Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!Se alla artiklar

Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

Det är allmän kännedom: alla upplever frissigt hår i viss grad. Ja, till och med Kendall Jenner har frissiga hårdagar. Även om torrt och frissigt hår är fullständigt normalt och naturligt, vill man ändå ha ett mjukt och glatt hår då och då. Men trots att man använder produkter för frisskontroll, står man fortfarande där med frissigt hår (i synnerhet under fuktiga dagar!). Så vad gör man?

En anledning till torrt och frissigt hår kan vara att du inte använder rätt produkter (mer om det senare) Men den främsta anledningen till att du fortfarande upplever torrt och frissigt hår är att din grooming- och stylingrutin inte är optimerad för frisskontroll.

Redo att få bort frissigt hår en gång för alla? Fortsätt läs och ta del av våra bästa tips för frisskontroll och de bästa produkterna för att få bort frissigt hår.

Innehållsförteckning

Vad orsakar frissigt hår?

Här kommer sanningen om vad som orsakar torrt och frissigt hår: om ditt hår är skadat eller torrt kommer hårstråets kutikula (det yttre skyddshöljet) lyfta, vilket gör det möjligt för fukt att ta sig in och puffa upp hårstrået. När det sker får du ett frissigt hår som även är svårt att kontrollera.

Om du har torrt och frissigt hår kan några av följande orsaker vara bidragande:

Frissigt hår bov #1: Du har lockigt och/eller fint hår

Ju lockigare hår du har, desto mer tenderar det att bli frissigt. Varför? För lockigt hår går åt det torrare hållet, vilket leder till friss.

Tunt eller fint hår är också mer benäget att bli frissigt. Eftersom dessa hårtyper väger mindre, tyngs inte frissigheten ner och därför kan det verkligen spåra ur. Men även om du har lockigt, fint hår, kan du fortfarande få mjukt hår genom att följa våra nedan nämnda tips för frisskontroll (Och använda de bästa produkterna för att få bort frissigt hår!).

Frissigt hår bov #2: Du duschar för varmt

Vi älskar en varm dusch precis lika mycket som alla andra, men dessvärre är varma duschtemperaturer inte bra för frisskontroll. Varmt vatten lyfter hårstråets kutikula, torkar ut håret och får det att leta efter fukt (vilket resulterar i torrt och frissigt hår).

Du behöver dock inte hålla dig till kalla bad. Bara sänk temperaturen lite, så det är varmt snarare än “skållhett”.

Frissigt hår bov #3: Du använder fel schampo

Du behöver antagligen inte höra detta från oss, men alla schampon är inte likadana! Många schampon har en formula med ingredienser som alkohol och sulfater som torkar ut ditt hår och efterlämnar det med en tendens att bli frissigt.

För att kontrollera frissigt hår ska du välja SLS/SLES sulfatfria schampon som innehåller glycerin, vilket agerar som en humektant. Översättning? Glycerinet skapar ett skyddande lager runt håret, och förhindrar friss.

Tips från coachen: du behöver inte granska ingrediensetiketten på alla schampon från apoteket. Nedan har vi rekommendationer till de bästa produkterna för att få bort frissigt hår.

(Läs mer om hur torrt hår och val av schampo hänger ihop.)

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes

Silverschampo som friskar upp blont eller grått hår genom att ta bort gula toner.

229,00 kr

Läs mer

Frissigt hår bov #4: Du tvättar ditt hår för ofta

Även de bästa schampon mot frissigt hår kan torka ut håret om de används för ofta. Att tvätta ditt hår varje dag (eller flera gånger om dagen!) berövar ditt hår på dess naturliga fukt, och efterlämnar det torrt och frissigt.

För att få maximal frisskontroll ska du inte schamponera ditt hår oftare än 3 till 4 gånger per vecka. Om du tvunget ska blöta ner ditt hår mellan schamponeringarna, så prova att tvätta det med endast balsam istället.

Frissigt hår bov #5: Du överanvänder din plattång

Varma stylingredskap kan öppna upp hårets yttersta skyddshölje (kutikulan) på samma sätt som varma duschtemperaturer. Om du använder värmeredskap ofta eller (Gud förbjude) inte använder värmeskydd före styling, har du verkligen receptet på frissighet i dina händer.

Frissigt hår bov #6: Du använder en badhandduk i bombull

Du vet de där fluffiga bomullsbadlakanen? De kanske fungerar fint att torka sig med efter en dusch, men de kan även orsaka kaos i ditt hår. Att gnugga vått hår med ett bomullsbadlakan irriterar hårstråets kutikula och efterlämnar dig med torrt och frissigt hår, därför är det viktigt att välja ett handduksmaterial som är bra för håret

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Vit

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119,00 kr

Läs mer

Frissigt hår bov #7: Du borstar ditt hår för mycket

Att borsta håret för ofta kan, precis som friktionen från bomullsbadlakan, orsaka frissigt hår. Å ena sidan är det viktigt att borsta håret för att reda ut trassel och få en jämn fördelning av naturliga oljor, å andra sidan kan för mycket hårborstning irritera hårets kutikula och leda till torrt och frissigt hår.

