Torr hårbotten? 9 tips för en kliande hårbottenSe alla artiklar

Torr hårbotten? 9 tips för en kliande hårbotten

Många av oss har upplevt besvär med en kliande hårbotten eller andra problem i hårbotten någon gång i livet. Oavsett om det beror på torrhet, svampinfektion eller till och med psoriasis, kan vi alla vara överens om att en extremt torr hårbotten kan orsaka mycket obehag. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att behandla en extremt torr hårbotten och det behöver inte vara så komplicerat.

Läs vidare för att ta reda på orsakerna till en torr och kliande hårbotten, samt våra val för de bästa behandlingarna mot torr hårbotten. Dessutom kommer vi att berätta för dig om din kliande hårbotten orsakas av mjäll eller en torr hårbotten.

Innehållsförteckning

Vad är klåda i hårbotten?

Din hårbotten är hud, och kan därför drabbas av klåda precis som övriga delar av din kropp! Många av de faktorer som kan orsaka klåda på din kropp kan även bidra till en torr och kliande hårbotten: årstidsskiftningar, kost, allergier med mera. Däremot kan en kliande hårbotten ha andra specifika orsaker som endast gäller hårbottensområdet (mer om dessa senare).

Symtom på torr hårbotten

Det största symtomet på en torr hårbotten är klåda! Om du märker att du ofta kliar dig i hårbotten, kan det vara det. Vissa som har klåda i hårbotten har till och med sagts klia sin hårbotten i sömnen! Ett annat vanligt symtom på extremt torr hårbotten är att flagor faller av, vilket är anledningen till att det här tillståndet ofta förväxlas med mjäll.

Varför har jag en torr, kliande hårbotten?

Klåda i hårbotten uppstår när dess naturliga fuktbalans blir rubbad. En kliande hårbotten kan ha många orsaker, inklusive:

 • Ålder.Med åldern minskar hudens produktion av naturliga oljor, vilket resulterar i torrhet och kan orsaka klåda i hårbotten.
 • Hormonella förändringar. På samma sätt kan hormonella förändringar (såsom klimakteriet) göra huden torrare och mer benägen att klia.
 • Stress. Stress orsakar inflammation, vilket kan leda till klåda i hårbotten. Stress kan även utlösa kliande receptorer, till och med om det inte är något fel på din hud! För att minska stressen kan du prova meditation, yoga och dagboksskrivande.
 • Ärftlighet. Om båda eller någon av dina föräldrar har torr hud, är risken större att även du får torr hud.
 • Temperaturförändringar eller årstidsskiftningar. Det här är den vanligaste orsaken till torr hårbotten som kliar på vintern. Att skifta mellan stora temperaturskillnader (såsom kall luft utomhus och varm inomhus) kan torka ut din hud.
 • Dålig kost. Om du inte äter rätt blandning av näringsämnen, kan klåda i hårbotten bli resultatet av det.
 • Rökning. Rökning orsakar inflammation och torkar ut huden, vilket kan leda till torr hårbotten.
 • Luftförorening. Luftförorening orsakar också inflammation och efterlämnar din hårbotten torr och kliande. Om du bor i ett område med mycket luftföroreningar är det extra viktigt att använda behandlingar mot torr hårbotten.
 • Allergier och irritation. Din klåda kan orsakas av en allergi mot något du äter eller en ingrediens i dina hårprodukter. Några vanliga ingredienser i hårprodukter är irriterande för huden och kan orsaka en kliande hårbotten.

När bör jag oroa mig för hårbottensklåda?

Hur kan man avgöra om man endast har en torr hårbotten eller om klådan i hårbotten är ett tecken på något mer allvarligt?

Om din hårbotten kliar så mycket att du får sår efter att ha kliat så är det dags att boka en tid hos din läkare.

Andra tecken på att du bör besöka en läkare inkluderar om du ser torra, flagnande fläckar. Det är tecken på att du har ett underliggande problem såsom mjäll, eksem eller psoriasis.

Mjäll eller torr hårbotten?

mjäll vs torr hårbotten

( a. Mjäll, b. Torr hårbotten)

Nu ska vi utforska mjäll lite närmare, ett tillstånd som ofta förväxlas med torr hårbotten. Hur kan man avgöra om ens klåda i hårbotten orsakas av mjäll eller en torr hårbotten?

 • Skillnad #1: Torr hårbotten orsakas av brist på sebum från hårbotten, medan mjäll orsakas av för mycket sebum. Den här typen av mjäll orsakas av seborroiskt eksem. Andra tecken på seborroiskt eksem är oljig, röd, flagnande hud.
 • Skillnad #2: Mjäll utlöses ofta av en svampinfektion, medan torr hårbotten utlöses mer av miljö eller livsstilsmässiga faktorer.
 • Skillnad #3: Mjällflagor är större än flagorna från torr hårbotten. Dessutom är mjällflagor ofta fettiga och gula till utseendet, medan flagor från torr hårbotten vanligtvis är torra och vita.

