Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hårSe alla artiklar

Bleka håret: Läs våra topp 10 bästa hårvårdstips för blekt, blont hår

Om du läser denna artikel är du troligtvis nyfiken på att bleka håret. Men undrar du hur och om blekning av håret kan skada det eller sönderbleka det? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av hår) att hårets kutikula håller sig öppen och detta gäller även för sönderblekt hår. Läs allt om att bleka håret och hur du ska ta hand om ditt blonda hår, samt allmän hårskötsel efter behandlingen gjorts.

Drömmer du om att bli blond? Även om vi älskar det blekta blonda håret, råder det inga tvivel om att det helt enkelt inte är bra för ditt hår. Om du fortfarande vill göra ett försök, läs först artikeln. Vi kommer berätta för dig hur blekning av hår fungerar, vanliga misstag du bör undvika, och hur du tar hand om ditt blekta blonda hår. Dessutom kommer vi berätta för dig vilket schampo som är bäst till blont hår för att hålla det hälsosamt och glänsande med en kall ton.

Innehållsförteckning

Vad är hårblekning?

Att bleka håret är en kemisk process som ljusar upp ditt hår genom att beröva dina hårstrån på pigment. Så här fungerar processen:

 • Ett alkaliskt medel öppnar upp kutikulan, hårstråets skyddande lager.
 • Ett oxidationsmedel penetrerar hårstrået och löser upp melanin, pigmentet som ger ditt hår dess naturliga färg. Utan pigment, framstår håret som grått, silverfärgat eller vitt.

Ju längre du låter blekningen verka i ditt hår, desto mer pigment kommer lösas upp och desto ljusare blir ditt hår.

En applicering av blekning innebär inte per automatik att du kommer få vitt, blekt blont hår. Beroende på din naturliga hårfärg kan du få gult, orange eller rött hår. Ytterligare en hårblekningsprocess kan krävas för att uppnå ett helt blont hår.

Så påverkar hårblekning ditt hår

Så hur skadar blekning ditt hår? Det finns en risk (speciellt vid upprepade blekningar av håret) att hårstråets kutikula hålls öppen permanent. Hår med upphöjd kutikula förlorar snabbt fukt, vilket efterlämnar ett bräckligt hår som kan brytas av. Du har säkert hört skräckhistorierna om sönderblekt hår efter att någon bestämt sig för att bleka håret hemma. Det är faktiskt oftast vad som händer!

Att bleka håret skadar alltid håret i en viss grad, men det betyder inte att det behöver bli fult så länge du följer upp med en ordentlig eftervård (mer om det senare).

Hur ofta kan du bleka håret?

Om du ska börja bleka håret bör du planera att vänta sex till åtta veckor mellan hårblekningarna. Detta då det ger ditt hår tillräckligt med tid för att återhämta sig och hjälper till att undvika sönderblekt hår. Ha i åtanke att om ditt hår är mörkare än ljusbrunt, kommer det krävas mer än en blekning för att uppnå blont hår. Blek inte ditt hår två gånger efter varandra. Vänta i stället åtminstone en vecka innan du bleker ditt hår ytterligare. En erfaren frisör rekommenderas när du bokar in nästa tid för att bleka håret.

Visste du att brist på protein kan resultera i torrt och frissigt hår?

Vanliga misstag att undvika när du använder blekmedel

1. Att bleka håret hemma

Lita på oss, detta är ett jobb du INTE vill göra själv. Att bleka håret är en knepig process och det är svårt att få det rätt, även för erfarna frisörer. Om du inte gör det rätt, kan du förvänta dig en enorm skada på håret. I princip så pass att du kan behöva klippa av allt ditt hår på grund av att det gått av.

Gör dina efterforskningar och hitta en frisör som specialiserar sig på att bleka håret innan du gör slag i saken. Gör sedan ett konsultationsbesök för att diskutera dina mål för håret och dess historia, innan du låter blekningen komma i närheten av ditt hår.

2. Att inte vara ärlig mot din frisör

Hårblekning fungerar bäst på hår som inte tidigare behandlats kemiskt, och hår som är ljusbrunt eller ljusare i färgen. Om du någon gång har färgat ditt hår måste du berätta det för din frisör innan de applicerar hårfärgen. Varför? För att blekningen tar ifrån pigment från ditt naturliga hår, men kanske inte påverkar hårområden som tidigare färgats. Detta kan efterlämna massor av oönskade pigment i ditt hår. Skulle inte tro att det är vad du vill ha!

