Silke vs. Bambu sängkläder: Vilken är bäst?Se alla artiklar

Silke vs. Bambu sängkläder: Vilket är bäst?

Om du är ute efter lyxiga sängkläder som är skonsamma mot huden och håret såväl som miljön så är sängkläder i siden eller bambu ett bra alternativ. Men vilket är bäst? Läs vidare.

Sängkläder i bambu eller silke är de bästa alternativen för att hålla hud och hår sunt. Men varför? Vad är det som gör dem unika? Jag ska gå igenom några vanliga sorters sängkläder och ta upp för- och nackdelarna med sängkläder i bambu eller silke. Jag ska även berätta vilken som står som vinnare som de bästa sängkläderna.

Innehållsförteckning

5 Vanliga typer av sängklädesmaterial

1. Linne

Linne är ett hållbart material som tagits fram av linplantans stam. Beroende på vilken sorts linne det avser, kan det ha en grov textur som har negativa effekter på hår och hud.

2. Bomull

Bomull är ett av de mest populära materialen på lakan och den finns i väldigt olika former. Bomull kan absorbera oljan och fukten från hud och hår, vilket efterlämnar det torrt eller frissigt.

3. Polyester

Polyester är gjort av syntetiska material. Det andas inte särskilt väl och det kan irritera känslig hud. Det är inte heller ett särskilt bra val om du bryr dig om miljön.

4. Silke

Silke sängkläder, som görs av silkeslarver, är ett mjukare alternativ till bomull eller polyester. Det lena och lyxiga materialet hjälper till att förhindra friktionsrelaterade skador.

5. Bambu

Bambu sängkläder, som görs på bambuskott, är andningsbara, mjuka och bra för temperaturreglering.

Varför välja silke- eller bambu sängkläder?

I motsats till andra sängklädesmaterial, är bambu och silke:

Allergivänliga

Bambu och silke sängkläder är motståndskraftiga mot damm och mögel, vilket hjälper till att förhindra allergiska reaktioner på huden.

Friktionsreducerande

Silke- och bambu sängkläder hjälper till att reducera friktionsskador tack vare deras mjuka strukturer.

Fuktbevarande

Silke och bambu drar inte fukten ur ditt hår och din hud, så som bomull kan göra. De hjälper din hud och ditt hår att bevara fukten över natten, så du inte vaknar upp med en torr känsla.

Andas

Bambu- och silke sängkläder är inte vävda lika tajt som andra material. Det innebär att de har bättre luftflöde.

Temperaturreglerande

Både sängkläder i siden och bambu är svalkande, vilket hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Inga mer nattsvettningar! Å andra sidan hjälper de även till att hålla dig varm under kalla vinternätter.

Lyxigt

I motsats till bomull eller polyester, är bambu- och silke sängkläder ett lyxigare alternativ. De är båda väldigt släta och mjuka, mer hållbara och ofta gjorda med lite högre kvalitetsstandard.

Rynkbeständig

Fibrerna i silkes- och bambutyg rynkbeständiga, så de behöver inte strykas.

Hållbara

Bambu- och silke sängkläder är slittåliga och håller länge. De naturliga fibrerna är starka i båda, och kan hålla längre än andra material om de sköts om ordentligt.

Antibakteriella

Silke and bambu sängkläder är antibakteriella och anti-svampverkande. De är mindre benägna att hålla fast vid fukt, vilket gör dem motståndskraftiga mot mögel.

Vem är silke eller bambu sängkläder bra för?

Även om bambu och sängkläder i siden lämpar sig för alla, finns det vissa som kan dra större fördel av dem. Det gäller:

Känsliga hudtyper

Om du är benägen att få irriterad hud, i synnerhet med polyesterblandningar, kan sängkläder i siden eller bambu vara det bästa för din hud.

Lyxsökare

Om du vill ha sängkläder som känns och ser lyxiga ut, är bambu och silke sängkläder något för dig. De är mjuka, starka och mer hud- och hårvänliga än andra material. Bonus? Bambu-påslakan har inte den lyxiga prislappen.

De som är varma på natten

Brukar du bli varm när du sover? Brukar du vrida och vända på dig för att hitta den svala delen av lakanet? Då är silke och bambu sängkläder perfekt för dig. De har ett bra luftflöde och hjälper dig med temperaturreglering.

