Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!Se alla artiklar

Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

Det råder inga tvivel om det: att bleka håret är det effektivaste sättet att göra ditt hår ljusare. Oavsett om du vill leva det platinablonda livet eller ljusa upp ditt hår innan du färgar det med en livfull färg, så är blekning i stort sett nödvändig. Dessvärre medföljer ofta ett extremt slitet hår efter blekning.

Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar ett sådant trasigt hår efter blekning, om du kan reparera skadat hår och slitet hår efter blekning, och de bästa hårbehandlingarna för behandling av slitet hår efter blekning.

Innehållsförteckning

Vad innebär trasigt hår efter blekning?

Så nu ska vi gå igenom hur blekning av håret fungerar. Håret får sin färg från pigmentet melanin som finns inuti hårstrået. Hårstrået täcks av ett skyddande lager som kallas kutikulan. När du bleker ditt hår öppnas det yttersta skiktet av hårstrået för att förändra melaninet inuti. Men blekningsprocessen berövar även håret på de naturligt skyddande fibrerna och oljorna.

Hur fungerar blekning

I teorin borde det yttersta skiktet av hårstrået förslutas igen och återgå till det normala, men extremt slitet hår efter blekning har en benägenhet att störa dessa fjäll så de inte längre ligger plant (vilket är anledningen till att trasigt hår efter blekning ofta har mer volym än ofärgat hår, eftersom hårstråna helt enkelt tar upp mer utrymme). På så vis försvinner fukt från hårstråets inre delar. Håret blir torrt och skört och får en tendens att brytas av. Det är trasigt hår efter blekning i ett nötskal!

Så identifierar man trasigt hår efter blekning

Så hur vet man om blekning av håret faktiskt resulterat i trasigt hår? Här kommer några varningstecken att hålla utkik efter:

Identifier blekt hår

1. Förlust av naturlig glans

Håret får sin naturliga glans genom att det yttersta lagret, kutikula, ligger platt vilket tillåter ljus att reflekteras jämnt. Som redan nämnts skadar blekmedel kutikulan, vilket resulterar i att den lyfter och blir ojämn. Detta gör att förmågan för att ljus ska reflekteras från hårytan minskar vilket leder till ett mattare utseende. Därför är ett av de vanligaste tecknet på blekskador förlust av den naturliga glansen i håret.

2. Håret trasslar sig

Normalt sett ligger hårets kutikula platt och i linje med varandra, vilket gör att hårstråna kan glida smidigt över varandra. När kutikulan skadas av blekning kan dess ojämna yta orsaka att intilliggande strån hakar i varandra, vilket resulterar i trassligt hår.

3. Skört och torrt

Blekning avlägsnar hårets naturliga fukt och oljor, vilket resulterar i att håret blir mer poröst och benäget för torrhet. När den skyddande kutikulan är skadad kan fukt från hårets inre lager läcka ut, vilket leder till torrt och skört hår.

4. Flygande hår

Blekning kan göra håret skört och torrt, vilket gör det mer mottagligt för skador och brytning. Detta kan resultera i kortare hårstrån som sticker ut från resten av håret, vilket kallas flygande hårstrån. Dessutom kan den bristande fukten av blekt hår orsaka frissighet, vilket ytterligare bidrar till utseendet av flygande hårstrån.

5. Kluvna toppar

Blekningsskador kan leda till kluvna hårtoppar, vilket innebär att hårstrået delas i två eller flera delar vid topparna. När kutikulan är skadad exponeras de inre lagren av håret för yttre påverkan, vilket kan få dem att försvagas. Kluvna hårtoppar är ett synligt tecken på betydande skador på hårets struktur och kan ses som små, trasiga toppar på håret.

Inget av det här låter särskilt bra, eller hur? Så om du undrar hur du reparerar trasigt hår ska du läsa vidare.

Vad är det för skillnad på trasigt hår efter blekning & värmeskadat hår?

