Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?Se alla artiklar

Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

Alla vet att rätt hårprodukter kan ha en stor inverkan på sättet ditt hår ser ut, känns och kan stylas. En del produkter har kraften att bibehålla ett hälsosamt, fräscht hår eller till och med återuppliva trötta och torra lockar till deras forna glansdagar.

Ofta beror en specifik hårvårdsprodukts effektivitet på vilka ingredienser den är utformad med. Ju bättre ingredienser, desto bättre blir det för ditt hår och tvärtom.

Men ibland är det avsaknaden av vissa ingredienser som kan göra hela skillnaden. Du har kanske hört många prata om sulfater och varför de är dåliga för håret, men vet du varför? Idag ska vi dyka djupare in på varför sulfater skapar kaos för håret och ge dig tips på det bästa sulfatfria schampot och balsamet som du bör prova istället.

Redo att upptäcka fördelarna med ett schampo utan sulfater och parabener? Då kör vi!

Innehållsförteckning

Vad exakt är sulfater?

Innan vi går in på våra val gällande ett bra schampo utan SLS (Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (Sodium Laureth Sulfate) behöver vi bara berätta lite mer om vad sulfater egentligen är för något och varför de är skadliga för håret.

Förmodligen känner du till bergen av skum som många schampon och duschkrämer skapar när du använder dem? Det är sulfaterna som står för det. Sulfater är supereffektiva skummedel och används ofta i badprodukter för sina skummande och rengörande egenskaper.

Sulfater är syntetiskt tillverkade i laboratorium, ofta av feta alkoholer som förekommer i grönsaker. Men bara för att sulfater är gjorda av grönsaker så innebär det inte att de är hälsosamma för vårt hår och våra kroppar. Det höga antalet av schampo utan sulfater och parabener du ser på hyllorna idag bör vara ett gott tecken på att det inte är det bästa för håret.

Är sulfater skadliga för ditt hår?

En av de största problemen med sulfater är att de tenderar att beröva håret från sina naturliga oljor. Över tid kan detta orsaka överdriven torrhet och skörhet – något ingen vill ha. Om du har en väldigt känslig hårbotten så kan sulfater även orsaka rodnad, irritation och klåda i hårbotten.

När det kommer till åldrande hår, försvagar sulfater hårstråets yttersta skikt, vilket gör håret mer mottagligt för både värme- och miljöskada. Dessutom, när vi blir äldre kräver vår hårbotten mer fukt för att hålla sig hälsosamt. Sulfater berövar håret från sitt naturliga fuktlager, vilket skapar en torrare hårbotten som kan vara mer benägen till irritation. Det är en av anledningarna till att det är viktigt att byta till ett sulfatfritt schampo.

Fördelarna med SLES och SLS fritt schampo

Nyfiken på hur ett schampo utan sulfater och parabener kan förbättra din hårvårdsrutin? Kolla då in fördelarna med ett sulfatfritt schampo.

Fördelarna med SLES och SLS fritt schampo

1. Bevarar naturligt fuktgivande håroljor

En av de mest effektiva fördelarna med att inkludera ett fuktgivande schampo utan sulfater i din rutin är att din hårbotten kommer kunna bevara sin naturliga fuktbarriär. Om du kämpar med torrt och slitet hår, är det till stor hjälp om din hårbotten kan hålla kvar sin naturliga barriär. Ju mer naturlig fukt din hårbotten kan bevara, desto mer hälsosamt blir ditt hår i allmänhet.

2. Hårfärgen håller längre

Visste du att användning av ett sulfatfritt schampo och balsam även kommer att bevara ditt färgbehandlade hår längre? Det är sant! sulfatfritt schampo kan hjälpa till att förlänga livstiden och livligheten för ditt färgade hår i upp till fyra veckor eller längre.

3. Frissfritt hår

Frissiga frisyrer var populära på 80-talet, men nu för tiden gör vi allt för att hålla frissigheten i schack. En del av en bra frissfri rutin är att addera det bästa sulfatfria schampot du kan hitta till din rutin.

4. Minskad känslighet i hårbotten

Kommer du ihåg att vi nämnde att sulfater kan orsaka inflammation och irritation? Att byta till ett sulfatfritt schampo kan hjälpa till att lugna en känslig hårbotten. Dessutom kommer du att bli bortskämd med ett mjukare och lenare hår än någonsin tidigare – och vem vill inte ha det?

