Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbottenSe alla artiklar

Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Har du någon gång släppt löst ditt hår från en åtstramande hästsvans för att lätta på åtstramningen, men känt att det fortfarande gör ont? Eller har du uppmärksammat mer mjäll än vanligt och att det svider i hårbotten? Är din hårbotten öm att röra vid? Samtliga av de här problemen är olika tecken på att du har en irriterad eller känslig hårbotten.

Det finns många faktorer som bidrar till öm i hårbotten, vissa allvarligare än andra. Och visst är det inte skönt med en irriterad hårbotten som är öm? Som tur är finns det olika behandlingar som hjälper om du har ont i hårbotten och lindrar din smärta & svida i hårbotten.

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha ont i hårbotten?

Att ha ont i hårbotten kännetecknas vanligen av mjäll, klåda, irritation, rodnad, smärta vid beröring, och i vissa fall en infektion eller medicinskt tillstånd.

Känslighet i hårbotten kan komma och gå, men eftersom håret är unikt och hårvård är så individuell, är det viktigt att känna till dina individuella orsaker till att du upplever att du är öm i hårbotten. Läs vidare för att få reda på vad som kan orsaka din irriterade hårbotten och vad det finns för behandling när du har ont i håret, som du kan införa i din hårvårdsrutin för att lindra din smärta.

Möjliga orsaker till en öm hårbotten

Öm hårbotten

Om du upplever ont i hårbotten vid beröring, så är det ofta ett resultat av en hudåkomma eller känslighet mot en hårrutin. Låt oss dyka ner i några av de vanligaste orsakerna till en irriterad hårbotten och vilka symtom de har.

Öm hårbotten

Mjäll

Mjäll är ett väldigt vanligt tillstånd som kännetecknas av att hårbotten flagnar. Det är som tur är inget som smittar, men kan kännas jobbigt och pinsamt. Hårbottnar som flagnar kan vara irriterande, vilket leder till överdrivet kliande som kan resultera i att du blir öm i hårbotten. Vill du eliminera mjäll effektivt så kan ett schampo mot mjäll vara vad du behöver.

Allergisk reaktion mot ingredienser

Ingredienser i produkter du använder kan vara de stora bovarna till din hudkänslighet, utan att du är medveten om det. Det kan vara så att du använder produkter som innehåller allmänt irriterande ingredienser eller specifika ingredienser som inte går bra ihop med dig eller hårbottnens pH-värde, vilket leder till ömhet och smärta i hårbotten.

Solbränna

När du har varit ute i solen en lång tid kanske du märker att du fått en oönskad solbränna. Medan de flesta av oss kommer ihåg att använda SPF på kroppen, kanske man glömmer att huden under håret också utsätts för solen. Har du någon gång bränt dig i din bena? Det har jag, och det är varken snyggt eller kul. Din hud kommer troligen vara känslig ett par dagar tills brännan lägger sig eller tills det yttersta hudlagret fjällar bort (inte heller kul).

Hårförlängningar

Om du har hårförlängningar kan de orsaka ont i håret. Förlängningar tynger ner ditt hår, och den extra tyngden kan leda till en känslig hårbotten. Irritation i hårbotten kan då uppstå, och det är då du vet att smärtan i din hårbotten orsakas av dina hårförlängningar.

Spänningshuvudvärk eller åtstramande frisyrer

Trendiga bakåtslickade frisyrer är väldigt inne just nu. Dessvärre kan åtstramningen som de orsakar leda till att det gör ont i hårbotten vid beröring. Om du ofta har ditt hår uppe i en tajt knut eller hästsvans, kan det vara orsaken till din spänningshuvudvärk.

Hårtvättsrutin

Hur ofta du tvättar ditt hår kan ha en stor roll i att du är öm i hårbotten. En irriterad hårbotten kan orsakas av att du tvättar ditt hår för ofta, särskilt om du använder schampon med sulfater. Det kan vara så att du berövar din hårbotten på naturliga oljor. Att det svider i hårbotten kan även bero på att du inte tvättar ditt hår tillräckligt ofta, så att det skapas extra oljeansamlingar på dina rötter och gör så att du får fett hår och känslig hårbotten.

Irritation från blekning eller andra kemiska behandlingar

Irriterad hårbotten kan bero på regelbunden hårfärgning eller användning av hårda blekningsprodukter. Hårfärger och blekmedel är väldigt uttorkande och skadar ofta håret, vilket leder till att din hårbotten blir känslig, röd eller irriterad.

