Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?Se alla artiklar

Hair porosity guide: Har du high eller low porosity hair?

Vi känner alla till vår hårtyp: krulligt, lockigt, rakt, vågigt. Men vet du din hair porosity (även kallat hårporositet på svenska)? En djupare förståelse för ditt hårs porositet kommer totalt att förändra hur du tar hand om dina lockar och tillåta dem att nå sin fulla potential. Jag ger dig en detaljerad beskrivning av varje porositetsnivå, hur du enkelt identifierar ditt hårs porositet och de bästa produkterna för varje typ.

Hår är en form av självuttryck. Bohemiska vågor, spikraka längder, eller kanske stoltserar du med volymfyllda lockar som studsar och glänser. När det kommer till att styla vårt hår lägger vi mycket fokus på vår hårtextur för att finna de bästa hårprodukterna för lockigt hår eller en reparerande hårmask för att övervinna torrt och frissigt hår. Men det finns ett viktigt element som vi ofta förbiser: hair porosity, eller hårporositet.

Jag har alltid vetat att mitt hår var tjockt, grovt och vågigt, men när jag väl identifierade min hair porosity, även kallat hårporositet förändrade det helt hur jag tar hand om mitt hår. I den här artikeln kommer jag att bryta ner de olika porositet typerna och hjälpa dig att identifiera din egen hårporositet samtidigt som jag ger dig en måste-ha-lista med produkter och hårvårdtips baserat på din porositetsnivå som kommer att få dina hårstrån att se och kännas friskare än någonsin.

Är du redo för att få en helt ny syn på ditt hår? Låt oss dyka in.

Innehållsförteckning

Vad är hårporositet?

Hårporositet, eller hair porosity är ditt hårs förmåga att suga upp och behålla produkter, näringsämnen och fukt. Nivån av porositet bestäms huvudsakligen av din genetik, vilket påverkar den övergripande formen och storleken på dina hårceller. Varje hårstrå på ditt huvud har ett skyddande ytterhölje av celler med överlappande "plattor" som öppnas för att släppa igenom fukt och täta in det. För vissa människor förblir dessa lager naturligt mer öppna och exponerade medan andra kan ha hårceller som öppnar sig tillräckligt för att dra in fukt och sedan snabbt stängs för att låsa in det.

Vad är hårporositet?

Hur hårcellerna beter sig påverkar ditt hårs porositet direkt, och yttre faktorer spelar också en roll. Om du till exempel applicerar värme på ditt hår öppnar hårcellerna sig, medan en ström av kallt vatten försluter dem. Det första steget för att avgöra vilka produkter som fungerar bäst för ditt hår är att identifiera din nivå av hårporositet, även kallat hair porosity: låg, medium eller hög.

Vad innebär hår med låg porositet?

Om du har low porosity hair, eller låg porositet i håret är dina hårceller tätt ihoppackade. Detta gör det svårt att absorbera fukt och tillåta fukt att tränga in i hårstrået. Här är några tecken på att du kan ha låg porositet i håret:

 • Ditt hår absorberar inte hårprodukter och de tenderar att lägga sig på ytan
 • Du kan se vattenpärlor ovanpå håret när du duschar
 • Du har svårt att få håret helt blött vid tvätt
 • Det tar lång tid för ditt hår att lufttorka (ibland över 8 timmar)

Även om low porosity hair, det vill säga hår med låg porositet tar längre tid att torka än hår med medel eller hög porositet, har det sina fördelar. Hår med låg porositet är vanligtvis starkare, glansigare och ser friskare ut än hårtyper med hög porositet eftersom hårcellerna ligger platt. Det är också mindre benäget att få kluvna toppar om du inte värmestylar regelbundet.

Om du har low porosity hair, även kallat låg porositet i håret, kommer lätta produkter att vara din bästa vän för tvätt och styling. När du väljer produkter för hår med låg porositet, sök efter formler med fuktighetsbevarande medel som glycerin som hjälper till att dra in fukt. Undvik ultrarika eller tunga smör och oljor eftersom de bara kommer att lägga sig på ytan av ditt hår, vilket gör att det verkar fett och nedtyngt.

Vad är hår med hög porositet?