Har du en känslig och torr hårbotten? Läs gärna vår andra artikel som ger tips för att bli av med en känslig hårbotten.

Vem bör använda sulfat-, silikon- och parabenfritt schampo?

Den goda nyheten är att alla kan dra fördel av att byta till ett schampo utan sulfater, silikon och parabener. Oavsett om du har ett perfekt hår eller upplever problem med torrhet och irritation, kan ett sulfatfritt schampo hjälpa till att ge ditt hår den boost det behöver för att bli (och hålla sig) hälsosamt.

Dessutom, om du kämpar med besvär såsom rosacea, kontaktdermatit eller eksem runt hårbotten, så kan ett schampo utan sulfater, silikon och parabener även tillhandahålla lindring.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hur vet du att ditt schampo är sulfatfritt?

När det kommer till att ta reda på vilket schampo utan sulfater och parabener som är bäst, är det viktigt att inte lita på etiketter utan att titta på ingredienslistan först. En del varumärken hävdar att de har ett sulfatfritt schampo, men vid en närmare granskning är det missledande.

Exempelvis kan ett varumärke säga att de gör ett sulfatfritt schampo, men använder sodium lauryl sulfonate, en modifierad version av den mer vanligt förekommande sodium lauryl sulphate. Även om namnen skiljer sig, så har de båda samma hårda effekt på håret.

När man letar efter det bästa sulfatfria schampot ska man därför ta sig tiden att läsa på etiketten och bekanta sig själv med ingredienserna man ska titta efter. Det bästa sulfatfria schampot bör inkludera ingredienser som glukosider, sulfosuccinater och glutamater samt andra växtbaserade ytaktiva ämnen. Dessa naturligt härledda ingredienser är mycket mer varsamma mot håret och rengör lika bra utan skum och potentiell torrhet.

Tvättaktiva ämnen utan sulfater

Nedan nämner jag några ingredienser som du kan hitta i naturliga schampon utan sulfater. Dessa är säkra och du får gärna se till att dina hårvårdsprodukter innehåller dem, om du vill ha en produkt utan skadliga SLS/SLES-sulfater.

 • Coco-Glucoside
 • Lauryl Glucoside
 • Disodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Cocoyl Glutamate
 • Sodium Lauroyl Glutamate
 • Sodium Cocoamphoacetate
 • Cocamidopropyl Betaine
 • Dinatrium Laureth Sulfosuccinat
 • Sodium Methyl Cocoyl Taurate
 • Sodium Cocoyl Isethionate
 • Ammonium Cocoyl Isethionate
 • Sodium Lauryl Glucose Carboxylate
 • Sodium Coco-Sulfate (inte sulfatfri - men utan SLS/SLES)
 • Sodium Sulfate (inte sulfatfri - men utan SLS/SLES)

Sulfater du bör undvika

Se till att alltid hålla dig borta från schampon som innehåller sulfathaltiga ämnen som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) och Sodium Laureth Sulfat (SLES). Inte nog med att dessa tar bort alla de naturliga oljorna i hårbotten, de kan även orsaka klåda, rodnad och irritation i hårbotten, samt verka ytterst uttorkande på såväl hår som hårbotten. Dessa SLS/SLES-sulfater kan även ses på varudeklarationen under namnet Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så var extra uppmärksam på orden lauryl sulfat och laureth sulfat.

Nedan nämnda sulfater och ingredienser är bra att undvika om ditt schampo ska vara skonsamt för både hår och hårbotten:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Finns det problem med SLS fritt schampo?

Finns det några problem med att använda ett sulfat- , silikon- och parabenfritt schampo? Det finns inga skadliga effekter av att använda ett sulfatfritt schampo. För en del kan avsaknaden av skum kännas konstigt men den är lätt att vänja sig vid efter ett par tvättar. Andra kan känna att de behöver använda mer av produkten för att uppnå en djuprengöring, men den upplevelsen är inte universell. Totalt sett, även om det kan ta lite tid att vänja sig vid att använda ett schampo utan sulfater, silikon och parabener, så kommer fördelarna att väga upp det som inledningsvis kommer att kännas lite märkligt.

Det bästa sulfatfria schampot (och balsamet)

Redo att prova ett sulfatfritt schampo själv? Vi har samlat ihop våra bästa val av schampo utan sulfater, silikon och parabener baserat på hårfärg, textur med mera!