Orsaker där sjukvård kan behövas

En del orsaker till ömhet i hårbotten kan behöva behandlas av en läkare. Det inkluderar orsaker, men begränsas inte till, tillstånd såsom:

 • Psoriasis - Det här är en hudsjukdom som orsakar kliande, fjällande fläckar. Fläckarna kan vara milt obehagliga eller smärtsamt känsliga. Det finns behandlingar för hårbottenpsoriasis men inget känt botemedel.
 • Follikulit - Hårsäcksinflammation, som slutligen orsakar känslighet i området, kallas follikulit. Även om de flesta milda fallen går bort av sig själva, behövs antibiotika vid svåra fall.
 • Eksem - Eksem är även känt som dermatit, och kännetecknas av torr, kliande hud med utslag. Det är kopplat till hudinflammation, och kan göra dig särskilt öm i hårbotten.
 • Alopecia areata - Det här tillståndet har symtom som fläckvist håravfall eller skallighet. Även om håravfallet från alopecia areata vanligtvis inte är permanent, finns inget botemedel mot tillståndet. Om du tror att du är drabbad, kan du läsa mer om alopecia här.

Hur kan man behandlas en irriterad hårbotten?

Jag förstår att du vill få det sluta svida i hårbotten. Så hur blir man då av med symtom på att man har ont i håret eller en känslig hårbotten? Vilka behandlingar som hjälper om man har ont i hårbotten, varierar från person till person. Att komma fram till vad som orsakar din smärta är det första steget. Sedan kan du enklare ta itu med dina problem som att du är öm i hårbotten.

Exfoliera varsamt

Om produktrester som ansamlas eller att hårbotten flagnar är ditt största problem, är det bästa du kan göra att stimulera dina hårsäckar genom att använda en bra exfoliering till hårbotten i form av en bra hårbottenskrubb. Många är medvetna om vikten att exfoliera huden för att ta bort döda hudceller som ansamlats. Konceptet är detsamma för en hårbottenskrubb. Arbeta in hårbottenskrubben i ditt hår med hjälp av dina fingrar, eller ännu bättre, med en hårbottenborste för att exfoliera bort ansamlingarna. Dessutom är stimulering av dina hårsäckar utmärkt för att få håret att växa! Det här är den ultimata egenvårdsbehandlingen om du har ont i hårbotten vid beröring!

Undvik hårda hårbehandlingar

Ta en paus från kemiska behandlingar, förlängningar och hårda ingredienser som kan irritera och göra dig ännu mer öm i hårbotten. Undvik hårförlängning som tynger ner hårbotten samt blekning eller toning av håret. Omfamna ditt naturliga hår ett tag för att ge din hårbotten tid att återhämta sig och ge den en chans att lindra ömheten.

Välj naturlig hårvård

Ingredienserna i dina hårprodukter kan vara roten till problemen med din irriterad hårbotten. Att välja naturliga hårvårdsprodukter kan vara den bästa vägen att ta när du letar efter något varsamt för ditt hår. Kolla ingrediensförteckningen på dina schampon och balsam för att se om de är ekologiskt certifierade eller framtagna utan några allergiframkallande parfymer, sulfater, silikoner eller uttorkande alkoholer. Ju enklare ingredienser, desto bättre för hårbotten.

Vad försiktig med accessoarer

Om hårband och tajta hästsvansar är orsaken bakom öm i håret, bör du ersätta hårbanden med en produkt som är varsammare mot ditt hår. Jag älskar de här hårringarna eftersom de inte skadar mitt hår, men ändå håller mina håruppsättningar på plats. Och det bästa med dem? Ingen hårbottensmärta!

Använd återfuktande produkter

Hitta produkter som är speciellt framtagna för känslig hårbotten, de brukar vara väldigt fuktgivande. Produkter som lindrar och fuktar ditt hår kommer hjälpa mot problem i hårbotten som förknippas med rodnad, irritation, torrhet eller en svidande hårbotten. Ett fuktgivande schampo är en utmärkt behandling om du har ont i håret, och kan även få din hårbottens pH-värden i balans.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hitta rätt hårtvättrutin

Om din hårbotten är torr kan den vara irriterad av att du tvättar håret för ofta eller att det finns för mycket produktrester vid rötterna. Oavsett om du kommit fram till att du tvättar ditt hår för ofta eller för sällan, kan du lära dig att välja ett schampo för torr och kliande hårbotten. Den enkla ändringen i din hårvårdsrutin kan vara förändringen din hårbotten behöver för att känna omedelbar lättnad.

Bästa produkterna för irriterad hårbotten

Det finns hårprodukter som är speciellt framtagna för att behandla känsliga hårbottnar. Även om det kanske behövs några försök för att hitta produkterna som behandlar din hårbotten rätt, ska du veta att det finns en hel hårkategori avsedd för hårbottenvård. Hårbottenbehandlande produkter är testade och bevisade att lindra olika hårbottenproblem.

