Bambuhandduk till håret: Därför är det en bra hår-investeringSe alla artiklar

Bambuhandduk till håret: Därför är det en bra hår-investering

Fråga vilken frisör som helst, de kommer troligen säga samma sak – det är ingen bra idé att använda en vanlig eller microfiberhandduk till att torka håret. När håret är blött blir det mycket ömtåligare och mer benäget att gå av än normalt. En vanlig handduk kan med tiden skada håret, men även öka frissigheten. Microfiberhanddukar är även skadliga för miljön. 

Om du vill skräddarsy din hårtorkningsrutin, är det hög tid att slopa vanliga handdukar eller badlakan. I dagens blogg kommer vi gå igenom hur en snabbtorkande handduk eller en hårturban kan göra stor skillnad för din hårrutin.

Allt från grunden med hur och varför en hårhandduk fungerar, till de bästa materialen du bör titta efter i en snabbtorkande handduk (och mer). Vi kommer se till att du får all kunskap du behöver. Redo att bli en expert på att linda in håret i en handduk, och uppgradera din hårvårdsrutin? Då kastar vi oss ut i det.

Innehållsförteckning

Vad är en handduk för håret?

Bomullsbadlakanen man använder för att torka kroppen efter duschen är inte särskilt bra för håret. Vanliga badlakan är bra på att absorbera fukt efter en varm skön dusch, men de är ett riktigt dåligt alternativ om du vill hålla ditt hår fritt från friss och skador. Det är där en snabbtorkande handduk för håret kommer in i bilden. En snabbtorkande handduk för håret är speciellt framtagen för att absorbera all fukt i håret samtidigt som den sitter stadigt på huvudet, så du kan gå vidare till andra delar av din rutin.

Till skillnad från frottéhanddukar så absorberar en snabbtorkande handduk för håret utan att dra eller rycka i det. Tack vare materialen de är gjorda av kan de torka ditt hår snabbare utan att få hårstrån att brytas av. Längre fram kommer vi gå igenom några av de vanligaste materialen som snabbtorkande handdukar görs av och ta reda på vilken typ som är mest hälsosam för ditt hår. En hårhandduk är även perfekt att sova med när du låter en hårbehandling vara kvar över natten. Vår friss-bekämpade hårinpackning Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm kan vårda på djupet utan att hamna på ditt örngott när du har en hårhandduk.

Varför bör man investera i en turbanhandduk?

Utöver att göra din hårvårdsrutin smidigare, kommer en investering av en turbanhandduk för håret leda till ett hälsosammare hår i allmänhet. Vi kommer gå igenom några av de viktigaste anledningarna till varför du bör överväga en snabbtorkande handduk för håret.

1. En snabbtorkande handduk orsakar mindre skada

Till skillnad från traditionella bomullsbadlakan som används till kroppen, är en bambuhandduk för håret framtagen med de ömtåliga hårstråna i åtanke. Hår är väldigt skört när det är blött och grova badlakan kan skapa friktion när de dras över känsligt, blött hår. Att välja en snabbtorkande handduk för håret är ett utmärkt steg om du är ute efter att boosta din hårhälsa.

2. Ditt hår kommer torka snabbare

Tack vare det material som en snabbtorkande handduk för håret är framtagen av, kommer ditt hår att torka dubbelt så snabbt i jämförelse med en vanlig handduk. Det frigör massor av extra tid i din rutin till att styla dig, sminka dig eller ta lite sovmorgon! Beroende på vilket material som används, kommer ditt hår faktiskt torka 10 gånger snabbare med en snabbtorkande handduk än med en vanlig bomullshandduk!

3. En handduk för håret är behagligare

En annan stor fördel med att ha en turbanhandduk är att den sitter bekvämt på huvudet medan du kan fortsätta med din rutin. En handduk för håret har en knapp så att du snabbt och enkelt kan fästa den på ditt huvud och sedan glömma bort den!