Om du har high porosity hair, även kallat poröst hår som jag, kommer ditt hår att låta vatten och produkter lätt absorberas i hårstrået men det kommer inte att behålla fukten särskilt länge. Detta beror på att cellerna i hårstrån med hög porositet är mer utspridda med mellanrum mellan dem. Här är några tecken på att du har hår med hög porositet (high hair porosity):

 • Ditt hår absorberar snabbt vatten och fuktgivande produkter
 • Du upplever ofta skadat hår, brutna hårstrån och kluvna toppar.
 • Ditt hår känns frissigt och torrt
 • Ditt hår lufttorkar snabbt

High porosity hair, eller hår med hög porositet kan vara genetiskt eller orsakat av skador från kemisk behandling, blekmedel och varma stylingverktyg. Mitt tips: lägg till ett djupt återfuktande leave-in balsam och en repererande protein behandling i din hårvårdsrutin för att hjälpa till att återfukta och reparera hårstrået, stärka dina hårstrån och skydda mot framtida skador.

Hur vet jag om jag har medelporöst hår?

Om du har medelporöst hår, grattis! Det anses nämligen vara hårporositetens heliga graal. Med medelhög eller normal hårporositet är hårcellerna släta och väl fördelade, inte ihoppackade eller för öppna. Detta tillåter fukt att penetrera hårstrået men låter det inte lätt komma ut, så dina hårstrån behåller fukt och näringsämnen under längre perioder.

Så här kan du se om du har blivit välsignad med normal eller medium hårporositet:

 • Ditt hår stylas enkelt och kan hålla uppsättningar, lockar och andra frisyrer i timmar
 • Ditt hår tar färg bra och färgen håller länge
 • Dina hårstrån ser friska, glänsande och glansiga ut
 • Det tar inte för lång tid att lufttorka håret

Hår med medelporositet kräver inte så mycket underhåll men kom ihåg att ditt hårs porositet kan förändras över tiden. Undvik att överbearbeta ditt hår med kemikalier eller utsätta det för värmeskador så att du kan skydda din perfekta porositet!

Hitta rätt produkter för ditt hårs porositet

Vi vet nu att genetik är en viktig faktor för att avgöra om du har låg eller hög hårporositet (hair porosity), så den kan inte enkelt ändras. Men en omfattande hårvårdsrutin skräddarsydd för din specifika porositetsnivå kan hjälpa till att förbättra ditt hårs hanterbarhet och få det att se friskt, glänsande och slätt ut.

Innan du börjar se över din hårvårdsrutin måste du avgöra om du har hår med låg, medium eller hög porositet. Jag kommer att beskriva ett enkelt hair porosity test , eller hårporositetstest så att du enkelt kan identifiera din nivå av hårporositet och välja den produktlinje som är bäst för dig.

Hur man gör ett hårporositetstest

Hur man gör ett hårporositetstest

Du kan enkelt avgöra din hårporositet, eller hair porosity från bekvämligheten av ditt egna hem genom att utföra ett "float"-test. Detta hårporositetstest (hair porosity test) är snabbt och okomplicerat:

Schamponera och skölj håret för att ta bort eventuell produktuppbyggnad. När dina lockar är rena och torra, plocka ett hårstrå av ditt hår och placera den i ett glas vatten. Om håret flyter upp har du low porosity hair, eller låg porositet, men om det snabbt sjunker till botten av glaset har du förmodligen hår med hög porositet (poröst hår). Om hårstrået svävar runt i mitten av glaset och sakta sjunker ner genom vattnet är det troligen medelporositet.

Inte övertygad? Det finns fler hair porosity test som du kan göra hemma. Dra ett finger längs ett hårstrå och notera hur det känns. På grund av de stängda hårcellerna kommer low porosity hair, eller hår med låg porositet att kännas snyggt och smidigt. Hår med hög porositet, eller high porosity hair har öppna hårceller som kommer att kännas sträva och grova vid beröring. Om du vill göra ett tredje hårporositetstest (hair porosity test) för att vara säker, försök lufttorka och ju snabbare håret torkar, desto högre porositet. Hår med hög porositet, även kallat poröst hår kan lufttorka helt på cirka 2 timmar, medan hår med låg porositet, eller low porosity hair kan behöva över 8 timmar för att inte längre kännas fuktigt vid beröring.

