Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)Se alla artiklar

Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

Det finns många anledningar till att håret blir tunt eller slitet – allt från vad vi äter till hur vi stylar håret kan påverka hårfibrernas styrka och hälsa. Men det finns goda nyheter om du behöver hjälp med tunt hår.

Är du en av de kvinnor som tycker att du börjar bli tunnhårig? Du är absolut inte ensam om det. Faktum är att upp till 40% av alla kvinnor upplever tunnhårighet i viss utsträckning efter 40 års ålder. Vill du veta vad som orsakar tunt hår hos kvinnor och veta mer om hur du får rätt hjälp för tunt hår? Så läs våra tips här!

Innehållsförteckning

Vad är symtomen på tunt hår hos kvinnor?

Extremt tunt hår hos kvinnor ser annorlunda ut än hos män. Medan män tenderar att tappa hår i ett hästskoformat mönster med början längs hårlinjen, så upplever kvinnor tunt hår över hela huvudet.

Om du har tunt hår kanske du noterar följande symtom:

 • Din hästsvans är mindre än vanligt
 • Din bena ser bredare ut än vad den brukar
 • Mer hår i din kam eller borste
 • Mer hår på din kudde
 • Mer hår i duschavloppet
 • Du tappar mycket hår

Om du upplever några av de här symtomen så ska du inte få panik! Vi har en del förslag på hjälp mot tunt hår samt stylingtekniker du kan använda för att skapa utseendet av ett tjockare hår (mer om det senare).

Vad orsakar tunt hår hos kvinnor?

Extremt tunt hår hos kvinnor kan ha många olika orsaker. Några av de vanligaste sakerna som orsakar extremt tunt hår hos kvinnor inkluderar:

Genetik

Genetik är kanske den största orsaken till extremt tunt hår hos kvinnor. Den här typen av tunt hår kallas androgen alopecia eller fläckvist håravfall. Om en eller båda dina föräldrar har väldigt tunt hår så är det troligt att även du får väldigt tunt hår. Men förtvivla inte! Det finns en rad olika produkter på marknaden för att behandla tunt hår och som kan hjälpa dig, bl.a. rosmarinolja och mycket mer.

Kost

Näringsbrister kan också orsaka extremt tunt hår hos kvinnor. Din kropp behöver en viss mängd vitaminer och mineraler för att kunna driva alla sina funktioner. Om man inte äter rätt mängd av näringsämnen så kommer kroppen att flytta de näringsämnen som finns mot de vitala organen och bort från dina hårsäckar. Efter en längre tid med dålig kost kan man känna att man börjar bli tunnhårig.

Överbehandling eller styling av hår

Om man har sitt hår i flätor eller hårt uppsatt så kan man uppleva en typ av tunt hår som kallas traction alopecia. Värmestyling och kemiska processer kan skada ditt hår och göra att det går av, vilket kan leda till väldigt tunt hår.

Mjäll eller torr hårbotten och produktrester i hårbotten kan leda till håravfall eller tunt hår. Visste du att vissa ingredienser i dina hårprodukter, såsom vax, torrschampo, osv. över tiden kan byggas upp i ditt hår? Det beror på att vissa typer av ingredienser kan vara svåra att tvätta ur med vanligt schampo. Det resulterar i tilltäppta porer och en kliande, torr hårbotten. Upprepad klåda, skrapning och rivning av hårbotten kan skada hårfibrerna och skada hårrötterna. Samtidigt kan det leda till infektioner och sår i hårbotten, vilket gör att tunt hår blir ännu tunnare.

Stress

Stressiga händelser (som ett större uppbrott, ett förlorat jobb eller en operation) kan leda till tunt hår som kallas telogen effluvium. Den här typen av tunt hår hos kvinnor är märkbar då den sker cirka tre månader efter den stressiga händelsen.

Långvarig kronisk stress kan även kopplas till håravfall. Om du upplever kronisk stress så se till att prova naturliga stresslindrande aktiviteter som träning, meditation eller skriva dagbok.

