Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?Se alla artiklar

Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

Om du upplever kluvna toppar, torrt hår eller att ditt hår bryts av så har du troligtvis skadat hår. Men oroa dig inte, det finns produkter för skadat hår och saker du kan göra för att stoppa eller till och med reparera skadat hår.

Brukar du ibland ställa frågan varför går håret av på mitten, eller varför får jag kluvna toppar? Jag förstår dig och det är frustrerande. Men ibland kan en behandling och enkla produkter för skadat hår vara en smart och enkel lösning. Tex som att använda och applicera en näringsgivande hårmask eller att använda en skonsam borste designad för att reda ut håret varsamt.

I den här artikeln kommer jag att gå igenom orsaker till skadat hår, produkter för skadat hår, hur det kan se ut och olika behandlingar man kan använda för att undvika att håret bryts av. Redo att reparera skadat hår? Fortsätt då att läsa för att stoppa och reparera ett slitet hår.

Innehållsförteckning

Vad är skadat hår?

När det yttersta lagret på hårstrået blir bräckligt och skört kan det göra att håret bryts av. Skadat hår kan då ge dig kluvna toppar eller torrt och slitet hår. Och ett allvarligt skadat hår kan göra att ditt hår ser frissigt ut med många kluvna toppar eller med många kortare, brutna hårstrån.

Det finns flera olika orsaker till skadat hår, men jag ska gå in mer på det lite senare med tips för att reparera skadat hår.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du tar hand om ditt hår med hälsosam hårvård, så kan du kan du fortfarande vara mottaglig för att få slitet hår.

Hår som bryts av vs. Håravfall

Skadat hår

Innan jag går vidare med att förklara för dig som undrar ”varför går håret av på mitten”, är det viktigt att förstå skillnaden mellan hår som bryts av och håravfall. Hår som bryts av beror på att torrt och skadat hår knäcks av. Det skiljer sig från håravfall, som är en normal del av ditt hårs livscykel.

Ditt hår går igenom en växtcykel och håravfall är en del av den. Det är fullt normalt att tappa hår, och mellan 30 och 150 hårstrån om dagen.

Tecken på normalt håravfall är när hela hårstrån faller av, vanligtvis med en vit knopp i den ände där den lossnade från hårsäcken. Jag märker att merparten av mitt håravfall sker i duschen. När jag masserar in min hårbotten med schampo så lossnar hårstrån som redan var lösa. Om du oroar dig för att du upplever mer håravfall än normalt, så kommer här några symptom och orsaker för håravfall hos kvinnor.

Här är några tecken som indikerar om ditt hår bryts av och inte bara faller av:

Tecken på att håret bryts av

 • Slitna och kluvna toppar
 • Extremt och frekvent trassel
 • Korta brutna delar som faller av
 • Hår som är väldigt torrt och känns skört när man rör vid det
 • Lockigt eller krulligt hår som är mer benäget att bli frissigt och är inte lika definierat längre.

Tecken på att man har stora problem med hår som bryts av:

 • Tunt hår
 • Märkbart håravfall från hårbotten
 • Mycket hår som bryts av vid kronan, eller den så kallade helikopterplattan.
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Split Fix™ Duo

Minska kluvna toppar och skadat hår ett sulfatfritt schampo och balsam för skadat hår.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Hårinpackning för skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249 kr

Läs mer

Hår som är mer benägna att gå av

Grått hår

När vi åldras förlorar håret långsamt sin förmåga att bevara fukt. Det blir även finare på grund av att det yttre lagret blir tunnare. Detta kan göra håret skört och torrt, vilket resulterar i att det bryts av.

För att lära dig mer om grått hår så har vi här en fullständig guide för grått hår.

Grovt hår

Grova hårstrån är tjockare än normala hårstrån och det vanligaste är att man har lockigt eller krulligt hår om man har grova hårstrån. Den här typen av hår kan vara mer känslig för att gå av eftersom det är mer benäget att bli torrt. Om du har kluvna toppar, hår som känns väldigt torrt eller lockar som inte har så mycket studs i sig, så kan ditt hår vara skadat eller bryts av.

