Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockarSe alla artiklar

Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

Är du trött på att kämpa med lockar som verkar ha sin egen vilja? Vare sig du är rutinerad inom världen av lockigt hår eller precis har börjat omfamna din naturliga hår textur, är det viktigt att du behärskar konsten att styla lockigt hår. Med rätt teknik kan du bibehålla starka och vackra lockar varje dag.

Att lära sig att styla lockigt hår är nyckeln till att uppnå full potential för din vackra, naturliga hår textur. I denna omfattande guide kommer jag att djupdyka i världen av styling av lockigt hår. Jag utforskar tekniker för att fräscha upp dina lockar, förklarar termer som LOC metoden och delar med mig av experttips om hur du bäst stylar naturligt lockigt och vågigt hår. Från att definiera lockar till att välja de perfekta produkterna för dina unika behov. Betrakta detta som din vägledning till att uppnå mjuka, definierade, friss-fria och hälsosamma lockar.

Innehållsförteckning

Grunderna i att styla lockigt hår

Att lära sig att styla lockigt hår kan vara både en konst och en hel vetenskap som kräver tålamod, olika tekniker och rätt produkter för att uppnå önskat resultat. För att du ska kunna lyckas är det viktigt att du behärskar grunderna för styling av lockigt hår. Dessa grundläggande tips gäller för alla typer av lockar och längder - oavsett vilken look du är ute efter.

Börja med fuktigt hår

Börja med fuktigt hår

Börja med att tvätta ditt hår med ett schampo utan sulfater och balsam så du får en ren och fuktig grund att arbeta med. Om du vill fräscha upp dina lockar mellan tvättarna kan du använda en sprayflaska med en ultrafin dimma för att återuppliva och fräscha upp dina naturliga lockar.

Red ut håret när det är blött

Använd en bredtandad kam eller en wet hair detangler brush för att försiktigt reda ut dina blöta lockar. Kom ihåg att aldrig borsta eller kamma lockigt hår när det är torrt då det stör ditt lockmönster och orsakar frissigt hår.

Torka på rätt sätt

Låt dina lockar lufttorka för att bevara deras naturliga form och struktur. Prova plopping eller micro plopping, vilket innebär att du torkar håret med en t-shirt i bomull eller en hårhandduk för att stimulera bildandet av lockar och minska frissighet. Om du föredrar att använda en hårtork, satsa på ett diffusor munstycke.

Hitta din produkt-cocktail

Att välja rätt blandning av stylingprodukter är avgörande för att framhäva naturliga lockar och uppnå bra definition. Oavsett om du föredrar lockkräm, gel, mousse, eller oljor, leta efter produkter som är särskilt utformade för din hårtyp och önskad nivå av fixering och fukt. Jag rekommenderar att du endast använder produkter godkända av The Curly Girl Method som är framtagna utan silikoner, sulfater eller mineraloljor.

Applicera produkterna strategiskt

Applicera produkterna strategiskt

Medan ditt hår fortfarande är blött, fördela dina valda stylingprodukter över dina lockar och se till att täcka varje hårstrå från rot till spets. För att säkerställa att produkterna fördelas jämnt, se till att gnugga handflatorna mot varandra innan du applicerar produkten i håret. Använd en kramande rörelse för att stimulera bildandet av lockar.

Arbeta i sektioner

Genom att dela upp håret i hanterbara sektioner kan du fördela produkten bättre. Detta ser till att varje hårstrå tar del av produkten och att varje enskild lock blir definierad på ett mer effektivt sätt.

Vänd det upp och ner

För extra volym och lyft vid rötterna kan du överväga att styla dina lockar upp och ner. Denna teknik är optimal för att styla lockigt hår då den hjälper till att trotsa tyngdkraften och främjar naturlig studs och rörelse i håret.

Definiera lockar med precision

Definiera lockar med precision

Använd en definierande borste för lockigt hår eller prova finger coiling (förklaras mer nedan) för att framhäva naturliga lockar och förstärka definitionen av enskilda lockar. Detta steg i din stylingrutin för lockigt hår kan hjälpa till att tämja friss och se till att lockar bildas enhetligt i hela håret.

Håll händerna borta

När du har applicerat dina stylingprodukter måste du motstå lusten att röra vid håret medan det torkar. Att ständigt röra vid håret kan störa lockmönstret och leda till oönskad frissighet.

