Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?Se alla artiklar

Naturligt torrschampo i pulverform: Vilka är fördelarna?

Torrschampo är en av de mest populära hårprodukterna. Och det finns det goda anledningar till. De är nämligen väldigt bra på att fräscha upp ditt hår direkt när du inte har tid att tvätta det. Men på senare tid har man börjat bekymra sig för den hälso- och miljöpåverkan som torrschampon med aerosoler kan ha. Som tur är finns det naturligt torrschampo och säkra alternativ. Läs vidare för att lära dig allt om dem.

Jag kommer fortfarande ihåg när jag först hörde talas om torrschampo. Jag har alltid haft fint och rakt hår, så jag behövde tvätta det varje dag om jag inte ville att det skulle se stripigt och uppdelat ut. Jag var trött på att gå upp tidigt för att tvätta och styla mitt hår varje dag. Så när jag hörde talas om torrschampo kände jag att det var en gudagåva. Men snart fick jag reda på att alla torrschampon inte tas fram på samma sätt. I själva verket har en del torrschampon visat sig innehålla toxiska ingredienser, vilket gjort att många konsumenter är på sin vakt.

Jag antar att du sitter i samma båt om du läser det här inlägget. Du är ute efter ett naturligt torrschampo som är bra för håret, hårbotten och miljön. Om du känner igen dig ska du läsa vidare! I det här inlägget kommer jag introducera dig för torrschampon utan aerosoler. Sedan ska jag visa dig hur du hittar det bästa torrschampot och ge dig några av mina bästa tips om hur man använder torrschampo.

Innehållsförteckning

Vad är torrschampo?

Dry shampoo är en hårprodukt som använder stärkelser, leror eller pulver för att hjälpa till att absorbera överflödig olja från hår och hårbotten, och efterlämna dem uppfräschade. Torrschampo är behjälpligt för alla som vill förlänga tiden mellan hårtvättarna och för situationer där det inte är behändigt att tvätta håret med vatten.

Traditionellt sätt har dry shampoo innehållit aerosoler som använder ett drivmedel och ett spraymunstycke för att leverera produkten i en fin sprayform.

Men nyligen har nya torrschampo med pulver tagit sig in på marknaden, och de ger redan traditionella sprayer med aerosoler en match. Dessa dry shampoo utan aerosoler packas utan ett drivmedel, och du kan vanligen applicera dem med användning av ett håligt lock eller spray (jag kommer berätta mer om hur man använder torrschampo längre ner).

Fördelar och nackdelar med att använda torrschampo

Oavsett om du använder torrschampo utan aerosoler eller en mer traditionell formula, finns det vissa fördelar och nackdelar att ha i åtanke.

Fördelar

Fördelar
 • Torrschampo får håret att se rent ut direkt, vilket är särskilt hjälpsamt för dem med fett hår eller oljig hårbotten.
 • Torrschampo gör det möjligt för dig att förlänga tiden mellan hårtvättar, vilket kan hjälpa till att skydda ditt hår och bevara din hårfärg från att blekas.
 • Torrschampo ger luftighet och volym till kraftlöst och fett hår.
 • Torrschampon är praktiska och lätta att använda (förutsatt att du vet hur du ska använda torrschampo!).
 • Det är perfekt när du har bråttom eller är på språng, och inte har tid att duscha. Det är även behjälpligt när du inte har möjlighet att tvätta ditt hår med vatten, som när du är ute och reser eller campar.

Nackdelar

Nackdelar

 • Beroende på formula och appliceringsteknik kan torrschampo ansamla produkt eller rester på ditt hår. Det är särskilt märkbart om du har mörkt hår. (Se till att läsa vårt avsnitt om hur man använder parfymfritt torrschampo för att minska risken för det).
 • Torrschampo med aerosoler är skadliga för miljön. De goda nyheterna är att du kan använda ett torrschampo utan aerosoler för att förmildra denna nackdel.
 • Torrschampon med aerosoler kan vara toxiska beroende på hur de tagits fram. Som tur är finns det många naturliga torrschampon på marknaden.

Kan torrschampo vara skadligt?

Som tidigare nämnt, har produkter med aerosoler sina nackdelar. Torrschampon med aerosoler i drivmedelflaskor kan vara skadliga för miljön på grund av nyttjandet av lättflyktiga organiska föreningar (VOC) och växthusgaser som drivmedel, såsom fluorkolväten (HFC). Dessa substanser bidrar till luftförorening och kan urholka ozonlagret, och därmed ha en negativ påverkan på miljön och människans hälsa. Därutöver kan aerosol-behållarna bidra till avfall och att potentiellt skadliga kemikalier, om de inte tas om hand och slängs på rätt sätt.