Graviditet

Även graviditet kan orsaka en särskild typ av telogen effluvium som heter håravfall efter graviditet. Kvinnor tenderar att tappa mindre hår under graviditet. Så efter födsel kommer allt det håret på en gång, ofta i klumpar. Den här typen av tunt hår hos kvinnor är traumatiskt, men håret växer vanligtvis tillbaka av sig själv efter ett par månader.

Klimakteriet

De flesta kvinnor upplever tunt hår i samband med klimakteriet. Enligt Kry, upplever majoriteten av kvinnor över 65 år tunt hår.

Om du har tunt hår kan ett tips vara att prata med din läkare om orsakerna. Endast din läkare kan ge dig en korrekt diagnos och ge dig hjälp mot tunt hår på ett sätt som lämpar sig för din situation.

Medicin

Vissa typer av mediciner eller hormonella tillskott som p-piller kan orsaka håravfall och orsaka extremt tunt hår. De kan störa hårets normala livscykel. Hormonstörande mediciner eller läkemedel kan vara en betydlig orsak till håravfall och tunnare hår, och du kan ofta titta på bipacksedeln för din medicin för att se om en biverkning kan vara håravfall.

Om du är kvinna och upplever att du börjar bli tunnhårig och söker hjälp för tunt hår, prata med din läkare om anledningen till att du upplever håravfall. Endast din läkare kan ställa rätt diagnos och vägleda dig kring olika typer av behandling för tunt hår och berätta vilken behandling som är bäst för just dig.

Före och efter Hairlust

Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat
Hairlust før og efter
Före
Nuvarande resultat

*Resultaten kan variera från person till person.

Se alla recensioner

Behandlingar vid tunt hår hos kvinnor: Vad fungerar?

Här på Hairlust tror vi på en tvådelad strategi för att få hjälp mot extremt tunt hår hos kvinnor:

 1. Om du har tunt hår är ett tips att använda behandlingar som hjälp mot tunt hår och som bevisats minska håravfall.
 2. Följ smarta hårvårdsvanor som förhindrar håret att gå av och boosta hårvolym (mer om det senare).

Först ska vi ta upp vilken hjälp mot tunt hår det finns för kvinnor! De här är enkla livsstilsförändringar du kan göra när du börjar bli tunnhårig som kan främja hårtillväxten i dina hårsäckar.

Göd dina hårsäckar!

Göd dina hårsäckar

Som vi nämnt tidigare kan näringsbrist leda till tunnhårighet hos kvinnor. För att få mycket hår att växa tillbaka, ska du se till att äta en bred kost fylld med magra proteiner (som kyckling och baljväxter), hälsosamma fetter (tänk lax och avokado), samt mycket frukt och grönsaker.

Prova ett hårtillskott

Givetvis är det lättare sagt än gjort att äta en hälsosam kost! Vi vet att många lever hektiska liv, och då är det inte alltid realistiskt att äta bra och hälsosam mat varje måltid.

Det är där ett hårtillskott kommer in i bilden och hjälper dig. Hårtillskott som vårt Hair Formula Gummies for Women gör att du kan se till att du får alla vitaminer och mineraler du behöver för en hälsosam hårväxt. Våra gummies är fyllda med 5 000 mcg biotin, en B-vitamin som är associerad med hälsosam hårväxt. Du behöver äta 500 ägg för att få samma mängd Biotin från din kost!

Hair Formula Gummies for Women är veganska och tillverkade med naturliga färg- och smakämnen. Dessutom smakar de fantastiskt, så det är enkelt att komma ihåg att ta dem regelbundet. Konsistensen är nyckeln när det kommer till hälsosam hårväxt!

Om gummies inte är din stil så har vi även våra extra kraftfulla Hair Formula Tablets for Women.

Ta hand om din hårbotten

När du börjar ta rätt vitaminer och mineraler för att nytt hår ska växa, så måste du se till att de näringsämnena levereras till dina hårsäckar!

