Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbottenSe alla artiklar

Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

Har du någon gång släppt löst ditt hår från en åtstramande hästsvans för att lätta på åtstramningen, men känt att det fortfarande stramar? Eller har du uppmärksammat mer mjäll än vanligt och att det kliar i hårbotten? Är din hårbotten öm att röra vid? Samtliga av de här problemen är olika tecken på att du har ont och är öm i hårbotten.

Det finns många faktorer som bidrar till klåda i hårbotten, vissa allvarligare än andra. Och visst är det inte skönt med en kliande hårbotten som är öm? Som tur är finns det olika behandlingar som hjälper om du har ont i hårbotten och lindrar din smärta & klåda i hårbotten.

Innehållsförteckning

Vad innebär det att ha ont i hårbotten?

Att ha ont i hårbotten kännetecknas vanligen av mjäll, klåda, irritation, rodnad, smärta vid beröring, och i vissa fall en infektion eller medicinskt tillstånd.

Känslighet i hårbotten kan komma och gå, men eftersom håret är unikt och hårvård är så individuell, är det viktigt att känna till dina individuella orsaker till att du upplever att du är öm i hårbotten. Läs vidare för att få reda på vad som kan orsaka din kliande hårbotten och vad det finns för behandling när du har ont i hårbotten, som du kan införa i din hårvårdsrutin för att lindra din smärta.

Möjliga orsaker till en kliande hårbotten

Öm hårbotten

Om du upplever att det kliar i hårbotten, så är det ofta ett resultat av en hudåkomma eller känslighet mot en hårrutin. Låt oss dyka ner i några av de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten och vilka symtom de har.

Öm hårbotten

Mjäll

Mjäll är ett väldigt vanligt tillstånd som kännetecknas av att hårbotten flagnar. Det är som tur är inget som smittar, men kan kännas jobbigt och pinsamt. Hårbottnar som flagnar kan vara irriterande, vilket leder till överdrivet kliande som kan resultera i att du blir öm i hårbotten. Vill du eliminera mjäll effektivt så kan ett schampo mot mjäll vara vad du behöver.

Allergisk reaktion mot ingredienser

Ingredienser i produkter du använder kan vara de stora bovarna till din hudkänslighet, utan att du är medveten om det. Det kan vara så att du använder produkter som innehåller allmänt irriterande ingredienser eller specifika ingredienser som inte går bra ihop med dig eller hårbottnens pH-värde, vilket leder till ömhet och smärta i hårbotten.

Solbränna

När du har varit ute i solen en lång tid kanske du märker att du fått en oönskad solbränna. Medan de flesta av oss kommer ihåg att använda SPF på kroppen, kanske man glömmer att huden under håret också utsätts för solen. Har du någon gång bränt dig i din bena? Det har jag, och det är varken snyggt eller kul. Din hud kommer troligen vara känslig ett par dagar tills brännan lägger sig eller tills det yttersta hudlagret fjällar bort (inte heller kul).

Hårförlängningar

Om du har hårförlängningar kan de orsaka klåda i hårbotten. Förlängningar tynger ner ditt hår, och den extra tyngden kan leda till att det kliar i hårbotten. Irritation och klåda i hårbotten kan då uppstå, och det är då du vet att smärtan i din hårbotten orsakas av dina hårförlängningar.

Spänningshuvudvärk eller åtstramande frisyrer

Trendiga bakåtslickade frisyrer är väldigt inne just nu. Dessvärre kan åtstramningen som de orsakar leda till att det gör ont i hårbotten. Om du ofta har ditt hår uppe i en tajt knut eller hästsvans, kan det vara orsaken till din spänningshuvudvärk.

Hårtvättsrutin

Hur ofta du tvättar ditt hår kan ha en stor roll i att du är öm i hårbotten. Klåda i hårbotten kan orsakas av att du tvättar ditt hår för ofta, särskilt om du använder schampon med sulfater. Det kan vara så att du berövar din hårbotten på naturliga oljor. Att det kliar i hårbotten kan även bero på att du inte tvättar ditt hår tillräckligt ofta, så att det skapas extra oljeansamlingar på dina rötter och gör så att du får fett hår och känslig hårbotten.

Irritation från blekning eller andra kemiska behandlingar

Klåda i hårbotten kan bero på regelbunden hårfärgning eller användning av hårda blekningsprodukter. Hårfärger och blekmedel är väldigt uttorkande och skadar ofta håret, vilket leder till att din hårbotten blir känslig, röd eller irriterad.