Bamboo Hair Towel Wrap Wrap er av Bamboo Terry som är både allergivänligt, hållbart, veganskt och cruelty free

4. En snabbtorkande handduk hjälper dig säga farväl till hårfönen

Med tiden kommer värmeskadan som orsakas av att föna ditt hår verkligen att synas. Men när du väl börjar använda en snabbtorkande handduk kommer du inte ens känna för att använda din fön igen, så bra är dem.

Om du fortsätter att värmestyla håret då och då, kom ihåg att alltid spraya på lite värmeskydd först.

Vilka material är bäst i en snabbtorkande handduk?

I ditt sökande efter rätt handduk för håret, kommer du troligen stöta på de tre huvudsakliga materialen som snabbtorkande handdukar är gjorda av. Alla snabbtorkande handdukar är nämligen inte tillverkade på samma sätt. Exempelvis är en bambuhandduk för håret mycket bättre än microfiberhanddukar. Från fördelarna och nackdelarna med bomull vs bambu till de negativa effekterna av microfiberhanddukar för håret, finns det mycket att lära när det kommer till vilka material du väljer i din handduk för håret.

Snabbtorkande handduk i bomull

Bomull är ett mångsidigt material. I en snabbtorkande handduk ger det en hållbar och andningsbar produkt som kan fungera bra till alla hårtyper. Dock har bomull grova fibrer som kan göra att håret fastnar och slits, vilket leder till torrt hår som lättare går av. Vidare kräver bomull mycket resurser. Till exempel utgör bomull 3 % av den globala vattenförbrukningen, 7 % av alla jordbrukskemikalier används vid odlingen. Som tur är finns det mer hållbara alternativ att hålla utkik efter när du är på jakt efter den perfekta snabbtorkande handduken. Men först ska vi gå igenom det värsta alternativet: nämligen microfiberhanddukar.

Microfiberhanddukar

Även om microfiberhanddukar fungerar bra till att snabbt absorbera fukt, är microfiberhanddukar ett av de sämsta alternativen du kan välja ur ett hållbarhetsperspektiv. Syntetiska microfiberhanddukar bidrar till en mängd föroreningar världen över, vilket skadar vattenkällor och vattenliv. Säg nej till mikrofiberhanddukar till håret.

Bambuhandduk för håret

När det kommer till att välja ett hållbart material i din handduk för håret, är en bambuhandduk för håret rätt väg att gå. Bambu är ett av de mest hållbara alternativen du kan välja. Till skillnad från träd, kan bambuskott skördas utan att skada ursprungsplantan och den växer otroligt snabbt. Bambuplantan är en av världens snabbaste växande plantor och kan växa hela 120cm per dag. Den växer organiskt i naturen och behöver varken gödning eller pesticider för att gro. Detta skiljer den från många andra plantor som kräver omfattande bekämpningsmedel och konstbevattning. Dessutom är bambu väldigt absorberande, fritt från odörer och hjälper till att hålla dig torr på ett naturligt sätt. Det är praktiskt taget allt du kan önska av en snabbtorkande handduk.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Det här ska du titta efter när du ska välja rätt handduk för håret

Det finns ett par saker man bör komma ihåg när man är på jakt efter en handduk för håret såsom en turbanhandduk. Vi staplar upp dem här:

Kvalitetsstämpelen på den snabbtorkande handduken

En kvalitetshandduk för håret ska ha en stämpel som säkerställer kvaliteten. Titta efter Oeko-Tex, ett oberoende och tillförlitligt certifieringsföretag.

Handduk av naturligt material (inte microfiberhanddukar)

Sedan ska du välja en handduk för håret som är framtagen i naturliga och hållbara material. En bambuhandduk för håret är bäst, men även bomull är okej. Vi rekommenderar att du inte köper microfiberhanddukar då de har en negativ miljömässig påverkan.

Vilken bambuhandduk för håret ska jag då använda?

På Hairlust arbetade vi hårt för att ta fram en bambuhandduk för håret som vi nu kan känna oss stolta över. Den enkla bambuhandduken för hår är mycket bättre för håret, och kallas Hairlust Bamboo Hair Towel Wrap, ett supermjukt, prisvärt och hållbart alternativ när du vill uppgradera din hårvårdsrutin. Vår turbanhandduk har en enorm absorptionskapacitet och kan torka ditt hår upp till 10 gånger snabbare än en vanlig bomullshandduk. Därutöver är vår handduk antibakteriell, odörresistent och gjord av miljövänligt material!

