Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!Se alla artiklar

Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

Frissigt hår, torr hud och allergier. Det är trist alltihop, eller hur? Tro det eller ej men din kudde kan vara en underliggande faktor till alla dessa tillstånd. Om du sover på en bomullskudde är det dags att uppgradera!

Sidenörngott och bambu örngott är båda prisade som skönhetslösningar, men vilken är bäst? Och hur är det med satin örngott? Läs vidare för att upptäcka mer om fördelarna av bambu, satin och sidenörngott. Dessutom kommer vi avslöja det bästa örngottsmaterialet för håret i allmänhet.

Innehållsförteckning

Kan mitt örngott verkligen förbättra min hud & mitt hår?

Hud och hår fördelar

Ja! Traditionella örngott är framtagna av bomull eller bomull/polyesterblandningar. Även om dessa är billiga, har de en grov yta som skapar friktion på ditt hår och din hud under natten. Detta kan resultera i frissigt hår och rynkor på morgonen.

Bomull är även väldigt absorbent och suger ur fukten från din hud och ditt hår medan du sover. Om du någon gång vaknat med torrt, sprött hår och torr hud så vet du precis vad vi pratar om.

Bambu, satin och sidenörngott är å andra sidan framtagna från mycket mjukare material. Ditt hår och din hud glider över dem, vilket reducerar friktion och slitskador. Bambu, satin och sidenörngott är även mindre absorberande än örngott i bomull, vilket hjälper hår och hud att återfå sina naturliga fuktnivåer.

Att byta till ett bambu- eller sidenörngott är ett enkelt sätt att göra en stor skillnad för ditt utseende i allmänhet. I synnerhet om du använder det bästa örngottet för håret (mer om det senare).

Är ett bambu- eller sidenörngott något för alla?

Kort svar: Ja! Men låt mig förklara vem som har mest att vinna på en uppgradering av sina örngott:

Allergiker

Bambu- och sidenörngott är hypoallergena, vilket innebär att de med största sannolikhet inte orsakar allergiska reaktioner. De förhindrar även att tillväxt av husdammskvalster bildas på ditt örngott. Det är väldigt vanligt med kvalsterallergi och därför är bambu och siden örngott ett riktigt bra alternativ för allergiker.

Personer med torr hud

Eftersom bambu och sidenörngott tillåter bättre fuktbevaring, är de bättre än bomullsörngott för personer med torr hud.

Personer med känslig hud

Bambu örngott och sidenörngott har mjuka ytor som reducerar friktionen på huden under natten. Mindre friktion innebär mindre inflammation, vilket är goda nyheter för alla med känslig hud.

Personer med lockigt, vågigt, skadat eller texturerat hår

Om du har någon av dessa hårtyper så vet du att kampen mot friss är minst sagt tuff. Att byta ut ditt bomullsörngott mot ett bambu örngott, siden örngott eller satin örngott kan göra en stor skillnad för hur ditt hår ser ut, inte bara på morgonen utan under hela dagen. Och över tid kan användningen av ett mjukare örngott förbättra den långsiktiga hårhälsan!

Visste du att hälsan av ditt hår, din hårbotten och din hud kan påverkas av det örngott du använder?

Vilka fördelar har det för håret?

Så hur kan bambu örngott och sidenörngott gynna ditt hår mer specifikt?

Fördelar

Bambu och sidenörngott har en mjuk, len textur som är optimal för reducering av frissighet. Bomullsörngott skapar för mycket friktion på håret, skadar kutikulan och efterlämnar ditt hår med “sängrufs” på morgonen. Bambu eller sidenörngott är å andra sidan helt släta och gör det möjligt för ditt hår att glida över ytan utan friktion. Den uteblivna friktionen kan hjälpa dig att förlänga resultatet av en en fönering och det är goda nyheter för alla med hår som tenderar bli frissigt.

Bambu och sidenörngott är också utmärkta för alla med skadat, lockigt eller texturerat hår. Dessa hårtyper är mer benägna att gå åt det torra hållet, och bomullsörngott gör bara saken ännu värre. Bambu örngott och sidenörngott absorberar inte fukt från ditt hår medan du sover, så du vaknar upp med mer återfuktade lockar. Och som du redan vet är fukt avgörande för ett hälsosamt, starkt hår!

Siden, satin eller bambu: Vilket örngott är bäst för håret?

Jag ska börja med att gå igenom för- och nackdelar med alla tre material nedan, och sedan kommer jag ge dig en slutgiltig rekommendation.

