Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingarSe alla artiklar

Håravfall under klimakteriet? Orsaker, förebyggelse och behandlingar

Du är säkert bekant med symtomen på klimakteriet som värmevallningar och humörsvängningar. Men håravfall?

Tyvärr är tunt hår allt för vanligt för kvinnor som går igenom ”förändringen”. Men varför tappar man hår i klimakteriet? Och hur kan man behandla håravfall i klimakteriet? Oavsett om du upplever håravfall i förklimakteriet eller att du tappar hår i klimakteriet så bör du fortsätta att läsa för att få svaren på dina frågor om håravfall i klimakteriet med mera.

Innehållsförteckning

Kopplingen mellan klimakteriet och håravfall

Likt grått hår, är klimakteriet en naturlig del av åldersprocessen och det sker hos kvinnor runt 50 års ålder. Under klimakteriet börjar äggstockarna gradvis producera mindre könshormoner som östrogen och progesteron. Progesteron- och östrogenbrist orsakar många förändringar i kroppen, såsom värmevallningar, humörsvängningar, viktuppgång, sömnlöshet och till och med håravfall.

Varför tappar man då hår i klimakteriet? När vi är yngre hjälper hormoner som östrogen och progesteron till att utöka hårcykelns växtfas, vilket gör att håret växer snabbare och under längre tidsperioder.

Men med progesteron- och östrogenbrist som sker i samband med klimakteriet, förkortas hårcykelns växtfas betydligt. Som ett resultat växer håret långsammare. Och eftersom håret växer långsammare, kan det inte ersätta det hår som faller av som en normal del av hårväxtcykeln. Som ett resultat av det kan ditt hår bli tunnare efter ett tag. Det är en förkortning av processen med att tappa hår under klimakteriet.

Men få inte panik! För de flesta kvinnor som tappar hår under klimakteriet är det inte något medicinskt fel. Även om det kan vara bra att besöka din läkare för att säkerställa att du inte har några andra besvär som orsakar håravfall, så är håravfall under klimakteriet en naturlig del av åldrandet.

Dock innebär håravfall i klimakteriet inte att du måste ge upp ditt hår för evigt! Det finns många sätt att behandla och dölja framträdandet när man tappat hår under klimakteriet (men mer om det senare).

Vilka är symtomen på håravfall under klimakteriet?

Kvinnor som genomgår håravfall i klimakteriet upplever det på ett annat sätt än manligt håravfall. Medan män ser tydliga områden med tunt hår, ofta i en hästskoform, så upplever kvinnor håravfall som ett tunnare hår över hela huvudet. Då tunt hår under klimakteriet är mer enhetligt och subtilt, kanske du inte ens märker det till en början.

Om du är orolig för att tappa hår under klimakteriet så är här ett par tecken du bör se upp för:

 • Bredare bena
 • Större delar av hårbotten syns igenom (i synnerhet nära hårfästet eller benan)
 • Tunnare hästsvans
 • Mer hår på din kudde, i hårborsten och i duschavloppet
 • Håret ser slappt ut och är svårare att styla
 • Håret bryts av lättare än vanligt

I sällsynta fall kan en del kvinnor som tappar hår under klimakteriet se tydligt tunt hår på kronan eller på huvudets sidor.

Ju snabbare du noterar dessa tecken på håravfall under klimakteriet, desto enklare blir det att behandla dem. Så var vaksam om du genomgår klimakteriet!

Hur vanligt är det att man tappar hår under klimakteriet?


Tro det eller ej, men att tappa hår under klimakteriet är väldigt vanligt. Bland kvinnor i förklimakteriet har så många som två tredjedelar upplevt tunt hår eller kala fläckar. Håravfall under klimakteriet är vanligt bland alla etniska grupper. Tunt hår under klimakteriet tros även vara kopplat till ärftlighet. Så om du har en familjemedlem som upplever tunt hår under klimakteriet, så är det mer sannolikt att även du kommer göra det.

Tappa hår under klimakteriet: Andra bidragande faktorer

För kvinnor som upplever att de tappar hår under klimakteriet, så är håravfallet nästan alltid resultatet av förändrade hormoner., t.ex. östrogenbrist. Dock finns det andra faktorer som kan orsaka tunt hår under klimakteriet. Exempelvis kan stress, mediciner, sjukdom och vitaminbrister även bidra till håravfall. Dessa faktorer kan faktiskt förvärra håravfall under klimakteriet.

Så om du misstänker att du har håravfall under klimakteriet, kan det vara en bra idé att prata med din läkare för att säkerställa att det inte är något annat underliggande problem.

Håravfall under förklimakteriet?

