Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbottenSe alla artiklar

Det bästa mjällschampot: Bli av med en flagnande hårbotten

Det finns inget värre än när du gjort dig redo för arbetet eller skolan och upptäcker vita flagor på din svarta favorittröja. Tro mig, jag har varit där. Alla får mjäll någon gång. Men om du har mjäll ofta, kan du behöva investera i ett högkvalitativt sulfatfritt mjällschampo.

Vilket mjällschampo ska man välja? Vilket är det bästa anti-mjällschampot? Oroa dig inte, jag har gjort all efterforskning åt dig. Läs vidare för att få reda på orsakerna till mjäll, hur du använder anti-mjällschampo och mitt val av det bästa mjällschampot.

Innehållsförteckning

Vad orsakar mjäll?

Mjäll är en vanlig hudåkomma som skapar flagor i hårbotten. Även om det inte är smittsamt, kan det kännas ganska genant. Utöver de synliga flagorna, kan klåda vara ytterligare ett irriterande symtom på mjäll.

bästa mjällschampo

Orsaker till mjäll kan vara:

 • Torr hud (vilket är anledningen till att mjäll ofta förvärras under vintern när torr hud är ett större problem).
 • Om du har oljigt hår eller inte tvättar ditt hår tillräckligt (om du misstänker att ditt mjäll orsakas av oljigt hår, kolla in den här artikeln om de bästa schampona för fett hår).
 • Allergier eller känslighet för ingredienserna i dina hårvårdsprodukter.
 • Överväxt av Malassezia, en sorts svamp.
 • Ett medicinskt tillstånd såsom seborroiskt eksem, eksem eller psoriasis.

För att lära dig mer om orsakerna till mjäll, läs “Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig”.

Oavsett orsaken till ditt mjäll, kan användning av ett speciellt framtaget mjällschampo lösa de mildaste fallen av mjäll.

Hur fungerar mjällschampo?

Mjällschampo (även känt som anti-mjällschampo eller schampo mot mjäll) är ett speciellt sorts schampo med aktiva ingredienser som hjälper till att rensa bort flagor, reducera hudceller och sebumproduktion, samt lindra klåda och irritation. Därutöver innehåller de ofta antimikrobiella och antisvamp-verkande ingredienser för att rensa bort överväxten av svamp.

Det finns ingen anledning till att koka ihop kletiga hårinpackningar i köket eller skölja ditt hår med vinäger. Schampon för flagiga hårbottnar är det mest effektiva sättet att behandla milda fall av mjäll, och ofta kan de ge ett direkt resultat. I själva verket upptäcker många att de bara behöver gå över till ett anti-mjällschampo för att bli av med flagorna för gott.

Vilka ingredienser innehåller ett anti-mjällschampo?

När du ska köpa ett bra anti-mjällschampo eller ett schampo till flagig hårbotten, kan du titta efter en formula som kombinerar lindrande och fuktgivande ingredienser (för att behandla klåda) plus antimikrobiella och antisvamp-verkande ingredienser som riktar in sig på själva orsaken till problemet, såsom:

 • Aloe Vera - Om du någon gång bränt dig i solen, är du troligtvis redan bekant med aloe vera. Denna lindrande gel kommer från den saftiga aloeväxten, som hjälper till mot flera hudproblem, inklusive mjäll. Därutöver har aloe vera fuktgivande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att lindra en känslig eller öm hårbotten. Det är därför ett naturligt mjällschampo bör innehålla aloe vera.
 • Glycerin - Glycerin är ett fuktighetsbevarande som drar till sig fukt från luften för att hålla håret och hårbotten återfuktad. Glycerin är väldigt effektivt på att bibehålla fukten, även under kallt och torrt klimat. Studier har visat att glycerin även kan hjälpa till att behandla mjäll. Exempelvis, visade en studie att glycerin kunde minska mjäll under åtta veckor. Och trots att namnet låter väldigt kemikaliskt, finns det även naturlig glycerin härlett från växtoljor.
 • Tea Tree Oil - De bästa mjällschampona innehåller ofta tea tree oil. Denna växtbaserade olja har fuktgivande och antisvamp-verkande egenskaper som hjälper till att ta itu med mjällets orsaker, inklusive torr hud och svampöverväxt. Flera studier har visat att effektiviteten av tea tree oil mot mjäll, inklusive en studie från 2022 som visade att schampo mot mjäll innehållandes tea tree oil reducerade mjäll med 41%. Tea tree oil hjälper även till att lindra hårbotten och minska klåda av mjäll.
 • Dermosoft® decalact MB - ​​Dermosoft® decalact MB är en 100% naturligt härledd antimikrobiell aktiv ingrediens som visat sig vara effektiv mot mikroorganismer som orsakar mjäll. Det är ett naturligt alternativ till andra aktiva ingredienser i mjällschampo som kan vara hårda mot huden och håret.