Hemligheten? Förbättra cirkulationen i din hårbotten. Det är nämligen så att det är blodet som transporterar näringsämnena till kroppens celler. Så för att nyttja näringsämnena där du behöver dem (dina hårsäckar), så måste du boosta blodflödet till din hårbotten. Vi har två tips på hur du gör det:

 1. Scalp Delight™ Detox Scrub - Detta är en hjälp mot tunt hår som innehåller ekologisk olja från myntablad, som naturligt arbetar för att boosta cirkulation i hårbotten.
 2. Scalp Massager Brush - Det här smidiga redskapet gör det lätt för dig att ge dig själv en hårbottenmassage där hemma! Denna hårbottensborsten är ytterligare ett sätt för att förbättra cirkulationen i hårbotten och det är en utmärkt hjälp mot tunt hår.

Prova Minoxidil (eller rosmarinolja)

Hårväxt oljor

Om du har tunt hår är ett tips att använda minoxidil som är en receptfri, topisk behandling mot tunt hår. Även om den vanligtvis används för att behandla fläckvis skallighet hos män, så kan den även användas för att behandla extremt tunt hår hos kvinnor. Dessvärre fungerar inte den här behandlingen för alla. Om minoxidil fungerar för dig, så kommer effekterna att avta så snart du slutar använda den här behandlingen mot tunt hår.

En studie från 2015 visade att rosmarinolja kan producera liknande resultat för väldigt tunt hår, men utan lika mycket irriterad hårbotten (en vanlig biverkning med minoxidil). Så om du har tunt hår kan ett tips vara att prova rosmarinolja.

Experimentera med naturliga lösningar

En del eteriska oljor kan även fungera som behandlingar mot tunt hår. Till exempel har en studie från 2014 upptäckt att myntaolja kan producera mer hårväxt än minoxidil!

Om du vill prova eteriska oljor som en behandling mot tunt hår så blandar du ett par droppar med myntaolja eller rosmarinolja med en hårvänlig bärarolja som jojobaolja. Massera in blandningen i hårbotten och rengör sedan med schampo eller balsam.

Om du har tunt hår är ett tips att flera naturliga extrakt kan hjälpa. Ett par anmärkningsvärda naturliga behandlingar mot tunt hår inkluderar:

 • RootBioTec™ HW, ett kraftfullt extrakt från basilika som visat sig reducera håravfall med 31 % efter bara 2 månader.
 • AnaGain™, som är baserat på ekologiska ärtgroddar. I en klinisk studie ökade AnaGain™ hårtillväxten med 78 % på bara 3 månader.

För att dra nytta av de här behandlingarna mot tunt hår ska du leta efter produkter som innehåller RootBioTec™ HW och AnaGain™ i ingredienslistan!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Vad är skillnaden mellan tunt hår hos kvinnor och hår som går av?

Tunnhårighet hos kvinnor och hår som går av är två skilda saker. Tunt hår sker när en ovanligt stor mängd hår går in i håravfallsfasen, eller när hårsäckarna slutar producera hår helt och hållet.

Hår som går av, å andra sidan, sker när hårstrået blir svagt på grund av skada och bryts av. Detta kan även leda till väldigt tunt hår.

Av den anledningen kan kvinnor som börjar bli tunnhåriga dra nytta av att följa hårvårdsrutiner som förhindrar att håret går av. Det är trots allt så att man inte har råd att bli av med ytterligare hår!

8 tips som hjälper mot tunt hår

Om du börjar bli tunnhårig så kommer här några smarta stylingtricks som du kan använda för att minska antal hårstrån som bryts av och göra ditt hår tjockare och fylligare:

1. Börja med en stark grund

Om man börjar bli tunnhårig som kvinna, så prova att använda Grow Perfect™ Duo. Om slitet hår och kluvna toppar är ditt främsta problem, prova istället Split Fix™ Duo. Dessa skonsamma schampon och balsam är framtagna speciellt för att inrikta sig på behoven hos tunt hår.

2. Ge näring från utsidan

Kvinnor med tunnhårighet kan även dra nytta av att använda en proteinrik hårinpackning som Protein Repair™ Hair Mask. Protein Repair™ Hair Mask är utformad med hydrolyserade veganska protein som bygger upp hårstrået och hindrar det från att brytas eller att få en kluven topp.