Ge din frisör en tydlig bild av alla dina tidigare hårfärger för att ge håret det bästa blekningsresultatet.

Om du har hår som är mörkare än ljusbrunt kan du fortfarande få blont hår. Processen kan dock kräva några försök innan du uppnår den där kalla, platinanyansen.

3. Att inte förbereda ditt hår på förhand

Att bleka ditt hår skadar det, så det är en bra idé att se till att ditt hår är i tipptopp-form innan det är dags för en frisörtid. Detta ger ditt hår de bästa förutsättningarna för att hålla sig hälsosamt. Använd en reparerande hårmask som Split Fix™ Hair Mask under de två veckorna innan din tid hos frisören.

Ett annat tips: hoppa över schampot två dagar innan din frisörtid då en nytvättad hårbotten ökar risken för irritation från hårblekningen.

4. Blekning av topparna

Om dina toppar redan är ljusa behöver de inte blekas på nytt. Punkt slut. Att applicera mer blekmedel på dina toppar ökar risken för att öppna upp hårets kutikula permanent. Och när det händer kan du vänta dig ett håret bryts av i stor grad.

Alternativ till att bleka hår: Olika sätt att ljusa upp hår

De vanligaste blekningsmedlen är väteperoxid och ammoniak. En del varumärken marknadsför sig själva som ”peroxidfria” men låt dig inte luras. Dessa varumärken använder bara ett annan hårblekningsmedel, som är lika skadligt som väte.

Finns det då några sätt att bleka håret naturligt? Nej, inte direkt. Om du är ute efter en platinablond hårfärg, måste du använda någon form av blekmedel för håret.

Om du bara vill bleka håret naturligt lite grann för att få en liten uppljusning av din naturliga hårfärg, kan du prova något av följande alternativ för att bleka håret naturligt:

citronjuice & sol

Blek håret naturligt med citronjuice & sol

 1. Pressa 2-3 färska citroner och mixa med 2 matskedar olja och 200 ml. vatten i en sprayflaska.
 2. Applicera blandningen på håret. Låt torka ett par timmar i solen.
 3. Skölj därefter och använd balsam. Balsamet kommer undvika att ditt hår blir torrt.

Blek håret naturligt med kamomillte & sol

En del bloggare som bloggar om naturlig skönhet hävdar att kamomillte kan bleka håret naturligt och ge dig fräscht blont hår. För att använda denna metod, behöver du 4,8 dl starkt kamomillte (använd 5 tepåsar för 4,8 dl kokat vatten) och juicen från 2-3 citroner.

 1. Blanda samman ingredienserna och applicera på håret med hjälp av en sprayflaska.
 2. Torka håret i solen.
 3. Skölj sedan av och använd balsam.

Blek håret naturligt med rå honung

Rå honung är ett annat populärt alternativ för att bleka håret naturligt. Prova det hemma genom att blanda 4-5 matskedar rå honung med 100 ml destillerat vatten, 1 matsked kanel och 1 matsked olivolja.

 1. Låt blandningen stå 1 timme och applicera sedan i fuktat hår.
 2. Låt blandningen verka i ditt hår åtminstone ett par timmar.
 3. Schamponera sedan och avsluta med balsam.

Även om dessa metoder ska bleka håret naturligt, bör du ha i åtanke att även dessa kan torka ut och skada ditt hår.

Tips på efterbehandling av blekt hår

Att bleka håret skadar, det råder inga tvivel om det. Men du kan fortfarande arbeta för att reparera skadat hår och stärka ditt hår (och undvika de irriterande varma tonerna) genom att följa dessa tips:

1. Använd det bästa schampot för blont hår

Använd det bästa schampot för blont hår

När det gäller blekning av hår, är inte alla schampon och balsam skapade på samma sätt. Naturligt blonda vet redan att de behöver en violett ton i rengöringen i form av ett bra silverschampo och silverbalsam för att förhindra att deras hår blir allt för gult. Om du nyligen blekt ditt hår blont bör du se detta som en väckarklocka!

Exponering för olika faktorer, mineraler i vattnet, produkter och värmeredskap kan leda till att ditt blekta hår börjar gå åt orange. Hårvårdsprodukter, exempelvis silverschampo, med violetta toner såsom Enriched Blonde™ Duo neutraliserar de varma tonerna så ditt hår kan bibehålla den kalla blonda tonen.

