tørt hår og tørre spidserSe alla artiklar

Extremt torrt och slitet hår? Ditt schampo kan vara boven

Visste du att schampot du väljer kan vara skillnaden mellan att ha ett hälsosamt och ett slitet hår? Så är det!

Att välja fel typ av schampo – och att schamponera för ofta – kan efterlämna ditt hår uttorkat och benäget att skadas. Om du har torrt och slitet hår, så fortsätt att läsa för att lära dig om orsakerna samt vad du kan göra för att förbättra ditt hårs tillstånd. Dessutom kommer jag att berätta för dig hur du hittar det bästa schampot för torrt och slitet hår!

Innehållsförteckning

Vad är torrt och slitet hår?

Torrt hår inträffar när håret inte får eller behåller tillräckligt med fukt. Hur vet du om du har torrt hår? Torrt och slitet hår ser tråkigt, frissigt och stripigt ut. Här är de vanligaste kännetecken på torrt och slitet hår:

Glanslöst hår

Brist på fukt gör att håret tappar sin naturliga fyllning, glans och struktur. Ett torrt och slitet hår är därför ofta tråkigt och kan jämföras lite med torra halmstrån.

Håret känns ruffsigt och frissigt

Känns hårets struktur rå och grov när du drar fingrarna genom det? Extremt torrt och slitet hår kan ge en rå, grov och styv struktur som gör att håret blir synligt frissigt och torrt.

Kluvna toppar

Torrt hår är mer skört än fuktigt hår, vilket innebär att det är benäget att brytas och få kluvna toppar.

Håret tappar elasticitet

Torrt hår är lika med mindre elastiskt hår. När håret tappar sin elasticitet är det mer troligt att det går av. Du kan jämföra ett extremt torrt hår lite med en gammal hårsnodd som har torkat ut. Så fort du drar i den så går den sönder.

Torr och kliande hårbotten

Kommer du ofta på dig själv att klia dig i håret? En torr, kliande hårbotten går ofta hand i hand med hår som är extremt torrt och skadat.

Vad orsakar extremt torrt och slitet hår?

Vad är det då som orsakar torrt och slitet hår? Här är ett par vanliga bovar:

Miljöförhållanden

Du har troligen redan märkt att både ditt hår och din hud är torrare på vintern. De kyliga temperaturerna på vintern innebär att det är mindre luftfuktighet i luften, vilket gör att fukten flyr från din hud och ditt hår.

Värmeskada

Att använda värmeredskap utan någon form av värmeskydd skadar hårstråets yttre skikt, vilket gör att fukten kan fly.

Hårtyp

En del hårtyper är mer benägna att få torrt och slitet hår. I allmänhet är det så att ju lockigare håret är, desto mer sannolikt är det att det blir torrt.

Speciellt lockigt hår kräver speciella produkter för lockigt hår, vård och rutin. Kolla in det här blogginlägget och lär dig allt du behöver veta för att starta The Curly Girl Method – inklusive de godkända produkterna du ska använda.

Kemisk skada

Kemiska behandlingar som blekning, hårfärgning och permanentning kan även skada proteinstrukturen i håret, vilket lämnar ditt hår uttorkat.

Användning av fel typ av produkter

Att använda hårprodukter med hårda ingredienser kan också torka ut ditt hår. Det är därför det är så viktigt att använda ett återfuktande schampo för torrt hår (mer om det senare).

Visste du att vissa typer av sulfater kan ta bort de naturliga oljorna i håret och hårbotten, vilket kan ge dig torrt hår. Längre ner i artikeln kan du lära dig mer om vilka sulfater du bör undvika om du lider av extremt torrt hår eller torr hårbotten

Otillräcklig näring

Om du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, kommer din hårbotten att kämpa för att producera tillräckligt med olja för att förse ditt hår med tillräckligt med fukt.

