Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttipsSe alla artiklar

Rosmarinolja för hår: Så använder man det & andra hårväxttips

Du kanske har hört talas om rosmarinvatten eller rosmarinolja för hårväxt på sociala medier. Men fungerar det verkligen? Läs om alla fördelar med denna naturliga ingrediens och lär dig hur den används för att uppnå bästa möjliga resultat.

En vanlig missuppfattning är att naturliga ingredienser inte skulle vara tillräckligt kraftfulla för att främja hårväxt. Men jag kan säga dig att det inte är sant. Rosmarinolja kan vara lika effektivt för att främja hårväxt eller skydda mot håravfall som syntetiska hårväxtingredienser såsom minoxidil. Läs vidare för mer information om användningen av rosmarinolja för håret. Jag kommer att berätta allt om fördelarna som rosmarin tillhandahåller för hårväxt, eventuella bieffekter och hur du använder den.

Innehållsförteckning

Vad är rosmarinolja eller rosmarinvatten?

Rosmarin är en vedartad växt hemmahörandes i Medelhavstrakterna, som odlats under århundraden för dess kulinariska och medicinala egenskaper. Den har en doft som påminner om städsegröna växter.

Rosmarinolja är en ljusfärgad olja som extraherats från bladen och blommorna på rosmarinplantan.

Å andra sidan kan rosmarinvatten för hår tillredas hemma genom att koka färska rosmarinkvistar i vatten. När vattnet svalnat kan du spraya det på din hårbotten med en sprayflaska eller skölja av ditt hår med det i duschen.

Sanningen om rosmarin för hårväxt

Flera vetenskapliga studier har visat att rosmarinolja för håret kan förbättra hårväxt och densitet samt förhindra håravfall när det appliceras på hårbotten. Även om det behövs fler studier så verkar användningen av rosmarinolja för hårväxt lovande. Trots att många tiktokare lovprisar rosmarinvatten som främjande för hårhälsan, så finns det inga studier som bevisar effektiviteten av att använda denna typ av rosmarin för hårväxt.

Vilka fördelar har rosmarin för håret?

Rosmarinolja för håret har många fördelar som kan hjälpa med hårväxt. Rosmarinvatten och rosmarinolja för håret innehåller karnosolsyra, som hjälper till att läka skador på vävnader och förbättrar hudcellsomsättningen. Det kan i sin tur främja cirkulation, som kan bidra till att förhindra håravfall eller uppmuntra håret till att växa ut igen. Exempelvis gjordes en studie 2015 som ställde rosmarinolja mot håravfallsbehandlingen minoxidil. Efter sex månaders topisk applicering växte deltagarnas hår betydligt mer. Deltagarna som använde rosmarinolja för hårväxt rapporterade även mycket mindre irritation än de som använde minoxidil.

Rosmarinolja för håret har många fördelar

Rosmarinolja för hår har även starka antioxidanta egenskaper som kan hjälpa till att skydda mot fria radikaler som kan skada hårsäckarna och påverka bildandet av grått hår. Läs mer om grått hår här.

Till sist har rosmarinolja för hår antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att förhindra eller behandla mjäll.

Bieffekterna av rosmarinolja för håret

Rosmarinolja för hårväxt är kraftfull och bör aldrig appliceras direkt på huden. I stället ska du alltid blanda rosmarinolja för hår med en bärarolja såsom jojobaolja innan du applicerar den i håret. Det är även klokt att göra ett lapptest innan du använder rosmarinolja mot håravfall, speciellt om du har en känslig hårbotten. När du använder rosmarinolja eller rosmarinvatten för håret bör du vara försiktig och undvika ögon, mun och andra områden med känslig hud.

Ren rosmarinolja för håret kan även tynga ner håret, i synnerhet om du har fint eller tunt hår. Då kan du överväga att använda rosmarinolja som en förschamponeringsbehandling.

Ett bra sätt för att undvika dessa bieffekter är att använda noggrant utvalda hårvårdsprodukter som innehåller rosmarinolja i rätt dos, så att du kan försäkra dig om att det är både säkert och effektivt.

Hur använder man rosmarinolja för hår?

How Do You Use Rosemary Oil for Hair?

När det gäller användning av rosmarinolja för håret, finns det några alternativ:

1. Applicera rosmarinolja för håret på din hårbotten

Spä ut två till tre droppar rosmarinolja med två matskedar bärarolja (min favorit är jojoba). Applicera den blandade oljan direkt på din hårbotten. Börja med att använda denna behandling en till två gånger i veckan för att se hur din hårbotten reagerar. Därefter kan du gradvis öka såvida du inte upplever irritation.