Om du misstänker att du lider av mjäll är det ofta möjligt att behandla hemma med en produkt som utvecklats för detta problem, som ett antimikrobiellt mjällschampo. Nedanstående två produkter är högt rekommenderade för att behandla mjäll och kliande hårbotten.

För mer information om sulfatfria produkter som motverkar mjäll, läs allt om de bästa mjällshampon.

9 vanor för en hälsosammare hårbotten

Oavsett om du försöker lugna en kliande hårbotten eller förhindra klåda i hårbotten från första början, kommer följande rutiner säkerställa en hälsosam hårbotten med fukt.

1. Ta hand om din hårbotten

Förse din hårbotten med fukt

Först och främst ska du ta hand om din hårbotten med Instant Relief™ Scalp Spray! Denna naturliga hårbottenbehandling lugnar och vårdar en flagnande, kliande eller torr hårbotten och återställer dess optimala fukt- och pH-balans. Berikad med noggrant utvalda, naturligt antiinflammatoriska och antibakteriella ingredienser, erbjuder denna behandling en heltäckande lösning för en frisk och balanserad hårbotten.

2. Använd schampon som är mindre irriterande

Använd schampon som är mindre irriterande

Schampon med sulfater må löddra bra, men de kan även irritera din hud. Om du har klåda i hårbotten, bör du överväga att byta till ett fuktgivande och sulfatfritt schampo som Split Fix™ Shampoo. Detta näringsgivande schampot kommer inte bara att förbättra din hårbottens tillstånd, utan även hjälpa till att stärka ditt hår med ekologiska växtextrakt och oljor. Tips: Hairlust har även en formula för tunt hår och lockigt hår!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

3. Anpassa ditt schampo-schema

Anpassa ditt schampo-schema

Även om du använder ett schampo för torr hårbotten så bör du inte tvätta håret för ofta, då det ger en uttorkande effekt. De flesta tycker att schamponering av håret två eller tre gånger i veckan är lagom. Om du tränar regelbundet kan du dock behöva schamponera ditt hår oftare.

Ett torrschampo kan hjälpa till att minska oljigt hår mellan tvättarna, men man bör ha i åtanke att torrschampo inte är ett faktiskt schampo. Det innebär att det inte avlägsnar smuts, överflödigt sebum eller produktansamlingar. Därför bör du även ha ett bra schampo för kliande hårbotten i ditt badrumsskåp.

4. Sänk temperaturen

Sänk temperaturen

Att duscha i ångande hett vatten känns härligt (särskilt på vintern!), men det är väldigt uttorkande för din hud och kan leda till att det kliar i hårbotten. När du tvättar håret så välj ”bara” varmt vatten istället. Det kanske inte är lika skönt, men din torra hårbotten kommer tacka dig!

5. Exfoliera din hårbotten

Exfoliera din hårbotten

En kombination av hårprodukter, död hud och sebum kan ansamlas i din hårbotten och bidra till irritation genom att kväva hårsäckarna. Lösningen? Gör en detox för håret för att avlägsna rester och låt dina hårsäckar andas!

En av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten är Scalp Delight™ Detox Scrub. Denna ekologiskt certifierade skrubb är gjord med rispulver som varsamt exfolierar en torr, kliande hårbotten. Samtidigt arbetar aloe vera-extraktet, myntoljan, havre-extraktet, blåbärsextrakt och acai-extraktet för att lindra klåda i hårbotten med kraftfulla antioxidantegenskaper.

För bästa resultat, använd tillsammans med Scalp Delight™ Detox Conditioner utvecklad för torr, kliande och fet hårbotten, tillsammans med en hårbottenborste!.

6. Prova oljor

Prova oljor

Om du upplever klåda i din hårbotten, kan det tyda på att ditt hår är mycket torrt. Hårbotten producerar sebum för att förse ditt hår med fukt och skydda det från att bli av med den. Men om din hårbotten inte producerar tillräckligt med sebum så kommer även ditt hår att drabbas. För att säkerställa att ditt hår har tillräckligt med fukt kan det vara fördelaktigt att använda en oljebehandling som Moisture Hero™ Hair Oil. Denna fuktgivande olja är formulerad med sex växtbaserade oljor och sheasmörestrar som alla innehåller vitaminer och hälsosamma fettsyror för att effektivt ge näring och återfukta torrt hår och hårbotten.

7. Sov dig till en mer hälsosam hårbotten

Sov dig till en mer hälsosam hårbotten

De flesta använder örngott i bomull när de sover, men bomull är inte det optimala materialet för örngott. Varför? Bomull har nämligen grova fibrer som kan torka ut ditt hår och din hårbotten. Resultatet? En torr kliande hårbotten!

Prova istället Silky Bamboo Pillowcase som är tillverkat med mjuka och släta bambufibrer som inte irriterar en kliande hårbotten. Dessutom har bambu naturligt antibakteriella och antifungala egenskaper. Så om din klåda i hårbotten orsakas av en svampinfektion, så kan ett byte till ett örngott i bambu hjälpa till.

Tips: Hitta din favorit färg och matcha ditt örngott med ett påslakan i bambu, Silky Bamboo Duvet Cover. Finns i 8 olika färger!

