Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!Se alla artiklar

Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

Det är allmän kännedom: alla upplever frissigt hår i viss grad. Ja, till och med Kendall Jenner har frissiga hårdagar. Även om torrt och frissigt hår är fullständigt normalt och naturligt, vill man ändå ha ett mjukt och glatt hår då och då. Men trots att man använder produkter för torrt hår, står man fortfarande där med frissigt hår (i synnerhet under fuktiga dagar!). Så vad gör man?

En anledning till torrt och frissigt hår kan vara att du inte använder rätt produkter mot frissigt hår (mer om det senare). Men den främsta anledningen till att du fortfarande upplever torrt och frissigt hår är att din hårvård- och stylingrutin inte är optimerad för frisskontroll.

Redo att få bort frissigt hår en gång för alla? Fortsätt läsa och ta del av mina bästa tips för torrt hår och de bästa produkterna för torrt och frissigt hår.

Innehållsförteckning

Vad orsakar frissigt hår?

Här kommer sanningen om vad som orsakar torrt och frissigt hår: om ditt hår är skadat eller torrt kommer hårstråets kutikula (det yttre skyddshöljet) lyfta, vilket gör det möjligt för fukt att ta sig in och puffa upp hårstrået. När det sker får du ett frissigt hår som även är svårt att kontrollera.

Om du har torrt och frissigt hår kan några av följande orsaker vara bidragande:

Frissigt hår bov #1: Du har lockigt och/eller fint hår

Ju lockigare hår du har, desto mer tenderar det att bli frissigt. Varför? För lockigt hår går åt det torrare hållet, vilket leder till friss.

Fint hår är också mer benäget att bli frissigt. Eftersom dessa hårtyper väger mindre, tyngs inte frissigheten ner och därför kan det verkligen spåra ur. Men även om du har lockigt, fint hår, kan du fortfarande få mjukt hår genom att följa mina nedan nämnda tips (och använda de bästa produkterna mot frissigt hår!).

Frissigt hår bov #2: Du duschar för varmt

Jag älskar en varm dusch precis lika mycket som alla andra, men dessvärre är varma duschtemperaturer inte bra för torrt hår. Varmt vatten lyfter hårstråets kutikula, torkar ut håret och får det att leta efter fukt (vilket resulterar i torrt och frissigt hår).

Du behöver dock inte hålla dig till kalla bad. Bara sänk temperaturen lite, så det är varmt snarare än “skållhett”.

Frissigt hår bov #3: Du använder fel schampo

Du behöver antagligen inte höra detta från oss, men alla schampon är inte likadana! Många schampon har en formula med ingredienser som alkohol och sulfater som torkar ut ditt hår och efterlämnar det med en tendens att bli frissigt.

För att kontrollera frissigt hår ska du välja sulfatfria schampon som innehåller glycerin, vilket agerar som en humektant. Översättning? Glycerinet skapar ett skyddande lager runt håret, och förhindrar friss.

Tips från coachen: du behöver inte granska ingrediensetiketten på alla schampon från apoteket. Nedan har jag rekommendationer till de bästa produkterna för torrt hår och för att få bort frissigt hår.

(Läs mer om hur torrt hår och val av schampo hänger ihop.)

Frissigt hår bov #4: Du tvättar ditt hår för ofta

Även de bästa produkter mot frissigt hår kan torka ut håret om de används för ofta. Att tvätta ditt hår varje dag (eller flera gånger om dagen!) berövar ditt hår på dess naturliga fukt, och efterlämnar det torrt och frissigt.

Om du har torrt hår ska du inte schamponera ditt hår oftare än 3 till 4 gånger per vecka. Om du tvunget ska blöta ner ditt hår mellan schamponeringarna, så prova att tvätta det med endast balsam istället.

Att använda torrschampo är ett bra sätt att hoppa över en dag eller två innan du tvättar håret. Se bara till att välja ett naturligt torrschampo som är bra för ditt hår, hårbotten och miljön. Min favorit är det aerosolfria Refresh Powder™ Dry Shampoo baserad på 99 % naturliga ingredienser, som kaolinlera, aloe vera och havreextrakt.

Frissigt hår bov #5: Du överanvänder din plattång

Varma stylingredskap kan öppna upp hårets yttersta skyddshölje (kutikulan) på samma sätt som varma duschtemperaturer. Om du använder värmeredskap ofta eller (Gud förbjude) inte använder värmeskydd före styling, har du verkligen receptet på frissighet i dina händer. Letar du efter ett bra värmeskydd för ditt hår så rekommenderar jag Thermal Shield™ Heat Protectant, som är ett silikonfritt värmeskydd.

