Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig! Se alla artiklar

Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig

Mjäll i håret är något man oftast inte vill prata om, men de flesta av oss drabbas av någon gång. Därför måste mjäll bekämpas. Oavsett om du har haft mjäll eller torr hårbotten någon enstaka gång i ditt liv eller alltid har en torr och flagig hårbotten, så vet du att det inte är roligt.

Att ha mjäll kan göra det svårare för dig att styla ditt hår som du vill, göra din rutin mer tidskrävande, och i synnerhet vara en börda för ditt självförtroende. Därför har vi tagit fram denna fördjupande guide till hur man tar hand om mjäll och en torr och flagig hårbotten för gott.

Vill du veta vad som orsakar mjäll i håret och lära dig hur du sätter stopp för irriterande flagor? Fortsätt då läsa vår guide om hur du eliminerar mjäll för gott.

Innehållsförteckning

Vad orsakar mjäll?

I grund och botten har mjäll med hudcellerna i din hårbotten att göra. Precis som hudcellerna på resten av kroppen, delas, förökas och ersätts cellerna i hårbotten regelbundet av nya celler. De döda cellerna faller ofta av och det är vanligen där historien slutar.

Men om hudcellerna i din hårbotten inte kan hålla jämna steg med varandra och delar sig för snabbt, kommer du få problem med anhopningar, flagningar och så småningom mjäll. Precis som för det mesta här i livet, finns det otaliga faktorer som kan bidra till mjäll eller att din hårbotten blir torr och flagig.

Låt oss gå vidare och ta itu med några av de vanligaste orsakerna till mjäll i håret eller torr hårbotten:

Orsak till mjäll #1: Din hårbotten är torr

Torr hårbotten är i princip precis vad det låter som, att din hårbotten inte får tillräckligt med fukt! När det händer blir din hud irriterad och börjar flagna, vilket leder till mjäll i håret.

Vanliga orsaker till en alltför torr hårbotten innefattar kallt väder/luft, ålderdom, och negativa reaktioner på hårprodukter.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer

Motstå lusten att klia och riva i hårbotten för att undvika infektioner och skador på hårrötterna.

 

Orsak till mjäll #2: Du tvättar inte ditt hår tillräckligt ofta

Beroende på din hårtyp, bör du tvätta ditt hår åtminstone tre gånger i veckan. Om det går för lång tid mellan hårtvättarna kan olja, smuts och produktrester irritera din hårbotten och orsaka mjäll eller torr hårbotten.

Om du är en "product junkie", bör du överväga att byta ut vanligt schampo mot en schamposkrubb då och då. Vår rekommendation? Hair & Scalp Detox Scrub. Denna sulfatfria skrubb kommer att återställa hårbotten på nolltid. Titta bara på dessa före och efter bilderna nedan.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139 kr

Läs mer

Orsak till mjäll #3: Din kost och livsstil behöver förändras

Vi vet att en dålig kosthållning och inaktiv livsstil kan leda till en rad hälsoproblem, men visste du att det även kan vara orsaken till ditt mjäll? En kost med högt sockerintag kan utlösa insulintoppar, vilket i sin tur kan leda till en överproduktion av olja som orsakar mjäll i håret.

Orsak till mjäll #4: Din hårbotten är oljig / irriterad

När din hud eller hårbotten blir fet är det ofta för att den försöker kompensera för att inte torka ut, och då överkompenserar. Precis som när du upplever att din hud blir fet och du måste ta hand om det ena utbrottet av oren hud efter den andra, reagerar din hårbotten på ungefär samma sätt när dina oljekörtlar vid hårrötterna blir galna och producerar alltför stora mängder talg. Detta kan lätt resultera i att fler hudceller dör än vanligt, och du har problem med fettigt mjäll i hårbotten.

