Schampo utan silikonerSe alla artiklar

Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

Har du någon gång upplevt oljigt, stripigt hår efter schamponering? Vi tror vanligtvis att schampot ska efterlämna oss med rena, glänsande och voluminösa lockar. Läs vidare här varför håret kan se livlöst och fettigt ut direkt efter det har blivit nytvättat.

Om ditt schampo innehåller dåliga silikoner för ditt hår kan det göra mer skada än nytta, särskilt om du använder ett schampo som innehåller sulfater. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om silikon och schampo, och hur du hittar ett bra silikonfritt schampo och balsam.

Innehållsförteckning

Vad menas med att det finns silikon i schampot?

Silikon är en kemisk förening som förekommer i många kosmetiska produkter, inklusive schampo. Silikoner är polymerer utvunna från kisel, som är ett naturligt mineral. Silikoner kan ha många olika namn, men de avslutas vanligtvis med ”kon” (t.ex. ”dimetikon”).

Silikon i schampo ger en beläggning på varje hårstrå, vilket låser ute friss-orsakande luftfuktighet. Se det som en regnrock för ditt hår! Silikon i schampo kan även hjälpa till att förbättra hårets glans och hanterbarhet. Om du någon gång använt ett nytt schampo och balsam och märkt en omedelbar förbättring av ditt hårs utseende så är det tack vare silikonerna!

Men så här är det: då silikoner endast belägger håret, så gör de inget för att förbättra hårets tillstånd. Faktum är att de kan skada hårets hälsa.

Därför bör du välja ett sulfat- och silikonfritt schampo

Silikoner har många fördelar för håret, åtminstone estetiskt. Dock kan silikon i schampo även ha en mörk sida.

Som vi nämnde tidigare så genomtränger silikon inte håret och det är därför bättre att använda hårprodukter utan silikon. I stället skapar det en hinna på toppen som kan hindra andra hjälpsamma ingredienser från att nå in till hårstrået. Om du använder ett schampo med "dåliga silikoner" för håret (mer om dåliga silikoner för håret nedan), kan du uppleva en av två problem:

  • Torrt hår. Då silikoner i schampo förhindrar återfuktande ingredienser från att tränga sig in i håret, kan ditt hår bli torrt och sprött över tid.
  • Oljigt hår. När ditt hår blir torrare, kan din hårbotten producera mer olja för att kompensera. Resultatet? Ett oljigt hår. Detta kan aktivera en farlig cykel. Om ditt hår ser oljigt ut bör du tvätta det, eller hur? Men att tvätta håret ofta med schampo som innehåller dåliga silikoner för håret kommer bara att förvärra problemet.

Silikon

Så hur ser då ansamlingar från silikon ut? Det beror på din hårtyp. Om du har rakt eller fint hår kan ansamlingen göra att ditt hår ser slappt och livlöst ut. Silikonansamlingar kan innebära mindre glansiga och studsiga lockar om du vanligtvis har lockigt hår.

Tecken på att ditt hår upplever negativa effekter från silikon i schampo: hårrutinen som en gång efterlämnade dig med glänsande, hälsosamma lockar fungerar inte längre. Om ditt schampo och balsam plötsligt inte ger samma effekt som de brukade göra, kan du ha ansamlingar av silikon i ditt hår.

Till skillnad från andra ingredienser som anses ”dåliga” för håret, är inte silikoner skadliga för din hälsa. Dock kan ansamlingar av silikon i din hårbotten orsaka kliande utslag och finnar. Silikoner är även komedogena, vilket innebär att de täpper till porerna. Om du har lätt för att få akne, kan silikon i schampo göra dina utbrott värre.

Tips: om du upplever en torr, kliande hårbotten på grund av silikon i schampo, prova Grow Perfect™ Thickening Spray. Denna grönmyntainfuserade formula ger lindring för irriterande hårbotten. Dessutom ger det håret en snygg volym direkt och kan till och med främja hälsosam hårväxt!

Här är en annan anledning till varför du ska välja hårprodukter utan silikon: silikoner är dåliga för miljön. Då de dåliga silikonerna för håret inte bryts ner så enkelt i vatten, innebär det att de inte är biologiskt nedbrytbara. När du tvättar håret rinner silikoner ner i avloppet och så småningom ackumuleras dessa silikoner i vattentillförseln och orsakar förorening.

Sulfater

Sulfater då? Dåliga silikoner för hår och sulfater är designade att arbeta tillsammans eftersom sulfaternas skrovliga egenskaper tvättar bort silikonansamlingar. Exempelvis kan ett schampo och balsam innehålla silikoner i balsamet för att förbättra hårets glans och hanterbarhet. För att tvätta bort ansamlingarna av silikon kan schampot innehålla hårda sulfater. Över tid kan tvätt och konditionering av håret med sulfater och silikoner leda till torrt och slitet hår som är benäget att brytas av, vilket gör att ett val av hårprodukter utan silikon är bättre. För ett hälsosammare hår, välj ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam.

