Därför ska du rengöra hårborsten: En steg-för-steg guideSe alla artiklar

Därför ska du rengöra hårborsten: En steg-för-steg guide

Kan du inte komma ihåg sist du tvätta din hårborste? Vi har alla varit där. Men var uppmärksam på att smutsiga borstar kan ha negativa konsekvenser för ditt hår och din hårbottenhälsa. Så om du hör till den del av befolkningen som inte rengör sin hårborste, rekommenderar jag starkt att du inför en rutin för att rengöra hårborsten genast. Läs vidare för att lära dig hur detta går till.

Som en person som varit intresserad av hårvård en lång tid, vet jag hur viktigt det är att tvätta hårborsten. Inte bara leder detta till en bättre hårstyling-upplevelse, det förlänger också livslängden för dina hårborstar. Tyvärr ser jag ofta hur vänner och kollegor använder smutsiga borstar, utan att inse vilken skada detta kan orsaka på deras hår och även på hårborstarna. Det är därför jag idag delar med mig av mina tips och tricks om hur man rengör hårborsten. Så även om du är ett självutnämnd hårproffs eller nybörjare, läs vidare för att lära dig hur man rengör hårborsten och försäkra dig om att de är i toppskick!

Innehållsförteckning

Varför ska du rengöra hårborsten?

Varför är rengöring av hårborsten så viktig? Först och främst är det viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt hår och hårbotten. Smutsiga borstar kan ge plats åt bakterier, svamp och andra skadliga mikroorganismer som kan orsaka hudinfektioner och förvärra hårbottenproblem. (Om du lider av öm hårbotten eller fett hår, bör du kolla hur ren din hårborste är.)

Rengöra hårborsten

Att rengöra hårborsten är också nödvändigt eftersom en smutsig borste kan göra hårstyling svårare. Över tid kan hårborstar samla på sig smuts, oljor och stylingprodukter, vilket leder till ansamlingar som kan påverka prestandan på din borste. Smutsiga borstar kan också trassla till ditt hår och orsaka tovor. Dessutom kan ansamlingar lämna din borste stel och oeffektiv, vilket gör det svårare att reda ut ditt hår och fördela hårprodukter jämnt.

Därför är en regelbunden rengöringsrutin för din hårborste nödvändig. Genom detta kan du hålla dina borstar i gott skick, undvika ansamlingar av smuts och oljor samtidigt som du upprätthåller ett hälsosamt hår och hårbotten. För att lära dig mer om hur du rengör hårborsten, fortsätt läsa.

Hur ofta bör man rengöra hårborsten?

Hur ofta du ska tvätta hårborsten beror på flera faktorer, som t.ex vilken typ av hårborste det är, hur ofta du använder den och hur mycket stylingprodukter du använder. Generellt kan man säga att man bör göra rent hårborsten varannan - var 4e vecka. Till exempel om du använder mycket hårprodukter (speciellt torrschampo), behöver du tvätta din hårborste mer ofta än någon som inte använder stylingprodukter.

Hur rengör man hårborsten

Mellan tvättar är det viktigt att avlägsna överskott av hårstrån från din borste. Gör detta minst en gång i veckan! Kamma igenom borsten för att avlägsna hårstrån som fastnat, eller dra ut dessa med dina fingrar. Om din hårborste ser dammig eller smutsig ut efter att ha avlägsnat överskottet är det dags för en ordentlig rengöring.

I slutändan är det viktigt att vara uppmärksam på utseendet på din borste och rengöra den när den ser smutsig och dammig ut. Regelbunden rengöring av din hårborste kommer hjälpa borsten att hålla sig i bra skick och förhindra ansamlingar av smuts och oljor som kan skada ditt hår och hårbotten. För att lära dig hur du ska göra rent hårborsten, läs vår omfattande guide nedan.

Så rengör man hårborsten: Redskapen

Det första steget i hur du lär dig göra rent hårborsten, är att samla dina redskap. Detta är redskapen du behöver för att tvätta hårborsten:

Rengöra hårborsten: redskapen

 • Tvål eller schampo (Du behöver ingen speciell tvål, schampot du använder i ditt hår fungerar bra)
 • En tandborste eller en liten rengöringsborste
 • En kam eller pincett för att ta bort hår och annan smuts som har fastnat mellan borstpiggarna
 • Sax (för att ta bort tovor)
 • En skål eller en ren diskho
 • En ren, torr handduk

När du har samlat dina rengöringsredskap, fortsätt till nästa steg för det bästa sättet att rengöra din hårborste baserat på vilken typ av hårborste du använder.

