Schampo utan silikonerSe alla artiklar

Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

Har du någon gång upplevt oljigt, stripigt hår efter schamponering? Vi tror vanligtvis att schampot ska efterlämna oss med rena, glänsande och voluminösa lockar. Läs vidare här varför håret kan se livlöst och fettigt ut direkt efter det har blivit nytvättat.

Om ditt schampo innehåller dåliga silikoner för ditt hår kan det göra mer skada än nytta, särskilt om du använder ett schampo som innehåller sulfater. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om silikon och schampo, och hur du hittar ett bra silikonfritt schampo och balsam.

Innehållsförteckning

Vad menas med att det finns silikon i schampot?

Silikon är en kemisk förening som förekommer i många kosmetiska produkter, inklusive schampo. Silikoner är polymerer utvunna från kisel, som är ett naturligt mineral. Silikoner kan ha många olika namn, men de avslutas vanligtvis med ”kon” (t.ex. ”dimetikon”).

Silikon i schampo ger en beläggning på varje hårstrå, vilket låser ute friss-orsakande luftfuktighet. Se det som en regnrock för ditt hår! Silikon i schampo kan även hjälpa till att förbättra hårets glans och hanterbarhet. Om du någon gång använt ett nytt schampo och balsam och märkt en omedelbar förbättring av ditt hårs utseende så är det tack vare silikonerna!

Men så här är det: då silikoner endast belägger håret, så gör de inget för att förbättra hårets tillstånd. Faktum är att de kan skada hårets hälsa.

Därför bör du välja ett sulfat- och silikonfritt schampo

Silikoner har många fördelar för håret, åtminstone estetiskt. Dock kan silikon i schampo även ha en mörk sida.

Som vi nämnde tidigare så genomtränger silikon inte håret och det är därför bättre att använda hårprodukter utan silikon. I stället skapar det en hinna på toppen som kan hindra andra hjälpsamma ingredienser från att nå in till hårstrået. Om du använder ett schampo med "dåliga silikoner" för håret (mer om dåliga silikoner för håret nedan), kan du uppleva en av två problem:

 • Torrt hår. Då silikoner i schampo förhindrar återfuktande ingredienser från att tränga sig in i håret, kan ditt hår bli torrt och sprött över tid.
 • Oljigt hår. När ditt hår blir torrare, kan din hårbotten producera mer olja för att kompensera. Resultatet? Ett oljigt hår. Detta kan aktivera en farlig cykel. Om ditt hår ser oljigt ut bör du tvätta det, eller hur? Men att tvätta håret ofta med schampo som innehåller dåliga silikoner för håret kommer bara att förvärra problemet.

Så hur ser då ansamlingar från silikon ut? Det beror på din hårtyp. Om du har rakt eller fint hår kan ansamlingen göra att ditt hår ser slappt och livlöst ut. Silikonansamlingar kan innebära mindre glansiga och studsiga lockar om du vanligtvis har lockigt hår.

Tecken på att ditt hår upplever negativa effekter från silikon i schampo: hårrutinen som en gång efterlämnade dig med glänsande, hälsosamma lockar fungerar inte längre. Om ditt schampo och balsam plötsligt inte ger samma effekt som de brukade göra, kan du ha ansamlingar av silikon i ditt hår.

Till skillnad från andra ingredienser som anses ”dåliga” för håret, är inte silikoner skadliga för din hälsa. Dock kan ansamlingar av silikon i din hårbotten orsaka kliande utslag. Silikoner är även komedogena, vilket innebär att de täpper till porerna. Om du har lätt för att få akne, kan silikon i schampo göra dina utbrott värre.

Tips: om du upplever en torr, kliande hårbotten på grund av silikon i schampo, prova Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Denna grönmyntainfuserade formula ger lindring för irriterande hårbotten. Dessutom ger det håret en snygg volym direkt och kan till och med främja hälsosam hårväxt!

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299,00 kr

Läs mer

Här är en annan anledning till varför du ska välja hårprodukter utan silikon: silikoner är dåliga för miljön. Då de dåliga silikonerna för håret inte bryts ner så enkelt i vatten, innebär det att de inte är biologiskt nedbrytbara. När du tvättar håret rinner silikoner ner i avloppet och så småningom ackumuleras dessa silikoner i vattentillförseln och orsakar förorening.

Sulfater då? Dåliga silikoner för hår och sulfater är designade att arbeta tillsammans eftersom sulfaternas skrovliga egenskaper tvättar bort silikonansamlingar. Exempelvis kan ett schampo och balsam innehålla silikoner i balsamet för att förbättra hårets glans och hanterbarhet. För att tvätta bort ansamlingarna av silikon kan schampot innehålla hårda sulfater. Över tid kan tvätt och konditionering av håret med sulfater och silikoner leda till torrt, skört hår som är benäget att brytas av, vilket gör att ett val av hårprodukter utan silikon är bättre. För ett hälsosammare hår, välj ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam.