Det bästa är självklart att skippa värme för håret helt. Vill du få vackra lockar utan värme över natten ska du prova denna Heatless Curls Kit.

Frissigt hår bov #6: Du använder en badhandduk i bomull

Du vet de där fluffiga bomullsbadlakanen? De kanske fungerar fint att torka sig med efter en dusch, men de kan även orsaka kaos i ditt hår. Att gnugga vått hår med ett bomullsbadlakan irriterar hårstråets kutikula och efterlämnar dig med torrt och frissigt hår, därför är det viktigt att välja ett handduksmaterial som är bra för håret

Frissigt hår bov #7: Du borstar ditt hår för mycket

Att borsta håret för ofta kan, precis som friktionen från bomullsbadlakan, orsaka frissigt hår. Å ena sidan är det viktigt att borsta håret för att reda ut trassel och få en jämn fördelning av naturliga oljor, å andra sidan kan för mycket hårborstning irritera hårets kutikula och leda till torrt och frissigt hår.

Håll dig till att borsta ditt hår en gång per dag för att främja frisskontroll och borsta alltid så varsamt som möjligt och med en bra hårborste som inte sliter på håret. Använd aldrig en borste på vått hår. Håret är som mest ömtåligt när det är vått och att borsta det i detta tillstånd kan klyva de känsliga hårstråna och orsaka skada eller att de bryts. Nej tack! För att reda ut blött hår använd en wet brush eller en bredtandad kam specifikt utformad för detta syfte.

9 beprövade tips mot friss

Även om det är fullständigt normalt att ha frissigt hår, vet jag att det finns tillfällen när du vill få till den där släta, frissfria looken. Kanske orsakas ditt frissiga hår av skada och du skulle vilja att ditt hår var sundare. Oavsett orsak, kan dessa tips för frisskontroll utgöra din nya strategi för ett mjukare och mer välmående hår.

1. Börja med en friss-säker hårklippning

Friss-säker hårklippning

Först och främst: gör dig kvitt kluvna toppar. Kluvna toppar kan ta sig upp längs hårstrået och orsaka ännu mer skada och friss. Att hålla ditt hår sunt genom kontinuerliga hårklippningar är avgörande för att få bort frissigt hår.

Tips från coache: om du bor i ett särskilt fuktigt klimat bör du överväga en frisyr med raka toppar för att få bort frissigt hår. Det kommer hjälpa till att tynga ner ditt hår och kontrollera friss.

2. Använd ett schampo avsett för att få bort frissigt hår

Som jag sa tidigare, se till att din duschtemperatur är varm snarare än ångande het. Sedan väljer du ett schampo med fuktgivande glycerin, som Moisture Hero™ Shampoo.

3. Balsam är din bästa vän

Jag kan inte säga det tillräckligt många gånger: hoppa ALDRIG över balsamet efter schamponering. Som jag tidigare varit inne på, efterlämnar även de bästa schampon ditt hår något så när torrt. Balsam är framtagna för att komplettera schampon, och förser torrt hår med den fukt det eventuellt förlorat under tvätten. Inte nog med att detta håller ditt hår sunt, det ger dessutom fördelar i form av frisskontroll.

Vilket balsam som helst är bättre än inget balsam alls, men om du har ett torrt och frissigt hår behöver du ett balsam som stärker ditt hår samt hydratiserar det. Jag rekommenderar Moisture Hero™ Conditioner.

4. Använd en hårinpackning

Utöver din vanliga schampo- och balsamrutin bör du även tillföra en hårmask för torrt hår. Arbeta in Moisture Hero™ Hair Mask i fuktigt, nytvättat hår en gång i veckan. Låt produkten absorberas 5-10 minuter innan du sköljer av. Denna produkt för torrt hår är framtagen med ultra-näringsgivande ingredienser såsom aloe vera och jojobaolja som förser torrt, frissigt hår med fukt.

5. Torka håret smart

Torka håret smart

Jag har redan varit inne på att torkning av ditt hår med ett bomullsbadlakan kan utgöra en friss-stad när allt hår väl torkat. Lösningen för att få bort frissigt hår? Bamboo Hair Towel Wrap. Bambufibrer är mjukare än bomullsfibrer och mycket mer absorberande, så ditt hår torkar fortare och med mindre friss. En vinn-vinn! Bambu är dessutom ett mer ekovänligt material.