4 viktiga tips för hår med låg porositet

Om du har genomfört ett hair porosity test som indikerar att du har low porosity hair (låg porositet i håret), är det dags att ompröva din hårvårdsserie. Från proteinfria balsam till detox schampo, det här är hårvårdstipsen och produkterna för low porosity hair, eller hår med låg porositet som gör att dina lockar ser bäst ut:

Använd proteinfria balsam

Hårtyper med låg porositet håller fukt bättre än andra, så de kräver inte lika mycket protein som hår med högre porositetsnivå. En proteinöverbelastning kan lämna håret tråkigt, torrt och benäget att gå sönder, så ett proteinfritt balsam, som t.ex. Grow Perfect™ Conditioner är idealiskt eftersom det lätt absorberas i håret och sannolikt inte kommer att orsaka oönskad produktuppbyggnad. Proffstips: späd balsamet med vatten och blöt håret innan du applicerar för att maximera fuktupptagningen.

Välj lätta, återfuktande ingredienser

Nyckelordet här är lättviktig. Produkter med tunga oljor och smör kommer att ha svårt att penetrera hårcellerna och tenderar att tynga ner håret och lämna obehagliga och feta rester. När du väljer produkter för hår med låg porositet, även kallat low porosity hair satsa istället på ultrafuktande ingredienser som glycerin eller Aquaxyl™, en ingrediens som är extraherad från socker som ger intensiv (men ändå lätt!) fukt till håret, huden och hårbotten.

Applicera värme för att öppna hårcellerna

När du applicerar balsam i ditt hår, applicera även värme försiktigt för att öppna hårcellerna. Du kan göra detta genom att använda en steamer, värmemössa eller hårtork med huva. Om du inte har något av dessa verktyg till hands kan du täcka håret med en duschmössa när du väl har applicerat ditt balsam för att bygga upp lite värme.

Välj ett Clarifying Shampoo

Produktuppbyggnad kan vara ett problem för dig med low porosity hair (låg porositet i håret). De tätt komprimerade hårcellerna förhindrar att fukt och produkt kommer in i hårstrået, vilket gör att det samlas på ytan av ditt hår. Ett sulfatfritt detox schampo som Scalp Delight™ Detox Scrub hjälper till att öppna upp hårcellerna för att släppa in fukt samtidigt som den varsamt avlägsnar fett, oljor och produktrester.

5 måste-ha-produkter för hår med låg porositet

Att hitta rätt produkter för low porosity hair, eller hår med låg porositet är nyckeln till att dina lockar ska kännas friska, fräscha och återfuktade. Jag föreslår att du börjar med ett lätt schampo och balsam som inte kommer att tynga ner ditt hår. Grow Perfect™ Duo är ett av mina toppval, formulerat med hårt arbetande men lätta ingredienser som stärker ditt hår och skyddar det från framtida skador. En vardaglig hårolja som Moisture Hero™ Hair Oil hjälper också till att återfukta hår med låg porositet i behov av näring. Den här är 100% naturligt härledd och har sex näringsrika oljor som återfuktar på djupet utan att lämna en fet rest efter sig. Win-win.

En för-shampoo behandling som Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm kommer att bidra till att skapa en barriär mellan schampot och ditt hår, vilket skyddar dina hårstrån med låg porositet mot schampots djuprengörande effekter. Produktuppbyggnad är också ett vanligt problem med hårtyper med låg porositet, så en detox i hårbotten är viktigt. Scalp Delight™ Bundle rengör skonsamt, exfolierar och ger näring åt din hårbotten, tar bort överflödigt talg och produktuppbyggnad så att ditt hår ser ut och känns omedelbart uppfräschat.

Slutligen, för en extra dos av återfuktning, rekommenderar jag alltid en näringsrik leave-in-behandling som Split Fix™ Leave-In Conditioner. Denna fjäderlätta, silikonfria spray levererar välbehövlig fukt, näringsämnen och antioxidanter till ditt hår för en mjuk och hälsosam finish. Kom ihåg att produkter för low porosity hair, eller hår med låg porositet bör vara näringsrika, återfuktande och lätta.

Hur man tar hand om hår med hög porositet

Mitt hår är tjockt, torrt och väldigt poröst, det håller inte i fukt länge. När du väljer rätt produkter för high porosity hair, eller hår med hög porositet som mitt, håll dig till ingredienslistor som är packade med näringsrikt smör och oljor som kommer att återfukta din man på djupet.

Andra nyckelprodukter för high porosity hair, eller hår med hög porositet som du inte bör förbise är leave-in balsam och primers som hjälper till att låsa in fukt. Reparerande proteiner är också avgörande, eftersom hårtyper med hög porositet behöver extra protein för att hålla fukten tätad i hårstrået längre.