Orsaker där sjukvård kan behövas

En del orsaker till ömhet i hårbotten kan behöva behandlas av en läkare. Det inkluderar orsaker, men begränsas inte till, tillstånd såsom:

 • Psoriasis - Det här är en hudsjukdom som orsakar kliande, fjällande fläckar. Fläckarna kan vara milt obehagliga eller smärtsamt känsliga. Det finns behandlingar men inget känt botemedel.
 • Follikulit - Hårsäcksinflammation, som slutligen orsakar känslighet i området, kallas follikulit. Även om de flesta milda fallen går bort av sig själva, behövs antibiotika vid svåra fall.
 • Eksem - Eksem är även känt som dermatit, och kännetecknas av torr, kliande hud med utslag. Det är kopplat till hudinflammation, och kan göra dig särskilt öm i hårbotten.
 • Alopecia areata - Det här tillståndet har symtom som fläckvist håravfall eller skallighet. Även om håravfallet från alopecia areata vanligtvis inte är permanent, finns inget botemedel mot tillståndet. Om du tror att du är drabbad, kan du läsa mer om alopecia här.

Hur kan man behandlas när man har ont i hårbotten?

Jag förstår att du vill få det sluta klia i hårbotten. Så hur blir man då av med symtom på att man har ont i hårbotten eller en kliande hårbotten? Vilka behandlingar som hjälper om man har ont i hårbotten, varierar från person till person. Att komma fram till vad som orsakar din smärta är det första steget. Sedan kan du enklare ta itu med dina problem som att du är öm i hårbotten.

Exfoliera varsamt

Om produktrester som ansamlas eller att hårbotten flagnar är ditt största problem, är det bästa du kan göra att stimulera dina hårsäckar genom att använda en bra exfoliering till hårbotten i form av en bra hårbottenskrubb. Många är medvetna om vikten att exfoliera huden för att ta bort döda hudceller som ansamlats. Konceptet är detsamma för en hårbottenskrubb. Arbeta in hårbottenskrubben i ditt hår med hjälp av dina fingrar, eller ännu bättre, med en hårbottenborste för att exfoliera bort ansamlingarna. Dessutom är stimulering av dina hårsäckar utmärkt för att få håret att växa! Det här är den ultimata egenvårdsbehandlingen om du har ont i hårbotten!

Undvik hårda hårbehandlingar

Ta en paus från kemiska behandlingar, förlängningar och hårda ingredienser som kan irritera och göra dig ännu mer öm i hårbotten. Undvik hårförlängning som tynger ner hårbotten samt blekning eller toning av håret. Omfamna ditt naturliga hår ett tag för att ge din hårbotten tid att återhämta sig och ge den en chans att lindra ömheten.

Välj naturlig hårvård

Ingredienserna i dina hårprodukter kan vara roten (ursäkta ordvitsen) till problemen med din klåda i hårbotten. Att välja naturliga hårvårdsprodukter kan vara den bästa vägen att ta när du letar efter något varsamt för ditt hår. Kolla ingrediensförteckningen på dina schampon och balsam för att se om de är ekologiskt certifierade eller framtagna utan några allergiframkallande parfymer, sulfater, silikoner eller uttorkande alkoholer. Ju enklare ingredienser, desto bättre för hårbotten.

Vad försiktig med accessoarer

Om hårband och tajta hästsvansar är orsaken bakom din kliande hårbotten, bör du ersätta hårbanden med en produkt som är varsammare mot ditt hår. Jag älskar de här hårringarna eftersom de inte skadar mitt hår, men ändå håller mina håruppsättningar på plats. Och det bästa med dem? Ingen hårbottensmärta!

Använd återfuktande produkter

Hitta produkter som är speciellt framtagna för känsligt hår och känslig hårbotten, de brukar vara väldigt fuktgivande. Produkter som lindrar och fuktar ditt hår kommer hjälpa mot problem i hårbotten som förknippas med rodnad, irritation, torrhet eller en kliande hårbotten. Ett fuktgivande schampo är en utmärkt behandling om du har ont i hårbotten, och kan även få din hårbottens pH-värden i balans.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hitta rätt hårtvättrutin

Om din hårbotten är torr och kliande kan den vara irriterad av att du tvättar håret för ofta eller att det finns för mycket produktrester vid rötterna. Oavsett om du kommit fram till att du tvättar ditt hår för ofta eller för sällan, kan du lära dig att välja ett schampo för torr och kliande hårbotten. Den enkla ändringen i din hårvårdsrutin kan vara förändringen din hårbotten behöver för att känna omedelbar lättnad.

