Torrt och frissigt hår? Så tämjer du frissigt hårSe alla artiklar

Torrt och frissigt hår? Så tämjer du frissigt hår

Det är av allmän kännedom: vi alla upplever frissigt hår till viss grad. Ja, till och med kändisar som Kendall Jenner kämpar med frissiga hårdagar. Trots att torrt och frissigt hår är helt naturligt och normalt, strävar vi ändå efter det mjuka och släta håret då och då. Men även när vi investerar i produkter för torrt hår, finner vi oss fortfarande stående med frissigt hår (särskilt under fuktiga dagar!). Så vad är lösningen?

En orsak till torrt och frissigt hår kan vara att du inte använder rätt produkter mot frissigt hår (mer om det senare). Men den huvudsakliga anledningen till att du fortfarande upplever torrt och frissigt hår är att din hårvårds- och stylingrutin inte är optimal för att kontrollera friss.

Är du redo att göra dig av med frissigt hår en gång för alla? Fortsätt läsa för att ta del av mina bästa tips för att hantera torrt hår och de bästa produkterna för torrt och frissigt hår.

Innehållsförteckning

Vad är frissigt hår?

För att effektivt kunna tämja och få bort frissigt hår är det viktigt att förstå vad frissigt hår faktiskt är. Det kan vara förvirrande att skilja frissigt hår från slitet och skadat hår eftersom deras utseende kan vara liknande. Men faktum är att frissigt hår vanligtvis bara är fuktfattigt, till skillnad från slitet hår där hårstrået faktiskt är skadat.

Hårtyper spelar en avgörande roll när det kommer till frissigt hår. De hårtyper som är mest benägna att bli frissiga inkluderar lockigt, tunt och fint hår. Personer med naturligt lockigt hår upplever ofta torrhet eftersom de naturliga oljorna från hårbotten har svårare att sprida sig längs lockarna jämfört med rakt hår. Därför upplever de ofta frissighet, särskilt när enskilda hårstrån inte samverkar för att skapa definierade lockar. Dock kan även rakt hår drabbas av frissighet, särskilt när det är skadat, torrt eller vid höga temperaturer.

Frissigt hår

Vad orsakar frissigt hår?

Här är den sanna orsaken till torrt och frissigt hår: när ditt hår är skadat eller torrt, lyfter hårstråets kutikula (det yttre skyddshöljet), vilket öppnar upp hårstråets förmåga att absorbera fukt. Vid en närmare granskning under mikroskop visar ett friskt hårstrå en jämn och slät kutikula ( II.), medan skadat hår har en öppen, grov och taggig yta, likt en tallkottes struktur ( I.). När kutikulan är skadad på detta sätt, kan fukt lämna hårstrået och fukt från luften tränger istället in. Detta resulterar i att hårstrået sväller upp och ändrar form, vilket leder till okontrollerbart och frissigt hår.

Om du har torrt och frissigt hår kan några av följande orsaker vara bidragande:

Frissigt hår bov #1: Du har lockigt och/eller fint hår

Ju lockigare hår du har, desto mer tenderar det att bli frissigt. Varför? Jo, eftersom lockigt hår går åt det torrare hållet, vilket leder till friss.

Fint eller tunt hår har också en större benägenhet att bli frissigt. Detta beror på att dessa hårtyper väger mindre och därmed inte tynger ner frissigheten. Trots att du har lockigt och fint hår, kan du fortfarande uppnå ett mjukt hår genom att följa de tips jag snart kommer att nämna (och använda de bästa produkterna mot frissigt hår!).

Frissigt hår bov #2: Du duschar för varmt

Jag älskar en varm dusch precis lika mycket som alla andra, men dessvärre är varma duschtemperaturer inte bra för torrt hår. Varmt vatten lyfter hårstråets kutikula, torkar ut håret och får det att leta efter fukt (vilket resulterar i torrt och frissigt hår).

Du behöver dock inte hålla dig till kalla duschar. Genom att bara sänka temperaturen något, kan vattnet fortfarande vara varmt istället för “skållhett”.

Frissigt hår bov #3: Du använder inte ett schampo för frissigt hår

Du behöver antagligen inte höra detta från oss, men alla schampon är inte likadana! Många schampon har en formula med ingredienser som alkohol och sulfater som torkar ut ditt hår och efterlämnar det med en tendens att bli frissigt.

För att effektivt hantera frissigt hår ska du välja ett schampo för frissigt hår, det vill säga ett sulfatfritt schampo som innehåller glycerin. Glycerinet fungerar som en humektant, vilket betyder att det lockar fukt till håret och skapar en skyddande hinna runt håret som motverkar friss.

Tips från coachen: Du behöver inte granska ingredienslistan på alla schampon från apoteket. Nedan har jag rekommendationer för de bästa produkterna för torrt hår och för att få bort frissigt hår.

(Läs mer om hur torrt hår och val av schampo hänger ihop.)

Frissigt hår bov #4: Du tvättar ditt hår för ofta

Även de bästa produkter mot frissigt hår kan torka ut håret om de används för ofta. Genom att tvätta ditt hår varje dag (eller flera gånger om dagen!) berövar du ditt hår på dess naturliga fukt, vilket lämnar det torrt och frissigt.