Här tipsar vi om bästa produkterna och sättet att ta hand om ditt lockiga hår.

Fint hår

Fint hår är mindre i diameter än normalt eller grovt hår, vilket gör det mer ömtåligt och benäget att brytas av. Det gör att det också är känsligt för kluvna toppar och att håret bryts av vid aggressivt borstande, handdukstorkning av håret eller användning av värmeprodukter. Det kan även vara känsligt för knutar och trassel som kan skada ditt hår ytterligare.

Skadat hår

Om du regelbundet behandlar ditt hår med blekmedel eller hårda kemikalier, använder mycket värme för håret eller spenderar mycket tid i solen så får du ett slitet hår. När håret är skadat tenderar det att bli skört och det kan då inte bevara fukt på samma sätt.

I värsta fall när håret bryts av så kommer det se stripigt ut med en gummistruktur, eller att håret bryts av närmare roten.

Porositet

Hår med hög porositet

Porositet refererar till hur väl dina hårstrån kan bevara och dra till sig fukt. Hår med hög porositet innebär att hårets yttersta lager har stora brister, vilket gör att det kan ta in fukt men inte behålla den. Det resulterar i hår som har svårt att bli återfuktat och att det blir benäget att brytas av.

Hår med låg porositet

I ett hår med låg porositet, i motsats till hög porositet, är hårets yttersta lager tätt förslutet. Det yttre lagret kan inte dra till sig fukt, vilket gör att produkter för skadat hår sätter sig på håret i stället för att absorberas, vilket gör håret skört och att det bryts av.

Hår med låg porositet har även högre proteinnivåer, så att använda produkter med protein kan orsaka ytterligare skada. I stället behöver du använda fuktighetsbevarande produkter som drar in fukt.

12 vanliga orsaker till att håret bryts av + behandlingar

Här kommer 12 vanliga orsaker till skadat hår och varför håret bryts av. Men oroa dig inte, jag har inkluderat behandlingar mot det under varje punkt också tillsammans med produkter för slitet hår som hjälper till att reparera skadat hår.

1. Värmeskada

Många föredrar nog ett stylat hår, men att regelbundet använda värmeredskap i håret gör dig ingen tjänst eller gott för håret. Hårfönar, locktänger eller plattänger kan torka ut ditt hår ordentligt och skada det yttersta lagret. Om du använder värmeredskap utan värmeskyddsprodukter före så är det till och med ännu mer risk för skadat hår. Detta gäller även för solskada. UV-skada kan vara lika illa som värmeskada från ett värmeredskap, så se till att kolla in tipsen och behandlingarna nedan för att skydda ditt hår.

Behandling:

I stället för att styla ditt hår med värmeredskap så välj värmefria stylingalternativ för ditt hår. Om du behöver använda ett värmeredskap så använd alltid ett värmeskydd såsom Thermal Shield™ Heat Protectant innan för att skydda hårets yttersta lager. För att skydda ditt hår från de skadliga solstrålarna, välj en återfuktande mist med ett naturligt UV-filter som Sun Defense Hair Mist

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer
HairLust - Thermal Shield™ Heat Protectant HairLust - Thermal Shield™ Heat Protectant
Nyhet 🎉

Thermal Shield™ Heat Protectant

Silikonfritt värmeskydd och pre-styling spray som skyddar från värmeskador upp till 200°C.

229 kr

Läs mer

2. Kemisk skada

Att regelbundet använda kemiska behandlingar som permanent eller blekning kan göra mycket skada på ditt hår. Dessa typer av behandlingar och processer bryter ner hårets yttre lager och gör det väldigt svårt att reparera. Håret kan bli gummiaktigt, stripigt eller tova ihop sig vilket leder till att håret bryts av.

