Proteinbehandling till håret: Varför behövs protein för håret?Se alla artiklar

Proteinbehandling till håret: Varför behövs protein för håret?

Tänk så mycket man utsätter håret för på regelbunden basis. De flesta av oss har hårföning, styling och färgning m.m. som en del av vår vardagsrutin. Efter ett tag kan det slita ut håret. Kluvna toppar, torra och hängiga hårstrån är symtom på ett trött och svagt hår. Då är det dags för en proteinbehandling till håret! 

När du märker att dessa besvär börjar smyga sig på, är det viktigt att ta ett steg tillbaka och börja fundera över hur ditt hår ska kunna återfå sitt hälsosamma utseende innan det tillslut bryts av på mitten. Om du har väldigt belastat hår räcker det inte enbart med balsam och fuktgivare. Ditt hår suktar verkligen efter protein, och det är därför en proteinbehandling till håret kan utföra mirakel om det är torrt och skadat.

Vill du lära dig mer om fördelarna med en proteinkur för håret? Läs då vidare. Vi kommer gå igenom allt du behöver veta om protein för hår som är skadat och hur du det kan bli en del av din hårvårdsrutin. Dessutom kommer vi även rekommendera den bästa inpackningarna till hår, som du kan använda för att få ditt hår att tillfriskna.

Innehållsförteckning

Varför är protein till håret viktigt?

För att få en förståelse för varför protein till håret är så viktigt och varför du bör överväga att tillföra protein till håret i din fasta hårvårdsrutin, är det först och främst viktigt att förstå hur håret är uppbyggt. Det går vi in på djupet på här:

Håret är huvudsakligen uppbyggt av ett protein, känt som keratin. Detta keratin ger håret dess struktur, form och styrka. Utan protein till håret kommer ditt hår bli livlöst, tråkigt och svagt, samt sakna förmågan att växa.

På samma sätt som kroppen, och i synnerhet musklerna, behöver proteiner för att fungera så är även håret beroende av proteiner för att inte gå av eller för att över huvud taget kunna växa. Proteiner ser dessutom till att bevara fuktigheten i håret och bidrar till att upprätthålla hårets fuktbalans. Därför är torrt eller frissigt hår ett av de vanligaste symptomen på proteinbrist i håret.

Saken är att vårt hår faktiskt är gjort av protein! Keratin, för att vara exakt. Keratin utgör majoriteten av våra hårstrån och hjälper till att hålla dem friska och elastiska. Detta protein ger håret sin struktur, form och styrka. Utan protein blir ditt hår livlöst, platt, svagt och kan inte växa.

Vad är en proteinbehandling för håret?

Nu har vi höjt proteinets fördelar för skadat hår till skyarna, men varför ska man välja en proteinkur till håret? Hur fungerar det?

Håret utgörs faktiskt av protein! Keratin, för att vara specifik. Keratin utgör den största delen av hårstråna som hjälper dem att hålla sig hälsosamma och elastiska. Efter för mycket exponering för värmeskador, föroreningar och annat, börjar keratinet brytas ner och därmed mår håret sämre och ser trist ut.

Proteinbehandlingar för hår är återuppbyggande produkter fullproppade med proteiner som håret enkelt kan absorbera. Det hjälper till att reparera skador på hårstrået och efterlämnar det starkare och hälsosammare.

Även om du kan göra en proteinbehandling till hår som är skadat med ingredienser från köket, kommer vi att tipsa den som vi tycker är den bästa lite senare. En som kombinerar mikroproteiner med fuktgivande växtextrakt.

HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio
Spara 15%

Protein Repair™ Hair Mask Trio

Innehåller protein hårinpackning, Bamboo Hair Towel Wrap och Wet Hair Detangler Brush.

507 kr

430 kr

Läs mer

Vad gör en proteinbehandling för håret egentligen?

Den bästa proteinbehandlingen för håret fungerar genom att fästa hydrolyserade proteiner till hårets yttre skikt för att stärka det. Det hjälper till att reparera hårstrået inifrån och ut. Dessutom hjälper en proteinrik inpackning till med att täppa igen små hål eller gatt i ytterskiktet genom att bilda en barriär kring hårstrået. Det bidrar även till att skydda håret mot framtida skador!

Som du märker finns det en rad fördelar med att använda en proteinbehandling till håret!