Om du har torrt hår ska du inte schamponera ditt hår oftare än 3 till 4 gånger per vecka. Om du tvunget ska blöta ner ditt hår mellan schamponeringarna, prova att tvätta det med endast balsam istället.

Användandet av ett torrschampo är ett bra sätt att hoppa över en dag eller två innan du tvättar håret. Se bara till att välja ett naturligt torrschampo som är bra för ditt hår, hårbotten och miljön. Min favorit är det aerosolfria Refresh Powder™ Dry Shampoo baserad på 99 % naturliga ingredienser, som kaolinlera, aloe vera och havreextrakt.

Frissigt hår bov #5: Du överanvänder din plattång

Varma stylingredskap kan öppna upp hårets yttersta skyddshölje (kutikulan) på samma sätt som varma duschtemperaturer. Om du använder värmeredskap regelbundet eller (gud förbjude) inte använder värmeskydd före styling, har du verkligen receptet på frissighet i dina händer. Letar du efter ett bra värmeskydd för ditt hår rekommenderar jag Thermal Shield™ Heat Protectant, som är ett silikonfritt värmeskydd.

Det bästa är självklart att helt hoppa över värme för håret. Vill du få vackra lockar utan värme över natten ska du prova denna Heatless Curls Kit.

Frissigt hår bov #6: Du använder en badhandduk i bomull

Du vet de där fluffiga bomullsbadlakanen? De kanske fungerar fint att torka sig med efter en dusch, men de kan även orsaka kaos i ditt hår. Att gnugga blött hår med ett bomullsbadlakan irriterar hårstråets kutikula och efterlämnar dig med torrt och frissigt hår, därför är det viktigt att välja ett handduksmaterial som är bra för håret

Frissigt hår bov #7: Du borstar ditt hår för mycket

Att borsta håret för ofta kan, precis som friktionen från bomullsbadlakan, orsaka frissigt hår. Å ena sidan är det viktigt att borsta håret för att reda ut trassel och få en jämn fördelning av naturliga oljor, å andra sidan kan för mycket hårborstning irritera hårets kutikula och leda till torrt och frissigt hår.

Håll dig till att borsta ditt hår en gång per dag för att främja frisskontroll och borsta alltid så varsamt som möjligt och med en bra hårborste som inte sliter på håret. Använd aldrig en borste på blött hår. Håret är som mest ömtåligt när det är blött och att borsta det i detta tillstånd kan klyva de känsliga hårstråna och orsaka skada eller att de bryts av. Nej tack! För att reda ut blött hår använd en wet brush eller en bredtandad kam specifikt utformad för detta syfte.

9 beprövade tips mot friss

Även om det är fullständigt normalt att ha frissigt hår, vet jag att det finns tillfällen när du vill få till den där släta, frissfria looken. Kanske orsakas ditt frissiga hår av skada och du skulle vilja att ditt hår var sundare. Oavsett orsak, kan dessa tips för frisskontroll utgöra din nya strategi för ett mjukare och mer hälsosammare hår.

1. Börja med en friss-säker hårklippning

Friss-säker hårklippning

Först och främst: gör dig kvitt med kluvna toppar. Kluvna toppar kan ta sig upp längs hårstrået och orsaka ännu mer skada och friss. Regelbundna hårklippningar är avgörande för att hålla ditt hår friskt och bidrar till att minska frissigt hår.

Tips från coachen: Om du bor i ett mer fuktigt klimat bör du överväga en frisyr med raka toppar för att få bort frissigt hår. Det kommer hjälpa till att tynga ner ditt hår och kontrollera friss.

2. Använd ett schampo för frissigt hår

Som jag redan nämnt, är det viktigt att din duschtemperatur är varm och inte ångande het. Sedan väljer du ett schampo med fuktgivande glycerin, som Moisture Hero™ Shampoo. Det lämnar håret glansigt, lent och fritt från friss utan att få det att kännas nedtyngt.

3. Balsam är din bästa vän

Jag kan inte säga det tillräckligt många gånger: hoppa ALDRIG över balsam efter schamponering. Som jag tidigare varit inne på, efterlämnar även de bästa schampon ditt hår något torrt. Balsam är framtagna för att komplettera schampon, och förser torrt hår med den fukt som håret eventuellt förlorat under tvätten. Inte nog med att detta håller ditt hår sunt, ger det dessutom fördelar i form av frisskontroll.

Vilket balsam som helst är bättre än inget balsam alls, men om du har ett torrt och frissigt hår behöver du ett balsam som stärker ditt hår samt återfuktar det. Jag rekommenderar Moisture Hero™ Conditioner, berikad med fuktgivande ingredienser såsom granatäppleextrakt, ekologisk aloe vera, jojobafröolja och Theobroma kakaofrösmör, vilket släcker törsten hos väldigt torrt hår.