Använd en turbanhandduk i 4 enkla steg

Det är superlätt att använda en bambuhandduk för håret. Följ dessa 4 korta steg för att lära dig hur man använder turbanhandduken! Du kommer bli en expert på nolltid.

Hairlust Bamboo Hair Towel Wrap Wrap how to

Red först ut ditt hår

Först och främst bör du borsta ditt blöta hår så att det inte trasslar ihop sig. Vi rekommenderar vår Wet Hair Detangle Brush för att enkelt reda ut blött hår utan att orsaka slitage eller skada. Du kan även använda den till att massera din hårbotten lite i duschen!

Fäst din turbanhandduk

Vänd huvudet upp och ned och placera den breda delen av handduken bakom huvudet, så att håret framför dig vilar på handdukens tunna ände.

Vrid om turbanhandduken

När du placerat handduken ska du försluta håret med den och varsamt vrida om ett par gånger. Om det gör ont vrider du för hårt. Kom ihåg att vara varsam mot ditt hår!

Fäst turbanhandduken i nacken

Avslutningsvis knäpper du knappen på handdukens ände genom hålet bak på nacken. Så där, då är du färdig! Slappna av och låt håret njuta av den nya snabbtorkande handduken!

Fler praktiska hårvårdstips

Utöver att tillföra en bambuhandduk för håret till din hårvårdsrutin, finns det en rad andra sätt att enkelt förbättra din hårhälsa på. Nedan hittar du några av våra bästa hårvårdstips för att säkerställa att håret är så hälsosamt och glansigt som möjligt.

Testa att ge håret en behandling innan hårtvätt

Innan du går in i duschen för att tvätta håret, rekommenderar vi att du provar en förbehandling av håret innan schamponering. Att använda en hårinpackning en gång i veckan kan göra torrt hår mjukare och till och med förhindra skador! För bästa resultat rekommenderar vi att du låter den verka i minst 20 minuter innan den sköljs ur. Glöm inte att fortsätta med ditt favoritbalsam!

Använd en hårbottenskrubb en gång i veckan

Om du använder mycket hårprodukter regelbundet, får din hårbotten troligtvis uppleva sin beskärda del ansamlingar. När du känner att din hårbotten behöver fräschas upp, alternativt en gång i veckan, kan du varsamt skrubba bort ansamlingar med en detoxifierande hårbottenskrubb. Genom att regelbundet använda en hårbottenskrubb kan även envisa produktrester som kan dämpa hårets glans, såsom produkter med hårda vattenmineraler eller överflödiga oljor tas bort.

Massera din hårbotten en massage

Som tidigare nämnt, är en Wet Hair Detangle Brush det sundaste sättet att reda ut håret efter en dusch. Vi älskar också vår Scalp Massage Brush. Den kan användas på både blött och torrt hår, och den ger en otrolig hårbottenmassage i duschen! Efter schamponering kan du varsamt massera din hårbotten med en wet brush för att få bort envisa ansamlingar.

Hej turbanhandduk, hejdå hårfön

En av de främsta fördelarna med att regelbundet använda en handduk för hår, är att du med tiden kommer att tappa behovet av hårfönen. När du slutar föna håret kommer du i längden att vakna upp till ett mjukare, glansigare och mer hälsosamt hår. Efter ett tag kommer du önska att du hade gått över till en bambuhandduk för håret tidigare!

Nu när du vet allt det finns att veta om en bambuhandduk för hår, är det dags att bege dig ut och hitta rätt val för dig och just ditt hår! Det finns många fördelar med en liten turbanhandduk, allt från mindre skada på håret till frigörande av mer tid som du kan spendera på andra delar av din hårvårdsrutin.

Tips! Läs även om fördelarna med att sova på ett bambuörngott.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

  Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

Se alla artiklar