Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubbSe alla artiklar

Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

De flesta ger aldrig sin hårbotten en exfolierande behandling, men att använda en bra scalp scrub eller djuprengörande schampo är nyckeln till ett hälsosamt och sunt hår.

Om du är intresserad i hårvård så vet du säkert redan hur viktigt det är att i jämna mellanrum rengöra och vårda sitt hår. Men vad med vård av hårbotten och att ge hårbotten en exfolierande behandling - också kallat för peeling?

Fortsätt att läsa för att lära dig mer om varför exfolierande schampo är så viktigt, hur du väljer bäst scalp scrub för ditt hår och använder ett djuprengörande schampo.

Innehållsförteckning

Varför ska man använda ett djuprengörande schampo?

Låt oss först och främst djupdyka i varför det är viktigt att inkludera en hårbottenskrubb till din vanliga hårvårdsrutin. Även om kroppen helt naturligt vill ersätta döda hudceller med nya hudceller så kan lite hjälp på traven behövas för att avlägsna de döda hudcellerna. Det är här ett exfolierande schampo kommer in i bilden. Precis som en exfolierande ansiktskräm så är en skrubb till hårbotten ett bra val för för att avlägsna döda hudceller från hårbotten. Dessutom finns det en mängd andra fördelar med att använda en hårskrubb:

1. En bra hårskrubb hjälper till att bekämpa mjäll

1. En bra hårskrubb hjälper till att bekämpa mjäll

Din hårbotten producerar en naturlig olja som kallas sebum och den håller din hårbotten och ditt hår återfuktat. Men överproduktion eller ansamling av sebum kan föda en form av mjällorsakande svamp som heter Malassezia globosa. Att använda en scalp scrub för mjäll kan hjälpa till att kontrollera den svampen och minska dessa förargliga flagor.

När man köper en scalp scrub för mjäll så leta efter en som innehåller naturliga ingredienser med antifungala egenskaper som tea tree oil eller rosmarinolja. Min scalp scrub-favorit för mjäll? Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna hårbottenskrubb är utformad med ekologisk rosmarinolja som hjälper till att eliminera svamp och lindrar klåda från mjäll.

Om mjäll är ett irriterande problem för dig, förutom en hårbottenskrubb, är en bra idé att investera i ett mjällschampo av hög kvalitet också. Instant Relief™ Dandruff Shampoo innehåller antimikrobiellt, Malassezia-bekämpande dermosoft® decalact MB och organiskt teträd, samtidigt som det lugnar en irriterad hårbotten.

Vill du lära dig mer om mjäll? Läs då vårt inlägg ”Mjäll: Det försöker en torr, flagande hårbotten berätta för dig.”.

2. Ett djuprengörande schampo kan skapa volym i håret

2. En hårskrubb kan skapa volym i håret

Hårskrubb, även känt som djuprengörande schampo, är också bra på att avlägsna ansamlingar från stylingprodukter, hårt vatten m.m. Så varför är detta viktigt? De ansamlingarna kan lämna dig med fettigt hår och en oljig hårbotten. Om du någon gång tvättat ditt hår med vanligt schampo, bara för att märka att det fortfarande ser oljigt ut, så är det en ansamling! Och om du har fint eller tunt hår är ansamlingen ännu mer märkbar. Ett bra djuprengörande schampo avlägsnar den ansamlingen så man får ett hår som är mjukt, glänsande och voluminöst.

För att behålla din volym i håret efter hårbottenexfoliering, använd ett lätt balsam som Scalp Delight™ Detox Conditioner som ger skonsam återfuktning och lugnar kliande eller torr hårbotten och hår.

3. En hårskrubb lindrar klåda

3. En hårskrubb lindrar klåda

Ansamlingar från stylingprodukter, hårt vatten och sebum kan även lämna hårbotten med klåda och irritation. Ibland kan ansamlingarna orsaka inflammation i rötterna som gör håret ”skadat”. Ett djuprengörande schampo tar varsamt bort ansamlingar för en hälsosam, icke-kliande hårbotten.