2. Tillför rosmarinolja till ditt schampo

Om du har tunt eller fint hår kan tillsättande av olja direkt på håret göra att det tyngs ner och få det att se ännu tunnare ut. En bra lösning är istället att använda ett par droppar rosmarinolja mot håravfall till ditt favoritschampo eller balsam. Det kommer göra det möjligt för dig att dra nytta av några av fördelarna som rosmarinolja har för hårväxt, utan att få ditt hår att se fett eller oljigt ut.

3. Använd produkter som tagits fram med rosmarinolja för hår

En enklare (och mindre kladdig) lösning är att helt enkelt använda hårprodukter som redan har tagits fram med rosmarinolja. Några av mina favoriter är:

 • Grow Perfect™ Shampoo & Conditioner – Som tagits fram med rosmarinolja för hår och Anagain™, som båda har visat sig främja hårväxt och densitet.
 • Grow Perfect™ Thickening Spray – Denna leave-in spray använder rosmarinolja mot håravfall och flera andra ekologiska kraftfulla ingredienser för att förbättra hårets densitet.
 • Scalp Detox™ Scrub & Conditioner – Denna detox-duo kan vara svaret på dina böner om du tampas med oljigt eller fett hår. Skrubben har tagits fram med rosmarinolja för håret, och den skrubbar bort smuts, sebum samt produktrester för att främja hårbottenhälsa och hårväxt. Balsamet fyller på med lätt fukt. Tips: använd tillsammans med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush för extra skrubbningskraft!

Kom ihåg att konsekvent användning är avgörande. I studien vi hänvisade till, upptäckte deltagarna inte något resultat förrän de hade använt rosmarinolja i sex månader. Så håll dig till rutinen även om du inte märker av några resultat på några veckor! Se även till att hålla dina förväntningar i schack. Hår växer (som mest) 1,7 cm i månaden. För att ta reda på mer kan du läsa vår artikel “Hur snabbt växer håret?”

Vem kan använda rosmarinolja för håret?

Rosmarinolja för hårväxt riktar in sig på hårsäckarna, och inte hårstrået. Därför är det lämpligt för alla hårtyper. Det är även säkert att använda på färgbehandlat hår eftersom du applicerar det direkt på hårbotten. Det är bäst att göra ett lapptest innan du använder ren rosmarin för håret, i synnerhet om du har känslig hud. Jag rekommenderar inte applicering av stora mängder av den essentiella oljan för gravida eller ammande.

Användningstips för rosmarin för håret

1. Applicera endast i din hårbotten

Fördelarna med rosmarinolja för håret gäller endast hårbotten. Så det finns ingen anledning att använda oljan på dina längder, så länge du inte vill att håret ska se fett ut. Välj schampon, sprayer eller oljor som masseras in i hårbotten för att uppnå bästa möjliga resultat.

2. Ge det tid

Give it time

Låt rosmarinoljan verka åtminstone en timme i din hårbotten innan du sköljer ur den för att ge den tid att utföra sin magi. Eller använd en leave-in produkt som Grow Perfect™ Thickening Spray som du inte behöver skölja ur direkt. Ha i åtanke att synliga resultat börjar märkas först efter ett par månaders användning.

3. Välj din olja noggrant

Se till att du bara använder 100 % ren och ekologisk rosmarinolja för hår. Andra ingredienser kan minska dess styrka eller orsaka irritation. Titta efter produkter som är ekologiskt certifierade för att försäkra dig om produktens renhet.

4. Börja långsamt och öka gradvis

Gör ett litet lapptest innan du applicerar rosmarinolja mot håravfall i hela hårbotten, i synnerhet om du har känslig hud. Börja med att använda rosmarin för håret en gång i veckan och växla gravis upp till två eller tre gånger i veckan. Om irritation uppstår ska du sluta använda produkten eller minska mängden.

5. Använd en liten mängd

Rosmarinolja för håret är kraftfullt så du behöver ingen stor mängd för att uppnå bästa resultat. Därför tror jag att det enklaste och säkraste sättet att introducera oljan till din rutin, är att använda en hårprodukt som innehåller precis rätt mängd rosmarinolja för hårväxt.

6. Ha tålamod

Rosmarin för hår kräver åtminstone sex månaders konsekvent applicering för att ge resultat.

Hur är det med rosmarinvatten för håret?

