Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håretSe alla artiklar

Statiskt hår: Här är 9 tips för att motverka statisk elektricitet i håret

Räck upp handen om du någon gång kämpat med statisk elektricitet i ditt hår! De flesta känner nog igen sig att stå framför spegeln med ett statiskt elektriskt hår och att hanteringen av detta problem är en oändlig kamp.

Om du kämpar med elektriskt hår, så verkar kampen mot detta problem vara en oändlig kamp, särskilt under vintermånaderna. Men det måste det inte vara! För att lära dig mer om elektriskt hår, varför blir håret elektriskt och hur man motverkar det så fortsätt att läsa!

Innehållsförteckning

Vad är elektriskt hår?

Om du minns från kemilektionerna så är alla massa gjord av atomer som är sammansatta av protoner, neutroner och elektroner. Elektroner har en negativ laddning. Ibland kan elektroner fly från sina atomer och klamra sig fast till andra atomer, vilket ger dem en elektrisk laddning.

Elektriskt hår sker när ditt hår har extra elektroner och således får en elektrisk laddning. Laddningen i ditt hår kommer göra att hårstråna avvisar varandra som magneter. Hårstråna blir oregerliga och kan fästa sig i din hud eller dina kläder!

Varför blir håret elektriskt?

Står du ofta och undrar “varför blir håret elektriskt?” - Vi hjälper dig att reda ut detta och vad anledningen är till ett flygande statiskt hår! Varför blir håret elektriskt och vad orsakar det? Hur plockar ditt hår upp extra elektroner?

Elektriskt hår orsakas av friktion mellan ditt hår och andra objekt. Detta kan vara din hårborste, din vinterrock, en scarf m.m. Friktionen mellan det andra objektet i ditt hår gör att elektroner skaver av på ditt hår och efterlämnar det med en elektrisk laddning. Om luften är fuktig kommer den statiska laddningen vanligtvis att försvinna. Men om ditt hår eller luften är torr (eller både och) kommer du att märka fler tecken på statisk elektricitet i ditt hår.

Elektriskt hår blir mycket värre av torra förhållanden. Det är därför statisk elektricitet i hår är värre på vintern. Kalla temperaturer utomhus och torr, varm luft inomhus resulterar i torra förhållanden som skapar mycket statisk elektricitet. Och om ditt hår är torrt eller skadat kommer du att uppleva ännu mer statisk elektricitet i ditt hår.

Vad är skillnaden mellan elektriskt hår & friss?

Även om de kanske ser likadant ut, ostyrigt och ohanterbart hår, så skiljer sig statiskt hår och friss. Friss sker när torra, skadade lockar suger upp luftfuktighet så att håret böjer sig och lockas. Statiskt hår, å andra sidan, sker på torrt, skadat hår när det är låg luftfuktighet. Det är därför man tenderar att uppleva friss på sommaren (när det är fuktigt), medan elektriskt hår är vanligare på vintern (när vädret är torrt).

Ställer du dig själv frågan “varför blir håret elektriskt?” men aldrig riktigt har funnit svaret? Då har vi goda nyheter - vi kan lära dig! Genom att lära sig hur man kan motverka elektriskt hår på vintermånaderna, läsa på om varför blir håret elektriskt så kommer du även att lära dig hur man reducerar friss under sommarmånaderna.

Om du vill ha lite extra skydd för håret under natten kan du applicera Anti-Frizz & Hydration Hair Balm Mask i längderna och sedan sätta håret i någon skyddande frisyr, t.ex. lösa flätor innan läggdags.

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårinpackning, berikat med 100% naturliga ingredienser som återställer hårets fuktbalans.

319,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229,00 kr

Läs mer

9 sätt att motverka elektriskt hår

Som jag nämnde tidigare gör torra förhållanden elektriskt hår betydligt värre. Så alla hårvårdsrutiner som är utformade för att motverka elektriskt hår måste arbeta för att genomsyra håret med lätt fukt. Det bästa försvaret är ett bra anfall, så skydda ditt hår mot statisk elektricitet genom att följa dessa enkla hårtips mot anti-statiskt hår.

1. Börja med ett fuktgivande schampo

Börja med ett fuktgivande schampo

Det första steget för att bekämpa statisk elektricitet i håret är genom att byta ut ditt vanliga schampo mot ett schampo för torrt hår. Min favorit är Hair Growth & Repair Shampoo, som använder naturliga ingredienser för att rengöra, reparera och återfukta hår som behöver lite extra omvårdnad och kärlek.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer

2. Ändra din tvättrutin

Ändra din tvättrutin

Om du schamponerar ditt hår varje dag så överväg att minska på tvättdagarna. Att schamponera håret för ofta kan efterlämna det torrt och mer benäget för statisk elektricitet. För att motverka elektriskt hår, så tvätta inte ditt hår mer än två till tre gånger per vecka.