Tips: Om du har en torr, kliande hårbotten så se även till att prova Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna produkts kombination av ekologiska, växtbaserade ingredienser tillhandahåller lugnande fukt till hårbotten samtidigt som den främjar en hälsosam hårvolym.

Vill du lindra klåda i hårbotten? Se till att läsa artikeln "Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?".

4. En hårskrubb kan främja din naturliga hårväxt

4. En hårskrubb kan främja din naturliga hårväxt

Håret växer från din hårbotten, så det är logiskt att om man förbättrar hårbottenhälsan så kan det även hjälpa ditt hår att växa. Att använda ett djuprengörande schampo boostar blodflöde till hårbotten, ger näring till hårsäckarna med de näringsämnen de behöver för hälsosam hårväxt.

Tips: Om hårväxt är ditt mål, så se till att du kollar in Hairlust's Hair Formula Gummies for Women (finns också för män) och Hairlust's Grow Perfect™ Hair Growth Serum!

5. En hårskrubb skapar balans i hårbottens sebumproduktion

5. En hårskrubb skapar balans i hårbottens sebumproduktion

Om du är drabbad av en oljig hårbotten så kan exfolierande schampo hjälpa. Att skrubba bort sebumansamlingar hjälper till att hålla oljeproduktionen under kontroll.

Så hur kan du veta att du behöver skrubba din hårbotten? Här är ett par tecken på att din hårbotten behöver en ordentlig skrubb:

 • Din hårbotten kliar och är irriterad, eller ditt hår ”gör ont”.
 • Ditt hår och din hårbotten är fettig, även när du precis har tvättat håret.
 • Du kan se torra hudflagor i din hårbotten, ditt hår eller på dina kläder.
 • Ditt hår ser stripigt och livlöst ut.
 • Ditt hår är tråkigt och platt.

Som du kan se har exfolierande schampo många fördelar för hälsosamt hår. Därefter ska jag meddela dina alternativ för exfolierande schampo och hur man väljer bäst scalp scrub.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Kemiskt vs. fysiskt exfolierande schampo

Det finns två typer av hudexfoliering: kemisk exfoliering och fysisk exfoliering. Kemisk exfoliering använder varsamma syror för att lösa upp banden mellan döda hudceller, vilket gör att de kan sköljas bort med vatten. Fysisk exfoliering som hårbottenskrubb använder å andra sidan en kornig ingrediens såsom ekologiskt rispulver eller socker för att varsamt ta bort död hud. Hårbottenskrubb och djuprengörande schampo är vanligtvis utformade med fuktgivande och lugnande ingredienser som främjar hårbottenhälsa.

Så varför är det bättre att använda en hårskrubb än kemiskt exfolierande schampo? Även om kemisk exfoliering fungerar bra för din hud i ansiktet, så kan syrorna som används i kemisk exfoliering torka ut och skada ditt hår. Så om du vill ha exfolierande schampo, är en hårskrubb ditt bästa val.

Så väljer du den bästa hårbottenskrubben

Så hur exakt väljer man bästa djuprengörande schampo? Detta är vad jag rekommenderar:

 • Välj en hårbottenskrubb som varken innehåller sulfater eller silikon. Varför? För båda dessa ingredienser motarbetar din målsättning om att få ett sunt hår. Sulfater kan torka ut huden och hårbotten, vilket kan göra att hårbotten överproducerar olja. Silikoner, å andra sidan, byggs upp på håret och hårbotten. Så om du vill ha en balanserad, hälsosam och ren hårbotten borde du använda hårprodukter utan silikon!
 • Leta efter en hårbottenskrubb som även innehåller återfuktande, lugnande och antiinflammatoriska ingredienser såsom havreextrakt, blåbärsextrakt och aloe vera. Dessa ingredienser kommer hjälpa till att förbättra resultaten från ett djuprengörande schampo.
 • Den hårbottenskrubb som är bäst innehåller även aktiva ingredienser såsom hydrolyserade proteiner och rosmarinolja som kan främja hårväxt och stärka varje hårstrå.