Genom att bemästra dessa grundläggande tekniker och göra dem till en del av din stylingrutin för lockigt hår, kan du låsa upp den fulla potentialen i din naturliga hårtextur. Tänk på att det är en individuell process att lära sig att styla lockigt hår som beror på olika faktorer som din hårtyp, klimatet du är i och dina preferenser. Det är därför det finns många ytterligare tekniker och tekniker att ta hänsyn till för olika typer av lockar, som jag kommer att avslöja i följande avsnitt.

Så här fräschar du upp lockarna på morgonen

Vi vet alla hur det kan vara att sova med lockigt hår och vi har nog alla haft de där morgnarna när våra lockar verkar leva sitt eget liv och ser glanslösa, frissiga eller platta ut efter en natts sömn. Att lära sig att fräscha upp lockigt hår efter att ha sovit på det är nyckeln till underbara dagen-efter-lockar. Så här fräschar du upp ditt lockiga hår efter att ha sovit på det och ser till att det ser bäst ut:

 1. Börja med fukt: Börja med att spraya dina lockar med en fuktgivande spray för lockigt hår. Använd antingen vatten eller en blandning av vatten och ett lätt leave-in-balsam. Detta steg hjälper till att återfukta håret och återaktivera det naturliga mönstret av dina lockar.
 2. Applicera dina stylingprodukter: Följ upp med en stylingprodukt för lockigt hår av ditt val. Se till att fördela produkten jämnt i hela håret, med fokus på områden som behöver extra definition eller fukt.
 3. Använd de stylingtekniker du föredrar: Oavsett om du föredrar att krama dina lockar för extra volym eller använda ett diffusor munstycke för att skynda på torkningen, anpassa din rutin efter dina unika behov.
 4. Överväg "Pineappling" för att bevara lockarna över natten: Om du kämpar med att sova med lockigt hår då det är svårt att bevara dina lockar över natten, överväg pineappling - en teknik som innebär att du samlar dina lockar i en lös hög knut på toppen av huvudet innan du går och lägger dig. Detta hjälper till att skydda håret från friktion och trassel medan du sover, vilket gör det lättare att fräscha upp dina lockar på morgonen.

Video tutorial: Hur du kan fräscha upp dina lockar

Att lära sig att fräscha upp sina lockar är enklare än vad man kan tro! Med hjälp av lite fuktgivande lockspray och en stylingprodukt i kombination med rätt teknik kommer dina lockar att se underbara ut på nolltid. Du kan på så sätt fräscha upp lockarna mellan hårtvättar och sova med lockigt hår utan att oroa dig för dagen efter.

Stylingtekniker för lockigt hår

Det finns ingen universallösning som passar alla när det gäller att lära sig att styla lockigt eller vågigt hår. Faktum är att det finns massvis olika metoder och tekniker för att styla lockar och applicera produkter, var och en med sin egen unika uppsättning av fördelar och resultat. Detta avsnitt fungerar som din egen ordlista som förklarar de kreativa namnen på dessa tekniker och ger insikt i deras betydelser.

Praying Hands Method

Den här tekniken går ut på att du använder platta händer för att applicera stylingprodukter i håret. Genom att försiktigt svepa händerna över sektioner av dina lockar kan du fördela produkten jämnt utan att störa lockmönstret. Den här metoden hjälper till att släta ut hårstråna vilket resulterar i definierade, frissfria lockar.

Raking (and Shaking)

Raking innebär att du använder fingrarna för att försiktigt kamma igenom dina lockar, vilket bidrar till att lockar kan bildas och jämn produktfördelning. Om du dessutom skakar försiktigt i hårtopparna kan du ge lockarna extra rörelse och förstärka deras naturliga textur.

SOTC (Scrunch Out the Crunch)

SOTC är en term som används för att beskriva processen av att krama ut det hårda gellagret som bildas på ditt hår när det torkar. När ditt hår är helt torrt, krama försiktigt dina lockar för att bryta gelen och få fram de mjuka och hanterbara lockar som finns där under. Du kan använda en droppe hårolja för att mjuka upp håret ytterligare, men se till att vänta tills håret är 100% torrt då lockarna annars kan plattas till. Läs mer om hur du använder gel för lockigt hår här.

