Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!Se alla artiklar

Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

Det råder inga tvivel om det: att bleka håret är det effektivaste sättet att göra ditt hår ljusare. Oavsett om du vill leva det platinablonda livet eller ljusa upp ditt hår innan du färgar det med en livfull färg, så är blekning i stort sett nödvändig. Dessvärre medföljer ofta ett extremt slitet hår efter blekning.

Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar ett sådant trasigt hår efter blekning, om du kan reparera skadat hår och slitet hår efter blekning, och de bästa hårbehandlingarna för behandling av slitet hår efter blekning.

Innehållsförteckning

Vad innebär trasigt hår efter blekning?

Så nu ska vi gå igenom hur blekning av håret fungerar. Håret får sin färg från pigmentet melanin som finns inuti hårstrået. Hårstrået täcks av ett skyddande lager som kallas kutikulan. När du bleker ditt hår öppnas det yttersta skiktet av hårstrået för att förändra melaninet inuti. Men blekningsprocessen berövar även håret på de naturligt skyddande fibrerna och oljorna.

I teorin borde det yttersta skiktet av hårstrået förslutas igen och återgå till det normala, men extremt slitet hår efter blekning har en benägenhet att störa dessa fjäll så de inte längre ligger plant (vilket är anledningen till att trasigt hår efter blekning ofta har mer volym än ofärgat hår, eftersom hårstråna helt enkelt tar upp mer utrymme). På så vis försvinner fukt från hårstråets inre delar. Håret blir torrt och skört och får en tendens att brytas av. Det är trasigt hår efter blekning i ett nötskal!

Så identifierar man trasigt hår efter blekning

Så hur vet man om blekning av håret faktiskt resulterat i trasigt hår? Här kommer några varningstecken att hålla utkik efter:

1. Mindre naturlig glans

Mindre naturlig glans

I vanliga fall då det yttre skiktet av hårstrået ligger plant reflekteras ljuset direkt från det och ger håret ett hälsosamt, glansigt utseende. Som tidigare nämnt, störs det yttersta skiktet av hårstrået av skadat hår efter blekning, vilket får det att se mer livlöst ut.

2. Håret trasslar sig

Håret trasslar sig

Skadat hår efter blekning har ett grovt yttre skikt som ”klibbar” ihop och orsakar trassligt hår.

3. Skört och torrt

Skört och torrt

När det skyddande yttre skiktet störts, kan ett extremt slitet hår efter blekning medföra att fukten försvinner. Det efterlämnar ett skört och torrt hår.

4. Elektriskt hår

Elektriskt hår

Skört, torrt och skadat hår efter blekning är mer benäget att brytas av, vilket ofta visar sig som elektriskt hår och friss.

5. Kluvna toppar

Kluvna toppar

På liknande sätt kan avbrutna hårstrån visa sig som ojämna och kluvna toppar.

Inget av det här låter särskilt bra, eller hur? Så om du undrar hur du reparerar trasigt hår ska du läsa vidare.

Vad är det för skillnad på trasigt hår efter blekning & värmeskadat hår?

Om du aldrig blekt ditt hår innebär det inte att du sitter säkert. Värmeskadat hår har mycket gemensamt med skadat hår efter blekning. Precis som blekning kan även varma redskap torka ut håret och permanent skada dess ytterst skyddande skikt. Om du har värmeskadat hår kan många av våra tips för att reparera skadat hår efter blekning även användas för dig!

Nu när du vet allt du behöver om trasigt hår, kan du läsa vidare för att ta reda på om du kan reparera trasigt hår.

6 vanliga hårmisstag för slitet hår efter blekning

Det är mycket möjligt att du tagit på dig någon av de här dåliga vanorna längs vägen. Den bästa hårbehandlingen för trasigt hår är faktiskt förebyggande åtgärder, så om du gör något av dessa misstag, ska du se till att styra in på rätt kurs för att undvika skadat hår efter blekning (och även värmeskadat hår för den delen!) så du inte behöver reparera skadat hår i framtiden.

1. Fel schampo

Fel schampo<

Det första du ska göra är att se till att du använder ett schampo som tagits fram för blont hår. Blont hår, speciellt blekt blont hår, har särskilda behov när det gäller tvätt.