Här kommer några av mina absoluta måsten för den ultimata behandlingen när du har ont i hårbotten:

Hårbottenskrubb

Scalp Delight™ Detox Scrub är min personliga favorit inom hårbottenskrubb eftersom den är varsam men effektiv samt efterlämnar hårbotten ren utan att beröva den på naturliga oljor. Och den är ekologiskt certifierad också. För bästa resultat kombinerar du vår hårbottenskrubb tillsammans med Scalp Delight™ Detox Conditioner för torr, kliande och känslig hårbotten.

Som jag nämnde tidigare, kan användning av en hårbottenskrubb i kombination med hårbottenborste vara det ultimata sättet att ta farväl av flagor och produktrester i din hårbotten.

Naturligt schampo

Jag försöker hålla mig borta från schampon med skadliga ingredienser som parabener, sulfater eller silikoner. Min hårtvättsrutin är att jag tvättar håret ett par gånger i veckan eftersom det fungerar bäst för att hålla mitt hårs pH sunt och balanserat. Split Fix™ Shampoo är perfekt eftersom det uppfyller mina kriterier. Dessutom finns det med olika formula (som för tunt hår, blonda, och lockar) för att passa flera olika hårtyper.

Mjällschampo

Om din hårbotten inte bara är känslig utan du också lider av mjäll, behöver du ett speciellt schampo för mjäll. Instant Relief™ Dandruff Shampoo är ett sulfatfritt, antimikrobiellt mjällschampo som omedelbart lugnar en öm hårbotten, rensar bort flagor och får fuktnivåerna i hårbotten i sund balans. Den är formulerad med antimikrobiell dermosoft® decalact MB och ekologisk tea tree-olja, samt massor av lugnande ingredienser som ekologisk aloe vera och glycerin.

Lindrande hårbottenbehandling

Till dagar när min hårbotten är speciellt irriterad, använder jag en Instant Relief™ Scalp Spray för att förse hårbotten med en omedelbar lindrande känsla som hjälper när jag är öm i hårbotten. Denna naturliga behandling avlägsnar effektivt mjäll, lugnar irritation i hårbotten och återställer dess optimala fukt- och pH-balans.

Återfuktande Spray

När sommaren närmar sig med stormsteg, skulle jag vilja skydda mitt hår lite extra när jag är utomhus för att undvika känsligheter i hårbotten eller att hårbotten blir bränd. Sun Defense Hair Mist är en favorit eftersom den har ett naturligt UV-filter som skyddar håret från solen. Den har även försetts med Phytessence™ fransk ek. Tack vare ingrediensens kraftfulla antioxidantförmåga, minskar de skadliga effekterna av oxidativ stress som är inblandande i hudens och hårbottens åldrande, vilket gör den här produkten till en perfekt hårbottenbehandling.

Varsamma hårringar

Jag tycker om att använda produkter som är varsamma mot mitt hår, inte bara när jag har en öm hårbotten, utan alltid. Hårringar är det perfekta sättet att säkerställa att mitt hår håller sig på plats och inte irriterar min hårbotten genom att vara för åtstramat på mitt hår.

När bör man uppsöka läkare?

Om du försöker växla upp din hårvårdsrutin och din irriterad hårbotten inte försvinner, eller om du upplever håravfall eller svider i hårbotten så kan det vara dags att uppsöka en hudläkare. Även om många källor till känslig hårbotten kan behandlas enkelt, så är det bäst att få ett expertutlåtande för att säkerställa att du gör det som fungerar bäst för ditt hår och din hårbottenhälsa.

Hårbottenvård är en resa, så glöm inte att ha tålamod med dig själv, din hud och ditt hår.

Vanliga frågor om känslig och öm hårbotten

 • 1. Vad är de främsta orsakerna till känslig och öm hårbotten?

  Orsakerna kan variera från allergiska reaktioner mot hårvårdsprodukter, solbränna, användning av hårförlängningar, otillräckliga hårvårdsrutiner och irritation från kemiska behandlingar såsom färgning eller blekning.

 • 2. När bör jag söka medicinsk hjälp för känslig hårbotten?

  Symtom som ihållande hårbottensmärta, håravfall, fjällning eller svidande och brännande känsla kan indikera på underliggande medicinska tillstånd såsom psoriasis, follikulit, eksem eller alopecia areata. Detta motiverar en konsultation med en läkare eller hudläkare för korrekt bedömning och lämplig behandling.

 • 3. Hur kan jag behandla en öm hårbotten hemma?

  Hemgjorda behandlingar inkluderar försiktig exfoliering av hårbotten, undvikande av hårda hårvårdsbehandlingar, valet av naturliga hårvårdsprodukter, användning av skonsamma hårtillbehör, återfuktning av hårbotten och anpassning av hårvårdsrutinerna.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

  Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

Se alla artiklar