Bambu örngott

Bambu örngott tas fram från den snabbväxande bambuväxten. För att göra tyget krossas först bambun till en massa. Sedan extraheras de naturliga fibrerna från massan och spinns vidare till ett garn. Bambu anses vara ett hållbart tyg då bambuväxten, som kategoriseras som “gräs”, kan växa upp till 90 cm på bara en dag!

Bambu örngott

Fördelarna med bambu örngott:

 • Bambu är otroligt mjukt och känslan har ofta jämförts med kashmir. Den mjuka, smidiga texturen förhindrar att håret blir frissigt och trassligt under natten.
 • Precis som silke transporterar bambu bort fukt och motverkar tillväxten av dammkvalster.
 • Bambutyg är naturligt svalkande och andningsbart, så du kan bevara känslan av kuddens “kalla sida” hela natten. Säg adjö till dagar med fettigt hår!
 • Bambu är naturligt antibakteriellt och antifungalt, vilket är goda nyheter för aknedrabbade. Dessutom gör dessa egenskaper att örngotten inte suger åt sig lukt med tiden.

Nackdelarna med bambu örngott:

 • Även om bambu örngott känns mjuka och luxuösa, är de inte riktigt lika mjuka som sidenörngott. Många anser det dock som en fördel då siden örngott ofta är så lena att man kan glida omkring lite väl mycket när man sover!

Sidenörngott

Sidenörngott tas fram från silkeslarvers kokonger. Silkeslarver är faktiskt larven från en speciell sorts mal. När silkesmalarna lagts matas de med en stadig diet av mullbärsblad tills de drastiskt växer i storlek, sedan spinns siden för att skapa en kokong. Dessa kokonger kokas sedan och silkeslarverna dör i processen. Därefter lindas sidenet försiktigt av och spinns till tråd. Det krävs omkring 2,500 silkeslarver för att producera ett halvt kilo siden. Siden örngott vävs sedan från denna tråd.

Fördelarna med ett sidenörngott

 • Sidenörngott har en len textur som förhindrar att håret blir frissigt under natten.
 • Sidenörngott känns verkligen lyxigt! Därför har sängkläder i siden varit eftertraktat länge, prisat av kungar och drottningar.
 • Siden örngott avskräcker dammkvalster från att leva i dina kuddar, vilket är fantastiska nyheter för allergiker.
 • Sidenörngott bidrar även till att förhindra bakterieväxt, vilken innebär att siden örngott är ett bra val för alla som har benägenhet till akne.

Nackdelarna med sidenörngott

 • Då siden är så svårt att skörda och producera är det ganska dyrt. Även om siden örngott har en del imponerande egenskaper, kan du få samma fördelar av andra material (som bambu) till ett lägre pris.
 • Sidenörngott är också svåra att sköta om. De behöver tvättas professionellt för att hålla en längre tid. Eftersom många experter rekommenderar att du tvättar dina sängkläder veckovis är kostnaden och osmidigheten för tvätt av sidenörngott en stor nackdel för de flesta.
 • Sidenörngott är även tätt vävda, vilket förhindrar bra luftflöde och kan medföra att kudden känns för varm.
 • Produktionen av sidenörngott dödar sidenlarver, så sidenörngott är inget alternativ för veganer eller de som bryr sig som om djurens välbefinnande.

Satin örngott

Hur är det då med satin? Satin är ett mjukt, glänsande tyg som liknar siden. Till skillnad från sidenörngott är satin dock ett konstgjort tyg som produceras från strån av polyester och rayon.

Fördelarna med satin örngott:

 • Då satin är ett syntetiskt tyg, istället för en naturlig fiber, är det inte lika dyrt.
 • Satin är väldigt lent, så det skapar inte friktion på ditt hår och din hud.

Nackdelarna med satin örngott:

 • Satin har inte antimikrobiella eller antifungala egenskaper som bambu eller siden.
 • Satin är inte heller hypoallergent.

Vilket är bäst? Här är min slfutsats

Fördelarna med sidenörngott och bambu överväger definitivt de från satin. Sidenörngott har tidigare varit det mest populära valet men bambu ökar för närvarande snabbt i popularitet. En av orsakerna till denna ökade popularitet för bambu beror på miljömässiga aspekter. Bambu är mycket miljövänligare än siden. Tillgängligheten av bambutyg har dock varit relativt begränsad i Europa (medan det funnits över hela Asien under många år). Men nu börjar bambu bli populärt i underkläder, t-shirts och örngott världen över. Dock är det fortfarande inte enkelt att hitta bambu örngott på marknaden. Lyckligtvis kommer jag ge min rekommendation på det bästa bambu örngottet längre ner, tillsammans med en länk direkt till var du köper det.