Förklimakteriet är den tidsperiod som leder till själva klimakteriet. Under den här tiden börjar hormonnivåerna att förändras för att förbereda sig för klimakteriet och många börjar uppleva östrogenbrist. Förklimakteriet börjar vanligtvis när en kvinna är runt 45 år, även om en del kvinnor hoppar över förklimakteriet helt och hållet. Då håravfall under förklimakteriet även beror på hormonella förändringar, är symtomen på håravfall under förklimakteriet liknande de vid håravfall under klimakteriet. Dessutom kanske du kommer notera att ditt hår blir torrt och tråkigt.

Vad kan man då göra om man tappar hår under förklimakteriet? Då håravfall under förklimakteriet har samma grundläggande bidragande faktorer som när man tappar hår under klimakteriet, rekommenderar vi att man behandlar håravfall under förklimakteriet på samma sätt som om du tappar hår under klimakteriet, och följer de tips som nämns nedan!

Om du skulle uppleva håravfall långt innan klimakteriet, rekommenderar vi att du tittar på denna artikel om håravfall hos kvinnor generellt.

Kan man förhindra att man tappar hår under klimakteriet?

Vad kan man göra för att förhindra att man tappar hår under klimakteriet och får tunt hår? Följande är våra tips för att förhindra tunt hår under klimakteriet:

Tips 1: Håll koll på ditt hår

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att reagera på tidiga tecken på håravfall under klimakteriet. Om du noterar att du tappar hår under klimakteriet ska du boka en tid hos din hudläkare.

Tips 2: Undvik produkter med hårda kemikalier

När vi åldras blir vårt hår allt finare och känsligare. Det är därför det är så viktigt att välja produkter som inte skadar integriteten på det redan försämrade håret. Leta därför istället efter varsamma hårvårdsprodukter med naturliga ingredienser som ger ditt hår näring från utsidan och in.

Tips 3: Var varsam med ditt hår

Då ditt hår växer långsammare, är det viktigt att ta hand om det hår du redan har på ditt huvud. Det innebär att man ska vara extra försiktig med värmeredskap och färgämnen! Att överstyla och överbehandla kan få håret att brytas av, vilket kommer göra att ditt hår blir tunnare och kanske även resultera i att du tappar hår.

En enkel förändring du kan göra för att förhindra att du tappar hår under klimakteriet är att byta ut din vanliga borste mot en Wet Brush. En Wet Brush har mjuka silikonpiggar som varsamt reder ut håret med betydligt färre hårstrån som bryts av än med en vanlig borste.

HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa

Detangle Wet Brush, Rosa

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89,00 kr

Läs mer
HairLust - Detangle Wet Brush, Persika HairLust - Detangle Wet Brush, Persika

Detangle Wet Brush, Persika

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89,00 kr

Läs mer

Så behandlar man håravfall under klimakteriet

Om du upplever håravfall under klimakteriet är ett läkarbesök din första uppgift. Detta för att få en diagnos och se till att det inte finns någon annan underliggande orsak till håravfallet, som exempelvis en vitaminbrist.

Om din läkare diagnostiserar dig med håravfall under klimakteriet, kan de komma att rekommendera en hormonersättningsbehandling eller andra behandlingar som kan hjälpa till att reducera håravfallet under klimakteriet såväl som andra klimakteriesymtom. Som vi nämnt tidigare är progesteron- och östrogenbrist en del av klimateriet och hormonersättningsbehandlingar kan hjälpa för kvinnor som tappar hår under klimakteriet eller förklimakterier, men det finns även en del risker.

Dessutom bör du överväga att besöka en läkare som är specialiserad inom hår och hur det bevaras bäst. En sådan specialist kan komma att rekommendera följande läkemedel och behandlingar vid håravfall under klimakteriet:

Minoxidil: Minoxidil är ett topiskt läkemedel som ökar blodflödet i hårbotten och hårsäckar, vilket kan bidra till att häva håravfall under klimakteriet. Dock har minoxidil en del otrevliga biverkningar såsom hudirritation. Av den anledningen är den begränsad i många länder. Rosmarinolja har visat sig tillhandahålla liknande fördelar som minoxidil, men utan biverkningarna.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum
Nyhet 🎉

Hair Growth Serum

Serum för håret utvecklat med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ och AnaGain™.

619,00 kr

Läs mer

Trombocytrik plasmabehandling: Under den här behandlingen injiceras blodplasma i hårbotten. Det är tänkt att främja läkande, och i en del forskning, har den visat sig behandla håravfall.

Laserbehandling: Under laserterapi använder en tekniker lågenergilaser för att stimulera hårväxt i din hårbotten. Detta är tänkt att minska tunt hår från klimakteriet även om det inte har blivit vetenskapligt bevisat.

