Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!Se alla artiklar

Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

Frissigt hår, torr hud och allergier. Det är trist alltihop, eller hur? Tro det eller ej men din kudde kan vara en underliggande faktor till alla dessa tillstånd. Om du sover på en bomullskudde är det dags att uppgradera! Med ett örngott som är bra för håret kan du vakna upp till en bättre hårdag varje dag!

Sidenörngott och bambu örngott hyllas båda som skönhetslösningar, men vilket örngott är egentligen bäst för ditt hår? Och hur är det med satin örngott? Läs vidare för att utforska mer om fördelarna med bambu, satin och sidenörngott. Dessutom kommer vi avslöja de örngott som faktiskt är bra för håret och det bästa örngottsmaterialet för ditt hår i allmänhet.

Innehållsförteckning

Kan örngott förbättra hud & hår?

Hud och hår fördelar

Ja! Traditionella örngott är framtagna av bomull eller bomull/polyesterblandningar. Även om dessa är billiga, har de en grov yta som skapar friktion på ditt hår och din hud under natten. Detta kan resultera i frissigt hår och rynkor på morgonen.

Bomull är även väldigt absorbent och suger ur fukten från din hud och ditt hår medan du sover. Om du någon gång vaknat med torrt, sprött hår och torr hud så vet du precis vad vi pratar om.

För att undvika detta kan ett örngott för håret, som ett bambu örngott, vara ett bättre alternativ. Bambu, satin och sidenörngott är ett mycket mjukare material. Ditt hår och din hud glider över dem, vilket reducerar friktion och slitskador, och är därför örngott som är bra för håret. Bambu, satin och sidenörngott är även mindre absorberande än örngott i bomull, vilket hjälper hår och hud att återfå sina naturliga fuktnivåer.

Ett enkelt sätt att göra en stor skillnad för ditt utseende i allmänhet, är att byta till ett örngott som är bra för håret, såsom bambu- eller sidenörngott.

Passar bambu- eller sidenörngott alla?

Kort svar: Ja! Men låt mig förklara vem som har mest att vinna på en uppgradering av sina örngott:

Allergiker

Bambu- och sidenörngott är hypoallergena, vilket innebär att de med största sannolikhet inte orsakar allergiska reaktioner. De förhindrar även att tillväxt av husdammskvalster bildas på ditt örngott. Det är väldigt vanligt med kvalsterallergi och därför är bambu och sidenörngott ett riktigt bra alternativ för allergiker.

Personer med torr hud

Eftersom bambu och sidenörngott är mer fuktbevarande, är de bättre än bomullsörngott för personer med torr hud.

Personer med känslig hud

Bambu örngott och sidenörngott har mjuka ytor som reducerar friktionen på huden under natten. Mindre friktion innebär mindre inflammation, vilket är goda nyheter för alla med känslig hud.

Personer med lockigt, vågigt, skadat eller texturerat hår

Om du har någon av dessa hårtyper, vet du att kampen mot friss är minst sagt tuff. Genom att ersätta ditt bomullsörngott med ett örngott som är bra för håret, såsom ett bambu örngott, sidenörngott eller satin örngott, kan du märka en stor skillnad i ditt hårs utseende och känsla - inte bara på morgonen, utan hela dagen. Dessutom kan användningen av ett mjukare örngott över tid förbättra din hårhälsa på lång sikt!

Visste du att hälsan av ditt hår, din hårbotten och din hud kan påverkas av det örngott du använder?

Vilka fördelar har örngott för håret?

Så hur kan bambu örngott och sidenörngott gynna ditt hår mer specifikt?

Fördelar

Bambu och sidenörngott är örngott som är bra för håret. Detta eftersom de har en mjuk, len textur som är optimal för reducering av frissighet. Bomullsörngott skapar för mycket friktion på håret, skadar kutikulan och efterlämnar ditt hår med “sängrufs” på morgonen. Bambu eller sidenörngott är å andra sidan helt släta och gör det möjligt för ditt hår att glida utan friktion. Den uteblivna friktionen kan hjälpa dig att förlänga resultatet av en föning och det är goda nyheter för alla vars hår tenderar bli frissiga.

Bambu och sidenörngott är också utmärkta för alla med skadat, lockigt eller texturerat hår. Dessa hårtyper är mer benägna att gå åt det torra hållet, och bomullsörngott gör bara saken ännu värre. Bambu örngott och sidenörngott absorberar inte fukt från ditt hår medan du sover, istället vaknar du upp med mer återfuktade lockar. Och som du redan vet är fukt avgörande för ett hälsosamt, starkt hår!

Vilket örngott är bra för håret?

