Håravfall och vitaminbrist: Så hänger vitaminer och håret ihop!Se alla artiklar

Håravfall och vitaminbrist: Så hänger vitaminer och håret ihop!

En snabb titt på Instagram eller en promenad förbi skönhetshyllan är allt du behöver för att veta att vitaminer mot håravfall definitivt är en het produkt idag. Och det är helt förståeligt! Vem vill inte ha längre, starkare och vackrare hår?

Men du kanske undrar om vitaminbrist är en orsak till håravfall och om hårvitaminer mot håravfall verkligen fungerar? Och i så fall vilka vitaminer mot håravfall som är bäst att ta för att maximera dina resultat? Läs vidare för att ta reda på svaren och ännu mer i vår guide om vitaminer mot håravfall och om håravfall påverkas av vitaminbrist!

Innehållsförteckning

Fungerar verkligen vitaminer mot håravfall?

Först och främst: fungerar verkligen vitaminer mot håravfall? Precis som för kroppens alla delar, behöver även hårsäckarna få tillräckligt med näring för att hårstråna ska kunna växa sig längre och med mer hårvolym. När du inte äter vitaminer mot håravfall, blir din hårväxt lidande som en följd av vitaminbrist. Varför då? Det är för att hårsäckarna innehåller de snabbast delande cellerna i kroppen, vilket innebär att de behöver massor av näring för att stötta och ge bränsle åt en snabb celldelning. Dock ser inte kroppen hårväxt som någon nödvändigt.

Så om du inte äter tillräckligt mycket mineraler och vitaminer mot håravfall för att stötta hela kroppens processer, kommer din kropp att omdirigera de näringsämnen du äter till mer nödvändiga funktioner. Utan alla dessa hälsosamma näringsämnen för håret kommer dina hårsäckar växa långsammare med finare, svagare hår.

Visste du att biotin, zink och selen är vetenskapligt bevisat att bidra till upprätthållandet av normalt hår?

Det bästa sättet att få i sig alla vitaminer, mineraler och näringsämnen är genom att äta en balanserad och varierad kost. Men vi vet alla att det är lättare sagt än gjort att äta hälsosamt! Det är där vitaminer mot håravfall kommer in i bilden. Hårvitaminer mot håravfall har utarbetats med vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som anses upprätthålla hälsosamma och nöjda hårsäckar för bättre hårväxt.

Fungerar verkligen vitaminer mot håravfall? Det beror helt och hållet på den sorts vitaminer mot håravfall man tar och hur konsekvent man tar dem. De bästa vitaminerna mot håravfall innehåller ett stort urval vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som är kända för att hjälpa till med hårväxt och gör att du undviker vitaminbrist (mer om dessa senare).

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349,00 kr

Läs mer

Påverkas håravfall av vitaminbrist?

Det enda sättet att säkert veta om vitaminbrist påverkar ditt håravfall är att diskutera det med din läkare. Är du osäker på om du borde boka tid hos läkaren? Här är några tecken att hålla ett öga på:

 • Skört hår och sköra naglar
 • Mjäll och fjälliga hudfläckar
 • Håravfall / Tunnhårighet
 • Röda eller vita prickar på huden
 • De 7 bästa vitaminerna mot håravfall

  Är du på jakt efter de bästa vitaminerna mot håravfall? Ta då en titt på ingredienserna för att se om de tagits fram med följande vitaminer och mineraler, varav samtliga har vetenskapligt bevisats främja hälsosamt hår och sund hud.

  OBS: vitaminer mot håravfall behöver inte nödvändigtvis innehålla alla dessa vitaminer och mineraler för att vara effektiva, men ju fler de innehåller desto bättre.

  • Biotin - När man talar om de bästa vitaminerna mot håravfall är troligen biotin den mest kända. Biotin har kopplats till håravfall vid vitaminbrist, vilket troligen är anledningen till att det är en så populär ingrediens i de bästa hårvitaminerna mot håravfall.
  • Vitamin A - A-vitamin främjar växten av nya celler. Det innebär att det är särskilt viktigt för håret då det är den snabbast växande vävnaden i människokroppen. Vitamin A hjälper även din hårbotten att producera sebum, den naturliga oljan som håller hårbotten och håret hälsosamt och fuktat. I själva verket är det så viktigt att A-vitaminbrist har kopplats till håravfall.

   Även om man kan få håravfall av vitaminbrist, så ska man vara försiktig med överdosering av A-vitamin då även det kan leda till håravfall. Beroende på vilken form av A-vitamin man tar rekommenderar EU-riktlinjerna att man inte tar mer än 800 µg till 1500 µg A-vitamin dagligen.