Vilka silikoner är dåliga för håret?

Alla typer av silikon är inte dåliga. Silikoner är stabila, vilket innebär att de inte degraderas när de utsätts för värme eller UV-ljus. Det betyder alltså att de är hjälpsamma i produkter som används för att skydda håret mot värmestylingredskap och direkt solljus.

Men om du använder hårprodukter med silikon regelbundet, kommer du även vilja använda ett djuprengörande schampo utan silikoner för att avlägsna ansamlingar. Alternativt kan du använda silikonfria stylingprodukter som Thermal Shield™ Heat Protectant eller Ocean Water Sea Salt Spray för att förhindra ansamlingar från att ske från första början.

Ett ställe där du inte vill ha silikon är i dina återfuktande produkter. Som vi nämnde tidigare är hårprodukter utan silikon bättre då silikon inte tränger in i håret, och de kan då inte heller förse dina torra lockar med fukt. Det är därför det är viktigt att välja ett silikonfritt, återfuktande schampo och balsam, särskilt om du har torrt, skadat eller tunt hår.

Alla typer av silikon i schampo är inte utformade på samma sätt. Det finns två huvudtyper av silikon i schampo: vattenlösliga och fettlösliga.

Vattenlösliga silikoner

Med vanligt schampo och vatten, kan vattenlösliga silikoner i schampo och i andra produkter enkelt sköljas ur håret. Ibland refereras dessa produkter till som ”andningsbara”. De ger glans och en vårdande effekt av silikoner då de smidigt och enkelt kan sköljas ur med vatten. En del typer av vattenlösligt silikon i schampo inkluderar:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (när ingredienserna Trideceth-12 och Cetrimonium Chloride finns i samma produktformel)

Fettlösliga silikoner

Fettlösliga silikoner i schampo är svåra att avlägsna från hår och hårbotten och kan kräva ett sulfatschampo eller en djuprengörande hårbottenskrubb som Scalp Delight™ Detox Scrub (silikon- och sulfatfri). Några namn på ingredienser att se upp med inkluderar:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (när ingredienserna Trideceth-12 och Cetrimonium Chloride inte finns i samma produktformel)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

För ett hälsosammare hår, se till att noggrant inspektera ingredienslistan på din schampoflaska för fettlösliga ”dåliga” silikoner.

Vad ska jag göra om det finns silikon i schampot?

Så vad ska du göra om ditt nuvarande schampo innehåller dåliga silikoner för håret, förutom att välja hårprodukter utan silikon? Det första du ska göra är att använda ett djuprengörande schampo som Scalp Delight™ Detox Scrub. Detta sulfat- och silikonfria schampo avlägsnar glansdämpande och kliande rester från hårbotten. Återfuktande botaniska ämnen som ekologisk bladjuice från aloe och extrakt från acaifrukt lugnar och återfuktar hårbotten och håret medan Gluadin® Kera-P LM (ett hydrolyserat vegetabiliskt protein) återställer bristen på protein i hårstrået samt främjar hårväxt.

Använd en hårbottenskrubb som ett torr och kliande hårbotten. Jag rekommenderar den tillsammans med vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för att förbättra dina resultat. Scalp Delight™ Scalp Massage Brush har mjuka piggar som förbättrar cirkulation och varsamt exfolierar hårbotten. Dessutom känns den riktigt skön!

Så hittar du ett bra schampo utan silikoner och sulfater

Hur hittar man då ett bra schampo utan silikoner och sulfater? Många schampon som är etiketterade ”silikonfria” innebär faktiskt bara att de inte använder dåliga silikoner för håret. Det är därför det är viktigt att titta på listan ovan när man ska köpa ett silikonfritt schampo och balsam. Om du vill undvika silikon i schampo helt och hållet, leta efter produkter med naturliga mjukgörare och konditionerande medel som botaniska oljor.

Behöver du hjälp? Här är våra rekommendationer för det bästa silikonfria schampot efter hårtyp.

Det bästa silikonfria schampot för skadat hår

Skadat hår har unika behov och behöver därför ett unikt utformat silikonfritt schampo. Jag rekommenderar Split Fix™ Shampoo, som varsamt rengör håret. För bästa resultat, använd ett silikonfritt schampo och balsam tillsammans. Split Fix™ Shampoo, utan silikon och sulfater, passar med Split Fix™ Conditioner, som är ett balsam utan silikon.

Köp det som ett set till rabatterat pris här

Det bästa silikonfria schampot för tunt hår

Personer som upplever att håret blir tunnare kan också dra nytta av att använda ett silikonfritt schampo som Grow Perfect™ Shampoo. Denna speciella formel hjälper till att förbättra hårväxten och densiteten, med kliniskt bevisade ingredienser som Anagain™ och ekologisk rosmarinolja. Använd ihop med Grow Perfect™ Conditioner som är ett silikonfritt balsam, för bästa resultat.

