Orsakerna till grått hår och varför du bör omfamna din silver hårfärg!Se alla artiklar

Orsakerna till grått hår och varför du bör omfamna din silver hårfärg!

Om du läser denna artikel upplever du troligen en stor övergång som sker i alla kvinnors liv: du har precis upptäckt ditt första gråa hårstrå. Du kommer antagligen hata oss för att vi säger det här, men att bli gråhårig är en naturlig del av åldrandet. Vi tycker att en silver hårfärg är ursnyggt. Tror du inte oss? Fortsätt läs för att lära dig mer om grått hår och hur du får ut det bästa av dina gråa hårstrån.

Precis som rynkor är grå hårfärg ett ålderstecken – och nu ska vi vara tydliga med att det inte är någonting fel med det. Det är en del av livet – och en vacker sådan. Men om du någonsin undrat vad som faktiskt orsakar ändringen av färgen, så är du inte ensam. I denna artikel kommer jag förklara vad som orsakar grått hår, huruvida det kan fördröjas och vilken hårvård du behöver för grått hår. Intressant? Läs vidare och få reda på allt du borde veta om grått hår.

Innehållsförteckning

Vad är grått hår?

Grå hårfärg är detsamma som pigmenterat hår fast med ett huvudsakligt undantag: grått hår saknar pigment. Pigment är det som ger håret dess naturliga färg, oavsett om det är blont, svart, rött eller något där emellan. Utan pigment blir håret grått, silvrigt eller vitt.

Grått syns tydligast på kvinnor med naturligt mörkt hår då det blir en större kontrast mellan grått hår och mörka hårstrån. Alla hårfärger blir gråa, men för rödhåriga och blondiner tenderar den gråa färgen att smälta in i det pigmenterade håret (tänk dig blont hår med gråa slingor), vilket skapar illusionen av att nyansen blir allmänt ljusare med tiden.

Vad orsakar grått hår?

Hår blir grått tack vare melanocyter, som är de celler som producerar pigmentet melanin. Med åldern slits melanocyterna ut och slutar producera melanin. När håret inte förses med melanin regelbundet, förlorar håret dess ursprungliga färg och blir grått, silvrigt eller vitt.

Processen mot grått hår börjar med ett fåtal vita hår här och var. När flera hårstrån förlorar färgen får man en silvergrå hårfärg. Till slut kommer hela håret tappa sin färg och bli vitt.

Känns grått hår annorlunda?

I motsats till vad folk tror så är grå hårfärg inte grövre eller mer trådaktig än pigmenterat hår. I själva verket är grått hår ofta finare. Dock producerar hårbotten mindre olja med åldern. Det innebär att grått här är mer benäget att torka ut, vilket kan få det att kännas grövre än pigmenterat hår. Med rätt fuktbehandlingar kan grått hår kännas precis lika mjukt som pigmenterat hår (men mer om det senare).

Kan grått hår bli pigmenterat igen?

När melanocyterna börjar slitas ut och melaninproduktionen upphör, är det dessvärre början på slutet för din naturliga hårfärg. Trots att vissa källor hävdar att grått hår kan bli pigmenterat igen, så finns det ingen möjlighet till det (såvida man inte färgar det).

Det enda undantaget är om ditt hår blivit grått eller vitt på grund av ett medicinskt tillstånd, vilket är sällsynt.

När får de flesta kvinnor grått hår?

Enligt Department of Dermatology på Mount Sinai Hospital i New York City börjar håret bli grått någonstans mellan 34 och 44 års ålder. Men många kvinnor börjar bli gråhåriga innan de fyller 34, och det är helt okej! Att bli gråhårig innan 34 års ålder betyder inte att du är ohälsosam eller att något är fel.

En hälsosam kost och livsstil är viktigt och kan göra skillnad för hårets pigment.

Får alla grått hår?

Alla får grått hår med tiden. Det är en naturlig del av åldringsprocessen. Dock verkar det som en del bevarar sin naturliga hårfärg tills de kommer upp i 60-årsåldern, medan andra hittar sina första gråa hårstrån redan i tonåren. Så hur ligger det till?

När ditt hår börjar bli grått beror det i första hand på en ärftlig koppling. Så om någon i din familj fick grått hår tidigt är sannolikheten större att även du får det.

Även etnicitet kan ha en påverkan på grått hår. Personer med kaukasiskt ursprung tenderar att få grå hårfärg tidigare än personer med annan härkomst.

Är det möjligt att fördröja det gråa håret?