LOC Method (Leave-in, Oil, Cream)

LOC metoden är en populär teknik för styling av lockigt hår. Den går ut på att man applicerar tre lager av produkter i en speciell ordning: Leave-in balsam (eller liquid leave-in), följt av olja och slutligen kräm. Leave-in balsamet ger fukt, oljan binder fukt och krämen hjälper till att framhäva lockar, förstärka lockmönstret och definiera lockar. LOC metoden kan anpassas efter din hårtyp och textur. Om du till exempel vill styla vågigt hår kan det räcka med att spraya lite fuktgivande lockpsray istället för att använda leave-in balsam för att undvika att dina lockar faller platt.

Root Clipping

Root clipping är en teknik som används för att ge volym till hårets rötter medan det torkar. Genom att strategiskt sätta fast sektioner av håret vid rötterna med hårklämmor kan du förhindra att de faller platt mot hårbotten och skapa en mer fyllig look.

Finger Coiling

Efter att du har applicerat stylingprodukten jämnt i håret kan du använda dig av finger coiling som ger dig extra precision och kontroll för ökad definition. Det är en metod som används för att forma individuella locksektioner. Detta genom att man lindrar små hår sektioner runt fingret och sedan drar försiktigt nedåt för att stimulera bildandet av lockar.

Finger Rolling

Finger rolling påminner om finger coiling. Denna teknik går ut på att du tar slutet av en sektion och rullar lockorna uppåt mot hårbotten med hjälp av två fingrar. Den spänning som skapas när du rullar upp håret stramar åt lockarna, vilket leder till släta lockar som bildas jämnt genom hela håret.

Plopping

Plopping är en populär teknik för att torka lockigt hår i syfte att framhäva lockar och hårets naturliga struktur och samtidigt minimera frissighet. Metoden bygger på att man lindar fuktigt hår i en t-shirt eller en hårhandduk då det hjälper lockarna att bildas och minskar den tid det tar för håret att torka. Genom att försiktigt samla håret ovanpå huvudet och säkra det i tyget blir slutresultatet fylliga lockar som är mer definierade.

Microplopping

Microplopping, som liknar traditionell plopping, går istället ut på att man använder en handduk för att försiktigt krama ut överflödigt vatten och produkt från håret, men utan att linda in det. Använd en hårhandduk för att försiktigt krama håret och lyft sektioner mot hårbotten med en knytnävsliknande rörelse.

Bowl Method

Den här tekniken är lämplig för personer med tunnare, lockigt hår som vill definiera lockar utan att tynga ner sitt hår. Så här gör du: Applicera lockkräm och/eller gel generöst och doppa sedan håret i en skål med varmt vatten några gånger, så att varje sektion blir mättad. Krama lockarna mellan varje gång du lyfter huvudet för att se till att lockarna kan bildas ordentligt. Ta bort överflödigt vatten genom att försiktigt ploppa (eller microploppa) med en handduk efter du har doppat håret.

Genom att bekanta dig med dessa tekniker för styling av lockigt och vågigt hår kan du experimentera med olika metoder för att hitta de som fungerar bäst för din hårtyp. Oavsett om du söker maximal definition, volym eller återfuktning, finns det en teknik som passar just dig som hjälper dig att uppnå de lockar du drömmer om. Att lära sig att styla lockigt hår kräver lite experimenterande, men när du väl hittar något som fungerar för dig, lovar jag att det är värt det!

Styling tutorial för lockigt hår - volym vs. definition

Så stylar du vågigt hår

Att styla vågigt hår kommer med sina egna aspekter att ha i åtanke så att dina vågor ser som bäst ut utan att bli nedtyngda och inte förlorar sin naturliga studs. Här är några speciella rekommendationer för hur du kan styla vågigt hår:

 • Använd färre produkter: Till skillnad från lockigt hår kräver vågigt hår vanligtvis färre stylingprodukter för att bibehålla sin struktur och form. Du kan prova att välja bara en produkt istället för att lägga flera produkter i lager på varandra, då för mycket produkt kan tynga ner dina mjuka vågor.
 • Välj lätta produkter: När du väljer stylingprodukter för vågigt hår, välj lätta produkter som inte tynger ner dina fina vågor. Undvik tunga, oljerika produkter som är utformade för lockar eftersom de kan få dina vågor att se fettiga och platta ut. Leta efter mousse, lätta krämer eller volymspray när du ska styla vågigt hår för att få bättre definition och framhäva lockar utan att tappa volym.
 • Omfamna din naturliga textur: Ibland är det bästa sättet att styla vågigt hår på att helt enkelt omfamna dess naturliga struktur. Låt dina vågor lufttorka utan någon produkt för en avslappnad, beach look som utstrålar naturlig skönhet.