För daglig styling, använd ett värmeskydd innan du fönar eller använder heta verktyg för att skydda ditt hår mot skador. Undvik varmt vatten när du tvättar eftersom det öppnar hårcellerna ytterligare. Välj istället ljummet vatten eller skölj med kallt vatten efter du har applicerat balsam för att hjälpa dina lockar att behålla fukten för en mjuk, glänsande finish.

Vilka är de bästa produkterna för hår med hög porositet?

Mina hårstrån är grova och torra, så jag är alltid på jakt efter de mest effektiva produkterna för hår med hög porositet, eller high porosity hair. Enligt min erfarenhet är ett sulfatfritt schampo och balsam ett måste. Moisture Hero™ Duo är formulerad utan sulfater och rengör skonsamt, vilket ger torrt och frissigt hår den välbehövliga fukthöjningen. Som jag nämnde ovan är en av de väsentliga produkterna för hår med hög porositet, även kallat poröst hår en intensiv proteinbehandling som Protein Repair™ Hair Mask för att stärka hårcellerna och minska skador.

Du bör också lägga till ett fuktschampo och balsam i din rutin. Moisture Hero™ Shampoo och Moisture Hero™ Conditioner är speciellt formulerade med en blandning av djupt återfuktande växter och hydrolyserade proteiner för att fylla på och reparera ultraporöst, torrt hår. Om du har lockigt high porosity hair, eller hår med hög porositet, Curl Crush™ Bundle, Curl Crush™ Duo, och Curl Crush™ Co-Wash ger dig allt du behöver för att förvandla frissiga, matta lockar till glänsande och släta lockar med volym och stadga.

Till sist, ett värmeskydd. Som jag nämnde tidigare i den här artikeln måste detta vara på din lista över måste-ha-produkter för high porosity hair, eller hår med hög porositet. Thermal Shield™ Heat Protectant är lätt och silikonfri och skyddar ditt hår från skada och friss. Några sprut av denna naturligt återfuktande spray räcker långt.

Tips för hår med medel porositet

Hår med medel porositet är vanligtvis det enklaste att ta hand om. Denna porositetsnivå är balanserad med lösare hårceller som ger utrymme för fukt att komma in men som inte öppnar sig för mycket så att näringsämnena eller fukten kommer att försvinna.

Om du har turen att ha välbalanserat hår med medel porositet kan du använda de flesta hårprodukter och se fantastiska resultat. Du kan enkelt inkorporera ingredienser som de rika oljorna och smöret som du kan hitta i produkter för hår med hög porositet, även kallat high porosity hair, eller de lätta sprayerna och rensande schampon som rekommenderas för dig med låg porositet i håret (low porosity hair).

Kluvna toppar kan vara ett problem för alla hårtyper - även medium hårporositet - så ett sulfatfritt schampo och balsam som Split Fix™ Duo hjälper till att bekämpa skador och kluvna toppar genom att fylla på fuktnivåerna. Du kan också lägga till en mer intensiv behandling en gång i veckan som Split Fix™ Hair Mask för att hjälpa till att stärka dina hårstrån, minska skada och främja sund tillväxt.

Hårtest

Produkter anpassade för ditt hår

Gör test

Hur ska du annars skydda ditt hårs porositet?

I den här artikeln har jag rekommenderat de bästa produkterna för low porosity hair, även kallat hår med låg porositet, måsten för hair porosity hair, även kallat hår med hög porositet och allt däremellan. Om du vill ha den extra boosten, följ dessa gyllene regler för att ytterligare skydda ditt hårs porositet:

När jag väl lärde mig hur jag ska ta hand om mitt hår med hög porositet, eller high porosity hair förändrade det helt utseendet och känslan av mina lockar. Jag hoppas att det kommer att ha samma transformerande effekt för dig.

Våra kunder säger

Utmärkt

Relaterade inlägg

Se alla artiklar
 • Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

  Tips för styling av lockigt hår: Så framhäver du naturliga lockar

 • Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

  Solskydd för håret: Därför är det viktigt med UV skydd för håret

 • Sidenörngott eller bambu örngott? 4 anledningar till att välja bambu!

  Sidenörngott vs. bambu örngott: Vilket är bäst för håret?

 • Sulfatfritt schampo: hur väljer man ett bra schampo utan sulfater?

  Schampo utan sulfater: Hur man hittar det bästa sulfatfria schampot

 • Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

  Bästa produkterna för lockigt hår: Allt du behöver veta

Se alla artiklar