Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!Se alla artiklar

Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

Fett hår kan vara en total mardröm. Du påminner dig ständigt om att inte röra håret för du får fettigt hår snabbt, oroar dig för synliga produktrester och mjäll. Du har säkerligen även en helig hårtvätt-ritual men undrar ändå: hur ofta ska man tvätta håret egentligen?

Att hitta ett schampo för flottigt hår eller bara en anständig frisyr för att maskera din feta hårbotten kan ta upp alltför mycket tid och efter några timmar ger man upp ändå. Att ha fett hår känns bara dåligt.

Om du undrar hur du ska bli av med flottigt hår en gång för alla, då har du kommit rätt. Vi har alla svar gällande varför du får fettigt hår snabbt och vilka metoder du kan använda för att bli kvitt ditt feta hår på nolltid. Läs vidare!

Innehållsförteckning

Vad orsakar fett hår från första början?

En onormalt fet hårbotten kan orsakas av en mängd olika faktorer, några av de vanligaste är:

Din hårtvättsrutin:

Hårtvättsrutin

Är du den typ av person som får fettigt hår snabbt och tvättar håret varje dag eller brukar du gå en eller två tvättar däremellan? När du lever med flottigt hår kan det kännas nödvändigt att tvätta håret en gång om dagen (eller mer!) för att få din feta hårbotten under kontroll och förbättra hårets utseende. Men vad du kanske inte inser är att för frekvent tvättning av håret berövar hårbotten på dess naturliga oljor. När hårbotten saknar sin naturliga olja kompenserar den genom att producera ännu mer olja, vilket lämnar dig i en ond cirkel av oljeproduktion, fett hår och efterföljande övertvätt.

Det kan verka som en absurd sak att be dem som får fettigt hår snabbt att göra, men försök gå 1-2 dagar mellan tvättarna. Efter en cirka 1 vecka bör ditt hår börja producera mindre olja eftersom det återgår till ett hälsosammare tillstånd.

Din hårtyp:

Utöver hur ofta du tvättar håret kan även din hårtyp spela en avgörande. Fett hår är vanligare hos personer med tunt, rakt hår eftersom olja och talg som orsakar ett oljigt utseende lättare förflyttar sig runt håret på denna hårtyp.

Ett sätt att enkelt bli av med fettigt hår snabbt är helt enkelt att locka det! Eftersom olja har svårare att förflytta sig på lockigt eller vågigt hår är detta ett effektivt sätt att maskera flottigt hår medan du är mellan tvättar.

Dina hårprodukter:

Vissa hårprodukter bidrar till fettigt hår snabbt. Schampon och balsam med tunga fuktgivande ingredienser som kokosnöt- och arganolja kanske inte är lämpliga för oljigt hår. Det är bäst att hålla sig till en schampo- och balsamrutin som innehåller lättare och naturliga ingredienser. Plus, genom att lägga till en rengörande sulfatfri hårbottenskrubb som Scalp Delight™ Detox Shampoo i din rutin en gång i veckan kan du rensa bort allt extra talg och produktuppbyggnad som tenderar att täppa till hårbotten.

Dessutom kan de flesta stylingprodukter som hårspray, hårgelé och mousse också göra att tunt, slappt hår verkar mer fett, så undvik dem när det är möjligt om du vill bli av med fettigt hår! Istället rekommenderar vi Grow Perfect™ Thickening Spray som ger omedelbar återfuktning till en kliande hårbotten och förbättrar cirkulation och tillväxt. Dessutom ger den omedelbar volym för att återuppliva platt och tråkigt hår. En 3-i-1-lösning för din hårbotten!

Senare i artikeln kommer jag att ge dig mina bästa tips för en rad behandlingstips, enkla frisyrer och effektiva produkter som kan hjälpa dig att ta hand om fet hår och som kan uppdatera hårbotten. En av dessa innovativa produkter är Refresh Powder™ Dry Shampoo. Detta torrschampo utan aerosol fräschar omedelbart upp fett hår och är formulerat med milda ingredienser som lugnar en irriterad hårbotten. Så slutligen läs vidare om du vill ha några fler tips för fet hår.