Se även till att du tvättar ditt hår med ljummet vatten och aldrig varmt vatten. Varma duschar må kännas fantastiska, men varmt vatten kan torka ut ditt hår och efterlämna det mer benäget för statisk elektricitet.

3. Återfukta med balsam

Återfukta med balsam

Repetera efter mig: använd alltid ett högkvalitativt balsam efter schampo. Balsam fyller på ditt hår med fukt och hjälper till att förhindra statisk elektricitet i håret. Naturligtvis är inte alla hårbalsam skapade på samma sätt. Om du har fint, tunt, torrt eller skadat hår behöver du ett hårbalsam som genomsyrar håret med lätt fukt och stärkande proteiner.

Därför ska du prova Hair Growth & Repair Conditioner. Detta förtätande balsam stärker skört hår och skapar optimala förhållanden för hälsosam hårväxt. Dessutom är den utformad utan silikoner, så det kommer inte att efterlämna tunga rester i ditt hår.

När man applicerar balsam så se till att endast applicera det i dina längder. Detta kommer säkerställa att fukten tar sig dit där den behövs som mest.

HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfritt balsam med protein som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458,00 kr

389,00 kr

Läs mer

4. Använd en djupkonditionerande behandling

4. Använd en djupkonditionerande behandling=

Utöver att använda balsam varje gång du tvättar ditt hår, bör du även applicera en djupkonditionerande behandling minst en gång i månaden.

Jag föreslår att använda vår Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Balm. Denna produkt är intressant eftersom den till skillnad från andra djupkonditionerande masker du applicerar på fuktigt hår används innan du tvättar håret. Varför? För att torrt hår är bättre på att absorbera ultranäringsgivande ingredienser som sheasmör, jojobasmör och solrosolja. För extra torrt och skadat hår, applicera detta balm på håret före läggdags för att låta ingredienserna göra sin magi över natten.

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårinpackning, berikat med 100% naturliga ingredienser som återställer hårets fuktbalans.

319,00 kr

Läs mer
HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask
Spara 50%

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299,00 kr

149,00 kr

Läs mer

5. Välj dina redskap förnuftigt

Välj dina redskap förnuftigt

Metallkammar och borstar kan också vara ett no-no när du kämpar mot ett elektriskt hår. Leta i stället efter borstar och kammar av naturliga material som vildsvinsborstar, trä eller bambu. Det kan rädda dig från situationen när du står och måste gå ut genom dörren och tänker, mitt hår är elektriskt igen, varför händer det hela tiden?

HairLust - Bamboo Large Paddle Brush HairLust - Bamboo Large Paddle Brush

Bamboo Large Paddle Brush

Stor bambuhårborste som enkelt och skonsamt reder ut tjockt, långt hår.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush
Spara 20%

Bamboo Vented Paddle Brush

Medelstor bambuhårborste som används till vardaglig borstning eller styling med fön.

229,00 kr

183,00 kr

Läs mer

Ännu bättre, skippa borsten helt och hållet. Om du har mycket statisk elektricitet i ditt hår, kommer den extra friktionen från borsten bara att göra det värre. Använd i stället en bredtandad kam. Om du absolut måste borsta ditt hår, så spraya din borste med en antistatisk spray för hår.

6. Använd en antistatisk spray för håret

Använd en antistatisk spray för håret

Under särskilt torrt väder (som på vintern) kan du behöva boosta din fukt under dagen genom att använda en antistatisk spray för hår. Jag rekommenderar att man packar ner en leave-in-produkt som Hair Defense & Hydration Mist i väskan för att tämja eventuell uppblossning av statisk elektricitet. När du noterar statisk elektricitet i håret, så ge det lite spray av denna antistatiska spray för hår och se när elektriciteten försvinner!

HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189,00 kr

Läs mer

7. Välj naturliga fibrer

Välj naturliga fibrer

Har du någon gång noterat att tygen som orsakar den mesta statiska elektriciteten är gjorda av syntetiska fibrer? Du kanske älskar hur snygga dina satinörngott är, men syntetiska fibrer som satin kan orsaka mer statisk elektricitet i håret.

I stället är det bättre att välja örngott och handdukar gjorda av naturliga fibrer såsom bomull, silke eller bambu, Dessa naturliga tyger håller inte elektriska laddningar lika bra som syntetiska fibrer gör, vilket innebär mindre statisk elektricitet i ditt hår.