Bomull

Tro det eller ej, men att använda bomullshanddukar och örngott kan torka ut ditt hår. Bomull har grova fibrer, och när du gnuggar dessa fibrer i ditt hår, kan de förstöra hårets yttre skikt och fukten tillåts därför att fly. Det är en vanlig orsak till torrt hår som många människor inte känner till!

Ålder

I takt med att vi blir äldre så producerar vår hårbotten mindre av de naturliga oljorna. Om du nyligen utvecklat torrt hår, så kan det vara orsaken! För att motverka den här delen av åldrandet, så är det viktigt att använda ett schampo mot torrt hår.

Därför kan ditt schampo orsaka torrt och slitet hår

En av de största orsakerna till extremt torrt hår är användning av fel typ av schampo. Många schampon på marknaden är helt enkelt för hårda för håret. Dessa schampo innehåller uttorkande ingredienser som berövar håret och hårbotten på sina naturligt skyddande och fuktgivande oljor. Det är därför det är så viktigt att välja ett återfuktande schampo mot torr hårbotten och hår.

Att man tvättar håret för ofta kan också vara en anledning till varför man får extremt torrt och slitet hår. De flesta människor bör ha som mål att tvätta sitt hår två till tre gånger per vecka.

Det enda undantaget är människor som tränar dagligen. Om du tränar ofta bör du skölja av svetten från ditt hår (även svett kan lämna dig med torrt och slitet hår). Dock behöver du bara schamponera det varannan dag.

Det innebär inte att det nödvändigtvis är bättre att tvätta håret mindre än två till tre gånger i veckan. Precis som man kan tvätta håret för ofta, kan man även tvätta det för sällan.

Så väljer man det bästa schampot för torrt och slitet hår

Nu när du vet att valet av schampo påverkar ditt hår, så är det dags att välja det bästa schampot för torrt hår. Jag rekommenderar att du letar efter ett återfuktande schampo som innehåller följande ingredienser:

Ingrediens #1: Ekologisk aloe vera-juice

Aloe är rikt på enzymer, mineraler, aminosyror och andra näringsämnen som förser ditt hår och din hårbotten med fukt. Dessutom hjälper aloe till att bibehålla en ideal pH-nivå i hårbotten för att främja hälsosam hårväxt. Man har hört mycket om aloe vera och dess egenskaper och nu vet du även att det är bra att ha i ett fuktgivande schampo för torrt hår.

Ingrediens #2: Vegetabiliskt utvunnet glycerin

Glycerin är ett naturligt fuktgivande medel som är bra att ha i ett schampo för torrt hår då det drar till sig fukt i håret. Det är en ideal ingrediens för extremt torrt och slitet hår då glycerinet kommer hjälpa håret att bibehålla sin fukt under långa perioder.

Hairlust använder endast naturligt, vegetabiliskt utvunnet glycerin, vilket är mer hälsosamt för håret.

Ingrediens #3: Ekologiskt mangoextrakt

Mangoextrakt har fuktgivande egenskaper som genomdränker uttorkat hår med fukt. Mangoextrakt är även rikt på antioxidanter som skyddar skadat hår mot miljömässiga angripare som UV-strålar och luftförorening.

Ingrediens #4: Ekologiskt blåbärsextrakt

Likt mangoextrakt, är blåbärsextrakt rikt på skyddande antioxidanter och en bra ingrediense i ett schampo för torrt hår. Blåbär innehåller även föreningar som heter proantocyaniner, som arbetar för att förbättra hårets elasticitet och glans.

Ingrediens #5: Aquaxyl™

Denna sockerbaserade förening ger djup men ändå lätt fukt för hår, hud och hårbotten. Genom att förhindra vattenförlust genom avdunstning hjälper AQUAXYL™ hår och hårbotten att behålla sin fuktnivå i 8+ timmar.

