Varför går mitt hår av? Orsaker till skört hår som bryts avSe alla artiklar

Varför går mitt hår av? Orsaker till skört hår som bryts av

Om du upplever torrt hår eller att ditt hår bryts av så har du troligtvis skadat eller skört hår. Men oroa dig inte, det finns många produkter för skört hår och saker du kan göra för att stoppa att håret går av.

Brukar du ibland ställa frågan “varför går mitt hår av uppe på huvudet?”, eller “varför får jag kluvna toppar?” Jag förstår dig och det är frustrerande. Men ibland kan produkter för skört hår vara en smart och enkel lösning. Tex som att använda en näringsgivande hårmask eller en skonsam borste designad för att reda ut håret varsamt.

I den här artikeln kommer jag att gå igenom orsaker till att håret går av, hur det kan se ut och olika behandlingar man kan använda för att undvika att håret bryts av. Redo att reparera ditt hår? Fortsätt då att läsa.

Innehållsförteckning

Vad är skört hår?

När det yttersta lagret på hårstrået blir bräckligt och skört kan det göra att håret går av. Skört hår kan då ge dig kluvna toppar eller torrt hår. Och ett allvarligt skadat hår kan göra att ditt hår ser frissigt ut med många torra toppar eller med många kortare, brutna hårstrån.

Det finns flera olika orsaker till att håret går av, men jag ska gå in mer på det lite senare med tips för att reparera håret.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du tar hand om ditt hår med hälsosam hårvård, så kan du kan du fortfarande vara mottaglig för att få slitet hår.

Hår som bryts av vs. håravfall

Skört hår

Innan jag går vidare med att förklara för dig som undrar ”varför går håret av på mitten”, är det viktigt att förstå skillnaden mellan hår som går av och håravfall. Hår som bryts av beror på att torrt och skört hår knäcks av. Det skiljer sig från håravfall, som är en normal del av ditt hårs livscykel.

Ditt hår går igenom en växtcykel och håravfall är en del av den. Det är fullt normalt att tappa hår, och mellan 30 och 150 hårstrån om dagen.

Tecken på normalt håravfall är när hela hårstrån faller av, vanligtvis med en vit knopp i den ände där den lossnade från hårsäcken. Jag märker att merparten av mitt håravfall sker i duschen. När jag masserar in min hårbotten med schampo så lossnar hårstrån som redan var lösa. Om du oroar dig för att du upplever mer håravfall än normalt, så kommer här några symptom och orsaker för håravfall hos kvinnor.

Här är några tecken som indikerar om ditt hår bryts av och inte bara faller av:

Tecken på att håret går av:

 • Slitna och kluvna toppar
 • Extremt och frekvent trassel
 • Korta brutna delar som faller av
 • Hår som är väldigt torrt och känns skört när man rör vid det
 • Lockigt eller krulligt hår som är mer benäget att bli frissigt och är inte lika definierat längre.

Tecken på att man har stora problem med hår som bryts av:

 • Tunt hår
 • Märkbart håravfall från hårbotten
 • Mycket hår som går av uppe på huvudet vid kronan, eller den så kallade helikopterplattan.

Hår som är mer benägna att gå av

Grått hår

När vi åldras förlorar håret långsamt sin förmåga att bevara fukt. Det blir även finare på grund av att det yttre lagret blir tunnare. Detta kan göra håret skört och torrt, vilket resulterar i att det går av.

För att lära dig mer om grått hår så har vi här en fullständig guide för grått hår.

Grovt hår

Grova hårstrån är tjockare än normala hårstrån och det vanligaste är att man har lockigt eller krulligt hår om man har grova hårstrån. Den här typen av hår kan vara mer känslig för att gå av eftersom det är mer benäget att bli torrt. Om du har hår som känns väldigt torrt eller lockar som inte har så mycket studs i sig, så kan ditt hår vara skadat eller gå av.

Här tipsar vi om bästa produkterna för lockiga hår och sättet att ta hand om ditt lockiga hår.

Fint hår

Fint hår är mindre i diameter än normalt eller grovt hår, vilket gör det mer ömtåligt och benäget att brytas av. Det gör att det också är känsligt för kluvna toppar och att håret går av vid aggressivt borstande, handdukstorkning av håret eller användning av värmeprodukter. Det kan även vara känsligt för knutar och trassel som kan skada ditt hår ytterligare.