Det är här Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes kommer in i bilden. Detta näringsgivande, skonsamma silverschampo är särskilt framtaget med kreatin, B5-vitamin och ekologiska växtextrakt från aloe vera, mango och blåbär för att fukta trasigt hår efter blekning och skydda det från ytterligare skador.

Det har dessutom aktiva violetta pigment som neutraliserar oönskade varma toner. Hair Growth & Repair Shampoo for Blondes har även ett nästan identiskt pH som människohuden, vilket innebär att du inte kommer irritera din hårbotten.

Lär dig hur du använder produkterna steg-för-steg i videon nedan:

2. Att inte använda balsam

Att inte använda balsam

Vi hoppas att det här redan känns självklart, men att skippa balsam är ett stort misstag för alla hårtyper. Särskilt för dem med skadat hår efter blekning eller värmeskada.

Även om vilket balsam som helst är bättre än inget alls, så är det bäst att använda ett som tagits fram för blekt gulaktigt hår som Hair Growth & Repair Conditioner for Blondes. Detta silverbalsam har tagits fram med ekologiska ingredienser som aloe vera, extrakt av lakritsrot, aprikoskärnolja och sötmandelolja som fuktar och skyddar dina hårstrån samtidigt som det behandlar hårbotten och främjar hälsosam hårväxt. Var proaktiv genom att använda balsam varje gång du tvättar håret och undvik därmed trasigt hår längre fram.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth & Repair Set for Blondes HairLust - Hair Growth & Repair Set for Blondes
Spara 15%

Hair Growth & Repair Set for Blondes

Färgkorrigerande set med silverschampo och balsam till ett blont, blekt eller grått hår.

458 kr

389 kr

Läs mer

3. Att inte använda en djupgående behandling

Att inte använda en djupgående behandling

Kommer du ihåg det skyddande yttre fjällskiktet vi pratade om? Det är gjort av protein. Så om du har trasigt hår efter blekning eller värme, är det en absolut nödvändighet att använda en djupgående behandling med protein som primär ingrediens för att stärka det skyddande skiktet på ditt hår.

Protein Reconstructor Mask nyttjar hydrolyserade grönsaks- och svampproteiner för att återuppbygga nödvändiga hårproteiner, vilket reparerar skadat hår efter blekning och ger mer styrka och glans samtidigt som gör det mindre benäget att brytas av. För bästa resultat ska du använda den 1 till 3 gånger i månaden beroende på hur pass mycket du måste reparera ditt skadade hår.

4. Du använder fel verktyg på blött hår

Du använder fel verktyg på blött hår

Visste du att håret är känsligare när det är blött och därmed lättare bryts av? Detta gäller särskilt för skadat hår efter blekning, så det är viktigt att använda rätt redskap när du reder ut blött hår. En vanlig hårborste håller inte!

Vi rekommenderar att du använder en Detangle Wet Brush, som har mjuka silikonpiggar som varsamt luckrar upp trassel utan att bryta av det. Dessutom har den en ergonomisk design som gör det lätt som en plätt att reda ut ditt hår.

HairLust - Detangle Wet Brush, Persika HairLust - Detangle Wet Brush, Persika

Detangle Wet Brush, Persika

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer
HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa

Detangle Wet Brush, Rosa

Hårborste speciellt utformad för användning i trassligt, blött hår och minskar risken för att hårstrån bryts av.

89 kr

Läs mer

5. Undviker klippningar

Undviker klippningar

I hoppet om att få behålla hårets längd så länge som möjligt, kanske du har hoppat över några klippningar. Stort misstag! Trasigt hår efter blekning eller värmeskadat hår är mer benäget att få kluvna toppar. När man inte klipper topparna kommer de kluvna topparna att klyvas ännu högre upp på hårstrået, vilket leder till att det går av mycket närmare hårbotten. Översättning? Friss och elektriskt hår.

Se till att boka en klippning åtminstone en gång var tredje månad och ännu oftare om du upptäcker kluvna toppar. Om ditt uppdrag är att reparera ett extremt slitet hår efter blekning, kommer det här steget vara avgörande.