Behandling:

Även om det finns många orsaker till skadat hår så kan färre kemiska behandlingar hjälpa dig med detta, tillsammans med användning av en Protein Repair™ Hair Mask som effektivt reparerar och återuppbygger ditt hårs yttersta lager med växtbaserade mikroproteiner.

HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer

3. Torrhet

Torrt hår innebär att ditt hår inte får tillräckligt med fukt eller inte kan bibehålla den. Jag själv har torrt hår och det kan vara ganska krävande att ta hand om det. Att använda värmeredskap, alltför mycket borstande eller inte reda ut det regelbundet kan leda till kluvna toppar eller slitet hår.

Behandling:

Att använda en näringsgivande Split Fix™ Hair Mask och sova på en silkeslen Silky Bamboo Pillowcase hjälper till att hålla mitt hår återfuktat och borta från kluvna toppar och slitet hår.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Hårinpackning för skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249 kr

Läs mer
HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Slate Gray HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Slate Gray
Spara upp till 10%

Silky Bamboo Pillowcase, Slate Gray

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer

4. Kost

Vad vi äter kan till stor del påverka vår hälsa för håret, och en dålig kost kan göra att håret ser tråkigt ut samt orsaka torra och sköra strukturer.

Det är viktigt att få i sig rätt näringsämnen som proteiner och omega-3 fettsyror såväl som vitaminerna biotin och zink i din kost för ett hälsosamt hår. Se också till att du dricker tillräckligt med vatten, för det är också väldigt viktigt för ett hälsosamt hår. Vi är trots allt vad vi äter och människan utgörs av ungefär 50 %-60 % vatten.

Behandling:

Upprätthåll ett dagligt vattenmål och se till att du får i dig tillräckligt med bra vitaminer och mineraler för en hälsosam kost. Att ta Hair Formula Gummies eller Tablets for Women kan hjälpa dig att få alla vitaminer och näringsämnen du behöver för ett hälsosamt hår.

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spara upp till 60%

Hair Formula Gummies for Women

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

209 kr

Läs mer
HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Spara upp till 60%

Hair Formula Tablets for Women

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

209 kr

Läs mer

5. Stress

Det är ingen hemlighet att stress kan orsaka en mängd problem i kroppen. Telogen effluvium är en typ av håravfall som kan orsakas av stress.

Behandling:

Att upprätthålla och tillämpa inre hälsovård är mycket viktigt. Säkerställ att du får tillräckligt med sömn och ger dig själv mentala pauser till att meditera och träna, vilket kan hjälpa till att minska stress och håravfall.

6. Åtsittande frisyrer

Sättet du stylar ditt hår kan vara en stor del i att ditt hår bryts av. Åtsittande hästsvansar eller hårknutar som involverar vridningar och inlindningar som säkras med en hårt sittande hårnål eller hårklämma skadar ditt hår.

Behandling:

Släpp ut håret oftare eller använd skonsamma hårsnoddar som våra Hårringar, som är mer varsamma mot ditt hår.

HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple HairLust - Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple

Hold On Tight Hair Rings 6-Pack, Pink/Purple

Skonsamma hårsnoddar som håller håret på plats utan att skada det.

39 kr

Läs mer

7. Gnugga med en handduk

Att kraftfullt torka ditt hår med en handduk kan bryta av hårstrån och skapa statiskt hår från friktion. Att vara hård eller aggressiv över huvud taget mot ditt hår är skadligt.

Behandling:

Skippa att använda ett stort badlakan till att gnugga ditt hår torrt och linda i in det i en varsam Bamboo Hair Towel Wrap i stället.

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White
Spara upp till 10%

Bamboo Hair Towel Wrap, White

Hårturban till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer

8. Överdrivet borstande

Det stämmer att hår som blir trassligt oftare resulterar i att hårstrån bryts av. Men att borsta ditt hår för mycket kan också bidra till skadat hår och kluvna toppar.