Jag ska börja med att gå igenom för- och nackdelar med alla tre material nedan, och sedan kommer jag ge dig en slutgiltig rekommendation.

Bambu örngott

Bambu örngott tas fram från den snabbväxande bambuväxten. För att skapa tyget krossas bambun först till en massa, varifrån de naturliga fibrerna sedan extraheras och spinns vidare till garn. Bambu anses vara ett hållbart tyg då bambuväxten, som kategoriseras som “gräs”, kan växa upp till 90 cm på bara en dag!

Bambu örngott

Fördelarna med bambu örngott:

 • Bambu är otroligt mjukt och känslan har ofta jämförts med kashmir. Den mjuka, smidiga texturen förhindrar att håret blir frissigt och trassligt under natten.
 • Precis som silke transporterar bambu bort fukt och motverkar tillväxten av dammkvalster.
 • Bambutyg är naturligt svalkande och andningsbart, så du kan bevara känslan av kuddens “kalla sida” hela natten. Säg adjö till dagar med fettigt hår!
 • Bambu är naturligt antibakteriellt och antifungalt, vilket är goda nyheter för aknedrabbade. Dessutom gör dessa egenskaper att örngotten inte suger åt sig lukt med tiden.

Nackdelarna med bambu örngott:

 • Även om bambu örngott känns mjuka och lyxiga, är de inte riktigt lika mjuka som sidenörngott. Många anser det dock som en fördel då sidenörngott ofta är så lena att man kan glida omkring lite väl mycket när man sover!

Sidenörngott

Sidenörngott framställs från silkeslarvers kokonger. Silkeslarver är faktiskt larver från en speciell sorts mal. Efter att silkeslarverna har lagts läggs de på en stadig diet av mullbärsblad tills de växer drastiskt i storlek. Därefter spinns silket för att skapa en kokong. Dessa kokonger kokas sedan och silkeslarverna dör i processen. Det siden som skapas lindas sedan försiktigt av och spinns till trådar. Det krävs cirka 2 500 silkeslarver för att producera ett halvt kilo siden. Slutligen vävs sidenörngott av denna tråd.

Fördelarna med ett sidenörngott

 • Sidenörngott har en len textur som förhindrar att håret blir frissigt under natten.
 • Sidenörngott känns verkligen lyxigt! Därför har sängkläder i siden varit eftertraktat länge, prisat av kungar och drottningar.
 • Sidenörngott avskräcker dammkvalster från att leva i dina kuddar, vilket är fantastiska nyheter för allergiker.
 • Sidenörngott bidrar även till att förhindra bakterieväxt, vilket innebär att sidenörngott är ett bra val för alla som har benägenhet till akne.

Nackdelarna med sidenörngott

 • Då siden är svårt att skörda och producera är det ett dyrt material. Även om sidenörngott har en del imponerande egenskaper, kan du få samma fördelar av andra material (som bambu) till ett lägre pris.
 • Sidenörngott är också svåra att sköta om. De behöver tvättas professionellt för att hålla en längre tid. Eftersom många experter rekommenderar att du tvättar dina sängkläder veckovis är kostnaden och osmidigheten för tvätt av sidenörngott en stor nackdel för de flesta.
 • Sidenörngott är även tätt vävda, vilket förhindrar bra luftflöde och kan medföra att kudden känns för varm.
 • Produktionen av sidenörngott dödar sidenlarver, därför är sidenörngott är inget alternativ för de som bryr sig som om djurens välbefinnande.

Satin örngott

Hur är det då med satin? Satin är ett mjukt, glänsande tyg som liknar siden. Till skillnad från sidenörngott är satin dock ett konstgjort tyg som produceras från strån av polyester och rayon.

Fördelarna med satin örngott:

 • Då satin är ett syntetiskt tyg, istället för en naturlig fiber, är det inte lika dyrt.
 • Satin är väldigt lent, så det skapar inte friktion på ditt hår och din hud.

Nackdelarna med satin örngott:

 • Satin har inte antimikrobiella eller antifungala egenskaper som bambu eller siden.
 • Satin är inte heller hypoallergent.

Vilket örngott är bäst för håret? Här är min slutsats

Alla tre örngott är bra för håret. Däremot överväger fördelarna med sidenörngott och bambu definitivt de från satin. Sidenörngott har tidigare varit det mest populära valet men bambu ökar för närvarande snabbt i popularitet. En av orsakerna till denna ökade popularitet för bambu beror på miljömässiga aspekter. Bambu är mycket miljövänligare än siden. Tillgängligheten av bambutyg har dock varit relativt begränsad i Europa (medan det funnits över hela Asien under många år). Bambu blir allt mer populärt inom underkläder, t-shirts och örngott runt om i världen. Ändå är det fortfarande inte så lätt att hitta bambu örngott på marknaden. Som tur är kommer jag att ge min rekommendation för det bästa bambu örngottet längre ner, tillsammans med en länk direkt till var du köper det.