Din livsstil:

Det kan verka långsökt, men faktorer som kost, sömnkvalitet och stressnivåer kan också ha en inverkan på din hårsituation. Om du äter mycket stekt mat, inte hanterar din stress på rätt sätt och håller dig vaken alldeles för sent på natten för att titta på Netflix dokumentärer kommer du förmodligen inte att bidra med någon positiv förändring till din hårbotten vilket leder till fett hår.

Börja med att introducera mer hårvänliga livsmedel i din diet som grekisk yoghurt, spenat, sötpotatis och järnrikt korn. Denna supermat innehåller viktiga vitaminer och mineraler som hjälper ditt hår att behålla viktiga näringsämnen och självreglera din talgproduktion i naturligt flottigt hår.

Se också till att du får minst 8 timmars sömn varje natt och letar efter hälsosamma sätt att hantera och minimera stressen i ditt liv. I grund och botten är en fet hårbotten ofta en indikator på att något annat är fel, så genom att införa allmänt bra val för din hälsa och välbefinnande i ditt liv, desto mindre behöver du oroa dig för att ha fett hår!

Ett friskt hår och en hårbotten i balans kräver en all-around insats. Så kom ihåg både inre och yttre hårvård.

Metoder att bli av med fett hår: Huskurer

Huskurer

Ibland kan en bra och naturlig huskur med rätt hårvårdsprodukter hjälpa dig att bli av med fett hår för gott. För att återfå kontroll och bli av med din feta hårbotten prova dessa huskurer:

1. Aloe vera

Du vet antagligen hur bra aloe vera gel är för att behandla en irriterande solbränna under sommaren, men visste du att det också kan hjälpa till att behandla en fet hårbotten? Försök använda en generös mängd aloe vera som en hårinpackning en gång i veckan för att lugna ner din fett hår. Lägg till naturlig hydrering och hjälp på så sätt till att ta bort produktuppbyggnad som kan orsaka fettigt hår snabbt. På grund av de kylande och antiinflammatoriska effekterna av aloe vera formuleras många av Hairlust produkter med ekologisk aloe vera. Klicka här och läs mer om vår primära ingrediens.

2. Äppelcidervinäger

Det finns massor av fördelar med äppelcidervinäger på håret, inte bara när det kommer till vikthantering och behandling av akne, utan också för att bekämpa fett hår och finnar i hårbotten. Testa äppelcidervinäger! Bara skölj håret en gång i veckan för att bli av med uppbyggnad och fet hårbotten och återställ hårbottens pH-nivå. Se till att späda ut din vinäger ordentligt med vatten innan du sköljer!

Så gör du: Häll 1 dl vatten (ca 250 ml) och 2 msk ekologisk äppelcidervinäger (ca 30 ml) i en sprayflaska och skaka väl före användning. Spraya det i håret med fokus på hårbotten efter tvätt med schampo och ev. balsam. Massera in det väl i hårbotten för att säkerställa att det fördelas väl, låt det verka i några minuter och skölj sedan noggrant. Du ska inte vara nervös om håret kommer att lukta lite ättika efteråt, eftersom doften ska försvinna när håret torkar.

3. Rosmarinsolja:

Rosmarinsolja är en av de mest mångsidiga naturliga ingredienserna, extremt praktiskt för att hantera fettigt hår snabbt. De kraftfulla egenskaperna kan hjälpa till att lindra klåda, stoppa överskott av oljeproduktion och minska inflammation runt hårsäckarna. Även de med en känslig hårbotten kan njuta av fördelarna med en snabb sköljning med rosmarinsolja. Adjö fett hår!

Här är vad du gör: Scalp Delight™ Detox Scrub kombinerar rosmarinsolja och andra växtextrakt som rengör och exfolierar din hårbotten på djupet, så att du en gång för alla kan bli av med mjäll i håret, rester och fett du kämpar med.

Ta dina hårvitaminer:

Utöver att upprätthålla en hälsosam kost full av vitaminrika livsmedel, kan du ta dina dagliga hårvitaminer och förbättra den totala kvaliteten på ditt hår och hårbotten. Andas in nytt liv i lata hårstrån!

Vi rekommenderar att du letar efter kosttillskott som innehåller vitamin B6 och Zink. Detta hjälper kroppen att hålla sig frisk genom att stärka ditt immunförsvar. Dessa vitaminer jobbar för att eliminera fett hår och fet hårbotten genom att reglera oljeproduktionen i dina hårsäckar.