Torrschampon med aerosoler kan även vara skadliga för människor på grund av den potentiella förekomsten av toxiska kemikalier, såsom bensen. Bensen är associerats med ökade hälsorisker. Att andas in bensen i aerosoler eller andra toxiska kemikalier från hårprodukter kan utgöra ett hot mot den respiratoriska hälsan och allmänt välmående.

2022 testade ett oberoende labb 148 produkter från olika varumärken och upptäckte att 70% av de testade torrschampona med aerosoler innehåller toxisk bensen. Till följd av detta återkallades många produkter från hyllorna. Det fick många konsumenter (mig inkluderat) att sluta använda torrschampo helt och hållet.

Det behöver dock inte betyda att du behöver stå ut med flottigt hår. Den enkla lösningen är att använda ett torrschampo utan aerosoler (även känt som torrschampo puder) som tas fram med färre, renare och naturligare ingredienser. Dessa icke-toxiska torrschampo fungerar lika bra och är säkrare för dig och miljön.

Vad är ett naturligt torrschampo pulver?

Likt traditionella torrschampon använder torrschampon utan aerosoler absorberande ingredienser såsom kaolinlera för att ta bort överflödiga oljor från hår och hårbotten. Den största skillnaden är att dessa torrschampon i pulverform är förpackade i ströflaskor, pumpflaskor, klämbara flaskor eller som ett löst pulver som kan borstas på håret.

Av den anledningen kräver torrschampon utan aerosoler en annan appliceringsteknik än torrschampon med aerosoler. Så om du aldrig använt ett torrschampo puder tidigare, så se till att läsa avsnittet om hur man använder torrschampo.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

De bästa torrschampo i puderform

Om torrschampon med puder är något nytt för dig kan det kännas överväldigande att ge dig ut för att köpa ett. För att hitta bästa torrschampo pulver, rekommenderar jag att du tittar efter följande:

1. Naturliga aktiva ingredienser

Ingredienser som kaolinlera och tapiokastärkelse har naturligt absorberande egenskaper som suger upp överflödig sebum och fräschar upp hår och hårbotten. De är hemligheten bakom den rengörande effekten i torrschampon.

2. Ingredienser som lugnar hårbotten

Ingredienser som lugnar hårbotten

Ibland kan överskott av oljor vara ett tecken på att hårbotten är torr och irriterad. Antiinflammatoriska, fuktgivande ingredienser som aloe vera eller havreextrakt kan hjälpa till att förbättra hårbottens hälsa i det långa loppet.

3. Praktisk förpackning

Praktisk förpackning<

Samtidigt som jag måste berömma märken som tar fram torrschampon utan aerosoler, så är många av dem opraktiska. Många torrschampo puder är till exempel lösa, vilket gör appliceringen svårare och mer tidskrävande. Om ditt mål är att använda ett naturligt torrschampo för att spara tid, behöver du en produkt som är i resestorlek och som kan appliceras snabbt och enkel.

4. Doftfritt

Doftfritt

Det är fördelaktigt att välja ett oparfymerat torrschampo eftersom det minskar risken för hudirritation och allergiska reaktioner, i synnerhet för alla med känslig hud eller allergier.

5. Vegansk och naturlig

Det finns många fördelar med att välja ett naturligt parfymfritt torrschampo som är veganskt och framtaget utan silikon, parabener, mineralolja eller talk. Det försäkrar dig om att produkten går i linje med etiska och miljömässiga värderingar samtidigt som det minimerar risken för produktansamlingar, torrhet i hårbotten och potentiell skada från särskilda ingredienser som vanligtvis förekommer i hårprodukter. Dessutom är veganska produkter gjorda utan animaliskt härledda ingredienser och de är ej testade på djur, så du kan må bättre gällande produkterna du valt.

Mitt val av bästa torrschampo puder

Mitt val av bästa torrschampo puder är Refresh Powder™ Dry Shampoo. Detta naturliga torrschampo utan aerosol är ekovänligt och resvänligt. Detta parfymfria torrschampo nyttjar tapiokastärkelse och kaolinlera för att absorbera överflödig sebum utan att torka ut hår eller hårbotten. Därutöver lindrar och återfuktar aloe vera och extrakt av havre irriterade hårbottnar. Refresh Powder™ Dry Shampoo lämpar sig för alla hårtyper, från rakt till krulligt. Det är dessutom fritt från sulfater, silikoner, parabener och mineraler. Det är därför det är det bästa torrschampot i pulverform, enligt min åsikt!

