De 8 bästa pH-balanserade milda schampona - Allt om hudens och hårets pH-värdeSe alla artiklar

De 8 bästa pH-balanserade milda schampona - Allt om hudens och hårets pH-värde

Visste du att pH-värdet är avgörande för hårets och hudens hälsa? Om du någon gång har undrat hur pH-värden påverkar ditt hår eller haft svårt att hitta rätt schampo, så kommer det här att vara intressant för dig.

Har du funderat över varför vissa schampon får ditt hår att se lyxigt ut medan andra inte verkar vara med på noterna? Kanske handlar allt om pH-värdet, en av hemligheterna bakom en välmående hårbotten och ett lyxigt hårsvall.

Jag förstår att det kan vara lite överväldigande att navigera i hårvårdsvärlden, speciellt när begrepp som ”pH-värde” börjar dyka upp. Men oroa dig inte, jag är här för att förklara det på enklast möjliga sätt. I den här guiden kommer jag göra ett djupdyk ner i den fascinerande världen av pH-värde i hårvård och vilken stor inverkan upprätthållandet av harmoni av hår och hårbotten har. Följ med mig och upptäckt de bästa milda schampona med lågt pH-värde som skräddarsytts för olika hårbehov, från volymboost till vårdande av sköra hårstrån.

Innehållsförteckning

Vad spelar pH-värdet för roll i hårvård?

Vad spelar pH-värdet för roll i hårvård?

pH-värdet i dina hårvårdsprodukter är inte bara en fin detalj, det är en avgörande faktor som gör eller förstör din hårhälsa.

Först och främst ska vi avmystifiera den termen som du kanske kommer ihåg från kemilektionerna, nämligen pH-balans. pH mäter hur sur eller basisk en substans är. pH-värdet rör sig mellan 0-14, där 7 är neutralt. Allt under 7 är surt och allt över är basiskt.

Så varför spelar det roll? När du använder ett schampo med ett för högt eller lågt pH-värde, kan det rubba hårets och hudens finkänsliga balans. För högt pH-värde kan öppna upp hårets kutikula och leda till friss, statisk elektricitet eller få hårstrået att brytas av. Å andra sidan kan ett schampo med för lågt pH-värde få kutikulan att dra sig samman, vilket kan resultera i ett kraftlöst och livlöst hår. Dessutom kan schampots pH-värde ha en direkt inverkan på dess effektivitet. Rätt pH-värde säkerställer effektiv rengöring utan att beröva håret på oljor.

Vikten av schampots pH-värde är ännu större när man handskas med hårt vatten, som har ett högre pH-värde. Hårvårdsprodukter med ett lågt pH-värde motverkar det hårda vattnets basiska natur och förhindrar eventuell skada på ditt hårs kutikula och hårbotten.

Vilket pH-värde är optimalt för hud och hår?

Vilket pH-värde är optimalt för hud och hår?

Nu ska vi prata siffor. Ditt hårs pH-värde är omkring 3,7 och pH-värdet i hårbotten är 5,5. Så både befinner sig lite åt den sura sidan. Surhet kanske inte låter så positivt när det gäller håret, men det är just det som det suktar efter!

När det gäller det optimala pH-värdet i hårprodukter med både hud och hår i åtanke, strävar vi efter att hålla oss så nära deras naturliga pH-värde som möjligt. Det optimala skulle vara att välja produkter som ligger mellan 4,0 och 5,5 på pH-skalan. Denna surhetsnivå hjälper till att hålla kutikulan smidig och din hårbotten i balans så att ditt hår kan växa sunt.

Vad är ett pH-balanserat schampo?

Då lägger vi ihop alltsamman. Ett pH-balanserat mild schampo är som en fullträff för ditt hår och hårbotten. Ett mild schampo med lågt pH har ungefär samma pH-värde som hud och hår (någonstans mellan 4,0-5,5).

Men då undrar du kanske om inte alla schampon är pH-balanserade? Dessvärre är de inte det. En studie från 2014 kom fram till att endast 38 % av 123 testade schampon hade ett pH-värde under 5,5. Det kan vara något förvånande med tanke på att samma studie slog fast att om ett schampo har ett pH-värde över 5,5 kan det i själva verket skada hårbotten och hår. Och vet du vad? Många varumärken håller sina pH-nivåer dolda genom att inte uppge dem på etiketten.