Behandling:

Borsta håret varsamt i duschen med en Wet Hair Detangle och börja vid topparna. Detta kommer hjälpa till att hålla ditt hår utrett när det är torrt och hjälpa till att minska trassel.

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, White HairLust - Wet Hair Detangler Brush, White

Wet Hair Detangler Brush, White

Hårborste som inte sliter på håret speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer

9. Tvätta håret för ofta

Ingen vill ha ett fett hår, men att tvätta det för ofta kan ta ifrån hårets hälsosamma oljor. Hälsosamma oljor i håret håller håret återfuktat, glänsande och friskt.

Behandling:

Försök att vänta längre mellan hårtvättarna för att se till att ditt hår inte tas ifrån oljorna som håret behöver. För extra återfuktande, använd Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm innan schamponering. Mellan tvättarna, håll ditt hår återfuktat och skyddat med Split Fix™ Leave-in Conditioner.

HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Anti friss och återfuktande hårinpackning som återställer hårets fuktbalans.

319 kr

Läs mer
HairLust - Split Fix™ Leave-in Conditioner HairLust - Split Fix™ Leave-in Conditioner
Nyhet 🎉

Split Fix™ Leave-in Conditioner

Leave-in conditioner, som vårdar och skyddar håret mot kluvna toppar, torrt hår och friss.

229 kr

Läs mer

10. Använda fel produkter till ditt hår

Det händer även den bästa, vi köper en produkt och tror att den ska lösa alla våra hårbehov men det visar sig inte räcka och orsakar i stället mer skada.

Behandling:

Undvik att använda produkter med hårda sulfater och silikoner. Även om en del människors hår kan motstå dessa ingredienser, så är det inte fallet för alla.

Jag gör mitt bästa för att välja sulfatfria hårprodukter som Split Fix™ Shampoo och Conditioner för varsam rengöring och konditionering.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo

Split Fix™ Shampoo

Skonsamt sulfatfritt schampo för skadat, slitet hår och kluvna toppar.

229 kr

Läs mer
HairLust - Split Fix™ Conditioner HairLust - Split Fix™ Conditioner

Split Fix™ Conditioner

Silikonfritt balsam för skadat, slitet hår och kluvna toppar.

229 kr

Läs mer

11. Klipper inte håret regelbundet

Att klippa sig regelbundet hjälper ditt hår att växa sig hälsosamt och starkt. När jag inte klipper mig regelbundet så tenderar jag att få kluvna toppar och allmänt slitet hår, så att allt som växer bryts av med en gång.

Behandling:

Att klippa sig regelbundet håller dina toppar friska och starka. Men om du har kluvna toppar och inte klippt dig på ett tag så behöver du klippa av en bra bit först. Det kommer hjälpa dig i långa loppet och tillåta ditt hår att växa sig längre. Försök att klippa håret var 12:e vecka för att hålla det friskt och starkt.

12. Hälsoproblem

Vissa hälsotillstånd kan göra att håret bryts av. Personer med hypotyreos kan uppleva torrt eller skört hår eller håravfall. Sköldkörteln kan påverka många saker i vår kropp och två av dem är hårhälsa och hårtillväxt.

Vissa ätstörningar kan också orsaka håravfall och hårskada. På grund av undernäring får ditt hår inte tillräckligt med den näring det behöver för att växa sig hälsosamt och starkt.

Behandling:

Om du misstänker att du har ett hälsoproblem som orsakar håravfall, prata med din läkare.

Kan man få ett stopp på hår som bryts av?

Lyckligtvis är även svåra fall av hår som bryts av vanligtvis temporära. Att följa hårvårdsråden ovan och använda produkter för skadat hår kommer hjälpa dig tillbaka på banan till ett hälsosamt och obrytbart hår.

Jag hoppas att jag har svart på dina frågor om hår som bryts av.

Vad gör du för att undvika att ditt hår bryts av? Berätta för mig i kommentarsfältet nedan!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

  Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

 • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

Se alla artiklar