Det är enkelt att göra rosmarinvatten för håret hemma. Det enda du behöver göra är att koka färska rosmarinblad (du kan hitta dem i livsmedelsbutiken bland färska örter) i destillerat vatten. Låt ligga i blöt några timmar innan användning. Du kan förvara det tillredda rosmarinvattnet i upp till två veckor i kylen.

Du kan använda rosmarinvatten för hår på flera sätt:

 1. Använd en sprayflaska för att applicera rosmarinvatten för hårväxt som en leave-in spray.
 2. Mixa rosmarinvatten för hår med ditt favoritschampo.
 3. Massera in rosmarinvatten för hår i din hårbotten.

Eftersom rosmarinvatten för hår är mycket mer utspätt än rosmarinolja kan effekten vara mindre intensiv. Det finns dessvärre inga vetenskapliga studier på rosmarinvatten för hårväxt. Och även om en del tiktokare intygar att rosmarin får håret att växa, rekommenderar jag att du håller dig till ekologisk rosmarinolja eller använder den i kombination med rosmarinvatten för hår för att få bästa resultat.

Andra hårväxttips

Utöver användning av rosmarin för håret, har jag ett antal andra hårväxttips som du kanske kan tycka är användningsbara:

1. Prova hårtillskott

Vägen till sunt hår börjar inifrån! Vitaminer mot håravfall som Hair Formula Gummies för kvinnor och män är rika på vitaminer och mineraler du behöver för att stärka och upprätthålla normalt hår, dessa inkluderar biotin och zink. De hjälper till att ”fylla luckorna” i din kost. Dessutom är de sockerfria och veganska. Inga syntetiska smaksättningar eller färger!

2. Prova hårbottenmassage

Som jag tidigare nämnde, är ett av sätten som rosmarin för hår fungerar genom att främja cirkulationen i hårbotten. Du kan även främja cirkulationen i hårbotten genom att ge dig själv en enkel hårbottenmassage med användning av Scalp Delight™ Scalp Massage Brush eller med fingrarna. Hårbottenmassage kan vara ett väldigt bra sätt att slappna av. Eller så kan du lägga till det i din duschrutin tillsammans med rosmarinolja mot håravfall.

3. Förhindra att håret bryts av

Många upplever att håret inte växer men problemet är att det går av när det vuxit ut till en viss längd. Det är ett extra stort problem för dem som färgar, bleker, flätar eller stylar håret med värme. Därför behöver en bra hårvårdsrutin även innehålla förebyggande åtgärder mot att håret bryts av. Här kommer ett par saker att tänka på:

 • Använd en fuktgivande eller stärkande hårinpackning som Split Fix™ Hair Mask, åtminstone en gång i veckan.
 • Håll dina toppar återfuktade med en fuktgivande olja, som Moisture Hero™ Hair Oil.
 • Var försiktig med värmeredskap. Använd lägsta möjliga värmeinställning för att få looken du är ute efter, och använd alltid en värmeskyddande spray innan styling. Skippa värmeredskap och välj i stället hårstyling metoder utan värme när det är möjligt.
 • Fläta inte ditt hår för åtsittande, och försök att variera frisyrerna.

Rosmarinolja för hårväxt skulle kunna vara den perfekta lösningen om du är ute efter ett naturligt sätt att stötta din hårväxt. Rosmarin har länge varit känd för sin förmåga att främja hårväxt och förbättra hårbottenhälsan. Därutöver är den fullpackad med antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar som hjälper till att reducera inflammation, som annars kan leda till håravfall.

Om ditt mål är att få håret att växa, rekommenderar jag att du väljer rosmarinolja framför rosmarinvatten. Även om båda kan främja hårväxt och förbättra hårbottenhälsan så är rosmarinolja mer koncentrerad och kan ge bättre resultat. Du kan använda rosmarinolja som en enskild behandling genom att blanda ett par droppar med bärarolja och massera in den i din hårbotten. Eller så kan du använda produkter som tagits fram med rosmarinolja som en av ingredienserna, för att förenkla användningen av rosmarinolja för hårväxt.

Sammanfattningsvis har rosmarinolja och rosmarinvatten använts som naturliga behandlingar under århundraden för att främja hårväxt och förbättra hårbottenhälsan. Så om du är ute efter ett naturligt sätt att stötta din hårväxt kan du överväga att ha rosmarinolja eller rosmarinvatten som en del av din hårvårdsrutin.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

  Vad orsakar håravfall hos kvinnor? 8 skäl till kvinnligt håravfall

 • Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

  Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

Se alla artiklar