Mitt val som bäst hårbottenskrubb? Scalp Delight™ Detox Scrub. Detta sulfatfria djuprengörande schampo tar skonsamt och effektivt bort döda hudceller såväl som ansamlingar från hårprodukter, överflödig olja, föroreningar och hårt vatten. Dessutom innehåller den många hår- och hårbottenälskande ingredienser såsom:

Ekologisk juice från aloe vera – När det kommer till lätt återfuktning är bladjuice från aloe vera det bästa. Om du någon gång applicerat aloe vera på solskadad hud så vet du att denna ekologiska ingrediens tillhandahåller lugnande lindring till irriterad hud. Men det du kanske inte visste är att aloe vera även innehåller många enzymer, mineraler, aminosyror, näringsämnen och vitaminer som hjälper till att bibehålla den naturliga pH-nivån i hårbotten och främjar hälsosam hårväxt.

Ekologisk rosmarinolja – Data antyder att denna ingrediens kan hjälpa till att främja hårväxt. En studie från 2015 testade huruvida topisk applicering av rosmarinolja eller Minoxidil var mest effektiv. Efter sex månader upplevde deltagarna som använde rosmarinolja i sina hårbottnar lika mycket hårväxt som deltagarna som använde Minoxidil. Men det som är mer intressant med den här studien är att deltagarna som använde rosmarinolja inte upplevde lika mycket hårbottenklåda som de som använde Minoxidil. Studien antyder att rosmarinolja är lika effektiv som Minoxidil när det kommer till att främja hårväxt, men med färre otrevliga biverkningar.

Gluadin® Kera-P LM – Gluadin® är en förening sammansatt av hydrolyserade veganska proteiner, även kända som mikroproteiner. Mikroproteiner tillhandahåller många fördelar för håret och hårbotten. Till exempel kan mikroproteiner penetrera hårets yttre lager för att återuppbygga stressat hår från insidan och ut. Detta stärker håret, vilket innebär att håret blir mindre benäget att gå av och ger därför en sundare hårväxt. Gluadin® hjälper även till att skydda håret mot skadliga fria radikaler.

Scalp Delight™ Detox Scrub är även utformad med havreextrakt, ekologiskt blåbärsextrakt och ekologiskt acaiextrakt. I tillägg fungerar Scalp Delight™ Detox Scrub för alla hårtyper, inklusive torrt, skadat eller lockigt hår. Faktum är att detta djuprengörande schampo är godkänt med Curly Girl Metoden och är ett bra val till en djuprengörande tvätt om man använder sig av balsammetoden.

Steg-för-steg: Så skrubbar man hårbotten

Nu när vi har granskat hur man väljer bäst hårbottenskrubb så ska vi prata om hur man skrubbar sin hårbotten. Detta är den metod jag gillar bäst:

1. Börja med en sulfatfri skrubb såsom Scalp Delight™ Detox Scrub. Applicera i blött hår och massera in i hårbotten med varsamma cirkulära rörelser. Fokusera på hårbotten snarare än längderna, precis som med ett schampo. För mer effektiv exfoliering, använd Scalp Delight™ Detox Scrub tillsammans med Hairlust's speciella massageborste, Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Scalp Delight™ Scalp Massage Brush har varsamma silikonpiggar och en ergonomisk design som gör exfolierande schampo till en lek.

2. Följ upp med ett sulfatfritt schampo som Split Fix™ Shampoo eller Grow Perfect™ Shampoo. Dessa skonsamma schampon kommer se till att ditt hår blir oerhört rent utan att torka ut det.

3. Avsluta med balsam, fokusera på ditt hårs längder. Detta kommer att återställa all fukt som förlorats när du använt scalp scrub. Jag rekommenderar den kompletterande Scalp Delight™ Detox Conditioner som har en lätt och lugnande formula som lämpar sig för torr, irriterad eller kliande hårbotten.