Allergibenägen

Om du är känslig för damm eller mögel kanske du ska skippa lakan i bomull eller polyester. Sängkläder i bambu eller silke är allergivänliga.

Frissiga, torra eller skadade hårtyper

Frissigt och torrt hår kan vara svårhanterat. Det kan hjälpa att gå över till silke eller bambu sängkläder. Eftersom de inte absorberar oljor hjälper de till att bevara fukt och reducera friss.

För skadat hår kommer den mjuka strukturen hjälpa det till en paus från friktionsskada. Om du söker efter fler sätt att reparera håret på, är här en guide om hur du hindrar håret från att brytas av.

Lockiga hårtyper

Lockig och grov hårstruktur kan ha en tendens att bli frissigt, brytas av och förlora fukt. Silke eller bambu påslakan hjälper dig att hålla dina lockar definierade under natten, medan de låser in fukt. Vill du lära dig fler hårvårdsrutiner för lockigt hår? Här följer de bästa produkterna för lockigt hår.

Torra hudtyper

I likhet med fördelarna för torrt hår, är sängkläder i bambu och silke väldigt bra alternativ för dem med torr hud. De hjälper till att bevara fukten i huden under natten.

Hur görs sängkläder i silke?

Till skillnad från andra sängklädesmaterial, görs silke av malar, som kallas silkeslarver. När silkeslarver bildar en kokong för att omvandlas till en mal, väver de ihop sig med ett nät av silkestrådar och klister som de själva producerar. En enda silkeslarv kan producera runt 1,5 km lång tråd som lindas kring kroppen.

När en silkeslarv är försluten i kokongen kokar silkeslarvsuppfödaren silkeslarven för att döda den och smälta klistret som omger den. Sedan tar de av den råa silkestråden. När de har samlat in omkring tio silkestrådar väver de ihop dem för att skapa en stark tråd.

Det har nyligen förekommit kontroverser i att skörda silke eftersom det innebär att man dödar tusentals larver bara för att producera ett par trådar. Organisationer som PETA har uppmanat konsumenter att sluta köpa silke av den anledningen.

Hur görs bambu sängkläder?

I motsats till sängkläder i siden, är sängkläder i bambu växtbaserade. Bambuskott skördas, strimlas och krossas till en bambumassa. Sedan läggs bambun i en vätska, som natriumhydroxid, för att hjälpa till att extrahera bambucellulosa.

När bambufibrerna görs kan de spinnas till olika typer av bambutyg. Det finns fem olika former av bambutyg:

1. Bambuviskos (eller bambu rayon)

Bambuviskos och bambu rayon är två former av semisyntetisk bambu. Bambu rayon och viskos märkas omväxlande, beroende på var de görs.

Bambuviskos och rayon görs genom kemisk behandling av bambucellulosa med toxiska kemikalier, såsom koldisulfid. Genom att använda dessa toxiska kemikalier skapas koldisulfid, en farlig ånga för människor.

2. Bambu/modal

Bambu/modal görs på ett liknande sätt som bambuviskos, med tillägg av en uttöjningsprocess. Det bidrar till att göra det lättare och mjukt.

3. Bambu-lyocell

Bambu-lyocell görs av regenererade cellulosafibrer, likt bambuviskos, men den involverar inte användning av skadliga kemikalier. Bambu-lyocell är eko-vänligare eftersom det inte kräver lika mycket vatten, och producerar lägre utsläpp.

4. Bambu-linne

Bambu-linne liknar vanligt linne, men med samma nackdelar. Det tenderar att vara grovt, stickigt och oförlåtande. Det behöver även strykas.

5. Blandning av bambu och bomull

Blandningar av bambu och bomull har en fördelning på ungefär 60-70 % bambu rayon och 30-40 % bomull. De är oftast inte lika mjuka som andra bambutextilier, och de är mindre hållbara.

Hairlust Silky Bambu Duvet Covers tillverkas av 100 % Bamboo Lyocell®. Hållbarhet som inte kompromissar med mjukheten. Det är fritt från giftiga kemikalier och produktionen kräver mindre energi och vatten samt bevarar den väldigt mjuka känslan. De tillverkas även enligt OEKO-TEX Standard 100. Dessa bambu påslakan finns i 8 olika färger, så det finns något för alla!

Vill du ha ett helt set sängkläder i bambu? Prova det matchande Silky Bamboo Pillowcase! Är du nyfiken på örngott i silke vs. bambu? Läs den här artikeln om skillnaderna och varför örngott i bambu är bättre!

