Leave-in Conditioner: Varför du behöver en och hur den fungerarSe alla artiklar

Leave-in Conditioner: Varför du behöver en och hur den fungerar

När det kommer till hårvård, vet vi att det är lättare att bevara ett friskt hår än att reparera skadat. Ett av de bästa sätten att hålla ditt hår friskt på, är att ge det en extra daglig dos fukt med en leave-in conditioner för torrt hår. Den extra fukten kan förhindra att ditt hår går av, blir frissigt eller får kluvna toppar som kan kopplas till uttorkade hårstrån.

Vi brukar säga att ett återfuktat hår är ett friskt hår! Men oroa dig inte om ditt hår redan har skadats. Det bästa leave-in balsam kan även hjälpa till att reparera torra och skadade lockar och hår.

Tyvärr hoppar många över detta viktiga steg i sin skönhetsrutin! Är du en av dem? Fortsätt då att läsa för att ta reda på vad leave-in conditioner är, varför du bör använda det samt hur du inför det i din hårvårdsrutin.

Innehållsförteckning

Vad är en leave-in conditioner?

Leave-in conditioner, eller en balsamspray, är en fuktgivande behandling som du applicerar i ditt hår, och som du låter sitta kvar till nästa hårtvätt (därav namnet!). Vanligtvis applicerar du leave-in balsam i rent, handdukstorkat hår innan styling. Leave-in balsam finns både som spray och kräm. Båda former tillhandahåller lätt fukt som skyddar ditt hår utan att tynga ner det.

Vad är skillnaden mellan en rinse-out och leave-in conditioner?

Varför använda ett leave-in balsam när du redan använt ett balsam efter schamponeringen? Trots att både rinse-out och leave-in conditioner förser ditt hår med fukt och ger dig mjukare hårstrån som är lättare att styla, är de faktiskt ganska olika.

Rinse-out conditioners brukar ha en tjockare konsistens än leave-in balsam. De används för att återfukta håret och göra det yttersta skiktet mjukare efter schamponering. Men när du sköljer ur denna typ av balsam, blir de positiva effekterna inte långvariga.

Ett leave-in balsam å andra sidan, ger långvarigare fukt och skydd än ett vanligt balsam som man sköljer ur. Se på en leave-in conditioner som en förlängning av fördelarna med din rinse-out conditioner.

Dessutom är ett leave-in balsam mer multifunktionellt än en rinse-out conditioner. Utöver att tillföra fukt och glans, skyddar de även ditt hår från skada, gör det enklare att reda ut håret, förhindrar frissigt hår, minskar färgblekning och förbättrar hanterbarheten.

Användning av båda produkter tillsammans ser till att ditt hår håller sig friskt, återfuktat och skyddat. Läs vidare för att få reda på mer om fördelarna med att använda ett leave-in balsam för torrt hår!

7 anledningar till att använda en balsamspray

Fortfarande inte övertygad? Här kommer ett par anledningar till att du bör lägga till en leave-in conditioner spray till din rutin:

Leave in conditioner

1. Tillför extra fukt

Tillräckligt med fukt är avgörande för att bevara ett friskt hår. En leave-in conditioner spray för torrt hår är utformad med fuktgivande ingredienser som aloe vera-extrakt och oljor som återfuktar ett torrt hår från utsidan och in. Eftersom du inte tvättar ur ett leave-in balsam, hålls håret återfuktat längre än om du bara skulle ha använt ett vanligt balsam.

2. Hjälper till att reda ut håret

En leave-in conditioner spray gör det mycket lättare att reda ut håret eftersom det gör att håret glider bättre. Genom att arbeta för att frigöra ett trassligt hår och tämja svårhanterligt hår, kan en leave-in conditioner göra att du kan reda ut ditt hår snabbare och med färre brutna hårstrån (särskilt när du använder en Wet Hair Detangler Brush).

3. Bekämpar frissigt hår

Brutna hårstrån leder till frissigt hår. Då en leave-in conditioner spray gör det så mycket lättare att reda ut ditt hår utan att hårstrån går av, innebär det även att frissighet reducerar i det långa loppet.

En leave-in conditioner spray kan även hjälpa till att släta ut frissigt hår med en gång. Friss uppstår när torrt hår absorberar miljömässig luftfuktighet, vilket gör att hårstråna sväller och blir svårhanterliga. Eftersom en leave-in conditioner förser håret med fukt, hindrar den torrt hår från att bli frissigt under fuktiga förhållanden.

Och all tillförd fukt medverkar även till att förhindra statiskt hår under vintern!

4. Avhjälper utseendet och känslan av skadat hår

Skadat hår har en helt annorlunda struktur än friskt. Om du rör ditt hår, känns det då torrt och hårt? I så fall är det skadat. Leave-in balsam förser uttorkat hår med välbehövlig fukt, som kan få håret att både kännas och se mjukare ut. Säg farväl till halmliknande hårstrån!

5. Förbereder håret för styling

En bra leave-in conditioner spray innehåller även ingredienser som skyddar håret mot värmeskada från stylingredskap. Se en leave-in conditioner spray som en skyddande barriär mellan dina hårstrån och din plattång. Om du inte använder en värmeskyddande leave-in conditioner spray, så kan man säga att du i stort sett steker ditt hår varje gång du stylar det, och det är ett säkert recept på en hårkatastrof!