3. Öka volymen

För ett hår som ser tjockare ut ska du börja med hårbotten. Grow Perfect™ Thickening Spray innehåller många hårälskande ingredienser, inklusive cirkulationsfrämjande myntaolja. Den här behandlingen mot tunt hår hjälper till att förbättra hårbottens hälsa för bättre hårväxt och tillför även volym vid rötterna, vilket skapar utseendet av ett tjockare hår.

En annan mycket kraftfull hårväxtlösning är vårt hårväxt serum Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som är formulerat med 4 ingredienser som är kliniskt bevisade att främja hårväxt och allmän hårbottenhälsa.

4. Var försiktig med blött hår

Ditt hår är som mest känsligt när det är blött, så du ska alltid vara extra försiktig när du reder ut blött hår. Snarare än att använda en vanlig hårborste som är för hård, så prova en bredtandad kam eller Wet Hair Detangle Brush. Wet Hair Detangler Brush är gjord med mjuka silikonpiggar som utan problem glider genom håret för att reda ut det utan någon skada. Dessutom innehåller det ergonomiska handtaget vetehalm som gör den mer hållbar.

5. Använd alltid värmeskydd

Säg efter oss: använd alltid värmeskydd när du värmestylar ditt hår! Varma verktyg såsom plattänger och locktänger torkar ut hårstrået, vilket kan efterlämna håret skört och benäget att gå av.

För att förhindra värmeskada, använd Thermal Shield™ Heat Protectant innan styling. Den här behandlingen mot tunnhårighet är fullproppad med antioxidanter och fuktgivande ingredienser som som ekologiskt kokosvatten, blåbärsextrakt och DayMoist CLR™.

6. Skydda ditt hår från UV-strålar

Även om du kanske inte är en riktig solare, finns det fortfarande en god chans att ditt hår regelbundet utsätts för skadliga UV-strålar. Långvarig UV-exponering gör att de yttre lagren i hårstråna försvagas och bryts ner, vilket resulterar i torrt och tunt hår. Så precis som solen kan bränna huden kan det också skada håret och få håret att åldras och du börjar bli tunnåhårig snabbare än normalt. Så se till att skydda håret med en hatt eller en hårvårdsprodukt med en inbyggd solfaktor när du är ute i direkt sol.

7. Styla ditt hår med skonsamt

Du kanske tror att om man hoppar över värmeredskap och istället har håret i en hästsvans varje dag är lösningen på att undvika hår som bryts av. Tyvärr är det så att om du använder en vanlig hårsnodd i metall så kan det göra att du får ännu mer tunt hår.

Prova istället Hair Rings. Hair Rings är varsamma hårsnoddar som håller ditt hår på plats utan att utsätta hårstrået för lika mycket stress. Inget mer slitande eller dragande!

8. Fullända din look med stylingprodukter

Vill du veta min hemlighet med att få mitt hår att se så mycket tjockare ut? Volume Wizard™ Hair Powder - volymgivande hårpulver. Den ger rakt och tunt hår omedelbar volym och struktur samtidigt som det ser naturligt ut. När jag fönar använder jag gärna Volume Wizard™ Pre-Styling Spray för att pumpa upp volymen och ge håret näring.

Om du använder hårspray kan det vara dags att uppgradera ditt val av hårspray. Vissa typer innehåller hårda kemikalier och kan ha en extremt uttorkande effekt på håret, vilket gör att håret går av och därmed kan förvärra tunnhårighet eller håravfall.

Istället kan du använda Final Touch Hair Spray, en hårspray med medium stadga och som drivs av växtextrakt som aloe vera, acaibär och äpple. Det är en hårspray som skyddar håret samtidigt som det håller din frisyr på plats!

Bästa frisyrerna för kvinnor med tunt hår

Hitta en frisyr som passar din hårtyp och ditt ansikte och som gör att ditt hår ser mer voluminöst ut. Här är våra favoriter:

Asymmetrisk page: En asymmetrisk page är lite kortare på en sida och längre på den andra. Det finns många versioner av denna frisyr, så det finns definitivt en för alla. Du kan också ge en asymmetriska page lite mer volym genom att göra en snedbena så att mer hår kommer upp över huvudet.