Bambu jämfört med sidenörngott för hår: Därför är bambu bättre

Sidenörngott och bambu örngott är både utmärkta val när det kommer till att få så bra skönhetssömn som möjligt. Bambu örngott har dock ett övertag mot siden, och här är anledningen till det:

 1. Bambu ger mer valuta för pengarna. Bambuväxter växer otroligt snabbt, vilket håller materialkostnaderna nere. Siden däremot, är dyrare att skörda då det kommer från silkeslarven. Bambu känns mjukt och lent som siden, men är inte alls lika dyrt.
 2. Bambu är enklare att tvätta och sköta om. Då bambu inte är absorberande är det fläckresistent och kommer inte att missfärgas med tiden. Om ditt bambu örngott blir smutsigt kan du bara lägga det i tvättmaskinen. Sidenörngott kräver dock professionell tvättning för att hålla länge.
 3. Bambu är mer hållbart. Även efter upprepade tvättar ser ett bambu örngott ut som om det vore nytt. Det är även mindre risk för att de får lösa trådar eller nystas upp. Dessvärre är sidenörngott inte lika hållbara och trådar kan dras upp från något så litet som en bruten nagel!
 4. Bambu är ett mer andningsbart material än siden. Med ett bambu örngott kan du bevara känslan av den svala kuddsidan hela natten. Sidenörngott har tätare vävning, vilket betyder att de värms upp enklare.

Bambu örngott är cruelty-free, till skillnad från sidenörngott som dödar otaliga silkeslarver under produktionen.

Det bästa örngottet för håret:

Nu är det dags för mig att dela med mig av min rekommendation för det bästa örngottet för hår, och min rekommendation går till Hairlust Silky Bamboo Pillowcase. Detta hypoallergena och antibakteriella örngott är framtaget av 100% bambufiber. Texturen i bambu örngottet är mjukt och slätt, vilket gör att du sover som på ett moln. Och då det är gjort av veganska material, kan du sova gott med vetskapen om att du väljer ett miljövänligare alternativ. Därför är det mitt val som bästa örngottet för hår! Dessa silkes mjuka örngott finns i 8 olika färger och storlekar. Det finns något för alla!

Tips: Matcha ditt Silky Bamboo Pillowcase med ett matchande Silky Bamboo Duvet Cover. Dessa påslakan är gjorda av samma bambu lyocell material - så att du får samma fördelar. Next level skönhetssömn är garanterad!

3 ytterligare sätt att använda bambu i hårvård:

Om du vill behandla ditt hår med hjälp av bambu material, prova följande:

  • Bamboo Towel Pillowcase - Om du gillar att använda inpackningar under natten, behöver du detta bambu örngott. Detta mjuka och absorberande örngott skyddar din kudde från fukt och efterlämnar dig med mjukt och lent hår på morgonen.
  • Bamboo Hair Towel Wrap - Precis som bomullsörngott kan rufsa till ditt hår och efterlämna det frissigt, kan även bomullbadlakan gör det. För ett frissfritt hår kan du prova denna hårhandduk gjort i ett mjukt tyg av bambu och bomull. Det kommer även hjälpa ditt hår att torka upp till 10 gånger snabbare!
    • Bamboo Hair brushes – Dessa hårborstar i bambu är ekovänliga alternativ till traditionella hårborstar. Eftersom bambu växer snabbt och inte kräver några skadliga kemikalier för att växa, är det mer hållbart än andra material såsom trä eller plast. Dessa bambuborstar finns i fyra stilar för att passa alla hårtyper och stilar.

    Hårtest

    Produkter anpassade för ditt hår

    Gör test

    Vi hoppas att vi övertygat dig om fördelarna med att välja bambu örngott framför sidenörngott!

    Våra kunder säger

    Utmärkt

    Relaterade inlägg

    Se alla artiklar
    • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

     Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

    • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

     Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

    • Detox schampo: så gör du en detox för håret

     Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

    • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

     Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

    • Lockkräm vs. Mousse: Hur får man lockigt hår?

     Lockkräm vs. Mousse: Hur får man lockigt hår?

    Se alla artiklar