Det bästa silikonfria schampot för torrt hår

De med frissigt och väldigt torrt hår kan se en enorm skillnad på håret när de byter till silikonfria alternativ. Jag rekommenderar att du väljer en produkt berikad med massor av närande växtextrakt och proteiner, som Moisture Hero™ Shampoo och Moisture Hero™ Conditioner.

Det bästa silikonfria schampot för lockigt hår

Främja hälsosamt lockigt hår med Curl Crush™ Shampoo, ett silikonfritt schampo. En aktiv blandning av veganska mikroproteiner, bambuextrakt och ett återfuktande sockerkomplex återuppbygger och återfuktar frissigt hår för jämna, definierade lockar.

Lockigt hår är särskilt benäget att bli torrt och torka ut. Därför är det viktigt att se till att använda bra hårprodukter för lockigt hår utan silikon. Om du letar efter ett bra balsam utan silikon och sulfater för lockigt hår så rekommendera vi dig att prova Curl Crush™ Conditioner.

Ett annat populärt sätt att tvätta lockigt hår är co-washing. Produkter utvecklade för co-washing, som Curl Crush™ Co-Wash, är speciellt inriktat på lockigt och frissigt hår.

Det bästa silikonfria volymschampot

Om du har tunt eller platt hår - eller om du bara vill ha mer volym - testa Volume Wizard™ Schampo. Detta silikonfria schampo är baserat på en stärkande och närande men ändå lätt formula.

Få ännu mer volym genom att kombinera den med Volume Wizard™ balsam.

Silikonfritt schampo och balsam för blont hår

Ett bra silverschampo utan silikoner för blont hår innehåller en mycket speciell ingrediens: violetta pigment. Enriched Blonde™ Silver Shampoo reparerar dina skadade lockar, samtidigt som det neutraliserar mässingstoner och gulaktiga undertoner i håret. För bästa resultat, använd också Enriched Blonde™ Silver Conditioner, som är ett balsam utan silikon och sulfater.

Köp det som ett set till rabatterat pris här

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hur är det med balsam utan silikoner?

Du bör alltid välja ett balsam utan silikon av samma anledning som du ska välja ett silikonfritt schampo. Dåliga silikoner för håret ansamlas på hårstrået, vilket leder till ett skört och oljigt hår. Det spelar ingen roll om den dåliga silikonen är i ditt schampo, balsam eller i stylingprodukter. Det kommer att ha samma effekt! Välj i stället ett balsam utan silikon som använder naturliga botaniska ingredienser som aloe vera, sheasmör eller olivolja för att återfukta håret och ge det glans.

Tips: För extra återfuktning och näring prova ett silikonfritt leave-in balsam, som Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den sveper in håret och ger återfuktning för att återuppbygga strukturen hos skadat, ömtåligt hår och hjälpa till att förhindra skört hår, vilket gör att håret blir slätt, mjukt och ser friskare ut.

Hur byter man till ett silikonfritt schampo och balsam?

Redo att byta ut dina hårprodukter? Följ dessa steg för att komma igång och byta till silikonfritt schampo och balsam.

Steg 1: Rengör håret från ansamlingar

>Step One: Rengör håret från ansamlingar

Avlägsna alla spår av dåliga silikoner för håret genom att tvätta det med ett sulfatfritt djuprengörande schampo som Scalp Delight™ Detox Scrub. För bästa resultat rekommenderar vi att tvätta ditt hår med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

Steg 2: Djupkonditionera

Djupkonditionera

Efter att ha använt silikon i schampo under en lång tid kan ditt hår vara extra uttorkat. Applicera Split Fix™ Hair Mask till håret, och var noga med att applicera produkten på de utsatta områdena, till exempel topparna. Denna djupkonditionerande formula är rik på naturliga, återfuktande botaniska ämnen som ekologisk aloe vera, extrakt från acaibär och jojobaestrar. Dessutom innehåller den ingredienser som främjar hårväxt som koffein. Låt produkten sitta i fem till tio minuter för att utföra sin magi, skölj sedan med svalt vatten.

Steg 3: Tvätta håret

Tvätta håret

Nästa gång du tvättar ditt hår, använd ett sulfat- och silikonfritt schampo och balsam. Över tid kommer håret att se bättre ut då hälsan förbättras!

Så, vad händer härnäst? Vi uppmuntrar dig att kontrollera ingrediensetiketten på ditt favoritschampo efter dåliga silikoner för håret. Att byta till ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam kan vara lösningen till ditt bästa hår någonsin!

*Studier av BASF. För mer information om studierna, besökt www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Se alla artiklar