Så rengör du hårborsten baserat på materialet

Nästa steg i hur du rengör din hårborste är att identifiera vilket material hårborsten är gjort av. Oavsett vilken form (rund, platt m.m) är de flesta hårborstar gjorda av plast eller trä/bambu med plast, metall eller vildsvinshår. Identifiera materialet och läs sedan vidare för det bästa sättet att göra rent din hårborste baserat på vilken typ av hårborste du har.

Så rengör du en hårborste gjord av plast

Följ instruktionerna för hur du rengör en hårborste av plast, som den här Wet Hair Detangler Brush och Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Du kan också följa dessa instruktioner för en hårborste som är gjord av plast med metallpiggar eller andra syntetiska material som tåler vatten.

 1. Avlägsna först allt hår med dina fingrar. Om några hårstrån kvarstår, använd pincett eller den spetsiga delen av en tuperingsborste för att avlägsna dem.
 2. Vissa hårborstar (som denna massageborsten) är designade för att öppnas, så att du kan rengöra dem invändigt. Om du kan öppna borsten utan att ta i sönder den, tvätta alla delar separat.
 3. Blötlägg hårborsten i varmt vatten med tvål i minst 10 minuter.
 4. Använd en tandborste eller dina fingrar och skrubba borsten för att avlägsna all smuts och ansamlingar.
 5. Skölj med rent vatten, lägg sedan borsten med borstpiggarna nedåt på en handduk för att torka. Använd inte en hårfön eller placera hårborsten nära en värmekälla, då detta kan skada borstpiggarna.

Tips: läs denna hårborsteguiden för att lära dig mer om fördelarna med en wet brush.

Hur rengör man en hårborste av trä eller bambu?

Så, hur ska man göra rent en hårborste gjord av trä eller bambu? Bamboo Vented Brush och Bamboo Defining Brush är exempel på sådana produkter.

Det bästa sättet att rengöra hårborstar gjorda av trä involverar inte blötläggning, eftersom detta kan skada dem. Du ska följa samma steg som i Hur man rengör en hårborste gjord av plast. Den enda skillnaden är att istället för blötläggning, bör du endast doppa borsten i vatten. Det betyder att du kan behöva lägga mer tid på att skrubba borsten med dina fingrar eller en tandborste.

Sedan ska du låta borsten torka med borstpiggarna nedåt mot handduken. Detta tillåter överskott av vatten att rinna av från borsten så att träet inte blir förvrängt och förstört. De flesta trä eller bambu borstar har ett litet hål i kudden för underlätta vatten att rinna ut.

Hur rengör man en vildsvinsborste?

Så hur rengör man en borste gjord av vildsvinshår eller andra naturliga material? För att rengöra en vildsvinsborste, följ stegen ovan som demonstrerar Hur man rengör en hårborste gjord av plast. Var extra försiktig för att inte skada de ömtåliga, naturliga borstpiggarna. Blötlägg inte en vildsvinsborste och rengör endast den med ett sulfatfritt schampo för att förhindra borstpiggarna att torka ut.

Hur rengör man en hårborste som är extra smutsig?

Ibland är ovannämnda steg inte tillräckliga för att rengöra en extra smutsig borste. Om du upplever detta, testa några av dessa tipsen för hur du rengör extra smutsiga hårborstar:

 • Använd pincett, sax eller en fintandad kam – Innan du rengör borsten, använd dessa verktyg för att avlägsna lösa hårstrån och tovor som fastnat mellan borstpiggarna. Detta kommer göra det lättare för dig att rengöra borsten grundligt.
 • Borsta både horisontellt och vertikalt – Efter du har avlägsnat tovorna, använd en rengöringsborste med mjuka borstpiggar eller dina fingrar för att borsta borstpiggarna försiktigt horisontellt och vertikalt. Detta kommer hjälpa till att lossa smuts eller ansamlingar av produkter som fastnat mellan borstpiggarna.
 • Fokusera på varje borstpigge – För att rengöra borsten effektivt, fokusera på varje tagg en och en. Använd en borste med mjuka borstpiggar eller dina fingrar för att försiktigt skrubba varje tagg, och se till att nå alla springor.
 • Blötlägg i vinäger – För hårborstar som är gjorda av plast med plast eller metallpiggar, kan blötläggning i en blandning med varmt vatten och vinäger hjälpa till att avlägsna smuts och produkt ansamling. Vinäger är också ett utmärkt sätt att döda löss.