Vilka silikoner är dåliga för håret?

Alla typer av silikon är inte dåliga. Silikoner är stabila, vilket innebär att de inte degraderas när de utsätts för värme eller UV-ljus. Det betyder alltså att de är hjälpsamma i produkter som används för att skydda håret mot värmestylingredskap och direkt solljus.

Men om du använder hårprodukter med silikon regelbundet, kommer du även vilja använda ett djuprengörande schampo utan silikoner för att avlägsna ansamlingar. Alternativt kan du använda silikonfria stylingprodukter som Hair Defense & Hydration Mist eller Sea Mineral Wave Spray för att förhindra ansamlingar från att ske från första början.

HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Sea Mineral Wave Spray HairLust - Sea Mineral Wave Spray
Spara 20%

Sea Mineral Wave Spray

Saltvattenspray till håret, berikad med Aquaxyl™, som skapar volym, textur och lätt styrka.

189,00 kr

151,00 kr

Läs mer

Ett ställe där du inte vill ha silikon är i dina återfuktande produkter. Som vi nämnde tidigare är hårprodukter utan silikon bättre då silikon inte tränger in i håret, och de kan då inte heller förse dina torra lockar med fukt. Det är därför det är viktigt att välja ett silikonfritt schampo och balsam, särskilt om du har torrt, skadat eller tunt hår.

Alla typer av silikon i schampo är inte utformade på samma sätt. Det finns två huvudtyper av silikon i schampo: vattenlösliga och fettlösliga.

Vattenlösliga silikoner

Med vanligt schampo och vatten, kan vattenlösliga silikoner i schampo och i andra produkter enkelt sköljas ur håret. Ibland refereras dessa produkter till som ”andningsbara”. De ger glans och en vårdande effekt av silikoner då de smidigt och enkelt kan sköljas ur med vatten. En del typer av vattenlösligt silikon i schampo inkluderar:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (när ingredienserna Trideceth-12 och Cetrimonium Chloride finns i samma produktformel)

Fettlösliga silikoner

Fettlösliga silikoner i schampo är svåra att avlägsna från hår och hårbotten och kan kräva ett sulfatschampo eller en djuprengörande hårbottenskrubb som Hair & Scalp Detox Scrub (silikon- och sulfatfri). Några namn på ingredienser att se upp med inkluderar:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (när ingredienserna Trideceth-12 och Cetrimonium Chloride inte finns i samma produktformel)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

För ett hälsosammare hår, se till att noggrant inspektera ingredienslistan på din schampoflaska för fettlösliga ”dåliga” silikoner.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139,00 kr

Läs mer

Vad ska jag göra om det finns silikon i schampot?

Så vad ska du göra om ditt nuvarande schampo innehåller dåliga silikoner för håret, förutom att välja hårprodukter utan silikon? Det första du ska göra är att använda ett djuprengörande schampo som Hair & Scalp Detox Scrub. Detta sulfat- och silikonfria schampo avlägsnar glansdämpande och kliande rester från hårbotten. Återfuktande botaniska ämnen som ekologisk bladjuice från aloe och extrakt från acaifrukt lugnar och återfuktar hårbotten och håret medan Gluadin® Kera-P LM (ett hydrolyserat vegetabiliskt protein) återställer bristen på protein i hårstrået samt främjar hårväxt.

Använd en hårbottenskrubb på en torr och kliande hårbotten med Scalp Massage Brush för att förbättra dina resultat. Scalp Massage Brush har mjuka piggar som förbättrar cirkulation och varsamt exfolierar hårbotten. Dessutom känns den riktigt skön!

Så hittar du ett bra schampo utan silikoner och sulfater?

Hur hittar man då ett bra schampo utan silikoner och sulfater? Många schampon som är etiketterade ”silikonfria” innebär faktiskt bara att de inte använder dåliga silikoner för håret. Det är därför det är viktigt att titta på listan ovan när man ska köpa ett silikonfritt schampo och balsam. Om du vill undvika silikon i schampo helt och hållet, leta efter produkter med naturliga mjukgörare och konditionerande medel som botaniska oljor.

Behöver du hjälp? Här är våra rekommendationer för det bästa silikonfria schampot efter hårtyp.

Det bästa silikonfria schampot för tunt, torrt hår

Tunt, torrt hår har unika behov och behöver därför ett unikt utformat silikonfritt schampo. Vi rekommenderar Hair Growth & Repair Shampoo, som varsamt rengör håret samtidigt som det återuppbygger varje hårstrå med hydrolyserat protein för att förhindra att det bryts. Med regelbunden användning ser håret tydligt friskare ut efter 21 dagar*. Det är därför det är ett av de bästa schampon för torrt hår! För bästa resultat, använd ett silikonfritt schampo och balsam tillsammans. Hair Growth & Repair Shampoo, utan silikon och sulfater, passar med Hair Growth & Repair Conditioner, som är ett balsam utan silikon.