Lång vågig page: En lite längre, mer symmetrisk page kan få mer volym genom att lägga till lite extra lockar. Om du redan har en tendens till lockar, vågor eller naturligt fall, låt dem få visas i den här frisyren som passar nästan alla. Det är särskilt bra för personer med tunt hår, eftersom det är den bästa längden för att hårets vikt inte ska håret platt. Istället stöds hårets naturliga volym och då är det bara ett extra plus att den vågiga effekten ger en illusion av mer volym och fyllighet i de tunna lockarna.

Låg snedbena: Om du har tunt hår, särskilt ovanpå huvudet, bör du absolut undvika att styla håret med mittpartiet. Istället bör du prova med en låg snedbena. Du väljer hur låg den ska vara, men ju lägre snedbena desto mer hår kan ge dig fullhet på toppen av huvudet. Med detta lägger du snabbt till extra volym och fyllighet i håret utan att behöva investera i ett dyrt besök hos frisören.

Avslappnad & tillfällig lugg: Om du har fint och tunt hår, gå inte efter det jättekorta "micro bangs" eller det tunga, skarpa utseendet. Istället bör det vara lite längd och slumpmässighet på luggen, och du bör gå för ett snyggt 70-talsutseende aka Matilda Djerf, med en lång som delas i mitten. Du kan också ruska luggen lite istället för att dela den i mitten, då får den ett mer avslappnat utseende aka Alexa Chung och Dakota Johnson.

Hästsvans med en twist: Här kan du prova dig fram. Det viktigaste är att du hittar en metod som ger håret mer volym. Försök att tuppera håret lite (var försiktig när du tupperar, det kan slita mycket på håret), Dra sedan allt hår bakåt och samla det i en medelhög hästsvans. Använd gärna dessa Hair Rings från Hairlust, som inte skadar håret och samtidigt piffar färgerna upp frisyren. Sedan kan du eventuellt lägg till lite mer lockar och vågor i själva hästsvansen med en bra locktång så att hästsvansen får lite extra volym. Voila!

Läs också vår guide till de bästa frisyrer för tunt långt hår.

Vanliga frågor om tunt hår hos kvinnor

 • 1. Vad är de främsta orsakerna till tunt hår hos kvinnor?

  Tunt hår hos kvinnor kan orsakas av en kombination faktorer, inklusive genetik (androgen alopeci), brist på näringsämnen, överbehandling eller styling av håret, stress, hormonella förändringar (som graviditet eller klimakteriet) och medicinska tillstånd.

 • 2. Kan tunt hår hos kvinnor återställas?

  Även om inte alla fall av tunt hår kan återställas helt, upplever många kvinnor betydande förbättringar i hårets tjocklek och hälsa genom rätt kombination av behandlingar, livsstilsförändringar och korrekta hårvårdsrutiner.

 • 3. Hur kan jag behandla tunt hår som kvinna?

  För att behandla tunt hår hos kvinnor kan du använda kosttillskott som är rika på essentiella vitaminer och mineraler, anamma en hälsosam kost, använda hårbottenprodukter för att förbättra cirkulationen, prova topikala behandlingar med rosmarinolja och utforska naturliga lösningar såsom eteriska oljor eller örtextrakt.

 • 4. Hur lång tid tar det att se resultat från behandlingar mot tunt hår?

  Tidslinjen för att se resultat från behandlingar mot tunt hår kan variera beroende på individens förutsättningar och den specifika behandlingen som används. Vissa behandlingar kan visa resultat redan efter några veckor, medan andra kan kräva flera månaders konsekvent användning innan märkbara förbättringar syns.

Vi hoppas att det här inlägget besvarar alla dina frågor gällande tunnhårighet hos kvinnor. Om du är kvinna och börjar bli tunnhårig, prata med din läkare om vilka behandlingsalternativ som finns.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

 • Hårpuder: 7 fördelar med att använda volympulver för hår

  Hårpuder: 7 fördelar med att använda volympulver för hår

Se alla artiklar