6. Hoppar över värmeskydd

Hoppar över värmeskydd

Som vi tidigare nämnt kan värmeredskap orsaka betydande skada även för obehandlat hår. Så om du redan har skadat hår efter blekning, kan du säkert föreställa dig hur mycket värre skadan kommer att bli! Lita på oss när vi säger att du verkligen inte vill riskera ytterligare värmeskador på ett redan slitet hår efter blekning då det kan vara svårt att reparera skadat år.

Det betyder inte att du måste ta farväl av din plattång för all framtid, men du bör använda någon form av värmeskydd såsom Hair Strengthening & Protection Oil innan du stylar ditt hår.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionell hårolja som förbättrar hårets hälsa, glans och fuktbalans.

189 kr

Läs mer

Visste du att brist på protein kan ge dig torrt och frissigt hår?

Kan man reparera skadat hår?

Dessvärre inte. Det finns ingenting du kan göra för att reparera skadat hår. När väl skadan är skedd, finns det inte så mycket att göra. Det positiva är dock att håret alltid växer! Om du har värmeskadat hår eller skadat hår efter blekning behöver du bara ge ditt hår lite extra omsorg medan du väntar på att det friska, oskadade håret växer ut.

Något annat du kan göra är att kontrollera skadan innan den blir värre. Det kommer mildra några av de otrevliga effekterna som efterföljer skadat hår efter blekning eller värmeskada, såsom kluvna toppar eller att hårstrån bryts av.

10 enkla steg: bästa behandlingen för trasigt hår

Nu är det dags för det du väntat på! Vilken är den bästa hårbehandlingen för trasigt hår?

När det kommer till extremt slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår, finns det ingen mirakelkur som kommer att ”återställa” håret. Däremot kommer hälsosamma hårrutiner se till att befintliga skador mildras och att ditt hår inte får fler skador i framtiden. Kom ihåg att din hårbotten hela tiden skapar nytt hår som växer fram! Om du är snäll mot ditt hår kommer det att belöna dig genom att vara hälsosamt och glänsande. Så den bästa hårbehandlingen för trasigt hår är en hälsosam hårvårdsrutin. Det här rekommenderar vi:

1. Blek mer sällan (eller inte alls)

Det säger egentligen sig själv att ju mindre du bleker ditt hår, desto mindre skador kommer det få! Försök att fördröja tiden mellan blekning av utväxten och undvik att bleka delar av ditt hår som redan blivit blekta. Eller desto bättre, undvik att bleka ditt hår över huvud taget!

2. Förbered håret innan blekning

Hår som är hälsosamt och starkt löper mindre risk för skada när det bleks. Innan du besöker frisören kan du använda en proteinrik hårbehandling som Protein Reconstructor Mask för att se till att ditt hår är i toppskick.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask

Protein Reconstructor Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Reconstructor Mask Set HairLust - Protein Reconstructor Mask Set
Spara 12%

Protein Reconstructor Mask Set

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret inkl. Detangle Wet Brush.

388 kr

339 kr

Läs mer

3. Överbehandla inte

Överbehandling sker när du tvingar på ditt hår för många kemiska processer utan tillräckligt med tid för återhämtning och vila däremellan. Dubbel blekning av håret eller att både bleka och permanenta håret är två bra exempel på överbehandling. Detta är ett stort nej (kanske den största inom hårvård!) och kan göra att håret påminner om gummi och faller av i klumpar.

Be din frisör om råd om det här, men vi tycker att du ska vänta minst en vecka mellan behandlingar och se till att använda massor av utslätande hårinpackningar däremellan.

4. Var försiktig med klor

Naturliga blondiner känner redan till det här, men du behöver vara extra försiktig när du utsätter ditt hår för klor, ett vanligt kemiskt medel i pooler. Varför då? Först och främst kan klor göra ditt hår grönt (inte direkt vad du drömmer om!). Men det kan även torka ut slitet hår efter blekning och leda till att mer hår bryts av.

Även om det bästa budet är att undvika att doppa ditt hår i vattnet när du simmar, så kan du även förhindra att håret suger åt sig massvis av klorvatten genom att skölja det med friskt vatten innan du dyker i.