Skadat hår

Om du regelbundet behandlar ditt hår med blekmedel eller hårda kemikalier, använder mycket värme för håret eller spenderar mycket tid i solen så kan ditt hår gå av. När håret är skadat tenderar det att bli skört och det kan då inte bevara fukt på samma sätt.

I värsta fall när håret bryts av så kommer det se stripigt ut med en gummistruktur, eller att håret går av uppe på huvudet och närmare roten.

Porositet

Hår med hög porositet

Porositet refererar till hur väl dina hårstrån kan bevara och dra till sig fukt. Hår med hög porositet innebär att hårets yttersta lager har stora brister, vilket gör att det kan ta in fukt men inte behålla den. Det resulterar i hår som har svårt att bli återfuktat och att det blir benäget att brytas av.

Hår med låg porositet

I ett hår med låg porositet, i motsats till hög porositet, är hårets yttersta lager tätt förslutet. Det yttre lagret kan inte dra till sig fukt, vilket gör att produkter sätter sig på håret i stället för att absorberas, vilket gör håret skört och att det går av.

Hår med låg porositet har även högre proteinnivåer, så att använda produkter med protein kan orsaka ytterligare skada. I stället behöver du använda fuktighetsbevarande produkter som drar in fukt.

12 orsaker till att håret går av + behandlingar

Här kommer 12 vanliga orsaker till varför håret går av. Men oroa dig inte, jag har inkluderat behandlingar mot det under varje punkt också tillsammans med produkter som hjälper till att reparera skört hår.

1. Värmeskada

Många föredrar nog ett styla hår, men att regelbundet använda värmeredskap i håret gör dig ingen tjänst eller gott för håret. Hårfönar, locktänger eller plattänger kan torka ut ditt hår ordentligt och skada det yttersta lagret. Om du använder värmeredskap utan värmeskyddsprodukter före så är det till och med ännu mer risk för att håret går av. Detta gäller även för solskada. UV-skada kan vara lika illa som värmeskada från ett värmeredskap, så se till att kolla in tipsen och behandlingarna nedan för att skydda ditt hår.

Behandling:

I stället för att styla ditt hår med värmeredskap så välj värmefria stylingalternativ för ditt hår. Om du behöver använda ett värmeredskap så använd alltid ett värmeskydd såsom Thermal Shield™ Heat Protectant innan för att skydda hårets yttersta lager. För att skydda ditt hår från de skadliga solstrålarna, välj en återfuktande mist med ett naturligt UV-filter som Sun Defense Hair Mist

2. Kemisk skada

Att regelbundet använda kemiska behandlingar som permanent eller blekning kan göra mycket skada på ditt hår. Dessa typer av behandlingar och processer bryter ner hårets yttre lager och gör det väldigt svårt att reparera. Håret kan bli gummiaktigt, stripigt eller tova ihop sig vilket leder till att håret går av.

Behandling:

Färre kemiska behandlingar hjälpa dig med detta, tillsammans med användning av en Protein Repair™ Hair Mask som effektivt reparerar och återuppbygger ditt hårs yttersta lager med växtbaserade mikroproteiner.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

3. Torrhet

Torrt hår innebär att ditt hår inte får tillräckligt med fukt eller inte kan bibehålla den. Jag själv har torrt hår och det kan vara ganska krävande att ta hand om det. Att använda värmeredskap, alltför mycket borstande eller inte reda ut det regelbundet kan leda till kluvna toppar eller skört hår.

Behandling:

Att använda en näringsgivande Split Fix™ Hair Mask och sova på en silkeslen Silky Bamboo Pillowcase hjälper till att hålla mitt hår återfuktat och borta från skada.

4. Kost

Vad vi äter kan till stor del påverka vår hälsa för håret, och en dålig kost kan göra att håret ser tråkigt ut samt orsaka torra och sköra strukturer.

Det är viktigt att få i sig rätt näringsämnen som proteiner och omega-3 fettsyror såväl som vitaminerna biotin och zink i din kost för ett hälsosamt hår. Se också till att du dricker tillräckligt med vatten, för det är också väldigt viktigt för ett hälsosamt hår. Vi är trots allt vad vi äter och människan utgörs av ungefär 50 %-60 % vatten.

Behandling:

Upprätthåll ett dagligt vattenmål och se till att du får i dig tillräckligt med bra vitaminer och mineraler för en hälsosam kost. Att ta Hair Formula Gummies eller Tablets for Women kan hjälpa dig att få alla vitaminer och näringsämnen du behöver för ett hälsosamt hår.