De flesta hårtillskott innehåller också B-vitaminen biotin som är kopplat till starkare, tjockare hår. Vår Hair Formula Tablets for Women och Gummies (finns även för män) innehåller alla dessa ingredienser och våra hårtillskott främja bättre allmän hårhälsa!

Stylingtips för en oljig hårbotten och flottigt hår

Beroende på din hårtyp kan sättet du stylar håret påverka hur fett det ser ut. Prova dessa enkla tips och tricks nästa gång du stylar håret för att se en stor skillnad:

Välj silikonfria produkter

Medan silikonbaserade hårprodukter kan ge tillfällig glans och volym i ditt hår så är dess långsiktiga effekter inte värda det. Speciellt för dem som kämpar med fett hår så kan produkter som innehåller silikon ge ett mer ett oljigt utseende - motsatsen till vad du vill uppnå. Dessutom tenderar silikon att samlas i hårbotten och lämna produktrester vilket gör att hårsäckarna blir tilltäppta, oljeproduktionen ökar och håret verkar livlöst och tråkigt.

Det bästa för ditt hår är faktiskt om du hoppar över stylingprodukterna helt och hållet. Men, om det är alldeles för svårt att bli kvitt din stylingrutin så se till att du bara använder silikonfria produkter.

Rengör din hårborste regelbundet

När var sista gången du rengjorde din hårborste? Om du inte kommer ihåg är det förmodligen inte ett bra tecken. Tänk på din borste som ditt hårs sopor - döda hårstrån, död hud och produktrester som byggs upp i din borste. Om du fortsätter att använda hårborsten utan att rengöra den ordentligt kommer du bara att införa allt det där otäcka tillbaka i ditt hår, vilket kan bidra till fett hår.

För att ge din hårborste en grundlig rengöring, ta först bort allt hår hår från borsten. Nederdelen av en tunn kam kan hjälpa till att rensa bort håret lättare.

Fyll därefter en skål med varmt vatten och tillsätt några droppar rengörande schampo eller babyschampo till du får fram skum. Tvätta försiktigt din borste och se till att ta bort all synlig smuts.

Slutligen, efter att du har sköljt borsten med vatten, lägg den platt på en handduk för att torka.

Fettigt hår snabbt? Ta mindre i håret

Ett av de enklaste sätten att bli av med fett hår och en fet hårbotten är helt enkelt att röra vid det mindre! Våra fingertoppar och ansikten är fulla av oljeproducerande körtlar, så ju mindre vi leker med vårt hår, desto mindre ny olja kommer att introduceras. Detta kan vara en av anledningarna till att du får fettigt hår snabbt

Att hålla håret borta från ansiktet kan också vara hjälpsamt - välj ett sött pannband eller prova en frisyr där håret skjuts bak från ansiktet.

Våra 5 bästa produkttips för fett hår

Trots att du tar hand om din kost, är mer uppmärksam på din hårstylning och testar på olika huskurer är det absolut bästa sättet att bli av med oljigt hår på lång sikt att hålla sig till en hårvårdsrutin som bekämpar fett hår.

För att hjälpa till att avmystifiera vilka produkter du ska använda har vi sammanställt en kort lista över våra bästa val när det gäller en hälsosam och balanserad produktkombination.

1. Schampo och balsam mot fettigt hår

Att hitta rätt schampo och balsam för fett hår kan göra stor skillnad när det kommer till att behandla grundorsaken till fett hår: en fet hårbotten. Ett bra schampo och balsam bör lugna och återfukta hårbotten utan att överfukta eller orsaka uppbyggnad.

Jag rekommenderar att du letar efter ett skonsamt schampo och balsam som riktar sig till din hårtyp. För fett hår som är benäget att få mjäll, välj ett sulfatfritt mjällschampo som Instant Relief™ Dandruff Shampoo som balanserar produktionen av hårbottenolja. Om du inte har mjäll men istället upplever hårbrott och kluvna toppar så är Split Fix™ Shampoo något för dig.