Med tanke på denna luriga pH-verksamhet, kan det vara ett smart drag att hålla sig borta från schampon som håller sitt pH-värde dolt. Välj transparenta varumärken som stolt visar upp sina pH-värden, och försäkrar dig om att ditt hår får kärleken och balansen det förtjänar.

Fördelar med schampon med ett lågt pH-värde

Fördelar med schampon med ett lågt pH-värde

 1. Mild rengöring: För basiska produkter kan vara hårda och beröva håret på dess naturliga oljor samt torka ut håret. I motsats kan pH-balanserade schampon rengöra ditt hår samtidigt som det håller sig fint och välmående.
 2. Skyddar kutikulan: Basiska formler öppnar upp kutikulan som en bok och exponerar ditt hår för potentiell skada. Schampon med rätt pH-värde för hud och hår säkerställer att kutikulan håller sig försluten och smidig.
 3. Balans i hårbotten: Om ditt schampos pH-värde är för högt kan det störa hudens pH-värde och orsaka irritation, klåda samt torrhet. Ett mild schampo med rätt surhetsgrad kommer upprätthålla ett värdefullt pH-värde i hårbotten.
 4. Färgskydd: Ta farväl av problem med hårfärg som bleknar för fort. Ett pH-balanserat mild schampo hjälper dig att behålla din livfulla nyans intakt och ser till att ditt hår håller sig så djärvt som du vill ha det.
 5. Bekämpar friss och hårstrån från att brytas av: Om pH-värdet i ditt schampo är för högt kan det orsaka en negativ elektrisk laddning i ditt hår, som leder till friktion, statisk elektricitet, och friss. Produkter med ett optimalt pH-värde efterlämnar dig med ett mjukt och återfuktat hår.

Så får du reda på pH-värdet i ditt schampo

Nu när du vet vikten av pH-värdet i dina hårvårdsprodukter är du säkert nyfiken på att upptäcka var dina produkter faktiskt ligger på skalan. Så här tar du reda på det:

 1. Kolla på etiketten: Börja med det enkla. Ibland visas pH-värdet stolt upp på etiketten eller varumärkets hemsida. Titta efter termer som ”pH-balanserad” eller specifika pH-siffror. Lätt som en plätt, eller hur?
 2. Kontakta varumärket: Ta kontakt med företaget bakom schampot. Ett snabbt e-postmeddelande kan ofta ge dig information om pH-värdet i ditt schampo.
 3. Gör ett pH-test själv: Redo för ett litet kemiexperiment? Ett gör-det-själv-test av pH-värdet är ett alternativ. Du hittar pH-remsor online eller på apotek. Blötlägg en remsa med ditt schampo och jämför färgen med färgkartan, och voilà – du har knäckt koden!
 4. Källor online: En del kunniga människor har testat och delat med sig av pH-värdena i populära schampon. En snabb sökning kan kanske bespara dig lite detektivarbete.

Blev du inte nöjd med resultaten, eller är du redo att uppgradera till ett högkvalitativt pH-balanserat schampo? Läs vidare för att få mina rekommendationer på toppschampon med lågt pH-värde.

Vad mer behöver man överväga utöver pH?

Även om ett lågt pH-värde är avgörande kan det inte enskilt garantera att ett schampo kommer att fungera för ditt hår. Här följer ytterligare fyra faktorer att ha i åtanke när du väljer schampo:

1. Hårtyp

Det finns ingen lösning som passar alla, inte ens när det gäller hårvård med lågt pH-värde. Ha din hårtyp i åtanke, oavsett om den är oljig, torr, lockig eller platt. Olika schampon tar hand om olika behov, så att hitta den perfekta matchningen för ditt hår kan göra en enorm skillnad.

2. Ingredienser spelar roll

Ta en titt på ingredienslistan. Titta efter näringsgivande godsaker såsom naturliga oljor, antioxidanter och stärkande proteiner. Högkvalitativa ingredienser har en betydande roll för att hålla ditt hår i toppskick.