Det finns även flera ingredienser du bör undvika när du ska köpa ett fuktgivande schampo mot torrt hår:

 • Parabener – Parabener används som konserveringsmedel i skönhetsprodukter. Parabener anses vara potentiella hormonstörande ämnen som kan rubba dina hormoner. Parabener har ingen plats i ett schampo för torrt hår!
 • Sulfater – Sulfater tillsätts i schampon för att dem ska löddra. Sulfater kan ha många namn, inklusive natriumlaurylsulfat (SLS), natriumlauretsulfat och natriumlaurylsulfoacetat. Sulfater berövar håret och hårbotten från sina naturligt fuktgivande oljor, vilket kan lämna dig med torrt hår. Det är därför du bör undvika vissa typer av sulfater när du ska handla ett schampo mot torrt hår och istället välja ett schampo utan sulfater.
 • Silikoner – På kort sikt gör silikoner håret glansigt och ger ett omedelbart friskare utseende genom att bilda en hinna på hårets yta. Dock, vid långvarig användning, kan det leda till problem när de ansamlas i håret, vilket kan göra att håret ser matt och livlöst ut. Detta förhindrar även fukt och näringsämnen från att absorberas av håret, vilket kan leda till torrt och slitet hår, särskilt om håret redan är skadat.
 • Ftalater – Likt parabener, anses ftalater vara hormonstörande ämnen och bör således undvikas när man väljer ett fuktgivande schampo.

Mitt val av bästa schampo för torrt och slitet hår

Om du har skadat hår och kluvna toppar så rekommenderar jag Split Fix™ Shampoo som det bästa schampot för torrt hår. Om ditt hår istället är poröst och frissigt, prova Moisture Hero™ Shampoo som ger långvarig återfuktning. Båda fuktgivande schampon är utformat utan vanliga hårda sulfat och innehåller fuktgivande och skyddande ingredienser som ekologisk aloe vera-juice, vegetabiliskt utvunnet glycerin,jojobaolja och Aquaxyl™.

Dessutom innehåller dessa schampon för torrt hår ingredienser som arbetar för att stärka och förbättra hårstrukturen i skadat hår. Om du letar efter det bästa schampot för torrt hår, leta inte längre! Vill du hitta fler produkter för skört hår, kolla in denna artikel.

Tips: det finns också en formula för blont hår och tunt hår!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Förbättra torrt och slitet hår: 8 Steg

Förutom att använda det bästa schampot för torrt hår, finns det flera andra sätt du kan använda för att förbättra tillståndet för torrt och slitet hår. Så har du extremt torrt hår finns det tips att få!

1. Använd balsam i håret

Använd balsam i håret

Säg efter mig: applicera alltid balsam i håret efter schamponering! Ett balsam balanserar ditt hårs fuktnivåer och dränker det med näringsämnen.

Jag rekommenderar användning av Split Fix™ Conditioner för skadat hår. Den innehåller fuktgivande, botaniska ingredienser som kakaofrösmör och havreextrakt, samt jojobaestrar som arbetar för att reparera och stärka torrt, skadat hår. Moisture Hero™ Conditioner är ditt val om ditt hår känns frissigt, extremt torrt och grovt. Detta ultrafuktande och vårdande balsam för torrt hår förhindrar fuktförlust.

En till två gånger i veckan bör du använda Moisture Hero™ Hair Mask istället för ditt vanliga balsam. Den här fuktgivande hårbehandlingen förser uttorkat hår med en extra dos fukt för att håret ska få ett mer hälsosamt utseende.

2. Klipp dig

Klipp dig

Extremt torrt och slitet hår tenderar att ha många kluvna toppar. Om så är fallet för dig, så kan det vara klokt att ta sig till frisören för att klippa topparna och ”återställa” håret.

3. Använd en behandling med för-schampo

Behandling med för-schampo

Om du har extremt torrt och slitet hår kan du även låsa in fukten innan du applicerar ett återfuktande schampo för torrt hår genom att använda en för-schampobehandling såsom Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm. Den här behandlingen är gjord av 100 % naturligt utvunna fuktgivande ingredienser såsom olivolja och sheasmör och efterlämnar håret mjukt och friss-fritt.