8. Ge din hårbotten näring från insidan

Ge din hårbotten näring från insidan

Som jag sagt tidigare kan en dålig kost vara orsaken till klåda i hårbotten. För att främja hälsan i din hårbotten, välj måltider som inkluderar naturliga livsmedel med fokus på magra proteiner, hälsosamma fetter samt ett rikt intag av frukt och grönsaker.

Hårexperter rekommenderar särskilt att man ökar sitt intag av antiinflammatorisk omega-3 fettsyror som finns i lax, sardiner och linfrön. Fettsyror förbättrar hudens fukt från insidan och det är därför de fungerar så bra för att behandla en torr kliande hårbotten.

Det är även möjligt att en livsmedelsallergi bidrar till din hudinflammation. Exempelvis kan en del människor upptäcka att gluten eller mejeriprodukter kan leda till eksem. Om du misstänker att så är fallet bör du kontakta din läkare.

För att säkerställa att du har alla delar täckta för en hälsosam, välfuktad hårbotten, kan du även överväga att ta vitaminer för håret som Hair Formula Gummies for Women. Detta tillskott innehåller hårbottenälskande ingredienser som jod, vitamin B12 och vitamin E. Dessutom är de gjorda av helt naturliga ingredienser, så du kan vara säker på att de är bra för dig. De finns också för män, och i tablettform om det passar dig bättre.

9. Drick mer vatten

Drick mer vatten

Till sist är en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten som kliar helt enkelt att dricka mer vatten! Din hud använder vattnet du dricker för att hålla sig återfuktad och smidig. Så det är logiskt att du kan uppleva en extremt torr hårbotten om du inte dricker tillräckligt med vatten. Försök att dricka 2–3 liter vätska per dag där hälften fås via drycker och den andra hälften via maten.

De bästa ingredienserna mot torr hårbotten

Den bästa behandlingen mot torr hårbotten som kliar kan vara en eller flera av de här skonsamma ingredienserna:

  • Aloe vera: Aloe vera-extrakt är bevisat för att minska hudinflammation tack vare dess lugnande enzymer, kolhydrater och växtsteroler. Läs mer om aloe vera för håret och hårbotten här.
  • Theobroma kakaofrösmör: Theobroma kakaofrösmör, även känt som kakaosmör, är också en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten som kliar. Det är rikt på fettsyror som återfuktar extremt torr hårbotten och skapar en skyddande barriär för att förhindra att klåda i hårbotten återuppstår.
  • Olivolja: Likt kakaosmör har även olivolja kraftfulla fuktgivande effekter. Olivolja är naturligt rik på vitaminerna A och E samt hydroxytyrosol som samtliga lindrar inflammation.
  • Kolloidalt havremjöl: Om du någon gång haft vattkoppor är du förmodligen redan bekant med de hudlindrande egenskaperna från kolloidalt havre. På samma sätt som kolloidalt havre lindrar klåda vid vattkoppor, lindrar det även klåda i hårbotten.
  • Acaiextrakt: Tack vare dess rika innehåll av antioxidanter, växtsteroler, vitaminer, mineraler och fettsyror, betraktas acai som ett superlivsmedel. Acaiextrakt, applicerat på klåda i hårbotten, ger både läkning och reparation samtidigt som det hjälper till att skydda mot ytterligare irritation.
  • Blåbärsextrakt: Blåbärsextrakt har starka antiinflammatoriska och fuktgivande egenskaper, och det är därför det är ytterligare en av de bästa behandlingarna mot torr hårbotten.

Torr, kliande hårbotten och håravfall?

Som tidigare nämnts är en torr, kliande hårbotten ett mycket vanligt problem som kommer under olika perioder av ens liv. Detsamma gäller för ett antal andra hår- och hårbottenproblem, såsom håravfall. Visste du att kliande hårbotten och håravfall kan kopplas ihop? I själva verket kan håravfall vara ett direkt resultat av att hårbottenhälsan inte är i balans. Tillfälligt håravfall kan förvärras av hårbottensinfektioner, eksem och torr hårbotten. Hälsan i hårbotten är avgörande för att främja frisk och tjock hårväxt. Uppnå en mer hälsosam hårbotten tillsammans med Scalp Delight™ Bundle som tar hand om din hårbotten.

Om du upplever håravfall och märker att du tappar hår i samband med en kliande eller torr hårbotten, behöver du inte känna stor oro. En grundlig behandling kan hjälpa till att lindra symtomen och återställa ditt hår till en frisk och livfull tillväxt när problemet behandlas.

Jag hoppas att den här artikeln har lärt dig allt du behöver veta om vad som orsakar en kliande hårbotten och de bästa behandlingarna mot en torr hårbotten som kliar.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

  Har du öm hårbotten? 6 behandlingar som hjälper mot irriterad hårbotten

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig!

  Mjäll: Det försöker en torr, flagnande hårbotten berätta för dig

 • Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingar

  Ultimat guide för psoriasis i hårbotten: Från symtom till naturliga behandlingar

 • Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

  Knölar i hårbotten? 10 orsaker och behandlingar av finnar i hårbotten

Se alla artiklar