Det kan finnas många anledningar till att hårbotten blir fet, t.ex. från dina gener, din kost och dina hormoner, till graviditet och klimakteriet. Detta kan ge dig fet hårbotten och även mjäll i håret. En fet hårbotten är dock inte alltid dålig, eftersom talg som produceras både skyddar och tar hand om huden och håret och fungerar nästan som en naturlig hårbehandling. Läs mer i den här artikeln om fet hårbotten och hur man undviker den.

Det kan var många bovar som ligger bakom en fet hårbotten, inklusive gener, kost, hormonella obalanser, graviditet, klimakteriet.

Orsak till mjäll #5: Din hårbotten är känslig för dina hårprodukter

Du känner säkert till en del livsmedel som irriterar din mage, men visste du att det kan finnas precis lika många hårprodukter som stör din hårbotten? Det är sant. Ingen hårprodukt fungerar lika bra för alla.

Så om du har mjällproblem kan produkterna i duschstället faktiskt vara orsaken. Visste du att valet av schampo kan orsaka en torr och kliande hårbotten?

Överväg att byta till en behandling mot torr och flagig hårbotten som tagits fram specifikt för att möta behoven för just ditt hår och din hårbotten, istället för att hålla fast vid en produkt som gör dig en björntjänst vad gäller mjällhanteringen.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfritt schampo med protein, som skapar optimala förutsättningar för sund hårväxt.

229 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

Orsak till mjäll #6: Du har ett hudtillstånd, såsom Psoriasis eller Eksem

Vissa hudtillstånd kan orsaka eller försämra torr, flagig hårbotten. Se till att konsultera din dermatolog om du misstänker att så är fallet.

Här är 6 sätt att bli av med mjäll för gott

Om du är redo att sluta dras med mjäll, finns det flera sätt som kan få din hårbotten i ett hälsosamt skick igen. Stanna kvar för vi kommer gå rakt in på våra testade och sanna metoder för eliminering av en torr och flagig hårbotten för gott.

1. Förbättra din kost

Switch Up Your Diet

Som vi nämnt tidigare, är din kost mycket viktigare för din hårbotten än du kanske inser. Om du tampas med mjäll och en torr, flagig hårbotten som du inte verkar kunna få bukt med, bör du överväga att ändra dina kostvanor.

Att lägga till biotin, järn, omega-3 fettsyror samt mycket frukt och grönsaker kan förbättra din hårbottens oljeproduktion och främja din hud-, nagel-, och hårkvalitet i allmänhet. Om det är svårt att få i dig alla dessa vitaminer och mineraler via din kost, så ta ett tillskott för att komma igång.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sockerfria tuggvitaminer för håret för män, rika på biotin, som vårdar håret.

349 kr

Läs mer

2. Börja tvätta ditt hår oftare

Start Washing Your Hair More Often

Antingen får vi höra att vi ska tvätta håret när det blir fet, eller att vi inte ska tvätta håret mer än 1-2 gånger i veckan. Det finns så många åsikter om hårtvätt och hur ofta vi ska tvätta håret att en bråkdel skulle räcka. Det är dock viktigt att nämna att det finns sanning i båda: håret blir fett ju oftare du tvättar det för att skydda hårbotten från att torka ut, men vi måste fortfarande få bort smuts, produktrester och talg regelbundet för att den bryts inte ned i hårbotten och skadar den naturliga balansen. Därför är det viktigt att hitta en balans där du inte tvättar håret för ofta, men inte heller sällan. Om du har mjäll i hårbotten är det viktigt att du tvättar håret regelbundet, och helst med milda, organiska hårprodukter utan SL-sulfater eller silikon. Varför ekologiskt? Du kan läsa mer om detta i vår artikel om ekologisk hårvård här.

Om du för närvarande endast tvättar ditt hår 3 gånger i veckan kan du prova att tvätta håret varannan dag. Om du redan tvättar ditt hår dagligen bör du överväga nästa tips vi kommer ge dig.