En leave-in conditioner spray verkar inte enbart skyddande på ditt hår utan även mjukgörande så det blir mer lättskött, vilket gör det mycket enklare att styla. Och i vår bok är det alltid positivt om man kan lägga så lite tid som möjligt på håret!

6. Skyddar håret från miljömässig skada

Miljömässiga faktorer kan skapa kaos för dina hårstrån. Luftförorening, UV-strålar, hårda vattenmineraler och till och med kylig vinterluft kan skada dina hårstrån. Ett leave-in balsam rikt på antioxidanter bekämpar fria radikaler från dessa miljömässiga angripare och hjälper till att skydda ditt hår samt att hålla det friskt.

7. Bevarar hårfärgen

Du kommer ihåg de där miljömässiga faktorerna vi nämnde innan? Om du har ett färgat hår, kan de där obehagliga miljömässiga angriparna även göra att din hårfärg bleknar snabbare. Alla vet att en professionell hårfärgning inte direkt är billig, så skydda ditt färgade hår genom att använda en leave-in conditioner! Kom ihåg att använda ett färgbevarande schampo och balsam med!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Vem kan dra nytta av att använda en leave-in conditioner?

Alla hårtyper kan dra nytta av att använda en leave-in conditioner. Torra, frissiga eller skadade hårtyper bör definitivt använda en leave-in conditioner spray efter varje tvätt, såväl som en behandling som återfuktar på djupet som Split Fix™ Hair Mask åtminstone en gång i veckan.

Lockigt och texturerat hår har en naturlig tendens att bli torrt, så dessa hårtyper kan även må bra av regelbunden användning av ett leave-in balsam för torrt hår. Det är en bra produkt för att fräscha upp dina lockar mellan tvättdagarna också! Tips: Blanda lite vatten och leave-in balsam i en sprayflaska med ultrafin dimma och spraya det på dina lockar för att ge den optimala nivån av fukt och förnya ditt lockmönster.

Till och med tunt och fint hår kan dra fördel av en leave-in conditioner spray med värmeskyddande egenskaper, då denna hårtyp är ytterst mottaglig för skador från värmestyling.

De 4 bästa leave-in produkterna

Så vilket balsam är rätt för dig? Här är våra bästa produkter inom kategorin.

Bästa Leave-in Spray: Split Fix™ Leave-in Conditioner

Denna balsamspray är formulerad med en hälsosam dos av växtbaserade ingredienser som organisk aloe vera, havrekärnextrakt, äppleextrakt och kokosnötvatten för att förvandla torrt, skadat och frissigt hår med en boost av återfuktning, näringsämnen och antioxidanter.

Som en extra fördel skyddar denna leave-in conditioner spray även ditt hår från att gå av, så att håret kan växa sig längre. Knäcks dina hårstrån alltid och hindrar håret från att bli längre än en viss längd? Då är denna leave-in conditioner spray något för dig!

Bästa håroljan för skadat hår: Split Fix™ Hair Oil

Om ditt hår är väldigt torrt och skadat kan en rikare hårolja faktiskt vara ett bättre alternativ till mer lätta leave-in balsamsprayer för att ge ditt hår all den näring det vill ha. För djupvårdande behandling kan du även applicera båda i ditt hår!

Split Fix™ Hair Oil är en multifunktionell produkt formulerad med fyra ekologiska oljor som slätar ut kluvna toppar, ger näring till håret och ger ditt hår en vacker glans. Det här är en bra produkt för dem som föredrar en glänsande och slät look.

Bästa återfuktande hårolja: Moisture Hero™ Hair Oil

För frissigt, grovt och lockigt hår är återfuktning nyckeln till hårets hälsa. Om du letar efter en återfuktande leave-in-behandling, är den här håroljan för dig! Moisture Hero™ Hair Oil är en 100% naturlig hårolja formulerad med sex näringsrika oljor, samt sheasmörestrar. Det hjälper till att minska friss, återfukta, ge näring, mjukgöra och låsa in fukt utan att skapa en fet känsla.

Bästa UV-skyddande Leave-in Spray: Sun Defense Hair Mist

Särskilt under sommarmånaderna är det viktigt att inte glömma att skydda både huden och håret från solen. Sun Defense Hair Mist bildar en osynlig hinna på hår och hårbotten för att skydda mot skador från solexponering. Denna ultranärande solskyddsspray som återfuktar håret är idealisk för torrt, skadat, burrigt, lockigt eller andra komprometterade hårtyper eftersom det ger en extra boost av återfuktning, glans och skydd.

Så använder man en leave-in conditioner

Är du redo att börja använda en leave-in conditioner? Så här inför du den i din hårvårdsrutin.

Steg ett: Tvätta håret

Ta en dusch och tvätta ditt hår med schampo och balsam som är utformade för din hårtyp. Kom ihåg att ett leave-in balsam arbetar tillsammans med ditt rinse-out balsam, så det är viktigt att du inte hoppar över rinse-out balsam när du tvättar ditt hår. När du kliver ut ur duschen lindar du in håret i vår Bamboo Hair Towel, som torkar ditt hår 10 gånger snabbare än ett vanligt bomullsbadlakan, och utan den friss-framkallande skadan.