Å andra sidan rekommenderar jag att du säger nej till sulfater, silikoner, parabener, ftalater, uttorkande alkohol, mineraloljor och syntetiska dofter. Dessa ingredienser kan torka ut ditt hår, tynga ner det eller till och med utgöra hälsobesvär

3. Specifika hårproblem

Har du mjäll, friss eller färgbehandlat hår? Skräddarsy ditt mild schampo för att handskas med just de besvären. Det finns schampon som tagits fram för att ta itu med en rad besvär för att säkerställa att din hudvårdsrutin blir lika individuell som du.

4. Cruelty free och hållbart

Om du är för det ekovänliga livet kan du överväga ett mild schampo som går i linje med dina värderingar. Många varumärken erbjuder numera cruelty free och hållbara alternativ som är varsamma mot både hår och planet.

De 8 bästa pH-balanserade schampona

Redo att utforska de bästa pH-balanserade schampona? Alla utvalda schampon har ett pH-värde mellan 4,0 och 5,2, så det är inom det goda intervallet för hår och hårbotten. Det finns en perfekt matchning för alla den här uppställningen.

Bästa schampot med lågt pH-värde mot håravfall: Grow Perfect™ Shampoo

Dras du med håravfall? Grow Perfect™ Shampoo är speciellt framtagen för att boosta hårväxt för tunt hår med ett optimalt pH-värde i hårbotten och hår. Det innehåller naturlig Anagain™, koffein och ekologisk rosmarinolja för att boosta cirkulationen i hårbotten, främja hårväxt och förhindra håravfall.

pH-nivå: 4,5-5,0

För optimalt återupplivande av håret kan du även kombinera det med Grow Perfect™ Conditioner. Tillsammans skapar de en dynamisk duo som stärker och återupplivar ditt hår.

Bästa pH-balanserade schampot för lockar: Curl Crush™ Shampoo

Låt mig presentera Curl Crush™ Shampoo – dina lockars nya bästa vän. Detta sulfatfria low-poo är en game-changer för alla typer av lockar. Med en blandning av veganska mikroproteiner, näringsgivande växtextrakt och oljor, är det framtaget för att ta hand om dina lockar och efterlämna dem livfulla, mjuka och frissfria.

pH-nivå: 4,5-5,0

För optimal lockvård kan du använda det tillsammans med Curl Crush™ Conditioner. Med deras låga pH-värde utgör de en kraftfull duo som framhäver dina lockars naturliga skönhet.

Bästa schampot med lågt pH för skört hår: Split Fix™ Shampoo

För dem med skört och skadat hår i behov av ett räddningsuppdrag finns Split Fix™ Shampoo! Detta schampo med lågt pH-värde är skräddarsytt för hår med en tendens att brytas av och få kluvna toppar, då det innehåller jojobaoljaestrar och ekologiska växtextrakt för att ge näring och återuppliva ditt hår samt efterlämna det mer motståndskraftigt, lent och glänsande!

pH-nivå: 4,5-5,0

För den ultimata räddning av kluvna toppar, kan du använda det tillsammans med andra Split Fix™-produkter såsom Hair Mask, Conditioner, och Leave-in Conditioner. Tillsammans utgör de ett kraftfullt team som ger näring och återställer ditt hårs skönhet.

Bästa fuktgivande schampot med lågt pH-värde: Moisture Hero™ Shampoo

Ta farväl av torrt eller frissigt hår med Moisture Hero™ Shampoo! Med det låga pH-värdet är detta milda schampo framtaget för att leverera långvarig fukt för ditt hår med hjälp av en formula som är rik på fuktgivande oljor, ekologisk inulin och mikroproteiner som förbättrar fuktbevaringen.

pH-nivå: 4,5-5,0

För optimal fuktupplevelse kan du även använda det med Moisture Hero™ Conditioner. Tillsammans efterlämnar de ditt hår indränkt i fukt.

Bästa pH-balanserade schamposkrubb: Scalp Delight™ Detox Scrub

Ge din hårbotten den omsorg den förtjänar med Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna uppfräschande skrubb är perfekt för personer med torr, kliande eller oljig hårbotten. Den är utformad med havreextrakt, aloe vera och rosmarinolja och den avlägsnar försiktigt produktrester, överflöd av oljor och flagig hud samtidigt som den vårdar hårbotten och bibehåller hudens pH-värde.

pH-nivå: 4,0-4,5

Förstärk upplevelsen med Scalp Delight™ Detox Conditioner och Scalp Massage Brush. Tillsammans skapar de en spaliknande behandling som inte bara rengör utan även skämmer bort din hårbotten.