Om du aldrig blekt ditt hår innebär det inte att du sitter säkert. Värmeskadat hår har mycket gemensamt med skadat hår efter blekning. Precis som blekning kan även varma redskap torka ut håret och permanent skada dess ytterst skyddande skikt. Om du har värmeskadat hår kan många av våra tips för att reparera skadat hår efter blekning även användas för dig!

Nu när du vet allt du behöver om trasigt hår, kan du läsa vidare för att ta reda på om du kan reparera trasigt hår.

6 vanliga hårmisstag för slitet hår efter blekning

Det är mycket möjligt att du tagit på dig någon av de här dåliga vanorna längs vägen. Den bästa hårbehandlingen för trasigt hår är faktiskt förebyggande åtgärder, så om du gör något av dessa misstag, ska du se till att styra in på rätt kurs för att undvika skadat hår efter blekning (och även värmeskadat hår för den delen!) så du inte behöver reparera skadat hår i framtiden.

1. Fel schampo

Det första du ska göra är att se till att du använder ett schampo som tagits fram för blont hår. Blont hår, speciellt blekt blont hår, har särskilda behov när det gäller tvätt. Därför är ett bra silverschampo att rekommendera!

Det är här Enriched Blonde™ Silver Shampoo kommer in i bilden. Detta näringsgivande, skonsamma silverschampo är särskilt framtaget med återfuktande Aquaxyl™ sockerkomplex och ekologiska växtextrakt från aloe vera, mango och blåbär för att fukta trasigt hår efter blekning och skydda det från ytterligare skador.

Det har dessutom aktiva violetta pigment som neutraliserar oönskade varma toner. Enriched Blonde™ Silver Shampoo har även ett nästan identiskt pH som människohuden, vilket innebär att du inte kommer irritera din hårbotten.

2. Att inte använda balsam

Vi hoppas att det här redan känns självklart, men att skippa balsam är ett stort misstag för alla hårtyper. Särskilt för dem med skadat hår efter blekning eller värmeskada.

Även om vilket balsam som helst är bättre än inget alls, så är det bäst att använda ett som tagits fram för blekt gulaktigt hår som Enriched Blonde™ Silver Conditioner. Detta silverbalsam har tagits fram med ekologiska ingredienser som aloe vera, extrakt av lakritsrot, aprikoskärnolja och sötmandelolja som fuktar och skyddar dina hårstrån samtidigt som det behandlar hårbotten och främjar hälsosam hårväxt. Var proaktiv genom att använda balsam varje gång du tvättar håret och undvik därmed trasigt hår längre fram.

3. Att inte använda en djupgående behandling

Kommer du ihåg det skyddande yttre fjällskiktet vi pratade om? Det är gjort av protein. Så om du har trasigt hår efter blekning eller värme, är det en absolut nödvändighet att använda en djupgående behandling med protein som primär ingrediens för att stärka det skyddande skiktet på ditt hår.

Enriched Blonde™ Silver Hair Mask är en djupvårdande och reparerande silverinpackning utvecklad för blekt och skadat hår, eftersom den även innehåller lila färgpigment som håller dina toner kalla. Denna silver hårinpackning är formulerad med två typer av mikroproteiner som tränger djupt in i håret och din yttrehud för att fylla på protein, ge återfuktning och förbättra hårets förmåga att behålla fukt.

För en ännu mer intensiv proteinbehandling, prova Protein Repair™ Hair Mask som använder hydrolyserade vegetabiliska proteiner och jästproteiner för att återuppbygga viktiga proteiner i håret, vilket gör att ett blekt och skadat hår blir starkare, glansigare och mindre benäget att gå sönder. För bästa resultat, använd 1 till 3 gånger per månad beroende på hur skadat ditt hår är.

4. Du använder fel verktyg på blött hår

Visste du att håret är känsligare när det är blött och därmed lättare bryts av? Detta gäller särskilt för skadat hår efter blekning, så det är viktigt att använda rätt redskap när du reder ut blött hår. En vanlig hårborste håller inte!