Genom att följa dessa rekommendationer för hur du kan styla vågigt hår kan du förbättra ditt hårs naturliga struktur och uppnå vackra, naturliga vågor som kompletterar ditt unika utseende.

Så stylar du kort, lockigt hår

Precis som med vågigt hår finns det några speciella rekommendationer för styling av kort, lockigt hår. Oavsett om du har en pixie frisyr, en bob, eller någon annan kort frisyr, är här några tips som kan hjälpa dig att omfamna ditt korta hår och framhäva dina naturliga lockar:

 • Satsa på volym: Kort, lockigt hår tenderar att ha mer volym och studs, så omfamna det! Använd produkter som ger volym, såsom mousse eller root-lifting spray, för att inte bara framhäva lockar utan även framhäva hårets naturliga volym och ge det lyft vid rötterna.
 • Fokusera på definition: Med kortare hår blir det ännu viktigare att definiera lockar så de inte ser ostyriga eller odefinierade ut. Välj stylingprodukter med stark hållfasthet och egenskaper som förstärker lockarna för att hjälpa till att definiera varje lock och se till att de behåller sin form under hela dagen.
 • Minimalistisk taktik: Att lära sig att styla kort, lockigt hår kan vara väldigt enkelt. En wash-and-go rutin eller att enkelt krama håret med lockkräm kan vara allt du behöver för att visa upp dina vackra, mångsidiga lockar. Du kan också använda accessoarer som hårband, hårspännen eller en scarf för att komplettera din look.
 • Klipp håret ofta: För kort, lockigt hår är det viktigt att regelbundet klippa håret för att bibehålla formen och förhindra att håret blir för tjockt. Korta frisyrer kan snabbt förlora sin struktur när lockarna växer ut, vilket leder till att man tappar definition. Genom att schemalägga regelbundna frisörbesök var 6-8 vecka kan du se till att dina korta lockar ser fräscha och väldefinierade ut.

Det var allt om hur man stylar kort, lockigt hår! Genom att hålla dessa speciella tips i åtanke och anpassa din stylingrutin efter dina behov kan du omfamna din naturliga textur med självförtroende och rocka din egen stil utan besvär.

Bästa stylingprodukterna för lockigt hår

Utöver de olika tekniker och metoder för styling av dina lockar som jag nämnt tidigare, kan rätt produkter göra stor skillnad om du vill uppnå studsiga, definierade lockar som vänder huvuden. Här är ett urval av de allra bästa stylingprodukterna för lockar som är utformade för att ge ditt hår näring, definiera och framhäva naturliga lockar:

 1. Curl Crush™ Defining Gel: Denna värmeskyddande gel för lockar ger medelfast fixering och glans. Den återfuktar håret samtidigt som den bildar en skyddande film som skyddar mot värmeskador och fukt som orsakar frissigt hår.
 2. Curl Crush™ Defining Cream: Denna leave-in lockkräm förebygger friss och hjälper dig att definiera lockar. Den näringsrika formulan är perfekt för att återfukta, mjuka upp och definiera torra, ostyriga lockar.
 3. Curl Crush™ Defining Mousse: Denna lätta mousse fungerar på alla typer av lockar och ger ökad volym och definition, vilket gör lockarna fylliga samtidigt som de håller länge.
 4. Curl Crush™ Fine Mist Spray Bottle: Ett viktigt verktyg som du kan använda för att fräscha upp lockarna mellan hårtvättarna. Fyll sprayflaskan med vatten eller blanda det med ett leave-in balsam för enkel applicering.
 5. Bamboo Defining Brush: Denna innovativa borste glider lätt genom lockarna för att fördela stylingprodukter, kontrollera frissigt hår och används för att definiera lockar. Prova den istället för att linda eller rulla håret med fingrarna för liknande resultat med mindre ansträngning. Se instruktionsvideon nedan för hur du använder den.
 6. Bamboo Comb: En utmärkt kam att använda i duschen för att reda ut blöta lockar utan att de slits.
 7. Wet Hair Detangler Brush: Den här borsten har mjuka silikonpiggar som ser till att lockarna inte slits eller skadas när du reder ut knutar i blöta lockar.
 8. Volume Wizard™ Pre-Styling Spray: Denna volymspray ger näring samtidigt som den ger tyngdlös volym, vilket gör den perfekt för finare lockar eller vågor.
 9. Thermal Shield™ Heat Protectant: Skydda dina lockar från värmeskador med den här sprayen som är fri från silikon, oavsett om du använder en diffusor eller andra värmeverktyg för styling av lockigt hår.
 10. Moisture Hero™ Hair Oil: Ge näring åt torrt, frissigt eller grovt hår med denna hårolja som är 100% naturligt framställd. Den fungerar också utmärkt som en del av LOC metoden.