4 vanliga misstag som ofta görs vid rengöring av hårborste

Vid rengöring av din hårborste finns det många vanliga misstag som kan skada och förkorta din borstes livslängd. Ha dessa i åtanke när du lär dig det bästa sättet att rengöra en hårborste. Här är några av de vanligaste misstagen personer gör vid rengöring av sin hårborste:

1. Man tvättar inte hårborsten tillräckligt ofta

En av de vanligaste misstagen är att inte rengöra sin hårborste tillräckligt ofta. Som ett resultat samlas smuts, oljor, produktansamlingar och hår mellan borstpiggarna och gör det svårt att styla ditt hår, vilket kan leda till en ohälsosam hårbotten. En generell regel är: om du kan se smuts eller damm på din borste, är det dags att rengöra den!

2. Blötlägger trä eller bambu borstar

Du bör inte blötlägga borstar gjorda av trä eller bambu eftersom dessa kan absorbera vattnet och gå i sönder. För att rengöra dessa borstar, använd en borste med mjuka borstpiggar eller en trasa för att försiktigt avlägsna tovor och smuts. Du kan blöta ner dem genom att doppa dem i vatten, men säkerställ så att du kan torka dem grundligt.

3. Använder starkt rengöringsmedel

Att använda starkt rengöringsmedel som alkoholbaserade produkter kan förstöra hårborsten och göra så att borstpiggarna trillar av. Istället ska du fokusera på mildare produkter som tvål, sulfatfritt schampo, vatten och vinäger.

4. Är inte uppmärksam på hur man torkar hårborsten

Efter du har rengjort borsten är det viktigt att torka den ordentligt. Om du ignorerar detta steg kan vatten fastna invändigt och det kan leda till skada och uppkomst av mögel i borsten. Hårborstar med borstdyna bör alltid torka med borstpiggarna nedåt för att vattnet ska kunna rinna ut ur borstdynan. Håll borsten på avstånd från värmekällor och låt den lufttorka istället för att använda en hårtork.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

När är det dags att köpa en ny hårborste?

De flesta borstar kan hålla i flera år om de sköts om ordentlig och rengörs regelbundet. Men även om du följer våra råd kommer borsten så småningom behövas bytas ut.

Det är dags att köpa en ny hårborste när borstpiggarna börjar bli slitna, stela, lossnar, när handtaget börjar bli löst eller när hårborsten börjar se sliten och missfärgad ut. Dessutom, om du börjar märka att borsten inte längre är effektiv för att reda ut eller styla håret är det dags att byta ut den. Till sist, om du behöver klargörande ifall det är dags att ersätta din hårborste, är ett enkelt test att dra i borstpiggarna försiktigt; om de lätt trillar av, är det dags att investera i en ny hårborste.

Att göra rent hårborsten är väsentligt för att underhålla hälsosamt hår och hårbotten och för att bibehålla borsten i gott skick. Genom att följa stegen för Hur du rengör din hårborste och undvika vanliga misstag kan du effektivt avlägsna smuts, oljor, produkt ansamlingar och andra föroreningar. Dessutom kan regelbunden rengöring av din hårborste förhindra infektioner, hudåkommor och andra hårrelaterade problem och även förlänga livslängden på din hårborste. Genom att följa dessa enkla tips kan du njuta av ett hälsosamt och fint hår varje dag.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Shampoo mod hårtab

  Bästa schampo mot håravfall: Här är min rekommendation

 • Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

  Hur man tuperar håret med en tuperingsborste: Steg för steg guide

 • Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

  Borste med svinborst vs. vegansk svinborste: Vilken är bättre?

 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

Se alla artiklar