För skadat hår och kluvna toppar

För skört hår, rekommenderar vi vårt Split Fix™ Shampoo. Tack vare dess varsamma formula skapar detta schampo utan sulfater och parabener en uppfriskande rengöring utan att beröva håret från sina essentiella oljor.

Eftersom detta är ett sulfatfritt schampo, kräver det ett aningen annorlunda tillvägagångssätt än traditionella schampon. Efter att du blött ditt hår, applicera en liten mängd Split Fix™ Shampoo i din handflata och massera sedan in det i hårbotten. Skölj ur med vatten, återupprepa sedan. Den andra tvätten kommer att aktivera löddringsprocessen och avlägsna envisa ansamlingar och överflödig olja från håret.

För vågigt, lockigt hår

Ett sulfatfritt schampo för lockigt hår är ett bra val om du har hår med textur. Att förhindra att håret bryts av eller blir torrt är nyckeln, och det är därför vi utformade vårt Curl Crush™ Shampoo med ekologisk aloe vera och andra näringsgivande ingredienser för maximal återfuktning.

Köp det som ett set med vårt balsam till lockigt hår här.

För tunt hår

För er som vill förbättra hårets tjocklek och densitet, är det viktigt att välja ett sulfatfritt schampo. Vårt Grow Perfect™ Shampoo är särskilt utformat för håravfall, med ingredienser som Anagain™ och ekologisk rosmarinolja hjälper detta schampo utan sulfater och parabener till att främja hårväxt.

För torrt och frissigt hår

Kämpar du med väldigt torrt, poröst eller frissigt hår? Då är ett sulfatfritt schampo som innehåller djupt återfuktande ingredienser ett måste. Moisture Hero™ Shampoo är formulerat med naturliga ingredienser som ger djup återfuktning, samtidigt som det reparerar håret för att förhindra fuktförlust.

För fint hår

Många tror att ett bra volymschampo måste innehålla sulfater för att rengöra håret tillräckligt bra och göra det voluminöst. Men det är inte sant! Eftersom fint hår är benäget att gå sönder och frizza, är det viktigt att välja ett sulfatfritt schampo. Se bara till att dess formula är lätt och volymgivande, som Volume Wizard™ Shampoo. Den innehåller stärkande veteprotein och lätta fuktighetsbevarande ämnen som gör ditt hår luftigt och voluminöst samtidigt som det känns mjukt.

För blonda

Både naturligt och färgbehandlade blonda kan få slita för att bekämpa mässingstoner. Det är därför vi skapade vårt Enriched Blonde™ Silver Shampoo för att behandla och reducera gula, orangea och mässingstoner i blont hår. Om du letar efter ett sulfatfritt schampo som hjälper till att bevara din vackra färg, då har vi din rygg.

För fett hår och mjäll

De flesta schampon mot mjäll är formulerade med starka sulfater som kan förvärra din hårbotten ytterligare, därför bör du väljet ett bra schampo för fett hår och mjäll. Jag rekommenderar att du väljer ett sulfatfritt, antimikrobiellt mjällschampo som Instant Relief™ Dandruff Shampoo som omedelbart lugnar mjällrelaterade symptom, kraftfullt rensar bort flingor och balanserar friska fuktnivåer i din hårbotten.

Andra goda duschvanor

Tillsammans med användning av ett schampo utan sulfater, silikon och parabener är det viktigt att inkludera andra goda duschvanor för att säkerställa att ditt hår kan vara så hälsosamt som möjligt. När du har valt det sulfatfria schampo som är bäst för dig, så glöm inte att ta en titt på den här listan för att se hur du kan optimera din hårvårdsrutin.

Tvätta bara ditt hår så ofta som du behöver

Detta är viktigt. Att tvätta håret för ofta kan leda till överdriven torrhet, irritation, att håret bryts av och till och med håravfall. Ofta tänker vi att vi måste tvätta håret varje dag, men för de flesta av oss, fungerar det bra med en mindre intensiv rutin.

För normala hårtyper är 2-3 gånger i veckan lagom. Om ditt hår är tunnare eller oljigare, så tvätta fler gånger. Om du har lockigt eller texturerat hår, bör du tvätta ditt hår ännu mer sällan för att bevara dina lockars dyrbara fukt.