Tips: när du tvättar ditt hår ska du använda kallt eller ljummet vattnet. Varmt vatten kanske känns bra att duscha i, men det kommer bara torka ut ditt blonda hår ytterligare.

2. Hoppa över några tvättar

Hoppa över några tvättar

Med det sagt, kan det vara klokt att hoppa över några tvättar även om du använder det bästa schampot för blekt hår. Varför? För det tillåter dina naturliga oljor i hårbotten att göra det de ska – fukta ditt hår. Då behöver du inte heller styla ditt hår lika ofta, vilket definitivt är positivt för blekt hår.

Om ditt hår ser flottigt ut mellan tvättarna kan du bara applicera lite torrschampo till dina rötter.

3. Prova att tvätta med balsam

Prova att tvätta med balsam

Med blekt blont hår kan det hända att ditt problem är ett direkt motsatt problem till oljiga rötter: torra toppar. Om dina toppar känns porösa mellan schamponeringarna, prova en tvätt med endast balsam. Det hjälper till att återställa en del fukt till dina torra hårstrån utan att beröva din hårbotten på dess naturliga fuktgivande oljor.

4. Investera i en intensiv hårbehandling för blekt blont hår

Investera i en intensiv hårbehandling för blekt blont hår

Blekt blont hår behöver även mer fukt, så vi föreslår att du använder Enriched Blonde™ Silver Hair Mask under varannan tvätt. Denna växtbaserade silver hårinpackning återfuktar, ger näring och reparerar skadat hår samtidigt som det håller gula toner borta.

5. Använd en Leave-In Conditioner

Use a Leave-In Conditioner

Alla med blont hår måste ha ett bra leave-in balsam till hands. Vårt förslag? Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den fungerar som en sköld, låser in fukt och skyddar ditt hår från dagliga miljöskador.

6. Ge ditt blonda hår näring med protein

Ge ditt blonda hår näring med protein

Ditt hårs skyddande kutikula är gjord av ett protein som kallas keratin. Blekning av hår skadar detta protein, vilket äventyrar hårets kutikula och efterlämnar håret sprött.

För att stärka dina hårstrån kan du använda en proteininpackning, såsom Protein Repair™ Hair Mask. Denna förstärkande inpackning gör att du får protein tillbaka i ditt hår samt gör det starkare och mer elastiskt.

7. Var varsam med ditt hår, i synnerhet när det är blött

Var varsam med ditt hår

Blekt blont hår är bräckligare och du behöver därför vara extra försiktig när du reder ut det. Använd en bredtandad kam eller wet brush på blött hår och en hairbrush på torrt hår. Börja alltid vid topparna och arbeta dig varsamt upp mot rötterna.

8. Klipp av skadade toppar

Klipp av skadade toppar

Har blekning av håret efterlämnat dina hårstrån med kluvna toppar? Boka en tid för klippning. Kluvna toppar fortsätta klyvas längs med hårstrået och kan brytas av, så det är viktigt med regelbundna klippningar för att klippa bort skadade toppar. Se också de bästa frisyrer för långt hår.

9. Lär dig stylingtekniker utan värme

Lär dig stylingtekniker utan värme

Blekt blont hår är porösare, vilket innebär att det är mer benäget att skadas från värmestyling. Nu är det dags att omfamna din naturliga textur! Men det finns en fördel: blekt hår puffar upp hårstråna, så du kommer på ett naturligt sätt få lite mer volym att arbeta med.

Det är dags att slopa lock- och plattänger och istället välkomna värmefria stylingtekniker. YouTube är en fantastisk källa att leta på för att lära dig hur du kan locka håret utan värme eller styla det i snygga värmefria håruppsättningar! När du stylar ditt hår med värmeredskap ska du se till att använda ett högkvalitativt värmeskydd.

10. Ta hårstärkande vitaminer för att främja ny hälsosam hårväxt

hairlust hair gummies

Hår som redan är hälsosamt och starkt reagerar bättre på hårblekning. För att se till att dina rötter är tillräckligt starka för att kunna bleka håret, prova Hair Formula Gummies for Women. Detta veganska hårtillskott är framtaget med en megados biotin, som främjar normal hårväxt.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Om du fortfarande vill prova att bleka ditt hår efter att läst om riskerna och underhållet, så önskar vi dig all lycka i det! Genom att följa dessa tips på efterbehandling och att använda det bästa schampot för blont hår, kan du ställa in dig på att utforska om blondiner verkligen har roligare utan sönderblekt hår!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

 • Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

  Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning: 10 enkla steg!

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

Se alla artiklar