Bästa produkterna för klåda i hårbotten

Det finns hårprodukter som är speciellt framtagna för att behandla känsliga hårbottnar. Även om det kanske behövs några försök för att hitta produkterna som behandlar din hårbotten rätt, ska du veta att det finns en hel hårkategori avsedd för hårbottenvård. Hårbottenbehandlande produkter är testade och bevisade att lindra olika hårbottenproblem.

Här kommer några av mina absoluta måsten för den ultimata behandlingen när du har ont i hårbotten:

Hårbottenskrubb

Scalp Delight™ Detox Scrub är min personliga favorit inom hårbottenskrubb eftersom den är varsam men effektiv samt efterlämnar hårbotten ren utan att beröva den på naturliga oljor. Och den är ekologiskt certifierad också. För bästa resultat kombinerar du vår hårbottenskrubb tillsammans med Scalp Delight™ Detox Conditioner för torr, kliande och känslig hårbotten.

Som jag nämnde tidigare, kan användning av en hårbottenskrubb i kombination med hårbottenborste vara det ultimata sättet att ta farväl av flagor och produktrester i din hårbotten.

Naturligt schampo

Jag försöker hålla mig borta från schampon med skadliga ingredienser som parabener, sulfater eller silikoner. Min hårtvättsrutin är att jag tvättar håret ett par gånger i veckan eftersom det fungerar bäst för att hålla mitt hårs pH sunt och balanserat. Split Fix™ Shampoo är perfekt eftersom det uppfyller mina kriterier. Dessutom finns det med olika formula (som för tunt hår, blonda, och lockar) för att passa flera olika hårtyper.

Mjällschampo

Om din hårbotten inte bara är känslig utan du också lider av kliande mjäll, behöver du ett speciellt schampo för mjäll. Instant Relief™ Dandruff Shampoo är ett sulfatfritt, antimikrobiellt mjällschampo som omedelbart lugnar en öm hårbotten, rensar bort flagor och får fuktnivåerna i hårbotten i sund balans. Den är formulerad med antimikrobiell dermosoft® decalact MB och ekologisk tea tree-olja, samt massor av lugnande ingredienser som ekologisk aloe vera och glycerin.

Hydrating Spray

När sommaren närmar sig med stormsteg, skulle jag vilja skydda mitt hår lite extra när jag är utomhus för att undvika känsligheter i hårbotten eller att hårbotten blir bränd. Sun Defense Hair Mist är en favorit eftersom den har ett naturligt UV-filter som skyddar håret från solen. Den har även försetts med Phytessence™ fransk ek. Tack vare ingrediensens kraftfulla antioxidantförmåga, minskar de skadliga effekterna av oxidativ stress som är inblandande i hudens och hårbottens åldrande, vilket gör den här produkten till en perfekt hårbottenbehandling.

Lindrande hårbottenbehandling

Till dagar när min hårbotten är speciellt torr och kliande, använder jag en lugnande behandling mot kliande hårbotten för att förse hårbotten med en omedelbar lindrande känsla som hjälper när jag är öm i hårbotten. Den unika grönmyntainfuserade formulan ger en extra svalkande känsla.

Varsamma hårringar

Jag tycker om att använda produkter som är varsamma mot mitt hår, inte bara när jag har en öm hårbotten, utan alltid. Hårringar är det perfekta sättet att säkerställa att mitt hår håller sig på plats och inte irriterar min hårbotten genom att vara för åtstramat på mitt hår.

När bör man uppsöka läkare?

Om du försöker växla upp din hårvårdsrutin och din kliande hårbotten inte försvinner, eller om du upplever håravfall, fjällande eller en brännande känsla så kan det vara dags att uppsöka en läkare eller hudläkare. Även om många källor till kliande hårbotten kan behandlas enkelt, så är det bäst att få ett expertutlåtande för att säkerställa att du gör det som fungerar bäst för ditt hår och din hårbottenhälsa.

Hårbottenvård är en resa, så glöm inte att ha tålamod med dig själv, din hud och ditt hår.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

  Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

 • Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

  Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

 • Det bästa schampot för fettigt hår – Vad ska man titta efter?

  Det bästa schampot för fett hår – Vad ska man titta efter?

Se alla artiklar