Eller om du känner dig tunnare i håret, prova Grow Perfect™ Shampoo. Den innehåller även hårbottenstimulerande rosmarinolja. Alla dessa schampon är sulfat- och silikonfria, plus formulerade med balanserande och lugnande ingredienser som organisk aloe vera och extrakt av olivblad, vilket gör dem till ett toppval för naturligt fett hår.

2. Lägg till en hårbottenskrubb i din rutin

Du har hört talas om ansikts- och kroppsskrubb, men har du någonsin provat en hårbottensskrubb? Ge fett hår en rejäl omgång genom att prova en mild hårbottenskrubb. Vi älskar hur Hairlust Scalp Delight™ Detox Scrub skrubbar bort veckors produktuppbyggnad med lätthet, vilket gör hårbotten frisk och silkeslen. Fett hår och en fet hårbotten har ingen chans mot denna skrubb! Det är även en bra produkt om du upplever klåda i hårbotten.

För att få ut det mesta av denna fantastiska hårbehandling, använd en gång i veckan i duschen istället för ett schampo. För de bästa resultaten, använd tillsammans med detta lätta balsam för hårbotten, Scalp Delight™ Detox Conditioner och Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Förbered dig på att bli häpnad över hur ren din hårbotten kommer kännas!

3. Välj stylingprodukter med omtanke

Är du som jag och tycker att det är svårt att undvika stylingprodukter helt i din vardag? Då har jag goda nyheter. Final Touch Hair Spray är en växtbaserad hårspray som är rik på ekologiska ingredienser som tar hand om ditt hår och hårbotten och samtidigt håller din frisyr på plats. Denna hårspray lämnar inte kliande produktrester i hårbotten och är lätt att tvätta bort med ett vanligt sulfatfritt schampo.

Fett hår är ofta platt, men det behöver inte vara så! Min favoritstylingprodukt för att ge håret volym och en matt finish är Volume Wizard™ Hair Powder. Detta hårpuder ger håret omedelbar textur och volym samtidigt som det tar bort överflödig olja från håret. Det gör den till den perfekta stylingprodukten för fett hår!

För textur, stadga och en matt finish prova Mineral Clay Wax gjord med 100% certifierade naturliga ingredienser som inte kommer att irritera din hårbotten. Dessutom är denna hårvax formulerad med kaolinlera som kan hjälpa till att absorbera överflödig olja från din hårbotten, vilket gör att din hårbotten känns ren.

4. Välj ett skonsamt örngott

Skonsamt örngott

Visste du att hårets kvalitet kan påverkas av det du sover på? Vissa material på örngott kan faktiskt skada och bryta av ditt hår medan du sover, särskilt om du ofta vrider och vänder dig när du sover. Att byta till ett örngott tillverkat av bambufibrer är ett enkelt sätt att minimera denna typ av skador och förhindra fettigt hår. Vårt Hairlust Silky Bamboo Pillowcase skyddar ditt hår medan du sover och är verkligen skonsam för känslig hud.

Dessutom, till skillnad från siden eller ull, är bambu ett 100% cruelty-free och veganskt material, vilket gör dessa örngott till ett mer hållbart alternativ för miljön! Vill du veta mer om hur ditt örngott can påverka ditt hårs hälsa och vad skillnaden på sidenörngott vs bambuörngott är? Läs vår artikel Siden vs. Bambuörngott.

5. Fräscha upp ditt hår mellan tvättarna

Har du problem med att tvätta håret för ofta på grund av att det blir fett? Ge Refresh Powder™ Dry Shampoo en chans. Detta torrschampo i pulverform fräschar omedelbart upp oljigt hår och är framtaget med milda ingredienser som lugnar en irriterad hårbotten. Det är den perfekta lösningen för att förlänga tiden mellan tvättarna samtidigt som ditt hår fortsätter att se och kännas fräscht. Testa det och säg hejdå till fettigt hår!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Att ha oljigt hår och fet hårbotten kan definitivt vara en utmaning, men genom att ta rätt steg framåt kan du bli av med fett hår en gång för alla! Oavsett om du har kämpat med flottigt hår i flera år eller precis har börjat märka en förändring i håret, finns det många sätt att försiktigt och effektivt återställa håret till ett normalt tillstånd. Det hela handlar om att ta hand om dig själv, anta några av dessa nya tips och tricks och bygg en hårvårdsrutin du älskar!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

  Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

Se alla artiklar