Varför välja ett sulfatfritt mjällschampo?

Nu har jag gått igenom vilka ingredienser du bör titta efter när du ska välja det bästa mjällschampot, men hur är det med ingredienserna du bör undvika? Den främsta ingrediensen du bör undvika i ett mjällschampo är faktiskt en familj av ingredienser som kallas sulfater.

Sulfater är rengöringsmedel som många sorters husrengöring, tvålar och schampon innehåller. Sulfater får schampon att löddra, men de kan även ha en negativ effekt på din hud och hälsa. Sulfater kan irritera din hud, täppa igen porer och orsaka akne i hårbotten. Dessutom kan sulfater torka ut huden och medverka till vissa fall av mjäll. Eftersom sulfater är så uttorkande lämpar de sig inte heller för hårtyper med en tendens att bli torra, såsom lockiga eller vågiga hårtyper. Avslutningsvis kan de beröva håret på pigmentet, vilket inte heller är optimalt för dem som färgar sitt hår.

I själva verket rekommenderar min frisör att jag använder ett schampo med sulfater som färgborttagning! Det är därför det är så viktigt att välja ett sulfatfritt mjällschampo.

Fördelar med att använda ett sulfatfritt mjällschampo

 • De irriterar inte huden eller torkar ut ditt hår.
 • De lämpar sig för känslig hud samt torrt och lockigt hår.
 • De är färgsäkra.
 • Du kan använda dem oftare än starka, medicinska anti-mjällschampon.

Och oroa dig inte: sulfatfria schampon löddrar också! Det finns massor av naturliga ingredienser som är mindre hårda mot håret men som ger samma löddrande effekt.

Kolla efter ovan nämnda fuktgivande och antisvamp-verkande ingredienser när du ska välja det bästa sulfatfria mjällschampot.

Mitt val: Ett naturligt mjällschampo

Min åsikt är att välja ett naturligt mjällschamp som Instant Relief™ Dandruff Shampoo. Detta anti-mjällschampo har allt en flagig hårbotten behöver: fukt, lindrande av klåda och naturliga antisvamp-verkande medel. Utöver glycerin, aloe vera, tea tree oil, och dermosoft® decalact MB, innehåller detta schampo mot mjäll ekologiskt äppelextrakt.

Äppelextrakt har ett högt innehåll av antioxidanter, som skyddar håret och hårbotten mot miljömässiga angripare. Dessutom är äppelextrakt rikt på en naturlig polyfenol som kallas procyanidin B2, som har visat sig stimulera hårväxt. Så om du är ute efter extra stöd inom hårväxtområdet (och ärligt talat, vem är inte det?), är detta ett perfekt anti-mjällschampo för dig.

Jag gillar naturligtvis också att Instant Relief™ Dandruff Shampoo inte innehåller uttorkande sulfater. Dessutom är det veganskt och ekologiskt certifierat. Och effekterna är omgående. Från första tvätten verkar de fuktgivande ingredienserna för att lindra torra, kliande hårbottnar med en benägenhet till mjäll. Därför kan jag rekommendera detta grymma schampo mot mjäll!

Så använder du ett mjällschampo

Nu när du känner till ett naturligt mjällschampo, så ska vi gå in på hur du använder dem!