Steg två: Applicera en leave-in conditioner spray

Spraya ditt val av Leave-in Conditioner Spray i fuktigt hår från rot till topp. Lägg fokus på längderna och där ditt hår är som mest skadat eller torrt. Om ditt hår tenderar att bli oljigt ska du undvika att spraya produkten direkt på rötterna.

Steg 3: Borsta håret

Ditt hår är känsligare när det är blött, och det är därför väldigt viktigt att använda en varsam borste eller bredtandad kam som är specifikt utformad för att hantera blött hår, som Wet Hair Detangler Brush. Börja i hårtopparna och arbeta dig in mot rötterna för att varsamt avlägsna alla tovor i håret.

Steg fyra: Styla ditt hår

Styla ditt hår som du vill, oavsett om det betyder att du fönar håret eller låter det självtorka. Men även om det går snabbare att föna håret, mår det bättre om du låter det självtorka. När det är möjligt ska du därför alltid välja att låta håret självtorka framför att föna det, och på så sätt maximera fördelarna med användningen av ett leave-in balsam!

Applicera på torrt hår för extra näring

Om ditt hår är extra torrt kan du även applicera en leave-in conditioner spray för torrt hår på topparna och fläta håret på ett skyddande sätt innan läggdags. På det sättet kommer balsamet skydda dina hårstrån från att torka ut under natten, och du kommer vakna upp med ett mjukare och fuktigare hår morgonen därpå!

Tips: du kan använda en leave-in conditioner spray varje gång det känns som att ditt hår behöver lite extra fukt. Du behöver inte vänta till nästa hårtvätt! Bara spraya ditt hår med en leave-in conditioner och borsta för att fördela det jämnt.

Hur är det med djupt konditionerande behandlingar?

För vissa är det inte tillräckligt att använda en återställande leave-in balsamspray enbart för att reparera skador, återfukta torrt hår och återuppliva håret. Det är där djupvårdande hårmasker kommer in! För att ta reda på vilken typ av hårmask ditt hår skulle ha nytta av, fortsätt läsa.

Skadat, kemiskt behandlat eller livlöst hår?

För en del är inte ens en stärkande leave-in conditioner spray tillräcklig för att få håret att återhämta sig från år av värmeframkallande och kemiska skador. Hårstrån består av flera lager protein som kallas keratin. Skadat hår är faktiskt hår som blivit av med en del av sitt protein, vilket efterlämnar det ömtåligt och slitet. Om ditt hår är allvarligt skadat, bör du även överväga att lägga till en djupkonditionerande proteinbehandling till din hårvårdsrutin. Vår Protein Repair™ Hair Mask är framtagen med två typer av aktiva mikroproteinblandningar som bygger upp skadat hår och efterlämnar det mjukare, starkare och mer lättskött. Vi rekommenderar användning av den en till tre gånger i månaden, beroende på hur skadat ditt hår är.

Frissigt, torrt eller grovt hår?

Om ditt hår är väldigt torrt och benäget att bli frissigt, kanske inte ens det bästa leave-in-balsamet hjälper det. För att återfukta och ge näring till torrt hår utan den feta känslan, prova ett pre-schampoo framtagen för användning på torrt och frissigt hår innan du tvättar det. Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm återställer effektivt hårets fuktbalans och bekämpar friss. Låt den göra sin magi i minst 10 minuter innan din hårtvättsrutin. Och glöm inte att avsluta det med ett leave-in balsam för torrt hår!

Torrt hår benäget att gå sönder och kluvna toppar?

Om ditt mål är att växa längre hår är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på dina toppar. Så förutom det bästa leave-in balsamet, använd ett djupt balsam utvecklat för skadat och slitet hår, som Split Fix™ Hair Mask. Denna djupvårdande hårinpackning förvandlar och reparerar uttorkade, skadade hår genom att ge näring med ekologiska växtextrakt som aloe vera, acaibär och havregryn.

Torra och frissiga lockar i behov av näring?

Lockigt hår behöver ofta mycket mer återfuktning och näring som bara ett balsam kan erbjuda. Jag rekommenderar att du använder en hårinpackning för lockigt hår veckovis, och som är utvecklad speciellt för torra lockar i din hårvårdsrutin. Se bara hur dina lockar kommer att förvandlas på lång sikt!

Om du vill ha ett mjukt, silkeslent och friskt hår, är användning av en leave-in conditioner spray ett viktigt steg i din hårvårdsrutin. Tyvärr är det allt för många som hoppar över detta steg! För att skydda, stärka och fukta ditt hår ska du se till att använda en leave-in conditioner efter varje hårtvätt.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • 5 Fördelar med aloe vera för hår och hårbotten

  Aloe vera för hår och hårbotten: 5 Fördelar och de bästa produkterna

 • Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

  Hur får man håret att växa snabbare? 5 enkla tips och produkter

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

 • Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingar

  Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingar

Se alla artiklar