Om du är ute efter ett sätt att förhindra grått hår på, så måste vi dessvärre göra dig besviken eftersom det inte är möjligt. Det finns dock faktorer som anses göra håret grått snabbare. Att följa dessa tips kan hjälpa dig att eliminera dessa faktorer och sakta ner takten som gråa hårstrån uppstår i:

1. Ät en välbalanserad kost

Ät en välbalanserad kost

Studier antyder att låga nivåer av vissa mineraler i kosten, såsom B12, Vitamin D3, koppar och järn kan orsaka pigmentförlust i håret. För att förhindra grått hår för tidigt ska du äta en varierad kost med massor av hälsokost och proteinrika livsmedel såsom ägg, fisk och mjölk.

2. Ta dina vitaminer

Ta dina vitaminer

Att äta en hälsosam kost är oftast lättare sagt än gjort! Det är här hårvitaminer kommer in i bilden. Våra hårtillskott är framtagna med hälsosamma näringsämnen för håret, såsom vitamin B12 och biotin. De finns i form av gummies och tabletter, och båda förser dina hårsäckar med essentiella näringsämnen. Det är värt att nämna innehållet av koppar, som bidrar till normal hårpigmentering. Genom att hålla ditt hår och din hårbotten sund genom ordentlig näring kan du komma att avvärja en del gråa hår.

3. Sluta röka

Sluta röka

Rökning skyndar inte bara på åldrandet av din hud – utan även för ditt hår. Forskare har en hypotes om att rökning kan få håret att bli grått för tidigt på grund av oxidativ stress i hårsäckarna.

4. Minska stressen

Minska stress

Man tror att känslomässig och fysisk stress kan göra hårsäckarna mer mottagliga för fria radikaler, vilket resulterar i att man får grått hår tidigare. Förhindra grått hår genom att minska stressnivåerna i ditt liv med livsstilsändringar såsom träning, mer sömn och meditation

Ska man färga sitt gråa hår?

Många kvinnor väljer att färga sitt gråa hår men vi rekommenderar faktiskt att man kör på det naturliga. Silvergrå hårfärg är allmänt smickrande och det går inte att förneka att en silver hårfärg är inne just nu.

Bortsett från trenden med silver hårfärg så är omfamnandet av dina gråa hårstrån något som speglar självförtroende, vilket vi älskar. Dessutom skadar hårfärgen ditt hår och kan efterlämna det trist, livlöst och bräckligt. Att låta det gråa håret växa ut och rocka din naturliga hårfärg är det bästa sättet att hålla ditt hår hälsosamt med ett glänsande utseende.

Om du redan färgar ditt hår och vill övergå till ditt gråa hår, är lösningen att låta din frisör hjälpa dig med en stegvis övergång till en silvergrå hårfärg istället för att sluta färga håret abrupt. Din frisör kan göra slingor för att få linjen mellan din naturliga hårfärg och det färgade håret att smälta samman bättre, vilket minimerar kontrasten när håret växer ut. En annan lösning är att frisören ger dig en blondare nyans med gråa slingor, så det gråa håret växer ut på ett finare sätt.

Därefter behöver du bara ha tålamod och låta dina gråa hårstrån växa ut. Men det kommer definitivt vara värt det. Tänk bara på hur mycket pengar du kommer spara in när du slipper besöka frisören för att färga utväxten!

Ska en silvergrå hårfärg skötas om annorlunda?

Ja, silvergrått hår kräver en annan hårvårdsrutin än pigmenterat hår. Men om du precis börjat upptäcka gråa hårstrån, behöver du inte bry dig om det på ett tag. Du kan fortsätta med samma hårvårdsrutin som vanligt tills det gråa håret omfattar ungefär 30 %. När det överstiger 30 % kan du följa följande tips för att hålla din silverhårfärg hälsosam och glänsande:

Använd ett silverschampo & silverbalsam

Först och främst ska du använda ett bra silverschampo och silverbalsam såsom vårt Enriched Blonde™ Duo för att hålla din silver hårfärg vacker. Silvergrå hårfärg och blont hår med grå slingor har en tendens att bli gult. Silvertonade produkter som ett bra schampo för grått hår neutraliserar gula toner och bevarar din silvriga ton.

När håret blir grått kommer den ljusa färgen i håret ofta att förändras och ta en varmare (och gulaktig) ton som kräver korrekt behandling, som ett bra silverschampo, för att hålla sig i schack och få bort gula toner i håret.

När ditt hår blir grått ändras ofta den ljusa färgen i håret och får en varm (och gulaktig) underton som kräver rätt behandling för att hållas i schack. Det är här silverschampon kommer in i bilden, som rekommendationen ovan. Läs våra andra inlägg med en komplett guide till silverschampon här.