4. Ändra din tvättrutin

Ändra din tvättrutin

Om du har extremt torrt hår så kommer här ytterligare ett tips. Som vi nämnde tidigare så är den bästa tvättrutinen för torrt hår att tvätta håret med återfuktande schampo och balsam varannan eller var tredje dag. Och för din information: att använda ett torrschampo räknas inte som att tvätta håret!

Ett annat smart drag är att sänka temperaturen på vattnet när du duschar. Även om varma duschar är otroligt sköna, så är de väldigt uttorkande för din hud. Givetvis innebär det inte att du ska duscha i kallt vatten! Att använda ljummet vatten kommer hjälpa dig att undvika extremt torrt och slitet hår.

5. Skydda ditt hår från värme

Skydda ditt hår från värme

Trots att vi alltid rekommenderar att skippa värmeredskap så mycket som möjligt, så vet vi att man ibland vill ha en look som man bara kan uppnå med hjälp av en locktång! När du vill använda värmeverktyg, så se till att skydda ditt hår först genom att använda Thermal Shield™ Heat Protectant. Tack vare dess innehåll rikt på antioxidanter och växthärledd DayMoist CLR™ bildar den en sköld av skydd på håret och förbereder det för föning, plattning och värmestyling.

Vid torrt hår är det även ett bra tips att sänka temperaturen på dina värmeredskap. Det finns ingen anledning att steka ditt hår med en hög värmeinställning om du kan få samma resultat med en lägre temperatur! I allmänhet är det så att ju finare hår du har, desto lägre temperaturinställning behöver du använda. Experimentera för att hitta den minsta möjliga temperaturen som behövs för att uppnå den önskade looken.

6. Skydda mot solen

Skydda mot solen

Precis som UV-strålar kan skada din hud, kan de även skada ditt hår. Hemligheten ligger i Phytessence™ French Oak Extract, en ingrediens rik på antioxidanter som finns i Sun Defense Hair Mist , det agerar som ett naturligt UV-filter som skyddar ditt hår mot höga temperaturer och mot UV-strålar. Om du planerar att spendera långa perioder i solen, så är det även smart att bära hatt för att skydda ditt hår och din hud. Har du extremt torrt hår så är det ett bra tips att bära med sig.

7. Skydda ditt hår på natten

Skydda ditt hår på natten

Om du har extremt torrt hår är ett bra tips att sova dig till ett hälsosammare hår! Byt ut ditt vanliga bomullsörngott till vårt Silky Bamboo Pillowcase for ett friss-fritt hår med bibehållen fukt. Bambu har mycket mjukare fibrer än bomull. Ditt hår och din hud kan glida på örngottet hela natten utan problem, vilket innebär att du vaknar upp med fräschare hår och en lenare hud!

8. Ta dina vitaminer

Som vi nämnde tidigare behöver din hårbotten en viss blandning av näringsämnen för att producera talg, den naturliga oljan som återfuktar och skyddar ditt hår.

För att se till att du konsumerar tillräckligt med näringsämnen för friskt hår, prova Hairlust Hair Formula Gummies For Women. Dessa läckra gummier är formulerade med vitaminer och mineraler som bevisligen främjar friskt hår, inklusive vitamin C, biotin, folsyra, kiseldioxid och zink. Dessutom är de veganska och tillverkade med helt naturliga ingredienser, så du vet att de är bra för dig!

Om du har extremt torrt och slitet hår, så bör det första steget i din plan för att återfå hälsosamt hår vara att hitta ett fuktgivande schampo. Genom att välja det bästa schampot för torrt hår, kommer du vara på god väg mot att återställa ditt hår!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

  Kämpar du med fett hår och en känslig hårbotten? Bli av med flottigt hår för gott!

 • Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår (2021)

  Tunnhårighet hos kvinnor: 8 tips som hjälper mot tunt hår

 • Hårpuder: 7 fördelar med att använda volympulver för hår

  Hårpuder: 7 fördelar med att använda volympulver för hår

Se alla artiklar