Exempelvis rekommenderar jag att man byter ut sitt örngott till ett Pure Bamboo Pillowcase. Detta bambuörngott har jämna fibrer som förhindrar både elektriskt hår och trassligt hår. Eller prova Bamboo Hair Towel som hjälper till att torka håret snabbt utan friss eller statisk elektricitet.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119,00 kr

Läs mer

8. Var försiktig med värme

Var försiktig med värme

Att styla ditt hår med värme kan även torka ut dina lockar och öka statisk elektricitet. Så när det är möjligt, välj värmefria frisyrer. Om du väljer att styla ditt hår med värme, så skydda alltid det före med ett högkvalitativt värmeskydd.

9. Håll dig borta från uttorkande ingredienser

Håll dig borta från uttorkande ingredienser

Tro det eller ej, men vissa hårprodukter innehåller ingredienser som kan torka ut ditt hår och lämna det mer benäget att bli statiskt. Sulfater är en av de värsta bovarna och de är särskilt uttorkande för lockiga hårtyper. Om du har torrt eller lockigt hår så se upp för denna ingrediens.

Snabblösningar: Dessa produkter hjälper dig att motverka elektriskt hår

Samtliga tips ovan kommer hjälpa dig att motverka elektriskt hår över tid, men tänk om du behöver stoppa statisk elektricitet i håret nu? Då vill jag rekommendera dig att prova en av dessa lösningar:

1. Hair Finishing Spray

Många hårsprayer torkar ut håret och lämnar det mer benäget för statisk elektricitet i hår, men inte denna! Hair Finishing Spray har en unik återfuktande formula som består av ekologisk aloe-bladjuice, extrakt av acaibär och glycerin, vilket innebär att den även agerar som en antistatisk spray för håret. Använd Hair Finishing Spray på blött hår för en frissfri blowout, eller på torrt hår för att låsa in frisyren och för att motverka elektriskt hår.

HairLust - Hair Finishing Spray HairLust - Hair Finishing Spray
Spara 20%

Hair Finishing Spray

Non-aerosol hårspray som ger håret medium stadga, struktur och glans.

229,00 kr

183,20 kr

Läs mer

2. Hair Finishing Stick

Jämna ut flygigt hår och friss samt motverka elektriskt hår med denna hårprodukt. Hair Finishing Stick har en formula som är rik på växtbaserade antioxidanter som ger medium stadga och lätt glans till hår som behöver jämnas ut.

HairLust - Hair Finishing Stick HairLust - Hair Finishing Stick

Hair Finishing Stick

Innovativ hårspray stick som håller flygigt babyhår på plats och tämjer friss.

139,00 kr

Läs mer

3. Hair Strengthening & Protection Oil

Torrt hår är naturligtvis mer benäget att få statisk elektricitet, och det är därför denna ultranäringsgivande oljan är superhjälpsam för att stoppa statiskt hår. Hair Strengthening & Protection Oil är utformad med en unik blandning av lätta näringsgivande oljor som arbetar tillsammans för att återfukta håret utan att tynga ner det (om du aldrig provat hårolja tidigare, så se till att läsa det här inlägget om hur man använder hårolja.)

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189,00 kr

Läs mer

4. Hair Defense & Hydration Mist

Denna leave-in-behandling agerar som en antistatisk spray för håret och adderar en extra fukt- och glans-boost till hår som är torrt, skadat eller frissigt, även mot den typen av hår som är mest benäget för statisk elektricitet. Dessutom skyddar den mot solskada! Använd denna antistatiska spray för hår som en del av din stylingrutin eller ha den i din väska för att eliminera statiskt hår när du är på språng.

HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229,00 kr

Läs mer

5. Använd en torkduk

Det kanske låter dumt, men att använda en torkduk är ett bra sätt att eliminera överflödiga elektroner i ditt hår. Ha en i din väska för statiska nödlägen. Men var försiktig om du har känslig hud eftersom torkdukar innehåller dofter som kan vara irriterande.

6. Prova Handkräm

Om du hamnar i en statisk situation utan en torkduk eller en antistatisk spray för hår, så kan du även använda en liten mängd handkräm (med betoning på liten mängd!). Samma återfuktande ingredienser som förser din hud med fukt kommer även att återfukta dina uttorkade hårstrån och även stoppa statisk elektricitet i sina spår. Var bara försiktig med att inte använda för mycket, annars så slutar det med lockar som ser väldigt fettiga ut.

För att motverka elektriskt hår, ändra din hårrutin till att prioritera återfuktande och se till att addera en antistatisk spray för hår till din uppsättning. Genom att följa dessa tips kommer du drastiskt att minska statisk elektricitet i ditt hår. Har du några tips för att motverka elektriskt hår?

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Schampo utan silikoner

  Schampo utan silikoner: Här är allt du behöver veta om silikonfritt shampoo och balsam

 • Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

  Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

 • Hair Volume: Den ultimata guiden till att få mer volym i håret (2021)

  Hair Volume: Den ultimata guiden för dig som önskar mer volym i håret

Se alla artiklar