Hur använder man torrschampo?

Om du bara har använt torrschampo med aerosoler tidigare, är torrschampo puder lite annorlunda. Men oroa dig inte, det är fortfarande enkelt! Så hur använder man torrschampo i puderform:

 1. Vrid på locket för att exponera munstycket.
 2. Rikta munstycket mot dina rötter och håll flaskan cirka 10 cm från din hårbotten.
 3. Tryck på flaskan för att få ut det naturliga torrschampot och rikta det mot områden som känns flottiga. Var särskilt uppmärksam på delen, hårlinjen och luggen. Dessa områden blir ofta flottigare än andra områden av hårbotten.
 4. Massera in det naturliga torrschampot på dina rötter och låt det verka åtminstone en minut så att det kan utföra sin magi.
 5. Borsta igenom håret med en bamboo brush för att applicera produkten jämnt och ta bort rester. Alla resterande rester kan enkelt tas bort genom att snabbt blåsa med hårfönen på rötterna.

Vanliga misstag med torrschampon

Har du problem med att använda naturliga torrschampon för att ta bort överflödig olja utan att det efterlämnar rester? Här är de vanligaste misstagen jag uppmärksammat:

Man applicerar för mycket

Applicera inte för mycket på samma område. Det kan leda till produktansamlingar och få håret att se pudrigt eller matt ut på det behandlade området. Eftersom uppfräschning är anledningen till att man använder oparfymerat torrschampo försvinner syftet även med det bästa torrschampo om du använder det felaktigt. En liten mängd räcker långt när det gäller naturliga torrschampon.

Att inte borsta ditt hår

Kom ihåg att borsta ditt hår för att applicera produkten jämnt. Att borsta håret hjälper även till att ta bort vita rester från ditt hår.

Att hoppa över för många hårtvättar

Se till att tvätta ditt hår regelbundet med schampo och vatten. Kom ihåg att även om ett naturligt torrschampo kan hjälpa till att förlänga tiden mellan tvättarna, så kan det inte ersätta gammalt hederligt schampo och vatten. Om du använder mycket naturligt torrschampo bör en rengörande tvätt genomföras då och då för att undvika produktansamlingar och rester. Jag rekommenderar rengöring med Scalp Delight™ Detox Scrub, som använder växtbaserade ingredienser för att få bort ansamlingar, sebum och smuts för att efterlämna både håret och hårbotten uppfräschade. Läs vårt blogginlägg om de bästa rengörande schampona för att läsa mer om rengöring av ditt hår.

Andra naturliga hårstylingprodukter

Utöver användning av naturligt torrschampo, rekommenderar jag även dessa produkter för en helt naturlig hårrutin som är bra för dig och miljön:

Mineral Clay Wax

Denna stylingprodukt är 100% naturlig och ger stadga och textur samt efterlämnar en matt finish. Mineral Clay Wax är den perfekta hybriden av hårvax och hårlera. Jag tycker att den är särskilt bra till styling av kort hår, även om alla kan använda den.

Thermal Shield™ Heat Protectant

Om du använder varma stylingredskap är ett bra värmeskydd nödvändigt! Värmeredskap kan torka ut och skada håret. Thermal Shield™ Heat Protectant är ett ekologiskt certifierat och silikonfritt värmeskydd med botaniska ingredienser för att skydda mot skada. Använd alltid det när du stylar ditt hår med värmeredskap.

Ocean Water Sea Salt Spray

Denna lätta, fuktgivande stylingspray är mitt val när jag vill ha strandvågor. Ocean Water Sea Salt Spray är perfekt för tvättdagarna när du inte känner för att styla ditt hår, bara spraya och krama! Den ekologiskt certifierade formulan sköter resten åt dig genom att tillföra volym, livfullhet och textur åt alla hårtyper.

Final Touch Hair Spray

Det här är ingen vanlig hårspray! Final Touch Hair Spray är en hårspray utan aerosoler, som använder naturliga ingredienser för att skapa en osynlig, långvarig stadga i håret. Jag älskar att den även får mitt hår att se glänsande ut och att den reducerar friss.

Oparfymerat torrschampo utan toxiner är ett måste för hälsosamma hårvårdsrutiner med lätt underhåll. Genom att använda det bästa torrschampot och följa rätt rutiner för hur du ska använda det, kan du förlänga tiden mellan tvättdagarna. Det innebär mindre skada och blekning av ditt hår, och mer tid för dig själv!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

 • Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

  Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

 • Det bästa schampot för fettigt hår – Vad ska man titta efter?

  Det bästa schampot för fett hår – Vad ska man titta efter?

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

Se alla artiklar