Köp det som ett set till rabatterat pris här

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458,00 kr

389,00 kr

Läs mer

Det bästa silikonfria schampot för män

Män som upplever tunt hår kan också dra nytta av att använda hårprodukter utan silikon som Hair Growth & Repair Shampoo for Men. Denna särskilda formula hjälper till att förbättra hårväxt och densitet, med kliniskt bevisade ingredienser som Anagain™ och ekologisk rosmarinolja.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229,00 kr

Läs mer

Det bästa silikonfria schampot för lockigt hår

Främja hälsosamt lockigt hår med Hair Growth & Repair Shampoo for Curls, ett silikonfritt schampo. En aktiv blandning av veganska mikroproteiner, bambuextrakt och ett återfuktande sockerkomplex återuppbygger och återfuktar frissigt hår för jämna, definierade lockar.

Lockigt hår är särskilt benäget att bli torrt och torka ut. Därför är det viktigt att se till att använda hårprodukter utan silikon. Om du letar efter ett bra balsam utan silikon och sulfater för lockigt hår så rekommendera vi dig att prova Hair Growth & Repair Conditioner for Curls.

Köp det som ett set till rabatterat pris här

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Hair Growth & Repair Shampoo for Curls

Sulfatfritt schampo för lockigt hår som skonsamt rengör hår och hårbotten.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set for Curls HairLust - Hair Growth & Repair Set for Curls
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set for Curls

Schampo och balsam för lockigt hår, som förser dina lockar med fukt och lätt protein.

458,00 kr

389,00 kr

Läs mer

Silikonfritt schampo och balsam för blont hår

Det bästa schampot utan silikoner för blont hår innehåller en mycket speciell ingrediens: violetta pigment. Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes reparerar dina skadade lockar, samtidigt som det neutraliserar mässingstoner och gulaktiga undertoner i håret. För bästa resultat, använd också Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes, som är ett balsam utan silikon och sulfater.

Köp det som ett set till rabatterat pris här

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Silverschampo som friskar upp blont eller grått hår genom att ta bort gula toner.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Set for Blondes
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set for Blondes

Färgkorrigerande set med silverschampo och balsam till ett blont, blekt eller grått hår.

458,00 kr

389,00 kr

Läs mer

Hur är det med balsam utan silikoner?

Du bör alltid välja ett balsam utan silikon av samma anledning som du ska välja ett silikonfritt schampo. Dåliga silikoner för håret ansamlas på hårstrået, vilket leder till ett skört och oljigt hår. Det spelar ingen roll om den dåliga silikonen är i ditt schampo, balsam eller i stylingprodukter. Det kommer att ha samma effekt! Välj i stället ett balsam utan silikon som använder naturliga botaniska ingredienser som aloe vera, sheasmör eller olivolja för att återfukta håret och ge det glans.

Hur byter man till ett silikonfritt schampo och balsam?

Redo att byta ut dina hårprodukter? Följ dessa steg för att komma igång och byta till silikonfritt schampo och balsam.

Steg 1: Rengör håret från ansamlingar

Rengör håret från ansamlingar

Avlägsna alla spår av dåliga silikoner för håret genom att tvätta det med ett sulfatfritt djuprengörande schampo som Hair & Scalp Detox Scrub. För bästa resultat rekommenderar vi att tvätta ditt hår med Scalp Massage Brush.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139,00 kr

Läs mer

Steg 2: Djupkonditionera

Djupkonditionera

Efter att ha använt silikon i schampo under en lång tid kan ditt hår vara extra uttorkat. Applicera Hair Growth & Protein Mask till håret, och var noga med att applicera produkten på de utsatta områdena, till exempel topparna. Denna djupkonditionerande formula är rik på naturliga, återfuktande botaniska ämnen som ekologisk aloe vera, extrakt från acaibär och aprikoskärnolja. Dessutom innehåller den ingredienser som främjar hårväxt som kaffebönolja. Låt produkten sitta i fem till tio minuter för att utföra sin magi, skölj sedan med svalt vatten.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spara 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249,00 kr

124,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Protection Mask Set HairLust - Hair Growth & Protection Mask Set
Spara 50%

Hair Growth & Protection Mask Set

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar, inkl. Detangle Wet Brush.

338,00 kr

169,00 kr

Läs mer

Steg 3: Tvätta håret

Tvätta håret

Nästa gång du tvättar ditt hår, använd ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam. Över tid kommer håret att se bättre ut då hälsan förbättras!

Så, vad händer härnäst? Vi uppmuntrar dig att kontrollera ingrediensetiketten på ditt favoritschampo efter dåliga silikoner för håret. Att byta till ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam kan vara lösningen till ditt bästa hår någonsin!

*Studier av BASF. För mer information om studierna, besökt www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

  Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

 • Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

  Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

 • Hair Volume: Den ultimata guiden till att få mer volym i håret (2021)

  Hair Volume: Den ultimata guiden för dig som önskar mer volym i håret

Se alla artiklar