Fördelar med proteinkur för håret

Proteinkur

Som tidigare nämnts kan protein för håret göra en stor skillnad både för hårets utseende och känsla. Det här är fördelarna med en proteinrik hårinpackning för skadat hår:

 • Reparerar hårets struktur för att stärka hårstråna
 • Skyddar mot framtida skada
 • Förlänger tiden mellan klippningarna för att hjälpa dig att få längre och starkare hår
 • Eliminerar tecken på hårskador såsom kluvna toppar och överdriven torrhet
 • Förebygger skador efter blekning av håret eller andra kemiska hårbehandlingar

Hur ofta ska man använda en proteinbehandling till håret?

Fuktgivande behandlingar såsom balsam och hårinpackningar kan användas flera gånger i veckan, men proteinbehandling för hår som är skadat bör bara användas då och då.

Protein för hår kan vara fördelaktigt till en viss grad, men om man använder en proteinrik hårinpackning för ofta kan det orsaka skada i stället! Vi rekommenderar inte att man utför en proteinkur för håret oftare än 3 gånger per månad. Det är även viktigt att veta att en proteinbehandling för hår som är skadat alltid bör efterföljas av djupåterfuktande behandling för att se till att håret inte blir stelt och frissigt efteråt.

Kolla in hur man använder en proteinbehandling för håret i videon nedan:

Olika sorters proteinbehandlingar för håret

När det gäller protein fillers för håret, finns det en uppsjö av alternativ du kan testa. Vi tar en titt på de grundläggande typerna av proteinrika hårinpackningar.

Daglig vård

Vissa schampon och balsam är framtagna med protein för att reparera håret och förhindra skador i vardagen. Dessa produkter lämpar sig för daglig användning. Tips: Vi kommer att avslöja våra favoriter inom stärkande schampon och balsam längre fram i den här artikeln, så läs vidare!

Lätta återfuktande hårbehandlingar

Den här sortens proteinkur för hår är perfekt till att blåsa nytt liv i måttligt skadat hår. De är kända för sina intensivt fuktgivande egenskaper, och är tillräckligt skonsamma för att användas veckovis.

Återuppbyggande proteinbehandling för hår

Vid extrem kemisk eller fysisk skada kan det hända att hårstrån faller av. I sådana situationer kan ett rekonstruerande protein hjälpa till att rädda så mycket av håret som möjligt. Då den här typen av protein filler för håret är intensivare behöver du bara använda den 2-3 gånger i månaden.

Kom ihåg att alltid använda ett fuktgivande balsam efter en proteinrik hårinpackning för att förhindra att håret blir torrt eller att hårstrån går av. För mycket protein för håret kan efterlämna det med en frissigt och krispig känsla om du inte är försiktig. Om du upplever detta har det blivit för mycket av det goda och du bör ta en paus från proteinet.

Tecken på att du behöver prova en proteinrik hårinpackning

Tror du att du behöver en proteinbehandling för håret? Vi ska gå igenom några av de vanligaste tecknen på att du bör överväga att investera i en proteinrik hårinpackning.

Minskad elasticitet

Minskad elasticitet

Proteinkeratinet ansvarar för ditt hårs naturliga elasticitet och möjliggör hårstyling. När keratinet bryts ner på grund av skada kan håret förlora elasticiteten. För att se om håret har förlorat sin elasticitet kan du testa att dra i och töja ett hårstrå när det är blött. Om hårstrået går av vid lite stretchning, bör du prova en proteinbehandling till håret för att återfå styrkan i det.

Hår som faller av eller bryts av

När du drar fingrarna genom håret, märker du då att du tappar mycket hår? I så fall kan det vara ett tecken på skada. Att ha många kluvna toppar kan också vara en bra indikation på att håret är torrt och skadat. Då kan en proteinbehandling till håret vara din räddare i nöden.

Frissigt hår

Frissigt hår

Vad orsakar frissigt hår? När ditt hår är torrt blir hårstråets yttre lager grovt, och i kombination med fuktigt väder kommer frissigt hår som ett brev på posten. Hårets yttre skikt tar in fukt från luften och får ditt hår att svälla och bli frissigt.

Visste du att protein för håret kan hjälpa till mot extra frissighet? Om du börjar uppleva mer frissigt hår än vanligt kan en extra proteinrik hårinpackning i din hårrutin vara till hjälp.