Hur tvättar man sängkläder i bambu och siden?

Sängkläder i bambu kan normalt maskintvättas men skippa varmt vatten och hårda program. Bambu påslakan går att tvätta i 30 grader med ett varsamt program.

Silke sängkläder behöver specialtvätt eller handtvätt. Vissa märken kan ha textil som tål tvättmaskin i kallvatten med ett varsamt program. Vanligtvis kan de inte tvättas tillsammans med annan tvätt. Sängkläder i siden (100 %) kan dock behöva handtvättas i badkar eller handfat för att skydda silket från skada.

Fördelar och nackdelar med silke- och bambu sängkläder

Bambu och siden påslakan har liknande fördelar, men vad skiljer dem åt? Här kommer några för- och nackdelar med bambu vs. siden påslakan:

Fördelar med silke sängkläder

 • Lyxigt - Sängkläder i siden är sedan länge ett välkänt lyxigare material att ha som sängkläder. Sängkläder i siden har länge använts som en statussymbol genom historien, och sängkläder i bambu är fortfarande relativt nytt.

Nackdelar med silke sängkläder

 • Dyrt - På grund av skördeprocessen har siden påslakan en högre prislapp.
 • Finkänsligt – Silke är ett av de mest finkänsliga tygerna. Det får lätt fläckar och kan skadas av höga och låga temperaturer.
 • Svårt att tvätta – Det är vanligt att siden påslakan endast får handtvättas. Silke är mottagligt för skada, så beroende på varumärket, kanske det inte går att tvätta i maskin.
 • Går lätt sönder – Nämnde jag att det är finkänsligt? Silke slits lätt och kan få revor, som är svåra att reparera.
 • Kan blekna snabbt – Siden påslakan kan förlora lystern när det utsätts för hög värme. Det är i stort sett omöjligt att återfå glansen när den väl försvunnit.

Fördelar med bambu sängkläder

 • Djurvänligt - Eftersom bambu påslakan är växtbaserade skadas inga djur under processen.
 • Enkelt att tvätta – Sängkläder i bambu behöver inte handtvättas. De kan tvättas i din tvättmaskin!
 • Prisvärd lyx – Bambu sängkläder är dyrare än bastyger som bomull, men inte lika dyrt som silke.
 • Hållbart – Bambu påslakan kan hålla längre än finkänsligt silke.

Nackdelar med bambu sängkläder

 • Lite mindre slätt – I jämförelse med silke sängkläder är inte bambu lika slätt. Men det är inte långt ifrån! Dessutom tycker en del att silke sängkläder är för glatta.

Slutsats: Bambu är bättre än sängkläder i siden

Sängkläder i bambu är ett bättre alternativ än siden påslakan. Även om tygerna har liknande fördelar, vinner bambu över silke inom ett par kategorier.

I motsats till silke, är bambu:

 • Tvättbart i maskin
 • Mer prisvärt
 • Veganskt och cruelty-free
 • Mer hållbart

Dock rekommenderar jag att du uppmärksammar vilket bambutyg som används, då det som sagt finns flera olika. 100 % Bambu-lyocell är definitivt den mjukaste och mest hållbara sortens bambu.

Andra hårprodukter av bambu

 • Bamboo Towel Pillowcase - Perfekt för att skydda din kudde när du sover med blött hår.
 • Bamboo Hair Towel Wrap - Ditt hår är särskilt ömtåligt när det är blött, så väljer du en hårhandduk i bambu i stället för ett vanligt badlakan i bomull, ger du ditt hår en varsam torkning.
 • Hårborstar i bambu - Hårborstar i bambu är varsamma mot ditt hår, och bättre för miljön. Välj mellan en Styling Brush, Vented Brush, Defining Brush or Paddle Brush, beroende på hårtyp och behov.
 • Hårtillskott - Prova hårtillskott som är rika på bambuextrakt för att få hjälp med en hälsosam hårväxt. Hairlusts Hair Formula Gummies and Hair Formula Tablets innehåller biotin och zink, vilket hjälper till att bibehålla ett hälsosamt hår.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Jag hoppas att den här artikeln har gett vissa insikter i sängkläder i siden vs. bambu. Jag hoppas att jag har övertygat dig om att ge bambu påslakan en chans!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

  Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

Se alla artiklar