Att använda ett schampo mot mjäll och flagig hårbotten är lite annorlunda från att använda ett vanligt schampo, så anteckna:

 • Steg ett: Blötgör håret och applicera ditt mjällschampo. Sedan använder du dina fingertoppar till att varsamt arbeta in produkten i hårbotten. Du kan även använda en scalp massage brush för att få bort flagor. I själva verket är hårbottenexfoliering essentiell för hårhälsa och det kan hjälpa till att minska mjäll.
 • Steg två: För att uppnå bästa resultat, ska du låta ditt mjällschampo verka i håret och på din hårbotten i några minuter. På det sättet kan du få ut mest möjligt av de aktiva ingredienserna.
 • Steg tre: Skölj ordentligt med ljummet vatten. Varmt vatten torkar ut hår och hud, så du bör undvika att använda det när du tvättar ditt hår.
 • Steg fyra: Applicera balsam i ditt hår. Om du använder ett balsam som tagits fram speciellt för att främja hårbottenhälsan, såsom Scalp Delight™ Detox Conditioner, kan du applicera det på din hårbotten och rötterna. Annars kan du fokusera produkten på hårlängderna snarare än din hårbotten.
 • Steg fem: Skölj noggrant med ljummet vatten. Och när jag säger ”noggrant” menar jag det! Produktansamlingar på hårbotten (inklusive rester av balsam) kan orsaka irritation och mjäll i hårbotten. Du kan även skölja ditt hår med kallt vatten, vilket kan främja glans.

Så hur ofta ska man tvätta det? Vanligtvis rekommenderar jag att du tvättar ditt hår två till tre gånger per vecka. Men om du har mjäll, kan det vara nödvändigt att tvätta ditt hår oftare.

Experimentera för att hitta ett tvättschema som fungerar för dig. På riktigt, experimentera! Jag för en liten anteckningsbok i mitt badrum för att hålla koll på vilka produkter jag använder och hur ofta, så att jag kan se hur de påverkar mitt hår och min hårbotten. Det kanske låter nördigt, men allas hår är olika, så det bästa sättet för dig att hitta vad som fungerar bäst för ditt hår är att prova olika saker och se hur ditt hår reagerar.

De bästa produkterna för en flagig hårbotten (utöver mjällschampo)

Om du verkligen vill ta hand om ditt hårs och din hårbottens hälsa, har jag några andra produkter jag kan rekommendera. Att investera i rätt produkter kan göra all skillnad i världen för ditt hårs hälsa (och utseende). I tillägg till att använda ett naturligt mjällschampo, rekommenderar jag följande:

The Scalp Delight™ Bundle

Detta set med hårbottenvård inkluderar Scalp Delight™ Detox Scrub, Conditioner och Scalp Massage Brush, som arbetar tillsammans för att rengöra, exfoliera, stimulera och ge näring åt hår och hårbotten. Men oroa dig inte för torrhet, för dessa djupgående produkter fuktar hår och hårbotten samtidigt som de rengör.

Jag rekommenderar alla med mjäll på grund av oljigt hår eller på grund av att de inte tvättar håret tillräckligt, att göra en detox för håret. Den här uppsättningen produkter återställer ditt hår samt rensar bort ansamlingar av död hud, sebum och hårprodukter.

Grow Perfect™ Thickening Spray

Dras du med en kliande hårbotten? Prova det här. Denna leave-in hårbottenbehandling förser omgående kliande hårbottnar med lindrande fukt. Dessutom förbättrar den cirkulationen för att stötta vanlig hårsäcksfunktion och växt (och vem önskar inte det?). Men det jag gillar mest med den här produkten är att den inkluderar RootBioTec™, som har visat sig reducera håravfall med 31% efter två månaders användning.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Naturliga stylingprodukter

Varför stoppa där om du redan använder ett naturligt mjällschampo? Många tycker att hårvårdsprodukter med syntetiska ingredienser irriterar hårbotten och efterlämnar matta rester på håret. Då rekommenderar jag i stället dig att använda stylingprodukter som Mineral Clay Wax och Ocean Water Sea Salt Spray som kan hjälpa till att främja hårhälsa även när du bara stylar ditt hår!

Även om det är normalt att ha mjäll, kan det även kännas genant. Men du ska veta att du inte är ensam, och de flesta har mjäll någon gång eller då och då. Men genom att välja ett naturligt mjällschampo och ha en hälsosam hårrutin för din hårbotten, kan de flesta fall av mjäll ordna upp sig utan medicinskt ingripande. Men om du fortsätter att ha mjäll efter att du ändrat din hårrutin, kontakta din läkare.

Visste du att mjäll även kan uppstå på ditt skägg? För att behandla skäggmjäll, prova ett speciellt skäggschampo.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

  Djuprengörande schampo: Så hittar du din bästa hårbottenskrubb

 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

Se alla artiklar