Håll dig till att borsta ditt hår en gång per dag för att främja frisskontroll och borsta alltid så varsamt som möjligt och med en bra hårborste som inte sliter på håret. Använd aldrig en borste på vått hår. Håret är som mest ömtåligt när det är vått och att borsta det i detta tillstånd kan klyva de känsliga hårstråna och orsaka skada eller att de bryts. Nej tack! För att reda ut blött hår använd en wet brush eller annan kam specifikt utformad för detta syfte.

HairLust - Detangle Wet Brush, Persika HairLust - Detangle Wet Brush, Persika

Detangle Wet Brush, Persika

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89,00 kr

Läs mer
HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa

Detangle Wet Brush, Rosa

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89,00 kr

Läs mer

9 beprövade tips för frisskontroll

Även om det är fullständigt normalt att ha frissigt hår, vet vi att det finns tillfällen när du vill få till den där släta, frissfria looken. Kanske orsakas ditt frissiga hår av skada och du skulle vilja att ditt hår var sundare. Oavsett orsak, kan dessa tips för frisskontroll utgöra din nya strategi för ett mjukare och mer välmående hår.

1. Börja med en friss-säker hårklippning

Start with a Frizz-Proof Haircut

Först och främst: gör dig kvitt kluvna toppar. Kluvna toppar kan ta sig upp längs hårstrået och orsaka ännu mer skada och friss. Att hålla ditt hår sunt genom kontinuerliga hårklippningar är avgörande för frisskontroll.

Tips från coache: om du bor i ett särskilt fuktigt klimat bör du överväga en frisyr med raka toppar för att få bort frissigt hår. Det kommer hjälpa till att tynga ner ditt hår och kontrollera friss.

2. Använd ett schampo avsett för att få bort frissigt hår

Use a Shampoo for Frizzy Hair

Som vi sa tidigare, se till att din duschtemperatur är varm snarare än ångande het. Sedan väljer du ett schampo med hydratiserande glycerin för frisskontroll, som Hairlust Hair Growth & Repair Shampoo.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfritt balsam med protein som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229,00 kr

Läs mer

3. Balsam är din bästa vän

Conditioner is Your Best Friend

Vi kan inte säga det tillräckligt många gånger: hoppa ALDRIG över balsamet efter schamponering. Som vi tidigare varit inne på, efterlämnar även de bästa schampon ditt hår något så när torrt. Balsam är framtagna för att komplettera schampon, och förser frissigt hår med den fukt det eventuellt förlorat under tvätten (det är därför vi säljer våra schampon och balsam som 2-pack!). Inte nog med att detta håller ditt hår sunt, det ger dessutom fördelar i form av frisskontroll.

Vilket balsam som helst är bättre än inget balsam alls, men om du har ett torrt och frissigt hår behöver du ett balsam som stärker ditt hår samt hydratiserar det. Vi rekommenderar Hairlust Hair Growth & Repair Conditioner, som utarbetats med Gluadin® Kera-P LM, ett vegetabiliskt protein som faktiskt återuppbygger hårstrået för att efterlämna ditt hår starkare.

4. Använd en behandlande hårmask för frisskontroll

Use a Frizz Controlling Treatment Mask

Utöver din vanliga schampo- och balsamrutin bör du även tillföra en hårmask för frisskontroll. Arbeta in Hair Growth & Protection Mask i fuktigt, nytvättat hår en gång i veckan. Låt produkten absorberas 5-10 minuter innan du sköljer av. Denna reparerande behandling är framtagen med ultra-näringsgivande ingredienser såsom aloe vera, acai och havregryn som förser torrt, frissigt hår med fukt.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spara 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249,00 kr

124,00 kr

Läs mer
HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask
Spara 50%

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299,00 kr

149,00 kr

Läs mer

5. Torka håret smart

Dry Smart

Vi har redan varit inne på att torkning av ditt hår med ett bomullsbadlakan kan utgöra en friss-stad när allt frissigt hår väl torkat. Lösningen för att få bort frissigt hår? Bamboo Hair Turban Towel. Bambufibrer är mjukare än bomullsfibrer och mycket mer absorberande, så ditt hår torkar fortare och med mindre friss. En vinn-vinn! Bambu är dessutom ett mer ekovänligt material.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Blå

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119,00 kr

Läs mer

6. Uppgradera dina sängkläder

Upgrade Your Bedding

Bomullsörngott kan torka ut ditt hår på samma sätt som bomullsbadlakan. Om du någonsin vaknat med rufsigt, frissigt hår (även kallat kuddrufs), så vet du precis vad vi pratar om.