Vi rekommenderar att du använder en bredtandad Bamboo Comb eller Wet Hair Detangle Brush, som har mjuka silikonpiggar som varsamt luckrar upp trassel utan att bryta av det. Dessutom har den en ergonomisk design som gör det lätt som en plätt att reda ut ditt hår.

5. Undviker klippningar

I hoppet om att få behålla hårets längd så länge som möjligt, kanske du har hoppat över några klippningar. Stort misstag! Trasigt hår efter blekning eller värmeskadat hår är mer benäget att få kluvna toppar. När man inte klipper topparna kommer de kluvna topparna att klyvas ännu högre upp på hårstrået, vilket leder till att det går av mycket närmare hårbotten. Översättning? Friss och elektriskt hår.

Se till att boka en klippning åtminstone en gång var tredje månad och ännu oftare om du upptäcker kluvna toppar. Om ditt uppdrag är att reparera ett extremt slitet hår efter blekning, kommer det här steget vara avgörande. Se också de bästa frisyrer för långt hår.

6. Hoppar över värmeskydd

Som vi tidigare nämnt kan värmeredskap orsaka betydande skada även för obehandlat hår. Så om du redan har skadat hår efter blekning, kan du säkert föreställa dig hur mycket värre skadan kommer att bli! Lita på oss när vi säger att du verkligen inte vill riskera ytterligare värmeskador på ett redan slitet hår efter blekning då det kan vara svårt att reparera skadat år.

Det betyder inte att du måste ta farväl av din plattång för all framtid, men du bör använda någon form av värmeskydd såsom Thermal Shield™ Heat Protectant innan du stylar ditt hår. Vill du skippa värme helt så rekommenderar vi att du provar Heatless Curls, som ger dig vackra lockar utan värme.

Visste du att brist på protein kan ge dig torrt och frissigt hår?

Kan man reparera skadat hår?

Dessvärre inte. Det finns ingenting du kan göra för att reparera skadat hår. När väl skadan är skedd, finns det inte så mycket att göra. Det positiva är dock att håret alltid växer! Om du har värmeskadat hår eller skadat hår efter blekning behöver du bara ge ditt hår lite extra omsorg medan du väntar på att det friska, oskadade håret växer ut.

Något annat du kan göra är att kontrollera skadan innan den blir värre. Det kommer mildra några av de otrevliga effekterna som efterföljer skadat hår efter blekning eller värmeskada, såsom kluvna toppar eller att hårstrån bryts av.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

10 enkla steg: bästa behandlingen för trasigt hår

Nu är det dags för det du väntat på! Vilken är den bästa hårbehandlingen för trasigt hår?

När det kommer till extremt slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår, finns det ingen mirakelkur som kommer att ”återställa” håret. Däremot kommer hälsosamma hårrutiner se till att befintliga skador mildras och att ditt hår inte får fler skador i framtiden. Kom ihåg att din hårbotten hela tiden skapar nytt hår som växer fram! Om du är snäll mot ditt hår kommer det att belöna dig genom att vara hälsosamt och glänsande. Så den bästa hårbehandlingen för trasigt hår är en hälsosam hårvårdsrutin. Det här rekommenderar vi:

1. Blek mer sällan (eller inte alls)

Det säger egentligen sig själv att ju mindre du bleker ditt hår, desto mindre skador kommer det få! Försök att fördröja tiden mellan blekning av utväxten och undvik att bleka delar av ditt hår som redan blivit blekta. Eller desto bättre, undvik att bleka ditt hår över huvud taget!

2. Förbered håret innan blekning

Hår som är hälsosamt och starkt löper mindre risk för skada när det bleks. Innan du besöker frisören kan du använda en proteinrik hårbehandling som Protein Repair™ Hair Mask för att se till att ditt hår är i toppskick.

3. Överbehandla inte

Överbehandling sker när du tvingar på ditt hår för många kemiska processer utan tillräckligt med tid för återhämtning och vila däremellan. Dubbel blekning av håret eller att både bleka och permanenta håret är två bra exempel på överbehandling. Detta är ett stort nej (kanske den största inom hårvård!) och kan göra att håret påminner om gummi och faller av i klumpar.