Testa om ditt hår behöver protein

Vissa hårtyper har ett större behov av protein än andra. Speciellt om du har blekt håret eller genomgår andra kemiska hår behandlingar som skada håret. Samtidigt har inte alla hårtyper samma behov av en större dox av extra protein varje dag.

Men hur vet man då om man behöver en proteinbehandling för håret? Gör detta enkla test på ditt hår:

 1. Fukta en hårslinga med vatten.
 2. Applicera lite protein för håret på den blöta hårslingan, antingen i form av din proteinbehandling eller lite rå äggvita.
 3. Låt hårslingan torka och jämför därefter med resten av håret. Hårslingan bör kännas stelare än resten av håret, men om den behandlade hårslingan känns helt stel, hård eller kanske till och med går av, är sannolikheten stor för att du är överkänslig för protein till håret.

Topp 5 bästa proteinbehandlingar för hår

De bästa proteinbehandlingarna för håret är de som prioriterar långsiktig hårhälsa snarare än att erbjuda snabba lösningar. Låt oss dela med oss av några av våra favoritprodukter som vi tagit fram speciellt med långsiktig hårhälsa i åtanke.

Protein Repair™ Hair Mask

När det gäller en bra och proteinrik hårinpackning, har vi tagit fram vår Protein Repair™ Hair Mask som en av marknadens bästa proteinbehandlingarna för håret. Om du har torrt, hängigt eller skadat hår kan vår proteinbehandling för håret hjälpa till att återuppbygga och rekonstruera håret från utsidan för ett hälsosamt, starkt och vackert hår. Vår proteinrika hårinpackning penetrerar djupt in i håret och hårsäckarna för att öka och återuppbygga nödvändiga proteiner såsom kollagen och keratin samtidigt som det förstärker hårets elasticitet.

HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinrik hårinpackning som återuppbygger viktiga proteiner i håret och förbättrar elasticiteten.

299 kr

Läs mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio HairLust - Protein Repair™ Hair Mask Trio
Spara 15%

Protein Repair™ Hair Mask Trio

Innehåller protein hårinpackning, Bamboo Hair Towel Wrap och Wet Hair Detangler Brush.

507 kr

430 kr

Läs mer

Split Fix™ Hair Mask

Tampas du med hår som inte verkar vilja bli längre? Att tillföra protein för håret till din hårrutin kan hjälpa med det. Denna Split Fix™ Hair Mask är troligen den näst bästa proteinbehandlingen för håret du kan hitta, och den är otrolig för hår som är måttligt skadat. Den näringsgivande masken innehåller veganska mikroproteiner och effektiva ekologiska växtextrakt såsom aloe vera, acai och havre som arbetar i harmoni för att släcka törsten även hos det allra törstigaste håret. Samtidigt verkar det stärkande, näringsgivande och skyddande från framtida skador. Den kan användas veckovis!

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask

Split Fix™ Hair Mask

Hårinpackning för skadat hår som reparerar och förhindrar kluvna toppar.

249 kr

Läs mer
HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio
Spara 15%

Split Fix™ Hair Mask Trio

Innehåller vår reparerande Split Fix™ Hair Mask, Bamboo Hair Towel Wrap och Wet Hair Detangler Brushh.

457 kr

388 kr

Läs mer

Split Fix™ Shampoo + Conditioner

Som vi nämnde tidigare, börjar bra hårhälsa med din dagliga rutin. Vårt schampo och balsam är särskilt framtagna för att få håret att växa samtidigt som det reparerar skador. Vid varje användning förses ditt hår med ekologiska växtextrakt såsom lugnande aloe vera, som är känt för sina fuktgivande och reparerande egenskaper. Dessutom har vi tillfört essentiella fettsyror från ekologisk kärnolja från theobroma kakaofrösmör, som förser håret med massor av fukt.

(Psst… vi har även tagit fram produkter med speciella formelblandningar för män och ett silverschampo för blont hår!).

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Snabbsäljande ⚡️
Spara 15%
Förbeställ

Split Fix™ Duo

Minska kluvna toppar och skadat hår ett sulfatfritt schampo och balsam för skadat hår.

458 kr

389 kr

Läs mer
HairLust - Enriched Blonde™ Duo HairLust - Enriched Blonde™ Duo
Spara 15%

Enriched Blonde™ Duo

Färgkorrigerande silverschampo och balsam till ett blont, blekt eller grått hår.