3. Testa en hårbottensskrubb

Try a Scalp Scrub

Ett av de enklaste tillvägagångssätten för att bli av med överflödiga anhopningar och mjäll i håret är att prova vår favoritbehandling för flagnande hårbotten – hårbottenskrubben. Vår Hair & Scalp Detox Scrub är framtagen specifikt för att avlägsna produktrester, överflödiga oljor, och hårda vattenmineraler för att få din hårbotten i toppform igen.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Hair & Scalp Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Massage Brush

Hårbottenborste med mjuka silikonspikar för mild exfoliering och stimulering.

139 kr

Läs mer

mjäll

Använd i duschen en gång i veckan och följ upp med ditt schampo och balsam som vanligt.

4. Klia inte

Don’t Scratch

Minns du när din mamma alltid sa till dig att inte klia på eller klämma dina finnar? Precis samma princip gäller för en torr, flagnande hårbotten. Vi vet att det kan vara frestande att klia bort mjäll (i synnerhet när det får din hårbotten att klia), men det är snarare något av det mest stjälpande du kan göra.

Istället för att använda dina vassa naglar till att klia och irritera din hårbotten ytterligare, prova att varsamt klappa din hårbotten med handflatan för att lätta på klådan utan att irritera den.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Lugnande behandling mot kliande, torr hårbotten, berikad med RootBioTec™ mot håravfall.

299 kr

Läs mer

5. Byt ut dina hårvårdsprodukter

Change Your Hair Care Products

Om din nuvarande hårvårdsrutin gör din hårbotten olycklig och skapar mjäll i håret är det dags för lite förändringar. Ett bra schampo och balsam ska vårda, skydda och fukta ditt hår samt hårbotten utan att skapa mer mjäll i håret eller orsaka irritation.

Om du är ute efter en hårvårdsduo som uppfyller alla behov, kan du sluta leta. Vår Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner hjälper håret att bli synbart hälsosammare och mer motståndskraftigt. Vi har även en formula för män!

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set

Återuppbyggande schampo och balsam som skapar optimala förutsättningar för hårväxt.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men
Snabbsäljande ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Schampo för män mot håravfall, berikat med AnaGain ™ och ekologisk rosmarin.

229 kr

Läs mer

6. Uppgradera ditt örngott

Uppgradera ditt örngott

Du ska dock inte begränsa dig till produkterna du använder i duschen. Du kan göra din hårbotten en stor tjänst genom att se över vad du sover på under natten. Medan de flesta örngott är gjorda av material som inte är särskilt andningsbara, så skyddar ett Pure Bamboo Pillowcase ditt hår från skada och är särskilt användbart för dem med känslig hårbotten.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Pure Bamboo Pillowcase, Vit

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

Läs mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå
Spara upp till 29%

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuörngott med en silkeslen och mjuk textur som skyddar ditt hår och din hud.

249 kr

199,20 kr

Läs mer

Behandlingar du kan göra hemma vid en torr, flagnande hårbotten:

Om du inte kan få tag i några nya produkter riktigt än eller vill se snabbare resultat, kan du alltid prova en behandling mot torr, flagnande hårbotten som du kan utföra själv i hemmet.

Rosamarinolja:

Rosmarinolja

Du kanske har hört att rosmarinolja kan hjälpa till att bekämpa akne och oljig hud, men visste du att det även kan vara ett effektivt sätt att behandla en torr, flagnande hårbotten?

Rosmarin har beprövade antimikrobiella egenskaper, inklusive svampmedel. Personer som upplever mjäll har vanligtvis för mycket av den vanliga hudsvampen Malassezia. De antimikrobiella effekterna av rosmarinolja jobbar för att få hårbotten tillbaka i balans.

Genom att tillsätta 4-5 droppar rosmarinolja i ditt schampo, kan du snabbt skapa en behandling mot torr, flagnande hårbotten som kan hjälpa till att få den i normalt skick igen. Eller använd helt enkelt Scalp Follicle Treatment & Volumizer som kombinerar de uppfriskande oljorna; rosmarinolja och myntaolja!