4. Skölj håret ordentligt i ljummet vatten. Även om varmt vatten känns fantastiskt, så kan det även torka ut håret och huden. Inte riktigt vad du vill! Kom ihåg, hälsosamt hår är återfuktat hår.

Om du vill ha en mer varsam exfoliering som du kan göra oftare, använd Scalp Delight™ Scalp Massage Brush med schampo eller bara på torrt hår.

Nu när du vet hur man skrubbar hårbotten kanske du undrar hur ofta man ska göra det? Hur ofta du ska exfoliera beror på många faktorer så det finns inte någon rekommenderad rutin som passar alla. Men det finns ett par faktorer som kan innebära att du behöver skrubba din hårbotten mer, det inkluderar:

 • Du använder mycket hårstylingprodukter, särskilt produkter som innehåller silikoner som efterlämnar rester i håret och i hårbotten.
 • Du har oljig hud.
 • Du lever i ett varmt och luftfuktigt klimat.

Mitt råd? Det är dags att exfoliera när ditt hår ser fettigt ut (även när det är rent) eller din hårbotten börjar känna sig oljig och kliande. Ett annat tecken på att din hårbotten behöver en ordentlig skrubb är när ditt hår ser stripigt och livlöst ut.

Det är värt att notera att, som med alla goda saker i livet, är måtta nyckeln. Medan djuprengörande schampo är viktigt för en hälsosam hårrutin, kan för mycket exfolierande schampo vara dåligt för ditt hår. Uppmärksamma hur ditt hår och din hårbotten ser ut och känns för att hitta rätt djuprengörande rutin för dig.

Förhoppningsvis har jag nu övertygat dig om vikten av att lägga till ett djuprengörande schampo till din rutin. Regelbunden användning av exfolierande schampo främjar en hälsosam hårbotten, glänsande hår och stärker hårväxt.

PS: Om du är redo att komma i gång med en hårskrubb rekommenderar jag Scalp Delight™ Bundle. Detta kit för hårbottenhälsa inkluderar vår Scalp Delight™ Detox Scrub, Detox Conditioner och Scalp Massage Brush. När du köper dessa produkter i ett kit tillsammans sparar du 20%! Se alla hårvårdsset här.

Vanliga frågor om djuprengörande schampon

 • 1. Vad är hårbottenexfoliering och varför är det viktigt?

  Hårbottenexfoliering är en process som avlägsnar döda hudceller från hårbotten, likt ansiktsexfoliering. Det bidrar till att rensa porerna och främjar en hälsosammare hårbotten. Genom användning av hårbottenskrubbar eller exfolierande schampon med korniga ingredienser som rispulver eller socker kan döda hudceller försiktigt avlägsnas. Dessa produkter är ofta berikade med fuktgivare och lugnande ämnen för att främja hårbottens hälsa. Det utgör ett viktigt steg för att upprätthålla en ren, frisk hårbotten och för att optimera hårväxten.

 • 2.Hur ofta bör jag exfoliera min hårbotten?

  Hur ofta du bör exfoliera din hårbotten beror på individuella faktorer, såsom användning av hårstylingsprodukter, hur oljig din hårbotten är och klimatförhållandena. Det är rekommenderat att exfoliera när hårbotten känns oljig, kliar eller när håret ser fettigt ut även efter tvätt. Ha uppmärksamheten på din hårbotten och ditt hår för att hitta den perfekta exfolieringsrutinen för dig.

 • 3. Hur väljer jag en hårbottenskrubb som passar mitt hår?

  Välj en hårbottenskrubb som är fri från sulfater och innehåller fuktgivande, lugnande och antiinflammatoriska ingredienser, såsom havreextrakt och aloe vera. Leta efter aktiva ingredienser som främjar hårväxt och stärker hårfibrerna, exempelvis rosmarinolja och hydrolyserade proteiner. Scalp Delight™ Detox Scrub är ett rekommenderat alternativ som är lämpligt för alla hårtyper.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

  Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

Se alla artiklar