Förse håret med fukt frekvent

Som tidigare nämnt tenderar grått hår att gå mer åt det torrare hållet. Håll dina gråa hårstrån glänsande och återfuktade med behandlingar som vår Enriched Blonde™ Silver Hair Mask, som är formulerad med naturliga ingredienser som aloe vera, lavendelolja och hydrolyserat risprotein för att genomsyra grått hår med fukt och stärkande proteiner. I likhet med silverschampot och balsamet innehåller det också lila färgpigment för att hålla dina gråtoner kalla.

Du kan även använda vår Split Fix™ Leave-in Conditioner, som en leave in-behandling för att hålla håret fuktat hela dagen.

Undvik värme och direkt solljus

Både värme och direkt solljus kan ge grått hår en gulaktig ton, vilket du inte vill ha! Eftersom grå hårfärg saknar pigment är det mer benäget att drabbas av solskador. Se till att alltid använda en värmeskyddspray innan du stylar ditt hår med värme. Letar du efter ett bra värmeskydd för håret rekommenderar vi Thermal Shield™ Heat Protectant. Om du planerar att vistas utomhus i solen, välj en hatt eller investera i ett solskydd för håret. Vår Sun Defense Hair Mist ger även ett visst UV-skydd för silvergrå hårfärg och blonda hårfärger med gråa slingor!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

5 sätt att rocka en silvergrå hårfärg

Redo att ge silver hårfärg en chans? Så här gör du för att få ut det bästa av din nya look:

1. Lär dig de bästa frisyrerna för grå hårfärg

Grått hår är finare och mer benäget att bli torrt än pigmenterat hår, så om du omfamnar ditt gråa hår kanske du upptäcker att vissa frisyrer inte längre passar dig.

Be din frisör att klippa ditt hår på ett sätt som arbetar med din nya hårtextur, istället för mot den. Inte nog med att rätt frisyr kan vara smickrande för din nya nyans, den kan även förenkla stylingen för dig. Mindre värmestyling innebär även mindre skada på ditt hår!

Hitta inspiration för den perfekta silver-gråa looken:

2. Överväg slingor

Beroende på hur ditt hår grånar, kan du även överväga att skaffa några slingor. Ljusa slingor framtill kan verkligen framhäva ditt gråa hår. Det är väldigt smickrande oavsett om du har en silvergrå hårfärg eller blont hår med gråa slingor.

3. Använd rätt produkter till grå hårfärg

Eftersom grått hår är finare i texturen än pigmenterat hår krävs lite extra arbete för att få volym och struktur i ditt hår. Användning av en volymgivande produkt för rötterna kan göra underverk för grått hår och ge det mer liv och rörelse. Jag använder Volume Wizard™ Hair Powder och jag älskar det.

Grått hår tenderar att gå åt det torrare hållet och kan även efterlämna dig med ohanterliga, frissiga områden ut mot topparna. Använd en fuktgivande hårolja som Split Fix™ Hair Oil för att minska frissighet och göra håret mer hanterbart.

För att lära dig mer om fördelarna med en silikonfri hårolja klicka här.

4. Skydda din grå hårfärg från att bli torr

Som tidigare nämnt tenderar grått hår att bli torrt. För att hålla ditt hår mjukt, glänsande och fuktat kan du använda vår Split Fix™ Hair Mask en gång i veckan. Använd därefter Split Fix™ Hair Oil för att tillföra leave in-fukt efter behov.

5. Bär kläder och smink som är smickrande för grått hår

Din hårfärg har ett stort inflytande på vilka nyanser som är som mest tilltalande på dig. Om du väljer grått hår kanske du upplever att dina gamla favoritfärger inte längre är särskilt smickrande.

Till att börja med kan grått hår sudda ut din hudnyans, så välj ett rouge i en varm ton i rosa, persika eller guld som kan ge dig din lyster tillbaka. På samma sätt kan en pigmenterad läppglans eller ett läppstift i varm nyans lyfta din hudton.

Hur är det då med klädseln? Juveltoner tenderar vara allmänt smickrande med silver hårfärg och blont hår med gråa slingor. Tänk fylliga toner såsom purpur, fuchsia, smaragdgrön och kungsblå. Neutrala färger ser också väldigt bra ut tillsammans med grått hår, medan pastellfärger kan fungera bra till blont hår med gråa slingor.

Men slutsatsen är att du kan bära vad du vill. Experimentera och upptäck vilket som klär dig bäst!

Med rätt skötsel och stylingtekniker är en silvergrå hårfärg vacker. Vi hoppas att denna artikel uppmuntrar dig att uppskatta ditt gråa hår! För att bevara din gråa ton i vackert skick är mitt bästa tips fortfarande: ett bra silverschampo och silverbalsam som vårt Enriched Blonde™ Duo.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

  Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

 • Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

  Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

Se alla artiklar