458 kr

389 kr

Läs mer

Scalp Delight™ Detox Scrub

En annan del av en helhetsyn på hårhälsa ligger i att sköta om hårbotten. När hårbotten är ohälsosam kan man uppleva mjäll och torr, flagnande hårbotten, åtstramande och klåda. Det är obehagligt att uppleva och kan störa hårets hälsa i allmänhet. Vår speciellt framtagna Scalp Delight™ Detox Scrub använder skandinaviska och ekologiska ingredienser som varsamt tar bort produktrester som annars kan dämpa glansen, hårda vattenmineraler, överflödiga oljor och död hud från hårbotten och hår för att ge en hälsosam, fuktad hårbotten. Samtidigt hjälper extrakt från aprikoskärnor och havre till att reducera risken för kluvna toppar och att hårstrån bryts av.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Snabbsäljande ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Uppfriskande hårbottenskrubb till torr, kliande eller fet hårbotten.

249 kr

Läs mer

Grow Perfect™ Thickening Spray

Ett annat sätt att få en hälsosam hårbotten på, är att använda en hårsäcksbehandling. Vår unika produkt som innehåller grönmynta, är en leave-in formula som hjälper till att uppnå optimal hårbottenhälsa genom att omgående förse kliande, torra hårbottnar med lindrande fukt. Den förbättrar även blodcirkulationen till området, vilket i sin tur förbättrar hårsäckarnas funktion och kan hjälpa håret att växa snabbare! Kortsiktigt ger denna produkt dessutom en omgående volymboost för att få ett hår som ser tjockare ut.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Hårbottenbehandling berikad med RootBioTec™ mot håravfall som arbetar för att öka hårets täthet.

299 kr

Läs mer

Glöm inte inre hårvård!

Du kan använda den allra bästa och proteinrika hårinpackningen, men i slutändan kommer långsiktig hårhälsa inifrån. Att bibehålla en hälsosam kost med proteinrika livsmedel såsom bönor, linser och fisk, kan agera som en naturlig proteinbehandling för håret, och kommer även hjälpa din hud och dina naglar.

Utöver en hälsosam kost kan ett dagligt hårtillskott försäkra dig om att håret får alla de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen det behöver för att vara så hälsosamt, glänsande och starkt som möjligt. Våra Hair Formula Gummies for Women är fullproppade med alla vitaminer och mineraler du behöver för att främja optimal hårväxt, däribland biotin, folsyra, vitamin C och zink. Dessutom är de fria från artificiella färger, smaker och gelatin.

Om dessa söta tuggbara gummies inte är din stil så erbjuder vi även hårtillskott i som sväljs hela.

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Gummies for Women

Sockerfria vitaminer till håret för kvinnor, med naturlig smak av jordgubbar.

349 kr

Läs mer
HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Spara upp till 50%

Hair Formula Tablets for Women

Hårtabletter för kvinnor, rika på essentiella vitaminer, mineraler och aminosyror.

349 kr

Läs mer

Bästa proteinbehandlingen för hår: DIY Edition

Om du är ute efter en snabb proteinrik hårinpackning finns det många gör-det-själv-alternativ, aka DIY, som du kan göra hemma. Även om de inte ersätter alla fördelar som finns i en målriktad proteinbehandling för håret, kan de ge viss tillfällig lindring.

Börja med att använda äggulor, avokado eller grekisk yoghurt i din bas, rör sedan om och tillsätt extra fuktgivande ingredienser såsom kokosolja, kokosmjölk, honung eller banan. Applicera på torrt hår och låt verka i 10-20 minuter innan du schamponerar det och följer upp med balsam. Var lite kreativ och blanda samman olika ingredienser för att se vad som fungerar bäst för just ditt hår och textur!

Om ditt hår är i behov av stor hjälp, kan protein för hår ge riktiga fördelar. Användning av en proteinkur för hår eller en proteinbehandling kan göra allt från att stärka ditt hår från utsidan och in till att främja hårväxt. Det är ett av de bästa sätten att se till att ditt hår håller sig hälsosamt och lyckligt i det långa loppet.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

  Bästa schampot för färgat hår: Skydda din färg med ett färgbevarande schampo

 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

 • Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret!

  Silverschampo & balsam: Få bort gula toner i håret! [Video]

 • Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår

  Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår

 • Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

  Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

Se alla artiklar