7 Tips för att vårda lockar

Att ta hand om dina lockar handlar om mer än bara styling; det handlar om att vårda dem från rot till spets så att de både ser och mår som bäst varje dag. Välskötta, återfuktade och starka lockar är den absolut bästa grunden för styling av lockigt hår. Så om du tar väl hand om dina lockar sparar du också tid och ansträngning när du stylar dem. Här är några viktiga tips för att ta hand om dina lockar som verkligen kan göra skillnad för hur dina lockar mår och ser ut:

Börja med rätt tvättrutin

Börja med att tvätta håret med produkter som är specifikt framtagna för lockigt hår. Överväg att följa The Curly Girl Method, som bland annat går ut på att använda low-poo shampoo (schampo utan sulfater) eller co-wash som är fria från skadliga sulfater och silikoner. Använd sedan ett silikonfritt balsam för lockar som ger dina lockar näring och fukt utan att tynga ner dem.

Balsamera strategiskt

När du balsamerar dina lockar, skölj inte ut allt balsam. Att lämna en liten mängd i håret hjälper till att bibehålla fukt och näringsämnen vilket gör dina lockar extra återfuktade och lätthanterliga.

Välj rätt frisyr

Välj en frisyr som passar ditt naturliga lockmönster. Rådgör med en frisör som är specialiserad på lockigt hår för att hitta den perfekta frisyren som kompletterar din unika textur. Planera dessutom regelbundna frisörbesök för att bibehålla formen på din frisyr och förhindra kluvna toppar, så att dina lockar ser fräscha ut. Tro mig, det här gör det mycket enklare för dig att styla ditt lockiga hår!

Skydda ditt lockmönster medan du sover

Att sova med lockigt hår kan vara svårt. För att göra det lättare kan du skydda dina lockar medan du sover genom att använda ett örngott i bambu. Ett örngott i bambu minskar friktionen och förhindrar friss och trassel vilket gör din rutin på morgonen för att fräscha upp dina lockar till en lek.

Tänk på hårets porositet

Förstå ditt hårs porositet—dess förmåga att absorbera och behålla fukt—så att du kan anpassa din hårvårdsrutin därefter. Hår med låg porositet kan dra nytta av lättare produkter och ång-behandlingar för att öppna upp det yttersta lagret av hårstråna, medan hår med hög porositet kan ha behov av fetare produkter med stärkande proteiner som hjälper till att binda fukt.

Dra nytta av kraften i håroljor

Tillför naturliga håroljor i din rutin för att ge dina lockar fukt och näring på djupet.

Hoppa inte över djupgående balsamering

Jag rekommenderar att du använder en djupt återfuktande hårinpackningar en gång i veckan för att ge dina lockar en extra dos fukt och näring. Välj en inpackning som är särskilt framtagen för lockigt hår för att reparera skador, dämpa frissighet, framhäva naturliga lockar och ge lockarna mer definition.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Jag hoppas att den här artikeln om hur man kan styla lockigt hår har varit användbar. Jag rekommenderar starkt att du experimenterar med olika tekniker och produkter för att hitta det som fungerar bäst för dina unika lockar. Ge en metod mer än en chans eftersom det kan ta några gånger att behärska en ny stylingtseknik för lockigt eller vågigt hår. Det är också en bra idé att titta på video tutorials om hur man stylar lockigt hår eller hur man fräschar upp lockar för ännu mer inspiration.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

  Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

Se alla artiklar