5. Skydda mot solskada

Du känner väl till att UV-strålar kan skada din hud? Men de kan faktiskt även skada ditt hår, särskilt om du redan har ett extremt slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår.

Gör det till en vana att applicera Hair Defence & Hydration Mist på ditt hår innan du vistas längre stunder i solen. Den här näringsgivande håroljan har tagits fram med ekologisk kokosnötsolja och solrosfröolja, som båda vetenskapligt visat sig naturligt skydda mot UV-skador.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer

6. Slopa värmeredskap

Även om användning av ett värmeskydd likt Hair Strengthening & Protection Oil mildrar viss skada, är det bästa tipset för att förhindra värmeskadat hår att slopa värmeredskap över huvud taget.

7. Uppgradera ditt intag

Kommer du ihåg att vi sa att du skulle vänta på att dina hårsäckar låter nytt, hälsosamt hår växa fram för att bli av med det skadade håret efter blekning eller värmeskadat hår? Det bästa sättet att stötta dina hårsäckar, så att det nya håret växer fram, är att äta en hälsosam kost med massor av magra proteiner, hälsosamma fetter och massor av frukt och grönsaker.

För att se till att du täcker alla dina grundläggande näringsbehov, kan du även överväga att lägga till ett hårväxttillskott såsom Hair Growth Formula Gummies eller Hair Growth Formula Tablets till din kost. De här tillskotten är framtagna med samtliga näringsämnen dina hårsäckar behöver för att optimera hårväxt och se till att håret som växer fram är hälsosamt och starkt.

Om du söker efter den bästa hårbehandlingen för trasigt hår, är det här ett steg du absolut inte bör hoppa över.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spara upp till 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

8. Investera i bra hårband

Om du har slitet hår efter blekning eller värmeskadat hår, kanske du tror att det bästa är att slänga upp håret i en hårknut. Då frestas man åtminstone inte av att värmestyla det! Men om du använder traditionella hårband kan du göra mer skada än nytta. Varför då? För traditionella elastiska hårband rycker i håret, vilket kan få skört och blekt hår att gå av. Använd hellre Hair Rings som varsamt greppar håret utan att bryta av det.

HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blå/Grön HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blå/Grön

Hair Rings 6-Pack, Blå/Grön

Skonsamma hårsnoddar som håller håret på plats utan att skada det.

39 kr

Läs mer
HairLust - Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lila HairLust - Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lila

Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lila

Skonsamma hårsnoddar som håller håret på plats utan att skada det.

39 kr

Läs mer

9. Byt ut ditt bomullsbadlakan

Något annat du kan byta ut är ditt vanliga bomullsbadlakan mot en Bamboo Hair Towel. Bambu är mjukare och lenare än bomull, vilket innebär att det inte drar i ditt hår eller leder till att håret bryts av eller blir frissigt.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Vit
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Vit

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Rosa
Spara upp till 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Rosa

Turbanhandduk till håret gjort av bambu som skonsamt torkar håret efter duschen.

119 kr

Läs mer

10. Fukta, fukta och fukta!

Skadat hår efter blekning och värmeskadat hår behöver fukt, och hårvänliga oljor är det bästa sättet att ge ditt hår den fukt det förtjänar!

Nu är inte vår rekommendation att du börjar applicera olivolja från ditt kök i ditt hår (även om du kan göra det om du vill!). Använd istället vår Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm som tagits fram med shea butter, ekologisk extrakt av olivolja, och solrosfröolja för att vårda håret från utsidan och in

Om du letar efter den bästa hårbehandlingen för skadat hår, ska du absolut inte hoppa över den här!

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårinpackning, berikat med 100% naturliga ingredienser som återställer hårets fuktbalans.

319 kr

Läs mer
HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra-fuktgivande leave-in spray som ger glans och solskydd för håret.

229 kr

Läs mer

Vilken hårbehandling tycker du är bäst för trasigt hår? Meddela oss i kommentarsfältet!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

  Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

 • Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår

  Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår

 • Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

  Orsaker till skadat hår och kluvna toppar: Hur reparerar man slitet hår?

 • Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

  Kan stress orsaka håravfall? Orsaker och behandlingar för att få tillbaka håret efter stress

 • Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

  Så tämjer du torrt och frissigt hår en gång för alla!

Se alla artiklar