  • Vitamin C - C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar hårsäckarna från skada av fria radikaler, vilket gör det möjligt för de, att växa mer effektivt. C-vitamin hjälper även kroppen att producera ett protein som heter kollagen, som är den bästa föreningen för hårets struktur. Det är därför C-vitamin anses som en av de bästa vitaminerna för hårväxt.
  • Zink - Zink är viktigt för din kropps proteinproduktion (som håret utgörs av) såväl som för celldelning. Båda processer är viktiga för en hälsosam hårväxt, och det är därför zinkbrist har kopplats till håravfall.
  • Niacin - Niacin, även kallat B2-vitamin, är ett annat viktigt näringsämne för att håret ska hålla sig hälsosamt. Alopecia areata (en typ av håravfall) har kopplats till vitaminbrist av niacin.
  • Vitamin D - Låga nivåer av D-vitamin har kopplats till håravfall, även om D-vitaminets roll för hårväxt ännu är okänd. Din hud producerar D-vitamin under solexponering. Men om du inte får mycket sol (t.ex. under vintern eller om du bor i ett land med mindre antal soltimmar), kanske din hud inte producerar tillräckligt med D-vitamin. Det i sin tur kan leda till vitaminbrist och håravfall
  • Vitamin E - Precis som C-vitamin är E-vitamin en antioxidant som skyddar hårsäckarna från fria radikaler och även kan agera som en hårvitamin mot håravfall. I en studie som gjordes 2010, upplevde personer med håravfall en ökning av hårväxten med 34,5 % efter att ha kompletterat med E-vitamin, i jämförelse med en ökning på 0,1% för de som inte kompletterade med E-vitamin.

  Andra vitaminer och mineraler som kan vara hjälpsamma för hårväxt inkluderar:

  • Selen
  • Folsyra
  • Pantotensyra
  • Vitamin B6
  • Jod
  • Kolin
  • Vitamin B12
  • Kiseldioxid
  • Kalcium

  Vilka fördelar finns med ett allt-i-ett hårvitamin?

  Vilka är då fördelarna med ett allt-i-ett hårvitamin mot håravfall? Du kan givetvis handplocka och välja precis de tillskott som kompletterar med de vitaminer och mineraler du upplever att du behöver. Men det bästa sättet att försäkra dig om att du tillgodoser alla dina näringsmässiga grunder (och gör dig själv redo för lyckad hårväxt) är att ta ett allt-i-ett hårvitamin mot håravfall. Det är dessutom mycket enklare och billigare att bara ta ett och samma multivitamin istället för flera olika kosttillskott varje dag!

  Kontinuitet är avgörande när det gäller att ta vitaminer mot håravfall, speciellt om håravfallet beror på vitaminbrist. Bestäm dig för att lyckas genom att välja ett allt-i-ett hårvitamin mot håravfall, snarare än att välja flera olika vitaminer och mineraler. Läs vidare om de vitaminer mot håravfall vi rekommenderar för att undvika vitaminbrist.

  Produktrekommendationer av vitaminer mot håravfall

  Detta är våra val av kandidater till bästa vitaminer mot håravfall:

  Hair Growth Formula Tablets

  Hair Growth Formula Tablets

  Hairlust Hair Growth Formula Tablets tillför alla de bästa hårvitaminer och mineraler som dina hårsäckar längtar efter för en frisk hårbotten och regelbunden hårväxt. Vi anser att detta är vår "extra starka" -formula, så om du letar efter seriös hårhjälp - har du hittat rätt. Hair Growth Formula Tablets innehåller en kraftfull dos av kliniskt beprövade ingredienser inklusive biotin, vitamin B12, kiseldioxid och zink. Dessutom är de gjorda med naturliga, veganska ingredienser och är utformade för att möta specifika hårbehov för kvinnor.

  HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
  Spara upp till 50%

  Hair Growth Formula Tablets

  Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

  349,00 kr

  Läs mer
  HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
  Spara upp till 50%

  Hair Growth Formula Tablets for Men

  Hårtabletter för män, berikade med vitaminer, mineraler och aminosyror.

  349,00 kr

  Läs mer

  Hair Growth Formula Gummies

  Hair Growth Formula Gummies

  Likt vår tablett-formula, innehåller Hairlust Hair Growth Formula Gummies mineraler och vitaminer mot håravfall som kliniskt bevisats främja hårväxt. Dessa tillskott är i form av utsökta gummies som gör det enklare för magen. Många av våra användare tycker att det blir enklare att komma ihåg att ta dem eftersom de är så goda!