4. Använd en hårinpackning

Utöver din vanliga schampo- och balsamrutin bör du även tillföra en hårmask för torrt hår. Arbeta in Moisture Hero™ Hair Mask i fuktigt, nytvättat hår en gång i veckan. Låt produkten absorberas 5-10 minuter innan du sköljer av. Denna produkt för torrt hår är framtagen med ultra-näringsgivande ingredienser såsom aloe vera och jojobaolja som förser torrt, frissigt hår med fukt.

5. Torka håret smart

Torka håret smart

Jag har redan varit inne på att torkning av ditt hår med ett bomullsbadlakan kan skapa friss när allt hår väl är torrt. Lösningen för att få bort frissigt hår? Bamboo Hair Towel Wrap. Bambufibrer är mjukare än bomullsfibrer och mycket mer absorberande, så ditt hår torkar fortare och med mindre friss. Hur fantastiskt! Bambu är dessutom ett mer ekovänligt material.

6. Uppgradera dina sängkläder

Uppgradera dina sängkläder

Bomullsörngott kan torka ut ditt hår på samma sätt som bomullsbadlakan. Om du någonsin vaknat med rufsigt, frissigt hår (även kallat kuddrufs), så vet du precis vad jag pratar om.

Lyckligtvis är lösningen på detta frissiga hårproblem väldigt enkel. Ersätt ditt vanliga örngott med Silky Bamboo Pillowcase. Det är ett enkelt sätt att få bort frissigt hår samtidigt som du sover. Som en extra bonus är bambu även bättre för din hud, så du kommer vakna upp med en mer återfuktad hud på morgonen.

Lägg till ett matchande Silky Bamboo Duvet Cover så garanterar jag den mest fantastiska skönhetssömnen.

7. Skydda med ett leave-in balsam

Skydda med Leave-in balsam

För att hålla håret frissfritt hela dagen applicera ett leave-in balsam som hjälper mot friss, såsom Split Fix™ Leave-in Conditioner. Denna produkt är fylld med närande växtextrakt som återfuktar hårstråna och förebygger kluvna toppar, friss och tovor.

8. Sov på saken

Sov på saken

Om du har ett väldigt frissigt hår, behöver du en ordentlig lösning för torrt hår. Det är här Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm kommer in i bilden. Denna fuktboostande behandling har en unik balsam-till-olja formula som smälter in i torrt hår. Naturligt återfuktande ingredienser som sheasmör, ekologiskt olivextrakt, jojobafröolja, och solrosfröolja tillför håret med fukt och näring, vilket resulterar i ett starkare, mjukare och slätare hår.

För väldigt frissigt hår rekommenderar jag applicering av Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm i torrt hår innan läggdags och att du sover på en Bamboo Towel Pillowcase. På morgonen kommer du vakna med ett glänsande, frissfritt hår!

9. Använd oljor

Använd oljor

Inget är värre än att styla ditt hår till perfektion och sedan se frissigheten dyka upp senare under dagen. Moisture Hero™ Hair Oil är en silikonfri, 100% naturlig hårolja, som innehåller sex näringsrika oljor som penetrerar och återfuktar dina torra hårstrån med lätt fukt.

För att få bort friss och hantera flygande hårstrån, applicera några droppar olja för att släta ut friss och babyhår.

Och oroa dig inte om du har fint hår. Dessa friss-bekämpande oljorna är lätta i vikt och kommer inte tynga ner ditt hår eller göra det oljigt till utseendet!

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Bästa produkter för torrt och frissigt hår

Hängde du med i allt? För att sammanfatta är de bästa produkter för torrt hår följande:

Moisture Hero™ Duo

Tvätta inte håret mer än 3 till 4 gånger i veckan med Moisture Hero™ Shampoo, som innehåller glycerin och andra återfuktande ingredienser mot frissigt hår. Använd sedan Moisture Hero™ Conditioner, som förser torrt hår med naturlig fukt. Mellan tvättarna, applicera Split Fix™ Leave-in Conditioner för extra återfuktning.

Moisture Hero™ Hair Mask

En gång i veckan, applicera Moisture Hero™ Hair Mask i fuktigt och nytvättat hår. Låt verka 5 till 10 minuter och skölj sedan noga. Följ upp med Moisture Hero™ Conditioner och skölj av igen innan styling.

Moisture Hero™ Hair Oil

Applicera denna djupt återfuktande hårolja för att tämja och ge näring till frissigt och torrt hår utan att känna en fet känsla. Denna silikonfria hårolja kan användas både i torrt och blött hår - före eller efter att du har tvättat håret.

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

För att få bort frissigt hår, applicera detta fuktbalsam i torrt hår innan läggdags. Tvätta sedan håret på morgonen med Moisture Hero™ Duo.

Nu när du har lärt dig hur du kan kontrollera torrt och frissigt hår med hjälp av mina bästa tips för torrt hår och de bästa produkterna mot friss, är det dags att visa ditt hår vem som bestämmer!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

  Hur får man tjockt hår? 10 enkla tips för att få tjockare hår

 • Vitaminer för håret som funkar: De 14 bästa hårvitaminerna!

  De 10 bästa hårvitaminerna som funkar för hårväxt!

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

Se alla artiklar