Bästa pH-balanserade volymschampot: Volume Wizard™ Shampoo

För alla er med fint eller platt hår, låt mig presentera er nya följeslagare – Volume Wizard™ Shampoo! Tack vare schampots formula som är rik på ekologiska fruktextrakt och stärkande proteiner kan det utföra sin magi och efterlämna ditt hår med volym som trotsar gravitationen samtidigt som det känns oemotståndligt mjukt och vårdat.

pH-nivå: 4,0-4,5

Maximera din volym genom att kombinera det med Volume Wizard™ Conditioner och volymgivande stylingprodukter från samma serie. Tillsammans skapar de volym som säkerligen drar blickarna åt sig.

Bästa silverschampot med lågt pH-värde: Enriched Blonde™ Silver Shampoo

Det är dags för er blondiner att lära känna er räddare – Enriched Blonde™ Silver Shampoo! Detta sulfatfria silverschampo med violetta toner är det du ska vända dig till när du vill neutralisera gula toner. Utöver att det lyser upp så skämmer det även bort ditt hår med ekologiska ingredienser som reparerar och vårdar hår som skadats av blekning.

pH-nivå: 4,8-5,2

För optimala resultat kan du använda det tillsammans med Enriched Blonde™ Silver Conditioner. Tillsammans kan de utgöra den perfekta duon för att bevara det fräscha och livfulla utseendet i ditt blonda hår!

Bästa mjällschampo med lågt pH-värde: Instant Relief™ Dandruff Shampoo

För alla som tampas med mjäll är Instant Relief™ Dandruff Shampoo här för att uppnå balans och komfort. Detta varsamma schampo innehåller antimikrobiella Dermosoft® Decalact MB och tea tree-olja för att ge lindring av symtomen som associeras med mjäll och ge hudens pH-nivåer balans. Säg farväl till mjäll, irritation och klåda.

pH-nivå: 4,0-4,5

5 extra tips för att bibehålla pH-balans

5 extra tips för att bibehålla pH-balans

Att optimera ditt hårs och din hudens pH sträcker sig bortom schamponering, det är en livsstil! Här kommer ytterligare några tips på hur du behåller hårets och hudens pH-harmoni:

1. Använd balsam med omsorg

Välj ett balsam som kompletterar ditt hårs pH. Det säkerställer att ditt hår får kärleken det förtjänar, med allt från rengöring till att mjukgöra håret. Alla ovan nämnda balsam har ett lågt pH-värde!

2. Använd pH-balanserade stylingprodukter

Utöka hårets pH-underhåll till dina stylingprodukter. Titta efter alternativ som kompletterar ditt hårs naturliga pH-värde för att bibehålla harmonin från början till slut. Här är några av mina favoriter med lågt pH-värde:

3. Avsköljning i kallt vatten

Avsluta med en någorlunda kall avsköljning efter tvätt. Det hjälper till att försluta kutikulan och låsa in fukt samt bibehålla pH-värden i huden i hårbotten.

4. Undvik för frekventa hårtvättar

Även om renlighet är avgörande, kan för frekventa tvättar beröva ditt hår på naturliga oljor. Hitta rätt balans för att hålla ditt hår rent utan att det går över styr.

5. Experimentera med äppelcidervinäger

Överväg att införa äppelcidervinäger (med ett pH-värde på ungefär 2-3) i din hårvårdsrutin för en extra pH-boost, i synnerhet i områden med väldigt hårt vatten. Späd ut det med vatten och använd som en slutlig avsköljning efter schamponering för att motverka basisk påverkan, så att ditt hår kan efterlämnas med en pH-vänlig finish. Var bara försiktig så att du inte går över styr, som du vet vid det här laget, så handlar allt om rätt balans!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Så där har du det, hemligheten för att uppnå ditt hårs fulla potential, nämligen pH-balans. Hårvård med lågt pH är inte bara en trend, det är ett måste för sunt hår. Allt handlar om att ge ditt hår och din hårbotten näring i en miljö som stöttar hårets naturliga harmoni. Oavsett om du ger dig in i universumet av schampon med lågt pH eller utforskar rätt pH-nivåer för att tackla sensitivitet eller mjäll, så ligger nyckeln i förståelse och omfamnande av den finkänsliga balansen.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

Se alla artiklar