5. Stress

Det är ingen hemlighet att stress kan orsaka en mängd problem i kroppen. Telogen effluvium är en typ av håravfall som kan orsakas av stress.

Behandling:

Att upprätthålla och tillämpa inre hälsovård är mycket viktigt. Säkerställ att du får tillräckligt med sömn och ger dig själv mentala pauser till att meditera och träna, vilket kan hjälpa till att minska stress och håravfall.

6. Åtsittande frisyrer

Sättet du stylar ditt hår kan vara en stor del i att ditt hår går av. Åtsittande hästsvansar eller hårknutar som involverar vridningar och inlindningar som säkras med en hårt sittande hårnål eller hårklämma skadar ditt hår.

Behandling:

Släpp ut håret oftare eller använd skonsamma hårsnoddar som dessa Hårringar, som är mer varsamma mot ditt hår.

7. Gnugga med en handduk

Att kraftfullt torka ditt hår med en handduk kan bryta av hårstrån och skapa statiskt hår från friktion. Att vara hård eller aggressiv över huvud taget mot ditt hår är skadligt.

Behandling:

Skippa att använda ett stort badlakan till att gnugga ditt hår torrt och linda i in det i en varsam Bamboo Hair Towel Wrap i stället.

8. Överdrivet borstande

Det stämmer att hår som blir trassligt oftare resulterar i att hårstrån går av. Men att borsta ditt hår för mycket kan också bidra till skört hår.

Behandling:

Borsta håret varsamt i duschen med en Wet Hair Detangler Brush eller bredtandad Bamboo Comb och börja vid topparna. Detta kommer hjälpa till att hålla ditt hår utrett när det är torrt och hjälpa till att minska trassel.

9. Tvätta håret för ofta

Ingen vill ha ett fett hår, men att tvätta det för ofta kan ta ifrån hårets hälsosamma oljor. Hälsosamma oljor i håret håller håret återfuktat, glänsande och friskt.

Behandling:

Försök att vänta längre mellan hårtvättarna för att se till att ditt hår inte tas ifrån oljorna som håret behöver. För extra återfuktande, använd Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm innan schamponering. Mellan tvättarna, håll ditt hår återfuktat och skyddat med Split Fix™ Leave-in Conditioner.

10. Använda fel produkter till ditt hår

Det händer även den bästa, vi köper en produkt och tror att den ska lösa alla våra hårbehov men det visar sig inte räcka och orsakar i stället mer skada.

Behandling:

Undvik att använda produkter med hårda sulfater och silikoner. Även om en del människors hår kan motstå dessa ingredienser, så är det inte fallet för alla.

Jag gör mitt bästa för att välja sulfatfria hårprodukter som Split Fix™ Shampoo och Conditioner för varsam rengöring.

11. Klipper inte håret regelbundet

Att klippa sig regelbundet hjälper ditt hår att växa sig hälsosamt och starkt. När jag inte klipper mig regelbundet så tenderar jag att få skört hår, så att allt som växer går av med en gång.

Behandling:

Att klippa sig regelbundet håller dina toppar friska och starka. Men om du har kluvna toppar och inte klippt dig på ett tag så behöver du klippa av en bra bit först. Det kommer hjälpa dig i långa loppet och tillåta ditt hår att växa sig längre. Försök att klippa håret var 12:e vecka för att hålla det friskt och starkt.

12. Hälsoproblem

Vissa hälsotillstånd kan göra att håret går av. Personer med hypotyreos kan uppleva torrt eller skört hår eller håravfall. Sköldkörteln kan påverka många saker i vår kropp och två av dem är hårhälsa och hårtillväxt.

Vissa ätstörningar kan också orsaka håravfall och hårskada. På grund av undernäring får ditt hår inte tillräckligt med den näring det behöver för att växa sig hälsosamt och starkt.

Behandling:

Om du misstänker att du har ett hälsoproblem som orsakar håravfall, prata med din läkare.

Kan man få ett stopp på hår som går av?

Lyckligtvis är även svåra fall av hår som bryts av vanligtvis temporära. Att följa hårvårdsråden ovan och använda rätta produkter kommer hjälpa dig tillbaka på banan till ett hälsosamt och obrytbart hår.

Jag hoppas att jag har svart på dina frågor om hår som går av.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

  Wet hair look: Så skapar du den populära frisyren steg för steg

 • Heatless Curls: Lockar håret utan värme steg-för-steg

  Heatless Curls: Locka håret utan värme skonsamt med bambu

Se alla artiklar