Ett bra sätt att minska frekvensen du tvättar håret är att använda ett torrschampo mellan tvättdagarna. Men kom ihåg att inte alla torrschampon är skapade lika. Jag älskar Refresh Powder™ Dry Shampoo, eftersom det är gjort av 99 % naturliga och skonsamma ingredienser och packat utan drivmedel.

Glöm inte att använda balsam (ett som är silikonfritt!)

Val av ett sulfatfritt schampo kan göra hela skillnaden mellan ett fräscht och hälsosamt hår och ett hår som är torrt, kraftlöst och livlöst.

Men för att runda av en bra hårvårdsrutin är det viktigt att hitta rätt balsam för din hårtyp. Vi älskar vår Split Fix™ Conditioner som främjar ett starkt och hälsosamt hår. Vår inriktade, silikonfria formula är helt naturlig och perfekt för att återställa torrt och skört hår.

Efter schamponering, applicera en generös mängd balsam i dina toppar och mellanlängder, undvik rötterna. Kom ihåg att använda balsam varje gång du schamponerar för optimal hårhälsa!

Se till att förse hår och hårbotten med fukt

En annan bra duschvana vi ofta glömmer är underhåll av hårbotten. Vår hårbotten är vårt hårs första försvarslinje, och ju bättre vård vi ger den, desto mer hälsosamt kommer vårt hår i slutändan att bli.

Vill du vara proaktiv och hjälpa din hårbotten att må som bäst? Prova då Scalp Delight™ Detox Scrub. Oavsett om du ska ta itu med flagor eller överflödiga ansamlingar, kommer den här skrubben att göra sig av med döda hudceller och stimulera ny hårväxt. Dessutom hjälper ingredienser som blåbär- och havreextrakt till att boosta glans, reparera hårbrott och förhindra kluvna toppar. Det finns mycket att älska med bara en skrubb!

Vill du ha en ännu mer lyxig duschupplevelse? Vi rekommenderar applicering av vårt sulfatfria schampo eller hårbottenskrubb med en varsam hårbottenmasserande borste. Mjuka silikonpiggar hjälper till att förbättra blodflödet samt hårväxt samtidigt som du får en skön hårupplevelse som kommer att efterlämna dig med en uppfriskande och avslappnande känsla.

Kom ihåg den inre hårvården

Att använda ett schampo utan sulfater, silikon och parabener är bara ett steg du vill ta på vägen mot en bättre hårvårdsrutin. Att äta en hälsosam kost, tillsammans med träning och få tillräckligt med sömn är samtliga viktiga faktorer som bidrar till ditt hårs hälsa, tillsammans med de hårtillskott du tar.

Vanliga frågor om sulfatfria schampon

 • 1. Vad är sulfater och varför är de skadliga för håret?

  Sulfater är skummande ämnen som vanligtvis finns i schampon och kroppstvål. Sulfater avlägsnar effektivt fett, oljor och smuts, men är hårt för huden och kan leda till torrhet och irritation över tid.

 • 2. Vilka fördelar finns det med att använda ett sulfatfritt schampo?

  Sulfatfritt schampo hjälper till att bevara hårbottens naturliga fuktbalans, förlänger hårfärgens livslängd, minskar frissighet och förhindrar irritation i hårbotten. Det kan också främja friskare, mjukare och lenare hår.

 • 3. Kan sulfatfritt schampo användas på alla hårtyper?

  Ja, sulfatfritt schampo är lämpligt för alla hårtyper, inklusive skadat, lockigt, fint, färgbehandlat och oljigt hår. Det finns sulfatfria alternativ tillgängliga för att behandla specifika hårproblem, som fukt, volym eller mjäll.

 • 4. Ger sulfatfria schampon fortfarande en grundlig rengöring?

  Ja, sulfatfria schampon ger en mild men effektiv rengöring genom att avlägsna smuts, olja och produktuppbyggnad utan att ta bort hårets naturliga oljor. Vissa sulfatfria formler kan kräva en andra tvätt för att aktivera skumbildning och säkerställa en djuprengöring.

Se till att du tar dig an en hälsosam livsstil för att uppnå ett så hälsosamt hår som möjligt!

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

 • Hårgele för lockar: Hur man får definierade lockar

  Hårgele för lockigt hår: Hur man får definierade lockar

 • Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

  Vad är co-washing? Så tvättar du håret med balsam

 • Detox schampo: så gör du en detox för håret

  Detox schampo: 4 fördelar med att göra en detox för håret

 • Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?

  Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?

Se alla artiklar