  Vi har även Hair Growth Formula Gummies for Men och Hair Growth Formula Tablets for Men som är speciellt framtagna för män med androgen alopeci.

  HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
  Spara upp till 50%

  Hair Growth Formula Gummies

  Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

  349,00 kr

  Läs mer
  HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
  Spara upp till 50%

  Hair Growth Formula Gummies for Men

  Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

  349,00 kr

  Läs mer

  Hur lång tid tar det innan vitaminer mot håravfall verkar?

  De bästa hårvitaminerna kan komma att ge dig längre och tjockare hår, men du kan inte förvänta dig synliga resultat över en natt. Om du tar de bästa hårvitaminerna regelbundet (och inte har en underliggande orsak till håravfallet, såsom androgen alopeci), bör du se resultat inom tre till sex månader.

  Men här är det avgörande att man tar dem kontinuerligt. Om du inte är van vid att ta hårvitaminer mot håravfall, kommer här några tips som kan hjälpa dig att komma in i vanan:

  1. Förvara dina vitaminer mot håravfall på en plats där du troligen kommer se dem. Det kommer hjälpa dig att friska upp ditt minne. Några exempel på bra platser är nattduksbordet, skrivbordet eller bredvid spisen.
  2. Försök förknippa intaget av hårvitaminer mot håravfall med en vana du redan har. Du kan till exempel ta dina vitaminer mot håravfall när du rengör ansiktet innan läggdags.
  3. Sätt en påminnelse på mobilen när du ska ta dina hårvitaminer mot håravfall.

  Prova några olika metoder för att se vad som passar dig bäst!

  Om tidigare dåliga erfarenheter med hårväxtvitaminer har fått dig att undra om vitaminer mot håravfall verkligen fungerar, så beror ett bristfälligt resultat ofta på bristfällig kontinuitet. Få in vitaminer mot håravfall i din dagliga rutin så förbättrar du dina chanser till ett bra resultat samtidigt som du undviker vitaminbrist.

  Har hårvitaminer mot håravfall några biverkningar?

  Även de bästa hårvitaminerna kan ha vissa biverkningar, framför allt om du inte tar dem korrekt. För att undvika eventuella biverkningar av hårvitaminer mot håravfall (eller kosttillskott i allmänhet) kan du prova att ta dina vitaminer mot håravfall tillsammans med en mindre måltid och mycket vatten.

  Kom ihåg att hårvitaminer mot håravfall ska ses som ett tillskott (inte ett substitut) för en hälsosam och balanserad kost. Kombinera inte hårvitaminer mot håravfall med andra kosttillskott som innehåller samma vitaminer och mineraler. Om du är osäker, rekommenderar vi att du konsulterar din läkare innan du lägger till kosttillskott till din rutin!

  Förutom hårvitaminer, hur kan jag främja bättre hårväxt?

  Om du verkligen vill ha längre och starkare hår ska du utöver att ta vitaminer mot håravfall börja med fler hälsosamma vanor för håret. Det här är vad vi föreslår:

  Optimera din hårtvättsrutin

  Optimera din hårtvättsrutin

  Byt ut ditt vanliga schampo och balsam mot produkter som främjar hårväxt och reparerar. Vårt Hair Growth & Repair Shampoo + Conditioner innehåller återuppbyggande mikroproteiner som hjälper till att reparera hårstrået, vilket efterlämnar håret starkare med mindre tendens att brytas av.

  Hårinpackning

  Hårinpackning

  Du bör även använda en djupkonditionerande behandling med en hårinpackning varje vecka. Vi rekommenderar vår Hair Growth & Protection Mask, som förser håret med en kraftfull dos av stärkande proteiner och fuktgivande växtextrakt.

  HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
  Snabbsäljande ⚡️
  Spara 15%

  Hair Growth & Repair Set

  Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

  458,00 kr

  389,00 kr

  Läs mer
  HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
  Spara 50%

  Hair Growth & Protection Mask

  Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

  249,00 kr

  124,00 kr

  Läs mer

  Så om du frågat dig själv ”Fungerar verkligen vitaminer mot håravfall?”, så har du nu fått ditt svar! Vitaminer mot håravfall kan verkligen förbättra hårväxt, framför allt om du har vitaminbrist eller saknar de mineraler som behövs för att hålla håret hälsosamt.

  Våra kunder säger

  Utmärkt

  Relaterade inlägg

  Se alla artiklar
  • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

   Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

   Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

   Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

   Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

   Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Se alla artiklar