Bambu jämfört med sidenörngott för håret

Sidenörngott och bambu örngott är båda utmärkta val när det kommer till att få så bra skönhetssömn som möjligt. Bambu örngott har dock ett övertag mot siden, och här är anledningen till det:

 1. Bambu ger mer valuta för pengarna. Bambuväxter växer otroligt snabbt, vilket håller materialkostnaderna nere. Siden däremot, är dyrare att skörda då det kommer från silkeslarven. Bambu känns mjukt och lent som siden, men är inte alls lika dyrt.
 2. Bambu är enklare att tvätta och sköta om. Då bambu inte är absorberande är det fläckresistent och kommer inte att missfärgas med tiden. Om ditt bambu örngott blir smutsigt kan du bara lägga det i tvättmaskinen. Sidenörngott kräver dock professionell tvättning för att hålla länge.
 3. Bambu är mer hållbart. Även efter upprepade tvättar ser ett bambu örngott ut som om det vore nytt. Det är även mindre risk för att de får lösa trådar eller nystas upp. Dessvärre är sidenörngott inte lika hållbara och trådar kan dras upp från något så litet som en bruten nagel!
 4. Bambu är ett mer andningsbart material än siden. Med ett bambu örngott kan du bevara känslan av den svala kuddsidan hela natten. Sidenörngott har tätare vävning, vilket betyder att de värms upp enklare.

Bambu örngott är cruelty-free, till skillnad från sidenörngott som dödar otaliga silkeslarver under produktionen.

Det bästa örngottet för håret:

Nu är det dags för mig att dela med mig av min rekommendation för det bästa örngottet för hår, och min rekommendation går till;Hairlust Silky Bamboo Pillowcase. Detta hypoallergena och antibakteriella örngott är framtaget av 100% bambufiber. Texturen i bambu örngottet är mjukt och slätt, vilket gör att du sover som på ett moln. Inte nog med det, tillverkat av veganska material kan du sova gott med vetskapen om att du väljer ett mer miljövänligt alternativ. Därför är det mitt val som bästa örngottet för håret! Dessa silkesmjuka örngott finns i 8 olika färger och storlekar. Det finns något för alla!

Tips: Matcha ditt Silky Bamboo Pillowcase med ett matchande Silky Bamboo Duvet Cover. Dessa påslakan är gjorda av samma bambu lyocell material - så att du får samma fördelar. Next level skönhetssömn är garanterad!

5 sätt att använda bambu inom hårvård:

Om du vill behandla ditt hår med hjälp av mer bambumaterial, prova följande:

Bamboo Towel Pillowcase

Om du gillar att använda inpackningar under natten, behöver du detta bambu örngott. Detta mjuka och absorberande örngott skyddar din kudde från fukt och efterlämnar dig med mjukt och lent hår på morgonen.

Bamboo Hair Towel Wrap

Precis som bomullsörngott kan rufsa till ditt hår och efterlämna det frissigt, kan även bomullbadlakan gör det. För ett frissfritt hår kan du prova denna hårhandduk gjort i ett mjukt tyg av bambu och bomull. Det kommer även hjälpa ditt hår att torka upp till 10 gånger fortare!

Bamboo Hair Brushes

Dessa hårborstar i bambu är ekovänliga alternativ till traditionella hårborstar. Eftersom bambu växer snabbt och inte kräver några skadliga kemikalier för att växa, är det mer hållbart än andra material såsom trä eller plast. Dessa bambuborstar finns i fyra stilar för att passa alla hårtyper och stilar.

Bamboo Comb

Bambukammar har många fördelar för hårets hälsa, inklusive skonsam utredning, minskad risk för att håret bryts av och förhöjd glans. Miljövänligt bambu är ett utmärkt alternativ till traditionella plastkammar.

Tips: En bredtandad bambukam är särskilt bra för att reda ut lockigt hår i duschen.

Bamboo Heatless Curls Kit

Om du drömmer om glamorösa Hollywood-lockar är detta Bamboo Heatless Curls Kit din nya bästa vän. Skapa en fantastisk frisyr utan att skada håret med värme. Tillverkat av miljövänligt bambu, är detta ett måste för skönhetsentusiaster som bryr sig om miljön.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Vi hoppas att vi övertygat dig om fördelarna med att välja bambu örngott framför sidenörngott!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

  Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

Se alla artiklar