Be din frisör om råd om det här, men vi tycker att du ska vänta minst en vecka mellan behandlingar och se till att använda massor av utslätande och fuktgivande hårinpackningar däremellan.

4. Var försiktig med klor

Naturliga blondiner känner redan till det här, men du behöver vara extra försiktig när du utsätter ditt hår för klor, ett vanligt kemiskt medel i pooler. Varför då? Först och främst kan klor göra ditt hår grönt (inte direkt vad du drömmer om!). Men det kan även torka ut slitet hår efter blekning och leda till att mer hår bryts av.

Även om det bästa budet är att undvika att doppa ditt hår i vattnet när du simmar, så kan du även förhindra att håret suger åt sig massvis av klorvatten genom att skölja det med friskt vatten innan du dyker i.

5. Skydda mot solskada

Du känner väl till att UV-strålar kan skada din hud? Men de kan faktiskt även skada ditt hår, särskilt om du redan har ett extremt slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår.

Gör det till en vana att applicera Sun Defense Hair Mist på ditt hår innan du vistas längre stunder i solen. Denna näringsgivande spray är formulerad med ekologisk aloe vera, açai bärfruktextrakt och Phytessence™ fransk ekextrakt, som vetenskapligt har visat sig vara naturligt skydda mot UV-skador.

6. Slopa värmeredskap

Även om användning av ett värmeskydd likt Thermal Shield™ Heat Protectant mildrar viss skada, är det bästa tipset för att förhindra värmeskadat hår att slopa värmeredskap över huvud taget.

7. Uppgradera ditt intag

Kommer du ihåg att vi sa att du skulle vänta på att dina hårsäckar låter nytt, hälsosamt hår växa fram för att bli av med det skadade håret efter blekning eller värmeskadat hår? Det bästa sättet att stötta dina hårsäckar, så att det nya håret växer fram, är att äta en hälsosam kost med massor av magra proteiner, hälsosamma fetter och massor av frukt och grönsaker.

För att se till att du täcker alla dina grundläggande näringsbehov, kan du även överväga att lägga till ett hårväxttillskott såsom Hair Formula Gummies for Women eller Hair Formula Tablets for Women till din kost. De här tillskotten är framtagna med samtliga näringsämnen dina hårsäckar behöver för att optimera hårväxt och se till att håret som växer fram är hälsosamt och starkt.

Om du söker efter den bästa hårbehandlingen för trasigt hår, är det här ett steg du absolut inte bör hoppa över.

8. Investera i bra hårband

Om du har slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår, kanske du tror att det bästa är att slänga upp håret i en hårknut. Då frestas man åtminstone inte av att värmestyla det! Men om du använder traditionella hårband kan du göra mer skada än nytta. Varför då? För traditionella elastiska hårband rycker i håret, vilket kan få skört och blekt hår att gå av. Använd hellre Hair Rings som varsamt greppar håret utan att bryta av det.

9. Byt ut ditt bomullsbadlakan

Något annat du kan byta ut är ditt vanliga bomullsbadlakan mot en Bamboo Hair Towel Wrap. Bambu är mjukare och lenare än bomull, vilket innebär att det inte drar i ditt hår eller leder till att håret bryts av eller blir frissigt.

10. Fukta, fukta och fukta!

Skadat hår efter blekning och värmeskadat hår behöver fukt, och hårvänliga oljor är det bästa sättet att ge ditt hår den fukt det förtjänar!

Nu är inte vår rekommendation att du börjar applicera olivolja från ditt kök i ditt hår (även om du kan göra det om du vill!). Använd istället vår djupt återfuktande, 100% naturliga Moisture Hero™ Hair Oil eller Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm som tagits fram med shea butter, ekologisk extrakt av olivolja, och solrosfröolja för att vårda håret från utsidan och in

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • tørt hår og tørre spidser

  Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

Se alla artiklar