6. Uppgradera dina sängkläder

Uppgradera dina sängkläder

Bomullsörngott kan torka ut ditt hår på samma sätt som bomullsbadlakan. Om du någonsin vaknat med rufsigt, frissigt hår (även kallat kuddrufs), så vet du precis vad jag pratar om.

Lyckligtvis är lösningen på frissiga hårproblem väldigt enkel. Ersätt ditt vanliga örngott med Silky Bamboo Pillowcase. Det är ett enkelt sätt att få bort frissigt hår samtidigt som du sover. Som en extra bonus är bambu även bättre för din hud, så du kommer vakna upp med en mer återfuktad hud på morgonen.

Lägg till ett matchande Silky Bamboo Duvet Cover så garanterar jag den mest fantastiska skönhetssömnen.

7. Skydda med leave-in balsam

Skydda med Leave-in balsam

För att hålla håret frissfritt hela dagen applicera ett leave-in balsam som hjälper mot friss, som Split Fix™ Leave-in Conditioner. Fylld med närande växtextrakt, denna produkt för torrt hår återfuktar hårstråt och förhindrar kluvna toppar, friss och tovor.

8. Sov på saken

Sov på saken

Om du har ett väldigt frissigt hår, behöver du en ordentlig lösning för torrt hår. Det är här Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm. Denna fuktboostande behandling har en unik balsam-till-olja formula som smälter in i torrt hår. Naturligt hydratiserande ingredienser såsom sheasmör, ekologiskt olivextrakt, jojobafröolja, och solrosfröolja förser håret med fukt och näring som efterlämnar det starkare, mjukare och smidigare.

För att få bort frissigt hår rekommenderar jag applicering av Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm i torrt hår innan läggdags och att du sover på en Bamboo Towel Pillowcase. På morgonen kommer du vakna med ett glänsande, frissfritt hår!

9. Använd oljor

Använd oljor

Inget är värre än att styla ditt hår till perfektion och sedan se frissigheten dyka upp senare under dagen. Moisture Hero™ Hair Oil är en silikonfria, 100% naturligt hårolja, som innehåller sex näringsrika oljor som penetrerar och återfuktar dina torra hårstrån med lätt fukt.

Applicera några droppar olja på flygande hårstrån för att släta ut friss och babyhår.

Och oroa dig inte om du har fint hår. De friss-bekämpande oljorna är lätta i vikt och kommer inte tynga ner ditt hår eller ge det ett oljigt utseende!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Bästa produkter för torrt och frissigt hår

Hängde du med i allt det där? För att sammanfatta är de bästa produkter för torrt hår följande:

Moisture Hero™ Duo

Tvätta inte håret mer än 3 till 4 gånger i veckan med Moisture Hero™ Shampoo, som innehåller glycerin och andra hydratiserande ingredienser mot friss. Använd sedan Moisture Hero™ Conditioner, som förser torrt hår med naturlig fukt. Mellan tvättarna, applicera Split Fix™ Leave-in Conditioner för extra återfuktning.

Moisture Hero™ Hair Mask

En gång i veckan, applicera Moisture Hero™ Hair Mask på rent, fuktigt hår. Låt verka 5 till 10 minuter och skölj sedan noga. Följ upp med Moisture Hero™ Conditioner och skölj av igen innan styling.

Moisture Hero™ Hair Oil

Applicera denna djupt återfuktande hårolja för att tämja och ge näring till frissigt och torrt hår utan att känna en fet känsla. Denna silikonfria hårolja kan användas både i torrt och vått hår - före eller efter att du har tvättat håret.

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

För att få bort frissigt hår, applicera detta fuktbalsam i torrt hår innan läggdags. Tvätta sedan håret på morgonen med Moisture Hero™ Duo.

Nu när du vet hur man tämjer torrt och frissigt hår med hjälp av mina bästa tips för torrt hår och de bästa produkterna mot frissigt hår, är det dags att visa ditt hår vem som bestämmer!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • De bästa fuktgivande hårinpackningarna för torrt och skadat hår: 6 favoriter

  De bästa fuktgivande hårinpackningarna för torrt och skadat hår: 6 favoriter

 • Hur använder man en hårinpackning? Allt du behöver veta om hårinpackningar

  Hur använder man en hårinpackning? Allt du behöver veta om hårinpackningar

 • 6 Bästa återfuktande balsamen för torrt och frissigt hår

  6 Bästa återfuktande balsamen för torrt och frissigt hår

 • Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?

  Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?

 • Bästa håroljan för torrt hår - 9 fördelar med en silikonfri hårolja

  Bästa håroljan för torrt hår - 9 fördelar med en silikonfri hårolja

Se alla artiklar