Rosmarinolja jobbar för att hantera mjäll i håret eller torr hårbotten genom att reducera svampöverväxt. Den kan även lindra klådan och ömheten som ofta är kopplad till en torr, flagnande hårbotten.

Äppelcidervinäger:

ÄppelCider Vinägar

En annan bra behandling mot torr, flagnande hårbotten är gammal hederlig äppelcidervinäger. Tillsätt antingen en matsked till ditt schampo eller spraya över din hårbotten med en sprayflaska för en mjällangripande effekt.

Äppelcidervinägerns syrliga natur verkar genom att stoppa tillväxten av särskilda mjällorsakande mikrober och kan hjälpa till att balansera din hårbottens pH-nivåer om de är i obalans.

Kokosnötsolja:

Kokosnötsolja

Finns det något kokosnötsolja inte kan göra? Denna mirakelolja har visat sig vara bra på att lindra torr, flagnande hårbotten med dess über-fuktgivande egenskaper.

Applicera en generös mängd kokosnötsolja i din hårbotten som en mask och låt sitta i 15-20 minuter innan du tvättar ditt hår, tvätta sedan ditt hår som vanligt. Upprepa en gång i veckan för att mildra mjällen.

Aloe Vera:

Aloe Vera

Här har vi en annan hårbottenbehandling mot torr, flagnande hårbotten som du kanske inte hört talas om förut. Alla vet vi att Aloe Vera är otrolig när det gäller att lindra solbränna, men likt kokosnötsolja, kan aloe vera även hjälpa en torr hårbotten att bevara mer fukt. Dessutom innehåller aloe vera antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra en kliande hårbotten.

Återigen applicerar du oljan som en mask och låter verka för att sedan tvätta håret som vanligt.

Citron:

Citron

Obs: Var uppmärksam här. Den här behandlingen mot torr, flagnande hårbotten bör användas med aktsamhet då den kan orsaka irritation om du har en känslig hårbotten.

Om du vill göra en egen citronbehandling mot mjäll eller torr hårbotten rekommenderar vi att du inte applicerar citronjuice direkt på din hårbotten, utan i stället blandar cirka en matsked i en blandning av kokosnötsolja och socker för att skapa en varsam hårbottenskrubb som du kan använda för att göra dig av med ansamlingar. Se bara till att avsluta användningen omedelbart om du noterar en brännande känsla, rodnad eller irritation!

Salt:

Salt

I stället för socker blandar du salt med din favoritolja för att skapa en annan typ av behandling mot torr, flagnande hårbotten. Efter skrubbning (OBS: varsamt!), följer du upp med ditt schampo och balsam. Du känner till rutinen.

Olivolja:

Olivolja

Här har vi något som nästan alla har hemma i köket. Om du ofta har en torr, flagnande hårbotten kan användning av olivolja hjälpa dig en bit på vägen.

Massera enkelt in 1-2 matskedar i din hårbotten under en minut. Använd vår Scalp Massage Brush för en ännu bättre massage!Låt sedan verka 15-20 minuter, skölj, och schamponera som vanligt. Detta är även en bra behandling för att bringa nytt liv i trist och skadat hår!

Nu när du praktiskt taget vet allt som finns att veta om mjäll i håret eller torr hårbotten, hoppas vi att du nu kan eliminera ditt mjäll en gång för alla!

Har Hairlust hjälpt dig att ta farväl av mjäll och torr, flagnande hårbotten för all framtid? Visa oss dina före- och efterbilder, och glöm inte att tagga oss på Instagram på @hairlust!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
  • Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

    Kan ditt schampo vara orsaken till din torra och kliande hårbotten?

  • Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med en torr och kliande hårbott

    Torr hårbotten? 10 tips för att bli av med en torr och kliande hårbotten

  • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

    Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

Se alla artiklar