Lyckligtvis är lösningen på frissiga hårproblem väldigt enkel. Ersätt ditt vanliga örngott med Pure Bamboo Pillowcase. Det är ett enkelt sätt att få in frisskontroll i din rutin samtidigt som du sover. Som en extra bonus är bambu även bättre för din hud, så du kommer vakna upp med en mer återfuktad hud på morgonen.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Rosa HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Rosa
Spara upp till 29%

Pure Bamboo Pillowcase, Rosa

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

199,20 kr

Läs mer

7. Skydda med Leave-in balsam

Protect with Leave-in Conditioner

Vi har redan berättat att varma stylingredskap kan ge torrt, frissigt hår. Oroa dig inte, vi föreslår inte att du håller dig till din naturliga hårtextur permanent (även om en paus från styling alltid kan vara en god idé!).

När du väl stylar ditt hår ska du se till att först applicera ett leave-in balsam med värmeskydd och frisskontrollerande egenskaper, som Hair Strenghtening & protection Oil. Detta leave-in balsam är fullproppat med näringsgivande oljor som skapar en naturlig barriär mellan värmeredskap och ditt hår. Applicera ett par droppar på fuktigt hår innan styling för att skydda håret från värmeskador som leder till friss.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189,00 kr

Läs mer

8. Sov på saken

Sleep On It

Om du har ett väldigt frissigt hår, behöver du en ordentlig lösning för frisskontroll. Det är här Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm in i bilden. Denna fuktboostande behandling har en unik balsam-till-olja formula som smälter in i torrt, frissigt hår. Naturligt hydratiserande ingredienser såsom sheasmör, ekologiskt olivextrakt, jojobafröolja, och solrosfröolja förser håret med fukt och näring som efterlämnar det starkare, mjukare och smidigare.

För att få bort frissigt hår rekommenderar vi applicering av Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm i torrt hår innan läggdags och att du sover på vårt Bamboo Towel Pillowcase. På morgonen kommer du vakna med ett glänsande, frissfritt hår!

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårinpackning, berikat med 100% naturliga ingredienser som återställer hårets fuktbalans.

319,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase
Få i lager ⏱

Bamboo Towel Pillowcase

Handduksörngott i bambu som skonsamt torkar håret över natten.

249,00 kr

Läs mer

9. Använd oljor för frisskontroll

Use Oils for Frizz Control

Inget är värre än att styla ditt hår till perfektion och sedan se frissigheten dyka upp senare under dagen. Vi förstår din frustration och det var därför vi skapade Hair Strengthening & Protection Oil. Denna lindrande hårbehandling är framtagen med naturliga, friss-bekämpande oljor såsom kokosolja, arganolja, aprikoskärnolja och solrosfröolja. Dessa växtbaserade oljorna är vetenskapligt bevisat att de naturligt blockerar ungefär 20% av UV strålar.

För att använda på stylat hår, gnugga en droppe eller två mellan dina handflator och applicera sedan varsamt på områden med torrt och frissigt hår för frisskontroll. Börja smått och tillför mer av produkten om du behöver det. Borsta eller kamma sedan igenom håret för jämn fördelning.

Och oroa dig inte om du har fint hår. De friss-bekämpande oljorna är lätta i vikt och kommer inte tynga ner ditt hår eller ge det ett oljigt utseende!

Vilka produkter är bäst för att få bort torrt och frissigt hår?

Hängde du med i allt det där? För att sammanfatta är våra bästa produkter vid torrt och frissigt hår och för frisskontroll (och hur du använder dem) se följande produkter:

Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner

Tvätta inte håret mer än 3 till 4 gånger i veckan med Hair Growth & Repair Shampoo, som innehåller glycerin och andra hydratiserande ingredienser för frisskontroll. Använd sedan Hair Growth & Repair Conditioner, som förser frissigt hår med naturlig fukt. Mellan tvättar kan du även skölja av håret och applicera Hair Growth & Repair Conditioner.

Hair Growth & Protection Mask

En gång i veckan, applicera Hair Growth & Protection Mask på rent, fuktigt hår en gång i veckan. Låt verka 5 till 10 minuter och skölj sedan noga. Följ upp med Hair Growth & Repair Conditioner och skölj av igen innan styling.

Hair Growth & Protection Oil

Applicera denna lindrande och mjukgörande behandling på fuktigt hår för värmeskydd före styling eller för frisskontroll när du fönar ditt hår. För frisskontroll efter styling, värm upp en liten mängd mellan dina handflator och applicera på områden med torrt och frissigt hår.

Anti-Frizz & Deep Hydration Hair Balm

För optimal behandling för frisskontroll och för att få bort torrt och frissigt hår, applicera detta fuktbalsam i frissigt hår innan läggdags. Tvätta sedan håret på morgonen med Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner.

Nu när du vet hur man tämjer torrt och frissigt hår med hjälp av våra bästa tips för frisskontroll och de bästa produkterna vid frissigt hår, är det dags att visa ditt hår vem som bestämmer!

Har Hairlust hjälpt dig med frisskontroll? Visa oss dina resultat! Ladda upp dina före- och efterbilder på Instagram och tagga oss på @hairlust.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

 • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

 • Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

  Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

Se alla artiklar