6 sätt att hantera tunt hår under klimakteriet

Det finns även en del livsstilsförändringar man kan göra för att hjälpa till att hantera håravfall under klimakteriet:

1. Ät en hår-hälsosam kost

Ät en hår-hälsosam kost

En dålig kost kan bidra till att man tappar hår under klimakteriet. För att se till att man inte kan skylla på det man äter, ska man äta en kost som innehåller rikligt med proteiner och andra näringsämnen som är viktiga för att odla ett friskt hår. Varför protein? Våra hårsäckar skapar vårt hår från de protein vi äter. Så om vi inte får i oss tillräckligt med protein via vår kost, kan hårets växt bli lidande.

Dessutom behöver dina hårsäckar tillräckligt med vitaminer och mineraler för en hälsosam hårväxt. För att säkerställa att du får i dig rätt blandning av näringsämnen för hårväxt bör du överväga att lägga till ett tillskott som Hairlust Hair Growth Formula Gummies eller Tablets till din kost. Dessa hårtillskott innehåller alla vitaminer dina hårsäckar behöver för regelbunden hårväxt. Dessutom smakar den tuggbara gummy-formulan underbart, så det är enkelt att komma ihåg att ta dem!

Läs mer: Fungerar hårtillskott?

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349,00 kr

Läs mer

2. Ge näring från utsidan

Ge näring från utsidan

Ett annat sätt att se till att håret är hälsosamt (och som hjälper till att behandla håravfall under klimakteriet) är att förstärka ditt hår med protein från utsidan. Vi rekommenderar att du byter ut ditt vanliga schampo och balsam till vårt Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner Set, som är utformat med hydrolyserade proteiner som hjälper till att reparera skört, åldrande hår.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458,00 kr

389,00 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spara 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårinpackning för torrt, skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249,00 kr

124,00 kr

Läs mer

För att förstärka effekterna, använd vår Hair Growth & Protection Mask tre till fyra gånger i månaden, eller när ditt hår behöver lite extra vård och omsorg.

Redo att lära dig mer? Kolla in videon nedan:

3. Skydda håret från UV-strålar

kydda håret från UV-strålar

Precis som solen kan skada vår hud, så kan den även skada vårt hår. Om du upplever att du tappar hår under klimakteriet, kommer du vilja ta lite extra hand om håret du har genom att skydda det från solen. Bär en hatt när du är utomhus, eller använd en UV-skyddande stylingprodukt som vår Hair Defense & Hydration Mist.

HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229,00 kr

Läs mer

4. Sov på bambu

Sov på bambu

Ett annat enkelt sätt att ta hand om ditt hår när du tappar hår under klimakteriet är att byta till ett örngott i bambu som vårt Pure Bamboo Pillowcase! Bambu är betydligt mjukare än bomull vilket innebär att det är mindre sannolikt att det gnider på och torkar ut ditt hår när du sover.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå
Spara upp till 10%

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249,00 kr

Läs mer

För extra skydd under natten, applicera vår Anti-frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm på dina toppar och sätt sedan upp håret på ett skyddande sätt som exempelvis en lös fläta innan du lägger dig.

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårinpackning, berikat med 100% naturliga ingredienser som återställer hårets fuktbalans.

319,00 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase
Få i lager ⏱

Bamboo Towel Pillowcase

Handduksörngott i bambu som skonsamt torkar håret över natten.

249,00 kr

Läs mer

5. Minska stressnivåerna

Minska stressnivåerna

Även stress kan bidra till att man tappar hår under klimakteriet, och det är därför det är viktigt att man har kontroll på sina stressnivåer. Att träna, meditera och utföra andra hälsosamma, stresslindrande aktiviteter kan hjälpa till att bekämpa klimakteriesymtom såsom humörsvängningar, viktuppgång och sömnlöshet, och det kan till och med hjälpa till att minska tunt hår under klimakteriet.

6. Ändra frisyr

Ändra frisyr

Om du tappar hår under klimakteriet så kan det även vara så att din frisyr, som alltid varit så fin, inte ser lika bra ut längre. Din nästa uppgift bör därför vara att besöka frisören och skaffa en ny frisyr som passar bättre när man har fint hår.

Frisörer rekommenderar ofta att kvinnor som tappar hår under klimakteriet provar en kortare frisyr, som enkelt kan tillföra extra volym och textur vid tunt hår under klimakteriet. Du kan även göra ljusa eller mörka slingor för att skapa ett utseende med mer djup och dimension i ditt hår.

Har du några tips på hur man hanterar håravfall under klimakteriet? Meddela oss i kommentarsfältet nedan!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

  Har du öm & kliande hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot klåda i hårbotten

 • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

 • Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

  Hur fungerar hårväxt serum? Fördelar och hur du använder hårserum

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

Se alla artiklar