framtaget specifikt för din hårtyp.

Att använda fel sorts hårprodukter kan leda till anhopningar, som tynger ner håret och för ihop hårstråna och därmed framhäver ett högt hårfäste. Dessutom innehåller de flesta schampon sulfater, som anses orsaka tunt hår genom att döda hårsäckar och reducera hårtillväxt. Nej tack!

Använd istället Hairlust Grow Perfect™ Shampoo. Den har en stärkande formula med aktiva ingredienser som faktiskt stärker och återuppbygger ditt hår. Varje gång du tvättar ditt hår förbättrar du hårets hälsa istället för att förstöra det! För bästa resultat, använd den tillsammans med Grow Perfect™ Conditioner som stärker och läker håret du har, samtidigt som det främjar hälsosammare hårväxt.

Vår andra favorit-produkt är ditt nya hemliga vapen för att öka hårväxten. Vårt Grow Perfect™ Hair Growth Serum är ett serum för håret som har en formula av naturligt härledda ingredienser som är kliniskt bevisade att öka hårväxten, minska håravfall och förbättra hårbottens allmänna hälsa.

4. Prioritera hårbottenhälsan

Prioritera hårbottenhälsan

Ditt hår växer från din hårbotten, så det är logiskt att du kan lindra ett högt hårfäste genom att hålla din hårbotten i toppskick.

Utöver att använda ett schampo för tunt hår, är det även bra om du lägger till Scalp Delight™ Detox Scrub till din rutin. Denna uppfriskande hårbehandling tar varsamt bort rester av olja, smuts, hårt vatten och andra produkter som kan täppa till dina hårsäckar och tynga ner ditt hår.

Vår andra topp-produkt vid vikande hårfäste är vår Grow Perfect™ Thickening Spray. Med en uppfriskande formula med mint boostar denna behandling mot högt hårfäste cirkulationen i hårbotten och främjar den vanliga hårväxten. Som en extra bonus ger den dina rötter volym för att omgående få håret att se fylligare ut.

Vi rekommenderar att du använder vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för att massera in båda behandlingarna i din hårbotten. Hårbottenmassage är känt för att boosta hårtillväxt. Varför? Du kommer väl ihåg alla de där hårfrämjande näringsämnen du nu får i dig genom våra Hair Formula Gummies for Men? Hårbottenmassage ökar cirkulationen i hårbotten och transporterar dessa näringsämnen till dina hårsäckar. Använd båda dessa behandlingar en gång i veckan för att hålla din hårbotten i optimalt skick.

5. Prova ett örngott i bambu

Prova ett örngott i bambu

Tro det eller ej, men att byta ut ditt vanliga bomullsörngott mot ett i bambu kan också göra en stor skillnad för ditt hårs hälsa.

Bomullsfibrer är hårda och gnids mot håret, vilket efterlämnar håret frissigt på morgonen (därav namnet kuddrufs!). Dessutom är bomullsfibrer väldigt absorberande och därför suger de ut fukten från ditt hår och efterlämnar det sprött med en benägenhet att gå av. Att tappa mer hår är det sista du vill när du har ett högt hårfäste!

Ett örngott i bambu har å andra sidan en lenare yta med mindre absorptionsförmåga, vilket innebär att du vaknar upp med ett mjukare och mer återfuktat hår.

6. Konsultera en läkare

Konsultera en läkare

Ärftliga former av håravfall som androgen alopeci kan fördröjas genom att använda behandlingar mot ett högt hårfäste, men det finns inget botemedel. Så om du har ett högt hårfäste kan du eventuellt söka medicinsk behandling såsom läkemedel, hårtransplantation eller blodplättrik plasma (PRP). Dessa medicinska behandlingar vid högt hårfäste är dyra och ibland invasiva.

7. Besök din frisör

Besök din frisör

Många män med högt hårfäste försöker få håret att växa längre eller delar upp det annorlunda för att täcka sitt mogna hårfäste. Men i själva verket är det enklaste sättet att dölja ett högt hårfäste att besöka en erfaren frisör som klipper ditt hår kortare.

I allmänhet funkar kortare frisyrer bättre för tunt hår eller ett moget hårfäste. Längre hår väger mer, vilket innebär att rötterna får mindre volym. Kort hår däremot, är lättare och enklare att skapa volym vid rötterna med användning av stylingprodukter. Denna volym får håret att se tjockare och fylligare ut, och ett högt hårfäste bli mindre synligt.

Har du högt hårfäste och är redo att prova en bättre frisyr? Här är våra favoritalternativ:

 • Buzz Cut - Denna frisyr är superkort hela vägen, vilket gör ett högt hårfäste mindre märkbart.
 • Crew Cut - Denna frisyr är något längre på toppen än en buzz cut, men trots det ett utmärkt kamouflage för ett moget hårfäste.
 • Faux Hawk - Denna beprövade frisyr fungerar bra för att rikta bort uppmärksamheten från huvudets topp, och bort från ett moget hårfäste.
 • Bro Flow - Om du har ett högt hårfäste men ändå vill ha en längre frisyr, prova bakåtslickat hår.
 • Close Shave - Om du är trött på att hålla på och fixa med ett högt hårfäste, så välj en kort klippning/rakning! Det är lätt att underhålla och utstrålar definitivt självförtroende.
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger

Hur ser framtiden ut för ett högt hårfäste?

Hur framtiden ser ut för ett högt hårfäste beror på dess orsaker. Androgen alopeci är progressiv och det finns inget botemedel. Så hårfästet kommer fortsätta att flytta sig uppåt, i form av det klassiska hästsko-formade mogna hårfästet med manligt fläckvis håravfall. Men med lite behandlingar mot högt hårfäste kan du definitivt fördröja det oundvikliga, kanske för alltid. Men det enda sättet att med säkerhet veta orsaken bakom ditt höga hårfäste är att fråga en doktor.

Bästa produkterna vid högt hårfäste

Har du högt hårfäste och är redo att komma igång med en håravfall behandling? Här är de bästa Hairlust-produkterna som vi rekommenderar för behandling av vikande hårfäste:

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Kan kvinnor få ett högt hårfäste?

Kvinnor med håravfall kan också få ett högt hårfäste. Tunnhårighet hos kvinnor är dock oftast mer diffust och inte begränsat till ett område eller en fläck. Därför är kvinnor mer benägna att upptäcka symptom av håravfall i form av en utvidgad del eller en tunnare hästsvans snarare än ett högt hårfäste. Dock kan även kvinnor dra nytta av att följa samma tips för behandling vid ett högt hårfäste!

Även om ett vikande hårfäste kan kännas som hela världen, är det faktiskt möjligt att fördröja effekten av ett högt hårfäste genom att införa dessa behandlingar i din dagliga rutin.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

  Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

Se alla artiklar